Software-update: Laravel 12.0

Laravel logo Laravel is een opensource PHP-framework waarmee webapplicaties kunnen worden ontwikkeld. Achter Laravel staat een uitgebreide community en er is uitgebreide documentatie. Niet voor niets is het naast Symfony en Yii een van de populairste PHP-frameworks van dit moment. Versie 12.0 van Laravel is kort geleden uitgekomen en uitgebreide releasenotes daarvan kunnen op deze pagina worden gevonden. Hieronder is de aankondiging voor deze uitgave te vinden.

Laravel 12 is Now Released

Laravel 12 is now released, introducing new starter kits for React, Vue, and Livewire, and updating the latest upstream dependencies. The core of the Laravel framework this year is focused on maintenence, updating upstream dependencies, and delivering brand new starter kits:

This is primarily a maintenance focused release that updates upstream dependencies and has minimal breaking changes or major few features.
Because of that, the vast majority of applications will be able to upgrade with no changes to your application's code.

As more and more applications are built with Laravel, we're focusing on shipping new features continually throughout the year without breaking changes, with our yearly releases being utilized to update dependencies or address new PHP version compatibility.

We've seen many steller features in Laravel 11 Releases this year, and will continue to see regular updates to Laravel 12 as this year unfolds.

Introducing New Starter Kits

Laravel 12 includes new starter kits, including React, Vue, or Livewire support. These will include Shadcn components, and for the Livewire stack, there is the option for a free version of Flux components. In addition, each starter kit offers a WorkOS AuthKit variant:

  • Social authentication
  • Passkey authentation
  • Email-based auth
  • SSO with WorkOS

You can learn more about using the new starter kits in the documentation.

PHP 8.2 minimum support continues

Laravel 12 continues to require PHP 8.2 as the minimum PHP version. As mentioned, "This is primarily a maintenance focused release that updates upstream dependencies and has minimal breaking changes or major few features."

Laravel code

Versienummer 12.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Scripttaal
Website Laravel
Download https://laravel.com/docs/12.x
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

04-03-2025 • 16:44

13

Submitter: Webgnome

Bron: Laravel

Update-historie

04-03 Laravel 12.0 13
03-'24 Laravel 11.0 1
02-'23 Laravel 10.0 17
02-'22 Laravel 9.0 12
03-'20 Laravel 7.0 13
09-'19 Laravel 6.0 3
02-'19 Laravel 5.8 3
08-'17 Laravel 5.5 29
01-'17 Laravel 5.4 24
Meer historie

Reacties (13)

13
13
5
0
0
7
Wijzig sortering
Belangrijk om te weten is dat met de laatste versie van de laravel/installer package, die enkele dagen na de release van Laravel 12 is verschenen, de optie voor Breeze/Jetstream is te komen vervallen. Je krijgt alleen nog de keuze voor Livewire, Vue of React. Het lijkt dus dat ze met deze update steeds meer naar dynamische front-end engines buigen, wat opzich natuurlijk geen slechte ontwikkeling is. Het is nog steeds mogelijk om breeze/jetstream los te requiren, maar ze hebben aangegeven deze niet meer te gaan updaten.

Onderaan de streep vind ik dit jammer. Als backend developer heb ik weinig ervaring met JS engines als Vue of React, en vond ik een simpele Blade+Tailwind scaffold wel handig. Nu moet je dus een ingewikkeldere engine pakken, en als je dicht bij blade wil blijven met Livewire, dan wordt er zonder te vragen een component library in je neus gedrukt die overigens niet gratis blijkt te zijn (Flux), en de documentatie alleen te zien is als je een account maakt.

Ik vind dit een teleurstellende ontwikkeling van laravel. Ik had liever ook gewoon een optie gezien voor Blade waarbij je netjes een simpele Auth scaffold krijgt met Tailwind erbij zoals Breeze momenteel doet. Ik heb namelijk geen zin om voor ieder simpel hobby projectje helemaal een uiterst efficiente front-end te moeten designen. Maar ik zal in dit geval misschien wel een edge-case zijn.
Onderaan de streep vind ik dit jammer. Als backend developer heb ik weinig ervaring met JS engines als Vue of React, en vond ik een simpele Blade+Tailwind scaffold wel handig. Nu moet je dus een ingewikkeldere engine pakken, en als je dicht bij blade wil blijven met Livewire, dan wordt er zonder te vragen een component library in je neus gedrukt die overigens niet gratis blijkt te zijn (Flux)
Dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt perfect ook je zelf React/Vue eigen maken en daar dan mee aan de slag gaan. Verder is het natuurlijk nog steeds mogelijk om gewoon simpel html te genereren. Zelf genereer ik nooit een goede front-end voor mijn hobby projecten. Een API endpoint etc en dan een beetje tegen React/Vue aan praten en dan ben ik er wel weer klaar mee. Het is ook natuurlijk wat voor projecten je hebt. Zo heb ik een project dat simpelweg wat rss feeds scraped en dat via een aantal workes op bluesky plempt. Daar heb ik geen UI voor nodig. Daar zit niet eens authenticatie in aangezien de applicatie op mijn lokale PI draait en die staat niet naar buiten open.

De starter kits lijken mij een goed idee. Immers is het bij frameworks vaak het probleem, hoe te beginnen.

Even los van deze release. Wat ik zelf nog wel mis, misschien is het er wel maar heb ik het nog niet gevonden, zijn installs die gebruik maken van een docker-compose. Dus dat je simpelweg een docker compose kunt opmaken met deze nieuwe versie, database er aan en dat soort zaken.
Wat ik zelf nog wel mis, misschien is het er wel maar heb ik het nog niet gevonden, zijn installs die gebruik maken van een docker-compose. Dus dat je simpelweg een docker compose kunt opmaken met deze nieuwe versie, database er aan en dat soort zaken.
Wellicht bedoel je de Sail (Laravel Docker wrapper) installatie mogelijkheid? Die is trouwens ook komen te vervallen bedenk ik me nu. Gisteren nog gebruikt en de info haal ik uit de 11.x docs: Docker Installation Using Sail

Ik gebruikte gisteren (onder Linux) dit commando: curl -s "https://laravel.build/projectnaam?with=mysql,redis,typesense,mailpit" | bash
Ik heb sail heel even gebruikt maar aangezien het een php wrapper om docker is/was heb ik mijn eigen docker compose in elkaar geklikt. Het zou wel fijn zijn als er vanuit het Laravel team voor de starter kits docker containers zijn.
Sail is wel iets meer dan een Docker container met PHP. Ook composer, database, Redis, NPM. https://laravel.com/docs/12.x/sail
Je hebt bijvoorbeeld meteen xdebug en share. Na het publishen van Sail kan je de config ook nog aanpassen mocht je iets niet/wel willen.
Ja het is een docker compose file met daarom heen wat php poeha. :+
Dat is Laravel toch ook, alleen wat PHP poeha :+

Maar laat ik de vraag anders stellen, waarom gebruik je een eigen docker-compose als het al bij Laravel zit?
Omdat op het moment dat ik er mee wilde gaan spelen er nog niet echt iets standaards was. Dus heb ik dat zelf in elkaar gezet en nooit meer vanaf gestapt. Ik houd er niet van als er een heel fort om docker-compose files heen gebouwd word ( dat is wat Sail was/is). En ik had toen het idee dat er veel in de docker-compose file werd gestopt wat ik a) niet nodig had b) net niet handig was opgezet.

anyways, ik zal er weer eens naar kijken tzt als ik weer een hobby projectje ga starten. ooit
Duidelijk, hiervoor had ik ook een eigen docker-compose maar Sail heeft toch wel wat handige functies die ik niet had.
Laravel Sail maakt gebruik van docker-compose. :)
Ik heb zelf een artikeltje gemaakt hoe je dit kan opzetten (zonder lokaal composer te hebben draaien) https://webbouwplus.nl/la...onder-composer-met-docker
Nice! Binnenkort maar eens checken wat er nieuw/beter/gefixed aan is :-)
Vrij weinig behalve die nieuwe starterskit.
Was ook zo klaar met mijn eigen site en upgrade guide geeft ook aan: 5 minuten.
Zoals de laatste zin al meldt:
"This is primarily a maintenance focused release that updates upstream dependencies and has minimal breaking changes or major few features."
Zo uit mijn hoofd:
  • Die nieuwe starterkits en daarmee het vervallen van Breeze & Jetstream als genoemde starterkits. Maar beide werken nog want het zijn losse repositories.
  • Verder is de lang directory bij een standaard installatie komen te vervallen. Maar ook dat is middels php artisan lang:publish te verhelpen.
  • Docker Installation Using Sail mogelijkheid is verwijderd uit de documentatie maar werkt nog.

[Reactie gewijzigd door Bux666 op 5 maart 2025 13:05]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.