Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 120, views: 264.254 •

Multimedianotebook - uiterlijk en indruk

Asus levert verschillende versies van de N76, maar de behuizing, inclusief toetsenbord en touchpad, is steeds dezelfde. Er kan worden gekozen voor een display met een resolutie van 1600x900 of 1920x1080 pixels; in beide gevallen is het scherm mat gecoat.Asus N76

Design

In eerste instantie lijkt de N76 niet erg opvallend met zijn zwarte achterkant van geborsteld aluminium, waar alleen een verlicht Asus-logo op staat. Bij het openklappen blijkt de in lichtgrijs metaal uitgevoerde behuizing echter een geheel eigen gezicht te hebben. Links en rechts tussen toetsenbord en scherm zijn twee ronde knoppen geplaatst: een aan-uitknop en een knop om Windows Media Center mee te starten. Rondom beide knoppen is het metaal in concentrische cirkels geperforeerd, en achter die perforatie gaan de speakers schuil. De behuizing maakt verder een solide indruk. De fan is wel enigzins hoorbaar.

Toetsenbord en touchpad

De 17"-laptop heeft genoeg ruimte voor een numeriek eiland en het chiclet-toetsenbord - met verlichting - werkt erg prettig. Het doet denken aan het toetsenbord van Asus' Zenbook Prime. Het touchpad laat ook een goede indruk achter; dat is voldoende groot en reageert goed op de verschillende multitouch-gebaren.

Asus N76

Scherm

Het 17,3"-scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels. Asus noemt het een wide view angle-scherm en voor een tn-paneel moeten we zeggen dat de kijkhoeken uiterst acceptabel zijn. Met meer mensen naar een film kijken zal geen probleem zijn. Bovendien is het paneel voorzien van een matte coating.

Processor en gpu

Zoals veel laptops in deze prijsklasse is de laptop uitgerust met een Core i7 3610QM. Dat is een op 2,3GHz geklokte quadcore met ondersteuning voor hyperthreading, en een turbofrequentie van 3,2GHz. Er is 8GB aan geheugen ingebouwd en de videokaart is een GT 650M met 2GB ddr3-geheugen. Jammer genoeg plaatste Asus niet de variant met gddr5-geheugen, want dan was de laptop, eventueel op een iets lagere resolutie, in staat geweest om de nieuwste spellen te spelen. Nu moeten zowel de resolutie als de settings flink omlaag worden geschroefd. Games als Diablo III, World of Warcraft en  DiRT: Showdown kunnen echter wel degelijk worden gespeeld.

I/o-poorten en extra's

Opmerkelijk genoeg levert Asus een losse subwoofer mee, die het schelle laptopgeluid van fatsoenlijke bassen voorziet. Het geluid is dan ook best aardig te noemen. Verder zijn er een blu-ray-drive, vier usb 3.0-poorten, een hdmi-uitgang, een vga-poort en een gigabit-ethernetpoort. De wifi-adapter is beperkt tot 150Mbps.

Asus N76

Conclusie

De keuze voor de Asus N76 was een moelijke, omdat de Dell Inspiron 17R SE goedkoper is en eveneens vrij veel waar voor zijn geld biedt. De blu-ray-drive, het extra opslag- en werkgeheugen, de iets betere bouwkwaliteit en de meegeleverde subwoofer gaven echter de doorslag.

Pluspunten

- Mat scherm met redelijke kijkhoeken
- Blu-ray-drive
- Meegeleverde sub zorgt voor goed geluid
- Uitstekend toetsenbord en groot touchpad
- Strak design

Minpunten

- GT 650M met ddr3 is niet heel snel
- Fan is enigzins hoorbaar
- Kan goedkoper

Alternatieven

Score: 4.5OnbekendLaptops Asus N76VM-V2G-T1023V
Asus N76VM-V2G-T1023V

Dezelfde laptop is ook met andere specificaties te koop. Zo ontbreekt bij deze versie een blu-ray-speler en zit hier slechts één harde schijf van 500GB in. Het 1920x1080-scherm en het goede toetsenbord zijn gebleven en Asus levert ook bij deze laptop een subwoofer mee.

Ten opzichte van de al snel 250 euro duurdere variant lever je 2GB werkgeheugen in en je krijgt een GT 630M met 2GB ddr3-geheugen. Hiermee is het spelen van de nieuwste games geen optie. Om te browsen, simpele games te spelen en lekker naar een filmpje te kijken voldoet dit model nog steeds erg goed.

