Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 153 reacties

Special: energiezuinige thuisserver

De special van deze BBG betreft een homeserver en wel een systeem dat zeer zuinig zijn taken moet volbrengen. We mogen dus snelheid opgeven voor extra zuinigheid. De belangrijkste taak van een thuisserver is natuurlijk het delen van bestanden en het maken en beheren van backups, terwijl daarnaast het delen van internet en printers over het netwerk tot de mogelijkheden behoort. Om de minder zuinige desktopsystemen niet onnodig te laten draaien kan de server ook gebruikt worden om downloads binnen te halen. Het systeem is verder inzetbaar als web-, e-mail- en teamspeak-server met een beperkt aantal gebruikers, maar voor zware taken als het draaien van virtuele machines of het renderen van beelden is hij niet geschikt.Voor het samenstellen moesten we het doen met een budget van ongeveer 500 euro.

Ruimte voor discussies en persoonlijk advies omtrent dit systeem kan worden gevonden in [BBG Aanschaf] Special: energiezuinige thuisserver mei 2009

Basisonderdelen

Score: 4OnbekendProcessor AMD Sempron LE-1250
AMD Sempron LE-1250

Deze zuinige singlecore-processor van AMD, wordt gebakken op 65nm en heeft een kloksnelheid van 2,2GHz en een tdp 45W. De tdp zegt overigens niet zo veel over het daadwerkelijke energieverbruik van de processor. Deze zal in praktijk veel lager liggen dan 45 watt. Ondanks zijn zuinigheid, is de Sempron snel genoeg voor de taken die een homeserver moet kunnen volbrengen. De Sempron beschikt verder over AMD's Cool 'n Quiet-technologie zodat de klokfrequentie en de spanning naar beneden geschroefd kunnen worden wanneer de cpu weinig te doen heeft. De boxed koeler houdt de Sempron koel en dankzij het lage energieverbruik zal deze ook niet hard hoeven draaien. De Sparta-kern van de Sempron leent zich daarnaast goed voor het onderklokken en ondervolten.

De mensen die naar nog meer zuinigheid streven, kunnen hun toevlucht nemen tot een Intel Atom. Een Atom 330 is nog weer een fractie zuiniger en wordt geleverd met een moederbord. De Atom 330 bezit twee Diamondville-kernen die op 1,6GHz lopen. Helaas is de grote verbruiker op dit bord niet de cpu maar de chipset. Het bord beschikt daarnaast maar over twee SATA aansluitingen.

linkAlternatief: Intel Desktop Board D945GCLF2

Score: 5OnbekendMoederbord Jetway NC62K
Jetway NC62K

Dit mini-itx-bord met AM2+-socket is gebaseerd op de zuinige Geforce 8200-chipset. Ondanks zijn kleine formaat beschikt het over een uitgebreid assortiment aan features. De belangrijkste voor een homeserver zijn, behalve het lage verbruik, de vier sata-poorten die ervoor zorgen dat er genoeg opslagapparaten aangesloten kunnen worden. De dual-Gbit-lan zorgt ervoor dat met behulp van 'teaming' twee connecties kunnen samenwerken. Ook kan de server hierdoor als internet-gateway annex -router worden ingezet. Op het bord zijn alleen solid caps gebruikt, wat de levensduur van het bord ten goede moet komen. Het bord biedt ruimte voor een dimm en beschikt over een enkel pci-slot. Ook voor htpc-doeleinden is dit moederbord geschikt dankzij de hardwarematige decoding en de mogelijkheid beeld en geluid via dvi of, middels een verloop-plug, over hdmi uit te sturen.

Score: 4€ 27,90Geheugen Kingston ValueRAM KVR800D2N6/2G
Kingston ValueRAM KVR800D2N6/2G

Wat geheugen betreft is gekozen voor een enkele 2GB-dimm van Kingston. Deze biedt met zijn 800MHz genoeg bandbreedte aan de Sempron en met de capaciteit van 2GB is er ook genoeg werkgeheugen aanwezig voor alle taken. Kingston biedt met zijn Value-lijn overigens levenslange garantie.

Score: 4.5OnbekendHarde schijf Samsung Spinpoint M5 HM160HC
Samsung Spinpoint M5 HM160HC

Deze 2,5"-ata-schijf met een capaciteit van 160GB verzorgt de lopende i/o en ook kunnen hier downloads worden opgeslagen, waarna deze als ze klaar zijn naar de grotere en minder zuinige opslag-schijven worden verplaatst. De grotere opslag-schijven hoeven zo niet continu aan te staan, wat natuurlijk een energiebesparing oplevert. De keuze voor een ata- in plaats van een sata-schijf is om optimaal gebruik te maken van de aansluitingen op het m-itx-bord. Hierdoor blijven er vier sata-poorten over voor de nodige opslag-hdd's. Het verbruik van deze Samsung-notebookschijf is iets meer dan 2 watt bij activiteit en 0,6 watt in idle-modus.

De mensen die geen behoefte hebben aan een grote schijf voor het besturingssysteem en downloads kunnen gebruik maken van een kleine ide-ssd. De solid state drive van Transcend beschikt over een bescheiden capaciteit van 2GB en kan direct op het ide-slot worden geprikt.

linkAlternatief: Transcend IDE Flash Module TS2GDOM40V 2GB

Score: 4OnbekendHarde schijf 2x Western Digital Caviar Green WD10EADS, 1TB
Western Digital Caviar Green WD10EADS, 1TB

De Western Digital Green-serie bestaat met zijn 5400rpm-modellen niet uit snelheidsmonsters. Zoals de naam suggereert zijn deze schijven 'groen'. Het lage verbruik van 5,4 watt bij activiteit en 2,8 watt in ruststand zorgt dat deze schijven voor energiezuinige doeleinden zeer geschikt zijn. De capaciteit van 1TB van het gekozen model zorgt ervoor dat er ruim voldoende opslag aanwezig is voor zaken als foto’s, films en andere bestanden die bewaard dienen te worden.

Score: 4OnbekendBehuizing Chenbro ES34069
Chenbro ES34069

Bij een m-itx-bord hoort natuurlijk ook een m-itx-kast et vice versa. Het aanbod van behuizing met deze form factor is niet erg groot en als men daarbij ook nog de eis stelt dat er een redelijk aantal schijven in moet passen, is de spoeling erg dun. Deze Chenbro-kast beschikt over vier hotswap-sata-bay’s en een 2,5"-interne bay. Een opvallende feature is de moederbord-tray. Deze tray houdt opslag-schijven en moederbord van elkaar gescheiden en is eenvoudig te verwijderen. De nadelen van deze kast zijn de redelijk lastige verkrijgbaarheid en de twee niet bijster stille 70mm-fans aan de achterzijde. Nu zal een tweaker zich hier niet door uit het veld laten slaan en deze met behulp van een molex naar 5/7 volt zetten om ze zo een stuk stiller te maken.

De voeding wordt meegeleverd met de Chenbro-behuizing. Dit 180 watt-exemplaar is erg efficiënt en biedt door zijn lage wattage in idle-modus minder verspilling dan een 300W-voeding. Omdat de voeding niet in de kast is geïntegreerd wordt het binnenste van het systeem ook niet door de psu opgewarmd.

De mensen die een andere behuizing willen hebben, maar geen concessies wat betreft efficientie en laag verbruik willen doen, zullen naar een pico-psu moeten kijken. Het nadeel is dat deze lastig te verkrijgen zijn. Ook moet men niet vergeten dat een pico-psu zonder adapter geleverd wordt.

linkAlternatief: Mini-box PicoPSU-120

Score: 0OnbekendVerloop-connectie Merkloos 2.5" naar 3.5" IDE converter
Merkloos 2.5

Dit verloopstuk is nodig om de laptop-schijf te verbinden met de ide-aansluiting op het moederbord. De 2,5"-naar-3,5"-converter is klein van omvang en vormt geen aanslag op het budget.

€ 27,90Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct.Prijs
Processor AMD Sempron LE-1250 € 28,43 Onbekend
Moederbord Jetway NC62K € 99,46 Onbekend
Geheugen Kingston ValueRAM KVR800D2N6/2G € 21,- € 27,90
Harde schijf Samsung Spinpoint M5 HM160HC € 43,99 Onbekend
Harde schijf Western Digital Caviar Green WD10EADS, 1TB € 153,80 Onbekend
Behuizing Chenbro ES34069 € 165,45 Onbekend
Verloop-connecties Merkloos 2.5" naar 3.5" IDE converter € 4,95 Onbekend
  Totaalprijs bij opstellen BBG € 517,08 € 27,90

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.


