Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 191, views: 303.666 •

Basisnotebook: uiterlijk en indruk

Hoewel Dell-laptops tot zekere hoogte op maat kunnen worden gemaakt, kiezen we voor een standaarduitvoering van de XPS 15. Voor 529 euro - exclusief verzendkosten - krijgen we een notebook met een Core i3-2310M, 4GB geheugen, een Geforce GT525M-videokaart en een 7200rpm-harddisk met een opslagcapaciteit van 500GB.

Hardware

De Core i3-2310M is lang niet de snelste cpu uit Intels assortiment, maar voor alledaags gebruik voldoet hij zeker. Deze dualcore is op 2,1GHz geklokt en ondersteunt HyperThreading. Een Turbo-functie is er niet; die is voorbehouden aan de i5- en i7-cpu's. Het werkgeheugen is voor de gemiddelde gebruiker ruim voldoende en ook met 500GB opslagcapaciteit kunnen de meeste mensen wel uit de voeten.

Het grafische werk wordt afgehandeld door een Nvidia GT525M met 1GB geheugen. Deze midrange-chip is gebaseerd op de GF108-core en beschikt over 96 cuda-cores, die op 600MHz zijn geklokt. Een gamemonster is het allerminst, maar je kan best een spelletje spelen als je bereid bent om de grafische instellingen wat terug te schroeven.

Uiterlijk en indruk

Over smaak valt niet te twisten, maar op ons maakt het uiterlijk van de XPS 15 geen bijzondere indruk. Het apparaat is echter ook niet lelijk en hij zit stevig in elkaar. De notebook is opgetrokken uit matzwart en grijs plastic, behalve de schermcover: die is van aluminium. Erg tweakbaar is de XPS 15 niet, wie bijvoorbeeld een ssd wil inbouwen, zal bijvoorbeeld de omijsting om het toetsenbord moeten verwijderen. Wie hier niet voor terugschrikt kan echter in 10 minuten klaar zijn.

Dell XPS 15 Dell XPS 15

Dell maakt al tijden gebruik van chiclet-toetsenborden en ook het exemplaar van de XPS 15 doet zijn werk prima. In tegenstelling tot veel 15,6"-notebooks heeft Dell een numeriek eiland achterwege gelaten, vermoedelijk om ruimte over te houden voor de JBL-speakers. Dat is een begrijpelijke keuze, maar we kunnen ons indenken dat niet iedereen de voorkeur aan geluidskwaliteit boven extra toetsen geeft. Het touchpad heeft twee fysieke muisnoppen en kan overweg met multitouch-gestures.

Dell XPS 15 Dell XPS 15 L502x (502X-2006)

Beeld en Geluid

De XPS 15 heeft een relatief eenvoudige lcd met een resolutie van 1366x768 pixels. We hadden graag een hogere resolutie gezien maar dat is op dit prijsniveau momenteel geen optie. Als optie zijn wel schermen met een hogere resolutie en een beter beeld te krijgen, maar dat zou de notebook voor ons te duur maken.

De speakers van audiobedrijf JBL zijn van bovengemiddelde kwaliteit. Zoals gezegd zijn er naast het toetsenbord twee langwerpige speakers geplaatst, en aan de onderzijde van de notebook is nog een subwoofer verstopt. De geluidskwaliteit is erg goed en voor laptopbegrippen zijn de lage tonen uitstekend. Zelfs als het volume flink wordt opgeschroefd, is er weinig vervorming te ontdekken.

Aansluitingen

De XPS 15 is voor een Basisnotebook erg uitgebreid: er zijn twee usb 3.0-poorten, een gecombineerde usb 2.0/esata-poort, een s/pdif-uitgang, een dvd-drive, een sd-kaartlezer en een gigabit-ethernetpoort. Een extra scherm kan op de hdmi-uitgang of de mini-displayport worden aangesloten. Alleen een vga-aansluiting ontbreekt, en dat is toch een beetje jammer: oudere schermen en vooral beamers zijn vaak nog afhankelijk van een klassieke vga-kabel. De laptop ondersteunt ten slotte wifi-n en bluetooth 3.0

Conclusie

De XPS 15 mag dan niet de nieuwste laptop op de markt zijn, hij geeft nog steeds heel veel waar voor je geld. Vooral op het gebied van aansluitingen heeft hij een streepje voor op de concurrentie.

Pluspunten
+Veel aansluitingen
+Goede speakers

Minpunten
-Geen vga-aansluiting

OnbekendLaptops Asus K53SC-SX404V
Asus K53SC-SX404V

De K53 is een goede keuze voor mensen die weinig geven om gpu-prestaties en vooral een snelle cpu zoeken. De Core i5-chip beschikt over een Turbo-functie waardoor de kloksnelheid flink hoger kan uitvallen dan bij de Core i3.

Dell Inspiron 17R (n00q1714nlnl)

Wie een beelddiagonaal van 15,6" te klein vindt, kan deze Dell uit de Inspiron-serie overwegen. Het 17" grote scherm heeft een resolutie van 1600x900 beeldpunten.

Medion Akoya P6631 Laptop

De Akoya P6631 is in de 15,6"-klasse een leuk alternatief. De specificaties zien er goed uit, maar we weten te weinig over de bouwkwaliteit om deze laptop tot Best Buy te bestempelen.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

Dell XPS 15
Dell Vostro V131
Apple MacBook Air 2011 13.3''


Reacties (191)

Reactiefilter:-11910188+185+25+30
Ziet er weer goed uit! Persoonlijk zou ik toch niet zo snel voor een medion gaan, maar die staat ook nergens als eerste dus, ja. Die dell vostro is wel echt heel mooi!!

dofftopic: ik ben er net achter gekomen dat thepiratebay.org via opera op de turbo stand gewoon te gebruiken is. Je maakt dan namelijk gebruik van de servers van opera die wrs in finland staan...

[Reactie gewijzigd door JBee op 1 februari 2012 08:23]

Ik vind dat er grote gebreken zijn. De budget-thin & lights zijn allesbehalve thin & light!
Welke notebook binnen het budget van ¤700 is er volgens jou dan wel 'thin & light'? ;)
En nu niet aankomen met een atom of brazos notebook. Dat is geen thin en light, dat is een netbook.
Precies, dat is een groot probleem inderdaad. Voor maximaal 700 euro kan je geen grote eisen stellen. Een ultrabook van 700 euro is gewoon niet reeel, die zijn er momenteel nog niet. Als jij een echte thin & light wilt zul je dus meer moeten uitgeven. De budget varianten zijn thinner en lighter dan andere notebooks en met gewicht is zeker rekening gehouden. Echter, zoals normaal met budget keuzes, is het budget model gewoon niet het optimale model.
Precies, wat ik vooral grappig vind in de reacties is hoe panisch mensen doen over het feit dat een Macbook wordt aanbevolen, het geeft toch weer die duidelijke sentimenten weer.
Waar ik me aan stoor bij de macbook is de afwijkende resolutie : 900×1440 in combinatie met de Intel igp. Nou zal OS-X er prima mee overweg kunnen, maar niet iedereen kan daarmee uit de voeten.
offtopic:
Wij hebben een aantal 19"schermen met die resolutie en dat loopt toch niet lekker in combinatie met een Intel igp. De drivers willen die resolutie niet altijd ondersteunen (alleen standaard 640×480, 800×600, 1024×768, 1280×1024, 1600×1200 enz bij ons laatste XP-systeem, en op Vista en tussenmaatje 1152×864 en de Wide resoluties 1280×600, 1280×720, 1280×768, 1280×960, 1400×1050, 1600×900, 1680×1050 enz.) In het geval van het XP-bakje, heeft het wel op de goede resolutie gewerkt, maar is het ooit na een herstart opeens naar een door het scherm niet ondersteunde resolutie/verversingsfrequentie teruggevallen. Drivers verwijderen en herïnstalleren werkt wel even, maar binnen de kortste keren start hij weer op met flikkerend scherm.
In het geval van de Vista-bak, ook die heeft een tijd probleemloos gewerkt maar nadat ooit het scherm is verwisseld door een identiek ander scherm is het niet meer goed, ook herinstalleren van scherm-drivers helpt niet. Het systeem is met de nodige moeite vast wel opnieuw op 900×1440 te krijgen maar de vraag is telkens voor hoe lang.

Ook de budget-T&L heeft alleen Intel-graphics terwijl twee van de drie alternatieven wel een degelijke gpu heeft.
900X1440 = 1440x900.

Dat is één van de meest voorkomende resoluties voor computerschermen vanaf 15". Niets afwijkende aan. Bovendien kan windows en osx daar prima mee overweg. Ik zou het eens goed gaan kijken naar andere drivers voor je systemen als ik jou was.
ProTip: als de goeie resolutie er niet (meer) tussen staat is er een probleem met de driver/identificatie van het scherm. Alle moderne grafische kaarten kunnen just about anything uitsturen, maar als de driver niet weet welke resoluties jouw scherm ondersteunt dan zet ie de 1440x900 er niet tussen. Dat is ook best weer te overrijden overigens.
De Dell V131 is (wat ik uit eigen ervaring kan zeggen) toch echt wel een fijn laptopje. Wat mij opvalt is dat ik het vooral prettig vind dat de diagonaal van het scherm kleiner is, en dat het gewicht me voornamelijk weer minder uitmaakt (het is geen tablet die je in je handen moet houden, paar honderd gram meer in m'n tas merk ik niks van). 13,3 inch past goed in een rugzak, en ook precies op de tafeltjes in de intercity's van de NS.
Ik vind dat er grote gebreken zijn.
Dat kun je wel zeggen. 1 uitermate belangrijk groot gebrek vind ik dat de MacBook Air 13.3" zonder gedegen toelichting de Best Buy award wint. "Best Buy" duidt m.i. op kwaliteit relatief aan geld.

De MacBook Air 13.3" 128GB zit op 1225 Euro. Daarvoor krijg je van Apple maar 1 jaar garantie. Apple Care garantieuitbreiding kost je 250 Euro extra (naar 3 jaar).

Twee directe concurrenten van de Air 128GB:
* pricewatch: Samsung 900X3A-B01NL -> 900 Euro
* pricewatch: Toshiba Satellite Z830-10J -> 990 Euro
Beide standaard met 2 jaar garantie.

De Samsung 900X3A staat niet eens vermeld in het concurrentenlijstje, wat me hogelijkst verbaast, gezien Tweakers deze eerder zelf als directe concurrent aanduidde.

Mijns inziens moet er wel een verdomd goeie uitleg geven worden als je de Air die ten opzichte van die ultrabooks 235-325 Euro == 24-36%!! duurder is - da's nog afgezien van de aanmerkelijk beroerdere garantievoorwaarden en prijzige Apple Care om die te counteren! - toch de "Best Buy" laat binnenhalen.

En juist die verdomd goeie uitleg ontbreekt volkomen, op iets over een scherm en een keyboard na in het geval van de Toshiba, terwijl de Toshiba tegelijkertijd wel ook een aantal belangrijke voordelen heeft tov de Air: accuduur, gewicht en connectivity (LAN, HDMI, USB3 -> zaken waarvoor je - voor zover uberhaupt beschikbaar - bij de Air weer eens je portemonnee mag trekken). Hoezo is de Air dan "compromisloos"??
En dat voor 24-36% extra geld, tegen slechtere servicevoorwaarden. Erg jammer dit.

<edit> Ook de Asus Zenbook UX31E 128GB is een kleine 100 Euro goedkoper dan de Air 128GB, en heeft tegelijkertijd ook aanmerkelijk betere connectivity (HDMI, USB3), een 1600x900 display en standaard 2 jaar garantie. Ook de 256GB variant hiervan is ~50 Euro goedkoper dan de 256GB Air, en heeft daarnaast nog een i7 ipv een i5 aan boord.

Ergo: Onbegrijpelijk i.m.o. dat de Air hier zonder discussie met een Best Buy wegloopt...

[Reactie gewijzigd door Cheetah op 2 februari 2012 07:17]

<edit> Ook de Asus Zenbook UX31E 128GB is een kleine 100 Euro goedkoper dan de Air 128GB, en heeft tegelijkertijd ook aanmerkelijk betere connectivity (HDMI, USB3), een 1600x900 display en standaard 2 jaar garantie. Ook de 256GB variant hiervan is ~50 Euro goedkoper dan de 256GB Air, en heeft daarnaast nog een i7 ipv een i5 aan boord.
De ux31 is imo een slechtere keus omdat:
• De extra connectiviteit is een wassen neus. VGA. Yeah, met verloopje. HDMI. Idem. Wat is in de praktijk precies het verschil met displayport? Behalve dat je met displayport tot 2560*1600 kan uitsturen, en over de mini-hdmi van de asus maximaal... 1920*1080p. Niet eens 1200p.
Dan blijft usb 3.0 over. Maar thunderbolt vs USB 3.0 is een hellend vlak. Ik zou liever thunderbolt hebben trouwens.
• Scherm. De resolutie in de ux31 is inderdaad hoger. Maar het scherm is behoorlijk significant slechter: http://www.anandtech.com/...sus-zenbook-ux21-review/4
• verder de gebruikelijke argumenten: de MBP heeft een beter touchpad, toetsenbord, bouwkwaliteit, accuduur weet ik niet zeker.
• De asus heeft betere garantie. Maar dat is dan ook het enige.

Dat zijn iig de argumenten waarom ik de apple beter vind. Garantie is leuk, maar het scherm, connectiviteit, touchpad e.d. zou ik daar niet voor opgeven.

De samsung heb ik verder niemand zien noemen (nu ja, een iemand) in de discussietopics. Verder heeft niemand het er over gehad. Wel een goed alternatief vind ik. De toshiba niet, die heeft een slecht scherm, matig toetsenbord, en wordt enkel gedragen door het feit dat-ie full-size poorten heeft. Het scherm van de samsung is erg goed, maar de resolutie is wat minder.

[Reactie gewijzigd door Darkstone op 1 februari 2012 18:33]

@Darkstone: het soort motivatie dat jij geeft had minimaal ook in de BBG moeten staan.
Inhoudelijk, betr de UX31 en je argumenten:
- Connectiviteit: verschil is dat Asus een USB-LAN en VGA adapter bijlevert. Bij Apple moet je daarvoor je portemonnee trekken en ben je weer nog duurder af.
- USB3<>Thunderbolt: USB3 apparaten zijn ruim verkrijgbaar, waar Thunderbolt apparaten schaars en duur zijn.
- Scherm: Volgens je eigen link is het scherm van de UX31 absoluut niet slecht, zelfs beter dan dat van veel andere laptops. Ook Tweakers zelf is zeer positief over het scherm -> o.a. vanwege hoge helderheid (prettig buiten) en hoge resolutie. Het gaat hier dus over een duidelijke keuze, en er valt niet te stellen dat Apples keuze beter is dan die van Asus. Dat is volkomen afhankelijk van eigen voorkeur -> en ik prefereer op mijn laptop absoluut hogere resolutie en hogere helderheid (productivity, ook buiten) boven betere zwartwaarden en kijkhoek (entertainment).
- Keyboard/Touchpad: Tweakers is ook erg positief over het keyboard en touchpad ("beste touchpad op windows laptop")
> Ofwel: "beter scherm, touchpad, keyboard" waar je mee schermt is blijkbaar nogal relatief. Die van de UX31 zijn gewoon heel goed, en scherm betreft echt een keuze.
- De UX31 heeft een betere CPU en een snellere SSD
- De UX31 is goedkoper

Tweakers eigen conclusie: "Of de UX31 wel of niet beter is dan de MacBook Air is lastig te zeggen; de laptops draaien immers twee verschillende besturingssystemen die zich moelijk laten vergelijken. Wel kunnen we zeggen dat de UX31 zich op hardwarevlak prima kan meten met Apples ultraportable en dat de Asus bovendien wat scherper geprijsd is."

-> Maar de Air wordt hier wel zonder verdere discussie Best Buy? Terwijl je met de Air + extra kosten om connectivity en support op niveau van de UX31 te krijgen zo'n 300-400 Euro duurder af bent?

En dan hebben we het niet gehad over de Toshiba en vooral de Samsung die nog weer een flink stuk goedkoper zijn. Kijkend naar Samsung 900X3A vs Air 128GB praten we met bovengenoemde extra kosten in het achterhoofd over 900 vs ~1500 Euro. 67% duurder! Dan moet m.i. de Air wel écht met een héél goed verhaal in de BBG worden gezet om Best Buy te kunnen worden.

@Phuncz hieronder: als je de Air haalt bij een winkel die uit zichzelf 2 jaar garantie geeft ben je over het algemeen aardig duurder af dan wanneer je hem uit de pricewatch haalt. Dus linksom of rechtsom is de Air een stuk duurder als je redelijke garantie wil.