Dell Inspiron 17R Special Edition (N0017S06)

Wie niet zo gecharmeerd is van de N76 kan voor de Dell Inspiron 17R kiezen. Zoals bij Dell gebruikelijk is, kan deze laptop op verschillende manieren worden geconfigureerd. Wij kozen voor de goedkoopste variant, met een dualcore- in plaats van een quadcoreprocessor. Dat scheelt al snel 100 euro.

De laptop is verder voorzien van een 1920x1080-scherm, 750GB opslaggeheugen en een GT 650M met, vermoedelijk, ddr3-geheugen. De duurdere Inspirons, vanaf duizend euro, beschikken waarschijnlijk over videokaarten met gddr5-geheugen, wat makkelijk voor een snelheidswinst van 15 procent kan zorgen.

Score: 0OnbekendLaptops Medion Erazer X7817
Medion Erazer X7817

Als laatste noemen we de Medion Erazer X7817. Dat is misschien meer een gamelaptop, maar wel een die zijn multimediamannetje staat. De grootste pluspunten zijn een 80GB-ssd voor het OS en een GTX 670-videochip. Deze is in feite identiek aan de GTX 570M, maar dan met hogere kloksnelheden.

Vergeleken met de N76 zien we dat ook deze laptop een blu-ray-speler heeft, en naast de ssd is er een 750GB-harddisk aan boord. De processor is helaas geen Ivy Bridge-model, maar met een kloksnelheid van 2,2GHz tot 3,1GHz is hij nog steeds snel. Met 8GB geheugen, gigabit-ethernet en drie usb 3.0-poorten valt er maar weinig op de Medion aan te merken.


Gerelateerde content

Alle gerelateerde content (27)

Reacties (120)

Reactiefilter:-11200119+153+212+30
Is het toevallig dat dit alle 3 laptops van asus zijn?
het lijkt wel reclame haha!

Is er ook veel bekend over de bouwkwaliteit vraag ik me af, ik heb 2 duurdere modellen gehad van ASUS die allebei toch beetje teleurstellend gebouwd waren voor hun prijs.
Ja dat is toevallig, of eigenlijk niet.
Asus heeft zijn lijn ge-update, op een positieve manier, en Dell, die de meest directe concurrent is heeft dit ook gedaan, maar op een negatieve manier (De XPS is niet meer leverbaar met 1080 scherm, de 17R SE heeft geen gigabit ethernet, etc.).

De reden waarom ASUS als winnaar uit de bus komt in alle categorieŽn had je kunnen volgen in CSL bij de betreffende topics.
Mijn idee!
Wel mooie laptops en Asus zet ze zeker goed in elkaar. Maar voor mij geen windows bak meer (veel te veel onderhoud).

[Reactie gewijzigd door groene henk op 1 augustus 2012 09:18]

Maar voor mij geen windows bak meer (veel te veel onderhoud).
Dan heb je stevig je best gedaan om die te verprutsen. Of zit je elk virus binnen te klikken?
Ik heb aan mijn Windows 7 desktop/laptops namelijk helemaal geen onderhoud.
Installeer jij geen updates voor het OS en alle losse programma's? Heb je geen virusscanner welke je geactiveerd moet houden? Geen register dat volloopt waardoor de computer steeds trager wordt. En hoe zit het tegenwoordig met defragmentatie? Gezien NTFS dat niet standaard tegengaat.

OT: Geen back-to-school laptop? Of komt hier nog een special voor. Deze 3 machines zitten wat prijs betreft boven wat ik zoek, en waarschijnlijk ook boven het budget van mijn zusje voor wie ik een laptop zoek.
Dat is geen actief onderhoud denk ik. En ik heb daar inderdaad geen last van met Ubuntu en OpenSuSE
Installeer jij geen updates voor het OS en alle losse programma's?
Dat is toch bij elk OS? (en de Windows updates kunnen automatisch gebeuren, dat staat zelfs standaard zo)
Heb je geen virusscanner welke je geactiveerd moet houden?
Avast, 1x per jaar een paar seconden om te herregistreren.
Geen register dat volloopt waardoor de computer steeds trager wordt.
Nee, dat register loopt helemaal niet vanzelf vol. En Windows 7 wordt er niet trager van.
En hoe zit het tegenwoordig met defragmentatie? Gezien NTFS dat niet standaard tegengaat.
Defragmentatie doe ik sinds Windows 7 al lang niet meer. Ik zie daar weinig prestatie winst of verlies van.
Komt er nog bij dat je een SSD niet defragmenteerd :)
Tuurlijk doen die dat wel, dat is namelijk afhankelijk van het filesystem dat je erop draait.
SSD's defragmenteren niet, dat doet een OS. En het is het slimste/beste om dat uit te zetten in Windows als je Windows vanaf een SSD draait.
Hoe zet je dat ook al weer uit? In je terminal iets met hibernation ofzo toch?
In een aantal van deze laptops zit een SSD. Die moet je niet gaan defragmenteren
Dat je in windows geen unified software repository hebt, is inderdaad een groot nadeel, maar dat vind ik aan Windows dan ook het enige nadeel.

Je "moet" geen virusscanner actief houden, je kunt ook een on-demand virusscanner gebruiken (i.t.t. een on-access scanner).

Het is nog nooit bewezen dat Windows trager wordt van een "te vol" register, noch dat Windows sneller wordt van een opruimactie aan het register. Daarnaast kan een soortgelijk iets zich op andere OSsen net zo goed voordoen, en voor dezelfde gevolgen zorgen.

Defragmentatie is alleen maar mogelijk in Windows omdat het filesysteem het toelaat. Ext3/4 fragmenteren ook, want het is *onmogelijk* dat een FS nooit fragmenteert. Dat er geen defraggers voor linux zijn, getuigt alleen maar van het overschatten van het FS. En zoals gezegd, een SSD moet je niet defragmenteren (dat werkt zelfs averechts). Een dataschijf defraggen moet je zelf weten, maar het heeft inderdaad pas zin als er extreme fragmentatie opgetreden heeft - iets dat op ieder OS kan gebeuren.

Wat jij als nadelen noemt, zijn geen nadelen van Windows, maar van de software die je erop installeert. Het is nou eenmaal 's wereld meestgebruikte desktop-OS en daar hoort bij dat er verschrikkelijk veel baggersoftware voor bestaat, en dat het een ontzettende taak is voor Microsoft om het allemaal werkend te houden op zoveel pc's, en oude software niet (te veel) te breken.

Petje af voor Windows.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 1 augustus 2012 15:30]

De ontwikkelaars van een OS horen niet bij de fanboys. Dit zijn over het algemeen nuchterige hardcore nerds, als het er niet bij zit, hoeft het er niet bij.

Overigens hebben de moderne versies van NTFS (dat het filesystem sinds NT4, of eerder, NTFS heet betekend niet dat het niet onderhouden word) al lang geen last meer van heftige fragmentatie.
Er zijn defraggers voor Linux, http://en.wikipedia.org/wiki/Ext3#Defragmentation .

Een on-demand virusscanner voor Windows zou ik niet aanraden voor normale gebruikers. Ik vind het draaien van een virusscanner ook niet bepaald een ramp, als hij maar efficient is en niet te veel resources wegsnoept, en zichzelf update.

Microsoft heeft er inderdaad voor gekozen om overal maar ondersteuning voor te blijven bieden, ook voor ontzettende bad practices. Dit is ongetwijfeld een commerciŽle afweging geweest, maar dit heeft ze veel stabiliteit en snelheid gekost.

...Een Linux gebruiker sinds ongeveer 15 jaar.

[Reactie gewijzigd door thegve op 2 augustus 2012 00:07]

Ja Windows is niet meer het enige vanzelfsprekende systeem om te installeren. Het is goed als men voortaan in de beoordeling mee neemt of de laptop wel Linux-compliant is. Ik zal echt nooit meer een notebook of PC kopen of knutselen die niet Linux-compliant is.

Zeker nu met de toenemende criminalteit wil je ook een veilig systeem op je PC. Een die niet zo lek is als een mandje en ook een die niet door de NSA wordt doorgesnuffeld. Ik weet dat de echte MS-fan daar niets omgeeft en ook niet dat zijn skype gesprekken worden afgeluisterd nu MS het heeft opgekocht, maar een beetje privacy kan toch ook geen kwaad.

En zolang er nog geen Windows8 opstaat is het installeren van een veilig systeem redelijk gemakkelijk. Wie wil er nou niet veilig bankzaken kunnen doen? Dus ik vind dat dit argument zeker meegewogen moet worden. Is de laptop wel Linux-compliant? Voor Laptops die al een tijdje op de markt zijn, kun je hier kijken.

Voor nieuwe laptops zou je een referentie systeem, zeg maar, steeds laatste versie van Ubuntu kunnen installeren en kijken of alles werkt. Is wat moeite maar dan weet je ook wat.(TIP: daarvoor zou je ook Linux op een bootable USB disk kunnen installeren, het gaat ten slotte niet om de performance maar of de hardware compliant is)

Ik denk dat dit de komende jaren meer gaat spelen. Het Linux marktaandeel is weliswaar klein maar stijgende. (Vorig jaar met bijna 50%!). Zeker nu Windows8 bij zo weinigen in de smaak valt, is het prettig om Linux er naast te hebben als veilig systeem en Windows te gebruiken als dit noodzakelijk is. Misschien dat je na een tijdje merkt dat je het goed kan virtualiseren of met Wine kan oplossen, en je helemaal veilig kan werken.

Maar het werkt alleen als je computer (juist laptop) geen componenten heeft die grote problemen opleveren. Dat is gelukkig steeds minder vaak het geval maar het komt nog steeds voor, en daarom is het wijs dit uit te zoeken voor je een PC koopt. Het zou mooie scoop van tweaters zijn als deze informatie zou leveren bij haar testen.

Voor mij is het ieder geval een dealbreaker geworden, geen PC voor mij die niet Linux compliant is. Bij nieuwe laptops is dat lastig uit te vinden, omdat er nog niet veel gebruikers zijn en ervaren Linux gebruikers liever iets kopen dat werkt. Dat zou een mooie meerwaarde in de test zijn. Want een hoop van de andere metingen interesseert me eigenlijk veel minder. Uiteindelijk gaat het erom, wat kan je er mee kan doen.

Daarbij mag ook wel eens kritiek geleverd worden op bedrijven als HP die maar liefst 4 primaire partities op hun notebook voorinstalleren, zodanig dat het onmogelijk wordt om Linux te installeren zonder dat je de restore functie kwijt raakt. Elke wijziging in de indeling maakt het bootmenu onwerkzaam. Gelukkig kan je met de Windows key en een geleende CD Windows nog opnieuw installeren (straks met Windows8 ook niet meer mogelijk). Dit soort dingen mag ook in een test best naar voren komen, want het vermindert de bruikbaarheid.

[Reactie gewijzigd door Magalaan op 1 augustus 2012 23:24]

Dat is natuurlijk helemaal niet meer nodig zodra je de N56 uitrust met een SSD schijf. Ik heb een configuratie gemaakt via Sean Windows 7 Install Guide (overclock.net) en ik heb totaal geen onderhoud. Mijn systeem draait al 8 maanden zonder welke hapering dan ook.

Er loopt niks vol, virusscanner present, updates komen binnen voor alles en de snelheid blijft behouden.

Ik kan me voorstellen dat de ervaring out-of-the-box wellicht anders is, maar mijn laptop (N53SV) heeft het eerste jaar zonder SSD ook zeer goed gefunctioneerd.
Geen register dat volloopt waardoor de computer steeds trager wordt.
Dat zegt me dat je totaal geen verstand van windows hebt.
De mythe dat de registry de windows vertraagt is al tig jaar geleden aan de kant geschoven door onder ander windows expert Mark Russinovich.
Het heeft totaal geen significante impact en registry cleaners zijn totaal nuttloze programma's die eerder je PC verkloten dan sneller maken.
Omdat de Alienwares buiten het budget vallen blijft er weinig anders over, Asus bied vaak net iets meer voor t geld dan bijvoorbeeld HP of Dell.
Nee hoor. De afgelopen anderhalf jaar kon je in bijna elk segment een betere en goedkopere XPS samenstellen in vergelijking met het asus aanbod. Alleen is de XPS nu vervangen door een kwalitatief mindere inspiron die ook nog eens even duur is, en heeft asus de matige N*3/N*5 lijnen een nodige upgrade gegeven: niet zo goed als de XPS 15, het komt wel erg in de buurt.
Mijn xps 1645 mag voor mijn part anders naar het schroot. Tis de ene design flaw na de andere met die laptop.

- Main exhaust vent zit geblokkeerd door het scherm
- Keyboard toetsen staan in je scherm + pads om het op een afstand te houden zijn te klein en ook niet stevig genoeg gemonteerd
- geen hard eject button voor dvd's alsook geen manual override
- slechte cooling algemeen: veel throttling/noise fan en weinig aan te doen.
- ssd kwaliteit is niet fenomenaal: na 2 jaar zijn de prestaties drastisch afgenomen
- dat telt ook voor de batterij: ik mag blij zijn 1 uur te halen met matig actief werk en brightness

In mindere mate een irritatie: geen numerical keypad (hoewel ik dit wist bij aanschaf)
Prima BBG, goeie om even aan me broertje te geven. Zie alleen wel nog 1 tikfoutje bij de Medion Erazer:
Vergeleken met de N76 zien we dat ook deze laptop een blu-ray-speler heeft, en naast de ssd is er een 7500GB-harddisk aan boord.
Denk dat een 7.5TB schijf in een laptop nogal overkill is :P zou wel stoer zijn though :P
En daar hebben we dan weer het feedback topic voor, maar deze (en andere tikfoutjes) zijn ondertussen al doorgegeven
Goeie NBBG maar lijkt inderdaad wel op reclame van Asus :p

Hoeveel geheugen zit er nou in de Asus N56VM-S4050V ? Volgens de pricewatch 6GB maar onder het kopje "Mainstreamnotebook - uiterlijk en indruk" wordt gesproken over 8GB.
Ik vind dat ASUS met name ook de laatste jaren goede laptops voortbrengt, des te verrassender dat ze nog zo'n klein marktaandeel hebben (circa 8% geloof ik, stond paar dagen geleden op tweakers).

Voor m'n gevoel staan Vaio's ook vaak als alternatief genoemd maar winnen ze praktisch nooit, opvallend.
Volgens mij betaal je voor Vaio's meestal wat meer dan voor notebooks met vergelijkbare specs. Hier krijg je wel een (m.i.) doorgaans erg degelijke en mooie(re) notebook voor terug, maar het 'bang for the buck' gehalte gaat er natuurlijk van omlaag.
Helemaal mee eens. Asus maakt mooie laptops, al jaren fan..!

Even over de BBG (welke ik niet helemaal heb gelezen, dus evt. motivatie gemist); ik vind een 'mainstream' laptop met i7 een beetje overpowered.. Bij 'mainstream' denk ik aan een huis tuin en keuken laptop, waarvoor een i5 meer dan genoeg is.

Moet er natuurlijk wel een goedkopere, zelfde bouwkwaliteit i5 beschikbaar zijn, iets wat ik, uiteraard, ook niet heb gechecked :9
Opvallend vind ik dat t.net de Vaio S erbij heeft gehaald, en niet de Vaio T serie. In vergelijking met bijv de Vaio Z heeft die wel een minder goed scherm, maar het is wel een rappe ťn zeer lichte machine. De Vaio S is maar een dik bakbeest in vergelijking met de T.
De T is vergelijkbaar in prijs en gewicht met de S13. Daar krijg je echter wel een veel snellere en completere laptop voor terug. Zeker als je voor de S13 premium gaat is het 1.6kg voor de T en 1.65kg voor de S13p.

Ik heb er even naar gekeken, maar werd eerder aangetrokken door de Z en de S dan de T.
Het is uiteindelijk de S geworden.
T is vanaf 650 (13" vanaf 700), S vanaf 850. Vind ik toch nog een groot verschil.

Voor mijn vriendin was de keuze dan ook snel gemaakt (T met i5 en 8GB), gezien zij toch geen games of DVD's wil spelen.
Die 2 x 500GB in de Asus N76 is ook flauwekul. Zet er dan een 128GB ssd + een 500GB voor extra opslag. SSD maakt een laptop zoveel sneller dat het eigelijk een crime is om dat niet te leveren.

Overigens vind ik het opmerkelijk dat er tegenwoordig zulke grote hdd's geleverd worden in de laptops. Een SSD + een externe (usb3 / esata) hdd lijkt mij een stuk handiger. Scheelt in ieder geval fors in het formaat van de laptop.

Tevens vraag ik me af wie er baat heeft bij een 500GB grote hdd in een laptop. Ik zie mijn moeder die 500GB niet vullen. Het merendeel van de media wordt tegenwoordig gestreamt en de digitale muziekcollectie doet het net zo goed op een externe disk. Dan blijft er nog de occasionele gamer over die wat meer ruimte nodig heeft dan 128GB maar die gaat dan toch sowieso voor een grotere SSD?

[Reactie gewijzigd door bille op 1 augustus 2012 09:02]

Ik heb 1 TB in mijn MacBook zitten. Foto's zijn bv. erg groot, net als alle gegevens die ik voor mijn studie heb. Extern vind ik erg onhandig, want ik sleep mijn laptop altijd overal mee naartoe. Als ik de optische disc zou laten vallen past er zo een extra SSD/HDD in mijn laptop. En met 13" vind ik die niet erg groot. ;)
Je kan er zo een mSata Crucial M4 128GB in prikken. Die heeft toch vrijwel dezelfde prestaties als de 2,5" variant. Kost je 110,- euro ofzo en klaar is kees.
Wat is er gebeurt met notebooks met meer dan 8h batterij onder de 600 Euro?

[Reactie gewijzigd door chris-f op 1 augustus 2012 13:28]

Vind het maar een hoop geld voor notebooks waarmee je niet veel meer kan dan een 15" van 400euro..
Op zich klopt je opmerking als je een beetje mailt, internet en wat lichte dingen doet. Deze klasse laptops zijn ook bedoeld voor de mensen die wat zwaardere dingen op laptops moeten doen.

Ik zie mezelf namelijk geen volledige .NET ontwikkelomgeving op een laptopje van 400 euro draaien, die trekken dat gewoon niet.

Deze laptops zijn gewoon desktopvervangers waarbij je voor meer power of minder gewicht en grootte extra betaalt. Zelf is dit voor mij een ideale uitkomst, vooral de ultrabooks. Met laptops van 3kg heb ik geen rug meer over aan het einde van een dag als ik veel moet reizen in het OV.
De vraag is waarom kiezen voor een NBBG met alleen peperdure notebooks (+/- 1000e) ?
Imho zit er tussen 400 euro en 1000 euro een compleet mainstream marktsegment.
Het lage en midden segment blijft dus compleet buiten beschouwing.

@hieronder:
Ik denk dat het concept van een BBG enigzins aan je voorbij gaat. Nu blijft er alleen een heel smalle DNBBG (DureNotebookBestBuyGuide) over. Een BBG hoort imho altijd breed en divers te zijn, zodat er voor ieder budget iets te kiezen valt.
N.B. ik lees altijd alle BBG's welke steeds smaller en beperkter worden met een groeiende nadruk op hardware met stevige prijzen.

[Reactie gewijzigd door trm0001 op 1 augustus 2012 10:30]

Heb je wellicht de BBG van Juni gemist waarin een budget (§400.-) en basisnotebook (§600,-) worden vergeleken?
Of de BBG van April waar ook een Netbook (§500,- staat)?
Het laag en middensegment wordt wel degelijk in beschouwing genomen, alleen dit keer niet. Prima zo lijkt me.
Precies! De "mainstream" laptop heeft een processor die in veel opzichten gewoon sneller is als de 2500K uit het High End gamesysteem. Kortom er wordt heel veel geld verspilt aan een dure processor die voor normaal gebruik compleet overbodig is. Ik ontwikkel zelf software op een veel langzamere laptop en dat gaat ook prima!
Een goedkopere laptop icm een leuke SSD geeft een veel snellere beleving.
een .Net ontwikkelomgeving lijkt me nou niet 'mainstream' wel? Toegegeven, het is maar net wat je onder 'mainstream' verstaat...
Dit zijn notebooks die je mee kan nemen, elke dag, zonder dat ze uit elkaar vallen. De bouwkwaliteit en afwerking van een klasse duurder is gewoon beter. Als hij binnen blijft staan, op je bureau en uit de zon zodat het brakke scherm niet opvalt, dan is een laptop van 400 euro natuurlijk ook prŪma :)
waarom geen goedkopere laptops? Een i7 boeit toch niet. Liever 1 van § 500 a 600 met een i5 of trinity.
nou idd, dacht dat mainstream daar toch wel mee begint ipv 828 euro
en durf best te zeggen dat er meer laptops voor prive gebruik in de 500 euro reeks wordt verkocht dan de 8 tot 900 euro.
De BBG verschilt van keer tot keer.

In deze categoriŽn is het nu eenmaal deze prijsklasse.
Een multimedialaptop voor een lagere prijs ga je teveel moeten inboeten aan specs voor nog over een multimedialaptop te spreken.

UItrabooks zijn nu eenmaals iets boven de 1000 euro van prijs.

Er zijn budget BBGs maar dit is er niet elke keer in meegenomen.
Maar de back 2 school acties beginnen binnenkort weer, dus de volgende zal wel goedkope laptops hebben?
Precies. Ik zoek een laptop voor rond de 500 euro. Voor de echt goede specs heb ik een desktop staan. In deze best buy guide mis ik de categorie betaalbare laptop.
Knappe BBG! Asus heeft mij de laatste tijd ook al verrast, collega heeft de thin&light laptop, zotte laptop. Knap scherm, vrij rap,... zeer goeie laptop voor dat geld!

Het enigste wat ik wel graag had willen zien is eens een game-laptop. Ik zweer altijd bij een goeie desktop, maar naar een korte lan is dat toch steeds een gedoe om dat mee te sleuren, op te zette, weer af te breken... Als het maar een korte lan is van een dag/nacht vind ik dat iets te veel. Als er aanraders zijn ik hoor het graag ;)
Kijk even naar de VAIO Z, deze heeft namelijk ook een uitvoering met een dock. Deze dock bevat onder andere een zwaardere videokaart. Je betaalt er wel de hoofdprijs voor, komt rond de 1800-1900 euro uit als je de hele set haalt.

Maar gamen op een laptop is niet ideaal, na een uurtje of vier verkramp je toch omdat je niet ideaal achter zo'n schermpje zit. Dan moet je eigenlijk weer een toetsenbord, muis en scherm meenemen, wat het hele concept dan weer teniet doet.

[Reactie gewijzigd door defiler1974 op 1 augustus 2012 09:24]

Kun je veel beter kijken naar de Sony Vaio S13... Deze heeft dermate zo een goede koeling dat je de GT640M LE hard kunt overklokken. Met de oc mod die te vinden is in het vaio S topic op de GOT kun je zien dat de laptop betere prestaties haalt dan de gemiddelde multimedia laptop met een GT650M...

De forumlink als je alles erover wilt lezen moet je vanaf hier lezen:
http://forum.notebookrevi...read-202.html#post8693028

De resultaten van de uiteindelijke uitgebrachte BIOS Mod kun je hier vinden:
productreview: Sony Vaio SV-S13A1C5E review door ejdvandenberg

Heel erg netjes!
Kijk eens naar de BTO barebone laptops. Na meerdere Asus laptops en een Macbook pro heb ik zelf gekozen voor een BTO omdat ik dan zelf kan bepalen wat erin zat. Bij de merken zat er telkens iets in wat me niet beviel ( slechte cpu, dan weer slechte grafische kaart of als die beide top waren kwam het model alleen in een glossy scherm uitvoering )

BTO gaf voor mij de oplossing, het is geen fancy aluminium behuizing maar hij zit degelijk in elkaar en je weet precies welke hardware en kwaliteit er in je laptop zit ( ook zitten er geen garantiezegeltjes in, je mag hem open maken zonder dat je garantie verliest ). Mijn BTO heeft me 1200,- gekost en was vergelijkbaar met een asus van 1500,- en een Macbook pro van 2200,- ( ongeveer )

Ik ben altijd zeer tevreden geweest over Asus. Top kwaliteit, top service en ik raad het meestal aan als mensen een degelijke en niet al te dure privť laptop willen hebben. Maar wat ik nodig had was nou eenmaal beter dan de N55SV die Asus toen te bieden had.

[Reactie gewijzigd door quintox op 4 augustus 2012 03:45]

Vergelijkbaar met een asus van §1500 :P Vast. De midrange barebones van clevo zijn vergelijkbaar met een acer van §700 volgens anandtech. Prijs/kwaliteit stelt BTO gewoon niets voor, in geen enkel segment.
Een 1200,- BTO is geen midrange, ding had veel meer power dan de N55SV Asus die ik ervoor had ( was 3x kapot gegaan binnen een maand, uiteindelijk kreeg ik mijn geld terug van Asus omdat ze het niet konden fixen )

BTO zit gewoon stevig in elkaar, goede body, kwaliteit hardware ( zijn gewoon a-merken hoor ) en ding is sneller dan de performance uitvoering die Asus toen te bieden had. Je krijgt alleen geen fancy aluminium behuizing, maar dit zegt helemaal niks over de kwaliteit van BTO ( al zeker niet vergelijkbaar met de troep die Acer levert ).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.