Software-update: OpenBSD 7.6

OpenBSD logo (75 pix) De nieuwe halfjaarlijkse release van OpenBSD is uitgekomen. Op deze pagina is een uitgebreide lijst van ftp- en http(s)-downloadlocaties te vinden. OpenBSD stamt af van de originele Berkeley Software Distribution en heeft als kenmerk dat de ontwikkelaars alleen opensourcesoftware willen gebruiken. Verder staat het besturingssysteem bekend om zijn uitstekende documentatie en veiligheid. De complete releasenotes kunnen op deze pagina worden gevonden; dit is de aankondiging voor deze uitgave:

OpenBSD 7.6 released

We are pleased to announce the official release of OpenBSD 7.6. This is our 57th release. We remain proud of OpenBSD's record of more than twenty years with only two remote holes in the default install. As in our previous releases, 7.6 provides significant improvements, including new features, in nearly all areas of the system. With this release all files that existed in the first commit in the OpenBSD source repository have been updated, modified or replaced at some point in time, reaching OpenBSD of Theseus.

OpenBSD screenshot (620 pix)

Versienummer 7.6
Releasestatus Final
Besturingssystemen BSD
Website OpenBSD
Download https://www.openbsd.org/
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

08-10-2024 • 13:30

20

Submitter: jurroen

Bron: OpenBSD

Update-historie

28-04 OpenBSD 7.7 0
08-10 OpenBSD 7.6 20
04-'24 OpenBSD 7.5 6
10-'23 OpenBSD 7.4 6
04-'23 OpenBSD 7.3 34
10-'22 OpenBSD 7.2 12
04-'22 OpenBSD 7.1 9
10-'21 OpenBSD 7.0 11
05-'21 OpenBSD 6.9 40
10-'20 OpenBSD 6.8 0
Meer historie

Reacties (20)

20
20
18
1
0
2
Wijzig sortering
Dit is alweer de 57ste OpenBSD release. Enkele mooie highlights in mijn ogen:
  • Multithreading verbeteringen in de networking stack, waaronder UDP input en rauwe IPv4 en IPv6 sockets.
  • Verschillende verbeteringen in de hypervisor (VMM/VMD), waaronder support voor AMD SEV voor guests.
  • RISC-V UEFI Boot ondersteuning.
  • RADIUS support in iked.
  • Support voor Meteor Lake Intel embedded GPUs.
  • Een nieuw post-quantum cipher voor OpenSSH: mlkem768x25519-sha256. De reeds bestaande sntrup761x25519-sha512 is nu ook een stuk sneller.
  • KDE Plasma 6 voor de desktop.
  • VAAPI support voor Intel GPUs. Kom er maar in met die 4K videos!
Voor de volledige lijst, verwijs ik je graag door naar de releasepagina.

Het upgraden van 7.5 naar 7.6 is ook peanuts: sysupgrade -n, reboot, pkg_add -u, reboot. Klaar.
Is BSD nog wel het waard? Tegenwoordig is veel container based (zoals met K8s) met een immutable Linux distro. Is BSD niet meer iets voor traditionele dingen, kan het nog wel bijbenen?
Is BSD nog wel het waard?
Voor honderd procent. Het heeft een hele andere focus dan bijvoorbeeld Linux. Sterker nog, de verschillende BSDs zijn complete besturingssystemen met elk een eigen focus. Het zijn dus geen distributies, zoals bij Linux wel het geval is.

Containers komen van Unix af en kennen een veel langere geschiedenis dan Docker/k8s/k3s. Bryan Cantrill legt het in dit waanzinnig goede (en soms ook hilarisch) praatje super goed uit.

Om even een sprong naar een andere BSD te maken: Netflix gebruikt bijvoorbeeld FreeBSD om 800Gbit/s per server (ja, dat lees je goed) te verstouwen.
Geschiedenis is relevant. Maar waar de ontwikkelingen afspelen neem ik aan ook. Ik denk dat we steeds meer richting infra gaan zoals Talos Linux. Wat veel voordelen geeft. In zo'n toekomstbeeld zie ik denk ik BSD niet meer echt als relevant omdat het vooral een traditionele focus heeft. Er zijn vast nog wel use cases, maar om het echt in leven te houden?
In zo'n toekomstbeeld zie ik denk ik BSD niet meer echt als relevant omdat het vooral een traditionele focus heeft.
Dat mag. Dat is je goed recht. Gelukkig zijn er nog genoeg anderen wie gepassioneerd hiermee bezig blijven :)
Dat is een kwestie van geloof, geloof ik. Dat mag je dus zelf weten.

Het marktaandeel van de BSD's is niet gigantisch, alleen FreeBSD heeft nog wat marktaandeel op vooral webservers. Wel is het zo dat, zeker OpenBSD, vooral een OS is dat mensen als hobby voor hunzelf ontwikkelen; marktaandeel maakt dan niet zo veel uit.
zeker OpenBSD, vooral een OS is dat mensen als hobby voor hunzelf ontwikkelen; marktaandeel maakt dan niet zo veel uit.
Ik snap heel goed wat je hier wilt zeggen, alleen ben ik het daar niet mee eens. OpenBSD developers doen vrijwel geheel alleen aan dogfooding, wat in mijn ogen een gigantisch pluspunt is. En ja, een deel van de developers doen het voor zichzelf. Maar het is zeker niet vooral een hobby OS - het kent behoorlijk wat zakelijk gebruik (waarbij veiligheid en/of stabiliteit een van de vereisten is) en genoeg innovaties druppelen ook door naar andere systemen.

Wat in mijn ogen mogelijk bijdraagt aan deze misconceptie is dat marketing geen doel is van het OpenBSD project. Zo bevat de installer geen phone home en is het project ook niet bezig met business cases om het te promoten. Ze richten hun aandacht liever aan het doorontwikkelen.

Een paar jaar geleden kwam ik erachter dat OpenBSD het OS is voor Siemens smart home appliances - ik meen (even uit mijn hoofd) dat het om wasmachines ging. Dus niet bepaalde delen zoals OpenSSH, maar OpenBSD als volledig OS.
Ik bedoel niet dat OpenBSD op een of andere manier van een hobby-kwaliteit is, verre van. Wel is het zo dat veel developers het OS voor zichzelf ontwikkelen, als hobby. Daar doelde ik meer op. Ik kan mij niet voorstellen dat Theo de Raadt & co hun effort laten afhangen van marktaandeel.

Dogfooding is inderdaad gewoon een enorm pluspunt. OpenBSD is dan ook de enige BSD die echt goed werkt op mijn thinkpad, omdat er een aantal devvers op een vergelijkbare laptop zitten. Alhoewel, buiten het stroomverbruik dan.

Ook vind ik het, om heel eerlijk te zijn, altijd een beetje frappant dat een FreeBSD presentatie of hackathon hardware-wise altijd lijkt op een Apple event; bij Open- en NetBSD is dat zover ik weet een stuk minder het geval. Het doet mij persoonlijk niet zoveel als iemand mij probeert te overtuigen om een OS te gebruiken wat diegene zelf alleen in een virtuele machine draait.

Inderdaad komen OpenBSD innovaties overal terecht, zelfs in MS Windows. Echter is het gebruik van het complete OS OpenBSD zover ik weet wel beperkt. FreeBSD idem, met Netflix en Sony als grote uitzonderingen.

Desondanks weet ik niet of de semantische distro vs OS discussie en de development modellen wat toevoegen in de praktijk. Als ik als eindgebruiker Debian download is dat ook 'compleet' in die zin. Ja ik weet van de GNU userland, ik weet van het bazaar vs kathedraal model, maar als eindgebruiker maakt beide niet veel uit.

[Reactie gewijzigd door silverball op 8 oktober 2024 14:48]

Ik kan je alvast vertellen dat, tot op heden, NetScaler gebaseerd is op FreeBSD.
Let wel, de FreeBSD versie die ze gebruiken wordt nog heel drastisch aangepakt, met name op vlak van de networking stack (die al indrukwekkend performant is).

Het levert bij pentests altijd een bak gedoe op, omdat tijdens het booten het versie nummer van de bron wordt getoond, welke reeds EOL is. Telkens moeten we opnieuw uitleggen dat dit geen stock FreeBSD is.


Als je dan ook nog eens bedenkt dat NetScaler gebruikt wordt door heel veel SaaS/Cloud providers, dan zegt het pure percentage marktaandeel ook niet veel.
Ik bedoel niet dat OpenBSD op een of andere manier van een hobby-kwaliteit is, verre van. Wel is het zo dat veel developers het OS voor zichzelf ontwikkelen, als hobby. Daar doelde ik meer op. Ik kan mij niet voorstellen dat Theo de Raadt & co hun effort laten afhangen van marktaandeel.
Excuus, ik had mijn antwoord wat beter moeten formuleren. Dat is ook waar ik op doelde. Een redelijk deel van de OpenBSD developers die ik ken doen dat ook zakelijk - dus dat ze voor hun werkgever ook aan OpenBSD ontwikkelen. Moet daar wel eerlijk bij zeggen: dan is het vaak wel een combinatie, tussen persoonlijke passie en de incentive vanuit werkgever.

En nee - het is gelukkig onafhankelijk van een marktaandeel. Wat ik wel een paar keer heb gehad is dat een van de developers eerder code klopte voor bedrijf X en als ik ze na een tijd weer spreek dat ze dat dan doen voor bedrijf Y.

Ik weet niet zo goed wat zijn beweegredenen zijn, maar ik geloof dat Job (Snijders) het ook combineert. Een van zijn dingen is RPKI en dat doet hij ook voor zijn werkgever(s). Hij heeft bijvoorbeeld gezorgd dat ISPs het adopteren.

Een ander voorbeeld: Henning, de ontwikkelaar van pf. Hij doet dat ook hobbymatig en zakelijk.

Maar goed, n=1. Ik leef dan wel in de OpenBSD wereld (hobbymatig en zakelijk), maar ik ken echt niet alle developers. En ik weet ook niet hoe de verhoudingen daadwerkelijk liggen. Wel weet ik dat de commits op persoonlijke naam gemaakt worden - en ook al is het "gesponsoord", dat dit niet (gemakkelijk) terug te vinden is. Heeft ook wel wat - het is daarmee dus geen uithangbord voor bedrijven.
Ook vind ik het, om heel eerlijk te zijn, altijd een beetje frappant dat een FreeBSD presentatie of hackathon hardware-wise altijd lijkt op een Apple event; bij Open- en NetBSD is dat zover ik weet een stuk minder het geval. Het doet mij persoonlijk niet zoveel als iemand mij probeert te overtuigen om een OS te gebruiken wat diegene zelf alleen in een virtuele machine draait.
Haha, exact. Bij EuroBSDcon, vorige maand, hadden we ook een FreeBSD devsummit - meer dan de helft draait daar op Macbooks. In mijn ogen liggen macOS/Darwin en FreeBSD tegenwoordig zover uit elkaar, dat ik het niet hetzelfde vind. Maar goed, zoals anderen ook al aangeven in de reacties: het OS is geen doel op zich, maar een middel om het doel te bereiken.

