Software-update: Drupal 9.0.0

Drupal logo (79 pix)Versies 9.0.0 en 8.9.0 van Drupal zijn uitgekomen. Drupal is een in php geschreven, gebruiksvriendelijk en krachtig contentmanagementplatform, waarmee bijvoorbeeld websites kunnen worden gemaakt. Het is eenvoudig genoeg voor een beginnende gebruiker, maar krachtig genoeg om ook een wat complexere website te bouwen. Het programma bevat een contentmanagementplatform en een developmentframework. De belangrijkste veranderingen zijn hieronder voor je op een rijtje gezet.

Drupal 9 - Continuous innovation in technology and user experience

The updated version delivers powerful new features and an enhanced user experience. These features empower Drupal’s vision for the next generation of the web and include:

 • Dramatically easier tools— a new layout builder, WYSIWYG media management system and content workflow tools make Drupal much easier to use. It enables users to take advantage of Drupal's robust technical architecture more easily than ever before.
 • Continuous innovation—powerful new features delivered continuously, keeping Drupal at the cutting edge of the web.
 • Easiest upgrade in a decade—and Drupal’s commitment to easy upgrades in the future means never having to worry about a major re-platforming to stay up to date.

Drupal 8.6.0 Umami food magazine demo (620 pix)

Versienummer 9.0.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Scripttaal
Website Drupal
Download https://ftp.drupal.org/files/projects/drupal-9.0.0.tar.gz
Bestandsgroottes 16,05MB - 26,97MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

05-06-2020 • 08:41

22 Linkedin

Submitter: Zidane007nl

Bron: Drupal

Update-historie

Reacties (22)

Wijzig sortering
Voor simpele onepage sites of multipage sites gebruik ik nu altijd Bolt. Door middel van een sqlite database werkt dat echt super simpel en makkelijk (voor kleine sites). Grote heavy traffic sites nooit mee gemaakt (durf ik eigenlijk ook niet aan).

Maar ik zou graag wel een keer Drupal willen proberen, ook met het idee dat je er complexere sites mee kunt maken. Maar om heel eerlijk te zijn, ik raak bij de documentatie de draad al een beetje kwijt.
Bolt heeft voor sommige onderdelen aardig wat inspiratie opgedaan bij Drupal, dus als je die principe's beetje begrijpt dan moet dat met Drupal ook wel lukken. Tenminste voor het inrichten van je CMS dan. Voor snelle sitebuilding is één van de krachtigste toolkits die ik ken, en die toch een keurige scheiding heeft tussen content en presentatie. Ondanks dat veel mensen roepen dat dit niet zo is.

De documentatie is idd rampzalig te noemen, en dat weet de Drupal Assocation ook, maar het valt niet mee om vrijwilligers te vinden die dat op willen en kunnen pakken. Juist omdat het zoveel is.

Gelukkig zijn er sites als https://drupal.tv/index.php/curated-playlists waar veel leerzame informatie te vinden is. Of als je wat meer geld er voor over hebt https://drupalize.me/
Persoonlijk vind ik die veel te duur, zeker als je het vergelijkt met wat een jaartje Laracasts kost. Maar goed als de baas betaald is het een ander verhaal.

Maar als je een snelle start wilt maken, pak dan een distributie als Varbase, Lightning of Thunder. Ze hebben allemaal hun sterke / zwakke punten. Maar het is zeker leerzaam om te zien hoe die hun content opbouwen. Wel met de in mijn optiek grote valkuil dat ze perse alles vanuit de UI willen kunnen doen. Ik (en mijn team) zijn wat meer van de strakke scheiding tussen front/back-end. Dus wij doen heel veel met twig field templates, entity view modes etc. Is iets meer werk, maar je houd die abstractie tussen content en presentatie veel zuiverder.
Both 9.0.0 and 8.9.0 include all the latest commits, and they have the same APIs and features. This also means modules and themes can be compatible with Drupal 8 and 9 at the same time! The key changes in 9.0 are:
 • Deprecated code has been removed.
 • Dependencies have been updated to new major versions as appropriate.
 • Platform requirements (supported PHP and database versions) have been increased.
Gelukkig hoeve, modules niet volledig herschreven te worden en is het in de meeste gevallen maar een enkele lijntjes code aanpassen om het werkend te krijgen op 9.
tenzij een developer heeft liggen slapen de afgelopen 2 jaar en de code nog voor met deprecated en dus nu verwijderde functie aanroepen zit. Gelukkig zijn er wel tools beschikbaar die het leven van slapende developers wat makkelijker kan maken ;)

Meer informatie op : https://www.drupal.org/project/upgrade_status
Ik heb eens gekeken voor de modules die ik gebruik. Van de 62(inclu thema) zijn er 12 die voorlopig niet gaan werken met D9, waarvan er voor 4 patches beschikbaar zijn in de issue list. Bij enkele is het maar een kwestie van één lijntje aan de info.yml van de module toe te voegen. Val dus mee vind ik...
En, hoeveel tijd kost het je om die “enkele lijntjes” code te vinden? En weet je dan ook gelijk hoe je die moet veranderen? Of moet je dan half Symphony doorwerken om te weten hoe? :(
Zowel PHP zelf als iedere fatsoenlijke IDE kunnen je laten zien als je dit in je project / module / etc. Hebt zitten.

