Software-update: Oracle Java 8 update 65 / 66

Java Oracle heeft updates voor versie 8.0 van zowel de developmentkit als de runtime-environment van Java Standard Edition uitgebracht. Er zijn twee uitvoering beschikbaar. De eerste, update 65, bevat alleen verbeteringen voor beveiligingsproblemen en ernstige bugs, terwijl de tweede, update 66, ook een nieuwe mogelijkheden bevat. De release notes voor deze uitgave zien er als volgt uit:

Java SE 8u65 / 8u66

Java SE 8u65 includes important security fixes. Oracle strongly recommends that all Java SE 8 users upgrade to this release. Java SE 8u66 is a patch-set update, including all of 8u65 plus additional features (described in the release notes).

Oracle Java screenshot

Versienummer 8 update 65 / 66
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Java, Linux, Windows XP, macOS, Solaris, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10
Website Oracle
Download http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html
Licentietype Freeware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

21-10-2015 • 15:29

33 Linkedin

Bron: Oracle

Reacties (33)

33
32
21
4
1
0
Wijzig sortering
Het is dat ik Java nog nodig heb, maar ik vind het net zo'n gedrocht als flash..
Java is iets totaal anders dan flash. In tegenstelling tot Flash is Java een echte programmeertaal, net als C, C++, C#, php, ruby, python en een heleboel anderen. Java kun je dus voor veel verschillende doeleinden gebruiken. Zowel op desktop computers als servers als mobiele apparaten. Java wordt onder andere gebruikt om veel server-side applicaties in te bouwen (daar merk je als gebruikers niets van, je ziet alleen html, css en eventueel javascript), maar het is ook de taal waarin Android applicaties geschreven worden.

Wat jij waarschijnlijk bedoelt is de java browser plugin, die je in staat stelt om java software in de browser te draaien, en daar moet ik je in gelijk geven: een java omgeving hoort niet thuis in de browser en iedereen die dat nog in z'n browser heeft zou er goed aan doen dit te verwijderen. Echter gaat deze software update over het java platform in het algemeen dus is je opmerking hier nogal kortzichtig en onterecht.
Java is zelfs zéér populair op mainframes. Je zou bijna kunnen zeggen dat Java het meest veelzijdige platform ooit is op zijn niveau.

Java is ook een zeer veel voorkomende oplossing voor embedded toepassingen. Voor de vlamingen, ja die Digicorder van Telenet maakt gebruik van Java.
Zelf heb ik Java ooit leren kennen als een mooie taal om even snel een prototype van software in elkaar te zetten, waarna het in een taal die beter voor het doel geschikt is echt in elkaar gezet kan worden. Die stap van herbouwen wordt helaas niet vaak genoeg uitgevoerd.

Daarnaast is Java in veel tools zoals browsers, editors, Office tools en dergelijke beschikbaar om add-ons te maken. Met de ingebouwde mogelijkheid om bug-driven code te schrijven.

Mijn grootste ergernis is dat we hier met oudere hardware zitten waar java zit ingebakken die er voor zorgd dat we op de desktop niet verder kunnen dan java versie 6 en liefst nog versie 5.

[Reactie gewijzigd door beerse op 29 oktober 2015 17:03]

Je bent een held. Je zou denken dat na 200+ update berichten over Java dat

a) dit kwartje bij de meeste tweakers toch wel gevallen is

en

b) nieuwe tweakers de mogelijkheid hebben per ongeluk tegen de kennis aan te lopen

Maar nee, elke keer weer komt die gare browser plugin weer naar boven borrelen alsof dat "Java" is. Zucht. Sommige mensen zijn gewoon oost-indisch doof hoor.
Zo verwonderlijk is dat anders niet, aangezien bij de update Java de browserplug-in voor Yahoo probeert op te dringen. dan kun je mensen niet kwalijk nemen dat ze Java als een browser-iets zien.
Dat ze Yahoo proberen op te dringen is gewoon jammer. (unchecky ziet deze niet?)

Als Java update buiten de browser gestart zou worden zou het de verwarring al een heel stuk minder maken! Door de update in de browser te starten lijkt het dat dit programma alleen een browser plugin is. |:(
Ik kom hier en discuseer met mensen omdat ik verwacht dat het technische (IT) professionals zijn. Ik mag hopen dat mensen hier, waar ik vertrouw op hun kennis en kunde zich daadwerkelijk informeren en zich niet laten afleiden door dat soort bloatware.

En voor je een weerwoord geeft; deze site en de community er omheen bestaat omdat er een drive is voor technische excelence, kennis en kunde.
Ik heb het alleen nog voor Minecraft nodig, ik heb Java zelfs uit staan in de browser aangezien het echt alleen nog voor Minecraft nodig is.

Ik heb zelf meer aan flash dan Java, html5 video's laten mijn CPU meteen op 100% draaien waar bij flash het rond 15% ligt...

Html5 heeft in mijn ogen nog een lange weg te gaan.
De nieuwe launcher downloadt zelf Java, dus dat is weer een reden minder om Java geïnstalleerd te hebben staan.
Dat klinkt meer als een issue van je browser om eerlijk te zijn. Het helpt niet om te roepen dat het met "html 5" te maken heeft, html 5 is niet tastbaar. Het is enkel een standaard welke roept hoe en wat het zou moeten werken in implementerende browsers. Bijvoorbeeld: welke videocompressie standaarden out of the box ondersteund moeten zijn.

Ik kan je verzekeren dat in de HTML 5 standaard niet staat geschreven dat het op Mizgala28's computer als een draak moet performen.
Het is niet aleen zo op mijn laptop, op mijn vriend haar PC is het CPU vebruikt dan ook hoog (echter geen 100%, eerder 70% aangezien haar CPU krachtiger is).

Ja inderdaad het ligt aan de browser, maar welke browser zou dan wel goed zijn als dit probleem voorkomt op Firefox, Opera, Chrome en IE?

Edge gaat er blijkbaar beter mee om echter draai ik bewust geen windows 10 (vooral door tiental games) en daarnaast lijkt het probleem zich niet voor te doen op Ubuntu en OSX waar je met diezelfde Chrome en Firefox zonder hoog verbruik HTML5 afspeelt (onder OSX is er al helemaal geen impact).

(laptop heeft een i3 330m met een HD5165 videokaart, game PC heeft een AMD 8350 met een GTX 960, server heeft een Celeron N2830 met een Intel GPU)

Kan ook gewoon aan windows liggen anders weet ik het niet, herinstallatie blijken niet te helpen, en het komt alleen voor op 3 computers thuis.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 21 oktober 2015 19:36]

Java is iets heel anders dan Flash - het is een volwaardig applicatieframework dat een alternatief is voor de native sdk van OS X/Windows/Linux. In de browser heeft het voor de standaard consument geen waarde, maar dat is maar 0.1% van de toepassing.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 21 oktober 2015 16:12]

Met microsoft EMET of soortgelijke tools kan je java.exe nog wat extra beveilingen tegen misbruik. Geen garanties. :)
Ik deel uw mening. Zeker vanuit het standpunt van users, maar ook als sysadmin is het niet het meest evidente pakket om uit te rollen en up to date te houden!
hoe kun je dat in hemelsnaam vergelijken?
Kijk, je snapt me :) natuurlijk is flash en java niet te vergelijken, dat bedoelde ik inderdaad niet. Misschien wat verkeerd bewoord aan mijn kant.

Java gebruik ik zeker niet in de browser (oei, moet hier niet aan denken) maar heb het wel nodig voor sommige security appliances.

Tevens eisen sommige gebruikers dat java geïnstalleerd word op een terminal server, omdat ze zonder niet kunnen werken zoals ze gewend zijn. Wat moet je dan? 8)7

Bedankt voor de EMET tool. Heb dit weleens langs zien komen maar geen aandacht aan geschonken. Het klinkt goed dus ik ga even verdiepen :)

Ik zie java dus liever gaan dan komen.
Beetje gek dat 8u66 volgens de release notes meer fixes lijkt te hebben dan 8u65. De tweakers tekst lijkt iets anders te zeggen?
Klopt gewoon hoor, alleen een (voor ons) vreemde Engelse zin :)
8u66 is a patch-set update, including all of 8u65 plus additional features (described in the release notes).
8u65 = fixes
8u66 = 8u65 (fixes dus) + nieuwe functionaliteit
Grappig genoeg bevat alleen u66 een minor security bugfix, en u65 helemaal geen. De primaire reden voor u65 is een bug in de browser plugin die sommige applets niet wilt opstarten.
u65 (en dus ook u66) bevatten weldegelijk een waslijst aan security bugfixes: http://www.oracle.com/tec...2367953.html#AppendixJAVA

edit: zoals hieronder al aangegeven: alle CVE's in de gelinkte tabel

[Reactie gewijzigd door terje7601 op 21 oktober 2015 18:54]

Misschien kan je dan even aanwijzen welke security bug er in u65 gefixed is.
Als je naar beneden scrollt op die pagina, krijg je de CVE's te zien. 25 stuks waarvan 7 met een score van 10.0. Best heftig dus.
En welke daarvan zijn er dan gefixed in u65? Je kan wel blijven herhalen dat er security bugs gemeld zijn tegen u60. En die gefixed zijn in een October release. Maar gezien er nu al 2 releases zijn is er dus geen enkele duidelijkheid. De release notes en bugfixlist van beide releases zijn enorm schaars in informatie.

De u65 release notes geeft een link naar de "Oracle Critical Patch Update Advisory - October 2015" en de u66 release notes linkt naar "Oracle Critical Patch Update Advisory - July 2015". Geen van beide advisories zeggen in welke versie iets gefixed is, alleen in welke versie die security issue aanwezig is.

[Reactie gewijzigd door elmuerte op 21 oktober 2015 20:45]

Alle 25 stuks. Heet niet voor niks een Critical Patch Update. Maar Oracle is niet heel erg duidelijk geef ik toe.
Het verschil tussen CPU (hier u65) en PSU (hier u66) releases: http://www.oracle.com/tec...su-explained-2331472.html

Op elke release notes pagina, staat een tabel met de "JRE Security Baseline". Bijv. in de release notes van u66 staat u65 als security baseline, wat het volgende betekent:
- alle updates ouder dan u65 bevatten gekende security bugs
- u65 bevat geen gekende security bugs / u66 bevat geen nieuwe security fixes sinds u65

Grotere "feature releases" zijn altijd een veelvoud van 20: u20, u40, u60. CPU releases zijn een veelvoud van 5, eventueel +1 om oneven te zijn. En de bijhorende PSU releases zijn gewoon +1.
Dus: de laatste feature release was 8u60, de eerstvolgende CPU is 8u65, en de bijhorende PSU is 8u66.
Release dates van CPUs staan vast, dus op 19 januari 2016 komen er een nieuwe CPU + PSU release. Als er sindsdien geen feature release komt, zullen dit dus 8u71 en 8u72 zijn.

PS: de release notes van u65 en u66 bevatten exact dezelfde link: http://www.oracle.com/tec...curity/alerts-086861.html dus waar je vandaan haalt dat de ene naar July 2015 en de ander naar October 2015 linkt, is me een raadsel
" is een bug in de browser plugin die sommige applets niet wilt opstarten."
Een bug?
Als ik de voorafgaande meningen lees over Java als Browser Plugin lees,
is het toch juist goed als ze niet opstarten ... :+
Vind het persoonlijk altijd wel handig dat tweakers.net veel updates vermeldt.

Gebruik Java onder OSX voor Freeplane: http://www.freeplane.org/wiki/index.php/Main_Page
Dit scheelt je de helft van die updates zelf doen.

Gewoon lekker PatchMyPC aanzetten en gaan. Dit soort utilities ken ik trouwens wel via tweakers =D
Dank voor je hint! Maar zag onder de faq dat je Microsoft .NET Framework 3.5 geïnstalleerd dient te hebben om het te laten werken. Ik zit op een Apple met OSX.
Kwam erachter dat java.com de update versie nog op U65 heeft staan als download, of het moet ergens anders verstopt zijn, ze zijn wel vaker traag met updaten geloof ik.

Avast software updater haalt ze van hun servers af dus hier zijn de links:

http://asp-cdn-mirror.ff....jre-8u66-windows-i586.exe
http://asp-cdn-mirror.ff..../jre-8u66-windows-x64.exe
Ik gebruik Java alleen als portable variant in combinatie met LibreOffice onder Windows, daar het onderdeel Base dit nodig heeft om rapporten te genereren van de in LibreOffice gemaakte databases. Een geïnstalleerde en met Windows meegestarte Runtime Environment hoeft dus niet, en dat levert alleen maar extra risico op. Het is tenslotte één van de meest aangevallen software

Ik wacht dus nog even op jPortable bij PortableApps.

Voor Linux wordt OpenJDK standaard mee geïnstalleerd bij het installeren van Base, en dit wordt via de reguliere updates onderhouden. Daar heb ik verder geen omkijken naar.

Ik zal even kijken wat die nieuwe features inhouden. Ben er wel benieuwd naar...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee