Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 89 reacties

Wat brengt 2013?

Zoals bij elk jaaroverzicht kunnen we het niet laten om alvast vooruit te kijken naar de komende twaalf maanden en daarbij een beetje te speculeren.

Android: Android 5 en meer 7"-tablets

We verwachten dat Google halverwege het jaar een nieuwe Androidversie toont, vermoedelijk met versienummer 5.0, waarin de Google Now-zoekdienst waarschijnlijk verder uitgewerkt is.

Visueel gezien verwachten we geen grote wijzigingen; de afgelopen jaren heeft Android met elke revisie grote stappen gezet en Google is duidelijk toe aan een beetje stabiliteit. De nieuwe Holo-interface is nu redelijk compleet, er zijn richtlijnen voor app-ontwikkelaars en door het ecosysteem redelijk stabiel te houden kan Google aan ontwikkelaars de tijd en rust geven die ze nodig hebben om een mooie Android-app te bouwen.

Nieuwe Nexus-tablets verwachten we eigenlijk niet; de Nexus 10 is net uit en de Nexus 7 doet het nog steeds heel erg goed. Wellicht dat Google de Nexus 7 nog een soort refresh geeft. Van andere fabrikanten verwachten we de gebruikelijke bump in specificaties. Het hogeresolutie-paneel dat Samsung in de Nexus 10 gebruikt zal zeker ook zijn weg vinden naar een nieuwe Galaxy Tab en bij andere fabrikanten verwachten dat een resolutie van 1920x1080 pixels toch wel de norm gaat worden bij 10,1"-modellen. Daarnaast zullen we in 2013 ook meer Cortex A15-socs zien. In navolging van de Nexus 7 en iPad mini zullen veel bedrijven zich ook op kleinere tablets gaan storten

Apples iPads: de Retina Mini?

Normaal is maart een van de maanden waarin Apple nieuwe hardware introduceert, en de afgelopen paar jaar zat bij de nieuwe lineup altijd een iPad. Nu Apple dit najaar de iPad mini geïntroduceerd heeft en de normale iPad een nieuwe processor heeft gegeven, is het nog maar de vraag of we in de eerste helft van 2013 wel een nieuwe iPad gaan zien.

Daarom denken we ook dat we voor nieuwe iPads moeten wachten tot eind 2013, wanneer vrijwel zeker de opvolger van de iPad mini uitgebracht zal worden. Het scherm van de mini, maar ook de Apple A5-soc, zijn nu al niet nieuw meer te noemen en in 2013 is een update dan zeker op zijn plaats.

De grote vernieuwing moet de komende jaren misschien wel van iOS gaan komen. Apples mobiele besturingssysteem werd de laatste jaren redelijk conservatief en evolutionair doorontwikkeld, maar daar lijkt verandering in te komen. Apple heeft industrieel ontwerper Jonathan Ive, die verantwoordelijk voor het ontwerp van onder andere de iPhone, iPad en iMac is, nu ook verantantwoordelijk gemaakt voor softwaredesign. Of we daar in 2013 al de eerste resultaten van gaan zien is afwachten.

Windows 8 en Windows RT: evolutie

De eerste Windows 8- en RT-tablets die we in 2013 gaan zien, zijn de modellen die eigenlijk eind 2012 uit hadden moeten komen, maar die deadline niet gehaald hebben. Tablets zoals de XPS 10 van Dell en de ATIV Tab's van Samsung. Daarnaast gaan we een heleboel hybride-modellen zien die een kruising zijn tussen tablet, netbook en volwaardige laptop.

We verwachten tevens dat Microsoft in 2013 de hardwarerestricties wat versoepelt zodat we moderne soc's als de Snapdragon S4 Pro, de Exynos-serie en misschien zelfs wel de Tegra 4 in Windows RT-tablets zullen gaan zien. Dat moet de tweede generatie Windows RT-tablets een stuk rapper maken. Aan de Intel-kant verwachtten we in 2013 de eerste Atom-processors van een nieuwe generatie die op 22nm geproduceerd zullen worden en eveneens fors sneller zullen zijn.

Ook op softwarevlak lijkt 2013 een interessant jaar te worden want er gaan sterke geruchten dat Microsoft halverwege het jaar met een eerste update voor Windows 8 komt die nu nog schuilgaat onder de codenaam 'Blue'. Over wat 'Blue' precies is gaan de meest wilde verhalen rond; volgens sommige sites zou het gaan om een servicepack, maar andere bronnen melden dat deze update ingrijpende veranderingen in de interface met zich mee zal brengen.


Door Wout Funnekotter

- Hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers en heeft zich lange tijd beziggehouden met het testen en recenseren van allerlei producten, met een nadruk op mobiele technologie. Sinds augustus 2015 is hij hoofdredacteur. In die rol werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren. Wanneer de tijd het toelaat, schrijft hij nog wel eens een review.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+

Reacties (89)

Reactiefilter:-189086+150+21+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Waar blijven de 12" Androids?
Ik heb nu een tab10.1, maar die is bij bepaalde tijdschriften of pdf's toch aan de kleine kant. Iedere bladzijde zoomen is zeker bij tijdschriften niet fijn lezen. (ter vergelijk, ik geloof dat een A4 ca. 14" is)
Voor Windows 8 (-RT) zijn al wel 13 inch tablets of hybrides aangekondigd.

Misschien ook voor Android?: "we've heard Samsung might be planning a 13.3-inch tablet to take on Asus' Transformer series. The 13-incher would feature a QWERTY keyboard dock." Als die het zogezegd op zou moeten nemen tegen de Asus Transformers, dan zou het een Android kunnen zijn, want de Windows8 tablet-lijn van Asus heet Vivo.
Mogelijke presentatie tijdens CES (8-11 January 2013). Anders misschien tijdens Mobile World Congress (25-28 February 2013)?

Kom op redactie van Tweakers.net, waarom in dit artikel geen verwachtingen voor CES en MWC?
Moeten we soms naar andere Nederlandstalige bronnen uitwijken? Of zelf gaan zoeken?
De tablets ZIJN al tot wasdom gekomen. Bijna iedereen heeft er een. Ik denk eerlijk gezegd dat er niet zoveel aan het huidige status quo verandert. MS wordt geen grote speler en de markt zal blijven gedomineerd door iOS en Android. En jinderdaad: op dat vlak verwacht ik weinig vernieuwends.
Terwijl ik dit op een iPad schrijf moet me ook van het hart dat Apple de laatste tijd maar weinig innovatief bezig is. Meer van hetzelfde en verbeterde onderdelen is geen innovatie.
Google Now is veelbelovend. Eigenlijk werkt dit zoals Siri had moeten werken.
De tablets al tot wasdom? Welnee, we staan pas aan het begin van een nieuw tijdperk. Passé is de desktop en laptop wanneer tablets echt krachtig worden.

Voor 2013 verwacht ik ook nog wel wat van Amazon. Wanneer de Kindle Fire in Europa landt gaat dit nog een grote impact krijgen.

Apple is een stabiel platform en gaat vooral de Enterprise omgeving op. Helemaal nu Microsoft heeft aangekondigd hun nieuwste Office binnenkort uit te gaan brengen voor de iPad.

Zuurst is het voor Microsoft. Ze hebben blijkbaar onvoldoende gevoel wat er nu in de markt leeft.

Zowel bij de consumenten en de fabrikanten:
- De consumenten wordt een platform opgedrongen waar ze niet op zitten te wachten: resultaat, ze negeren het platform, zowel Windows 8 als de Surface;
- De fabrikanten kregen een portie van eigen deeg toen Microsoft zijn eigen tablet ging maken uit frustratie van het ontbreken van initiatieven van de markt. Die waren alleen maar bezig met Android, alhoewel Microsoft nog steeds flink verdient aan zijn Android licenties. Hoe lang gaat het duren voordat Microsoft zijn conclusies trekt en de Surface killt en Windows 8.1 uitbrengt mèt het vertrouwde Startmenu terug.

[Reactie gewijzigd door Cr0N op 30 december 2012 10:35]

De tablets al tot wasdom? Welnee, we staan pas aan het begin van een nieuw tijdperk. Passé is de desktop en laptop wanneer tablets echt krachtig worden
Desktops zullen er waarschijnlijk nooit uitgaan, ook al is het voor de developers. Ik zie mijzelf nog niet op een iPad websites maken. Ook foto/videobewerken zal veel langer op pc's blijven omdat je voor beiden grote, mooie schermen nodig hebt
Het eerste deel ben ik met je eens, maar het tweede deel weet ik zo net nog niet.

Apps als iPhoto en Snapseed zijn echt briljante foto bewerking apps voor de 'gewone' consument die vaak makkelijker in gebruik zijn dan de desktop-varianten. Daarnaast is iPhoto voor de iPad ook nog eens uitgebreider dan de desktop versie!

Voor de professionals zal een desktop (vooralsnog) zeker nodig blijven, maar voor de gewone gebruiker bieden tablets steeds meer functionaliteit.

Vergis je er niet in; de iPad is pas sinds 2010 op de markt! Dat is 3 jaar geleden. Kijk waar smartphones ons in 5 jaar tijd gebracht hebben...
Persoonlijk vind ik de Surface-move van Microsoft nog niet zo slecht. Want geen enkele fabrikant brengt een echt uniek product uit dat qua design en integratie hoge toppen scheert. Op enkele fabrikanten na, is Microsoft steeds afhankelijk van hardware-bouwers, die technische specificaties als het hoofddoel zien. Apple bijvoorbeeld bekijkt het hele device. En zorgt voor software updates. Kijk eens wat voor rommeltje het is, de Android-upgradestrategiëen van veel hardware-fabrikanten.

Microsoft moest ergens wel een voorbeeld-device uitbrengen. Google doet het ook, met de Nexus. En op veel grotere schaal nog wel.

Feit is dat de hardware-fabrikanten het niet appreciëren. Maar voor Microsoft is het een kwestie van moeten. Anders moeten ze te veel toegevingen doen. Het Windows-platform krijg je ook niet van grond op basis van slechte devices.

Trouwens, volgens mij gebruiken de hardware-fabrikanten de Microsoft-strategie maar wat graag als excuus om outdated Android-stuff met de eindejaarsperiode de deur uit te duwen. Aan prijzen die ze anders niet meer zouden kunnen hanteren.

Het is nu aan Microsoft om de verkoop van Win8-devices aan te zwengelen. Als Microsoft er verkoopt, zullen de fabrikanten ook niet achterblijven. In dat opzicht is de Surface wel veel te duur.

EDIT: Surface was eigenlijk niet te duur, als het enkel als icoon diende, en er voldoende andere devices beschikbaar waren. Om de kar te trekken en een userbase te creëren, is echter Surface te duur.

[Reactie gewijzigd door Jack77 op 30 december 2012 15:32]

Passé is de desktop en laptop wanneer tablets echt krachtig worden.
Lijkt me sterk, ze vervullen een andere functie. Tablets zijn geweldig voor het consumeren van informatie, maar laptops en desktops zijn nog steeds onverslagen op het gebied van content creation. Maken van tekeningen, muziek, spreadsheets of documenten, je zal er toch echt een laptop / desktop voor moeten hebben.
Wat je nodig hebt is dingen als een groot scherm, goed separaat toetsenbord, evt een muis. Dat is niet incompatible met het gebruik van een tablet als processing unit. Met name bij Android en bij MS dan, Apple's visie is anders.
Bijna iedereen binnen je kennissenkring bedoel je. Hier een artikel over het echte aantal tablets in Nederland.
http://www.ad.nl/ad/nl/56...tgebruikers-in-2012.dhtml
Dus 11 miljoen niet.

[Reactie gewijzigd door Mangofruit op 30 december 2012 08:50]

In het artikel van het AD staat:

In totaal hebben nu 4,3 miljoen Nederlanders de beschikking over een iPad of tablet van een ander merk.

Betekend dit dat er 4,3 miljoen mensen een Ipad hebben of kan het zo zijn dat ze een compleet huishouden tellen waar 1 Ipad is? Ik kan me namelijk goed voorstellen dat niet in elk huishouden 3 - 5 Ipads zijn maar dat die ene Ipad gedeeld wordt.

In dat geval zou je het voor het gemak kunnen delen door 2,2 (gemiddelde aantal mensen in een Nederlands huishouden). In dat geval kom je grofweg op 1,95 miljoen Ipads, wat weer een heel ander beeld geeft.
Ik denk per huishouden, aan deze kant hebben 52 families helemaal niets geen tablets of what so ever, en dat is gemiddeld 200 personen. Dus zal wel een zeer ruim gemiddelde zijn dat men aanhoud.
Poeh dat is heel oude statistiek die hier bedreven wordt.

Gemiddelde grootte huishouden zit veel dichter op 2.0 dan 2.2.

Ook het aantal tablets wordt onderschat.
Ik denk dat dat vies tegen valt. lang niet iedereen heeft een smartphone laat staan een tablet.
Betere onderdelen is WEL innovatie. Rekenkracht verdubbelen in een lager gewicht tegen gelijke batterijduur en zonder hitteontwikkeling is een technisch wonder. Dat jij en de media dat saai vinden neemt niet weg dat het geen innovatie is.
Apple Weinig innovatief?
Dat hoor ik nu al zo vaak, bijna elke review vermeld deze term wel een keer, maar wat is er niet innovatief aan de ipad 4 tov de Ipad 3, ja het uiterlijk en scherm, maar daaronder is een nieuwe SOC geplaats, de A6X deze is dubbel zo snel als de voorganger in de ipad 3, dat vind ik persoonlijk behoorlijk innovatief en mist in mijn beleving de aandacht.

Wat ik dan weer niet begrijp en waar ik apple dus totaal niet innovatief vind is de soc van de ipad mini, Dat is voor mij de reden dat ik nu voor een ipad 4 ben gegaan als vervanger van mijn stokoude (cynisch bedoelt) ipad 1e generatie.

Overigens nog een heel groot minpunt, opslagruimte, 16GB is echt niet meer van deze tijd!!!
Apple moet echt standaard met 32GB gaan komen, en/of de prijzen van meer opslagcapaciteit verlagen.

Echter gezien mijn gezins situatie is de ipad de onovertroffen kampioen, zelfs mijn dochter van (toen nog 2) kon overweg met de ipad 1, nu de ipad 4 zonder eenige moeite naadloos alle apps en settings uit de icloud syncd van de ipad 1 kan ik gewoon verder met waar ik gebleven was met de ipad 1.

ik ben totaal geen apple addict, groupy of aanhanger, maar die ipad 4 is echt een premium product.

Ik wil zeker ook een android tablet voor mijzelf, maar dat komt tzt wel.

De edit: mijn complimenten aan tweakers.net voor de erg duidelijke overzichten. Vooral die videoreviews zijn voor mij de kersjes op de taart. Ga zo door in 2013 en alvast de allerbeste wensen aan alle tweakertjes!

[Reactie gewijzigd door TheTeek op 31 december 2012 17:09]

Android 4.2 word wat onderbelicht! Naast profiel switch is ook miracast toegevoegd.

Lijkt een beetje op motocast van Motorola (goh laat google dat nou gekocht hebben). Nadeel is dat er nog geen andere hardware (zoals tv) dat ondersteunt.

Echt mooie techniek die in 2013 hopelijk aanslaat en bij tvs terug te vinden is.

Wat is miracast?
Stel je hebt een foto/filmpje en wil even snel op tv laten zien. Je swipet hem richting tv en iedereen kan meegenieten. Uitgebreide info ff google ;).
Is dat zo bijzonder? Volgens mij hebben veel Android skins al lang DLNA en al voor Android 4.2 ware er skins met Miracast support.
Met Miracast hoef je niet meer met Wifi verbonden te zijn, het is meer een ad-hoc verbinding tussen de 2 apparten.

Het probleem met DLNA is dat er zoveel sausje en smaken van zijn dat het niet allemaal met elkaar zo makkelijk werkt. Binnen enkele jaren moet we dus af zijn van alle DLNA versies, compatibiliteitsproblemen en verschillen per fabrikant. Fabrikanten die reeds aangegeven hebben met Miracast te gaan werken zijn onder meer Intel, Broadcom, Realtek, Mediatek, NVIDIA, Sony Mobile, Marvell en Texas Instruments.
Ja maar thuis zit je toch altijd op hetzelfde netwerk lijkt me? Zou het alleen maar irritant vinden als ik zou moeten switchen tussen Wi-Fi en een Ad-Hoc apparaat.
Bij HTC zit dit al bij de telefoon geleverd als media link. Als je het niet hebt dan kun je het toevoegen met een app bv. Bubbleupnp echter mis je dan de swype actief die je bij media link dan wel hebt.
Als het niet ondersteund wordt door de tv kun je ook een media player kopen om die functionaliteit toe te voegen aan je media setup. Dit werkt allemaal met upnp en is al redelijk standaard. Het werkt ook erg handig als je even wat foto'sin de groep wil laten zien.
Ik voorzie als Google fanboy grote vernieuwingen op hybride producten, i.c. samensmelting van Chrome os + Android. Daarvan zullen dan Chromebooks of zo je wil netbooks, als tablets van verschijnen. De opmars van Google zal t.o.v. zijn concurrenten een versnelling geven.
Ik voorzie dat als de grootste fout die Google dan zou kunnen maken. Chrome OS is niet bedoeld voor touch en Android niet voor muis&toetsenbord. Chrome OS zal voorlopig niet veel van Windows of Mac OS X afbijten, zelfs op het Linux vlak is er weinig van te merken. Het enige wat voor een non-touch-OS zal werken is voorgeinstalleerd verkopen op het apparaat. Chrome OS heeft nog wel zo zijn weg te gaan.
Android is wel beter onderweg, naar mijn inzien heeft Android iOS al ingehaald. Android heeft toch wel de wat uitgebreidere diensten van Google in zich terwijl iOS het moet doen met de diensten van Apple die wat achterlopen t.o.v. Google (niet gek ook, Google is er al langer mee bezig zoals Maps, Voice en Search).
Windows gaat er naar mijn idee van uit dat ze de dominantie in de markt al hebben, dus weinig zorgen hoeft te maken. Ik zie ze liever hard werken om ook zo'n kwart van de markt te pakken. Concurrentie is namelijk iets goeds, iets wat bij desktops de afgelopen 10 of meer jaar achter is gebleven.

Hier thuis ligt overigens een Galaxy Tab 10.1". Ik vind het een goed voorbeeld van de eerste in zijn soort. Ze doen het, maar ze lopen niet helemaal soepel. Dit zie ik ook wel terug in de eerste generatie telefoons (iPhone 1 en 2, Galaxy S, HTC Desire). Allemaal top telefoons van toen, maar troep vergeleken met de 2e en latere generaties. Qua gebruikerservaring dan, want op papier zijn de verschillen altijd hard te zien.
Dit zie ik ook terug in de tablets, de lijn tussen de eerste generatie en de volgende generaties zijn we nu pas aan het overbruggen (of de iPad al een jaar geleden). Android is nog nét op tijd in de markt gekomen met ICS en Windows 8 moet het van de business gaan krijgen voordat het verder ook aan slaat.

Wat mij vooral dit jaar zal benieuwen is hoe de markt zal verschuiven (voor de huidige spelers maar ook naar eventueel nieuwe spelers).

EDIT: grammaticaal foutje

[Reactie gewijzigd door Cheap Apps op 30 december 2012 13:35]

Chrome OS is zo enorm lelijk waarbij ik denk of die ontwerper een compleet drank probleem heeft. Met zo'n OS kan je beter helemaal niet aankomen om first impression niet te doen ondergaan.

Ik denk zodra men bijvoorbeeld betaalbare Mac Pro's op de markt gaan zetten, dan niet voor 2500 Euro maar in een prijs range van 800 tot 1600 Euro dat Apple een groot marktaandeel kan binnenhalen. Mits er maar genoeg componenten te koop zijn.

Het lijkt mij een redelijk geschikt moment voor Apple om die stap te nemen.
Chrome OS is in feite één grote Chrome-browser qua uiterlijk. Dit geeft juist eenheid. Dat je het niet fijn vindt is iets anders (ik vind het namelijk ook niet bepaald een fijne interface) maar Chrome OS is dan ook nog niet volledig volwassen.
Als Apple de prijs omlaag zou schroeven dan zullen ze zeker meer van die dingen verkopen. Maar ik zou het dan als nog bij Windows houden. Want waarom gebruiken mensen Windows? Voor de programma's die daar op draaien. Wanneer gebruikt iemand een Mac? Voor de programma's die daar weer op draaien. Ja, veel programma's zullen op beide draaien, maar nee, ik zou een Mac niet willen hebben, dan nog liever Windows (7, niet 8). Datzelfde heb ik voor mezelf met programmeren e.d.. Dit vind ik op Ubuntu/Linux absoluut het fijnste. Maar ook hierbij merk ik dat enkele dingen weer fijner zijn in Windows.
Ik gebruik juist geen windows om de programma's die erop draaien.
Ze zijn veelal slecht ontworpen en draait vaak niet stabiel, memory leak en noem maar op.

Ik gebruik juist Apple omdat je daar pas echt merkt wat goed geschreven software is.

En ik denk de meesten windows gebruiken omdat ze simpelweg niet beter weten, Nederlandse IT cultuur is mijn inziens nog veel te veel Microsoft minded en staat amper open voor wat anders uit angst voor het onbekende.

En een OS wat gebaseerd is op een browser als ChromeOS? heeft gewoon geen kans van slagen laat staan op de manier waar google het implementeert. Ik blijf bij het feit het gewoon geen goed OS is met een dramatisch design.

En onder de Mac kan je prima programmeren, XCode werkt uitstekend en werkt vaak ook een stuk netter. Coda onder OSX voor web development, daar bestaat geen enkel in de buurt komende windows applicatie voor. Daarnaast bestaat ook nog RealBasic als je toch elk OS mee wil pakken.
Ik zie niet wat er lelijk aan is? Het is een Chrome browser , een dock aan de onderkant en een venster met applicaties. Het nut van het dock is niet altijd even duidelijk maar de rest ziet er toch wel gelikt uit naar mijn mening
Probeer maar eens fatsoenlijk en serieus werkt te verrichten onder Chrome OS ... impossible.
Doe ik al een jaar lang. Werkt perfect.
Ik hoop dat met de introductie van miracast en hdmi docks dat Chrome OS een soort app wordt voor op een telefoon/tablet zodat je vanaf daar kan booten naar chrome voor op je grote scherm (met bluetooth toetsenbord oid)
Surface RT werd ontvangen met gematigd positieve reviews; de dunne touch cover met geïntegreerd toetsenbord werd gezien als mooie innovatie maar de sporadische traagheid en het jonge ecosysteem waren veelgenoemde minpunten. Of de Surface RT een commercieel succes wordt moet nog blijken; Microsoft sprak na de eerste twee weken van 'bescheiden' verkoopcijfers.
Er zijn zat reviews te lezen die rete enthousiast zijn, daarnaast snap ik niet waarom hij nog steeds als traag wordt aangeschreven. Iedere spel dat op de desktop draait, draait net zo soepel als op mijn surface rt en full hd film streamen (mkv) streamen vanaf mijn server is ook geen enkel probleem.

[Reactie gewijzigd door vali op 30 december 2012 12:57]

Reviews en forums op tech sites zijn niet representatief voor de grote massa.
Die gaan naar de MM en laten zich inlichten door de verkoper of horen ervaringen van anderen.
Jij geeft aan dat windows RT soepel draait betekent nog niet dat het beter kan.
Net zoals gebruikers van WP7.5 verkondigden dat single core voldoende was. Wat blijkt met
dual core gaat het nog sneller. Wat een wonder
Dat is inderdaad zo en als een klant bij mij in de winkel informatie wilt inwinnen over de verschillende tablets, zou ik ook ieder voordeel en nadeel van ieder plaform uitleggen.

Waar het mij om gaat is dat hij in dit verhaal wordt neergezet als een traag plaform, terwijl dit gewoon niet klopt. Zijn bv. genoeg youtube filmpjes te vinden waar de browser safari en chrome verslaat.

Daarnaast mis ik ook iets in deze posted en dat is blackberry 10. Toch wel een plaform wat in 2013 gereleased wordt.

[Reactie gewijzigd door vali op 30 december 2012 17:41]

Wat ik mis in het overzicht, is een kwalitatieve analyse i.p.v. kwantitatief: welke tablets slaan nou echt aan en waarom?

In mijn optiek is Apple namelijk nog altijd heer en meester. iOS noemen sommigen gedateerd (op de iPad is het ook een beetje een grote versie van iOS voor de iPhone), maar de iPad heeft zoveel unieke voordelen dat ik het moeilijk vind om een reden te bedenken waarom je geen iPad moet kopen.

iOS is ondanks de 'saaiheid' nog altijd een zeer stabiel, functioneel en intuïtief OS. Als het gaat om consistentie, gebruiskgemak en het ecosysteem is er niemand die hieraan kan tippen. Android timmert aan de weg, maar is het toch net niet.

Dan de hardware. De iPad 4 is onovertroffen qua snelheid. De A6 is zeer goed. De accuduur is ook zeer goed, alsmede het scherm (weinig echte retina tablets op de markt), waardoor voor het lezen van PDF'jes de iPad eigenlijk het enige alternatief is.

De iPad mini heeft wat meer concurrentie, maar de bouwkwaliteit, het lage gewicht, de nog altijd goede prestaties (niks mis met de A5 op een 1024*768 scherm) is deze toch superieur aan de bijvoorbeeld de Nexus 7. Met name het feit dat er op de Nexus 7 gewoon veel minder op je scherm past, heeft als gevolg dat de iPad mini een volwaardige tablet is terwijl de Nexus 7 toch meer een grote smartphone is. Enig nadeel is de prijs, met ¤329,- is de Nexus 7 wel stukken goedkoper.

Echter, kwalitatief gezien vind ik dat Apple echt zeer sterk in de markt staat. Zowel de software als hardware zijn in veel opzichten superieur. Dat is mijns inziens een compliment waard.
[persoonlijke voorkeur] Los van het scherm, vind ik het wel wat cheapo van Apple om in een device van 330 euro géén GPS chip te steken. Daarvoor moet je de 3G/4G versie komen. Voor 250 euro had ik persoonlijk zoiets nog aanvaard. Maar niet voor 330 euro.

Het scherm van de Nexus vind ik ook te smal. Dat is voor mij het grootste nadeel van de Nexus 7. Samen met het ontbreken van een rear camera en een SD-card slot. Al kan je ook niet alles hebben voor die prijs.
[/persoonlijke voorkeur]

Om even terug tot de essentie te komen: er zijn veel matige en bagger Android tablets. Die wel worden gekocht omwille van de goedkope prijs. Als de ervaring echter tegen slaat, weet ik evenwel niet of consumenten nog voor een Android tablet gaan. Of meteen kiezen voor het "echte" materiaal. Lees: Apple.
Gebruiksgemak waar niemand aan kan tippen bij iOS? Probeer maar eens een link uit een email te openen met een andere browser dan Safari... kan niet, heel gebruiksvriendelijk ;)
Ben je vanuit een app (bv. Twitter) naar een webpagina gegaan, mis ik als Android gebruiker toch steeds een 'Back-knop'. Ik kan alleen maar weer helemaal via Home (voelt een beetje als terug naar start zonder geld te vangen bij monopoly) Twitter opzoeken (in de ellenlange alfabetische lijst met apps) en opnieuw starten. Vanuit mijn phandroid standpunt vind ik iOS verre van gebruiksvriendelijk. Ik heb vaak het gevoel dat iOS hetzelfde soort mensen appeleert als vroeger Nokia. Iedereen wou een Nokia omdat die 'zo lekker makkelijk en logisch' waren. Grote onzin natuurlijk, alleen er ver\anderde nooit iets, waardoor mensen er naar jaren aan wenden en bij een volgend toestel alles nog steeds op dezelfde plek weervonden).

Maargoed, laten we niet wéér een flamewar starten, to each his own :)

Ik ben erg benieuwd hoe Windows RT zich gaat ontwikkelen, vind de Surface RT een erg mooi apparaat, maar wacht nog even af...
Dubbelklik op je home knop en de eerste app is de app waaruit je de link opende. Of met 4 vingers swipen (de alt-tab van iOS).
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt, volgens mij moet je een keer met een iPad gaan werken. Als je naar een andere app wil, doe je gewoon vier vingers omhoog en je ziet de lijst met laatst gebruikte apps. Als je Twitter recent hebt gebruikt heb je deze binnen no-time dus terug gevonden. Dat is gebruiksvriendelijker dan een back-knop waarvan het nut nooit duidelijk is (is ie nou wel of niet app-overkoepelend?).

iOS is consistent en duidelijk, Android is op sommige dingen misschien wat effectiever, maar het is inconistent en onduidelijk. Bijv. de wifi-toggle bij de instellingen die naast een toggle ook een knop is naar een submenu. Dat soort rare dingen zijn schering en inslag en dat irriteert.
Hoop dat Google een manier vind om Chrome OS als "app" toe te voegen aan Android, samen met google tv
Er gaan geruchten dat Google Chrome OS en Android gaat samenvoegen om ook zo een desktop OS te creëren. En dan daarmee de strijd aan gaan met Windows op Desktop.
" Of die goede specs zich ook laten vertalen naar een goede tablet weten we nog niet, want de Nexus 10 komt vooralsnog niet naar de Benelux."

Gelukkig zijn er nog andere websites beschikbaar:
http://arstechnica.com/ga...-built-on-shifting-sands/

Overigens kwam de eerste iPad uit in 2010 en de iPad 2 in 2011 ?
Nu persoonlijk aangeschafte Windows 8/RT devices beheerbaar zijn via SCCM2012+SP1 en Intune, zie ik in de Enterprise markt net zoveel kansen (zo niet meer) als voor iOS of Android.

Op dit moment is Mobile Device Management nog een klein drama als het gaat om BYOD namelijk.

[Reactie gewijzigd door itsRay op 30 december 2012 09:05]

Ik mis in de vooruitblik de doorontwikkeling van tablets voor zakelijk gebruik. Google heeft Quick Office overgenomen en integreert dat in Drive. Hierdoor kunnen Office bestanden beter worden bewerkt met behoud van opmaak. Ook andere zakelijke toepassingen zullen steeds meer voor tablets beschikbaar worden gesteld, simpelweg omdat gebruikers een tablet prefereren boven een laptop. Zeker met de volgende generatie soc's die in/vanaf volgend jaar worden gebruikt.

Microsoft werkt naar verluidt aan iOS en Android versies van Office. Kennelijk ziet het bedrijf de dominantie van Windows bedreigd en wil het in ieder geval de dominantie van Office in stand houden. Office One Note is al beschikbaar en werkt prima.

Met Windows 8, beheer in bedrijfsomgeving en zuinige processors zie ik Microsoft een succesvolle gooi doen naar de tabletmarkt. Google ziet daar ook potentie met zijn zakelijke producten en de komende jaren zal er een stevige strijd ontstaan voor die markt. Apple is nu nog dominant en heeft het voordeel dat de meeste apps worden ontwikkeld voor iOS, inclusief zakelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Microsoft Windows 10 Home NL Apple iPhone 6s Star Wars: Battlefront (2015) Samsung Galaxy S6 edge Apple Watch Project CARS Nest Learning Thermostat OnePlus

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True