NASA deelt eerste foto van aarde door nieuwe satelliet

De NASA heeft voor het eerst een foto gedeeld die met de nieuwe DSCOVR-satelliet is gemaakt. Vanaf 1,6 miljoen kilometer afstand - veel verder dan de maan - maakte DSCOVR een foto van Noord- en een deel van Zuid-Amerika. Meer foto's volgen, belooft de NASA.

De foto bestaat eigenlijk uit drie verschillende foto's die zijn gecombineerd, meldt de NASA. De camera van de DSCOVR, die in februari werd gelanceerd, neemt bij een opname tien foto's achter elkaar. Drie daarvan zijn zonder meer zichtbaar voor mensen: die in het rode, groene en blauwe lichtspectrum. Die foto's zijn met elkaar gecombineerd voor de opname. Daarnaast neemt de camera onder meer ook utlraviolet en infrarood licht waar.

Op de foto van de satelliet is nog te zien dat de aarde een blauwachtige tint over zich heeft, die het gevolg is van de manier waarop zonlicht door moleculen in de atmosfeer wordt opgebroken. Het team achter de camera aan boord van de DSCOVR is bezig met een techniek om dat effect weg te halen, zodat land beter zichtbaar moet worden.

Vanaf september worden elke dag nieuwe foto's op de website van het project geplaatst, die met 12 tot 36 uur vertraging worden gepubliceerd. Dat is niet het primaire doel van de satelliet, die vooral is gebouwd om zonnewind in de gaten te houden. Deze deeltjes die vanaf de zon het zonnestelsel in worden geslingerd, kunnen ook gevolgen hebben op aarde. Ook wordt de samenstelling van de ozonlaag in de gaten gehouden, evenals de hoogte van wolken en de manier waarop de aarde ultraviolet licht reflecteert.

De DSCOVR-satelliet bevindt zich op 1,6 miljoen kilometer afstand van de aarde. Dat is verder dan de maan, die zich grofweg tussen de 370.000 en 405.000 kilometer afstand van de aarde bevindt. Het is niet de foto die op de verste afstand van de aarde is genomen: zo hebben Marslanders vanaf hun nieuwe thuisbasis ook al foto's van de aarde genomen. Daarbij was de aarde echter slechts een klein stipje aan de horizon.

De satelliet bevindt zich op het eerste zogenoemde Lagrangepunt. Dat is in dit geval het punt waarop de aantrekkingskrachten van de zon en de aarde door elkaar worden uitgebalanceerd, waardoor hij min of meer stil blijft hangen.

DSCOVR

Door Joost Schellevis

Redacteur

20-07-2015 • 20:03

47

Reacties (47)

47
40
25
0
0
0
Wijzig sortering
Opvallend dat de oceaan voor de Californische kust Bahia California en Mexico wel erg vervuild is!
Terwijl het water buiten Cuba (ongeveer, that is, beter kunnen we het "bij de Bahama's" noemen) mooi turquoise is. Dat zegt toch íets over de vervuiling, zou je denken.

[Reactie gewijzigd door Borgmonster op 25 juli 2024 22:49]

Ik zie er wel iets vreemds aan.

De satelliet zou tussen de zon en de aarde staan. De lichtere vlek (reflectie zon ?) zit zo goed als in het midden. Echter lijkt het alsof de linker kant van de aarde word belicht en de rechter-zijkant in de schaduw staat. Rechts is grijs-achtig de linker kant is helderder en strakker. Dat is vreemd manipulatie?
In het wolken dek is een soort kleur breking te zien. Dat is wat minder van kwaliteit waardoor dat komt weet ik niet door de apparatuur of filters?

Verder is het natuurlijk altijd mooi om onze aarde te zien en die ziet er mooi uit.
Misschien staat de maan links, en wordt er wordt er aan die kant extra 'bijgelicht'. Fotografen hebben soms ook plaatjes piepschuim (of schermen met zilverfolie als ze indruk wilen maken) om wat extra licht van de zijkant te hebben.
Eh, dan weet je niet goed hoe waterkwaliteit eruit hoort te zien.
De zee, en de oceaan behoort groen van kleur te zijn, niet blauw.
Plaatsen waar deze bruin kleurt kunnen wijzen op ondieptes.
Eigenlijk kun je zelfs stellen, hoe helderder het water, des te slechter de waterkwaliteit.
Helder water is dood water, er zit niks in, en dat hoort niet.
Anoniem: 55563 @Alfa197021 juli 2015 22:00
Dat kun je echt niet zomaar stellen. Groen water kan ook zomaar meer sediment bevatten. Dat maakt het niet per definitie voedselrijker. Om een voorbeeld te geven: de Golf van Thailand is zwaar overbevist en de riffen hebben daar onder te lijden. De enorme sleepnetten van de vissersboten houden het zicht stelselmatig laag. Lokaal noemen we het groene curry, naar een beroemd Thais gerecht.

Indonesië heeft met zijn diepere en koudere wateren enorm voedselrijk water. De riffen zijn er veel gezonder en de biodiversiteit is enorm. Het water zit vol met plankton en kril. En toch is het prachtig diep blauw en vaak heel helder. Alleen ten tijde van de coral bloom kleurt het net als in Thailand tot een groene curry.

Koraal heeft helder water nodig met weinig sediment zodat het zonlicht maximaal is. Een diepblauwe oceaan is in veel gevallen wel degelijk gezonder te noemen.
Het hoeft geen vervuiling te zijn, het kan ook stof in de atmosfeer zijn die van het land over zee waait. Dat zie je vaak ook op foto's ten westen van de Sahara.
helaas geen toegang tot de UV en infrarood spectra? das toch erg jammer had dat graag gezien!!!

edit: ik weet dat de sateliet de foto's maakt, extra jammer dus want deze staan niet online dus ik heb er geen toegang toe, alleen de standaard rgb spetra welke we altijd al zien.

[Reactie gewijzigd door freaq op 25 juli 2024 22:49]

Daarnaast neemt de camera onder meer ook utlraviolet en infrarood licht waar.

Volgens het artikel dus wel
helaas geen toegang tot de UV en infrarood spectra? das toch erg jammer had dat graag gezien!!!
Of de NASA heeft dergelijke foto's nog niet gedeeld natuurlijk... ;) En aangezien beloofd is, dat de NASA meer foto's zal delen, kunnen ze wellicht dus later komen? :)
"waardoor het min of meer in de lucht blijft hangen"
lucht in de ruimte? :-)
Zoals in het artikel genoemd wordt, wordt er in een Lagrange punt de zwaartekracht van twee lichamen uitgebalanceerd. Echter, omdat het ene lichaam om het andere lichaam draait, draait het Lagrange punt dus ook mee. Dus eigenlijk hangt een satelliet in het Lagrange punt niet helemaal stil ;)
Maar ik betwijfel of deze satteliet op de langrange van aarde-zon zit als je er foto's mee gaat maken. Aarde-maan lijkt me dan logischer, of een lage omloop voor hoger detail. Naja, ze zullen zon-aarde wel gekozen hebben voor de meting van zonnewinden. De vraag blijft dan wel waarom ze geen foto's van een weersatteliet kunnen gebruiken ipv een camera over zo'n afstand sturen.
Het nadeel van een satelliet in het Lagrange punt van de aarde-maan is dat de maan nog steeds om de aarde draait, waardoor je dus vaak naar de schaduwkant van de aarde kijkt en dus geen observaties kan doen. De positie van de zon en aarde ten opzichte van het Lagrange punt L1 van de aarde-zon waar deze satelliet is geplaatst zal altijd hetzelfde blijven, dus je zal de aarde altijd in zonlicht zien.

Overigens, het tweede Lagrange punt (L2) in het aarde-zon system wordt vaak gebruikt om telescopen in te plaatsen. Omdat in dit punt de zon niet zichtbaar is doordat deze wordt geblokkeerd door de aarde, is het makkelijker om de satelliet koel te houden, iets dat van belang is voor ruimtetelescopen.
Hij valt vooral over het woord 'lucht'. Dat staat er niet meer en is op magische wijze verdwenen.
Idd anders zou na 6 maanden de afstand meer dan 1.6miljoen bedragen
Aangezien we toch nog steeds om de zon draaien
Dus het heeft een vaste plaats relatief gezien van af de aarde in de ruimte(zonnestelsel) , zelfs op de maan gekeken zou het steeds ergens anders zijn
Voor de verste foto van de aarde kun je eens op zoek gaan naar de pale blue dot
Anoniem: 221563 @rense21 juli 2015 14:57
Alleen vind ik stiekem de woorden van Carl Sagan over de Pale Blue Dot mooier dan de foto zelf...
From this distant vantage point, the Earth might not seem of any particular interest. But for us, it's different. Consider again that dot. That's here. That's home. That's us. On it everyone you love, everyone you know, everyone you ever heard of, every human being who ever was, lived out their lives. The aggregate of our joy and suffering, thousands of confident religions, ideologies, and economic doctrines, every hunter and forager, every hero and coward, every creator and destroyer of civilization, every king and peasant, every young couple in love, every mother and father, hopeful child, inventor and explorer, every teacher of morals, every corrupt politician, every "superstar," every "supreme leader," every saint and sinner in the history of our species lived there – on a mote of dust suspended in a sunbeam.
- Carl Sagan
Ik dacht eerst dat je bedoelde; meest recente als in meest verse foto. My bad :X

Je bedoelde vanaf de grootste afstand.
Wat een foto! De marslander heeft een foto van ver genomen maar het record ligt volgensmij bij de Voyager 1 met de Blue Pale Dot (https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Pale_Blue_Dot)
En vanaf Saturnus heeft Cassini 2 jaar terug ook foto's van de aarde gemaakt: http://www.scientias.nl/a...de-venus-en-mars-pronken/

Geen record, maar wel mooi!
Ik dacht dat zulke afbeeldingen een beetje fake waren of gefotoshopt maar dit ziet er echt mooi uit, had net een filmpje gekeken hoe het heelal en het leven is ontstaan en dan vind ik dit echt mooi. _/-\o_
Lekker dichtbij! :9 overigens wel hele gave foto's!
Ik ben heel benieuwd of we dan ook een foto krijgen met de maan in beeld. Dat zal zo een bizar beeld opleveren :)
Bewijst wel weer dat de NASA een amerikaanse organisatie is.

Als het een foto van de ESA hadden we Europa gezien O-)
Anoniem: 430426 20 juli 2015 20:11
1,6 km veel verder dan de maan ;)
Ik dacht al wat doet die maan hier in mijn achtertuin.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 430426 op 25 juli 2024 22:49]

Ik dacht al wat doet die maan hier in mijn achtertuin.
hij schijnt niet door de bomen, hij hangt er in. ;)

Mooie foto. Ben benieuwd naar de rest van serie. 1,6 miljoen kilometer en dan zo'n kwaliteit. Hulde.
Deed me denken aan dit stukje uit Bruce Almighty :
https://www.youtube.com/watch?v=00BPGH1AvRM

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.