Reacties (153)

Reactiefilter:-11530142+136+228+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
1 2 3 ... 6
Trouwens de upgrade van het basissysteem naar een 4830 zou ik niet doen. Voor een paar euro meer heb je de nieuwe 4770 die ongeveer 9% beter presteert.

[Reactie gewijzigd door hansieb112 op 1 mei 2009 14:00]

Helaas kwam de HD 4770 dan ook net iets te laat om mee te kunnen worden genomen in de BBG. Uiteraard weet iedereen dat dat DE oplossing is.

Een andere toepassing voor de HD 4770 is overigens 2 van die krengen in CF zetten in het gamesysteem. Zie ook:
http://en.expreview.com/2...-crossfire-benchmark.html

Goedkoper, sneller en hetzelfde verbruik als één HD 4890.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 1 mei 2009 14:02]

Maar met 1x HD4890 kan nog upgraden naar 2x HD4890, als je al 2x HD4770 hebt gaat dit niet meer.
OPGELET BIJ HET MULTIMEDIASYSTEEM!

Men doet er zeer verstandig aan om i.c.m. met de volgende 2 artikelen:

- Behuizing Antec Fusion Remote Zwart
- Koeler Scythe Ninja Mini

Niet voor de Optische drive LG GGC-H20L te gaan.

Dit komt door het feit dat de LG GGC-H20L zeer diep is en dat i.c.m. de koeler waardoor de aansluitingen (voeding en SATA) niet aangesloten kunnen worden!

Of men neemt een andere CPU koeler (succes met zoeken naar een kleiner formaat) of men neemt een andere optische drive (die dus minder diep is dan 20 cm!!).

Het omwisselen van het display/remote receiver met de optische drive is niet mogelijk, aangezien deze permanent bevestigd is.

[Reactie gewijzigd door DieHakkertje op 5 mei 2009 13:06]

Het kan aan mij liggen, maar volgens mij is de optische drive precies aan de andere kant van de kast. Er zijn 3 gescheiden compartimenten: 1 voor de voeding en de optische drive, 1 voor het moederbord (en dus ook de koeler) en 1 voor de harde schijven.

Kortom het zou voor de koeler niet uit moeten maken hoe diep die optische drive is. Het enige waarmee het een probleem kan vormen is in combinatie met de voeding. Ikzelf heb de NSK 2480 (voorloper van deze fusion) met ingebouwde Antec voeding en dit elvert absoluut geen probleem op.
Nog een opmerking voor de thuisserver:

Ik vind het jammer, dat er geen microATX mobo als alternatief wordt geboden, maar verder complimenten voor het wel doordachte systeempje.
Goh, dat 3d systeem met 6 gig geheugen... Er wordt daar geschreven dat wat sneller geheugen niet veel uit zal maken in prestaties?! Nou dat moeten we dan maar geloven! De prestaties van een 3d systeem zijn ook van zo veel factoren afhankelijk dat het echt lastig is om er achter te komen wat een goede investering is om sneller te werken of om een grotere capaciteit te behalen. Maar die magere 6 gig geheugen... Jongens, dat kan echt niet! Misschien dat het voor veel standaard gebruikers iet wat veel klinkt, maar 6 gig op een d3 systeem is echt een beetje te weinig hoor!!! Laat die discussie over de snelheid dan maar zitten!

Stel nou dat je een scène gaat renderen en je gaat over de 6 gig heen, wat dan!? Dan verlies je pas echt veel snelheid. Daar gaat je computertje wel echt van kraken hoor! En tegenwoordig gaat het nogal makkelijk over de 6 heen! En een beetje geheugen zijn de kosten niet! Dus even kijken hoeveel er op zo'n bord geprikt kan worden en niet aarzelen, gewoon doen! Heb je echt heel veel plezier van! ;)

Wat ik dan wel weer een interessante toevoeging vind is die solid state drive! Gaan we toch maar eens uitproberen!
We hadden maar een budget van 2000 euro, geen 2500 euro. Er zijn concessies gemaakt waarbij 12GB gewoon onhaalbaar is geworden met de SSD. Een SSD kwam in [BBG] Workstation mei 2009 wel naar voren als een must en niet het hebben van 12GB.

