Software-update: FreeBSD 12.0

Freebsd logo (75 pix) De leden van het FreeBSD Release Engineering Team hebben versie 12 van FreeBSD uitgebracht. FreeBSD is in 1993 ontstaan en wordt als één geheel ontwikkeld, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Linux, waarvan de kernel door de ene groep ontwikkelaars wordt onderhouden en bepaalde applicaties weer door anderen. Hierdoor wordt FreeBSD over het algemeen als stabieler en robuuster beschouwd dan diverse andere besturingssystemen. Uitgebreide release notes kunnen op deze pagina worden gevonden, dit zijn in het kort de belangrijkste veranderingen:

FreeBSD 12.0-RELEASE Announcement
The FreeBSD Release Engineering Team is pleased to announce the availability of FreeBSD 12.0-RELEASE. This is the first release of the stable/12 branch.

Some of the highlights:
 • OpenSSL has been updated to version 1.1.1a (LTS).
 • Unbound has been updated to version 1.8.1, and DANE-TA has been enabled by default.
 • OpenSSH has been updated to version 7.8p1.
 • Additonal capsicum(4) support has been added to sshd(8).
 • Clang, LLVM, LLD, LLDB, compiler-rt and libc++ has been updated to version 6.0.1.
 • The vt(4) Terminus BSD Console font has been updated to version 4.46.
 • The bsdinstall(8) utility now supports UEFI+GELI as an installation option.
 • The VIMAGE kernel configuration option has been enabled by default.
 • The NUMA option has been enabled by default in the amd64 GENERIC and MINIMAL kernel configurations.
 • The netdump(4) driver has been added, providing a facility through which kernel crash dumps can be transmitted to a remote host after a system panic.
 • The vt(4) driver has been updated with performance improvements, drawing text at rates ranging from 2- to 6-times faster.
 • Various improvements to graphics support for current generation hardware.
 • Support for capsicum(4) has been enabled on armv6 and armv7 by default.
 • The UFS/FFS filesystem has been updated to consolidate TRIM/BIO_DELETE commands, reducing read/write requests due to fewer TRIM messages being sent simultaneously.
 • The NFS version 4.1 server has been updated to include pNFS server support.
 • The pf(4) packet filter is now usable within a jail(8) using vnet(9).
 • The bhyve(8) utility has been updated to add NVMe device emulation.
 • The bhyve(8) utility is now able to be run within a jail(8).
 • Various Lua loader(8) improvements.
 • KDE has been updated to version 5.12.5.
 • And more...
For a complete list of new features and known problems, please see the online release notes and errata list, available at: For more information about FreeBSD release engineering activities, please see:

Versienummer 12.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen BSD
Website FreeBSD
Download https://www.freebsd.org/where.html
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

12-12-2018 • 20:18

13 Linkedin

Submitter: Xudonax

Bron: FreeBSD

Update-historie

17-05 FreeBSD 13.1 1
08-12 FreeBSD 12.3 32
04-'21 FreeBSD 13.0 1
10-'20 FreeBSD 12.2 3
06-'20 FreeBSD 11.4 8
11-'19 FreeBSD 12.1 2
12-'18 FreeBSD 12.0 13
07-'18 FreeBSD 11.2 0
07-'17 FreeBSD 11.1 14
10-'16 FreeBSD 11.0 1
Meer historie

Reacties (13)

Wijzig sortering
FreeBSD is in 1993 ontstaan en wordt als één geheel ontwikkeld, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Linux, waarvan de kernel door de ene groep ontwikkelaars wordt onderhouden en bepaalde applicaties weer door anderen
Bij FreeBSD wordt een (zéér klein) deel van de applicaties tesamen met de kernel ontwikkeld. Dat is historische zo gegroeid. Dat zijn meen ik in het bijzonder de command-line tools die standaard bij Unix hoorden in de jaren 70/80: 'ls', 'chown', 'cat', en dergelijke. Diezelfde applicaties voor Linux worden niet als onderdeel van het kernel-project ontwikkeld, maar door andere mensen. Alle andere applicaties en programma's voor beide OSen - de overgrote meerderheid dus - is voornamelijk gemeenschappelijk - ze draaien op beide OSen, en worden onafhankelijk van beide OSen ontwikkeld door compleet verschillende ontwikkelteams.

De stelling dat FreeBSD 'in tegenstelling tot Linux' als één geheel wordt ontwikkeld, is dus schromelijk overdreven, en is eigenlijk feitelijk onjuist.
Hierdoor wordt FreeBSD over het algemeen als stabieler en robuuster beschouwd
Dat heeft dus niets te maken met die 'paar' command-line tools die door het FreeBSD kernel-projekt ontwikkeld worden. Die maken echt niet het verschil tussen een perceptie van stabieler en ietsje minder stabiel. Ik weet niet hoe het op dit moment staat met de feitelijke betrouwbaarheid van de een versus de ander, maar mijn beeld is dat historisch gezien, Linux meer een cowboy-achtige cultuur had, terwijl de *BSD familie een meer professionele en grondige ontwikkelcultuur had. Dat laatste geeft betrouwbaarder software. Dat alles was natuurlijk wel één tot twee twee tot drie decennia geleden. Heden ten dage zijn ook de meeste Linux ontwikkelaars zeer professioneel, en diegenen die dat niet zijn (iederéén kan code bijdragen), die krijgen alleen code in de kernel na goedkeuring door een of meer van de belangrijkste ontwikkelaars.

Edit: het was eerder twee tot drie decennia geleden...

[Reactie gewijzigd door RJG-223 op 12 december 2018 21:53]

Sorry maar wat jij als een paar tools / zeer klein beschouwd is echt een hele hoop meer. Check anders zelf de repo voor dat je onzin zit te verkondigen:
https://github.com/freebsd/freebsd
Je geeft zelf aan dat je er geen kaas van hebt gegeten maar komt wel met allerlei beweringen.

De userland lopen in pas met de kernel en dat is bij Linux gewoon niet zo. Dus feitelijk wel juist.

Dat cowboy achtige komt volgens mij van het feit dat elk jaar weer van alles op de schop gaat. ifconfig en systemd comes to mind en elke distro bepaalde dingen weer anders doet.

[Reactie gewijzigd door matty___ op 12 december 2018 22:36]

En wat in de GitHub staat bedenkt freebsd allemaal zelf? Elk tooltje is door hun *geschreven*? In de Debian GitHub staat ook alles mooi bij elkaar.

[Reactie gewijzigd door NimRod1337 op 13 december 2018 08:16]

Niet alles. Mijn punt is dat je alles door hetzelfde team wordt ontwikkeld dan wel wordt geintegreerd. Op dat vlak is het gewoon anders dan de Linux kernel. Les anders dit even: https://www.freebsd.org/d...plaining-bsd/article.html

Dus je kunt niet zo maar een kernel installeren die totaal niet matched met de userland.

Als je de Linux kernel download heb je precies dat de kernel. Geen bootloader of compiler of tools. Op dat punt hebt je een stukje nutteloos software omdat er de meest basale tools ontbreken.
Ik ga het eens lezen tnx.
Dit wordt inderdaad altijd beweerd vooral door types welke in verleden zijn blijven hangen, maar in feite wordt ook in bsd de kernel onderhouden door 1 groep en de tools door andere groepen. Je hebt dus volkomen gelijk.

Ik vind alle bsd versies overigens top software, maar ik vind dat ook van Linux, mn Debian.

[Reactie gewijzigd door NimRod1337 op 13 december 2018 08:15]

Dus jij weet het beter dan de mensen van FreeBSD zelf? De groep zijn de SRC commiters. Natuurlijk heeft iedereen zijn specialiteit maar het is een gekozen groep dit mag commiten en die actief bij draagt.

Punt is ook. Dat het SAMEN gereleased wordt en het op elkaar is afgestemd (ABI) en de groep wordt aangestuurd door het CORE team.

edit: toevoeging coreteam.

[Reactie gewijzigd door matty___ op 13 december 2018 09:30]

En nu maar hopen dat FreeNAS 12 ook snel wordt vrijgegeven zodat ik een FreeNAS box kan gaan maken met de EPYC 7551P.
Alhoewel ik je mening deel. Freenas 11.2 is pas net uitgekomen. Ik denk dat het nog wel even gaat duren. Wel een hele vette Freenas box!!

Die van mij is gevirtualiseerd met Pfsense en Freenas op een Atom C2550 Processor. Ik ken de nadelen van geen hardware passthrough. Maar eigenlijk is het best wel een tof ding. Ik kan alles afspelen en de firewall kan wel makkelijk tot 500Mbps doorgeven. Daarna wordt het de processor iets teveel. Ik heb toch maar een 200Mbps met Ziggo dus gaat goed.

En je naam is bijna hetzelfde!! :)

Misja

[Reactie gewijzigd door Mieske666 op 12 december 2018 21:26]

Ik ben bang dat FreeNAS 12 gepland staat voor 05-08-2019 aldus de roadmap van FreeNAS:

https://redmine.ixsystems.com/versions/467
Waarom zou je freenas over freebsd gebruiken? Ik gebruik zelf gewoon freebsd voor storage, Plex etc
Ben blij dat FreeBSD nog steeds leeft, ik zal deze versie weer eens uitproberen. Ben al fan sinds ik een jaar of 17 was en ermee begon te rommelen voor een webserver (1997). Sindsdien riep ik "FreeBSD Forever!" en dat was toen ook zielig mijn IRC quit message. :+
Ze zijn vooruitgegaan, zoals gebruikelijk. Een systeem als arm6 of arm64 crosscompilen in een x86 64-bit omgeving lijkt lekker te gaan. 32-bit op 64-bit compilen werkt ook beter. Eerder ging bij mij alles met multithreaded compilen op zijn bek.

Unionfs is boss geworden. Zeer stabiel, en nu bruikbaar om allerlei interessante constructies met gemixte bestandssystemen toe te passen. Heb even ge-experimenteerd. Je kan nu zonder problemen een complete binaire installatie van bijv. X + lxde in een RAM-volume plaatsen en die met unionfs over je minimale kernel+userland heen hangen en direct starten.

Als je 4GB hebt en een live memstick:
# mkdir /tmp/usr && mount_unionfs /tmp/usr /usr && pkg install lxde-meta && startlxde
Daarna geen bestanden meer uit je /usr deleten, das een harde reset. :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee