Software-update: Linux Kernel 3.3

NewTux logo (75 pix)Versie 3.3 van de Linux Kernel is vrijgegeven. De kernel is het hart van het besturingssysteem en zit, simpel gezegd, als laag tussen de hardware en de applicaties in. Nieuw in deze release zijn aanpassingen van Google, waardoor het draaien van Android-apps eenvoudiger wordt. Verder zijn er problemen verholpen die onstonden als er naar trage schijven werd geschreven, is er hot-swap voor software-raids en zien we verschillende verbeteringen in de aansturing van videokaarten. Meer informatie over de verbeteringen in deze release is te vinden bij Kernel newbies en The H.

Prominent features in Linux 3.3
  • Android merge
  • Btrfs: restriping between different RAID levels, improved balancing, improved debugging tools
  • Open vSwitch
  • Better bonding of network interfaces: teaming
  • Bufferbloat fighting: Byte queue limits
  • Per-cgroup TCP buffer limits
  • Network priority control group
  • Better ext4 online resizing
  • New architecture: TI C6X
  • EFI boot support

Linux x86 onder qemu

Versienummer 3.3
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux, Linux AMD64
Website Linux
Download https://lkml.org/lkml/2012/3/18/132
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

20-03-2012 • 09:59

23

Submitter: I386DX

Bron: Linux

Reacties (23)

23
23
19
4
0
3
Wijzig sortering
Misschien wel het meest noemenswaardig is het feit dat dit de eerste kernel is waarin de updates van het android team weer gemerged worden na een intern conflict tussen beide teams. Dit betekend dat we de komende tijd weer actief updates vanuit google richting de mainstream kernel kunnen verwachten.
Toch maar even zeggen dat het om een herintroductie in de staging area gaat. Hierin komt de code terecht die nog niet klaar is voor productie. Van zodra het wel klaar is voor productie wordt de code vanuit de staging gemerged met de kernel code.
Dit betekend dat we de komende tijd weer actief updates vanuit google richting de mainstream kernel kunnen verwachten.
Was het niet zo dat juist inactiveit vanuit google de reden was dat het er origineel uitgehaald was, omdat de code dus inmaintained was en buggy.
Om een beetje een idee te krijgen over de kernel, iets duidelijker dan het huidige screenshot:

http://www.makelinux.net/kernel_map/
Anoniem: 338729 20 maart 2012 18:33
Efi boot support? Betekent dit dat we nu ook op Apple hardware linux dedicated kunnen booten?
Waarschijnlijk niet. De Macs gebruiken veelal een oude versie van EFI en die is niet erg happig op alles buiten MacOS. Zoals MoonWatcher al aangeeft, is een combinatie met rEFIt logischer.
Ik zit op het moment zelf in linux op een iMac. Dit kon al met behulp van een custom EFI boot loader ( die dan weer de mac of linux kon starten ) Misschien dat dit helpt om linux op EFI hardware te kunnen booten zonder zo'n bootloader, maar als je naast linux ook nog van osX gebruik wil maken zul je waarschijnlijk niet voor die optie kiezen.

Ik denk dat het dan ook vooral meer is omdat EFI toch uiteindelijk de opvolger zou moeten gaan worden van de BIOS. zeker op mobiele apparaten waar je niet met legacy support van oude operating systems zit maar waar linux wel vaak gevonden wordt kan EFI in linux support een welkome aanvulling worden.
http://kernelnewbies.org/Linux_3.3:

1.10. EFI boot support

This release introduces an EFI boot stub that allows an x86 bzImage to be loaded and executed directly by EFI firmware. The bzImage appears to the firmware as an EFI application. Both BIOS and EFI boot loaders can still load and run the same bzImage, thereby allowing a single kernel image to work in any boot environment.

Meer zou ik helaas niet weten. Grub2 heeft tegenwoordig wel UEFI support, maar ook dit loopt op dit moment vaak nog mis. Dit heeft simpel weg te maken dat er niet echt een standaard voor EFI installaties is. Teminste dat is mijn idee.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 23 juli 2024 11:20]

Wordt deze kernel ook in Android zelf toegepast?
ik draai op het moment ics 4.0.3 van Cyanogen op mijn telefoon, en die heeft nog gewoon een 2.6.35 kernel. Ik denk dus dat het nog wel even gaat duren voordat de 3.x kernels naar Android komen.
Er zijn wel degelijk 3.0 kernels voor Android, draai zelf 3.0.15 (Insanity custom rom voor de Galaxy S II).
De standaard ROM op mijn Galaxy Nexus heeft een 3.0.8 kernel, het kan dus makkelijk.
Anoniem: 144601 @borft20 maart 2012 19:10
De standaard kernel voor de oficieel door Samsung gereleasede ICS voor de SGS2 release is 3.0.15
Als ik het goed begrijp is de Android kernel eerder een fork.
Lijkt me ook niet zo handig om de volledige kernel op een android toestel te dumpen, daarvoor heeft deze te veel functionaliteit.
Nu dus niet meer! Met deze merge gaan ze de Android fork weer samenvoegen met de mainline kernel ;)
dat zou kunnen maar hoeft niet perse.

Door (delen van) de code te mergen lopen ze beter synchroon, waardoor het makkelijker is om in een nieuwe android versie ook de nieuwste snufjes van de linux-kernel mee te nemen. Dat wil niet zeggen dat het geen fork meer is.
Uiteindelijk profiteren zowel linux als android ervan, aangezien ze de ontwikkelcapaciteit gewoon weer bundelen.
Bij het compileren van de linux kernel kies je welke functionaliteit je erin wil en of je deze als modules los wil compileren. Dit kan je bijvoorbeeld doen met menuconfig (http://en.wikipedia.org/wiki/Menuconfig). Je kan de kernel dus zo slank maken als je zelf wilt.
Dat is de bedoeling (maar zal wel nog niet onmiddellijk zijn).

[Reactie gewijzigd door zenlord op 23 juli 2024 11:20]

Zit hier nauw die powerpatch enz. in?

Offtopic:

Overigens ik ging naar die site van kernelnewbies via de link onderin stond een banner van MS: Een nieuwere versie is beschikbaar upgrade nu gratis! (over IE ging het :Y) )
Ik dacht het wel (als je het hebt over de ASPM power regression). Meer info: http://www.phoronix.com/s...page=news_item&px=MTA2OTY
Ik denk dat het dan ook vooral meer is omdat EFI toch uiteindelijk de opvolger zou moeten gaan worden van de BIOS.
Veel fabrikanten zijn daar al hard heen op weg. Mijn ruim 3 jaar oude notebook van DELL heeft volgens mij al UEFI; hij heeft in elk geval een extreem uitgebreid grafisch BIOS. (Maar dat had mijn 486 in 1994 ook.... met muis en al, dus dat zegt weinig.)

Op internet heb ik ook zat vermeldingen gevonden van Linux-distro's die al sinds 2000 op EFI / UEFI hardware kunnen booten, dus ik vind het wel vreemd dat het specifiek wordt genoemd in deze kernel-update. Is het een ondersteuning van een nieuwe / de nieuwste UEFI-versie ofzo?
Was die efi-boot niet ook al onderdeel van de itanium platformen waar ook msWindows NT4 en 2000 voor beschikbaar waren? Toch jammer dat amd toen de knuppel in het 64 bits hoenderhok heeft gegooid. Nu zitten we nog steeds met 16 en 32 bits applicaties... 8-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.