Software-update: Google Chrome 112.0.5615.50

Google Chrome logo (79 pix) Google heeft versie 112 van zijn webbrowser Chrome uitgebracht. Google Chrome is beschikbaar voor Windows, Linux en macOS. Er zijn ook versies voor Android en iOS, maar die volgen een iets ander releaseschema. In versie 112 zijn voornamelijk onder de motorkap veranderingen aangebracht. Google gaat namelijk later dit jaar Chrome een nieuw op Material You-gebaseerd uiterlijk geven en is druk bezig met de voorbereidingen daarvoor. Meer informatie over de veranderingen die in deze uitgave zijn aangebracht, naast de gebruikelijke bug- en securityfixes, kan bij How-to Geek worden gevonden.

Google Chrome 112 Is Now Available

This release is the usual mix of security improvements, bug fixes, and new APIs for developers. For example, Chrome 112 introduces support for nesting CSS style rules inside other rules — that’s exciting for web developers, but not so much for everyone else. There is some interesting work happening behind the scenes, though. Google is preparing a redesign for Chrome that is expected to be done sometime in 2023, inspired by the Material You design language that is already used on Android, ChromeOS, and some of Google’s web apps.

There’s also a new “Reading Mode” that is available as an experiment, which is expected to arrive for everyone in Chrome 114. Even though this update isn’t too exciting, you should accept the update as soon as it appears — each Chrome update has critical security fixes that help protect your devices.

Google Chrome

Versienummer 112.0.5615.50
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux, macOS, Windows 10, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows 11
Website Google
Download https://www.google.com/chrome/
Licentietype Freeware

Reacties (26)

26
26
8
1
0
13
Wijzig sortering
Ik blijf lekker bij Firefox. Hoe strak ik de UI van Chrome ook vindt, ben toch altijd bang dat er teveel data wordt doorgesluisd naar Google.
Ik ben al bijna mijn hele online leven fervent Firefox-gebruiker, maar ik merk dat sommige websites gewoon niet goed werken op Firefox. Ik betrap me er tegenwoordig steeds meer op dat ik toch even (met tegenzin) Chrome of Edge pak.

En ja, dat is de schuld van developers die proprietary APIs/functies gebruiken en zich niet aan de open standaard houden, waar Firefox zich wel goed aan houdt. Maar als gebruiker van een website heb ik daar niks aan en wil ik gewoon een site die werkt.

Ik heb het hier eerder geschreven maar ik blijf het herhalen; Chrome/Chromium's marktaandeel is problematisch. Het is feitelijk het nieuwe IE geworden.
Ik heb het hier eerder geschreven maar ik blijf het herhalen; Chrome/Chromium's marktaandeel is problematisch. Het is feitelijk het nieuwe IE geworden.
IE was befaamd om het zich niet houden aan de standaarden. Dat is bij Chrome toch echt wel veel beter.
Het leuke is dat IE6 juist na al die kritiek op eigen standaarden, juist bakken werk heeft verzet in open HTML standaarden. IE6 is de enige browser uit die tijd die HTML5 punten scorede toen dat zo belangrijk was. Een significant deel van de HTML5 standaarden waren voor HTML 4.* al aangedragen, door, je raad het niet, Microsoft.

De problematische dominatie van Microsoft kwam met IE6 pas en de grootste oorzaak: IE6 was gratis, Netscape en Opera (de enige praktische alternatieven destijds) waren betaald (Opera had wel een gratis versie met ads)

Het hele IE6 probleem was niet enkel Microsoft. Opera, Sun en Netscape/Mozilla hebben het ook behoorlijk lopen verkloten.

Wat ook niet vergeten moet worden, als Microsoft die browser niet gratis had gemaakt, was het WWW nooit zo hard aangeslagen.

Hele andere situatie met nu. Want naast dat Google dus een vergelijkbare dominante positie heeft in de browsermarkt, is Google ook grootaandeelhouder van de webserverende kant.
Volgens mij klopt er niet veel van wat je zegt?

Netscape is volgens mij altijd een gratis browser geweest. Er waren wel betaalde uitgaven, maar die bevatten dan veel meer dan alleen de browser. Opera was inderdaad een periode betaald.

En Internet Explorer 6 kan écht geen HTML 5 hoor. Sterker nog, alle versies tot IE9 hadden een "shiv" nodig om alleen maar de nieuwe tags te kunnen stylen; functionaliteit was er echt niet.

Ben je niet in verwarring met de ACID test? Waar overigens Internet Explorer ook moeite mee had.
Netscape was 49 USD. Werd in 1998 30 USD doordat IE5 al gratis was en marktaandeel begon weg te snoepen. Er was wel een 90 dagen trial beschikbaar. Pas begin 2000 werd Netscape gratis.

Browsers waren toen nog gewoon betaalde paketten. Dat Microsoft het gratis aanbood was juist een belangrijk punt in de anti-monopolie rechtzaken die Microsoft vanwege IE aan de broek kreeg.

Je moest inderdaad wat trucjes uithalen om bepaalde HTML5 features te laten werken in IE6. Want alles is anders geïmplementeerd, want politieke oorlog vanuit Opera, Sun en Netscape/Mozilla. Heel wat HTML5 features hadden we bij HTML4.* al kunnen krijgen zonder de politieke onzin. Dat bedoelde ik dus met dat hun het net zo goed hebben lopen verkloten alleen maar om Microsoft dwars te zitten.

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 14:09]

Je hebt gelijk dat bedrijven die Netscape wilden installeren moesten betalen. Maar Netscape was gewoon gratis verkrijgbaar en gratis te gebruiken privé en voor non-profits. Ongeveer hetzelfde goldt voor NCSA Mosaic. Gratis browsers waren dus echt niet uitzonderlijk.

Die "Cross-browser safe HTML5 Video" is helemaal geen trucje, het is gewoon gebruik van de in de HTML5 standaard ingebouwde backwards compatible fallback, die gebruikt wordt om Flash video in IE6 te tonen.

IE6 *kan* ook helemaal geen HTML5 verwerken, aangezien IE6 in 2001 uitkwam, terwijl men pas in 2004 begon met het ontwikkelen van een opvolger voor HTML 4, pas in 2008 HTML5 genoemd.

Als je het wilt hebben over features die we eerder hadden kunnen hebben, kan ik je trouwens aanbevelen de HTML 3.0 spec te lezen (banner, fig, math,...)
De info is ondertussen antiek, alle bronnen heb ik er opnieuw bij gezocht (en niet allemaal even goed gelezen).

https://thehistoryoftheweb.com/browser-wars/
https://www.w3.org/commun...ki/The_history_of_the_Web
https://www.quora.com/Why...other-MS-products?share=1

IE deed het niet verkeerd, er werden bij het W3 alleen elke keer afslagen genomen, veelal toevallig na/rond een IE release (zoals XHTML 1 en 2) om de standaarden te bepalen. IE6 ondersteund een hele stoot "HTML5 features", maar niet volgens HTML5 standaard :) Misschien dat ik het wat slecht verwoorde.

Microsoft had 0 invloed bij W3. Sun, Opera en Netscape/Mozilla praktisch alle. Het is een hele politieke bullshit strijd geweest waar we als consument verloren hebben. Iedereen weet dat MS verkeerd zat, maar die andere drie net zo goed!
mee eens kan niet een bij de website van mijn bank in Firefox hierdoor helaas

dat is de enige reden waarom ik edge eigenlijk gebruik anders verdween dat ook van de taakbalk
Welke bank heb je? Wil wel eens zien welke bank Firefox niet zou ondersteunen.
een franse bank (daar woonde ik namelijk tot voor kort)
Ik ben hier echt keihard in, zou eerder mijn bank veranderen dan de browser waarvan ik weet dat die zich aan standaarden houdt (Firefox).
Ik ben zelf ook dol op Firefox en eigenlijk werkt het meeste ook wel gewoon. Vind het wel heel schadelijk als een bank zich richt op een enkele engine. In principe moet elke site het min of meer gewoon doen, zeker een bank, waarvan je aan de website kant geen bizarre gimmicks verwacht.

Dat gezegd hebbende: er is ook een chromium ungoogled project, wellicht dat die ook wat meer voor je kunnen bieden: chromium zonder allerlei google inbaksels.
Yep! Hier exact hetzelfde. Er zijn zelfs sites die simpelweg aangeven Firefox niet te ondersteunen en me verwijzen naar GOOGLE Chrome... niet eens een Chromium browser, nee, gelijk Google. -zucht- Wat overigens onzin is. Met een 'user agent switcher' kan ik doen alsof ik Chrome draai en de sites doen het altijd prima.

Het valt me wel op dat bepaalde sites gewoon net niet zo lekker werken met Firefox dan met Chromium. Bijvoorbeeld zappelin.nl Onder Chromium wordt bij het starten van een nieuw filmpje, de focus op het filmpje gebracht en onder Firefox moet ik altijd een paar regels naar beneden scrollen omdat het onderste gedeelte buiten beeld valt. Dat soort kleine dingen.
Je kan natuurlijk ook Brave pakken met ingebouwde ad blockers, vpn etc. Is voor mij al wat jaartjes de preferred browser. Ook nog even Orion geprobeerd (op webkit basis) maar bleef terugkeren naar Brave.
Chromium is een geweldige broncode
Of een site wel of niet werkt, kan vaak komen door de instellingen die je hebt geaccepteerd in de browser. In dat geval is het een kwestie van je instellingen aanpassen.

Als je je Firefox gehardened hebt met o.a. uBlock, is het zelfs heel normaal dat een site standaard niet werkt. Je wilt immers dat bepaalde features (zoals mogelijke tracking door derden) van een site niet werken.
Hier is firefox ook de primaire browser, zowel onder msWindows als onder linux.
Daarnaast staat Chromium (geïnstalleerd via Chocolatey) voor de gevallen dat zo'n browser nodig is. Ook op beide platformen.

Er is ook een ontgoogeld-chroimium maar dat vind ik weer te veel werk...
Google is preparing a redesign for Chrome that is expected to be done sometime in 2023, inspired by the Material You design language that is already used on Android, ChromeOS, and some of Google’s web apps.
Geldt dit dan ook voor chromium? zo ja dat betekend dan dan browsers zoals edge of brave op basis van chromium ook wat gaan merken van de aanpassingen?
Dit zou geen invloed moeten hebben op andere Chromium gebaseerde browsers. Chrome is de "schil" oom Chromium heen. Hoe de buttons en navigatiebalk er uit zien wordt in Chrome bepaald.
Doorgaans niet, afhankelijk van hoeveel dev werk ze hebben gedaan. Mijn chromium variant naar keuze, Edge (draai doorgaans dev kanaal) heeft sinds kort ook een redesign ondergaan in de vorm van de tabbladen, en het feit dat het viewpane nu afgerondde hoeken heeft (in de hele W11 stijl). Ook de scrollbalk is meer discreet (maar nog wel op de desktop een functionele scrollbalk, en ook op de telefoon heeft hij die hele snel-drag functie). Die blauwe BingGPT knop was eerst ook wel nuttig (totdat ze de MSN stijl widgets toe gingen voegen, daarvoor gaf het gewoon een stuk context in wat je momenteel open had), maar die kan gelukkig nog gewoon uit (en die sidebar die er aan vast zit).

Wat je wel merkt is dat alle chromium projecten elkaar beïnvloeden: chrome kopieert van edge kopieert van brave kopieerd van edge kopieert van chrome, etc...
Eet het en je weet het... Onder msWindows is chromium eenvoudig te installeren als je chocolatey gebruikt. Onder linux zit chromium in veel repositories van distributies. Het onderscheid is het blauwe logo (in plaats van de regenboog)
Onlangs overgestapt van Chrome naar Opera GX.

Het zelf instellen van de ram en cpu gebruik is wel handig!
Vanaf Chrome 112 werken Chrome-apps in Windows, Mac en Linux niet meer.

Een voorbeeld van de Chrome-app is Gmail
Deze is niet meer te installeren en alleen nog te gebruiken via de website

In ChromeOS blijven de Chrome-apps nog werken tot in ieder geval 2025.
For example, Chrome 112 introduces support for nesting CSS style rules inside other rules
Nice, native SCSS support!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.