Klopt, er waren drie grote problemen met de UDM Pro, waarvan inmiddels 2 (deels) gepatched zijn.
IPv6, werkt gewoon ruk op de UDM Pro (Ook UDM geloof ik)
PPPoE als WAN, de snelheden waren op een UDM Pro rond de 500 Mbit/s (Dit is reeds gepatched, schijnt nog niet aan de 3,5 Gbit/s te komen met IPS).
SFP+ Ports die klapperde, is inmiddels gepatched.
IPv6 is nog niet iets wat mensen veel gebruiken, een dual stacked internetverbinding is bij Ziggo alleen nog mogelijk als het modem niet in bridge mode staat. Dan heb je weer geen NAT loopback, dus interne DNS server opzetten als je port forwarding gebruikt voor iets zoals Home Assistant. Ook gaat je IPSEC authenticatie niet helemaal goed en moet je wat trucjes toepassen via CLI om deze werkend te krijgen.
Ik durf niet te zeggen hoe het bij KPN zit, maar met glasvezel aangesloten op je eigen router kan ik het mij voorstellen dat IPv6 een optie is.
Ubiquiti wordt vaak door veel mensen als enterprise hardware gezien, echter valt dit in mijn optiek onder 'prosumer'. Geen licentie kosten voor de gateways bijvoorbeeld met IPS, built in cloud controller zonder licentie kosten etc.
Kijk maar eens bij Cisco / Meraki die rekenen gewoon licentie kosten, dit is dan ook in mijn ogen professionele apparatuur. Je betaalt hier ook voor een support contract en mag er dus vanuit gaan dat alle functies goed werken zoals geadverteerd. Ook dat het apparaat super stabiel is zonder vreemde bugs bij een firmware update.
Een hoop mensen klagen over Ubiquiti, echter is het algemeen bekend dat dit geen enterprise hardware is en dat er met firmware updates en nieuwe producten met regelmaat een hoop vage problemen zijn. Vaak hebben de mensen die klagen het geld er niet voor over om echte stabiele apparatuur te kopen. Denk dat aan Palo Alto, Sophos, Meraki / Cisco, Fortinet.
Firewalls beginnen dan rustig bij 700 euro, voor thuisgebruik zou zelfs een firewall tot 2000 euro nog niet eens overkill zijn als je kijkt naar de snelheden van tegenwoordig. Ook heb je dan jaarlijks licentie kosten, bij Sophos betaal je rustig 300 euro per jaar als je het hele pret pakket wil.
We hebben het hier over een apparaat van 400 euro, zonder licentie kosten van een bedrijf die tussen consumer en enterprise hardware in zit. Je kan zelf prima online researche doen en onderzoeken of dit iets voor jou is of niet. Anders koop je van een ander merk apparatuur, al weet ik een ding zeker. Mijn UDM-Pro is ontzettend veel beter dan de ASUS RT-AC88u die ik voorheen in gebruik had. Veel meer opties, veel meer snelheid en vooral veel meer stabiliteit.
Die ASUS router trok ik elke week helemaal los van de stroom omdat die dan weer vastgelopen was, web interface niet te benaderen, ook via SSH niet te herstarten. Hardware acceleration dan disabled en kreeg dan max 300 Mbit/s over mijn lijn binnen. 4 ingebouwde switch poorten kapot binnen 3,5 jaar. Ik draaide Merlin firmware, maar dit hielp niet voor de bovenstaande problemen.
Het mag nu toch wel algemeen bekend zijn dat Ubiquiti apparatuur voor de relatief lage aanschafprijs en GEEN licentiekosten niet onder enterprise apparatuur valt? Los daarvan ben ik het er helemaal mee eens dat ze de bovenstaande problemen moeten patchen, maar dat doet ASUS ook niet in één week als er issues zijn met hun hardware.
[Reactie gewijzigd door fjh40 op 1 november 2020 12:18]