Het is overwegen, maar als de mensen met ervaring wegblijven uit deze topics is het voor ons ook heel lastig om de juiste keuze te kunnen maken. 12GB, SSD, of toch een betere kast en randapparatuur... Of toch de Core i7 er uit en een AMD Phenom II met 8GB? Het budget is aan de beperkte kant om aan alle eisen te voldoen helaas.

Echter, daarvoor hebben we dan ook [BBG Aanschaf] Workstation: 3d-systeem mei 2009 voor, een plaats waar de BBG naar eigen wens kan worden gewijzigd tot een persoonlijke best buy, samen met de second opinion van anderen als bevestiging dat het goed zit, of dat er juist nog iets kan worden verbeterd.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 1 mei 2009 15:30]

Goh, dat 3d systeem met 6 gig geheugen... Er wordt daar geschreven dat wat sneller geheugen niet veel uit zal maken in prestaties?! Nou dat moeten we dan maar geloven! De prestaties van een 3d systeem zijn ook van zo veel factoren afhankelijk dat het echt lastig is om er achter te komen wat een goede investering is om sneller te werken of om een grotere capaciteit te behalen.
Snelheid hangt inderdaad van meerdere factoren af. Echter kan de Core i7 standaard niet met sneller geheugen overweg tenzij je gebruik maakt van XMP profiles. Omdat we liever van de standaard situatie uitgaan heeft het dus helemaal geen zin om DDR3-1600 of sneller in te steken. DDR3-1066 is snel genoeg. Het enige wat prestaties zou kunnen verbeteren zijn in dit geval lagere latencies van het geheugen :).

Meer geheugen valt natuurlijk wat over te zeggen, natuurlijk :).
Ik had ook zo mijn vraag tekens bij het 3d systeem. Jij hebt het dan over het geheugen ik heb het dan meer over de videokaart.

Als we het hebben over een budget van 2000 euro. Dan moeten we natuurlijk kijken wat een 3d bak het meeste nodig heeft. Een Quadro of FireGL kaart (600+ euro) is dan een te grote luxe en is veel te duur voor dit budget. Rendering is in deze sector een veel groter probleem en je kan dan veel beter een octa core penry maken dan dit systeem.

Je kan je 3d scene namelijk lichter maken door ze gewoon in layers op te delen of proxys te gebruiken in je 3d pakket. Op die mannier hou je de poly count in je viewpoort laag. Tuurlijk is het fijner om alles reatime te zien en te belichten in je viewpoort maar dat is een luxe en geen must in een systeem van 2000 eu.
Een Quadro of FireGL kaart (600+ euro) is dan een te grote luxe en is veel te duur voor dit budget. Rendering is in deze sector een veel groter probleem en je kan dan veel beter een octa core penry maken dan dit systeem.
Dat hangt er totaal af wat je wilt gaan doen. Wie zegt dat iemand met een 3d systeem gaat lopen renderen? Tuurlijk, het kan en is logisch, maar hoeft niet.
Anderen gebruiken een 3d-systeem om modelletjes van 'onderdeeltjes' te maken incl. samenstellingen en moeten daarvoor werken met systemen als Pro/E. Die gebruiken (WF2) maar 1 core.

Een octa core is dan totale verspilling (heb al een buurman gehad met 3 niksende cores). Maar een fatsoenlijke door de sw-maker ondersteunde kaart is dan erg belangrijk, heb vaak genoeg gaten in modellen gezien (waar ze niet horen te zitten) bij collega's; en dat wil je niet.

Geheugen is ook zo iets: Wie niet rendert en redelijk simpele samenstellingen maakt heeft aan 6GB meer dan genoeg; ging bij mij prima met 3GB. Wie een samenstelling van 10.000+ onderdelen wil weergeven kan dikwijls ook iets meer gebruiken; vooral als daarvan een presentatie gemaakt moet worden met licht / schaduw e.d.

En als je een 3d systeem wil is uiterlijk van het kastje vaak ook niet zo belangrijk, aangezien je die herriebak maar al te graag onder het bureau mikt om ruimte te houden om A2/ A1'tjes uit te vouwen en er al talloze onderdelen op je bureau liggen e.d. Echter, iemand die tientallen van die bakken beheert vindt het fijn als hij gemakkelijk zonder gereedschap een harde schijf kan vervangen en er wat laden / scharnierende compartimenten in de kast zitten. Voor de thuisgebruiker boeit dat weer niet.

Dus het probleem is dat een 3d-systeem niet zo simpel is als een 'game-bak'; volgens mij willen alle gamers redelijk hetzelfde (niet mijn ding, aanname dus), maar voor gebruikers van een 3d-systeem verschilt het nogal.
Daar heb je zeker een punt! Niet iedere 3d toepassing vraagt om de zelfde samenstelling van onderdelen. En iets als het geheugen gebruik kan daardoor ook zeer verschillen. In de inleiding wordt ook niet voldoende duidelijk gemaakt voor wat voor gebruiker dit systeem wordt opgezet. Misschien zit daar dan al een tekortkoming in de opzet van deze samenstelling?

Het viel me gewoon op dat er in het onderdeel geheugen niet wordt verteld dat de hoeveelheid aan geheugen die je er in zet echt cruciaal kan zijn voor het wel of niet functioneren van je systeem. En dan hebben we het dus niet over een beetje meer of minder snelheid! Je krijgt door zoiets bijna het idee dat er maar wat gedaan is…

Verder wordt nog eens onderstreept dat 2000 Euro een krap budget is. En dat is het misschien ook. Als je zo eens rondkijkt naar standaard 3d-systemen dan zul je zien dat de budgetten ook uiteenlopen van 1500 tot soms wel 20000 Euro (exclusief randapparatuur!), je kunt het zo gek niet verzinnen! Het zou mooi zijn als er bij dit systeem omschreven zou worden wat voor concrete prestaties je van zo een systeem kan verwachten. En ook niet onbelangrijk is wat de waarde van je investering is na verloop van tijd. Als je te weinig investeert in een machine als deze kan dat voor een onnodige achterstand leiden voor dat je weer een nieuw systeem aanschaft!

Voor 5000 Euro had je een god-bak kunnen bouwen werd er geschreven. Ook dat lijkt een enorm bedrag. Maar voor heel wat 3d applicaties is dat niet onrealistisch! Om dat nog eens te onderstrepen, met de aanschaf van de juiste software alleen al kan je in veel gevallen dat budget vrolijk verdubbelen!

Bij zo'n samenstelling van een Best Buy Guide verwacht je eigenlijk dat je net iets meer inzicht krijgt in de keuze voor ieder onderdeel, dan alleen nu het argument vasthouden dat je binnen een voorafgesteld fictief budget wil blijven. Op de manier zoals het nu gedaan is, is niet alleen de keuze voor ieder onderdeel zeer discutabel maar ook het vastgestelde budget. Is dat niet een gemiste kans?!
Er is zeker niet maar zowat gedaan. Echter, hij is wel door niet deskundigen opgesteld en ik had geen flauw idee hoeveel geheugen nodig was. Zoals gezegd, ik had graag input gehad van de rest. Dat gebeurt nu, helaas achteraf ipv vooraf.

Verder zit je enkel te zeuren over het geheugen. Dat lijkt me het probleem niet: Als je ergens tegenaanloopt dan haal je nog een kitje en ben je klaar. Ik heb op het forum duidelijk de anderen voor een keuze gesteld: SSD of 12GB aan RAM. Men koos voor de SSD en zo werd het de SSD.

De rest van de keuzes, met name de processor en videokaart lijkt me goed en duidelijk onderbouwd met de benchmarks. Het geheugen kwa snelheid ook (waarom geen 1600MHz kan ik zo van tafel vegen). Enkel heb ik niet de ervaring en kennis om te weten of 6GB wel of niet genoeg is. Of een SSD wel of geen impact heeft en wat een multie CPU setup doet...

Verder, dit systeem is bedoeld voor alle taken omtrent 3d bewerking. Dus zolang er maar iets met 3d wordt gedaan, van tekenen tot het uiteindelijke omzetten, renderen, whatever (en ook hier ben ik niet in thuis, wet niet exact wat wat betekend).

Het enige wat ik jullie kan vertellen: Doe mee in de CSL bij de volgende BBG om je input te geven. Dat is DE manier om mee te helpen aan de BBG en je eigen mening ook daadwerkelijk terug te kunnen zien in de tekst.
Dan is het ook wel handig om te weten vanaf wanneer het volgende 3D werkstation voor de BBG samengesteld gaat worden. Ik zou er graag aan mee werken, maar niet iedereen zit 24/7 op GoT. ;)
De aankondiging wordt tenminste 3 weken tevoren gedaan in CSL. Vanaf dat moment zijn de topics open voor input. Dat houdt in dat de volgende opening in de tweede week van juni zal zijn.
Het is al iets waar we het over hebben gehad. Daarna is er niets meer mee gedaan. Een aankondiging op de frontpage met linkjes naar de topics een een beschrijving zou wellicht een optie zijn.
Multi CPU is ook besproken. Anderen hadden zelfs liever een Quadro twv 1400 euro. Ik denk dat het 3d systeem zoals deze er staat nu een leuke "van alles wat" is, maar echt toegespitst op een aantal taken is deze niet en ik denk over de range van gestelde eisen toch wel een mooie mix.

Echter, zoals ik al aangaf en jij ook, 2000 euro is krap. Je kunt er wat leuks van maken, maar het zal nooit 100% zijn. Daarbij ben ik, als opsteller van de BBG, een complete leek op 3d gebied en ik denk dat we bij de redactie ook geen grote kenners hebben. Ik ben afgegaan op wat ik persoonlijk verwachtte. Daarbij waren er wel users die wat input hadden, maar de deskundigen bleven uit.

Mijn roep om deskundigen is groot geweest, maar helaas kwam er iemand, maar toen was de tekst ook al geschreven. Ik had natuurlijk voor 5000 euro een god-bak kunnen bouwen waar niemand (op een cluster na) omheen zou kunnen. Maar dat is ook niet de bedoeling.

Voor wie alle beweegredenen nog wil lezen is [BBG] Workstation mei 2009 de place to be. Ik zou het zeer waarderen als de mensen die verbeterpunten zien hun commentaar, het liefst onderbouwd met reviews en dergelijke, in [BBG Aanschaf] Workstation: 3d-systeem mei 2009 willen posten. Dat is verreweg de beste plaats om anderen te helpen :)

Voor de rest, houd Complete Systemen & Laptops altijd in de gaten om mee te helpen de beste BBG op te stellen. De topics lopen er niet voor niets en rond 10 juli staan we weer te springen om jullie hulp :)

[Reactie gewijzigd door GENETX op 1 mei 2009 18:04]

Ik ben eigenlijk wel een benieuwd naar de resulaten icm stroomverbruik bij de thuisserver?
Heel erg graag zou ik eens een review zien waarin het idle en load stroomverbruik word meegedeeld...
Verder vind ik de kast wel erg duur...het is niet dat deze in de living centraal staat. Dus een erg lelijke beige kast en een aparte voeding lijkt mij een betere keuze.
Met de pata 2,5 inch schijf kan ik alleen maar akkoord gaan :)
Het probleem is eigenlijk niet dat de kast zo duur is, maar dat voor de voeding die er in zit nauwelijks een alternatief is. De pico-psu staat slecht in de pricewatch en word geleverd zonder adapter. Gezien het om energie zuinig ging, is de keuze voor een voeding heel belangrijk. Zo'n voeding heeft een veel hogere efficiëntie op de lage idle belasting dan normale voedingen. Vandaar dat de pico psu daar als alternatief word genoemd.
http://tweakers.net/react...ting&ParentID=3123834
Dit is dus wel een probleem, Reinman...
Iets adviseren wat niet leverbaar is, en waar ook geen opvolger van is.

misschien is dit een (veel goedkoper) alternatief:
pricewatch: Asus TS-6A1

[Reactie gewijzigd door Quacka op 1 mei 2009 18:01]

van dat goedkopere gaat wel een flink deel af om ruimte te maken voor je disk..
voor een beetje hdd bracket ben je al gauw 60euro kwijt (om 3x 5,25inc om te bouwen naar 4x 3,5inc) - toch zou het best eens kunnen werken, - neemt een simpel bordje met 6x sata
(of nog beter, een 4 poorts hardware raid kaartje) bou in de interne 2 bays een array in raid 1 of 0 voor het OS - en gebruikt vervolgens dit voor een storrage array... (waarschijnlijk kom je dan ongeveer op het zelfde buget, maar zijn eventuele vervangende onderdelen veel goedkoper - (en kun je bovendien met meer ram af, en een zwaardere cpu ...

een voorbeeld van zo'n systeempje zou er mogelijk zo kunnen uitzien ... maar is net zo goed nog heel wat aan de dure kant...

[Reactie gewijzigd door i-chat op 6 mei 2009 21:26]

Auw, dat moederbord heeft een 100Mbit NIC. Die zou ik zeker niet kiezen voor een server.
prik je er toch een gbit kaartje in? Realtek 8169 kaartjes kosten tegenwoordig een tientje of zo...
Een HTPC met een 95W processor??
Dat snap ik niet.

Een HTPC moet juist stil zijn. Je wil dus een CPU die nauwelijks de fan nodig heeft. De 5050e is dan toch de meest logische keuze?

Wat ga je dan met een HTPC doen als je een 7750 wil ipv 5050e? De 505e draait op 2.6GHz en kan je makkelijk hoger clocken mocht dat nodig zijn. Bij mij draait hij idle op 1Ghz en kan tot 2.1 gaan (geregeld met RMClock). Als ik echt alle kracht nodig heb activeer ik het profiel daarvoor (nog nooit voorgekomen).
Er staat ook bij dat je de 5050e kan nemen als energiezuiniger alternatief. Dus als je dat persé wilt doe je dat.
Verder gebruikt die CPU echt niet de hele tijd 95W hoor. Dat is het maximale dat ie kán gebruiken. Maar 9 v/d 10 keer gebruikt hij dat bij lange na niet.
Verder zit er ook een goede koeling bij, dus daar is echt wel aan gedacht. En oké, als je echt alleen maar dingen wilt afspelen is een 5050e een verstandige keuze, maar je weet niet wat je er misschien nog meer mee wilt gaan doen. En wat er in de toekomst gaat gebeuren.

Maar hier is in het forum uitgebreid over gediscusseerd, kijk hier maar eens vanaf de 2e post ongeveer:
[BBG] HTPC-systeem - mei 2009
De 1920x1200-resolutie lijkt wel een beetje de standaard te worden in gamesland
En hoe zit het dan met de 1920x1080 resolutie? Hoe zit het met de ondersteunde voor deze resolutie in moderne games? Een goede monitor zou anders ook de iiyama ProLite E2407HDS kunnen zijn, omdat deze monitor een reactietijd heeft van 2ms.

[Reactie gewijzigd door HertogJan op 1 mei 2009 14:23]

Sinds widescreen de norm is zijn de meeste games reso-onafhankelijk hoor: ze kijken dus gewoon naar alle resoluties die je monitor ondersteunt en laat je daaruit kiezen (Crysis, L4D, Assassins Creed & SuCo zijn enkele voorbeelden waarvan ik uit ervaring kan zeggen dat ze het zo doen).

Er zullen nog wel games uitkomen die 16/9 niet native ondersteunen tot het echt de norm is, maar gelukkig zijn dat dan ook geen toptitels :p
Die reso is wel in opkomst, maar de keuze uit monitoren is nog niet briljant. Ook kan je in oudere games problemen ondervinden met deze resolutie. Zie ook www.widescreengaming.com
Die site die je erbij doet (www.widescreengaming.com) vind ik maar een rare site hoor :S zijn alleen maar advertenties.

edit: ahaa met forum erbij klinkt het een stuk logischer ;)

[Reactie gewijzigd door kami124 op 1 mei 2009 14:59]

Ik snap dan ook niet waarom http://www.widescreengamingforum.com zo'n verschrikkelijke lange url heeft :+
2ms, gray to gray
Het gewoon een 5ms hoor :P
Mijn Acer X243HQ is ok 5ms maar in de handlijding staat ook 2ms gray to gray.
pricewatch: Acer X243HQ

Overginds ondersteunen bijna alle games die ik speel deze reso.
Zelfs Saint Row word het tegenwoordig (na nieuwe patch) ondersteund.
De rest doet dit standaard al zelfs de (gangbare) audere games.

[Reactie gewijzigd door r.stanneveld op 7 mei 2009 15:03]

Waarom is er dit keer niet meer gekozen voor de Foxconn van de vorige review? Puur omdat dit een DDR3 moederbord is?
Nee, het foxconn bord is mede door ons de vorige keer in prijs gestegen. Het foxconn bord is idd niet geschikt voor DDR3 in het gamesysteem, maar wie DDR2 wil gebruiken doet er goed aan om het inmiddels veel goedkopere GigaByte GA-MA790X-UD4 bord te nemen.

Het Foxconn bord werd de vorige keer zoveel aangeraden in de overigens zeer geslaagde [BBG Aanschaf]-topics dat zo op een gegeven moment zelfs een tijd lang niet leverbaar waren.
Is er een groot kwaliteits verschil dan, want uiteindelijk kom ik met beiden moederborden op een zelfde prijs uit.

De geintergreerde chipset is voor mij niet een must, maar ik zoek wel iets waarmee ik kan OCen i.s.m mijn pas aangeschafte 940 BE
dan moet je dus een AM2+ moederbord nemen... want de P2 940 is GEEN AM3 processor. nu is elke AM3 CPU AM2+ socket compatible, maar andersom is dat niet zo... als jij jouw AM2+ CPU in een AM3 socket stopt weet ik niet wat er precies gebeurd, maar ik kan je vertellen dat je geen garantie meer hebt en dat het niet goed is voor je hardware
Een AM2(+) cpu past niet in een AM3 mobo omdat er enkele uitsparingen minder zijn voor de pinnetjes, dus hier is al voor gezorgd. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de cpu er met brute kracht ingeduwd wordt om alsnog te passen, want een afgebroken pinnetje is nog de stomste manier om een cpu tot een stuk afval te herleiden.
Ik zie solid state drives snap het nut alleen er niet zo van, die hebben toch nogsteeds een max aantal accesen dat ze aan konnen??? Dus dat zou ik niet in me high end systeem stoppen.

of is dat ondertussen al opgelost en heb ik dat gemist ??
Het probleem is het overwriten van data. Maar als je de SSD gebruikt voor het inladen van programma's en allemaal tools bij het werk om dit soepel te laten verlopen dan is dat probleem niet zo groot. Zo vaak ververs je die bestanden nou ook niet en zo gaat de schijf makkelijk jaren mee.

De MLC kan 10.000 overwrites overleven. Dus als je 5 jaar met de SSD zou willen dan heb kun je dus de gehele disk meer dan 5,5x per dag compleet overschrijven
Ergens wel jammer dat er een ATI kaart in het 3D-systeem zit, want met een NVIDIA kaart heb je tegenwoordig CUDA wat supergoed en snel werkt ... en volgens mij zit het alternatief van ATI nou nog niet echt in de lift ... of heb ik het mis en is CUDA niet handig voor 3D renders? Ik vind het in ieder geval wel erg handig voor het draaien van simulaties ;)
Of je een ATI kaart (FireGL) of een nVidia kaart (quadro) wilt hebben hangt zoals gebruikelijk weer grotendeels af van welke software je plant te gebruiken.

Een goede review hierover kan je vinden op
http://www.tomshardware.com/reviews/quadro-fx-4800,2258.html

Als je bijvoorbeeld veel Maya wil gebruiken zit je over het algemeen toch beter bij een FireGL kaart dan bij een quadro bv.
Bij catia ben je dan weer beter af met een quadro ... dus de uiteindelijke keuze van welke grafische kaart de gebruiker specifiek wil hebben zal grotendeels bepaald worden door de software die hij gebruik (+ eventuele driver voorkeuren).
Men kan dit bij tweakers niet met een glazen bol zien en kiest daardoor een allround grafische kaart die past binnen het budget en die bij elke test perfect mee kon tegen een redelijke prijs.

In de review kan men ook direct de vergelijking zien tussen een gewone geforce (gamers) kaart en een quadro kaart. Wat dus wel aantoont dat voor velen mensen bij het gebruik van die geteste software de meerkost van een quadro kaart het zeker waard kan zijn.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Microsoft Windows 10 Home NL Apple iPhone 6s Star Wars: Battlefront (2015) Samsung Galaxy S6 Edge Apple Watch Project CARS Nest Learning Thermostat Microsoft Windows 10 Home EN

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True