Ik heb zelf een zeer sterke voorkeur voor OpenBSD (en de andere BSDs), maar als dat niet past binnen het scenario of niet voldoet aan de requirements, dan vind ik een ander OS ook geen probleem.
Ik snap je enthousiasme maar OpenBSD als OS voor iets van BSH (Bosch Siemens Hausgeräte) is onzin. Het enige "bewijs" is dat iemand een papiertje laat zien met wat licenties van wat software, hier: https://x.com/HAFriberg/status/1139252447870894082

Er zijn veel betere embedded oplossingen hiervoor.
Ik snap je enthousiasme maar OpenBSD als OS voor iets van BSH (Bosch Siemens Hausgeräte) is onzin. Het enige "bewijs" is dat iemand een papiertje laat zien met wat licenties van wat software, hier: https://x.com/HAFriberg/status/1139252447870894082
Helemaal eens. Ik moet het ook even terugzoeken, maar ik heb toen ook veel meer napluiswerk gedaan en contact gehad met de vendor. Het was initieel wel door zo'n papiertje wat mijn interesse wekte, maar vervolgens gaf de vendor aan dat het ook echt OpenBSD was. Maar ik ga nu wel twijfelen of het Siemens was of een andere vendor. Kom ik eerdaags op terug.
Ik draag zelf niks bij aan de ontwikkeling van OpenBSD - misschien in de toekomst wel, wie weet, maar gebruik het wel op een server, een laptop en een router. Dat OpenBSD niet superpopulair is weet ik, maar ik vermoed dat het gebruik wel iets hoger is dan veel mensen denken. OpenBSD zie je ook niet per se op ieder vlak terug in de statistieken omdat het zichzelf niet altijd als OpenBSD presenteert. Een goed voorbeeld is de User-Agent bij de webverkenners Firefox en Chromium geïnstalleerd uit de ports; die geeft gewoon Linux aan ondanks het gedraaid wordt op OpenBSD.
Klopt! De UA string heeft een hele lange tijd wel OpenBSD (ipv Linux) bevat, maar teveel sites braken daarop - puur omdat developers soms alleen maar een string compare doen :X
Ja, maar zoals altijd is het gebruik geen doel op zich. Kies het gereedschap waar je het meeste aan hebt. Maar zelfs als je niet direct OpenBSD gebruikt is het goed om even de tijd te nemen om te waarderen waar OpenBSD projecten in verwerkt zitten.
Als je het over alle bsd distributies tegelijk hebt: Dat is het zeker nog wel waard. Elke bsd-distributie heeft haar eigen toegevoegde waarde. En vanuit die bsd-varianten komen nog heel mooie ontwikkelingen. Volgens mij is MacOS nog steeds een waardige bsd-implementatie. Of zijn die er al te ver van afgeweken en zou het geen bsd meer mogen heten?

Aan de andere kant: Containers zijn onder bsd heel goed mogelijk. De basis van containers is 'chroot' of een "chroot-jail". Daarmee bepaal je voor de sub-processen waar zij de root van het systeem zien. Dus dat moet je vooraf opbouwen. De dockers van deze wereld hebben daar een aardige basis voor neergezet. En omdat die veelal zijn gebaseerd op een unix-achtig operatingsysteem, kan dat heel goed worden overgezet naar elk ander unix-achtig systeem. BSD is daar in meer unix-achtig dan linux...
Zijn die nieuwe postquantum algo's al released? Ohja volgens de release notes idd. Wow, ik zag twee weken geleden nog de commits langskomen met die wijzigingen in openssh. Had niet gedacht dat dat nu al productiewaardig zou zijn.

edit: was bedoeld als reactie op @jurroen

[Reactie gewijzigd door Keyb op 8 oktober 2024 13:53]

Jij hebt ze waarschijnlijk in de releasenotes van OpenSSH gezien. Dat is al een stable release. Lijkt erop dat OpenSSH het zelf op 2 september heeft geimplementeerd en op 9 september in de portable versie.
Nee ik heb ze in de commit messages van OpenSSH gezien. Ik ben bezig met de source voor een toepassing op werk. Dat was de portable versie. Wij zijn daar bezig met (post)quantum toepassingen.
Ah, super tof! Ja, ze hebben wel een vrij korte periode gehad tussen het pushen van de code en het opnemen in de releases. Dat ben ik helemaal met je eens.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.