Ezio Auditore di Firenze
Assassin's Creed was eind 2007, na lang een 'highly anticipated game' te zijn geweest, een van de belangrijkste games van Ubisoft. Het spel, dat draaide om de strijd die Desmond Miles en zijn voorouder Altaïr tegen de Templars voerden, kon weliswaar niet iedereen bekoren, maar gooide over het algemeen hoge ogen. Het is dus niet verwonderlijk dan menig gamer uitkijkt naar de opvolger.
De opzet van Assassin's Creed II verschilt niet veel van die van het eerste deel. Opnieuw beleeft de speler een avontuur met een voorouder van Desmond. De setting is verhuisd van het oude Midden-Oosten naar het Italiaanse Venetië ten tijde van de Renaissance. Hoofdrolspeler is Ezio Auditore di Firenze, die bij het begin van Assassin's Creed II eigenlijk niet meer is dan een ordinaire dief. Dat verandert als een familielid van Ezio wordt vermoord en hij wraak wil. Ezio raakt op die manier betrokken bij de strijd tussen de Assassin's en de Templars, waarin bekende namen als Leonardo da Vinci en Machiavelli ook een rol spelen.
Venetië
Het eerste dat een ieder zal opvallen in de in-game beelden van Assassin's Creed II is de omgeving. Waar het eerste deel de speler al enkele indrukwekkende plaatjes opleverde, is de manier waarop Ubisoft Venetië heeft nagemaakt zeer indrukwekkend te noemen. De diverse bezienswaardigheden zijn allemaal vertegenwoordigd, en waren voor een deel ook zichtbaar in de live demonstratie die we kregen van Mathieu Gagnon, een van de ontwikkelaars van Assassin's Creed II. Gagnon gaf ook aan dat de getoonde content maar een fractie is van wat Assassin's Creed II behelst. Het spel speelt zich bijvoorbeeld ook buiten Venetië af, al wil Ubisoft daar nog geen details over geven. Zo gaat het gerucht dat Ezio zelfs in Rome zal belanden, maar of dat waar is zal in een later stadium moeten blijken.
Voor we in Ezio's missie springen is het echter de moeite waard te vermelden dat enkele van de grafische eigenschappen van Assassin's Creed in het tweede deel terugkeren. Zo blijft dit een avontuur dat eigenlijk beleefd wordt door Desmond via de machine van Abstergo Industries. De grijze waas waarin Altaïr af en toe rondliep duikt dus ook op in Assassin's Creed II. Ook worden aanwijzingen en belangrijke personen gepresenteerd op een manier die vergelijkbaar is met het eerste deel. De vergelijking met deel één houdt daar echter niet op: voor veel fans van het spel is het wellicht leuk om te weten dat Kirsten Bell, bekend van Veronica Mars, Forgetting Sarah Marshall en uiteraard Assassin's Creed, opnieuw een rol in het spel heeft.
Nieuwe moves
De live-demonstratie, die grotendeels dezelfde was als de demonstratie die op de Sony-persconferentie werd gegeven, begint op een bankje naast een druk plein. Ezio zit op dat bankje terwijl hij door twee bevriende dieven wordt geflankeerd. Een passerende bewaker herkent Ezio en hierop legt Ezio hem direct het zwijgen op. Hierin komen direct drie nieuwe features van Assassin's Creed II naar voren. Ezio beschikt over vrienden die hem helpen. Wanneer Ezio het lijk van de soldaat op het bankje dumpt, zorgen de twee mannen ervoor dat het lichaam rechtop blijft zitten, zodat niemand iets in de gaten heeft. Een ander nieuwigheidje is dat Ezio werd herkend op het bankje. Bankjes en hooibergen waren in het originele Assassin's Creed een veilige plek, waar de vijand Altaïr niet kon vinden. Die luxe heeft Ezio niet. Als hij berucht genoeg is, zal hij ook herkend worden als hij op een bankje zit, en als bewakers geritsel horen in een hooiberg, zullen ze de hooiberg met lanzen doorspitten. Jezelf verborgen houden wordt dus een stukje lastiger.
Handige moordenaar
Toch blijkt op dat moment ook al dat Ezio over een aantal trucs beschikt die het leven van een moordenaar juist weer wat makkelijker maken. Hij schakelde de bewaker direct vanuit zijn verborgen positie op het bankje uit, en bewakers die een hooiberg onderzoeken zijn hun leven eveneens niet zeker. In een volgend stuk gameplay zien we Ezio, hangend aan de buitenkant van een toren, een bewaker over de ballustrade heen trekken, linea recta de kanalen van Venetië in. Dit soort nieuwe mogelijkheden dragen volgens Gagnon bij aan het beeld van de moordenaar die Ezio is. Volgens Ubisoft was Altaïr nog te veel een spion en te weinig een assassin. Het moorden staat daarom in Assassin's Creed II nog iets centraler.
Dat komt ook terug in de gevechten die Ezio met zijn vijanden voert. Altaïr hield zichzelf al prima staande in gevechten, maar Ezio is zo mogelijk nog dodelijker. Of hij nu zijn dolken, een zwaard, een bijl of een lans hanteert, zijn vijanden worden de een na de ander naar de andere wereld geholpen. Ook hier komt de focus op het moordenaar zijn naar boven. Ezio is namelijk gespecialiseerd in het ontwapenen van zijn tegenstanders. Altaïr vocht bij vlagen meer als ridder dan als killer, dus ook hierin heeft Ubisoft wat wijzigingen aangebracht.
Meer wapens en vijanden
Daarbij komt dat het vechtsysteem zelf licht veranderd is. Dit heeft veel te maken met het toegenomen aantal vijanden en wapens, die Ezio en de speler zullen dwingen andere tactieken te hanteren. Niet langer worden alle aanvalsacties met één knop gedaan. Doordat er vier nieuwe typen vijanden zijn en er vier nieuwe soorten wapens in het spel zitten, worden de vijanden voor Ezio te divers om altijd maar hetzelfde trucje toe te kunnen passen. Hiermee pakt Ubisoft meteen een van de kritiekpunten van het origineel aan. In Assassin's Creed kon je, door steeds de counter-move te gebruiken, hele legers tegelijk aanpakken. Dat moet in Assassin's Creed II verleden tijd zijn.
Brute killer met technische snufjes
Meer variatie bij het vechten betekent niet noodzakelijkerwijs dat Assassin's Creed II ook direct veel moeilijker wordt. Ubisoft was zelfs van mening dat sommige dingen in Assassin's Creed te moeilijk waren. Zo kon Altaïr zijn vijanden op hun nek springen en hen op die manier met één dolkstoot uitschakelen. Dat vonden veel gamers schijnbaar moeilijk, want Ubisoft heeft deze spectaculaire aanslag iets veranderd. Ezio kan zijn vijand van een afstandje 'locken' en voert de dodelijke sprong dan vrijwel automatisch uit. Het lijkt er niet op dat dit de gameplay enorm gaat beïnvloeden, maar het moet deze beweging iets eenvoudiger maken.
Twee vliegen...
Ezio beschikt zoals gezegd niet alleen over moves die Altaïr ook al kon uitvoeren. Een van de meest spectaculaire bewegingen die we Ezio hebben zien doen is het uitschakelen van twee vijanden in één actie. Waar Altaïr over slechts één verborgen dolk beschikte, heeft Ezio er twee. Hij kan dus twee vijanden die naast elkaar staan tegelijkertijd een dolk door een keel douwen, wat er spectaculair uitziet en ook nog eens effectief is. Ook hier geldt weer: de speler moet het gevoel hebben een brute killer te zijn, en dat lijkt prima te lukken.
Op weg naar het uiteindelijke doel van zijn missie, het vermoorden van een lid van de invloedrijke Grimaldi-familie, stuit Ezio op een van de meest vernieuwende elementen in Assassin's Creed II. De eerste teaser van het spel liet al een tekening zien van Leonardo da Vinci's vliegmachine en die duikt dan ook in het spel op. In de getoonde missie gebruikt Ezio de vleugels om naar het paleis van Grimaldi te vliegen. Hierbij maakt Ezio gebruik van vuurkorven die door dieven zijn gepositioneerd. De warme lucht zorgt ervoor dat Ezio steeds omhoog wordt gestuwd, waardoor hij uiteindelijk ver genoeg kan vliegen om het paleis te bereiken.
Handige uitvindingen
De vliegmachine illustreert de hulp die Ezio krijgt van diverse knappe koppen uit de Renaissance. Zoals gezegd begint Ezio het spel niet als Assassin. Altaïr was een goed getrainde killer met een groot ego, Ezio is feitelijk een simpele ziel die op zoek is naar wraak, en dus een beetje hulp goed kan gebruiken. In de trailer was al een tweede uitvinding te zien die Ezio vermoedelijk aangereikt krijgt: hij kan een van zijn dolken als projectiel afschieten. Dit zorgt uiteraard voor nieuwe mogelijkheden op het gebied van het uitvoeren van de aanslagen op de doelwitten die Ezio opgelegd krijgt. Ook beschikt Ezio over rookbommen om plotseling te kunnen verdwijnen en kan hij, in tegenstelling tot Altaïr, zwemmen.

Meer vrijheid en variatie
In Assassin's Creed kreeg Altaïr zijn missies steeds van de leider van het Assassin's Guild. Net als Altaïr krijgt Ezio missies voorgeschoteld waarin zijn doelwitten worden voorgesteld, maar omdat Ezio geen lid van het gilde is, zit de missiestructuur anders in elkaar.
Kies je eigen weg
Iedereen die Assassin's Creed heeft gespeeld, kan de volgende stappen wel dromen: je moet je melden bij een 'kantoor' van het gilde, op onderzoek uitgaan door saaie opdrachten uit te voeren, je plan voorleggen, goedkeuring krijgen en dan de uiteindelijke aanslag uitvoeren. Het was in Assassin's Creed, hoe goed en spectaculair die game ook was, steeds hetzelfde liedje.
Dat minpunt is verleden tijd, zo claimt Ubisoft bij monde van Mathieu Gagnon. De speler is in Assassin's Creed II veel vrijer in hoe hij te werk gaat bij het uitschakelen van zijn doelwitten. Als je een doelwit hebt doorgekregen kun je, mocht je dat willen, direct je doelwit opzoeken en hem uitschakelen. Dit is niet altijd mogelijk, maar vaak wel. De vraag is echter hoe je missie verandert als je er voor kiest om toch wat extra missies uit te voeren. De weg naar je doelwit wordt eenvoudiger naar mate je meer informatie inwint. Kortweg komt het erop neer dat de route die je in Assassin's Creed naar je doelwit aflegde nog steeds aan te raden is, maar niet langer verplicht wordt gesteld.
Daarbij komt dat die side-missions zelf ook anders zijn. Ubisoft heeft vijftien nieuwe side-missions toegevoegd aan de al bestaande missies, wat de variatie alleen maar ten goede zal komen. Het is op die manier dus ook niet vervelend om wat extra missies te doen, want je zal niet constant hetzelfde doen. In het verlengde daarvan ligt een systeem dat nieuw is in Assassin's Creed II en te maken heeft met de mogelijkheid die bewakers hebben om Ezio te ontdekken. Naar mate Ezio meer missies volbrengt, zal zijn beruchtheid toenemen. Dit zorgt ervoor dat bewakers hem sneller zullen herkennen, en ook gewone burgers zullen meer op de aanwezigheid van Ezio reageren. De 'mate van beruchtheid' kan echter verlaagd worden door missies uit te voeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verwijderen van aanplakbiljetten met het hoofd van Ezio daarop, of aan het uitschakelen van ooggetuigen.
Meer detail en betere animaties
Zo lijkt het er sterk op dat Assassin's Creed II in alle opzichten een completere game gaat worden dan Assassin's Creed. Ook het enige nog onbesproken aspect van het spel, het technische deel, maakt dat duidelijk. Hoewel de twee games dezelfde engine gebruiken, laat Ubisoft met Assassin's Creed II duidelijk zien dat er de afgelopen twee jaar progressie is geboekt. De straten van Venetië zijn niet drukker dan die van Jeruzalem, Acre en Damascus, maar de details zijn verbeterd, wat de stad veel levendiger maakt. Daarbij komt dat de animatie van Ezio soepeler is dan die van Altaïr. Aan een succesvolle game moet je echter ook weer niet alles veranderen, stelt Ubisoft, dus is de 'Leap of faith', waarbij je van grote hoogte in een hooikar springt, behouden, evenals het adembenemende uitzicht dat je hebt voor je naar beneden springt.
Voorlopige conclusie
Assassin's Creed II heeft alles in zich om een regelrechte topper te worden. Ezio zal bij menig gamer net wat meer sympathie opwekken dan Altaïr. De grafische uitwerking van Venetië is zonder meer prachtig en spreekt enorm tot de verbeelding. Ubisoft lijkt goed geluisterd te hebben naar de kritiek die Assassin's Creed te verwerken kreeg, want de grootste minpunten uit het origineel lijken in Assassin's Creed II niet langer aanwezig te zijn. Meer vrijheid bij zowel de missiestructuur als bij het vechten, en meer variatie lijken Assassin's Creed II op een hoger niveau dan het origineel te zetten, al zullen we dat pas met zekerheid kunnen zeggen als we het spel later dit jaar zelf hebben kunnen spelen. Het korte voorproefje op de E3 smaakte in elk geval naar meer.