Software-update: FreeNAS 11.3-U2

FreeNAS logo (75 pix)De tweede update voor versie 11.3 van FreeNAS is uitgekomen. Met deze software kan een in het netwerk opgenomen computer als network attached storage worden ingezet. Met behulp van plug-ins kan extra functionaliteit worden toegevoegd. Het geheel is gebaseerd op FreeBSD en voorzien van een overzichtelijke webinterface. Meer informatie over de mogelijkheden van FreeNAS kan op deze pagina worden gevonden.

FreeNAS versie 11.3 bevat onder meer een verbeterde replicatie engine die tot wel tien keer beter presteert, er is een access control list-manager waarmee vanuit de interface smb-shares aangemaakt kunnen worden en er is een repository voor communityplug-ins. De complete releasenotes voor versie 11.3 kunnen op deze pagina worden gevonden; de releasenotes voor deze update zien er als volgt uit:

FreeNAS 11.3-U2

FreeNAS version 11.3-U2 has officially been released. This version nearly includes a combined 150 bug fixes, updates, and improvements. Some highlights of this version include:

For a complete, detailed list of updates, see the list of FreeNAS 11.3-U2 Jira tickets.

Versienummer 11.3-U2
Releasestatus Final
Besturingssystemen BSD
Website iXsystems
Download https://www.freenas.org/download-freenas-release/
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

08-04-2020 • 12:11

65 Linkedin

Submitter: Anoniem: 193142

Bron: iXsystems

Update-historie

Lees meer

FreeNAS 11.3-U1 Download van 27 februari 2020
FreeNAS 11.3 Download van 30 januari 2020
FreeNAS 11.2-U7 Download van 21 november 2019
FreeNAS 11.2-U6 Download van 20 september 2019

Reacties (65)

Wijzig sortering
iemand die het met tevredenheid in gebruik heeft? Dit is natuurlijk een goedkopere oplossing dan bijvoorbeeld een Synology aanschaffen.

Helaas niet mogelijk in combinatie met Raspberry Pi

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 8 april 2020 12:26]

Ik gebruik het inmiddels een aantal jaren naar volle tevredenheid. Het is een oplossing die eigenlijk niet te vergelijken is met een reguliere NAS in mijn ogen. Je moet je er echt in willen verdiepen en is zeker niet voor iedereen. Het goed bouwen van een stabiel systeem vergt onderzoek, en ook je disk layout moet je goed over nadenken. Je krijgt er echter een hoop performance, flexibiliteit, en functionaliteit voor terug die niet vergelijkbaar is met een reguliere NAS.

Je kan zeker ook energie efficient een NAS bouwen met FreeNAS maar zorg dat je voldoende (ECC) geheugen ter beschikking hebt. Ik heb een Xeon E3 systeem met 32GB geheugen en 5 drives in RAIDZ2 (vergelijkbaar met RAID6) draaien en trek met gemak 500-600MByte/s over een 10 Gbit netwerkaansluiting.

EDIT: grootste pluspunt in mijn ogen is gebruik van ZFS als bestandssysteem; ik ben in het verleden op meerdere NAS'en data kwijt geraakt doordat disks corrupt raakten; met ZFS zul je dit probleem niet/veel minder hebben.

[Reactie gewijzigd door DeV0uReR op 8 april 2020 12:40]

Ik kan me hier volledig in vinden. Het werkt goed..ik heb het sinds de bouw van mn nas draaien (2014) Maar tis geen kant en klare oplossingen en je moet begrijpen hoe je jails werken en hoe shares gemount kunnen worden. Vooral permissions usr/groups kunnen lastig zijn.
Software van derden is vaak wat verouderd.
Ik zelf momenteel een XPenology nas draaien, 9x3TB in Raid6. Werkt allemaal prima maar je bent toch wel wat afhankelijk als er weer een grote update uitkomt van de makers van de bootloaders.

Ik heb een tijdje geëxperimenteerd met Freenas en geinstalleeerd gehad in een virtuele omgeving en moet zeggen het ziet er heel gaaf uit en heeft ook zeker wel potentie voor mij om over te stappen naar Freenas maar ik vind de mappen structuur maken en rechten wel heel erg onoverzichtelijk, er staan al zoveel voorgeprogrammeerde rechten in maar ik heb werkelijk waar geen flauw idee waar dit ovor gebruikt word en of ik dit wel nodig heb, ik heb gewoon 2 accounts nodig, een Admin en mijn eigen account nodig bijv. ;)
Of je pakt een Linux versie met ZFS on Linux en je kunt alles installeren. Goed je moet je er een beetje in verdiepen maar het is niet onoverkomelijk. En als het geconfigureerd is, is het gewoon zo stabiel als wat.

Mijn zpool is van Solaris -> Illumos -> Ubuntu 16 -> en nu 19.10 gegaan zonder dataverlies of wat ook.
Ik heb 2 servers onder debian en een Synology.
De 2 debian servers moeten niet altijd aan staan. De Synology wel. De reden dat ik een Synology heb gekocht is voor besparing op stroom. Ik heb ook al een debian firewall die 24/7 aan staat, teveel is teveel :-)
Ik heb voor de gein eens een killawatt aan die van mij gehangen. 35 watt idle vond ik wel te doen.
Dat is inderdaad niet veel. Maar ik kijk echt wel op men verbruik. Men synoniem stand-by 2watt maar je hebt zoveel apparatuur in huis dat kleine beetjes ook veel maken.
Maar jou 35 is niet veel. Zou dat ook eens moeten testen.
Aan wat voor idle en load verbruik zit jij (full system draw)?
Heb het stroomverbruik nooit exact gemeten. Verder draai ik er Zoneminder op die 25% CPU constant verbruikt vanwege bewegingsdetectie op meerdere 4MP camera's. Volgens mijn UPS verbruik ik met die 25% ongeveer 100w.
Alleen ZFS maakt het al dat ik eerder FreeNAS boven alle anderen zou verkiezen.
de vraag is of dat ook goedkoper is qua energieverbruik natuurlijk :-)
Lijkt mij wel aangezien je op proxmox meerdere VMs kunt draaien ipv allemaal losse fysieke doosjes :)
Ligt natuurlijk aan de hardware die je gebruikt. Ik gebruik al een paar jaar een ASRock Rack moederbordje met een Intel Atom CPU. Super zuining, en veel SATA poorten (12 stuks).

Hij is na een jaar of twee kapot gegaan en ASRock heeft hem toch kostenloos vervangen. Zeer goeie service.

https://www.asrockrack.co...l=C2750D4I#Specifications
Toevallig heb ik laatst een zuinige server gebouwd met daarop Proxmox. Op Proxmox heb ik weer FreeNAS geinstalleerd (ik weet het, dit wordt eigenlijk niet aangeraden). FreeNAS draait op zich prima maar ik vind het niet zo gebruiksvriendelijk als DSM van Synology. Op het forum vind je ook een uitgebreid FreeNAS topic, hier vind je alle informatie die je nodig hebt. Over de stabiliteit en functionaliteit heb ik niks te klagen, wat dat betreft is het erg uitgebreid.
Je kunt prima FreeNAS binnen Proxmox als VM hebben draaien mits je passthrough gebruikt voor je dedicated FreeNAS disken, daar is eigenlijk weinig op tegen los van de elitaire 'FreeNAS moet altijd dedicated draaien'-schavuiten.
En waarschijnlijk zuiniger, omdat Debian de hardware aanstuurt en dat veel zuiniger kan dan FreeBSD.
Goedkoop in vorm van dat je oude hardware kan gebruiken of gewoon een I3(of vergelijkbaar) opstelling kan maken. Duurste investering van je nas systeem zijn toch echt de harde schijven. Met een zelfbouwsysteem heb je meer vrijheid in het aantal harde schijven die je erin steekt.

Voor hetzelfde geld kan je er betere hardware in steken wat weer leidt tot een snellere NAS systeem. Handig als je meerdere tools erop draait zoals Plex, Git of whatever in Docker.
Met een kant en klare NAS zit je vaak vast aan de proprietäre file systems. Dat is weer vervelend als je NAS systeem kapot gaat en je dezelfde chip nodig hebt om je schijven weer te lezen.
Ik zou geen goedkope computer hiervoor pakken, tenzij je hardware-RAID hebt.
RAID kost best veel rekentijd op een beetje schappelijke snelheden. En met schappelijk bedoel ik dat je nu of in de nabije toekomst toch wel 10GbE zal willen...

Maar het kan ook zijn dat je het heel eenvoudig houdt, bijv zonder RAID, of een hele eenvoudige vorm ervan :)

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 8 april 2020 13:16]

RAID is een beetje ouderwets. ZFS is softwarematig en is veel beter hierin. Tenzij je geeft om write caching met een batterij erin maar dat is meer enterprise meuk. Dat hebben die consumenten NAS systemen ook niet.
Hoe dan ook moet er iets in de computer zitten dat alle berekeningen uitvoert, of je nou RAID gebruikt, of het *concept* van RAID en het anders noemt ;)
Draait als een tierelier hier op een I3 1200 met 8 GB ram. sinds 2013.
Met propere redundantie en 10GbE snelheden? :P
Een Synology heeft ook hotswapping. Dat is (qua hardware) best duur om zelf goed te doen. Je hebt een speciale computerkast nodig met voldoende externe 3,5"/2,5" bays, speciale brackets om de disks verwisselbaar te maken, en een (speciale) controller die hotswapping ondersteunt.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 8 april 2020 13:19]

speciale controller ? Probeer het eens zou ik zeggen. De meeste controllers ondersteunen het gewoon. Het is dat mensen bang zijn om een disk "veilig te verwijderen".
Hotswappen is niet hetzelfde als "veilig verwijderen". En ook al werkt het toevallig, dat wil nog niet zeggen dat het ondersteund wordt. Als het niet ondersteund wordt, kan het weirde resultaten geven, of zelfs dataverlies. Als het 100% goed werkt zonder officiele ondersteuning, heb je gewoon dom geluk.
Ik heb het geinstalleerd gehad op een server waar ik voorheen altijd FreeBSD op heb gedraaid. Na installatie een paar uur mee zitten klooien, maar daarna eigenlijk weer teruggestapt op FreeBSD. Een hoop dingen werken eigenlijk niet out of box in FreeNAS, als je dat allemaal werkend wil krijgen moet je daar gekke oplossingen verzinnen die dan na reboot weer kwijt zijn omdat de configuratie bestanden allemaal worden gereset na reboot etc. Ook had ik graag 1 ssd met OS en voor mijn bhyve vm's, dit gaat niet met FreeNAS, de schijf waar FreeNAS op geinstalleerd wordt mag nergens anders voor worden gebruikt. Ook is de GUI lang niet zo overzichtelijk als ik had gedacht, achteraf ook besloten dat een GUI niet nodig is op een NAS voor mij. Als ik het direct goed instel dan hoef ik ook nooit meer in de instellingen te klooien.

Wellicht ben ik ouderwets, ik wil gewoon alles via config files en vim configureren
Gebruik het nu zo 2 jaar en vond heel erg jammer dat ik het niet eerder tegen gekomen was.
Zelf gebruik ik een laptop met 2x HDD 2,5" van 3TB. Heb minder dan 1 TB nodig, dus voor mij genoeg.
Waarom het mij om ging was de ZFS, vroeger had ik wel eens last van bit rot, vooral met foto's die ik daardoor kwijt bent geraakt. Voor zover ik weet zijn er geen kant en klare NAS systemen die van ZFS gebruik maken.
Je kan het wel maken met een Raspberry Pi een NAS maken, vooral versie 4, daar loop ook een topic op tweakers over. Maar niet Freenas gebruiken.
Ik heb het gebruikt. Enig zoekwerk via Google zal je naar een blog entry leiden.
Prima software, alleen als het fout gaat, dan krijg je niet meer ondersteuning dan "Dan had je de manual maar moeten volgen". Jarenlange ervaring met Oracle (de "uitvinder" van ZFS), en ik kan een pool rebuilden als ik de onderliggende database kan manipuleren.
Echter: geen support.
Synology 1618+ gekocht... Dik tevreden mee😁
De Synology die je opnoemt kost 800,- zonder HDD's. In tegenstelling tot jouw FreeNAS tijd ben je meer of minder kwijtgeraakt qua geld?
Het belangrijkste voor mij was op gegeven moment het niet hoeven omkijken naar. Synology doet het toch iets beter dan FreeNAS (dank U, even geen opmerkingen over bitrot en ECC , graag). Ervaringen opgedaan met ZFS etc, zijn onbetaalbaar, maar thuis onderhoud doen en geen foto software zoals Synology die biedt... WAF speelt ook een rol!
Voor de DIY Nas is dit denk ik veruit de makkelijkste en beste NAS dedicated software die je kan vinden.
Ik heb het zelf gebouwd met 8 SAS disk (oude Dell Equilogic schijven van 3 T) waarvan 1 als spare en 2 SSD.
1 SSD voor het OS en de andere voor Acceleratie.

Het draait allemaal op een dedicated Asrock moederboard met 16 gig ECC geheugen.

Ik denk dat als alternatief en voor de prijs in vergelijk met een Synology het een prima config is waar ik al lang veel plezier van heb. Mijn VMware omgeving gebruikt de NAS, mijn telefoon synced via nextcloud, Plex zoomed erop. Dus de workload is best wel hoog soms maar nog nooit uitval gehad.

Echt een aanrader.
Gebruik xpenology, werkt perfect op een oude pc met mij die ik vol heb gestopt met hardeschijven.
Xpenology kan je zien als een soort rip van de synology software. Instalatie is ook erg eenvoudig.

FreeNAS heb ik hiervoor gebruikt en daar zat nog al een learning curve aan, geen aanrader.
Is Xpenology legaal?

Het ziet eruit als iets waar Synology het niet helemaal mee eens zou zijn.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 8 april 2020 13:18]

Dsm (de software op de Synology producten) is opensource onder GNU.

Bron : https://www.synology.com/...DSM/help/DSM/Home/license
Nee. Delen zijn opensource (de kernel, de utilties). De webschil en dingen als video station/photo station zeker niet. Die valt onder: https://www.synology.com/...e/DSM/help/DSM/Home/about.
Probeer de source van die delen maar te vinden.
Ik zit zelf ook al een tijdje te twijfelen om over te stappen van xpenlogy naar freenas. Het enige wat me nog echt tegenhoudt is het feit dat je pool niet kan vergroten met extras HDDs. Na las ik ergens dat hier verandering in ging komen. Weet iemand hier toevallig meer van ?

Edit : Deze functie is dus nu in Alpha.
https://github.com/openzfs/zfs/pull/8853

[Reactie gewijzigd door mrsab op 8 april 2020 14:01]

Waarom zou je dat willen? Je kunt altijd een extra pool toevoegen aan een share
dit is dus de grootste beperking van ZFS. je kunt geen harde schijf toevoegen aan bestaande pool. je moet altijd nieuwe pool aanmaken.

en wat nou als je 1 schijf per keer wil toevoegen? want niet iedereen kan in 1 keer meerdere schijven aanschaffen.
Data naar backup kopieren. Nieuwe pool aanmaken en alles terugkopieren.

VDaarom happy snapraid/mergerfs gebruiker :)
Nou omdat als ik wil uitbreiden dus een hele nieuwe pool moet maken, één nieuwe hdd erbij is dan niet genoeg.

Voorbeeld ik heb mij HP microserver gekocht en ingesteld met 2 keer 4 TB schijven in raid 1. Later wou ik uitbreiden dus extra schijf gekocht en het hele zaakje laten omzetten naar raid 5. Als ik dit onder freenas wil doen had ik dus twee nieuwe harde schijven moeten kopen. Een nieuwe pool moeten maken en die dan gaan gebruiken. Niet heel gebruiksvriendelijk in mijn ogen.
dit heeft niks met freenas te maken, maar met zfs zelf. bestaande zfs-pool kun je niet uitbreiden. je moet altijd nieuwe zfs-pool aanmaken. in de komende truenas core zal er hier niets aan veranderen.

dit is dus beperking van zfs zelf
Ik ben zelf overgestapt van Freenas naar Unraid en moet zeggen dat ik dat prettiger vind werken. De enige reden dat ik een Pi had was voor Pihole en die draait netjes als docker in de Unraid.

Ik ben het ook met Rednas eens dat Freenas minder gebruiksvriendelijk is als DSM. Stabiel is het inderdaad wel.
Prettiger maar niet goedkoper ;)
Kan je PiH niet draaien in combi met Freenas of Synology?

[Reactie gewijzigd door OxWax op 8 april 2020 12:41]

Ja Unraid kost wel 50 dollar meen ik, dus daar heb je een punt. Een synology is wel nog vele malen duurder uiteraard.
Op een synology met docker functionaliteit kun je Pihole ook draaien, maar op Freenas durf ik dit niet te zeggen of het kan.
Ik draai freenas, met een rancher VM, en daar binnnen mn docker verzameling, incl pi-hole.
ah jij bent nog niet geupgrade zo te zien. Ik zou neit naar 11.3 gaan als je van rancher gebruik wilt blijven maken..
ohhh.

wat dan?
edit:

Oh:
The built-in Docker template has been removed, though Docker can still be deployed in a Linux Virtual Machine.

prima, heeft sowieso geen effect op wat er al draait, betekend alleen dat ik bij een nieuwe setup zelf m'n VM moet maken. Ook prima te doen

[Reactie gewijzigd door Squixx op 8 april 2020 13:19]

is ook zo, maar ik was al geupgrade voordat dat begon zonder config backup dus tja..
Ja Unraid kost wel 50 dollar meen ik, dus daar heb je een punt. Een synology is wel nog vele malen duurder uiteraard.
50USD is enkel voor de software, Syn komt ook met hardware ;)
Heb me er net een aangeschaft : 5W verbruik, fluisterstil, 4x4TB 8-)
Pihole zou je als docker-image kunnen draaien op Synology (voor zover je syno docker ondersteunt, niet alle modellen hebben de juiste processor daarvoor).
Stabiel zolang je niet update ja. Ik heb bij ongeveer 4 op de 5 updates problemen gehad en heb al regelmatig het OS opnieuw moeten installeren omdat de update het OS om zeep had gebracht. Gelukkig blijft daarbij de data wel intact. Ik ben nu dan ook zeer huiverig om te updaten. Het werkt nu, afblijven is inmiddels mijn motto bij FreeNAS.

Dit alles op een HP Microserver Gen 8.
If it ain't broke, don't fix it. Het is geen Windows, hè?
voor mij grootste minpunt van freenas: geen GUI (of webGUI) op de computer waar freenas zelf op draait. het is altijd vanuit andere computer freenas beheren. dit is dan ook enige reden waarom IK geen freenas gebruik. voor de rest prima software.

ik heb gelijk een vraag: weet iemand waarom de freenas-beheer niet direct op de computer gedaan kan worden?
Dat kan dus wel. Gewoon de CLI openen, of SSH deamon starten en remote via SSH inloggen.
ik wil geen CLI. ik wil (web)GUI. en geen remote *?*?*? (wat het ook is).

gewoon een soort GUI op de computer zelf. zeg maar net als alle Linux, BSD of *nix derivaten.

en met de komende truenas core is het zelfde verhaal. geen GUI op de computer zelf
Ik ben eigenlijk wel benieuwd waarom je dit graag wilt? Ik zie er namelijk het nut niet van in. Kun je hier licht op schijnen?
het hoeft niet per se echt GUI te zijn. webGUI is ook genoeg, maar dan met directe toegang. waarom? omdat ik dat prettiger vind. en als er hardware problemen zijn en je hebt geen andere computer (of laptop) bij je, kun je niet zo veel. alle CLI commando's uit je hoofd leren, is ook niet te doen. ik kan mijn geheugen beter met iets anders vol proppen dan de commando's van freenas.
Ik zie nog steeds niet waarom of wanneer jij een direct (web)GUI nodig hebt voor FreeNAS.
Om FreeNAS op een goede gedegen manier te gebruiken draai je dit:
 • als dedicated machine (lees server);
 • als VM met passthrough op je disks.
In beide gevallen wil je dit headless doen, je hebt er geen scherm aan hangen omdat je met die opzet dat voor elke server in je homelab of zelfs enterprise omgeving zou moeten. Je hebt hiervoor remote console of een aansluitbare console en keyboard. In een enterprise geval wil je niet naar de datacenter voor je beheer. Voor een homelab (ik denk 90% v.d. FreeNAS gebruikers gebruikt het hiervoor) heb je vreselijke overhead als je voor elke machine die je beheert een scherm hebt of moet aansluiten om beheer te kunnen doen. Je kunt naast je FreeNAS ook monitoring draaien, sterker nog je kunt monitoring op je FreeNAS draaien om te controleren of er iets met je server aan de hand is. Het is gemaakt om met weinig beheer maanden lang te draaien zonder enige downtime.

Nogmaals ik zie echt niet in waarom je perse direct een (web)GUI wilt hebben op de FreeNAS machine zelf. Dit beschikbaar maken kost resources en dus overhead. Je zult immers iets van een desktop environment moeten gaan draaien om je (web)GUI te tonen.
De hoofdreden is dat de GUI geheugen nodig heeft. Dat is zonde, dat kun je beter inzetten voor het cachen van data op de disk (zie ook Windows Core: Windows zonder GUI). Als je 16Gb in je NAS hebt en je draait firefox/chrome oid. dan ben je zo 2-4Gb kwijt voor het tonen van de GUI. Veel appliances hebben de GUI in de browser (bijv. je router, een Synology/QNap NAS). Als je echt erbij wilt als er hardware problemen zijn dan is IPMI een oplossing. Als je echt een GUI wil: installeer FreeNas dan in een VM die je op je fullblown desktop omgeving hebt draaien. Niet klagen over performance dan.
waarom wil je een gui op de computer zelf? dat lijkt me verspilde resources op een NAS.

Wat is er mis met laptop (olf zelfs telefoon als je dat zou willen)
Okay, in dat geval de http deamon starten. Staat standaard aan, trouwens. Gewoon een http sessie openen naar het IP-adres van je server.
Vreselijke interface als het mij vraagt, dezelfde optie bovenaan geeft andere mogelijkheden dan links...

Sonst noch was?

[Reactie gewijzigd door The Van op 12 april 2020 10:49]

Je kan Pihole ook installeren op je Synology zonder docker te gebruiken
Oh daar was ik mij niet van bewust, maar mijn nas van synology is ook nog een ds212+ ;)
Ik was helemaal klaar met al die NAS oplossingen. Draai nu gewoon een Centos server met software RAID en Docker containers. Net zo makkelijk

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee