Software-update: Memtest86+ 7.00

Memtest86+ logo (45 pix)Versie 7.00 van Memtest86+ is uitgekomen. Dit programma is bedoeld om het werkgeheugen van een computer grondig en volledig te testen. Er zijn verschillende downloads beschikbaar, waarmee een zelfstartende floppy, usb-stick of cd kan worden gemaakt, zodat het kan testen voordat er een besturingsysteem is geladen. De changelog voor versie deze uitgave kan hieronder worden gevonden.

Changelog
  • IMC polling for live RAM settings
  • Preliminary support for ECC polling
  • Add support for MMIO UART
  • Add debugging options
  • Bug fixes & optimizations

Memtest86+

Versienummer 7.00
Releasestatus Final
Website Memtest86+
Download https://www.memtest.org/
Bestandsgroottes 206,00kB - 6,13MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

07-01-2024 • 20:56

33

Bron: Memtest86+

Reacties (33)

33
32
26
0
0
0
Wijzig sortering
Blijft wel apart dat Memtest nog steeds de ouderwetse DOS modus gebruikt zonder veel poeha, maar ook wel weer verfrissend t.o.v. van al die grafisch opgefraaide tooltjes.
Waarom zou de gui zo hip moeten zijn dan? Het is een tool dat exact doet wat het zegt. Zouden meer ontwikkelaars moeten doen
Lees wat ik schrijf namelijk dat ik het juist verfrissend vind omdat voor mij allemaal die grafische bla bla ook niet hoeft.
Het is geen DOS, het is een bootable tool.

Het geheugen waar programmacode wordt geladen kan je niet overschrijven dus ook niet testen. Dat is de voornaamste reden waarom Memtest er zo basic uitziet: het is bedoeld om klein te zijn zodat je zoveel mogelijk geheugen kan testen.
Ik schrijf ook niet dat het DOS is maar een DOS modus, maar ik weet ook wel waarom dat is. Toch in elk geval bedankt voor de korte uitleg en aanvulling.
Het is ook geen DOS modus. Net zo goed als *BSD of Linux dat niet is. Want in die logica is alles met een CLI (command line interface) een "DOS modus". Memtest86 beschikt over een TUI, een terminal user interface.

[Reactie gewijzigd door jurroen op 23 juli 2024 00:47]

Ik doel niet op de manier van opstarten via een command line maar de GUI van Memtest die op een DOS porgramma lijkt. En ja, ik snap en weet ook wel dat dit geen DOS programma is en het anders werkt dus neem die DOS modus niet te letterlijk.
Maar jij blijft het een DOS modus noemen, en dat is verkeerd. Het is een TUI programma, een Text User Interface. Dat heeft helemaal niets met DOS te maken. Dat DOS een besturingssysteem is dat met een command line werkt staat helemaal los van het feit dat ook andere systemen gebruik maken van de tekst modus die elke computer aan boord heeft.

Dit is de meest eenvoudige modus die elk besturingssysteem kan aanspreken, je krijgt van de BIOS een scherm waarop je een beperkte tekenset met karakters kunt plaatsen en een zeer beperkt kleurenpalet. Je hele besturingssysteem kan daarmee relatief eenvoudige informatie op je scherm tonen totdat het de grafische hardware verder initialiseert. En Memtest is op zichzelf een besturingssysteem want het wordt direct door de BIOS geladen en neemt je computer over zonder dat er ook maar 1 bit code van bijvoorbeeld DOS nodig is

En zoals @_JGC_ reeds heeft uitgelegd is de tool zo compact mogelijk met goede redenen, dus geen fancy drivers en geen enkele moeite om iets meer te tonen dan een tekstuele interface. Maar GEEN DOS modus.
Ik weet het, maar nogmaals, negeer dan wat ik schreef.
ouderwetse DOS modus
TUI !== DOS

En het doet wat het doen moet. Vind je een nijptang ook "ouderwets"?

Sowieso is een "gelikte GUI" een slecht idee voor een programma dat werkgeheugen moet testen.

Het programma moet zo gebouwd zijn dat er zo min mogelijk op de RAM reepjes wordt vertrouwd.

"Gelikte GUI's" kosten nu eenmaal werkgeheugen waardoor er een grotere afhankelijkheid is op de RAM-reepjes. RAM-reepjes die kapot kunnen zijn.
Gebruik het al zo'n 25 jaar om de oorzaak van onbegrepen crashes op te speuren. Altijd een beetje teleurgesteld als Errors: op 0 bleef staan, maar 24 jaar en 11 maanden moest ik de oorzaak steeds elders zoeken. Begon me soms af te vragen of dit echt wel een goede test was. Tot vorige maand, met 2 Corsair Vengeange reepjes die er na jaren trouwe dienst in mijn media PC geen zin meer in hadden. Als een malle, in een paar seconden duizenden fouten. Was er bijna blij mee ;)
Ik heb het omgekeerde wel eens gehad: Duizenden fouten in RAM wat later toch foutloos bleek te zijn. Blijkbaar kon Memtest niet met de nieuwe chipset in die machine overweg. Toen er een nieuwe versie van de tool uit kwam waren opeens alle fouten weg.
Heb heel lang geleden wel eens geheugen gehad met ECC en daar ging het wel fout mee, bleek echt aan rot geheugen te liggen of combinatie geheugen / mobo. Vage crashes ook en data corruptie.
Ik heb wel eens een notebook gehad die wat onstabiel werkte. Door de manier waarop btrfs werkt, werd snel geconstateerd dat het filesystem corrupt werd.

Een test van Memtest86+ later toonde aan dat één van de twee DDR-reepjes kaduuk was. Meteen beide geheugenbankjes vervangen en een backup teruggezet, en all was good.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:47]

Misschien een domme vraag, maar ik heb in mijn BIOS een Memtest ingebakken. Word deze ook geupdate als je een nieuwe bios flashed ? of zijn die tools niet te updaten? Voor het geval je latere RAM erin wil zetten en die toen der tijd nog niet compatible was.
Als de nieuwe versie bijgewerkt wordt in de files van het bios wel, anders niet. Ligt er dus aan of de maker van het moederbord de update meeneemt in een BIOS/UEFI update.
Thx voor je reactie, Dus die mogelijkheid is er wel. Gaat om de Asus Formula z690, En zie er namelijk niets van terug in de lijst met verbeteringen.
Wellicht kiest Asus er dan voor om third party software niet bij te werken in hun BIOS/UEFI update. De update wordt er immers groter door en duurt dan langer om te flashen. Moederbord is ook al twee jaar oud zie ik, dus kans dat er nog veel updates komen is vrij klein.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 00:47]

64 MB RAM, waar blijft de tijd 😁 mooi om te zien dat t nog steeds barebones is en goed werkt. Voor de mensen die Ventoy vanaf USB stick draaien, de standaard ISO werkt niet maar die met GRUB bootloader wel.
Is er nog geen versie die installeert als extra boot optie in de efi/uefi omgeving? Dan is ze helemaal onafhankelijk van hardware en dergelijke.
Oh maar deze werkt gewoon in UEFI mode, net zoals Ventoy ook op zowel legacy als UEFI werkt. Getest met een eerste gen Core i5 in legacy, nieuwste machine waarmee ik 't getest heb een 13e gen ofzo. Het is een super universeel tooltje, met een gebrande CD zou 't vast ook werken met een Pentium 133

[Reactie gewijzigd door AvWijk op 23 juli 2024 00:47]

Dat ze met efi en uefi boot methodes werkt weet ik, dat doet ze al een tijdje.
De gimmik is dat ze volgens mij klein genoeg is om geheel in de uefi omgeving te installeren, dan draait ze altijd en zonder wat dan ook aangesloten.
Download link klopt niet, moet naar de .org verwijzen - anders kom je op de commerciele / passmark site uit...

deze moet je hebben dus: https://memtest.org/
De .com versie is dus een heel ander product dat ook nog flink geld kost.
Is dit nou beter/slechter/anders dan Passmark memtest of is dit gelijkwaardig? https://www.memtest86.com/download.htm
Voor veel mensen zijn ze gelijkwaardig, maar de Passmark versie is geavanceerder in sommige dingen, die kan ook ECC geheugen testen, en laat zien welke module, en indien mogelijk, welke chip kapot is.
Memtest86+ (dus plus) is open source, de link verwijst naar de commerciële memtest86

https://www.memtest.org/
Blijft een goede tool voor overklokkers. Uiteindelijk wil je geen BSOD's als je aan het werk bent.
Tegenwoordig gebruik ook kernels compileren als geheugentest. Die vind vaak toch ook fouten die weer niet verschijnen in memtest. Dat is het enige nadeel van memtest, i/o wordt niet simultaan belast. Zodoende kan een test prima verlopen, maar je systeem in de praktijk alsnog crashen.
Toen ik nog in een computerzaak werkte verliet geen enkele PC het pand zonder een aantal passes memtest86 (toen was er nog maar 1 versie en bestond de Passmarkversie niet). Dat was wel een tijd dat er in zo'n OEM-box met reepjes altijd wel een kapotte bij zat. Van Kingston destijds in al die jaren echt maar 1 defecte gehad out of the box. Snap je meteen dat de prijs onder andere gaat zitten in kwaliteitscontrole.

In ieder geval: bij elke nieuwe PC die ik nu nog bouw heb ik die gewoonte nog steeds toegepast. Minimaal 1 pass memtest. Je kan echt de meest idiote errors krijgen van geheugen wat soms een bitje laat vallen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 8 januari 2024 07:47
Mooi om te zien dat Memtest86+ nog steeds actief ontwikkeld wordt. Ik gebruik het nog altijd wanneer ik een nieuw systeem bouw om zekerheid over de stabiliteit van het geheugen te krijgen. Klein, eenvoudig maar zeer doeltreffend. Zo zie ik mijn utilities graag :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.