Gimp versus Photoshop
De afgelopen week heb ik een aantal beeldbewerkingprogramma's met Photoshop CS demo vergeleken. De Gimp is een mooi robuust programma. De workflow lijkt op die van Photoshop. Hieronder een korte onvolledige indruk van de Gimp versus PS.
Interface
De interface van de Gimp is logisch van opzet en als je er een tijdje mee gewerkt hebt, zie je de voordelen. Links is een verticale werkbalk met bovenin de afdeling gereedschappen en daaronder de opties voor het actieve gereedschap. Als je een afbeelding opent, verschijnt het afbeeldingvenster. Als je met lagen en kanalen wil werken: ga naar menu Dialogen > Nieuw dok aan maken en kies lagen kanalen en paden. Er opent zich een dok met tabs: lagen kanalen paden en undo history. Rechts onder de tabs van het dok zie je een klein pijltje. Als je daarop klikt, kan je meer tabs toevoegen. Bijvoorbeeld de tab penselen.De Gimp lijkt in stijl en opzet een beetje op Photoshop voor de Mac: je werkt met Gimp in twee of meer verschillende vensters op het bureaublad. Dat kan een beetje lastig zijn. Als alle vensters verkleind op de taakbalk zijn, moet je ze één voor één openen. Ik zou graag zien dat ik met één muisklik Gimp voor mijn neus kreeg.
Zoom
In PS werk ik graag met de toetsencombinatie Ctrl+spatiebalk. Je trekt een kader en er wordt ingezoomd. Vervolgens pan je de afbeelding met de muis door de spatiebalk ingedrukt te houden Als je de spatiebalk loslaat is het gereedschap waarmee je bezig bent direct weer beschikbaar. Met Ctrl+spatiebalk zoom je in en met Ctrl+spatiebalk+Alt, zoom je uit. Er is een navigatievenstertje met een schuifregelaar waarmee je traploos in en uit kan zoomen.
In Gimp druk je op Z of kies het vergrootglas in de gereedschapbalk. Maak een kader met de muis, en er wordt ingezoomd. Als ik de spatiebalk indruk kan ik de afbeelding pannen zonder de muisknop in te drukken. Dit werkt niet direct als je bijvoorbeeld een penseel kiest. Je moet eerst iets met het gereedschap doen. Daarna kan je met de spatiebalk wisselen tussen pannen en werken met het gereedschap. Dit werkt sneller dan in Photoshop want je hoeft niet ook nog eens de muisknop aan te klikken. Als je eerst wil pannen voordat je het gereedschap gebruikt, moet je de vensterschuifbalken even verschuiven. De sneltoets Z activeert de zoomtool weer maar geeft je het penseel niet meer terug zoals in PS na het loslaten van de Ctrl+spatiebalk combinatie. Rechtsonder het afbeeldingvenster vind je een navigatieschermpje; linksonder een dropdown menu met een paar vaste zoominstellingen waarmee je snel naar 100% kan.
Selectie
Er is een goeie set selectie gereedschap. Rectangle, Ovale, Lasso en toverstaf, ieder met vele opties. Je kan de selecties vervangen, optellen, aftrekken en snijden. Randen vervagen, hoeken afronden enzovoort.
In de bewerkingsfase van selectieranden heb je wat minder mogelijkheden dan met PS. Roteren is er niet bij laat staan roteren om zelfgekozen middelpunt. Je kan de selectierand ook niet schuintrekken.
Heb je de selectie eenmaal gemaakt, dan is bijna zo niet alles mogelijk: schuintrekken, schalen, roteren om zelfgekozen middelpunt enzovoort.
Kwaliteit transformaties
Transformaties lijken op het eerste gezicht niet zo mooi als in Photoshop. Verschalen, rotaties, enzovoort van selecties in Gimp geven een onscherp resultaat. Maar na toepassing van het verscherpingsfilter is het resultaat toch heel goed te noemen. Misschien gebeurt dat in Photoshop intern. Overigens de verscherping is in de Gimp traploos in te stellen. Dat heb ik in PS nog niet gezien.
Lagen
In Gimp kan je zoveel lagen maken als je wilt. Aan de werkwijze met lagen moet ik nog wel wennen. In PS kan je een selectie eenvoudig naar een nieuwe laag knippen of kopiëren. In de Gimp werkt dat iets anders.
Selectie knippen naar andere laag: menu > selectie zwevend. Er wordt een drijvende laag gemaakt met daarin de selectie. Vervolgens selecteer je in dok Lagen Paden en Kanalen met de rechter muisknop de drijvende laag en je kiest Nieuwe laag.
Selectie kopiëren naar een andere laag: Menu > Edit kopiëren en vervolgens Edit plakken. Er wordt een drijvende laag gemaakt. Vervolgens selecteer je in dok Lagen Paden en Kanalen met de rechter muisknop de drijvende laag en je kiest Nieuwe laag.
Het idee van zwevende lagen begrijp ik nog niet helemaal. Het zit ook in Paintshop Pro.
Het is niet mogelijk lagen te groeperen en/of vast te zetten zoals in PS. Je kan transparantie lagen instellen en laagmaskers maken.
Maskers
Zelfde mogelijkheden als PS.
Anti-aliassing tekst slecht
De anti-kartelrandjes bij tekst haalt het bij lange na niet in vergelijking met Photoshop. Bij PS kan ik letters eindeloos uitvergroten en blijven de randen haarscherp. Bij de Gimp verschijnen bij grote letters al gauw grove lelijke rafelige kartelranden. Onbruikbaar voor printwerk.
Voor teksteffecten gebruik ik daarom het vectorprogramma
Xara ($ 89 Omgerekend € 57). De combinatie Gimp-Xara komt heel erg in de buurt van Photoshop maar kost een stuk minder.
Instellingen Kleur, helderheid, contrast
Instellingen kleurbalans, tint verzadiging, helderheid, contrast, niveaus, werken zeer goed en in real-time.
Ik werk graag met levels in Photoshop. Kleurniveaus aanpassen is de Gimp tegenhanger en die laat toch weinig te wensen over. Als je de schuifregelaars in PS verschuift krijg je de aanpassing direct te zien in het origineel. In de Gimp is het met schuiven en muisknop loslaten; ietsje minder intuitief. Als ik in Gimp en PS dezelfde waarden invul voor donker midden en lichte partijen dan zijn de resultaten van beide programma's gelijk: ik zie geen verschil.
Andere geliefde optie is Curves of Kleurcurves aanpassen in Gimp. In Gimp werkt die in tegenstelling tot Kleurniveaus aanpassen wel direct in real-time. Mijn eerst indruk is dat ik in PS sneller het gewenste resultaat krijg. Maar in Gimp kan je de input logaritmisch weergeven (icoontjes rechtsboven). En dan werkt het net zo goed en zo niet beter als in PS.
GIF en JPEG export
Gimp kan bestanden wegschrijven naar talloze formaten. De kwaliteit van de JPEG's is verbluffend. Minstens zo goed als dat van PS. Zeker als je de kleine moeite neemt instellingen aan te passen in Advanced Options. Je kan een preview zien in het afbeeldingvenster.
In het kader van dit artikel heb ik ook nog even naar de Gif export gekeken en die is zeker niet verkeerd.
Kwaliteit resultaat
Dezelfde bewerkingen op een foto met PS heb ik ook met de Gimp-Xara gedaan en het resultaat was minstens zo goed zo niet beter. Maar de werkwijze in Photoshop is meestal sneller en iets handiger dan werken met 2 programma's. Of ik de Gimp zou gebruiken voor kritische reclame producties…Ik zou het de tevreden klant pas achteraf vertellen als hij of zij is geïnteresseerd;-)
[Reactie gewijzigd door btoman op 24 juli 2024 01:42]