[Reactie gewijzigd door Cheetah op 2 februari 2012 12:04]

- USB3<>Thunderbolt: USB3 apparaten zijn ruim verkrijgbaar, waar Thunderbolt apparaten schaars en duur zijn.
http://www.anandtech.com/...ernal-gpu-via-thunderbolt
probeer dat eens met usb 3.0.
Maar zoals ik al zei, dat is een hellend vlak. Als je nu met usb 3.0 schijven wilt klooien, dan heb je meer aan usb 3.0 Anders heb je meer aan de mogelijkheden van thunderbolt. Het externe display-argument blijft overigens wel opgaan
- Scherm: Volgens je eigen link is het scherm van de UX31 absoluut niet slecht, zelfs beter dan dat van veel andere laptops. Ook Tweakers zelf is zeer positief over het scherm -> o.a. vanwege hoge helderheid (prettig buiten) en hoge resolutie. Het gaat hier dus over een duidelijke keuze, en er valt niet te stellen dat Apples keuze beter is dan die van Asus. Dat is volkomen afhankelijk van eigen voorkeur -> en ik prefereer op mijn laptop absoluut hogere resolutie en hogere helderheid (productivity, ook buiten) boven betere zwartwaarden en kijkhoek (entertainment).
Ik heb een vrij goed scherm in mijn laptop. Ik irriteer me nooit aan de zwartwaarden. Heel af en toe aan de helderheid, maar wel constant aan de lage kijkhoek. De kijkhoek is veel belangrijker dan de overige specs. En bij irritatie aan de helderheid bedoel ik vooral een te lage minimale helderheid ;)
- Keyboard/Touchpad: Tweakers is ook erg positief over het keyboard en touchpad ("beste touchpad op windows laptop")
De beste in zijn klasse betekent niet dat er iets is wat beter is ;) . Ik hanteer meestal de reviews van anandtech wanneer beschikbaar. En die meldt vrij duidelijk dat het apple touchpad beter is, hij vind het toetsenbord ook beter, al is dat voor een groot deel persoonlijke voorkeur.
> Ofwel: "beter scherm, touchpad, keyboard" waar je mee schermt is blijkbaar nogal relatief. Die van de UX31 zijn gewoon heel goed, en scherm betreft echt een keuze.
- De UX31 heeft een betere CPU en een snellere SSD
- De UX31 is goedkoper
Eigenlijk ging ik altijd uit van de goedkopere variant van de air. Snellere CPU gaat dan niet op, en de SSD is ook niet sneller (de 128GB is een sandisk, geen sandforce)
Het verschil tussen die 2 is ¤75.

En ik weet zeker dat we precies dezelfde discussie zouden hebben als de u3x1 het was geworden. Waarom precies? Wat doet doe precies beter behalve garantie? Ik weet niets significants te verzinnen behalve de iets lagere prijs.
Als alles verder vergelijkbaar is en het ene apparaat is 75 euro goedkoper en biedt betere garantie dan kies ik toch voor dat apparaat. Het merk Apple is voor sommigen de 75 euro en slechtere garantie vast waard, maar dat is een ander verhaal. Anandtech is een goede reviewsite, daar niet van, maar om dat nu als bepalend te zien inzake een toetsenbord en mousepad gaat me toch wat ver. Lijkt me bovendien dat dit prima in de review aan de orde had mogen komen.
Kans dat je die garantie moet aanspreken moet je ook in het oog houden. Ik acht die kans bij de asus groter dan de apple, maar goed dat is puur uit eigen ervaring. Maar over het algemeen zie je dit beeld ook terug in enquete's e.d.
Toetsenbord, muis en beeldscherm zijn de drie belangrijkste factoren voor een laptop. Zeker een thin & light warbij je niet een externe muis aan wilt sluiten. En ja, zeker dat touchpad is *vreselijk* belangrijk.
Tja, maar garantie is bijzaak,
bij de air is het totaal plaatje zo mooi,
ja de UX31 heeft ook een goed touchpad, maar die is niet zo goed in het systeem verwerkt als bij de MB Air,
Tja, USB 3.0 vs Thunderbolt, Thunderbolt is nou eenmaal merkbaar sneller als USB 3.0
maar USB 3.0 is niet veel sneller als USB 2.0 (in dagelijkse omgeving dan)
1 jaar garantie issue: koop hem bij een winkel die 2 jaar garantie geeft. Bijvoorbeeld de Media Markt (in België toch) geeft 2 jaar garantie op Apple producten.

Apple vs Toshiba en Asus: heb je ze alle drie al eens in real life vergeleken ? De Toshiba is behoorlijk cheap aanvoelend met zijn flexibele behuizing, dit probleem had hun R830 en R850 reeks ook al. De Asus slaagt er dan weer in om belangrijke steken te laten vallen zoals een verlicht toetsenbord en een dikkere/grotere behuizing dan zijn rand laat lijken. Vergeet dan ook niet het voordeel van de MagSafe voeding, wat in mijn ogen veel belangrijker is dan een USB 3.0 poort.

Allround is mijn mening dat de Air het meest complete functionele pakket aanbiedt, terwijl de Asus prijs/prestatie sterker is.

[Reactie gewijzigd door Phuncz op 1 februari 2012 23:53]

Je eerste 2 plaatjes 404-en :)
Er zijn nog meer alternatieven. Het verschil tussen de notebooks die hier voorgesteld worden (min of meer allemaal "ultrabooks") en andere goede notebooks van ong 13.3" zijn:
- ssd
- dikte
- een paar 100 gram

Het 2de is niet op te lossen, maar voor veel mensen doet die 1 cm er niet toe.

Het eerste is heel gemakkelijk op te lossen. Een beetje tweaker vervangt de hdd gewoon door een ssd (voor sommige laptops moet je een ssd met hoogte 7 mm nemen, de samsungs zijn dit standaard, de crucial heeft de 'slim' versie), waarbij direct ook het gewicht omlaag gaat.

Een kleine selectie, dit is met usb 3. Zonder usb 3
Eventueel kan je voor 20-30 euro de hdd laten vervangen voor een ssd door bepaalde webshops. 4launch doet dit bijvoorbeeld, en hierbij verlies je niks garantie op de andere onderdelen. Je zit dan ook met een hdd die je in je desktop kan steken (vaak zijn ze wel iets trager dan andere hdd's maar voor opslag maakt dat vaak niets uit) of je verkoopt ze waarbij je toch enkele tientjes terugverdient.

Dit biedt meer waar voor je geld, en je boet maar een klein beetje aan thin&light in. De acer bijvoorbeeld heeft betere hardware en betere accuduur voor enkele 100den euro's minder dan de apple. Zeker voor mensen die wat grafische power willen.
review HWI

Dit geldt trouwens niet alleen voor de high end thin&light. Een notebook van 500 euro + ssd zal de meeste mensen waarschijnlijk beter bevallen dan een van 700 met iets betere hardware zonder ssd.

[Reactie gewijzigd door bertp1 op 1 februari 2012 20:36]

Je bent inderdaad goed de klos met de Macbook air, want die heeft geen lan aansluiting. Het is heel mooi bedacht om lan aansluiting weg te laten om ruimte te besparen, maar in hotels waar ik in China en Malaysia verbleef was geen WiFi en moet je dus een internet kabel gebruiken.

En laat de Macbook air die net niet hebben. Kassa voor Apple want dan kun je mooi zo'n adapter dus gaan kopen.
Aantal mensen die zo;n adapter koopt is niet zo groot. Die 'kassa' valt dus tegen.

Je had ook i een routertje kunnen kopen ;-)
Ziet er niet goed uit:
Tegenwoordig wordt alles GPU-accelarated.

Je windows-interface, de browsers.

Ik zou geen computer meer willen zonder dedicated card.
Ik neem de notebook guide van Tweakers allang al niet serieus.

Het lijkt wel alsof ze het omgekeerde aanraden van wat goed is.
ik vind dat er wel verdacht veel Dell in zit.
Ehm. Omdat Dell toevallig de beste (leverbare) notebook maakt in dit gebied. Hetzelfde als de persoon hierboven: je bent het er niet mee eens, dat mag, maar draag dan tenminste argumenten aan hoe het wel moet. Zonder die argumenten gaat er nooit iets veranderen.

Dus vooruit, welke notebook is volgens jou beter, en waarom?
"Omdat Dell toevallig de beste (leverbare) notebook maakt in dit gebied"

Haha. De aangehaalde Asus van 580 euro vind ik wel wat beter anders, met zijn i5. Grafische kaart zal mij een zorg zijn, heb liever ingebouwde Intel, zuiniger en goed genoeg voor een basisnotebook. Kan dan voor 120 euro minder: pricewatch: Asus K53E-SX879V
De xps 15 met i5 is zonder kortingsbonnen ¤10,55 duurder (met: ¤88 goedkoper) dan de K53SC en:
bevat een 7200rpm hdd
is beter gebouwd
heeft veel betere speakers
bevat een stuk snellere grafische kaart (GT525M > GT520MX, met aardig wat marge. Vooral als je hem overclockt)
Gaat langer mee op de accu, maar is daartegen zwaarder.
4GB RAM in plaats van 8GB.
1 jaar garantie in plaats van 2.

Dan vind ik de SC niet bepaald beter. Sterker nog: ik vind hem significant slechter. Een maandje of 2 terug kon je dan ook de K53SV met GT540m kopen voor minder dan waar je nu de K53SC kan halen. Toen was de asus een goede keuze, maar dat is nu niet meer zo. Anders was het pricewatch: Asus K53SV-SX146V geworden.

Wat betreft de K53E heb je een punt, maar het budget is ¤600, niet ¤500, en in dat geval heeft de XPS iets betere papieren.

En je argument dat je liever een IGP hebt omdat dat zuiniger is is niet volledig correct. Daar hebben we tegenwoordig switchable graphics voor.
Hmmm tja, die andere Asus had idd een betere GT540M videokaart, maar niet echt nodig voor basis dingen (denk ik toch meer aan office werk, zeker niet aan games), ik zou hem iig niet eens erin willen. Maar ik begrijp wel dat het in het algemeen mooi meegenomen is. En een HD van 7200 schijnt weer wat meer herrie te maken dan een 5400 , speakers vind ikzelf totaal niet belangrijk.

Ik heb nu zelf een U31SD met i3 (best een redelijk thin en light dingetje overigens, gekocht 3/4 jaar geleden voor 649,-) die ik zakelijk gebruik i.c.m. met een extern 27" scherm. Ik merk vaak dat de i3 in Photoshop soms net even te traag is, gewoon met basic Photoshop dingen hoor, zoals croppen en contrast/brightness verhogen, en dan heb ik het over kleine afbeeldingen hoor <2000 pixels.

Ik heb dus zelf veel liever i5 dan i3 en liever 8GB dan 4GB. Zeker als de enige consessie daarvoor een videokaart is of een snellere HD (ik kan er altijd nog een SSD in zetten). Ik weet dat er switchable graphics zijn, in mijn U31SD zit een 520M, en ik wat dat die niet veel beter is dan de ingebouwde i3 graphics, maar ik zou hem er liever uit zien. Ik hou van less is more. :)

Mijn eisen voor mijn volgende laptop zijn in ieder geval:
- Ivy bridge i5
- dus Intel HD 4000 (absoluut niet anders erbij)
- Mat scherm (IPS)
- Minstens 8GB
- HD maakt niet zoveel uit, waarschijnlijk toch SSD
- Schermgrootte ergens tussen 13.3" of 15,6" (met een mooie resolutie)
- Stil (en daarvoor mag ie best een cm dikker zijn)
Zodra dit er is koop ik hem meteen. Zal ik wel bij Lenovo uitkomen... :)

Maar goed, voor elk wat wils. :)

[Reactie gewijzigd door Slingeraap2 op 1 februari 2012 20:21]

Juist.. Wat is er volgens jou dan 'het omgekeerde van wat goed is'? Het valt mij op dat er elke NBBG wel een stuk of 10 mensen zijn die de gemaakte keuze slecht vinden. Maar als ik dan vraag naar gerichte argumenten antwoord er niemand.
Of het is gewoon moeilijk om argumenten aan te brengen welke je vervolgens als argumenten erkend. Want jij hebt nogal een hoge hoed van Dell op dus meeste argumenten zul jij dan weer met een tegen argument komen en in ergste geval zeg je gewoon dat de mensen hier geen argumenten geven.

Verder prima, maar alleen hebben andere dus niet perse de voorkeur als jouw.
En dan wordt er fijn geswitcht naar de IGP on stroom te besparen... En volgens mij is het verschil tussen een moderne IGP en een dedicated kaart ongeveer nul in windows. Mijn ATI HD4570 blijft op 0% CPU load totdat ik aero peek gebruik, wat een waardeloze feature is dat trouwens.
Moet je notebook wel Nvidia Optimus ondersteunen anders kun je niet switchen. Maar ik vind erg fijn dat erg gewisseld kan worden want hij zit immers ook op moederbord, is erg zonde als ie dan niet gebruikt kan worden.
Waar blijft de optie voor een mat anti glare scherm zoals bij apple?
De optie voor een hogere resolutie met mat finich zou voor mij de dealbreaker zijn!!

Daarom ga ik voor de zakelijke laptop met mat display kun je ook buiten zitten.
De Dell Precision is de beste optie , ook verlicht keyboard.
De M4600 voor 1570 euro klinkt goed qua videokaart en scherm resolutie.
Als je hoge resolutie wilt hebben 1920x1080 is dit de goedkoopste Precision.
Andere optie is Apple betaald daar wel het dubbele voor een groter touch pad en osx.!
acer s3? de goedkopere asus ultrabook? jammer dat het niet wat objectiever is.

[Reactie gewijzigd door erofact op 1 februari 2012 08:39]

De Acer heeft geen SSD en is daardoor, in vergelijking met de concurrentie ultrabooks, redelijk oninteressant.

Tenzij je bedoelt dat je hem in het goedkoopste segment wilt vergelijken, maar daar istie weer te duur voor.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 1 februari 2012 09:54]

De Acer blijkt wel een SSD te hebben: pricewatch: Acer Aspire S 3-951-2634G24iss. Het lijkt me een goed alternatief t.o.v. de Air.
Lagere resolutie, slechtere bouwkwaliteit, maar wel praktisch dezelfde prijs.

Alternatief, ja. Concurrentie, nee.
De gekozen Dell Vostro heeft ook geen SSD, dus het ontbreken daarvan zou idd niet de reden kunnen zijn. Wel de prijs, de Acer is net wat duurder dan 700 euro en valt daardoor buiten het budget.

Grootste nadelen van de Acer S3:
- het scherm is zeker niet van het beste soort
- geen verlicht keyboard
- de CPU fan gaat nogal rumoerig te werk

Voordelen:
- licht (een stuk lichter dan de Vostro)
- batterij is prima, gaat makkelijk 6 uur mee
- design (maar kwalitatief niet te vergelijken met ultrabooks van ¤1500)
Wat is er precies niet objectief aan dit artikel? De s3 heeft redelijk wat punten die niet zo 'ultra' zijn. Zoals een slecht scherm, matige accuduur, en matige bouwkwaliteit. De MBP is de enige notebook die die 3 dingen verenigt. De ux31 is een goede tweede, maar het scherm is significant minder: http://www.anandtech.com/...sus-zenbook-ux21-review/4. de ux31 bevat een vergelijkbaar scherm.

[Reactie gewijzigd door Darkstone op 1 februari 2012 10:40]

Ik kan niet zo snel de prijs van de Dell zien?
Daarvoor zul je ook naar de website van Dell moeten aangezien deze niet in de Pricewatch is opgenomen. Daar dien je zelf een configuratie te maken waarna je de prijs kunt zien. Dan kun je nog kortingsbonnen toevoegen waardoor de prijs nog omlaag kan gaan.
Ook op de website kom ik de vostro niet tegen. Is deze uit het assortiment gehaald?
Dat vind ik ook weer een nadeel bij Dell. Apple heeft ook zijn eigen online store, maar daar kun je tenminste nog ergens de notebook in echt uitproberen.

Bij Dell gaat dat moeilijk.
Wel kan je gebruik maken van de wet "koop op afstand" waardoor je hem terug kan sturen. Het is inderdaad niet optimaal maar mocht hij echt niet bevallen kom je er wel vrij snel vanaf.
Ja en lekker de verzendkosten betalen want die krijg je natuurlijk niet terug.

En laat je het per ongeluk vallen of een kop koffie in krijgen dan zit je er ineens mee.
Eigenlijk krijg je de verzendkosten wel terug... De notebook wordt in veel gevallen zelfs gratis opgehaald.

En dat kop koffie argument slaat nergens op. Als je een notebook koopt waar je wel tevreden mee bent zit je net zo hard met gebakken peren.
De laatste keer (4 jaar geleden) dat ik bij Dell informeerde wat terugzenden kosste, vertelden ze me dat ik (net als zij) UPS moest gebruiken en dat dat dan 175 euro zou kosten.

Misschien zijn ze intussen wat schappelijker geworden, maar destijds werd "vrijblijvend uitproberen" niet bepaald aangemoedigd.
In de AV staat inderdaad dat ze kosten in rekening mogen brengen:
http://www1.euro.dell.com...s=gen&~lt=popup#link2
Dat vind ik raar. Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat hij het product (in nederland) niet kosteloos mocht retourneren.
Ja maar als je hem al gebruikt heb niet lijkt me dat niet van toepassing. Het mooie van vele andere notebooks is dat je hem kan uitproberen al dan niet precies zelfde type maar wel de serie.
Verschillende Dell laptops kan je tegenwoordig bij Dixons, DynaByte en Mycom uitproberen. zie nieuws: Dell start verkoop computers via Nederlandse winkels - update
Gekozen config is de http://configure.euro.del...l&s=dhs&cs=nldhs1
¤529, i3, 500GB hdd (7200rpm), GT525m
http://configure.euro.del...l&s=dhs&cs=nldhs1 met een i5 en 750GB hdd zou ook binnen het budget vallen.

De prijs is verder te verlagen met kortingsbonnen en andere acties maar die tellen niet mee voor de NBBG.
Toch jammer, Zat ik hier op te wachten in de hoop dat we weer een mooi overzicht kregen (Wie we ook gekregen hebben, Maar dan zonder Game laptop) met een high end game laptop.
Voor degene die voor 500 een rappe notebook wil en zich niet interesseert in grafische prestaties kan dit nog een optie zijn: pricewatch: Asus K53E-SX879V Hier zit de Core i5-2430 processor in en doordat er geen dedicated videochip aanwezig is gaat de accu lang mee.
Als je een rappe notebook wil en je verder niet interesseert voor de prestaties lijkt mij pricewatch: Asus X54H-SX121V beter geschikt, in combinatie met een SSD. Een dergelijke processor is al overkill voor aardig wat mensen zoals mijn ouders.
Als je een rappe notebook wil en je intereseert je wel voor prestaties, dan ga je voor de:

Medion Erazer X6816:

http://aldi.medion.com/md...nbanner#ausstattung_anker
Als je een rappe notebook wil en je intereseert je wel voor prestaties, dan ga je voor de:

Medion Erazer X6816:

http://aldi.medion.com/md...nbanner#ausstattung_anker
Dan heb je een core i7 met een nvidia geforce GT555m voor 700 euro...
Dit vind ik ook een geweldige laptop, hele mooie processor! Voor minder dan ¤1000 vind je niet snel een kandidaat die echt beter is of in de buurt kan komen van de netbooks.

In deze tijd heb je gewoon een SSD nodig. Koop voor ¤481 deze laptop 'barebone' met super-processor en koop erbij:
- SSD schijf naar keuze, ik koop de Samsung 128GB (erg duur, ¤170)
- 4GB extra geheugen, ¤20, heb ik ook gedaan.

Dan heb je ipv i5-2430m/4gb/320GB een i5-2430m/8gb/beasty-ssd. Dan kun je voor ¤580 tot ¤670, afhankelijk van welke ssd, echt wel de toekomst in.

Het nemen van een Pentium-processor voor ¤100 minder vind ik echt onzin. 10x mindere prestaties voor ¤100 minder, dat zou ik zelfs mijn ouders nog niet willen aanraden. Over 3 jaar heeft de i5 nog doorverkoopwaarde, zeker met 8gb geheugen en SSD, maar een Pentium-processor, dan accepteer je echt 100% dat elk beetje cpu-capaciteit je 0,0 waard is.

Overigens heb ik deze gekocht voor ¤100 extra met 540M grafische kaart en 320GB extra harde schijf, wat achteraf niet nodig bleek vanwege SSD, dus voor ¤588. De laptop is zo slim om standaard de Intel grafische on-board te gebruiken en bij spelletjes en programma's over te schakelen. Dit is met de NVIDIA software naar keuze in te stellen of je automatisch wilt laten overschakelen of altijd één van beide kaarten gebruiken. Dit is ook gelijk mijn workstation met externe monitor, keyboard, muis.

[Reactie gewijzigd door chronoz op 1 februari 2012 16:10]

Ik heb wel eens iets gelezen over een vergelijk tussen de b950 en de i3 en dan blijkt die pentium helemaal geen slechte keuze, zeker niet voor ouders met een beperkt budget.
Geen high end laptop waarop gegamed kan worden hmm...
Ja dit mis ik ook. Zou dat er graag bij willen hebben.

Voor de rest een mooi artikel. :)
Precies mijn gedachte,

Een beetje jammer dat deze categorie deze keer word ingeruild voor de thin en light sectie,
ik zou liever van beide wat zien dan. :)

En @ comment hieronder van AlexanderNL, Apple ga je sowieso bijna niet op gamen omdat het OS er niet of nauwelijks games voor zijn (we kennen de dualboot optie maar dan ga je een beetje omslachtig te werk naar mijn mening)

[Reactie gewijzigd door xaho op 1 februari 2012 11:05]

Niet thin en light, maar wel net uit is de medion erazer x6816...

Veel game-plezier voor 700 euro...
Wat ik heel erg mis zijn gamerslaptops, in mijn kennissenkring weet ik dat er erg veel mensen graag op de bank zitten om lekker te gamen ipv TV kijken waar tegenwoordig toch niets meer op te zien is :)

Een laptop is geen beste gamemachine, maar voor World of Warcraft (ik geloof het meest gespeelde spel in de wereld) zijn high-end gaminglaptops goed te bespelen.

Ik zou ook niet snel een Apple kopen om op te gaan gamen, maar wellicht is dat een vooroordeel. Die komt bij high-end wel als beste uit de test. Om goed te kunnen gamen heb je wel een high-end videokaart nodig. En SSD insite is denk ik ook erg prettig. Grote opslag is niet nodig, 240GB is zat lijkt mij. Dus er komen andere specs om de hoek kijken dan bij andere klapdozen :)
Een high-end videokaart in een thin en light!?!!?! Volgens mij ontbreekt de definitie van thin en light in jouw woordenboek :P De enige notebook die ik zou aanraden als relatief thin en light met een leuke grafische kaart is de sony Z1, die niet eens meer wordt verkocht.
Er zijn tegenwoordig dacht ik ook externe GPU's te verkrijgen, maar ik durf niet precies te zeggen hoe die werken. Wel denk ik dat software voor dergelijke hardware waarschijnlijk makkelijker te krijgen is voor een reguliere computer dan voor een Mac (soweiso sluit ik mij aan bij AlexanderNL: een Mac wordt vaak niet gezien als gameplatform).
Als eigenaar van een Z1 kan ik je gaming hierop anders sterk ontraden.
Zit wellicht een leuke videokaart in maar na wat pogingen heb ik het maar lekker gelaten voor wat het was.

Verder ultiem snelle machine (nog steeds) met SSD in raid 0 ben ik tot op heden nog niet iets tegengekomen wat sneller win7 opstart.

Maar zoals al eerder opgemerkt .. ze zijn dan ook niet goedkoop.
de sony z1 had een nvidea gforce 330m... niet bepaald echt sterk...
De Vaio met externe videokaart schijnt wel lekker te werken - kost alleen ook een flinke duit. Maar ik ben het wel (enorm) met je eens. Zeker voor zakelijke reizigers (zoals ikzelf momenteel) die graag gamen zijn gaming laptops een must. Jammer dat de spellen te zwaar zijn tegenwoordig, en de videokaarten die ze erin stoppen vaak te slap..
En als je dan kan gamen dan jaag je je accu er doorheen en brandt je laptop zich een weg naar beneden.

Kan makkelijk BF3 op high spelen alleen op de accu kan dat niet zolang
Jeap maar als je de externe videokaart aansluit moet je ook tegelijk met de netspanning aansluiten anders werkt die dock nieteens waar de gpu zich in bevind.. Maar ik heb inderdaad filmpjes gezien van crysis 2 met direct x11 op high setting en dan alsnog 40 fps...
Ik zie persoonlijk helaas het nut niet van deze BBG omdat er op het moment te weinig "thin & light" laptops uit zijn ook vind ik de macbook air niet echt de winnende krachtpatser aangezien er een asus in dezelfde prijs klasse betere specs levert.
Juist. Maar een minder scherm, toetsenbord schijnt ook minder te zijn. En het touchpad op de macs is beter, evenals de bouwkwaliteit. Puntjes waar de asus het wint zijn accuduur en garantie.

Tenzij ik totaal scheel kijk heeft de ux31 trouwens exact dezelfde specs als de MBA, met uitzondering van een paar pixels meer schermruimte.
De UX31 'Zenbook' van Asus is de grote Windows-concurrent van de Macbook Air. Zoals gezegd is een voordeel de aanwezigheid van usb 3.0. Ook de resolutie van 1600x900, de micro-hdmi-poort en de Core i7 2677M zijn puike eigenschappen. Wel zijn het toetsenbord en het touchpad van mindere kwaliteit dan bij de Air en is er geen achtergrondverlichting bij het keyboard. Er is ook een goedkopere versie met 128GB-ssd: de UX31-RY009V.
Ik denk dat je totaal scheel kijkt :)

Toch jammer dat geen van de pc fabrikanten de MBA kan verslaan... Persoonlijk heb ik windows nodig, en heb geen zin om windows op een mac te zetten, omdat je daar toch slechte verhalen over hoort.
Windows op een Mac werkt prima, geen enkel probleem zelfs. Op een MacBook Air betekent het alleen wel dat je erg weinig opslag ruimte hebt om 2 OS-en te draaien, maar voor de rest werkt het als een zonnetje.
Werkt als een zonnetje - mits Bootcamp zich fatsoenlijk gedraagt. Met onze MBA & Windows 7 via Bootcamp (OS X wordt nauwelijks gebruikt) heeft al meerdere perioden gehad waarin er van alles mis ging, zoals Windows updates die niet of niet goed werden geïnstalleerd of zelfs weigeren op te starten.
Bootcamp updaten verhelpt dan alle problemen weer - tot de volgende reeks problemen.

Het werkt vaak goed, maar geen enkel probleem? Nee, dat niet.
Dat is de duurdere variant. en bovendien is thinderbolt > usb 3.0 + een mini-hdmi port die niet eens 1920*1200 kan aansturen...
Ik mis deze laptop:

pricewatch: MSI CX640DX-478NL

Een prima basislaptop, waar ook nog een aardig spelletje op gespeeld kan worden!
Die zag ik, maar iedereen die ik ken meldt onafhankelijk van elkaar dat de vorige msi-budgetreeks zeer matig is. Ik heb even gekeken, en notebookcheck is vrij ontevreden over de huidige lijn. Die ¤20 extra die de xps 15 kost is zeker gerechtvaardigd.
"Notebook Best Buy Guide: februari 2012"

Dan ga ik er vanuit dat men als dat de titel is dan ook compleet is.

Voor mij is Best Buy een laptop met gamersspecificaties, en die categorie zie ik er helaas niet tussenstaan...
Die is vorige editie nog langs geweest:
reviews: Notebook Best Buy Guide: december 2011
De conclusie zou dit keer hetzelfde zijn. De alienware valt buiten de boot omdat we geen kortingsbonnen meenemen in de NBBG, en dan blijft de MSI over...
Je kan altijd nog advies vragen in de NBBG-aanschaf topics.

[Reactie gewijzigd door Darkstone op 1 februari 2012 10:29]

Er komen binnenkort twee reviews van interessante gamersnotebooks. Nog even geduld dus. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013