Verder is er ook gewoon de https://pareview.sh/ site en module die hierbij helpen. En nee symfony hoef je niet door want die zijn niet weggehaald (drupal 8 gebruikt dezelfde major versie als drupal 9 van symfony).
Natuurlijk weet ik hoe je PHP moet lezen (en bewerken). Maar laat mij je een klein voorbeeldje geven. Ik kwam er met de documentatie van Drupal 8 niet uit. Dus ben ik begonnen met het bekende boek “ Drupal 8 for absolute beginners “. Dat boek was toen amper een jaar oud. Maar meerdere PHP voorbeelden in het boek werkten al niet meer. Vaak omdat gebruik werd gemaakt van een Symfony module in de core van Drupal 8, die met een nieuwere update van Drupal 8 was verwijderd omdat hij “deprecated” was. En voordat je er dan achter bent hoe je dezelfde functionaliteit kunt realiseren met ander Symfony modules ben je welweer een paar avondjes verder. De suggestie dat er wat dat betreft bij de update van Drupal 8 naar 9 slechts kleine gemakkelijk oplosbare veranderingen zouden zijn lijkt me erg naïef.....
Je hebt het dan over een deprecation van een dependencies en niet van drupal. Iets dat al deprecated zou moeten zijn geweest in de oude versie. (En ik zie niet hoe Drupal verantwoordelijk is voor een dependency verandering). Wat ik wel zal erkenen is dat tijdens de levensduur van drupal 8 dingen nog best (radicaal) verander zijn. En ja de documentatie is op dit moment verre van ideaal te noemen. Een goede IDE en de site & module die ik noemde helpen hier veel bij. Ook kun je gewoon vragen stellen (en antwoorden krijgen) op de support kanalen zoals drupalchat.me. Als je specifiek hulp nodig hebt kun je mij daar vinden als @Sysosmaster

[Reactie gewijzigd door Sysosmaster op 6 juni 2020 17:53]

Zeg je nou dat Symfony dependencies die opgenomen zijn in de core van Drupal buiten de verantwoordelijkheid van Drupal vallen?
Ja. Drupal heeft geen invloed op de lifecycle van Symphony componenten he
Dus als Drupal bij een update een Symphony dependency verwijdert omdat hij deprecated is, waardoor na de update mijn hele website onderuit gaat, dan is dat een duidelijk geval van jammer? Misschien een ideetje dat ze bij een Drupal update daar voor waarschuwen, en een goede oplossing met andere dependencies laten zien.
Echter doet Drupal de dependencies niet zelf verwijderen, dat doet composer. Je legt nu de schuld van onderdeel B bij de makers van onderdeel F..
Hoe kan dat nou? Ik gebruik composers helemaal niet. Ik haal gewoon de Drupal update van de Drupal website met de Drupal GUI.
Onderhuids gebruikt Drupal composer om z'n dependencies te doen. Als jij een update haalt die al voorgecompileerd is heeft degene die de update aanbied dat gedaan op basis van een "composer update", gok ik.

Voor iemand die Drupal gebruikt komt het over alsof je nog nooit onder de motorkap hebt gekeken. Als je dat wel gedaan had zou je 2 best kenmerkende bestanden gezien hebben:

composer.json
composer.lock

Dat zou je toch al voldoende verteld moeten hebben ;-)
Degene die de update aanbiedt bij updaten via de Drupal GUI, is Drupal. En die update kun je zelf ook handmatig downloaden vanaf de Drupal website. Die composer files heb ik echt wel gezien, maar die zijn alleen van belang om composer te ondersteunen nadat je dat zelf geïnstalleerd hebt...
https://www.drupal.org/project/upgrade_status

Deze module kan je al heel wat verder helpen. Ook de issue list van je modules afgaan en zoeken naar D9 patches kan je opweg helpen.
Gelukkig hoeve, modules niet volledig herschreven te worden en is het in de meeste gevallen maar een enkele lijntjes code aanpassen om het werkend te krijgen op 9.
Dit was dan ook het doel van Drupal 9.

En enkele lijntjes is het niet altijd. Er zijn hele API’s weg die uit oudere versies van drupal komen (4/5/6/7). Het is nu wel meer OO. Moderne (7.x) PHP. en gebruikt meer gedeelde dependencies vent anderen (Symphony ed.). Ook word composer gebruikt voor dependency management en niet meer despoke tools. Die zijn er nu enkel nog voor beheer en administratie/ ontwikkelings taken.
Easiest upgrade in a decade—and Drupal’s commitment to easy upgrades in the future means never having to worry about a major re-platforming to stay up to date.

Ik neem aan dat hier bedoeld wordt de update van Drupal 8 naar 9. Automatische beveiligingsupdates (of met een druk op de knop) van drupal core zouden toch wel heel mooi zijn. Net als updates van modules.
Als je als vrijwilliger een site bijhoudt ben je toch niet zo snel als iemand die voor z'n werk een heleboel sites tegelijk update.
Automatische beveiligingsupdates (of met een druk op de knop) van drupal core zouden toch wel heel mooi zijn. Net als updates van modules.
Dat werkt toch via Drush? Bij mij werkt het commando "drush up" toch op Drupal 7; zowel voor core als voor de modules.
Ik heb er wel eens naar gekeken, drush. Zie vaak staan dat het zo makkelijk is.

Ik kwam er toen niet uit maar weet niet meer waarom. OS incompatible of dat het niet lukte met mijn webhostingprovider.

Misschien toch weer eens proberen.

[Reactie gewijzigd door Jago2 op 5 juni 2020 15:22]

Voor wie nog versie 7 draait, deze wordt nog ondersteund tot november 2021.

Er is sinds deze week een nieuwe versie beschikbaar: https://www.drupal.org/project/drupal/releases/7.71
Maintenance release of the Drupal 7 series. Includes bug fixes and small API/feature improvements only (no major, non-backwards-compatible new functionality).

No security fixes are included in this release.

This is the first release to fully support PHP 7.4.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee