Firmware-update: Apple iOS 14.5.1

Apple iOS 14 logo (79 pix)Apple heeft versie 14.5.1 van iOS uitgebracht. Vanaf versie 13 is iOS alleen nog geschikt voor de iPhone en hebben de iPads een eigen OS gekregen, met voornaamste verschil de extra mogelijkheden om het grotere scherm te benutten. Apple brengt met iOS 14 diverse wijzigingen aan in de interface van iPhones. Zo kunnen gebruikers widgets gaan plaatsen op homescreens en voegt Apple aan de pagina's vol met apps een alfabetische lijst toe die het meest rechter homescreen zal vormen. Verder kunnen gebruikers een andere browser en mail-app kiezen als default in plaats van Safari en Mail. Apple heeft in versie 14.5 een groot aantal veranderingen en verbeteringen doorgevoerd, zoals het kunnen ontgrendelen van de iPhone met een Apple Watch en is er ondersteuning voor AirTags toegevoegd. Versie 14.5.1 moet een probleem verhelpen met de apptrackingtransparantie en lost ook enkele beveiligingsproblemen op.

iOS 14.5.1

Deze update verhelpt een probleem met apptrackingtransparantie waarbij bepaalde gebruikers die eerder 'Sta trackingverzoeken van apps toe' hadden uitgeschakeld in Instellingen mogelijk geen vragen ontvingen van apps nadat ze de optie weer hadden ingeschakeld. Deze update bevat ook belangrijke beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website.

Versienummer 14.5.1
Releasestatus Final
Besturingssystemen iOS
Website Apple
Download https://support.apple.com/nl-nl/HT204204
Licentietype Freeware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

04-05-2021 • 13:09

53 Linkedin

Submitter: TeamTechSupport

Bron: Apple

Update-historie

Reacties (53)

Wijzig sortering
Er is maar één reden waarom je nog zoveel iPhone 5s en 6 ziet, vooral bij kinderen die deze van ouders hebben gekregen. De reden is de goede ondersteuning van hardware vendor Apple waardoor deze toestellen van 8 jaar oud nog steeds goed werken. En updates krijgen als het nodig is. Goed werkende Android toestellen van 8 jaar oud bestaan niet.
Heerlijk dit... laten we de verkondigde onzin van een ander bestoken met nog meer onzin.

Patches voor software heeft uiteraard niets te maken met het wel of niet werken van de hardware, wat jouw reactie lijkt te insinueren... en de patches die Apple heeft uitgebracht voor die oudere toestellen zijn alleen ernstige security lekken dichten, niets te maken met functionaliteit.

Ik heb thuis een HTC One M7 en M8 liggen die allebei nog perfect werken, die komen uit 2012 en 2013...

Daarnaast kan vrijwel ieder Android toestel nog worden voorzien van een custom ROM en daardoor dus nog lang worden gebruikt, dit kan niet met een iPhone... en met zo'n ROM kan een 8 en 9 jaar oud toestel nog van de allerlaatste versie van Android worden voorzien. En in tegenstelling wat sommigen beweren is het installeren van zo'n ROM lang niet zo lastig en prima te volgen voor diegene die nog graag het oude mobieltje willen blijven gebruiken.

Wat ik probeer te zeggen... beide platforms kennen hun voor- en nadelen, en fans van beide kampen die elkaar bestoken met argumenten... tja, dat is inmiddels een verhaal met een hele lange grijze baard.
Maar volgens mij gaat het erom dat devices netjes security upgrades blijven ontvangen. Dat een Android device nog jarenlang blijft werken staat daar los van. Zolang Google de API ondersteuning niet by default laat vallen blijven de meeste app ontwikkelaars de oudere versies wel ondersteunen ja.

Nu trekt Google steeds meer APIs naar de Google Play Services toe waardoor een OS release niet nodig is voor security (of zelfs feature) upgrades, maar dat is echt iets van de afgelopen paar jaar. Devices worden na 2 a 3 nieuwe flagships simpelweg in de steek gelaten of krijgen minder frequent security upgrades (Samsung, looking at you). Apple heeft het makkelijk want het ecosysteem kent slechts 1 vendor. Maar een verschil in support en ondersteuning is er toch echt wel bij Android en iOS.

Ik begrijp dat iedere handige Harry een custom ROM zou kunnen installeren op een ouder device zonder ondersteuning, maar dat is iets wat gewoon niet zo vaak gebeurt.
Nu trekt Google steeds meer APIs naar de Google Play Services toe waardoor een OS release niet nodig is voor security (of zelfs feature) upgrades [...]
Daar is ook het een en ander over te zeggen. Door het uit Android weg te halen en in Play Store Services te plaatsen kun je niet meer van Google af komen. Dit verschuift alleen het probleem maar, dit lost ook alleen maar een symptoom op van de lakse ondersteuning vanuit uitgevers. In plaats van het daadwerkelijk uitbreiden van ondersteuning en het maken van degelijke producten kiezen uitgevers er voor om de minimale moeite te stoppen in ondersteuning en maken - een voor dat moment - degelijke producten; wat in mijn mening alleen maar teleurstellender is.

Dus Google slaat zijn slag nu door in plaats van Android updates te gebruiken (welke door uitgevers dan nogmaals bekeken en aangepast moet worden), dit te verplaatsen naar zijn eigen services, met alle gevolgen van dien. Deze trend is ook niet nieuw en is al enige tijd in tocht. Het Android Open Source Project (AOSP) is hier ook niet al te blij mee, samen met dat de op maat gemaakte ROMs van bijvoorbeeld Samsung ook de nodige frictie geeft met updates (om dan het lever-verhaal nog even daarbuiten te laten).

De vraag rest dan: Hoe lossen we dit op? Gaan we Google te gemoed? Roepen we Google op het matje? Vereisen we compatibiliteit/samenwerking met AOSP? Vereisen we betere ondersteuning vanuit uitgevers?

In mijn mening ligt het probleem ook totaal niet bij Android zelf, maar de gierigheid van zowel Google als de uitgevers. Ze willen het liefst dat je in hun ecosysteem blijft. Een goed voorbeeld is de "Galaxy Store" of de "Samsung Drive". Dingen waar je dood mee gegooid wordt zodra je je nieuwe telefoon in handen neemt. Dus het verplichten compatibel of samenwerking met AOSP te zijn of hebben is dan ook meerdere malen voordelig voor iedereen die een Android telefoon heeft, zonder dat een ecosysteem perse van tafel is. Het zou misschien zelfs mogelijk worden om zelf een ROM te maken wat makkelijker is door dit soort samenwerkingen (Harmony OS (Huawei), looking at you).
Precies, je hebt een HTC One M7 en M8 liggen; Niet meer in gebruik, itt een iPhone 5/6 die je aan je kinderen kan geven en zonder gekloot van een custom rom die de GPS fix verpest of je 4g verbinding laat haperen gewoon nog veilig is om te gebruiken.

(Security)patches is ook het enige wat je nodig hebt voor een no-nonsense whatsapp telefoon. Features zijn waarschijnlijk niet belangrijk als je met een 8 jaar oude telefoon wil rondlopen.

Dus ja; alle 8 jaar oude Android telefoons zullen hardware matig prima werken, maar als ze functioneel zijn, waarom worden ze dan niet meer gebruikt tov iPhone 5s'en en 6'en?
idd liggen
hier ook nog een desire en M7, m9 en M10 liggen, in de lade voor het geval er een nood telefoon nodig is. ben begonnen met de HTC diamond.
via de zaak kopcht ik iedere 12-18 maanden een nieuwe telefoon van HTC.
HTC had met hun flagships mooie telefoons met niet te veel bloatware er op.
een goeie interface en toen ging het bergaf met HTC.
de ene na de andere blunder, slechte telefoons, slechte ondersteuning en in een keer waren ze weg van de flagships en was het een budget telefoon geworden voor te veel geld.

uiteindelijk ben toch overgestapt op Iphone 10. Samsung lijkt leuk, maar zit veel te veel rotzooi op wat ik niet wil.
custom roms er op zetten, geen zin in, zit geen ondersteuning op, 98% werkt redelijk maar die 2% aand apps/software doet het em toch de das om.

Iphone, iedere update werkt, geen gedoe, goed samenwerken met de ipad en iwatch.
heb nog steeds mijn iphone 10, de 11 en 12 nog niet nodig gehad, deze is nog steeds lekker snel met de laatste software.
ik ben over op apple, uiteindelijk is de prijs prestatie een heel stuk beter dan van welke flagship android.
hme automation werkt ook goed, alle verlichting hier wordt gestuurd door een oude ipad.

nu nog ff wachten op de nieuwste 4k apple tv, die ligt in de winkel over 3 weken.
Je vertaalt het woord ‘toestellen’ dat Optelsommetje gebruikt, naar ‘alleen hardware’. Dat kan, maar volgens mij is het niet wat hij ‘insinueert’… het is slechts de interpretatie die je er zélf aan geeft. Hij heeft het simpelweg over de telefoons / de toestellen als complete devices. Bruikbaar na 8 jaar? Iphones: jazeker. Android ‘toestellen’: helaas (tenminste, niet zonder door één of meer hoepels te springen. Dat voorbehoud had Optelsommetje misschien wél moeten maken, dus zijn uitspraak “Android toestellen van 8 jaar oud bestaan niet” is ongenuanceerd, maar in de context zeker geen “onzin”).

Dat beide platforms hun voor- en nadelen kennen staat buiten kijf. Maar gun beide platformen ook hun plus- en minpunten. Langdurige ondersteuning van Apple met beveiligingsupdates, en daarmee lange levensduur van hun devices zónder “gedoe”? Pluspuntje Apple.
2 jaar en 8 maanden geleden release IOS 12.....

oh daar gaan we weer met de -1 want het is een IOS update topic... lets gogogo the wannabee fanboys
Het gaat hierbij om updates voor toestellen van 7-8jaar oud. iOS komt elke september met geheel nieuw iOS uit. iOS12 was nog niet uit 7-8j geleden, dus begrijp je reactie niet.
2 jaar en 8 maanden geleden release IOS 12.....
Het gaat hier niet om wanneer ios12 uit kwam maar om de supported devices. iOS 12 is de laatste release voor o.a. iPhone 5s. Dit betekent dat een telefoon uit september 2013! Dus na bijna 9 jaar nog een security update krijgt.
Available for: iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air, iPad mini 2, iPad mini 3, and iPod touch (6th generation)

20 september 2013 dus ;)
Ja iOS12 is er alweer even idd. Best keurig dus aangezien de toestellen die zijn blijven hangen op iOS12 al behoorlijk op leeftijd zijn.
Het gaat erom dat iOS-apparaten (vanaf ca 2013) nog steeds beveiligingsupdates krijgen. En dat is best lang. Ik ken weinig concurrentie die het besturingssysteem zo lang ondersteunt.
Het OS draait op apparaten van 8 jaar oud. Probeer dat eens met Android 11?

Het heeft álles te maken met 2013, want iPhones uit 2013 draaien dit OS gewoon als reguliere update.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 4 mei 2021 13:52]

Besef je je ook dat er misschien wat minder bedeelden onder ons zijn. Soms krijgen neefjes nichtjes een dergelijk toestel van een familielid omdat ze zelf geen toestel kunnen kopen. Dan maakt het formaat van het scherm toch echt helemaal niets uit. Zo doen wij dat hier ook binnen onze familie en is het fijn, als je een toestel weggeeft, om te weten dat veiligheidsupdates toch nog verstrekt worden.

Als laatste is het milieutechnisch ook nog een erg prettig dat we niet aan een weggooimaatschappij meedoen.

Die -1 is wat mij betreft dan ook een welverdiende -1

[Reactie gewijzigd door patje01 op 4 mei 2021 14:31]

Ik gok dat de -1 vooral komt van uitspraken als "tweakers kids corner" en "wannabee fanboy club". Je klinkt gefrustreerd...
Deralte, je slaat de spijker op z'n kop :)

@d3x is het soms iets van jaloezie oid 8)7
meer als de helft van die eigenaars zal dan nog niet eens wakker liggen van die "security" patches
of mensen er wel of niet wakker van liggen is niet interessant: het gaat erom DAT deze patches nog beschikbaar worden gesteld.
Heeft verder ook niks te maken met fanboy club: ik heb zelf een S21+.
De -1 is niet van mij hoor.. maareh schermpje vervangen en nieuwe accu kost nog altijd minder dan een nieuwe foon.
Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde, het zou maar saai worden. Dit is dus niets voor jou, prima. Het is wel wat voor sommige anderen, ook prima.
Ook hier geen -1 van mij. Er is niks mis met een leuke discussie!

Hoe groener de ouders, hoe ouder de iPhone van de kinderen. Want oude telefoons zijn op een enkele uitzondering na geen Android telefoons.
Dat ben jij dan zeker!
Met reacties als deze ga je idd -1's scoren, ligt dat aan de "apple-fanboys" of aan de "apple-hater"? Ieder
zijn ding.

Ik snap je oorsprongelijk standpunt. IOS 12 is net geen 3 jaar oud, klopt.
Je houd er echter geen rekening mee dat apple/ios een andere deployment methode heeft dan vendorx/android (of je ging daar al doelbewust in de aanval om te trollen?)

Er hoeven helemaal geen updates uit te komen voor IOS 12 want IOS 12 is al geupdate voor alle toestellen naar IOS 13.

De oudste toestellen die omwille van hardware niet meer mee kunnen en zijn blijven hangen op IOS 12. Deze zijn op dat moment ook +- 5 jaar oud. Apple brengt hier een update uit voor toestellen die eigenlijk al een hele tijd niet meer mee kunnen. Dat hoeven ze niet te doen maar leuk dat ze het doen, vinden sommige mensen hier ook.
En in dit geval doet de "hw vendor" er dus wel iets mee, namelijk voor apparaten die bijna 8 jaar geleden verkocht zijn een beveiligingsupdate.
Ook prima leesvoer hierover :-P nieuws: Samsung stopt na vier jaar met regelmatige updates voor Galaxy S8

Vooral het laatste stukje even:
Inmiddels belooft Samsung voor al zijn nieuwe telefoons een ondersteuning van vier jaar. Dat is langer dan andere fabrikanten van Android-telefoons. Google belooft drie jaar upgrades en updates voor Pixel-telefoons, veel fabrikanten beloven weinig, maar komen meestal ook tot twee of drie jaar.

De Fairphone 2 uit 2015 kreeg een paar maanden geleden nog een grote upgrade. Apple ondersteunt iPhones doorgaans rond vijf jaar, maar brengt ook nadien nog fixes tegen kwetsbaarheden uit, zoals deze week nog voor de iPhone 5s en 6.
Maar ze krijgen dus nog wel updates, wat dus heel netjes is. En dat dus zelfs voor de iPhone 5s, die uitgebracht werd met iOS 7. Die heeft dus 5 upgrades gehad en krijgt nog steeds updates.
Kijk naar hoe het bij Android gaat. Daar mag je van geluk spreken als je na 2 jaar nog updates krijgt. Als ik moest kiezen tussen het niet in kunnen stellen van default apps of geen updates krijgen na 2 of 3 jaar koos ik voor het eerste.

Als je geen upgrades krijgt houden de updates ook vanzelf op. Volgens mij krijgt Android 7 bijvoorbeeld geen updates meer, dus een Android telefoon die uitgebracht is met Android 5 zou dus al geen updates meer krijgen als deze maar 2 upgrades heeft gehad.

En ik weet dat MS er gedoe mee heeft gehad, maar waarom (en daar gaat deze discussie nu niet over)? Ik hoef geen reclame voor 3rd party applicaties in de vorm van een browserkeuzescherm.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 4 mei 2021 16:09]

Elk jaar een update of niet, feit blijft dat die telefoon uit 2013 nog steeds up-to-date is in zijn beveiliging.
Je zit wel te miepen over het feit dat Apple jaarlijks een update uitgeeft: zelf vind je dat blijkbaar ook belangrijk anders zou je geen Lineage 18.1 draaien (ofwel Android 11).

Verder geeft het sneue "klaar voor de volgende -1" mij de indruk dat je zelf een kid of tweaker wannabee bent: je hecht daar blijkbaar zoveel waarde aan dat je dat onder nagenoeg iedere post zet.
Je beticht de mensen die jou een -1 geven van het fanboy zijn, maar ik vraag me af of jij nu niet de (al dan niet een Android) fanboy aan het uithangen bent? :)

Als ik je eerdere reacties zie, bagetalliseer je het argument dat een toestel, uitgebracht in 2013, nog steeds een update krijgt. Zoals al eerder gezegd zijn er maar weinig, zo niet geen concurrenten die een toestel zo lang ondersteunen.

Ik vraag me dan ook oprecht af wat jou bedoeling met deze reactie(s) is. :)
Top! Ik gebruik nog steeds een Apple iPhone 5S 16GB met mijn tweede SIM. Voldoet nog prima voor het sporten (tracker) en je kan iemand bellen, WhatsApp gebruiken en af en toe een fotootje.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 4 mei 2021 15:05]

Hoe doe je dat met 2de Sim eigenlijk (prepaid Sim of duo Sim ofzo?)want ik ga straks mijn werk en privé mobiel combineren in de 11 pro Max.

Ik kan prima gescheiden houden door whatsapp4business voor zakelijke nummer te doen, en mail in de Outlook app van werk en privé in de Apple mail.

Maar ik zie nou niet echt zitten om met de 11 pro Max te gaan hardlopen😅, daar vond ik de SE die nu voor werk heb ideaal voor.
Ik heb ook wel eens geprobeerd alleen hardlopen met de Watch, muziek op de Watch en hardloop app maar loopt alleen maar te klooien.
De Watch springt terug steeds naar de hardloop app, dus als je eens nummer wil wisselen of volume wijzigen dan moet je tijdens wandelen op kleine schermpje klooien.
Voor mail kan je ook gewoon meerdere accounts aanmaken in de Apple mail app :). Ik ben consultant van beroep en ik heb in mijn Apple mail op m’n iPhone het account van m’n werkgever, m’n klant, m’n privemail, m’n spare gmail account en nog de mailbox van het bestuur van een vereniging waarin ik zit. 5 imap accountjes gaat prima :).
In de Outlook app kan dit waarschijnlijk ook, maar die ken ik zelf niet. Iig is het niet nodig om een 2e mailapp te installeren voor een 2e mailbox :)
Nee klopt kan 1 mail app gebruiken heb ik ook een tijd gehad, maar vind wel fijn werk en prive een beetje gescheiden als nog ook agenda/mail :).
In de Apple mail app staan dan al 2 mails van mij mijn rotzooi outlook mail, en mijn mail van mijn domein voor alleen de belangrijke mails ing/belasting etc.
De outlook gebruik ik voor alle websites aankopen/ forums etc, mocht keer gehackt worden dan staan mijn belangrijke zaken gescheiden :).

Ik heb mijn zakelijke mail/ agenda ook amper nodig, aangezien ik de hele dag achter de laptop zit zowat.
Ik kan eens naar een gebruiker wandelen of pakketje ophalen van iets wat besteld heb in magazijn, maar over algemeen zit ik achter de laptop dus heb ik altijd al mijn werk mail/agenda bij de hand.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 5 mei 2021 08:44]

Vooral aan te raden vanwege 2 'zero-days' in iOS 14.5

Ernstig genoeg dat Apple ook voor MacOS, WatchOS en tvOS patches heeft uitgebracht.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 4 mei 2021 13:21]

Is er ook een tvOS update? Mijn AppleTV 4 vind 14.5 de laatste versie, er lijkt geen 14.5.1 te zijn.
Je hebt gelijk, heb mijn berichtje aangepast.
Inderdaad MacOS Big Sur 11.3.1 is net beschikbaar gekomen.
Enkel security patches. Geen andere updates.
Ik had sinds gisteren ineens last dat internet pagina's steeds crashte en opnieuw moesten laden, hopelijk is dit er nu ook met 14.5.1
Bij mij weigerde deze update te installeren omdat er 1,99GB vrije ruimte voor nodig was en mijn iPhone SE 2016 (16GB) heeft die vrije ruimte niet, ondanks het feit dat ik de complete fotomap had opgeruimd.

Zodoende heb ik naar aanleiding van die melding besloten vandaag een oud upgrade plan van mij in werking te stellen en een tweedehands iPhone XR 64GB te kopen via tweakers.net V&A 8-)
Kosten: nog geen €260 inclusief een stuk of vier hoesjes :P

Mijn huidige iPhone SE (huidige straatwaarde circa €30-€50) heeft me dan op jaarbasis net geen €100 gekost en gaat, als het een beetje mee zit, vrijdag naar mijn 9 jarige neefje :)

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 4 mei 2021 20:41]

IOS 14.5.1 had geen 1,99gb ruimte nodig, deze was echt nog geen 100MB(Of ik ben in de war met mijn apple watch).
Je had wellicht 14.5(Van vorige week) nog niet en dan doet hij deze in 1 keer, ja dan heb je wel iets meer ruimte nodig :).

Al met al nog steeds netjes dat toestellen zo lang ondersteund worden, en de kans is groot dat IOS14 nog een jaar of iets security updates maandelijks krijgt.
Apple heeft dit ook gedaan met IOS12 toen IOS13 uit kwam, er kwam toen als er een ios13 update kwam ook zowat tegelijk die maand wel een security update voor ios12 uit(Voor iphone 5/6/iad air 1 etc).

Nu er dit jaar weer 3 telefoons op de generatie afval race staan 6s/6s plus/ se(2016), verwacht ik dat deze in ieder geval weer 1 jaar netjes maandelijks nog security update komt.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 5 mei 2021 08:39]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee