Software-update: FreeNAS 11.3-U4

FreeNAS logo (75 pix)Er is een vierde update verschenen voor versie 11.3 van FreeNAS. Met deze software kan een in het netwerk opgenomen computer als network attached storage worden ingezet. Met behulp van plug-ins kan extra functionaliteit worden toegevoegd. Het geheel is gebaseerd op FreeBSD en voorzien van een overzichtelijke webinterface. Meer informatie over de mogelijkheden van FreeNAS kan op deze pagina worden gevonden.

FreeNAS versie 11.3 bevat onder meer een verbeterde replicatie engine die tot wel tien keer beter presteert, er is een access control list-manager waarmee vanuit de interface smb-shares aangemaakt kunnen worden en er is een repository voor communityplug-ins. De complete releasenotes voor versie 11.3 kunnen op deze pagina worden gevonden; deze uitgave moet zo'n 130 problemen verhelpen.

FreeNAS 11.3-U3.4

FreeNAS 11.3-U4 is another maintenance release of FreeNAS 11.3 that has over one hundred and thirty bug fixes to the FreeNAS middleware and user interface, including:

FreeNAS

Versienummer 11.3-U4
Releasestatus Final
Besturingssystemen BSD
Website iXsystems
Download https://www.freenas.org/download-freenas-release/
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

23-07-2020 • 14:58

25 Linkedin

Submitter: perryodk

Bron: iXsystems

Update-historie

Reacties (25)

Wijzig sortering
Heeft iemand ervaring met FreeNAS?
Ik heb een Qnap NAS maar vind de software hiervan veel te ingewikkeld en te veel omvattend: allerlei functies die ik nergens voor nodig heb, zoals een mediaserver die maar steeds indexeert en de NAS langzaam maakt terwijl ik de mediaserver nooit gebruik.
Kan ik de Qnap software vervangen door FreeNAS?
Om antwoord te geven op je vraag: waarschijnlijk niet. De meeste kant en klare nassen, zeker de "kleintjes" voor thuisgebruik, gebruiken geen generic hardware. freenas is bedoeld om op standaard x86 hardware te draaien. Daarbij zijn de hardware vereisten van freenas, zeker icm zfs, behoorlijk heftig.

Vaak tref je bij home of soho use nasjes low power arm of mips soc's aan, soms ook wel simpele x86 cpu. Zou er in het laatste geval al sprake zijn van een open bootloader, een generic bios/uefi, en voldoende flash storage om freenas te plaatsen, dan zijn de hardware specs veelal veel te mager om deze software te draaien.

Als al de extra functionaliteit van je nas je stoort, onderzoek dan even hoe je deze uit kunt schakelen. Meestal is dat in de config wel mogelijk.
De oudere qnap in ieder geval, hebben niet eens de software in flash staan maar het OS staat (bij mijn weten) op de harddisks.
Problemen met de harddisk, systeem niet mee booten.
Is mij een keer overkomen met een stroom uitval. Heeft me heel wat gepiel gekost om dat weer werkend te krijgen.
Eerlijk gezegd vind ik de Qnap TS873 met 8 HD's niet echt (letterlijk) klein. :)
Maar ik begrijp uit alle reacties hier (waarvoor dank!) dat het voor mij 'niet-doen' is.
Jammer. Tegenwoordig blijven alle softwaremakers maar ontwikkelen en mogelijkheden verzinnen 'omdat het kan', maar vaak zitten gebruikers daar helemaal niet op te wachten. Zeker niet op aps en mappen die de gebruiker zelf niet kan verwijderen. Ik ben graag baas over mijn eigen spullen. 8-)
Ik gebruik voornamelijk Freenas omdat deze open source en schaalbaar is.

Maar het ligt eraan wat je ingewikkeld vind, ik vind deze overzichtelijker en
duidelijker dan bijv. de synology. Maar dat is denk ik smaak gebonden.

Leuke van Freenas is dat je bij hun trainingen kan volgen :) https://www.ixsystems.com/ix-university/
ik heb wel wat ervaring met freenas en wat minder met qnaps maar als je die laatste al ingewikkeld vind dan moet je die eerste helemaal links laten liggen, Freenas is een echte pro-nas en er zit veel te veel in om zo maar even thuis in je netwerkje te pluggen.

Die (diehard) tweakers die echt weten hoe je met freenas omgaat, sure, maar voor de gewone man is er geen beginnen aan.

Als je qnap niks vind geef ik je eigenlijk 3 opties:
1: koop de volgende keer een synology die is ECHT veel gebruiksvriendelijker soms zelfs op een neem-de-user-bij-het-handje manier.
2: kijk naar xigmanas, dat is freenas-legacy toen het nog een php-aplicatie was. het werkt OOK met zfs (maar ook met andere filesystems, is een stuk lichter en heeft minder (ingewikkelde) features.
3: koop unraid, het is veel gebruiksvriendelijker dan qnap of xigmanas, of freenas en aanzienlijk goedkoper dan synology - bovendien is het een betaalde oplossing (dus met support).

edit:
overigens denk ik dat freenas , indien goed benut, gehakt maakt van alle boevengenoemde oplossingen

[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 juli 2020 20:20]

Bij alle Aps op de NAS krijg ik bij rechts klikken de mogelijkheid 'remove', maar niet bij Multi Media Console 1.1.3
Waarschijnlijk moet dit met een ingewikkelde work-around die ik niet ken.
Als je binnen de qnap software naar de apps gaat, dan kan je daar zo eea uitschakelen. Gebruik je de media server niet, zet hem uit en/of de installeer de app. Hetzelfde geldt voor de download station en nog wat andere items.
Inderdaad kun je de meeste Aps die je niet nodig hebt verwijderen, maar bij Media Console 1.1.3 lukt dit helaas niet. Blijkbaar denkt men bij Qnap dat ik niet zonder kan. 8-)
Qnap kan inderdaad wat overweldigend zijn. Maar de belangrijkste vraag is, begrijp je het niet of vind je het "onnodig" ingewikkeld (als in: ik gebruik de extra zut allemaal niet)?

Heb je een Qnap uit de media series? Dan zou ik kunnen begrijpen dat je dat er niet af kan halen namelijk.

Zelf gebruik ik zowel Qnap als Netgear. Die laatste is veel zakelijker en heeft veel minder poespas in de basis geïnstalleerd. Kan wel van alles geïnstalleerd worden (minder dan bij Qnap), maar hoeft dus niet.

Synology heb ik niet gebruikt, maar het merk zelf vind ik maar zo-zo. Oogt en voelt minder degelijk en de support (naar resellers toe) was er simpelweg niet. Dat heb ik bij Qnap en Netgear heel anders ervaren.

FreeNas / Xigmanas (voorheen Nas4free, een fork van Freenas) / OpenMediaVault zijn denk ik de bekendste opens source NAS OS-en.

Het is niet simpeler dan Qnap / Netgear en je zult fatsoenlijke hardware moeten hebben om het op te draaien. Je bent wel iets flexibeler met tussentijds uitbreiden / upgraden en behoud van je hardware.

Het ligt er ook aan wat je er mee wilt gaan doen en hoeveel ruimte je nodig hebt. Ook hoe handig je bent en waar je interesse ligt overigens. vind je het leuk om te rommelen met dit soort zaken, dan kan het interessant zijn om zelf iets te bouwen. Maar dan zou je dat zelfs op basis van Linux / BSD kunnen doen aangevuld met iets als BTRFS of ZFS. Heel veel mogelijkheden zijn er dan. Ook zal een eigen bouw veel flexibiliteit bieden. Echter, je blijft er wel altijd meer mee bezig dan met zo'n kant en klaar apparaat.

Ik moet zeggen, mijn oudste Qnap krijgt nog steeds updates. De oudste Netgear niet meer (door overgang bepaald merk processoren naar ander merk). Dat zul je met eigen bouw minder snel krijgen. Ander voordeel met eigen bouw is dat je op een gegeven moment moederbord e.d. kunt vervangen. Bij een NAS zal je het hele apparaat moeten vervangen.

Nadelen zelfbouw? Stroomverbruik kan er één zijn. Maar ook de kosten wanneer je een deftig systeem gaat bouwen (meer keuze, dus net een stapje beter / duurder is aantrekkelijk).

Er is nog heel veel meer over te vertellen, maar de basis is dat een complete NAS vaak eenvoudiger in beheer is. Zeker wanneer het rommelen met dit soort dingen niet je hobby is.
Tja, ik denk dat ik niet eens alles begrijp, maar wel de essentie.
Ik heb overigens de TS-873

Eergisteren bijvoorbeeld was mijn NAS 's middags niet toegankelijk en bleef hij maar bezig. Na flink zoeken ontdekte ik dat hij aan het scrubben was. Erg raar, want dat heb ik ooit ingesteld om 's nachts te doen.
Ik heb mij een ongeluk gezocht waar ik dat ook al weer kon instellen...
Er zijn zo belachelijk veel menu's en instellingen dat je je suf zoekt wanneer je iets eenvoudigs wilt regelen.
Inmiddels eindelijk ook ontdekt dat je het indexeren van Media Console kunt uitzetten.

Ik kocht overigens een Qnap omdat die lekker van metaal is, maar ik heb nog nooit zo'n rammelkast gehad. Eerst met 4 (WD Red 6Gb) schijven ging het nog wel, maar nu ik er 4 WD red van 10 Gb heb bijgezet en daar een aparte RAID groep van heb gemaakt is het een ontzettende lawaaidoos. Alles rammelt en trilt mee, met name de bodemplaat en de klepjes waarachter de schijven huizen...
Al met al ben ik geen onverdeelde fan geworden van Qnap....
Op zich is het qua specificaties een deftig apparaat en wel ook met de opties er een media machine van te maken (kan grafische kaart in).

SCRUB is inderdaad heel heftig, ook op de Netgear die ik heb.1x per maand (of 2 maanden) is wel genoeg qua scrub.

Fijn dat je het indexeren uit hebt kunnen zetten.

Alle instellingen kunnen overweldigend zijn. Bij de Qnap die ik heb moet ik ook altijd weer zoeken. Blijkbaar hebben Aziatische mensen daar geen problemen mee (het is namelijk best een eigenwijs Aziatisch bedrijf). Technische mensen (daar schaar ik mijzelf ook onder) hoeven het zeker niet logisch en begrijpelijk te vinden.

Wanneer je het geheel uiteindelijk goed ingesteld hebt, denk ik wel dat je er heel veel plezier van zult hebben. Door het goede updatebeleid kun je echt jaren met deze machines toe.

Wat betreft het gerammel dat je ervaart, heb je al navraag gedaan c.q. op internet gezocht hierover? De Qnap die ik heb heeft 6 schijven. De schijven kunnen best rumoerig zijn (zeker bij scrubbing), maar het systeem zelf niet.

Moet ik wel zeggen dat ik de kans hierop bij 6 schijven vrij klein is. Ook steek ik, zeker tegenwoordig, altijd in op 24/7 NAS schijven die geschikt zijn voor enterprise. Niet enkel vanwege dat ze meer kunnen hebben, maar ook omdat die beter geschikt zijn voor systemen met meer dan 6 schijven.

Misschien is het gerammel nog te verhelpen c.q. is het exemplarisch. Maar dat kan ik zo niet beoordelen jammergenoeg.

Succes met het apparaat en hopelijk krijg je het geluid onder controle.
Ja, ik zal er nog eens induiken.....
Bedankt voor de reacties.
Succes en je kunt altijd een PM sturen mocht je nog vragen hebben. Wie weet heb ik nog een antwoord.
Ik ben zelf beheerder van een storage systeem in een grote organisatie.
Ondanks mijn ervaring met Netapp, Huawei en Dell storage systemen...heb ik me hier behoorlijk op stuk gebeten. Maar nu het draait, werkt het super!
Het heeft echte professionele functionaliteiten zoals snapshots, integratie met VMware, cloudbackup etc. etc.
Stiekem zit ik wel eens te denken hoe zou het performen als ik het voor de organisatie inzet....maar dan komt stabiliteit,suppport etc om de hoek kijken. ;-)
Je kunt ook een Truenas applicance kopen waar wel support op zit. Zou mij niets verbasen als je ook gewoon support voor Free/Truenas kunt krijgen
Wat waren je problemen? Zelf draai ik FreeNAS al +10 jaar. Maar ik kom uit een initieel SunOS4 (BSD) en Solaris(SysV) omgeving en had reeds een FreeBSD server draaiende dus voor mij viel dit al bij al mee. ZFS kende ik heel goed en de GUI 10 jaar geleden was niet zo uitgebreid als nu maar bood genoeg houvast.
freenas is een veel complexer systeem dan Qnap/ Synology.
Als je van Qnap af wilt omdat je dat te complex vindt, zal Freenas niet jouw route zijn.
heeft iemand problemen met de update van FreeNAS. Als ik Freenas vanuit system-> upate wil updaten, dan 'hangt' de update en kan ik geen kant meer op. Gelukkig draai ik freenas op een VM en had een snapshot gemaakt, terug was dus een fluitje van een cent, maar even updaten ho maar...
Terug is altijd een fluitje van een cent omdat FreeNAS zelf een snapshot maakt van de root dataset.
Ik heb Freenas ook onder VMware draaien op een HPE microserver GEN10:

3 dedicated SSD disken waar ik 3 VMDK's/virtuele disken op heb staan.
Dus SSD met VMDK1 en SSD2 met VMDK2 etc..
Deze VMDK's heb ik aan Freenas aangeboden.

Op dit moment valt de performance mij erg tegen. Ik haal max 400MB/sec...wat volgens mij vele malen hoger moet liggen.
Hoe heb jij het ingericht en wat zijn jouw ervaringen?
Bij mij draait deze op een SAN en kan ik na believen schijfruimte toevoegen.
De NAS zelf werk prima op ons netwerk, ongeveer 85MB/sec.(680 mb/sec)
Ik heb daarnaast nextcloud draaien zodat we ook 'buiten' de NAS kunnen benaderen.
De performance is hier niet erg goed.
Als je wat wil raadplegen, dan is deze echt wel ff bezig (map van ongeveer 12GB welke uit veel kleine bestandjes/mapjes bestaat)
Ook de stabiliteit is slecht. Loopt behoorlijk snel vast en is dan niet meer vooruit te branden.
Ik heb nu iedere nacht een cron-job lopen die de freenas reboot. Op de dag is dan het systeem heel stabiel en heb niet al te veel problemen.
Ik ben niet echt een Freenas expert (en zeker geen BSD of Linux)

Probleem waar ik nu tegen aan loop is dat ik freenas niet kan updaten.
Het lijkt er gewoon op alsof het systeem helemaal bevriest.
Heb jij freenas wel kunnen updaten?
Bij mij draait het enorm stabiel en updaten gaat erg soepel.
Ik herken jouw verhaal dus niet.

Maar ik gebruik geen NAS functionaliteiten en biedt mijn shares aan via een file server via Vmware.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee