Firmware-update: CyanogenMod 10.1.3

CyanogenMod logo (75 pix)De ontwikkelaars van CyanogenMod hebben, voor ze zich volledig gaan richten op versie 10.2 gebaseerd op Android 4.3, nog een laatste stabiele update voor CyanogenMod versie 10.1 uitgebracht. CyanogenMod is een opensourcebesturingssysteem voor smartphones en tablets. Het is gebaseerd op een kale versie van Android en voegt extra functionaliteit toe, waaronder root-toegang, snelkoppelingen in de notificatiebalk, een uitgebreid lockscreen en verschillende thema's voor de interface. Verder zijn er vaak prestatieverbeteringen waar te nemen ten opzichte van de software die een fabrikant zelf meelevert. Nieuw in de 10.1.3 release is onder meer dat bij de eerste keer opstarten gevraagd wordt om een optioneel CyanogenMod-account aan te maken. Een officiële aankondiging voor deze uitgave ontbreekt vooralsnog op de website van de ontwikkelaars.

Versienummer 10.1.3 RC1
Releasestatus Final
Besturingssystemen Android
Website CyanogenMod
Download http://get.cm/?type=stable
Bestandsgroottes 149,98MB - 220,30MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

25-09-2013 • 10:30

24 Linkedin

Submitter: gerwim

Bron: CyanogenMod

Reacties (24)

24
24
16
6
0
8
Wijzig sortering
Newbee... Ik wil graag weten hoe dit werkt... :)

1. Ik koop een telefoon die in het lijstje voorkomt.

2. Vervolgens download ik het (stable) zip-bestand. Maar op de phone? Of op mijn computer? (Ik heb een Mac met daarop tevens Windows 7 virtualisatie met VMWare)

3. Stel, ik vind voor de phone 'CyanogenMod versie 10.1'. Komt die dan overeen met Jelly Bean 4.2.x?

4. Als de CyanogenMod op de phone staat, komt het OS en standaard apps dan overeen met stock Android?

5. Als ik een nieuwere versie van Android wil, moet ik dan wachten totdat CyanogenMod een nieuwere versie voor mijn phone hebben gemaakt?

6. Als ik allerlei apps installeer, en daarna een nieuwe CyanogenMod versie installeer, moet ik dan alle apps opnieuw installeren?

7. Hoe maak ik een back-up van een phone? Kan dat ook op een Mac of alleen op PC?

8. Ik had mijn oog laten vallen op de Huawei Ascend Mate en de Huawei Ascend 700 (nog niet verschenen). Beide phones komen niet bij CyanogenMod voor als ondersteunde modellen. Hoe komt dat? Door de processor? [Edit: de Huawei Ascend Mate is ruim een half jaar op de markt]

Thanx!

[Reactie gewijzigd door maxgaav op 25 september 2013 13:29]

1. koop een telefoon uit de lijst
2. root deze telefoon (handleiding wel op internet te vinden)
3. installeer cyanogenmod op de telefoon volgens handleiding in de cyanogenmod wiki
4. voer een factory reset uit (oftewel je telefoon gaat LEEG!)
5. cyanogenmod eventueel updaten als er een nieuwere versie uit is (let op bij grote releases wordt er aangeraden om weer een factory reset te doen)
6. backup kan je maken via clockworkmod recovery, waar je na het rooten beschikking tot hebt
7. het is niet voor alle toestellen even eenvoudig
Ik zou direct ná het rooten in dit lijstje willen toevoegen:

* Maak een backup met clockworkmod recovery. (handleiding op internet te vinden)
8: Dat lijkt me logisch dat die er sowieso nog niet tussen staat als ze nog niet verschenen zijn, hoe moesten zijn roms maken voor iets wat nog niet uit is ?

Verder is het niet voor elk toestel makkelijk om gelijk een goed werkende rom te maken.
Een aantal van je vragen zijn al beantwoord, ik pik er de puntjes uit die volgens mij nog niet behandeld zijn.

2. Maakt niet uit waarmee je het bestand downloadt, maar uiteindelijk moet je het op het opslaggeheugen van je telefoon kopiëren. Je hebt eigenlijk geen software op je pc nodig tenzij voor dat rooten zoals al eerder vermeld. Vaak heb je dan de Android SDK nodig maar die werkt op Macs en Windows (en Linux voor zover ik weet).

3. CyanogenMod 10 = JB 4.1, CM10.1 = JB4.2, CM10.2 = JB4.3, enzoverder. KitKat wordt waarschijnlijk CM11.

4. CyanogenMod is AOSP met wat extra instellingen (onder andere de Theme Chooser). Google Apps zoals de Play Store, Gmail, enzo moet je nog installeren met een gapps-package. Hier wordt normaal gezien naar verwezen bij de meeste CM installatiegidsen.

5. Ja, maar dat duurt gewoonlijk niet zo lang (al hangt dat ook van het toestel en je developers af). Het zal sneller zijn dan hoe snel je fabrikant een update brengt.

6. Alleen als je tijdens de installatie de data-partitie wist, maar dat hoeft alleen bij echt grote updates (CM10.1 naar CM10.2 of CM11).

7. Backup doe je op de telefoon zelf in de recovery (clockworkmod zoals al gezegd).

8. CyanogenMod ondersteunt niet àlle Android-telefoons. De developers moeten dit toestel ook gekocht hebben (of gedoneerd hebben gekregen). Met toptoestellen zoals een Galaxy S 4, HTC One, Xperia Z, zit je redelijk gebeiteld, maar goedkopere toestellen moet je wat bekijken. Chinese telefoons zijn volgens mij niet zo populair in de VS, dus dat is al een deel minder developers. Bekijk de XDA Developers forums van die telefoons eens, maar als je CM wilt en veel developer support, zou ik geen Huawei nemen (ik vind ze ook niet op XDA).
Alleen jammer dat ik ook bij deze versie weer een melding krijg na de installatie of een reboot : CyanogenMOD-account is gestopt.
Echt stabiel is die applicatie van hun nog niet, al werkt het wel na het OK-en van de foutmelding.


PS: een Linkje erbij zetten voor de gapps.zip lijkt me handig, anders zit je met een telefoon zonder play store.

Link naar Gapps overzicht pagina : http://goo.im/gapps
Link naar de Gapps versie voor deze post : http://goo.im/gapps/gapps-jb-20130812-signed.zip

Deze moet je ook net als de ROM via je recovery installeren.
Wel weer jammer dat er meteen Goggle+ google search en maps bijzit waar ik niet op zit te wachten.
Maar je moet wel want een losse playstore app installatie werkt niet ( start op en sluit meteen af )

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 18453 op 25 september 2013 15:08]

En ook jammer is dat de app doordraait terwijl je hem niet gebruikt.
Grenify installeren en google+ toeveogen :) verbruikt bij mij helemaal niks
Heeft deze rom ook al ota updates of dat nog niet ?, ik te denken misschien me S4 te rooten en deze rom of die van google erop te zetten.

Die S4 heeft zoveel dingen wat ik niet gebruiken en die 2Gb ram is zo vol, ik zit dus te denken om dit of de google edition erop te gaan zetten.
Ik krijg regelmatig de melding dat me geheugen al weer bijna vol is.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 25 september 2013 10:44]

Ik wil ook de stable CM rom op mijn S4 zetten :) Hopelijk is het niet al teveel werk en is de BootLoader lock relatief eenvoudig te omzeilen.

Download hier de stable release voor Samsung S4: http://download.cyanogenm...ype=stable&device=jfltexx

Install guide CM:
http://wiki.cyanogenmod.org/w/Install_CM_for_jfltexx

Install guide how to root S4 via Odin:
1) http://s4tips.com/how-to/...w-to-root-your-galaxy-s4/
2) http://www.mobileaks.nl/1...-i9505-rooten-handleiding
3) http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2219803

Nog een how-to:
http://howtorootmobile.co...m-on-galaxy-s4-lte-i9505/

YES YES YES!

[Reactie gewijzigd door danger89 op 26 september 2013 10:26]

Even voor mijn om het wat beter te snappen.

In die wiki staat:
... The preferred method of installing a custom recovery is through this boot mode. Rooting the stock firmware is neither recommended nor necessary...
Moet je nu wel of niet je telefoon rooten om die CyanogenMod te kunnen installeren? Of heeft dit alleen betrekking op de recovery? Ik heb mijn S4 al geroot met CF-root (zie link 3 van danger89) en daar zit schijnbaar ook een "stock recovery" in. Zou ik die stock recovery ook kunnen gebruiken?

En waarom moet je eerst zo een recovery doen? Is dit een recovery van al je instellingen/foto's/muziek/whatever? Of van de gehele software op de telefoon?
Let overigens op, die wiki-pagina refereert mogelijk niet naar de goede bestanden. In Nederland is de kans groot dat je beschikt over de International-versie van de S4, die heeft de codenaam jfltexx, en dus moet je deze link gebruiken:

http://wiki.cyanogenmod.org/w/Install_CM_for_jfltexx

Verder heb je geen root nodig, of je nou wel of geen root hebt maakt helemaal niets uit want de ROM die al op het apparaat staat komt niet eens kijken bij die flashmethode.

Een recovery is overigens niet hetzelfde als een backup. Het klinkt misschien niet zo, maar een recovery is gewoon een programma en het is wat er uiteindelijk voor zorgt dat je CM kunt installeren (als je die how-to volgt, andere how-to's doen het wellicht anders).

Ik heb toevallig gisteren mijn S4 van CM voorzien volgens de how-to van de wiki. Ging eigenlijk prima, waar je wel even op moet letten:

1) Zet de ROM (en eventueel de g-apps) alvast op je telefoon, vóórdat je de custom recovery installeert. Je moet namelijk iedere keer nadat de stock ROM is geboot de recovery opnieuw flashen omdat deze de recovery terugzet naar stock.

2) Zorg dat je direct uit download-mode naar de recovery gaat. Het is niet erg als dat niet lukt, maar het scheelt wel tijd. Let hierbij op, als je download mode verlaat door de power-knop lang ingedrukt te houden, zal de telefoon niet uitgaan, maar rebooten! Dus direct de recovery knoppen-combinatie ingedrukt houden zodra je dat hebt gedaan.
Bedankt, wiki link is geüpdatet.

Wil je uitleggen hoe ik dan toch nog een back-up kan maken via "Installing CyanogenMod from recovery"? Want ik meende dat je namelijk wel een back-up kon maken via ClockworkMod Recovery.

[Reactie gewijzigd door danger89 op 26 september 2013 10:33]

CWM Recovery heeft een menu "Backup & restore", daarin is dat gewoon mogelijk. Spreekt, op het moment dat je daar bent, voor zich.
Normaal wel. Ik draai het zelf al zeer lang op mijn S2 en maak al maanden gebruik van de OTA updates. Bovendien is de update manager te zien in de screenchot "CyanogenMod updates" hoewel die van een vorige versie is.

[Reactie gewijzigd door ludonis op 25 september 2013 10:49]

Jap!

Op mn Xperia Z gaat het prima.

Je kan zelf kiezen alleen nightlies te updaten, of alleen stables of release candidates etc.

Krijg netjes elke dag een melding van een nieuwe nightly :)

Verder CM keep up the good work!
Ze rekken de levensduur van smartphones enorm op, aangezien de kale versies niet zulke resource hogs zijn!
Ik zit ook al aan te denken om op te zetten, maar weet nog neit.
Waar kan ik de Google Editie vinden dan?
XDA developer is een goede bron voor custom roms.
Voor CM zelf gewoon de wiki en website van CM gebruiken, weet je zeker dat je geen meuk binnentrekt van een of ander script kiddie.
Anoniem: 387522
25 september 2013 11:58
Voor de duidelijkheid: Carlos0_0 bedoelt dat je geen ota updates krijgt bij de Google Play edition. Zoals gezegd krijg je voor CM wél ota updates.
O ja ik zie het ik had niet op reageren geklikt, nu kwam me post niet goed te staan :)
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2348272

Je krijgt alleen geen ota updates, wat dus volgens mij betekent dat je steeds backup moet maken en terug moet zetten na het flashen weer van een nieuwe versie van de rom.

Ik heb hier dus echt een hekel aan heb geen zin steeds backup te maken en die terug te moeten zetten.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 25 september 2013 11:32]

Als je binnen dezelfde Android-versie blijft en binnen dezelfde ROM-"familie" (AOSP/CM/PA zou allemaal compatibel moeten zijn), hoef je bij de installatie niets te formatteren en blijft je data dus behouden zonder backup terug te moeten zetten. Maar het is wel sterk aangeraden toch op zijn minst je basisgegevens (sms'en enzo) nog ergens bij te houden.
Iemand anders ook het probleem dat de Camera app niet werkt ?
Deze rom werkt smooth op mijn Galaxy i9000!
Nog geen problemen gevonden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee