Firmware-update: Athom Homey 6.0.0

Athom Homey logo (79 pix)Athom heeft nieuwe firmware uitgebracht voor zijn Homey-smarthomehub. De Homey is een centrale controller voor de bediening van smarthomeapparaten van verschillende merken. De ontwikkeling begon zo'n vijf jaar geleden na een succesvolle Kickstarter-campagne, gevolgd door een investeringsronde waarbij een miljoen euro werd binnengehaald. Sinds eind 2016 is het apparaat in winkels te koop. Tweakers publiceerde in februari 2019 een review van de Homey 2019 en Homey Pro. Hieronder zijn alle veranderingen te vinden die sinds versie 5.0.0 zijn aangebracht:

Homey v6.0.0 Homey v5.0.4
  • [Flow] Fixed the override of `duration` when it was not defined.
Homey v5.0.2 Homey v5.0.1

Athom Homey flow

Versienummer 6.0.0
Releasestatus Final
Website Athom
Download https://developer.athom.com/firmware
Licentietype Freeware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

21-04-2021 • 12:35

36

Submitter: stefanwitkamp

Bron: Athom

Reacties (36)

36
36
16
3
0
20
Wijzig sortering
Iemand ervaring met Homey?

Ik begin dit jaar aan de bouw van mijn nieuwe huis beginnen en wil hier ook wat slimme foefjes Momenteel twijfel ik tussen de systemen van Fibaro / Homey of een HASS op een Hardkernel Odroid N2+ (4GB ram).

Functionaliteiten die ik wil gebruiken
- Zone klimaat aansturing
- Smart lock (Geo fencing)
- Verlichtingen aansturen/automatiseren
- Zonnewering automatiseren
- Bijhouden Energieconsumptie

Redelijk basic lijkt me? Gebruiksgemak is voor mij het belangrijkste ik wil niet constant bezig zijn met updates/scrips of files aanpassen

Iemand tips voor me of die een goed avdies aan de hand van mijn eisen?
Het eerste wat je eigenlijk zou moeten controleren hier is of jouw apparaten wel ondersteund worden. Als het een zigbee apparaat is, kan je over het algemeen de normale apps gebruiken in homey. Als je apparaten hebt met een eigen protocol/API of een afwijkende standaard, kan het soms moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om te koppelen met Homey.

Als je gaat naar https://homey.app/nl-nl/ en op de zoekknop drukt, kan je zoeken naar de merken die je wil gebruiken.

Verder denk ik dat https://community.athom.com/ hier beter kan helpen met het inschatten of Homey alles kan ondersteunen. Als al je devices ondersteund worden, zijn alle functionaliteiten wel aanwezig.

Ikzelf ben erg tevreden met Homey, al moet ik soms wel kijken of apparaten die ik wil gebruiken compatible zijn.

[Reactie gewijzigd door MoonRaven op 22 juli 2024 23:17]

Eens met MoonRaven: eerst bepalen wat je er precies mee wil.

Ik heb zelf de Homey Pro nu 2 jaar staan en bij mij is het niet zaligmakend. De zigbee dingen (Ikea tradfri voornamelijk) werken redelijk maar voor bijvoorbeeld de temperatuursensor van Xiaomi Aqara doen het aan de andere kant van mijn huis niet met zigbee, gaat beter met een repeater. Ligt natuurlijk ook aan het protocol en bereik wat daarbij hoort. Ik gebruik nu de bewegings sensoren van Ikea met de tradfri lampen voor in de tuin en zo maar kwam er onlangs achter dat de tradfri lampen geen zigbee repeater zijn (Philips Hue geloof ik weer wel).

Klik aan klik uit werkte echt niet goed, is hij nog een keer voor terug geweest voor een firmware update die niet op afstand kon. Uiteindelijk heb ik het Klik aan Klik uit spul verkocht via marktplaats want ook zelfstandig werkte het niet bij mij vanwege te grote afstand tussen sensor en bewegingsmelder.

De Tesla aansturen werkte ook maar beperkt, als hij even geen verbinding krijgt probeert hij het niet opnieuw. Teslafi bijvoorbeeld probeert het geloof ik 5x voordat hij aangeeft dat iets niet lukt. Ook in combinatie met Solaredge (start laden auto als de zon flink schijnt) werkte niet zo goed want Solaredge gaf maar 4x per uur het vermogen door.

Voor energie management gebruik ik nu een Raspberry Pi met ztatz.nl. Hiervoor is ook een Homey plugin die het vermogen doorgeeft, maar jammer genoeg weer niet per fase. Moet nog even kijken of ik daarmee wel de auto kan starten en stoppen met laden als de zon flink schijnt.
Het mooie is dat ik blanco begin, dit betekent dat ik al mijn schakel materiaal en outlet slim wil maken.

Budget is geen probleem, zelf wat dingen uitgezocht en zwave plus leek me persoonlijk het fijnste protocol omdat het zichzelf ook. Herhaalt
..Mits verbonden met stroom. Zigbee op Homey heeft daarnaast ook een limiet van iets van 15-20 devices dus om die reden zou ik het als doel protocol ook niet aanraden.

On topic: ik begrijp de nummer verhoging persoonlijk niet. Het lijkt een kleine increment maar krijgt wel een 6.0 label. Zal wel vanwege de stap van BLE zijn, maar daar is het eigenlijk wat mager voor. Zeker sinds 5.x er ook nog niet zo lang is..
Denk dat je je toch eens moet verdiepen in de protocollen.
Z-Wave networks zijn instaat om 232 devices te hebben.
Zigbee daarentegen 65000 devices.
Ik denk dat jij je toch wat meer moet verdiepen in Homey als Zigbee controller https://community.athom.c...d-maximum-devices/38075/2
Om je een beeld te geven van Homey.

In eigen ervaring gebruik ik licht geautomatiseerd in combinatie met Hue lampen enb mijn somfy rolgordijnen gaan ook automatisch doormiddel van de RF functie van de homey. wanneer kodi begint met afspelen dan gaat het tv-kijk verlichting schema aan. als ik mijn leeslamp uit doe gaat voor de zekerheid het licht op de gang ook uit (want kort na wc bezoek kan die nog even aan blijven). in het toilet gaat het licht op de hue beweging automatisch aan en na 1 minuut schakelt homey de ventilator (fibaro inbouw schakelaar) in.

energie consumptie kan in ieder geval per stekker (fibaro wall plug heb ik), maar ik heb geen ervaring met aansluiten op een slimme meter.
Klinkt goed dit zijn de soort scènes die ik ook wil gebruiken, merk je verschil tussen de gebruikte protocollen?
je merkt soms dat iets instabiel is zoals de denon heos app in homey. met een apparaat toevoegen moet je ook specifiek een merk kiezen. dus je kunt niet zetten ik ga een smart plug toevoegen en hij zegt "oh bedoel je deze van fibaro?". je moet echt specifiek fibaro kiezen, of welk ander je dan ook kiest.

eenmaal in homey, je wilt iets in de woomkamer dan kan dat gewoon en zie je ongeacht het platform alle apparaten die je in de woonkamer hebt geplaatst. kaarten en flows maken verder geen probleem van via welke app het beschikbaar is gesteld. mijn flows maken allemaal wel combinaties en dat is geen enkel probleem.

denk aan hue, kodi, sunway, zonnestand, variabelen app, timer app, fibaro, http requests, IFTTT zijn enkele die ik zo snel op kan noemen.
Als je veel wil kunnen connecten is Homey erg geschikt, gezien zeer ruime ondersteuning veel héél veel merken. Tevens enorm gemak met maken van flows. Tot op heden heb ik nog geen beperkingen ondervonden, en ik heb behoorlijk veel verbonden en geautomatiseerd ermee.

Mocht je alles met Philips Hue doen is een dergelijk systeem niet nodig, en mocht je later ooit meer willen is een Hue bridge simpel te connecten met Homey.
Persoonlijke mening: Nieuw huis zou ik altijd voor Fibaro gaan. Dat is namelijk de standaard voor de meeste installateurs en dit werkt ook prima met HASS als je wat anders wil. Ze houden zich volgens mij goed aan de standaard waardoor je het ook aan andere systemen kan knopen. Homey is meer bedoelt voor je bestaande huis te automatiseren (dus bestaande verschillende oplossingen aan elkaar knopen).
Fibaro Home Center of Fibaro devices? Laatste ben ik mee eens, maar een Home Center is nu redelijk weggegooid geld.
Voor een no-frills setup is een Home Center toch geen gekke keuze, er is net een nieuwe versie van uit meen ik?
Ik mag zelf graag de automations programmeren, maar meeste stuff kun je prima in de Home Center doen die installateurs ook vaak voor je kunnen installeren. Als dat is wat je zoekt, is het ding een prima oplossing.
De HC3 Lite is betaalbaar (130 euro), maar kan maar 40 devices aan (ik zit al aan de 35 Z-Wave devices) . Maar de HC3 is al gauw 550 euro, dus qua aanschaf zit die al flink boven Homey en HASS. Natuurlijk als je alles wilt uitbesteden, dan kom je uit op de voorkeur van je installateur.
Budget is er en mijn originele voorkeur ging ook nasr fibaro en hun hardware, echter vond ik de forums na bezichtiging wel shocking weinig tot geen reactie vanuit hun support, echter als ik een hc3 koop met hun eigen hardware verwacht ik daar geen problemen..
Ik praat puur alleen over de fibaro devices maar home center ziet er niet eens uit als een slechte deal.
Ik geef toe dat ik er nog nooit mee heb gewerkt maar gezien hun schakelaars en andere zaken zal ik niet direct een negatief vooroordeel over hebben. De mensen die ik ken met home center zijn er ook erg positief over maar dat kan buyers-bias zijn...
De Home Center is absoluut niet slecht, alleen als je hem wilt gebruiken als "centrale hub" dan is het niet de beste keuze. Met Homey en HASS kan je veel meer apparaten/merken koppelen en aansturen. Andere optie is om je Z-Wave spul te offloaden richting Fibaro HC en dan die te koppelen aan Homey/HASS, dan kan je best of both worlds hebben :)
Ik merk wel dat de Z-Wave ondersteuning van HASS wel beter aan het worden is met ZWave-JS en ik verwacht dat Homey dat ook continue doorontwikkeld.

BTW: ik heb naar Home Center gekeken een tijd geleden, maar de gelimiteerde functie als centrale hub hield me tegen om hem aan te schaffen. Uiteindelijk is HASS + zwave stick voor mij de betere keuze.

[Reactie gewijzigd door UTMachine op 22 juli 2024 23:17]

Duidelijk, thanks. Ik ben zelf ook nog van plan om te bouwen en had zelf ook al de beslissing genomen om alles te voorzien van Fibaro apparaten, voornamelijk omdat ze goed werken met HA. Ik ga de home center nog wel een keer opnieuw bekijken maar ik had ook al zelf de conclusie getrokken dat ik waarschijnlijk ook niet meer uit kan met iets 'minder' dan HA. Hopelijk is ZWave-JS tegen die tijd ook 'volwassen' zodat ik niet eens lang hoef te kijken :)
Ik vond de koppeling tussen HC2 en Homey niet optimaal en zou het ook niet adviseren. Alles binnen homey werkt dan beter imho.
Ik gebruik Homey sinds de kickstarter en is een prima platform. Tegenwoordig heb ik home assistant er naast draaien voor geavanceerdere automation en betere dashboards. Met name dashboards en history zijn erg slecht in Homey, maar het is eenvoudig te offloaden naar een platform wat er wel goed in is.

Ik ben groot fan van Shelly voor energy monitoren en schakelen. Werkt met Homey en HA.

Fibaro is te veel een vendor lock voor mijn smaak en je mist de Zigbee integratie.

Geofencing voor smart lock moet je binnen de smart lock service houden.

Vergeten de Cat6 aansluiting in de utility rooms
en bijkeuken niet. Je hebt nooit genoeg aansluitingen.
Uiteraard moet nog met de elektricien bespreken maar wil over bekabeld netwerk
Zoals al aangegeven, zoek welk software je apparaten ondersteunt. Soms is er gewoon geen ondersteuning in Homey of HASS.
Ik heb zelf persoonlijk voorkeur voor HASS, want je kan heel simpel zelf scripts bouwen en qua devices/etc is er eigenlijk geen limiet (als je op een Intel NUC draait). Bij Homey kan bij veel devices je een beetje uit resources te lopen (Daar is de Pro voor volgens mij?).
BTW: Energieconsumptie graag bijhouden in DSMR-Reader, probeer dat niet in de HASS (of Homey) database, die zijn er gewoon niet geschikt voor. Je kan de huidige waarden doorgeven via MQTT en dit dan in de GUI/dashboard tonen.
Heb nu nog niets dus ben nog niet locked in aan een bepaald merk. No nonsense en goede support vind ik belangrijk.
Ik exporteer maandelijks geautomatiseerd vanuit mijn Homey dmv plugin een csv bestand met alle data naar mijn NAS.
Prima data om mee te werken.

Ik heb ook een metertje (YouLess) aan mijn meter hangen die ook via Homey alle data naar mijn NAS wegschrijft.
DSMR reader slaat de data op, maar maakt ook alles inzichtelijk in de web interface. Voor de meeste gebruikers is dit voldoende, het toont verbruik/kosten vandaag, per dag, maand, jaar, etc. Ook wordt de data automatisch opgeschoond. Eigenlijk is het letterlijk plug and play :-)
Als je van scratch af aan begint zou ik KNX nemen, zeker als de kosten ondergeschikt zijn.

Er is niets zo betrouwbaar als KNX en qua support (het KNX protocol bestaat (in de basis) al bijna 30 jaar dacht ik) zit je veel beter dan Fibaro, Homey of andere merken/automatiseringstools. Die laatste zijn ook meer automatiseringsTools en geen protocol opzich. Maar ook hebben automatiseringsTools van de bekende merken (dus nog even zonder KNX te noemen), zoals: Gira (Homeserver), Hager of Busch Jaeger een bewezen veel langere support cyclus. Bestaat Homey over 10 jaar nog..?

Wat betreft de betrouwbaarheid van Zigbee, Bluetooth, Z-Wave, etc. Die doet echt onder t.o.v. de betrouwbaarheid van KNX, zeker t.o.v. bekabeld KNX.
Schaalbaarheid en futureproof is ook veel slechter bij zowel de protocollen en Tools als KNX en bovenstaande fabrikanten.

Afgelopen maand heb ik (bij wijze van proberen/test) een Homey Pro besteld. Allereerst zit er een behoorlijk lichte processor in en kun je er niet al te veel Apps in draaien. Daarnaast ben je redelijk afhankelijk van de community support, er zijn niet heel veel built-by-Homey Apps.
Ze profileren zichzelf met dat de Homey alles kan: WiFi, ZIgbee, Z-Wave, Bluetooth... etc. Maar het eerste wat ik zag was dat een Ethernet/RJ45 interface ontbreekt! Ook schaalbaarheid of redundancy (2 Homeys?) kan niet.
Ik heb de Homey geprobeerd met bijv. de Mi Zigbee water sensor. Nadeel: Je weet niet of de sensor het nog niet, hij heeft geen actieve terugmelding. Dus je moet maar aannemen dat de batterij op een gegeven moment leeg is. Daarnaast mag je een aantal Zigbee bridges (of in de vorm van opzet-wandcontactdozen/schakelaars) gaan plaatsen en ben je maar net afhankelijk of de roaming van je Zigbee sensor in die firmware wel goed werkt.
Nee, doe mij dan maar een water-leak sensor als deze: https://interra.com.tr/en...sensor/knx-flood-detector (kost ook maar rond de 5 tientjes).

Als tweede dacht ik: Ik koop een aantal MiFlora plant sensoren. 10 stuks en heb ze overal in de kamerplanten gezet, deze werken met Bluetooth. De homey heeft echter niet echt een oplossing om Bluetooth schaalbaar te maken. Je kunt dus maar net zoveel sensoren via Bluetooth aansluiten als dat de Homey direct kan zien. Daarnaast had ik geen zin om de Homey pontificaal in de woonkamer neer te zetten. De kamerplanten op zolder, de eerste verdieping en de bijkeuken hadden pech... die stonden te ver om door de Homey uitgelezen te worden. Toen ik een Mi ClearGrass Bluetooth->WiFi gateway heb besteld (waar de officiele MiHome app wel mee kan werken en je dus op die manier wel 100 sensoren schaalbaar in een groot huis kunt neerzetten) kan Homey dat niet. Die ondersteund (althans de Apps op Homey) geen MiFlora sensoren via Bluetooth gateways.

Wat betreft Kennis; Voor KNX kun je opleidingen doen, certificaten halen en wordt dit op sommige scholen (Utrecht MBO meen ik) in de basis gegeven. Een elektricien kan solliciteren bij een baas met bijv. bepaalde KNX diploma's. Ik zie een elektricien niet solliciteren met Zigbee of Fibaro ervaring. In duurdere huizen zul je overigens ook vaker KNX tegen komen.

Denk je dat een vertrekhal van een vliegveld, een ziekenhuis of een vergader centrum wordt uitgerust met Bluetooth, Zigbee, Z-Wave of merken als Homey, Fibaro of opensource Domoticz of HomeAssistant? Nee, en ook niet met ESP's en SONOFFs.
Dat is leuk om te spelen maar niet schaalbaar, niet (bewezen) toekomstvast, niet stabiel en vaak zonder (langdurige) support.

Wellicht een helemaal aannames en meningen in dit stukje, maar dit zijn mijn 2 cents ;)
Ik heb zelf een Homey, maar die gebruik ik vooral voor de high level logic en niet voor individuele apparaat aansturing (enkele ZWave devices uitgezonderd). Verlichting gaat via Hue, verwarming via Evohome, alles in de tuin (grasmaaien, bewatering, etc) via Gardena Smart, etc.

Homey is niet echt geschikt om zelf je opwarmcurve per ruimte te programmeren om je ketelaansturing te optimaliseren. Dat doet Evohome een stuk beter voor je zonder complicaties. Los van het gebruiksgemak voor de overige mensen die bij je in huis wonen: even een kamer programma aanpassen op het schermpje van Evohome is een stuk eenvoudiger dan regels moeten programmeren in Homey. Ook wil je dat basisfunctionaliteit zoals verwarming en verlichting gewoon blijft werken ook als je wifi er om wat voor reden uit ligt.

Wat ik wel met Homey doe, waar Homey ook erg geschikt voor is, is om met al die verschillende Apis te praten en zo alles aan elkaar te koppelen. Homey kijkt naar de binnentemperatuur via Evohome, kijkt naar het weer via BuienRadar en OpenWeatherMap, en laat op basis van wat logica de zonwering (screens en luifels) open of dicht gaan, of gaat juist het gazon wat extra water geven.

Als bepaalde logica in de native app komt (bijvoorbeeld recent is aan Gardena toegevoegd dat er niet bewaterd wordt als er regen voorspeld is) dan kan die logica uit Homey en vertrouw ik op de implementatie vd native app, mits van dezelfde kwaliteit. Zo wint mijn eigen wakeup light routine in Homey die verschillende slaapkamer scenes in elkaar laat overlopen het nog steeds vd functionaliteit die Hue aanbiedt in hun producten. Maar vanuit Homey beperk ik me tot het aanroepen van scenes, ik ga niet individuele lampen aansturen. Het managen van scenes gaat in de Hue app weer een stuk fijner.

Oftewel met Homey regel ik voornamelijk zaken op het hoogste abstractieniveau, en de details laat ik aan de native smart applicatie van dat onderwerp over.
Jazeker. Hoewel het ding nu al 2 weken bij hen is om te controleren of hij wel okay is. Ik had enkele keren per week dat de app of de site geen verbinding kon maken. Ook werkten Flows die gestart werden om precies 7 uur niet. En blij vlagen is het een traag ding (als in: ik ben de gang al weer uit en de lichten gaan nog eens een keer aan).

Maar, ik vind het een fijn product (als het werkt). Ik was eerst pro HomeKit maar dat platform is zo extreem beperkt, in apparaten maar vooral in automatisering. In HomeKit kun je nog steeds niet eenvoudig op basis van bepaalde luchtvochtigheid iets triggeren. Homey is ook wel beperkt, al kun je met Flows veel doen. Als je dat bijvoorbeeld vergelijkt met Home Assistant, dan is dat veel gebruikers onvriendelijker. Maar tegelijkertijd ook krachtiger.

Mijn advies: kijk goed op het forum en bij de apps of je producten worden ondersteund, en hoe! Ik bedoel daarmee de Flow kaartjes (when, and, en else). Niet alles heeft wat je hoopt. Zo heeft mijn Lyric thermostaat geen AND-kaartjes.
Jou wensen lijken me vrij makkelijk haalbaar verder. Als je wilt scripten dan kun je HomeyScript gebruiken.

Overigens, wel bijzonder dat er ineens een v6 firmware is. v5 is er nog maar net. Was 5.1 niet voldoende geweest, ik zie amper major functionaliteit.
Versie 6.0.0 klinkt alsof er veel vernieuwing in zit ten opzichte van 5.x.x, echter zie ik niets vernieuwend behalve onder de motorkap. Wat maakt deze update 6.0.0 in plaats van 5.0.5 of 5.1?
Zelfs onder de motorkap mis ik de significantie een beetje. Ik kan zo geen enkel relevant bluetooth apparaat noemen wat ik zou willen koppelen.

Heeft iemand een tegenvoorbeeld?
Het zou kunnen zijn dat ze Semantic Versioning gebruiken. Dit houdt in dat als de API veranderd en oude delen daarmee kapot maakt (niet backwards compatible), dat ze een major version bump doen.

Ik heb niet zo snel kunnen vinden of ze semantic versioning gebruiken, maar meer over die manier van versies ophogen kun je hier vinden: https://semver.org
Zou inderdaad logisch zijn, maar de API en SDK hebben eigen versies en daar zijn geen grote wijzigingen voor zover ik zie.
Het lijkt me voornamelijk een marketing keus.
voor mij is dat switchbot.
Die stuur ik aan vla BLE (via Homey) en die BLE gaat regelmatig mis, volgens de developer van de app komt dit doordat de BLE niet goed werkt.

Versie 6 zou hier aanzienlijke verbeteringen in brengen, ik ben erg benieuwd.
Tijdens schrijven van dit bericht loopt de update....
Goed voorbeeld. Wist niet dat die via BLE werkte. Thanks!
Eens. Voor versie 5 vond ik dat al een beetje. Maar een remrite van Zigbee en meer under the Hood dingen kon ik er nog inkomen. Dit is gewoon een 5.1 release.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.