Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 225 reacties, 504.990 views •

Conclusie: niet eenzaam aan de top

Er is geen twijfel mogelijk: met de S III maakt Samsung een enorme stap voorwaarts ten opzichte van de S II. Het scherm is groter en scherper, de processor en vooral de gpu zijn stukken sneller, de camera is iets beter en er zijn veel nieuwe features.

Er is geen enkel punt waarop de S III opzichtig tekort schiet en in een aantal opzichten steekt het toestel overal bovenuit. Vooral de snelheid in het dagelijkse gebruik is uitstekend: de concurrentie heeft hier niets tegenover te zetten. Het enige is dat de S III stevig duurder is dan bijvoorbeeld de One X: het prijsverschil is op moment van schrijven meer dan 100 euro.

Toch is er iets veranderd ten opzichte van een jaar geleden, toen de Galaxy S II de concurrentie wegvaagde. Waar de S II met afstand de indrukwekkendste smartphone van zijn generatie was, is de S III dat niet. De nieuwe Galaxy wint op punten, maar het is geen knock-out. Zo is het scherm van de One X iets beter dan dat van de S III: de kleuren op de S III zijn onnatuurlijk fel en het wit is niet wit. Daar staan tegenover dat het contrast goed is, en de zwartweergave - uiteraard - uitstekend.

Het belangrijkste probleem is waarschijnlijk dat het toestel wellicht een maatje te groot is. Met de HTC One S en de Sony Xperia S zijn er alternatieven die beter in de hand liggen en beter met één hand te bedienen zijn. Wij hopen op een kleinere variant van de S III, maar of het toestel echt te groot is, blijft natuurlijk een persoonlijke aangelegenheid.

De concurrentie doet Samsung kennelijk goed: het bedrijf heeft alles uit de kast gehaald om een toptoestel te bouwen. Naar verluidt experimenteert het bedrijf volop met zaken als schermen met nog hogere resoluties, keramische behuizingen, betere camera's en buigbare amoled-panelen. Zulke geruchten stemmen ons hoopvol voor de volgende Galaxy's.

Ondertussen moeten we het met de S III doen, en dat is geen straf. De nieuwe Galaxy is een uitmuntend toestel, waar niet veel mensen teleurgesteld in zullen zijn. Samen met de HTC One X zal de S III de komende tijd de Android-apenrots domineren, en dat tweetal in combinatie met de iPhone 4S beheerst de top van de gehele smartphonemarkt. Het is voor Samsung echter niet meer eenzaam aan de top.

Pluspunten
- Allersnelste Android-smartphone
- Goede camera, goed geluid
- Prima accu

Minpunten
- Grote behuizing
- Softwaretweaks veelal slecht uitgewerkt en dus niet nuttig

Samengevat

.

Bereik 8
Gebruiksgemak 10
Bouwkwaliteit 6
Beeldkwaliteit opname 10
Design 8
Featureset 10
Accuduur 8
Prijs 4

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Verkrijgbaar vanaf: € 379,95
Geteste uitvoering: Samsung Galaxy S III 16GB Wit

Laagste prijzen voor: Samsung Galaxy S III 16GB Wit
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com Plaza

Score: 3

€ 379,95

€ 379,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 379,95
Pakketpost (boven ¤20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 379,95
Bekijk

Digitalsonline

Score: 4.5

€ 619,-

€ 625,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 619,-
Pakketpost € 6,-
iDeal € 0,-
Totaal € 625,-
Bekijk

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deSamsung Galaxy S III


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (225)

Reactiefilter:-12250218+1133+219+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
1 2 3 ... 7
Ik ben zelf bezitter van de HTC One X en heb zojuist even gespeeld met de SGSIII. Ik moet zeggen dat ik positief verrast ben, het scherm ziet er mooi uit, in mijn optiek mooier dan de HTC One X hoewel in deze review anders wordt gezegd. Wellicht een kwestie van smaak. De SGSIII voelt retesnel aan, sneller dan de HTC One X. De functie dat je een video op de voorgrond kunt zetten zodat je vervolgens verder kunt gaan met sms-en, whatsappen, internetten of wat dan ook werkt ont-zet-tend goed en soepel en is het een ongelooflijk vernieuwende functie die ongetwijfeld snel door andere fabrikanten gejat gaat worden. Eindelijk écht iets nieuws. Apple zal er enorm jaloers op zijn.

Wel moet me van het hart dat, hoewel de telefoon er absoluut mooi uit ziet, de bouwkwaliteit van de HTC One X toch stukken beter lijkt. De achterkant van de SGSIII mag dan polycarbonaat zijn, maar absoluut niet dezelfde soort als die van de HTC One X.
De functie dat je een video op de voorgrond kunt zetten zodat je vervolgens verder kunt gaan met sms-en, whatsappen, internetten of wat dan ook werkt ont-zet-tend goed en soepel en is het een ongelooflijk vernieuwende functie die ongetwijfeld snel door andere fabrikanten gejat gaat worden.
Zoek op de market op supervideo die kan hetzelfde en werkt op mijn Note verassent goed, heerlijk filmpje kijken of TV streamen terwijl ik tegelijkertijd andere dingen aan het doen ben, enige irritanten is dat je de player per app op een andere plek wilt hebben, jammer dat dat niet instelbaar is...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 31 mei 2012 15:36]

super analyse ! denk dat ik dezelfde ervaring ga hebben dit weekend ;)
Doubt it.
Meerdere functies die innovatief tot zeer innovatief zijn in een telefoon die hun eigen iPhone aftroeft op vrijwel elk vlak, van een fabrikant die hard op weg is Apple te evenaren of voorbij te streven qua marktaandeel (Galaxy-lijn)?

Mwah, denk dat Apple best met een scheef oog kijkt naar deze ontwikkeling(en), net zoals anderen dat bij Apple doen.
Maar dat zou ook niet vreemd moeten zijn lijkt me, ze hebben 70+ galaxy toestellen op de markt.

Als Apple scheef kijkt komt het vooral dankzij het in-hun-ogen-gekopieer waar ze Samsung voor bij de rechter uitnodigen. Samsung lacht zich rot omdat ze er mee weg kunnen komen en nu er op voort kunnen borduren.
Wat is daar nou de logica van? Waarom brengt niet elke fabrikant dan een gigantische hoeveelheid soorten op de markt als dat automatisch meer verkoopt? En welk nadeel kleeft er voor de consument aan?
Allereerst: geweldig diepe review zoals we dat gewend zijn van t.net.

Wel een paar puntjes:
Over de nagels zal ik het niet hebben, daar heeft Athilion al een goed punt gemaakt.
Echter, termen zoals "retesnel" en "trap in de ballen van..." doen afbreuk aan de professionaliteit en kwaliteit van de review en dat is jammer.
Een ander punt wat geen kritiek is maar misschien een idee, is naar het decor van 1Vandaag te kijken. Die hebben een reeks schermen naast en boven elkaar zonder bezel wat een heel mooi effect oplevert en waar jullie ook voor wilde gaan als ik de schermen achter dhr Wokke zo zie.

On-topic:
Hoe meer ik lees over de S3 hoe blijer ik wordt. De menu knop bijv vind ik superhandig. en touchwiz en dan vooral de notificatiebalk waar je supersnel zaken zoals Wifi en GPS aan en uit kan zetten is in mijn ogen een enorme toevoeging. Als ik soms van andere mensen de Android foon in mn handen neem mis ik dat vaak.
Wat ik wel jammer vind is dat, als ik het goed zie, de USB connector weer onbeschermd is. Mijn huidige S2 begint nu raar te doen met de USB data connectie en als ik het internet mag geloven ligt dat aan stof en meuk in de USB poort. De Samsung Ace van mn vriendin heeft trouwens wel een schuifje er voor dus Samsung weet dus wel hoe het kan.

Nog twee vragen: klopt het als ik zeg dat een standaard toetsenbord wel beschikbaar is? Ik gebruik Swype noch woordherkenning en wil dus gewoon 1 letter/cijfer per aanraking, niets meer niets minder. Ik vraag dit omdat in het stukje tekst over het toetsenbord stond dat swype geïntegreerd is.
Tweede vraag: is bij contacten -> favorieten de indeling nog steeds blokjes ipv een lijst? Waar ik vroeger namelijk mensen uit die lijst belde door naar rechts te vegen en berichten stuurde met een veeg naar links, is dat sinds ICS niet meer mogelijk. Ik had stiekem gehoopt dat Samsung dat net zo raar vond als ik en het veranderd had.
Ten eerste: kudos voor je nick :P (niet relevant, maar ik wilde het even zeggen)
Echter, termen zoals "retesnel" en "trap in de ballen van..." doen afbreuk aan de professionaliteit en kwaliteit van de review en dat is jammer.
Ik heb nog altijd maar enkele videoreviews gedaan - en ik heb verder geen ervaring met video. Ik weet dus niet precies wat wel en niet kan en werkt en probeer zaken uit. Als dit taalgebruik kennelijk niet bevalt, doe ik het gewoon voortaan niet meer :)
klopt het als ik zeg dat een standaard toetsenbord wel beschikbaar is?
Nee. De functionaliteit van Swype zit in het standaard-toetsenbord van Samsung. Je kunt op dat toetsenbord typen en vegen.
Waar ik vroeger namelijk mensen uit die lijst belde door naar rechts te vegen en berichten stuurde met een veeg naar links, is dat sinds ICS niet meer mogelijk.
Ja, Samsung heeft dat weer mogelijk gemaakt. Favorieten is gewoon een lijst, geen blokken :)
Ten eerste: bedankt voor het compliment en het aannemen van (wat bedoeld was als) positieve kritiek.

Tweede: Betekent de mogelijkheid tot typen EN vegen dat de S3 constant via z'n Swype algoritmes wijs probeert te worden uit de letters die ik in tik? Of schakelt hij alleen Swype in als hij registreert dat ik mijn vinger op het scherm hou en over de letters veeg? Daarmee bedoel ik, is het toetsenbord voor een Non-T9, Non-Swype tikker zoals ik wel te gebruiken of wordt mij hardhandig Swype opgelegd?
Over die favorieten ben ik blij te horen dat Samsung het wel snapt.

Bedankt voor het antwoorden van vragen, trouwens.
Betekent de mogelijkheid tot typen EN vegen dat de S3 constant via z'n Swype algoritmes wijs probeert te worden uit de letters die ik in tik? Of schakelt hij alleen Swype in als hij registreert dat ik mijn vinger op het scherm hou en over de letters veeg? Daarmee bedoel ik, is het toetsenbord voor een Non-T9, Non-Swype tikker zoals ik wel te gebruiken of wordt mij hardhandig Swype opgelegd?
Je kunt het uitschakelen of inschakelen in de Instellingen. Bovendien 'swypet' hij alleen als je begint met vegen, niet als je tikt :)
Oh gelukkig. Dank je voor ophelderen van deze kwestie.
Ik neem aan dat je dat door elkaar kunt gebruiken. Op mijn one x wel in ieder geval. Ideaal, als je een term moet typen die zeker niet in het woordenboek staat, kun je het beste even los typen. Maar "hartelijk gefeliciteerd" heb je razend snel geswypet.
Dat van het taalgebruik viel me ook al op, zou dat inderdaad voortaan achterwege laten, haalt de kwaliteit van je overigens prima review naar een ietwat puberaal niveau. Gebruikte je trouwens een autocue? Het ging namelijk behoorlijk soepeltjes.
Qua presentaties zie je iig verbetering dus oefening baart kunst Arnoud.
En dat beetje creatieve humorvolle taalgebruik kan ik wel waarderen hoor.
totaal offtopic, maar misschien eens een paar afleveringen van het autoprogramma TopGear bekijken? De drie presentatoren (James May, Jeremy Clarksonen Richard Hammond) zijn ontzettend goed in het combineren van net taalgebruik met een serie humorvolle superlatieven.

Je kan inderdaad wel de video een beetje aandikken met lichtjes overdrijven en wat humor, anders is het immers ook weer een beetje saai.
het decor van 1Vandaag te kijken.
Dat decor ken ik niet, maar bij het begin van het filmpje meende ik even dat Arnoud Wokke een titanium been had dat nogal prominent in beeld kwam. Wat mij betreft liever wat verder inzoomen dan al dat decor. Gewoon to the point blijft langer houdbaar.
Eigenlijk geldt hetzelfde voor het taalgebruik en de "vieze" nagels. Straks gaat Arnoud ook nog lopen door de studio... 8)7
Fuck it, bijna een maand later een comment van mij op:
Echter, termen zoals "retesnel" en "trap in de ballen van..." doen afbreuk aan de professionaliteit en kwaliteit van de review en dat is jammer.
Dit geeft juist een eigen gezicht, mooi zo! Hoezo nog professioneler, je bedoelt saaier? AUB niet. Don't change.
De reden dat CaffeineMark onverwachtte resultaten geeft is omdat CaffeineMark maar op één core draait - die benchmark moet dus echt weg van Tweakers. CPU belasting op mijn SGS3 tijdens de benchmark is constant rond de 25%, met dezelfde eindscore.

Je moet de score nog maal het aantal (volledige) cores doen, dus. Mits je dat doet wordt de One S voorbijgestreefd, maar de One X blijft aan de top.

EDIT #1:

Jammer dat CF-Bench resultaten niet genoemd worden. De One X and S3 ontlopen elkaar daar nauwelijks:

SGS3: 23966, 6489, 13080
OneX: 22988, 6003, 12797

EDIT #2:

Ik zie dat het artikel nu aangepast is, en er bij staat dat CaffeineMark slechts één core gebruikt. Als je je afvroeg waar deze reactie op slaat, origineel stond dat er niet bij ;)

[Reactie gewijzigd door BoomSmurf op 31 mei 2012 11:42]

precies ik stelde me al vragen dat de one s meermaals beter scoorde dan de x, dacht al misschien is de S the One you've been waiting for :p

nu weet ik waarom dit zo is, bedankt boomsmurf
Mooie uitgebreide review. Opvallend ook is dat de Nokia Lumia 800 helemaal onderaan eindigt bij de BrowserMark.

Samsung heeft zich gerealiseerd dat de beste smartphone meer betekent dan de nieuwste, beste en snelste hardware. ;)
Getuige hun focus op de usability van de SIII; dit is precies waar Iphones het tot dusver altijd beter deed dan hun "android" tegenhangers.
En onder die usability valt dus ook de innovatie binnen de software wat functionaliteiten als: S-Voice, Smart Stay, S-Beam, Direct Call, Popup-Play heeft opgeleverd.
Verder is er ook aandacht besteedt aan de gestures op de SIII:
http://youtu.be/M6idNXrjfAo

Verder heeft Samsung zich ook gerealiseerd dat het behouden van een fysieke "Home" button beter is voor haar gebruikers. :*)
Ik juich het dan ook van harte toe dat Samsung zich focust op de "usability" van de SIII en de toekomstige Galaxy S4 en verder.

Aan het einde van de rit gaat het er denk ik toch om dat de gebruiker een telefoon in zijn handen heeft wat prettig in het gebruik is en ook echt "SMART" is en het leven een stukje makkelijker en leuker maakt. :P :)
Ik denk dat Samsung met de SIII dan ook een eerste echte goede stap heeft gezet om dit te bereiken en dat juich ik van harte toe.
Ik wacht met smart op wat er meekomt met de toekomstige Galaxy S4's en verder _/-\o_
Ik vraag mij af of de accu langer meegaat, dan die van de one x. Want volgens mij heeft Tweakers.net de one x nog niet goed getest nadat de nieuwe update uit is.

Want een companion core is toch echt handig tov de grotere accu van de siii
Ik vraag mij af of de accu langer meegaat, dan die van de one x. Want volgens mij heeft Tweakers.net de one x nog niet goed getest nadat de nieuwe update uit is.
We hebben getest met 1.27, niet de brakke 1.26 die oorspronkelijk op toestellen stond die uitkwamen (met het verkeerd geplaatste bestand voor power-management enzo). De accu presteerde dan ook goed, vooral in idle. Dat kun je ook hier teruglezen.

Inmiddels zit de One X op 1.29, maar ik heb geen indicatie dat de accuprestaties anders zouden zijn als waarmee wij hebben getest.
Ik kan u verzekeren dat de batterij prestaties veel beter zijn in 1.29 ten opzichte van 1.27. U kunt in verschillende topics op XDA lezen dat gebruikers dit melden. en ik uit ervaring ook.
Ik kan u verzekeren dat de batterij prestaties veel beter zijn in 1.29 ten opzichte van 1.27. U kunt in verschillende topics op XDA lezen dat gebruikers dit melden. en ik uit ervaring ook.
We gaan het opnieuw testen :) Ter info: 1.27 verscheen alleen op toestellen voor pers.
Zijn accu tests gedaan vanaf een volle batterij?

Ik zie namelijk met wifi aan een afname van 1% met mijn SII (met ICS). Dat is toch net ff wat anders dan 5%. Ik heb hem snachts echter nooit 100% (ivm afname capaciteit accuduur, zie andere reacie), maar heb ook mobiele data "off" staan (wel 3g). Dat zou kunnen schelen maar betwijfel of het factor 5 scheelt :+ .
Ik heb inderdaad vaak het idee dat mijn accu de eerste 10% sneller leegloopt dan daarna. De laatste 30% gaat echt heel langzaam, en ik laat hem daar ook eigenlijk nooit onderkomen. Zal wel een soort slijtage zijn.
FYI: De CPU frequenties worden vaak door fabrikanten underclocked als battery-save optie zonder dat je het doort hebt wanneer de batterij <30% is.
Bij de One X schakelt de Tegra 3 terug van 1.5Ghz per core naar 1Ghz <30%.
Ik neem aan dat naast de accu "volladen" ook even de bat-stats zijn gecleared in recovery nadat de accu vol is geladen en het maximale aantal mAh van de accu uit interne rapportage is genoemd.

Als je eenmaal een volledige calibratie cycle hebt doorlopen van je accu onder de huidige rom, weet je tenminste ook of deze helemaal correct is.

Dat neemt niet weg dat er grote verschillen zitten in energie gebruik tussen accu's en toestellen. Zo had ik twee HTC Desires (beiden amoled) die toch echt anders waren in stroomverbruik (met name standby) en met behoorlijke verschillen in accu.

Of de accu echt langer meegaat betwijfel ik ook een beetje. Ik denk dat dit gezien het verschil in hardware platform en kernels pas duidelijk wordt over een aantal maanden als mensen zich goed hebben verdiept in de optimalisatie.
Zoals het er nu voorstaat zijn beide toestellen gelijkwaardig naar mijn idee.
Ik wil dit graag bij deze bevestigen. Zelfs idle time na 8uur slapen is regelmatig <3% (veelal 1-2%)
De companion core is iets dat gepresenteerd wordt als een mooie feature, maar in feite is het een workaround omdat de tegra3 quadcore niet slechts 1 reguliere core met laag genoeg stroomverbruik weet te laten draaien. De samsung quadcore lukt dit wel, en heeft zodoende geen duur extra silicium nodig om toch energiezuinig te zijn.

Grotendeels komt dit door het feit dat samsung de quad-core al op een kleiner procédé heeft weten te fabriceren. Wellicht hebben ze ook wat tweaks in het powermanagement die ervoor zorgen dat de inactieve cores ook echt nauwelijks tot geen stroom verbruiken.
In de praktijk is de One X voor mij echter wel duidelijk het toestel dat het langst met een acculading kan werken in de serie android toestellen die ik gebruikt heb (hero, desire z, galaxy S II, galaxy note en nu dus de One X). Ik herken me ook niet zo in die 18% in een nacht opgebruikt, volgens mij is mijn One X daar duidelijk zuiniger in terwijl ik toch mijn google sync, tweetdeck, wordfeud en nog wat autosync zaken gewoon aan laat staan.
Je laat die companion core nu dus nogal negatief klinken, maar tenzij ik zelf echt zie dat de SIII net zo'n goede accuduur performance laat zien in werkelijk gebruik vind ik dat Nvidia (en HTC) het erg goed gedaan heeft.
Overigens is het ook nog eens zo dat de S III dus een zwaardere accu heeft, dus het werkelijke verbruik in idle van de soc ligt iets hoger dan de percentages puur laten zien.

edit @MacPoedel: Klopt, zit over het algemeen op een sterk wifi netwerk inderdaad. Vreemd dat de test zo opgezet is dan, ik denk dat dat voor de meeste mensen wel geldt namelijk.

[Reactie gewijzigd door finraziel op 31 mei 2012 23:02]

Je laat vermoedelijk geen 3G aan staan 's nachts, of je zit op een goed wifi-netwerk en dan verbruik je minder. In de test zoekt het toestel wel wifi, maar kan niet aanloggen want is net schoongemaakt, dus dan blijft ie op 3G en dat zuipt batterij.
Helaas voor HTC valt de HTC One X voor mij af omdat de accu daar niet vervangen kan worden. Als lithium ion warm wordt dat loopt de capaciteit toch snel achteruit.

Dit zal iedereen zelf wel gemerkt hebben. Hoeveel precies hangt bij li-ion af van de temperatuur en hoe vol de batterij is. Helemaal volladen blijkt funest; volgens wikipedia bij 60 graden 40% capaciteitsverlies in 3 maanden , bij 40 graden 35% per jaar, bij 25 graden 20% per jaar, enz. Zo'n accu wordt tijdens het laden toch snel 40-50 graden dus als je 2 jaar met je toestel wilt doen wordt je min of meer gedwongen de accu te vervangen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion-accu
http://batteryuniversity....g_lithium_based_batteries

Ook al ga je goed om met je accu, het is ieder geval is het wel makkelijk als je zelf de accu kunt vervangen. Denk aan vakantie etc. Zeker als een 1850 mah accu voor onder de 3 euro te bestellen is.

Daarnaast is de out of de box prestatie ook niet super als ik de reviews mag geloven:
http://blog.gsmarena.com/...s-the-results-are-inside/

(5uur en 45 minuten video ipv 8 uur met een S2, staat bij after update)

Een smartphone is natuurlijk meer dan de accuprestaties, maar voor mij persoonlijk wel een belangrijk punt. Ik wil geen product wat ik steeds niet kan gebruiken (wat dan vervolgens weer erger wordt hoe ouder de telefoon wordt).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 31 mei 2012 12:59]

Nette analyse, maar je informatie klopt niet. In de One X zit geen Lithium-Ion accu, maar een Lithium-polymeer accu. Dat laatste wordt ook in de iPhone gebruikt en ik heb het idee dat daar de batterij ook lang genoeg meegaat.
Volladen is dacht ik geen enkel probleem. Alleen warmte en echt tot de laatste druppel leeg laten lopen is slecht voor de batterij.
Volladen is dacht ik geen enkel probleem. Alleen warmte en echt tot de laatste druppel leeg laten lopen is slecht voor de batterij.
Jij denkt, hij komt met gedocumenteerde argumenten. Wie geloof je nu zelf?
Die 40% capaciteitsverlies in 3 maanden is als je hem die 3 maanden ook continu op 60 graden bewaart, niet als hij die temperatuur eventjes een keer aantikt!
We zullen zien, ik heb bij vorige toestellen zelf nog nooit een accu hoeven te vervangen, mijn 2,5 jaar oude Hero doet het qua accu ook nog prima (voor de rest valt hij uit elkaar, maar de accu is prima :P)
edit: overigens wordt de accu volgens mij ook geen 60 graden, weet niet of iemand hier echt meer info over heeft, maar ik zou op gevoel zeggen dat hij misschien 40 graden wordt als je tegelijk oplaadt en een energie-intensieve applicatie gebruikt. Gamen met je telefoon aan de lader of zo dus. Als je telefoon gewoon idle ligt te laden wordt hij helemaal niet zo warm.

[Reactie gewijzigd door finraziel op 31 mei 2012 16:15]

Je weet dat er geen li-ion accu in de X zit? dus heel je verhaal is NVT.
Aan de resultaten te zien, lijkt het mij dat het sterk gaat afhangen van wat je met je toestel doet: zit je veel met video's, internet, ... te spelen (zodat je telefoon zelden lange tijd stand-by staat) en bel je daartussen af en toe eens, dan zal de SIII het waarschijnlijk halen van de HTC's. Bel je vooral, met af en toe eens wat internet, facebook, e-mails, en staat de telefoon voor de rest stand-by, dan halen de HTC's het hoogstwaarschijnlijk.

Ik vind persoonlijk deze telefoon te groot (net zoals ik de One X ook te groot vind). Ik heb wel grote handen, dus het bedienen zou nog gaan. Het is vooral het "in mijn broekzak kwijt kunnen", dat voor mij een groot minpunt is. Ik heb meestal 2 telefoons bij (werk en privé), en dan is er al snel geen plaats voor zo'n bakbeest.
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik de HTC One X ook wat aan de grote kant vond toen ik hem voor het eerst zag. Nu ik hem een paar maanden in bezit heb kan ik alleen maar zeggen dat ik niet meer kleiner zou hoeven. Je went heel erg snel aan het formaat en als ik nu de Desire zie (mijn oude toestel) dan is die juist degene die erg klein is...
Als ik de review zo lees heb ik iig geen spijt dat ik voor de One X ben gegaan. Heb nou niet het idee dat de SIII zoveel beter is in dagelijks gebruik.
Mijn vriendin heeft een desire, ik een one x. De desire is idd een stuk kleiner en dat is lastiger met internetten. Maar de desire is wel lekker makkelijk met 1 hand en 1 duim te gebruiken. Dat kost op de one x een stuk meer moeite. Zo veel dat ik dat op straat niet ga proberen, omdat ik me telefoon niet en stevig vast kan houden en overal op scherm kan bedienen.
Ik denk dat het tijd wordt voor een interface waarbij alle bedieningselementen in een kleiner gebied concentreert zijn. Net als de webbrowser quick controls, of hoe dat ook mag heten. Alleen wordt een 'slide-in' vanaf de zijkant lang niet altijd gedetecteerd en dan komen ze niet te voorschijn. Van onderaf werkt het wel altijd. Het touchscreen is niet zo goed aan het randje.
Ik heb de galaxy SIII en ik heb er geen last van, misschien heb jij kleine handen? of ik grote? 8)7
Zelf heb ik ook beide toestellen en ik moet je hier gelijk geven. De Desire is echt goed stevig vast te houden in 1 hand, terwijl je met de One X toch regelmatig je grip moet verleggen om elk deel van het scherm te kunnen bereiken. Dat heeft tot gevolg dat ik de One X niet graag lopend en zeker niet graag fietsend gebruik. Nu is de Desire meer dan twee jaar oud en in het geval dat ie valt is dat natuurlijk minder erg dan de One X. Helaas is de One X al wel een keer op de straat gestuiterd terwijl ik lopend aan het internetten was, helaas twee kleine deukjes in de behuizing, gelukkig helemaal niks aan het scherm.

edit: en ik heb niet echt kleine handen, ben bijna 2 meter lang.

[Reactie gewijzigd door wph op 31 mei 2012 16:13]

Bij de introductie van de S2 was er ook veel geluid te horen dat deze wellicht te groot was.. nu is dat inmiddels de 'standaardmaat'. ;)

Maar dat is iets persoonlijks.. Samsung introduceerde de Galaxy Note en ze gingen ervan uit dat het een probeerproject was, ze hadden zelf niet voorzien dat ze zoveel Note's zouden verkopen. Ikzelf vind 4,3" toch echt de grens wat comfort betreft, en voor mij is 4" zo'n beetje ideaal (Heb op het moment een Nokia E7, en de Xperia P vind ik op het moment erg interessant). En is er voor ieder wat wils.. Xperia Ray met een 3,3" (persoonlijk vind ik dat niks) gaat ook nog redelijk over de toonbank.

De S3 heeft nette specs en ziet er niet verkeerd uit, toch denk ik dat ze zo'n ¤100,- in de prijs moeten zakken willen ze HTC het moeilijk maken :P
Inderdaad, ik vond em toen ook te groot maar heb er uiteindelijk mee kunnen leven.
Wat niet veranderd is, is dat ik deze maat de bovengrens vind!

De 9250 van Google-sung, de One X en nu ook deze SIII vind ik simpelweg te groot.

Als ze niet met een 4.0" versie komen, ga ik dus ook niet overstappen. Nu moet ik zeggen dat je met een ICS SII ook niet veel reden hebt om over te stappen, mij bevalt m'n huidige custom rom ook prima, ik heb niet zo'n zin om weer te moeten wachten tot deze voor de SIII weer even goed is, Samsungs TW zit ik toch ook niet op te wachten.
Wat is nu eigenlijk nog het voordeel van Amoled behalve dieper zwart? De helderheid is minder, de kleurechtheid is minder, de scherpte (vanwege pentile) is minder, de levensduur is minder, gevoelig voor inbranden. Had Samsung niet gewoon voor een soortgelijk scherm als de One-X moeten gaan?
Dieper zwart betekent een hogere contrastwaarde. Ik pik amoled-schermen er altijd zo tussenuit, want ze zien er gewoon erg mooi uit, ondanks dat de kleurechtheid soms minder is. Ook zijn ze niet allemaal pentile.

Je vergeet overigens een nadeel, ze verbruiken meer energie tijdens het weergeven van wit. Daarom doen telefoons met amoled-scherm het ook iets minder goed in onze browse accutest.
Misschien een idee om een keer de inverted colour modes te testen van de browser ?
Bij de meeste browsers kun je dit al instellen en ik gebruik dit regelmatig.
Kan me goed voorstellen dat dit wonderen doet in de browser test.
Als er in de sgs3 praktisch hetzelfde scherm in zit als bij de galaxy nexus is dat wel een groot nadeel. Ten eerste zijn er nogal veel gevallen bekend van de galaxy nexus die met een slecht scherm zijn uitgeleverd, waarbij er lichte en donkere vlekken zichtbaar zijn op het scherm (mijn sgn is daardoor doa). Ten tweede zijn zelfs bij de goede schermen duidelijk strepen zichtbaar bij het bekijken van sites zoals tweakers als de helderheid niet hoog staat(zwarte tekst met witte achtergrond). Problemen die ik bij de sgs2 en sgs niet gezien heb, maar misschien komen door de veel hogere pixeldichtheid van de sgn (en sgs3?).

De goede zwartwaarden zijn mooi, zeker in zwarte telefoons. Verder is de levensduur niet echt een issue omdat de meeste Android toestellen na een jaar toch geen updates meer krijgen, waardoor de software een stuk sneller verouderd dan de hardware. Mochten ze de kleurweergave, energieverbruik en witweergave beter krijgen dan heeft lcd inderdaad geen bestaansrecht meer, maar tot die tijd heb ik liever lcd.

Verder een nette review, maar bij Samsung telefoons moet je toch altijd eerst even een maandje (of meer) wachten tot de eerste gebruikersreviews komen die ook de minpunten bespreken bij langdurig gebruik (batches met niet werkende gps bij de SGS1, reboots bij de SGS2, reboots, ghost charging en batches met waardeloze schermen bij de SGN) misschien dat ik pech heb, maar de sgn is al mijn derde (van drie) samsung toestellen in een jaar wat niet naar behoren functioneert. Hopelijk doet mijn 2e SGN het beter.

[Reactie gewijzigd door Bastard op 31 mei 2012 13:16]

AMOLED en LCD zijn nagenoeg onvergelijkbaar. Oled is in feite een heel eenvoudige schermtechniek: de pixels bestaan uit subpixels die zelf lichtgeven.

Bij een LCD doe je moeilijk met een backlight (die er altijd wel in een bepaalde vorm moet zijn, en een kleurenfilter.

dit uit zich in een groot verschil in het aantal schermlagen, waar Samoled en 4 of 5 had (uit mijn hoofd) heeft IPS LCD er ongeveer 10. Dan snap je ook dat het backlight stroom vreet, er moet immers genoeg licht doorheen om nog leesbaar te zijn. Door het kleinere aantal schermlagen is er ook minder licht nodig om Oled te kunnen lezen.
Ook is het scherm VEEL dunner, precies die reden waarom de One X dikker is dan de One S. Ze hebben waarschijnlijk meer moeite gedaan omde One X op 9mm te krijgen dan de One S op 8mm.

Door het technische verschil kunnen bij oled de pixels uit (en dus geen energieverbruik) in het geval van zwart weergeven, en bij LCD staat de automatische stroomverslinder gewoon aan, met antraciet als gevolg.

Het inbranden is inmiddels niet echt een probleem meer, hier is veel vooruitgang geboekt.

een rgbw subpixel lay-out (dus SAMOLED HD + WhiteMagic of een andere naam) staat ook op de planning (Sony doet dit al in LCD's). Dit lost de problemen met witweergave, helderheid en energieverbuik tijdens het weergeven van wit helemaal op, misschien zelfs nog beter dan LCD.

Daar komt nog eens bij dat Oled en consorten misschien 6-7 jaar in ontwikkeling zijn (de eerste 2-3 jaar ook nog eens echte R&D), waar dat bij LCD inmiddels wel 12-13 jaar is. Als een relatief nieuwe techniek nu al overduidelijke voordelen biedt t.o.v. de LCD's (die gewoon nagenoeg onoplosbare nadelen hebben), houdt dat heel veel mogelijkheid voor de toekomst. Bij Oled kan het wit wel nog flinke verbeteringen ondergaan, waarbij het zwart van SLCD2 in de One X vrij dicht bij het maximaal haalbare van LCD ligt voor mijn gevoel. Ook loopt de maximale PPI snel naar LCD toe, wat mijn inziens betekent dat ook daar (met meer R&D) LCD voorbijgestreeft kan worden.

ik denk dat over 3 jaar LCD geen schijn van kans meer heeft tegen Oled.
Interessante analyse en ik ben het ook deels met je eens, AMOLED heeft behoorlijk wat potentieel.

Wat betreft dat inbranden, mijn HTC Desire heeft dit behoorlijk. De hele statusbalk is ingebrand en ook de helderheid van de leds lijkt af te nemen, het beelscherm oogt wat flets. Ook over de Galaxy S2 zijn genoeg berichten te vinden van ingebrande elementen en datzelfde geldt voor de schermen in de Droid Razr en de Galaxy Nexus. Dus alle AMOLDED schermen tot nu toe hebben er last van, dus je opmerking dat inbranden geen probleem meer is, vind ik te kort door de bocht en de tijd zal leren wat de Galaxy S3 doet. Ik denk echter dat het nog steeds een probleem is. Immers, als ze de levensduur zo enorm verbeterd hadden, hadden ze ook geen PenTile meer hoeven gebruiken. Dit was volgens eigen zeggen nodig om de levensduur voor fullRGB pixels nog te kort was op dat aantal PPI.

Daarnaast gaan de ontwikkelingen bij lcd ook nog steeds behoorlijk hard, als je het scherm in de One X ziet, dat is toch echt een behoorlijk stap omhoog vanaf bijvoorbeeld een iPhone4s scherm.

Als laatste, over drie jaar is het best mogelijk dat LCD geen schijn van kans meer heeft, al betwijfel ik dat. Daarnaast, over 3 jaar is de Galaxy S3 een relikwie uit vervlogen tijden, dus het gaat om nu.
Mijn punt is vooral dat er bij de SGN wellicht voor een te hoge PPI (icm met amoled)gekozen is waardoor de kwaliteit van de schermen nogal eens sterk wil verschillen. Misschien dat dit probleem inmiddels opgelost is (we zijn tenslotte al weer een tijdje verder), maar dat is wel iets om extra op te letten, zeker gezien je in de eerste dagen dat je je toestel hebt veel gemakkelijker je telefoon kunt omruilen zonder extra procedures en wachttijd.

Ik ben bekend met de technieken erachter en ik verwacht ook dat lcd over enkele jaren het kan vergeten t.o.v. (am)oled. Maar een punt is dat een (in theorie) superieure en vooruitstrevende techniek in de praktijk wel eens mindere beelden wil geven dan uitontwikkelde en wellicht oubollige techniek. Net zoals de eerste lcd's veel slechter waren dan de crt's van dat moment. Dat er in Amoled meer potentie zit dan in lcd ben ik het mee eens, maar ik moet het eerste Amoled scherm nog zien dat beter is dan een goed lcd scherm (al is dit natuurlijk ook gedeeltelijk smaak).
Omdat het niet om waardes gaat maar wat je IRL mooier vindt :) Daarom heb ik AMOLED en wil ik nooit meer terug naar LCD (tenzij hetzelfde zwart kan worden weergeven).

Daarbij als we alleen maar technieken gebruiken die 100% werken ontdekken we nooit wat nieuws en was het LCD scherm zoals in de one X ook nooit ontstaan, omdat het volgens diezelfde redenatie helemaal niet logisch was geweest, LCD was op het begin veel slechter als CRT :)

Dus ik ben juist blij dat er tijd en geld in AMOLED geinvesteerd wordt en je kan moeilijk zeggen dat Samsung daar slecht bij boert :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 31 mei 2012 09:26]

Ik was ook van gedachte dat ik niets anders meer wilde dan AMOLED, maar toen ik het beeldscherm van de One X zag was ik toch heel vlug van gedachten veranderd. Daarnaast is de levensduur toch wel een probleem, mijn statusbalk is volledig ingebrand op mijn HTC Desire en als je je telefoon dan in horizontale stand houdt zie je een hele verkleurde balk lopen. Daarnaast heb ik het idee dat het beelscherm steeds fletser wordt, het lijkt alsof de helderheid van de leds afneemt.
Ik was ook van gedachte dat ik niets anders meer wilde dan AMOLED, maar toen ik het beeldscherm van de One X zag was ik toch heel vlug van gedachten veranderd.
Ik niet, absoluut zeer mooi scherm, maar niet voor mij, ik wil AMOLED!
Daarnaast is de levensduur toch wel een probleem, mijn statusbalk is volledig ingebrand op mijn HTC Desire en als je je telefoon dan in horizontale stand houdt zie je een hele verkleurde balk lopen. Daarnaast heb ik het idee dat het beelscherm steeds fletser wordt, het lijkt alsof de helderheid van de leds afneemt.
Ah dus jij denkt dat dat ook meteen geld voor de nieuwste AMOLED technieken? De S2 heeft het al veel minder dan de S1 bijv, en als ik op de ingezoomde foto's kijk zie ik dat die op de S3 veel minder fel branden en dus ook minder snel op zullen zijn...

Daarbij is het voor mij normaal om elk half jaar een nieuw toestel te kopen, dus merk sowieso niks van inbranden en dergelijke...
Pentile is iets wat bij dit soort schermen eigenlijk alleen nog in theorie een nadeel is. In de praktijk merk je er niks van met deze hoge resoluties en PPI. Verder is doordat het zwart ook echt zwart is het contrast erg hoog en springen de kleuren er echt uit, wat er heel mooi uitziet.
Offtopic: Ben ik de enige die zich mateloos ergert aan alle commentaren die men aan het adres van Arnoudwokke geeft, maar zelf de regels van DT nog niet beheersen?
Eerste persoon enkelvoud is zonder DT ... vergeet het niet!

Ontopic: Samsung heeft weer een mooie smartphone afgeleverd. Wat voor mij toch een njet zou zijn, en waar ik me nu aan irriteer bij mijn SII, is het plastic gevoel. Wanneer leert Samsung voor hun vlaggenschip eens hoogwaardige materialen gebruiken (daar kunnen ze echt nog iets van leren bij Apple)?

Prima review!
Je bedoelt het vele glas waar de laatste iphone van gemaakt is, het glas wat veel telefoons heeft doen sneuvelen, wat vele pagina's aan klachten op het internet heeft veroorzaakt en wat ervoor zorgt dat je het oh-zo-mooie-design achter een rubberen hoesje moet verbergen om zeker te zijn dat je de volgende iphone redt..

Een telefoon is (voor mij) een gebruiksvoorwerp en moet dus ook zo in elkaar zitten. Dus geen glas maar buigzaam en flexibel plastic of iets dergelijks. Mijn telefoon (galaxy nexus) is helaas al een paar keer gevallen op een stenen ondergrond, echter meer dan een krasje en een putje in de bezel geen schade.. Ervaring en youtube laat zien dat dat bij apple wel anders is.

Nee, laat samsung maar lekker plastic gebruiken.
Helemaal mee eens.
Het is van de zotte om een 'mooie' telefoon te kopen om vervolgens het design te verpesten dmv een lelijk plastic hoesje.
Ik heb om m'n Galaxy S 1 en 2 nooit een hoesje gehad en zagen er na een jaar nog steeds perfect uit, ondanks dat ze meerdere malen zijn gevallen.
Niet om het een of ander, maar op het internet zijn ook vele pagina's aan klachten te vinden over galaxy nexus-jes die bij het eerste tikje op een stenen ondergrond aan diggelen vallen. Naast plastic heb je dus ook nog een flinke dosis geluk nodig en een beschermhoesje om te zorgen dat je de volgende nexus redt ;).

Tevens zit er bij de 4s al een dun randje plastic om het scherm heen dat er volgens mij bij de 4 niet zat. In ieder geval genoeg om een iphone 3 meter te laten vliegen en op beton te laten landen met alleen een deukje in dat plastic (al ga ik ervan uit dat dat puur geluk was).

[Reactie gewijzigd door Bastard op 31 mei 2012 16:41]

Wanneer leert Samsung voor hun vlaggenschip eens hoogwaardige materialen gebruiken (daar kunnen ze echt nog iets van leren bij Apple)?
Je kan het ook omdraaien, waarom een telefoon zwaarder en kwetsbaarder maken dan nodig is...

De S1 en S2 hebben zich kwa degelijkheid echt wel bewezen! Daarbij is de S3 niet eens zwaarder als de iphone 4S en wel veeeeeeel groter, ik ben het dan ook met Makkelijk in 'reviews: Samsung Galaxy S III: een versnelling hoger' eens dat lichtheid juist positief is!

Meer gewicht is meer massa die de grond moet remmen bij een val, en aangezien de grond niet mee werkt betekend dat gewoon een hardere klap voor het toestel :)

Aan de andere kant snap ik best dat genoeg mensen zich laten leiden door het gevoel dat het minder is, maar vergeet niet dat dat enkel een gevoel is!
Misschien dat je een bron kunt geven, ik geloof er namelijk niet veel van.

Uit eigen ervaring blijkt in ieder geval dat het met de degelijkheid prima zit. Zowel S2, als S1 als S Plus kunnen prima tegen een regenbui of een natte binnenzak.
Bron, zelf meegemaakt. Dat gebeurt heus niet bij elke telefoon, maar je weet zelf wat er gebeurd als je één ervaring hebt met één telefoon. Dat kan de gehele ervaring beïnvloeden. Zelf heb ik bijvoorbeeld de lumia 800 in het toilet laten vallen en deze werkte nog perfect! Dat beïnvloed mijn ervaring natuurlijk heel erg.
Nooit van gehoord, mijn SGS1 die ik op dag 1 heb gekocht is al een jaar van mijn vader die soms uren (achter elkaar) aan het bellen is op sint maarten (nee niet in NL) waar het veel veel vochtiger is als hier...

Maargoed dat is maar 1 ervaring natuurlijk :) Had gehoopt dat ie nu wel stuk zou gaan dan kon ik mijn galaxy note aan de vader verkopen, en de S3 gaan halen...
Offtopic: @ Arnoud Wokke als je een filmpje maakt waar je een telefoon in de hand houd en de telefoon in een close-up hebt houd dan niet je vingers voor een deel van het scherm... En zorg er voor dat je nagels geknipt zijn en er geen zwarte randen onder zitten niet echt lekker fris om naar te kijken imo... Je kunt misschien een tweaker zijn maar als je een video review doet wees dan in iedergeval een beetje netjes verzorgt aangezien je voor de camera staat. 8)7 :*) :Y)

Ontopic: Telefoon ziet er mooi uit maar ik ben scepties over hoe krasbestendig deze telefoon eigenlijk is. Wordt al in het filmpje op de eerste pagina gezegt dat er niet echt krasbestendig is zoals als samsung zegt dat hij is. Plus is hij wel erg groot hij is bijna even groot als een galaxy note die maar 0.2inch(halve centimeter) groter is... Eigenlijk is de galaxy S3 dus een mini tablet, een iets kleinere versie van de galaxy note met een meer krachtige processor maar die 2 keer zo duur is ? |:( :?

In iedergeval verder goede review. :P :)

[Reactie gewijzigd door Athilion op 31 mei 2012 08:35]

Ik weet het niet hoor maar dit is uitermate flauw en daarnaast ook niet waar.
Ja natuurlijk zitten een deel van zijn vingers voor het scherm maar dat is niet echt erg omdat er genoeg tussenfilmpje zijn waarin de telefoon voledig wordt getoont. Het gaat immers om de telefoon dus let je daarop en niet op de vingers van Arnout Wokke Daarnaast komt alle informatie goed en betrouwbaar over en is het een goed opgebouwde presentatie. Naar deze presentatie kon ik goed luisteren.

De samsung galaxy S3 is natuurlijk weer top of the line en dat moet ook wel wil Samsung aan de top blijven. Maar toch blijkt ook weer uit deze test dat de concurentie hard aan het inlopen is. Met bijvoorbeeld De HTC one X welke ongeveer een directe concurent is voor de S3 en met de HTC one S welke een concurent is voor de S2 en misschien nog wel voor de S3. omdat deze ook snel is een amuled scherm heeft, van keramiek is gemaakt en met 4,3 inc handzamer is dan de S3.

@ hierboven ik weet niet hoe jij bij de 0,2 inch komt maar volgens mij is de Note 5,3 inch dan scheelt het al gou 0,5 inch in scherm met de s3 en 0,6 inch met de One X.

Misschien even goed te vermelden dat de blauwe versie vertraging op heet gelopen dat is hier te vinden:
nieuws: Galaxy S III voorlopig alleen in wit wegens productieproblemen

De volgende Forums zijn ook nog te bekijen voor discussie:
ervaringen en discussie forum:
[Samsung Galaxy SIII] Ervaringen en Discussie

Discussie over het pentile forum:
Samsung Galaxy SIII: Het scherm. Is Pentile goed of slecht?

Levertijden en prijzen forum:
Samsung Galaxy SIII - Levertijden en Prijzen

Als laatste leverde samsung geen 50 gb dropbox ruimte bj de Galaxy S3?
Over Pentile gesproken is het volgende wel goed om te weten:
Pentile heeft per "pixel" maar 2 subpixels (RG-BG = 2 pixels), waar RGB er per pixel 3 stuks heeft (RGB-RGB = 2 pixels).

In de praktijk heeft een Pentile scherm dus altijd ~1/3 minder resolutie (= minder "scherp") dan een RGB scherm op vergelijkbare (pixel)resolutie. De PPI van een Pentile scherm direct vergelijken met die van een RGB scherm is feitelijk dus een scheve vergelijking. Het Pentile scherm heeft in de praktijk namelijk 1/3 minder resolutie, in principe moet de PPI bij Pentile op 66,7% gesteld worden in vergelijking met een RGB scherm.

Ik heb het 1280x720 pentile scherm van de S3 en de Nexus nog niet gezien, maar bij de 800x480 en 960x540 pentile schermen zie ik dit resolutieverschil zelf echt heel duidelijk. Ik heb een HTC Desire (800x480 Amoled pentile) gehad en vond de onscherpte (m.n. bij gewone websites zonder zoomen) ronduit storend. De Desire HD (800x480 RGB LCD) die hem opvolgde was wat dat betreft een echte verademing: ondanks dat de Desire 3,7" is en de HD 4,3" is het scherm van de HD gewoon duidelijk een stuk scherper. Vooral goed te zien bij webbrowsen.

Dit was voor mij ook 1 van de belangrijkste redenen om geen One S te nemen, en toch maar voor een (2e hands) Senstation XE te gaan: het resolutieverlies bij de One S was t.o.v. de Sensation XE voor mij onacceptabel, ondanks beide 'officieel' 960x540 zijn. Ik koop een telefoon mede om veel mee te internetten/browsen, en mijn ogen zijn goed genoeg om kleine lettertjes te lezen zonder in te zoomen. Dit gaat niet echt lekker op de Pentile schermen die ik tot nu toe heb gezien, en dat is me veel belangrijker dan zwartwaarden.

Best mogelijk dat de GS III met zijn hoge 1280x720 resolutie e.e.a. qua pentile voldoende compenseert, maar ik zou dit eerst met eigen ogen moeten zien. In andere reviews heb ik namelijk wel degelijk gelezen dat men een duidelijk scherpteverschil zag tussen de S3 en de One X bijvoorbeeld. Niet iedereen is hier trouwens gevoelig voor, wat ook logisch is omdat niet iedereen even scherpe ogen heeft en niet iedereen dezelfde zaken belangrijk en/of storend vindt.
Het is echter wel een tip mijnerzijds om dit mee te nemen in de vergelijking, dus om de boel eerst naast elkaar te bekijken, bij voorkeur ook met een (standaard - niet mobiel aangepaste) website open.

@Real_G hieronder:
Uiteraard bepalen subpixels mede de resulutie, want pixels zijn opgebouwd uit subpixels.
Wat onder pentile een 'pixel' wordt genoemd kan niet het volledige kleurenpalet weergeven, iets wat bij RGB wel zo is. Bij een pentile versus RGB vergelijking kun je de 'pixels' dus niet rechtstreeks vergelijken.
Verder is die 1/3 resolutieverlies gewoon simpele wiskunde. Zoals ik al schreef: bij Pentile is RedGreen+BlueGreen 2 pixels, ofwel: 1 rode en 1 blauwe subpixel worden samen gedeeld door 2 pixels. Pentile kan dus slechts per 2 pixels 1x rood of 1x blauw weergeven. Bij RGB is RedGreenBlue+RedGreenBlue 2 pixels, ofwel: RGB kan voor iedere pixel zelfstandige het volledige kleurenpalet weergeven.

Ergo: Pentile heeft bij gelijke beeldresolutie en schermformaat (bijv 800x480 @4") t.o.v. RGB 'slechts' 4/6 van de subpixels = 2/3 van de resolutie.
En dan reken ik nog vrij mild want onder ongunstiger omstandigheden (bijv. puur blauw of puur rood op het beeld) heeft een pentile scherm nog maar de helft (!) van de resolutie van een RGB scherm: per 2 'pixels' kan pentile dan namelijk maar 1 subpixel inschakelen!

Dat resolutieverschil ziet er als volgt uit, uitvergroot: review (display One X vs S3, en nog duidelijker (bron).
Best mogelijk dat jij dit niet ziet of niet storend vind op zo'n scherm, maar ik zie het wel degelijk, en duidelijk ook... en ik zag het al lang voordat ik zelfs maar van pentile gehoord had, laat staan wist wat het inhield. Ook bij de One S vs de Sensation is dit verschil goed te zien; en voor mij dermate storend dat ik persoonlijk van de One S heb afgezien. Vele anderen zijn echter dolgelukkig met dat toestel, dus zoals ik al schreef: dit is vrij persoonlijk.

[Reactie gewijzigd door Cheetah op 1 juni 2012 00:37]

Je spreekt over een derde resolutieverlies, dat klopt zowiezo niet. per 2 pixels is er 1 gedeelde subpixel.
en eigenlijk is het geen resolutieverlies, pixels bepalen resolutie geen SUBpixels.


en je verhaal over kleine lettertjes lezen zonder in te zoomen, is ook onzin. op beide schermen is het gewoon goed te lezen.
het scherm van de xe is echt niet veel beter dan de One-s.
het is meer persoonlijke voorkeur. beter wit tegen beter zwart en contrast.

[Reactie gewijzigd door reaL_G op 31 mei 2012 19:59]

Je spreekt over een derde resolutieverlies, dat klopt zowiezo niet. per 2 pixels is er 1 gedeelde subpixel.
Nee twee gedeeld subpixels.
Bij pentile zijn er voor 2 pixels
2 groene subpixels
1 rode subpixel
1 blauwe subpixel

Zowel de rode als de blauwe subpixel worden dus gedeeld.
4 subpixels dus waar een RGB scherm zoals bijvoorbeeld de Nokia Lumia 900 heeft wel een amoled met 6 subpixels per 2 pixels heeft.

(dit in tegen stelling tot het artikel dat op dit moment nog steeds stelt dat groene subpixels worden gedeeld terwijl dat juist niet zo is)

[Reactie gewijzigd door hAl op 1 juni 2012 10:15]

Ik ben het eens met alles wat je zegt maar volgens mij klopt je berekening niet, waar 2 rgb pixels 6 subpixels hebben hebben 2 pentile pixels 5 subpixels, dus het resolutieverlies is 5/6. Op het scherm van de one s, is rood de kleur die het meest storend wordt weergegeven, daar zie ik rood/zwart/rood/zwarte blokjes (subpixels), bij groen en blauw is dit veel minder storend maar is text is het gebrek aan scherpte wel redelijk storend. Ik denk dat het van je gezichtsscherpte afhangt hoezeer je het als storend ervaart. Ik scoor 150/120 op mijn visus (gemiddeld 100 en een ondergrens van normaal tot 70), dus is zie wel 2x beter dan heel veel mensen met een normale visus en ervaar de huidige pentile als storend maar ik denk dat heel veel mensen het verschil gewoonweg niet kunnen waarnemen (zonder vergrootglas)

[Reactie gewijzigd door Madame Jeanette op 1 juni 2012 08:04]

Ook offtopic, maar ik wil het toch even gezegd hebben: Ik vind het in ieder geval een prima video-review. Arnoud heeft een prima rustige spreekstijl en een prettige stem. En geen haperingen. Ben benieuwd hoeveel takes deze review gekost heeft (blijft een arbeidsintensief medium!).

On topic: tja die krasbestendigheid, maar met name de plastic feel doen toch wel veel af aan het high-end gevoel. Echt zonde. Daarnaast vraag ik me af of Samsung met dit formaat de boot mist. De hele doelgroep vrouwen slaan ze hier al mee over (moet je voor de grap op de reacties om je heen letten in een telefoonshop als ze een > 4 inch telefoon vasthebben...).
Wat een azijnpisserij zeg. Gaan we deze discussie over de acteerprestaties van Arnoud nou weer krijgen? Helemaal niets mis met de videoreview en ik vind het ook uitermate flauw om dat zo hier neer te zetten. Het voegt helemaal niets toe aan de inhoud van de review. Net als mijn reactie overigens.

Gister overigens de S III met de One X vergeleken bij de Coolblue. Ze zijn beide groot, maar komen niet in de buurt van de Note.
In een videoreview is het uiterlijk van de presentator gewoon een factor die je serieus moet nemen. En ja, daar komt dus kritiek op als het niet goed is.

Ook voegt het wel degelijk wat toe. De genoemde missers zijn namelijk eenvoudig te verbeteren in volgende videoreviews. Dus waarom zou iemand daar niet over mogen klagen?
Die nagels zijn echt niet fijn om aan te zien. Dat weerhoudt mij persoonlijk ervan om het filmpje af te kijken. Echt niet professioneel :(
Ik wil niet miereneuken maar ook ik vond de nagels onsmakelijk, viel me meteen op en ik stoor me er ook aan....
Hallo bill, ik zou zeggen om nog eens mijn reactie te lezen. Aangezien ik nergens in mijn reactie commentaar heb op de "acteerprestaties" van Arnoud. Mondig doet hij het heel erg goed, zeg alleen dat het niet zo handig is om vingers voor het scherm van een telefoon te houden. Aangezien je een telefoon aan het showen bent dan wil je toch je kijkers zoveel mogelijk van de telefoon laten zien.

Zeg alleen dat er niks mis mee is om een beetje netjes en verzorgt eruit te zien qua nagels aangezien die duidelijk te zien zijn in de close-ups van de telefoon. Plus is het een mening die ik heb, iedereen heeft en mag toch een mening hebben of leven we niet meer in een vrij land met rechts op vrije menings uiting?
Je hebt gelijk. Mijn acteerprestaties opmerking sloeg misschien niet direct op jou. Toevallig gisteravond een andere videoreview van Arnoud bekeken met de bijbehorende reacties. Met dat in mijn achterhoofd heb ik mijn reactie geplaatst en misschien had ik het anders moeten formuleren. Je mag zeker een mening hebben en teruglezend heb je misschien gewoon een punt(tje) ;)
Die vieze nagels vielen mij anders ook direct op. Niet heel erg smakelijk...
Apart dat de reviewers op Gsmarena beweren dat ze nog geen betere mobiel in handen hebben gehad m.b.t. zichtbaarheid van het schem in zonlicht!

Zo zie je maar meningen verschillen.

quote:
the Galaxy S III emerges from our tests as the best outdoor performer we have seen to date.
Ik denk dat een deel te verklaren is door de verschillende focus bij zichtbaarheid in de buitenlucht. Mijn ervaring is dat de focus op maximale helderheid maar een klein deel van het verhaal vertelt. Hoog contrast en verminderde reflecties zijn minstens zo belangrijk en dit is waar het S3 scherm aanzienlijk scoort. Het zichtbare contrast is de sleutel voor leesbaarheid en dat neemt doorgaans aanzienlijk af als de zon vol op je scherm staat. Dan is een hoge helderheid prachtig, maar de donkere waarden worden dan ook ineens licht, waardoor je alsnog matige leesbaarheid overhoudt.
Superuitgebreide review wat precies jouw punt benadrukt:
http://www.displaymate.com/Mobile_Brightness_ShootOut_2.htm

Helderheid is leuk maar als je scherm 2x zo veel licht weerkaast als een ander scherm moet je ook 2 x zo veel icht uitzenden(=2x zo hoge helderheid)...

Daarom hebben amoled schermen inderdaad niet echt hoge brightness, maar zijn ze in de zon zeker niet slecht!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 31 mei 2012 17:00]

Dank je, goede en illustratieve test!
Misschien testen zij op de Noordpool, in de winter waar het licht nauwelijks een kaarsvlam overstijgt?
Dat had ik ook al gelezen op GSM Arena en daar heb ik me toen ook al behoorlijk over verbaasd, omdat het van de tien (?) reviews die ik gelezen heb, de enige is die dat noemt. Ook is AMOLED nog altijd zwak geweest bij gebruik buiten en nu zou het ineens bovenaan staan, wat ik maar lastig te rijmen vind met eerdere resultaten.
Hm, ik vind de galaxy SIII maar jammer. Zeker ten opzichte van de HTC One X.
Persoonlijk denk ik dat de marketing van samsung wat strakker zit want zie niet in waarom veel review sites (cfr techradar) deze beter vind dan de htc one X.

minpuntjes naar mijn mening itt de HTC one X:
- Design ziet er echt cheap uit. Als ik 600 euro uitgeef aan mijn telefoon heb ik graag dat deze er niet uitziet zoals 1 van 80 euro en ook niet zo aanvoelt. Apple geeft hier een mooi gevoel en design aan zen phone en HTC doet dit met zijn desire, sensation en one lijn ook vind ik.

- Het loopt zeer vlot de touchwiz . . . Ja het is zo basic als het maar kan zijn. Geen mooi vormgegeven icoontjes, geen mooi animaties. Op deze manier is het natuurlijk niet moeilijk om vlotter te kunnen lopen dan een mooie sense schil. Dewelke bij mijn 'tests' altijd vlot liep imo.
Kortom ziet de touchwiz schil er dus ook weer goedkoop uit.

- Ivm de camera, ik dacht uit andere reviews te hebben gelezen dat de camera van de One X net beter was?


- Niet heel zwaar (voor als deze comment komt ivm het plastiek) de HTC one X is 3 g lichter. Deze fout maakte techradar ook in hun samsung fanboyisme (sorry maar het komt na aantal samsung phones zo over)
Dus je hebt liever een duur design dat zo breekt en waar je een goedkoop hoesje omheen moet doen? De meeste mensen zijn "wild" met dun telefoon dus je kunt beter duurzaam plastic hebben dan duur ogend, maar snel kapot gaand materiaal.
Hm, ik was wat aan de subjectieve kant, maar dit is helemaal uit de duim gezogen.

Dus nadat de reviewer zegt dat het snel krast, concludeer jij dan dat dit steviger is dan het aluminium van HTC?
No offense, maar dat is wel een heel rare gedachtensprong.

Ik ben het er wel mee eens dat de iPhone heel stevig aanvoelt maar uiteindelijk instant kapot is.
Omdat ze positief oordelen over een toestel betekend niet meteen dat het fanboys zijn. Verder blijven de punten die je aanhaalt over design en touchwiz heel erg subjectief. Is gewoon een kwestie van smaak. Design hangt volledig af van persoonlijke voorkeur, zowel het apparaat zelf als Touchwiz. De een wilt graag mooie animaties etc en de ander wil graag zo snel mogelijk werken en vind overzichtelijkheid belangrijk zonder toeters en bellen. Het is maar net wat je wilt. Om nu te stellen dat de een beter is dan de ander is volledig afhankelijk van de persoon die ernaar kijkt.
hier ben ik perfect van op de hoogte.
Jammer genoeg kunnen andere mensen niet zo goed lezen want krijg hier weer ongewenst score op.
Er staan de volgende woorden die duiden op mijn mening: 'persoonlijk', 'naar mijn mening'.

Ik vind het gewoon belangrijk dat ze hier de nadruk op zouden leggen ook. Dit zijn de puntjes waar mensen hun keuze op baseren. Niet hoeveel ms sneller hij iets start :p

Kan zijn dat ik te cru was met mijn fanboy oordeel over techradar. Maar lees maar eens de galaxy SII en SIII reviews en dan die van de one X en sensation ;)

Niet alles is subjectief daar he :p gewicht en camera opmerking
het is een kwestie van smaak. er word duidelijk vermeld dat de top met de One X en de 4S word gedeeld. geen fanboyisme maar enthousiasme ;) Hij oogt mss cheap (al vind ik van niet) en is er al sinds de SGS kritiek op de buizame batterij cover is het toch uiterst duurzaam. ik vind de one x niet mooi maar het is een super toestel ;)
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True