Door Femme Taken

UX Designer

OCZ Vertex getest

09-04-2009 • 13:00

108

Multipage-opmaak

Inleiding

De fabrikanten van solid state drives hebben in het afgelopen jaar een ware stormvloed van producten op de markt gebracht. Het professionele segment werd verrijkt met een aantal uitstekend presterende drives, waarvoor echter fors in de buidel getast moest worden. Voor het uitbrengen van goedkopere ssd's stortten de fabrikanten zich massaal op het reproduceren van referentieontwerpen op basis van de JMicron JMF601 en JMF602, maar de prestaties van ssd's met deze controllers zijn doorgaans ronduit teleurstellend gebleken: op het ene moment konden de drives razendsnel aanvoelen, terwijl ze op het andere moment niet vooruit te branden waren. Omdat de goedkopere ssd's van de verschillende fabrikanten alle op dezelfde referentieontwerpen waren gebaseerd, verschilden ze bar weinig van elkaar. Om zich toch enigszins te onderscheiden en de prestaties wat op te krikken, bedachten sommige fabrikanten zelf creatieve constructies. Zo smeedde OCZ twee JMicron-controllers met een raidchip aan elkaar, maar in onze review van de OCZ Apex concludeerde Tweakers.net al dat ook dit concept geen soelaas biedt. Het bleef wachten op een solid state drive die én goed presteert én betaalbaar is.

Toen OCZ in december aankondigde dat zijn Vertex-serie zou beschikken over een geheel nieuw type controller met 64MB cache en leessnelheden van maximaal 200MBps, ging het erop lijken dat het geduld beloond zou worden. Voor de Vertex zou OCZ naar de Barefoot-controller van de Koreaanse ontwikkelaar Indilinx grijpen. De ontwikkeling van de Barefoot was in het tweede kwartaal van 2008 afgerond en OCZ had een deal met de Koreanen gesloten die OCZ het recht gaf om als eerste fabrikant een ssd met deze controller uit te brengen. Terwijl de marketingafdeling van OCZ uitstekend werk deed om potentiële kopers van de nieuwe ssd op te warmen, werd het geduld van die kopers weer stevig op de proef gesteld: het zou nog tot halverwege maart 2009 duren voordat de Vertex verkrijgbaar werd.

OCZ Vertex

Firmwarefiasco

De marktintroductie van de Vertex verliep echter niet zonder horten en stoten. Anand Lal Shimpi van AnandTech kreeg een pre-release exemplaar van de Vertex in handen en constateerde dat de prestaties ervan bij het uitvoeren van kleine schrijfacties net zo slecht waren als die van ssd's met de verguisde JMicron JMF602. Anand deed zijn beklag bij OCZ, dat geschrokken reageerde en het probleem doorschoof naar de firmwareontwikkelaars van Indilinx. Binnen enkele dagen toverde de Koreaanse chipbakker nieuwe firmware, versie 1122, uit de hoge hoed. De nieuwe firmware zorgde voor een drastische verbetering van de random schrijfprestaties, helaas wel ten koste van de sequentiële doorvoersnelheid. Ondertussen werd de levering van de Vertex opgehouden totdat alle voor de consument bestemde exemplaren van de nieuwe firmware voorzien konden worden.

OCZ en Indilinx bleven knutselen aan de firmware en brachten na enige tijd versie 1199 uit. Deze versie bleek echter een kapitale bug te bevatten, die tot gevolg had dat bij hoge belasting de ssd's vastliepen en voor het systeem onzichtbaar werden. Alleen door een power cycle konden de ssd's weer tot leven worden gewekt. De crashende drives zorgden bij heel wat gebruikers voor beschadigde bestanden en soms zelfs voor het defect raken van de Windows-installatie.

Firmware 1199 werd geleverd op een deel van de Vertexen van de eerste lichting, waaronder de twee exemplaren die Tweakers.net op 20 maart in bezit kreeg. Reeds twee uur na ingebruikname van de eerste Vertex werden we met een crashende drive geconfronteerd. De bug maakte het onmogelijk om onze standaard benchmarksuite op de beide Vertexen te voltooien. OCZ reageerde gelukkig adequaat door nog in de week nadat de problemen aan het licht kwamen een fix uit te brengen. Het uitvoeren van de update naar firmware 1275 bleek echter geen sinecure. Niet alleen zorgde de update voor het verlies van alle gegevens op de ssd, ook was het noodzakelijk om een - niet meegeleverde - jumper op de printplaat te plaatsen. Notebookgebruikers werden hierdoor genoodzaakt om hun drive uit te bouwen.

Ondanks de omslachtige updateprocedure adviseren we alle bezitters van een Vertex met firmware 1199 om zo snel mogelijk over te stappen naar de nieuwe firmware. De oude firmware maakt de Vertex tot een tijdbom die op onverwachte momenten voor een crash en mogelijk verlies van belangrijke gegevens kan zorgen. Eenmaal stabiel heeft de Vertex heel wat in huis, zoals op de komende pagina's zal blijken.

Specificaties en prijs

De OCZ Vertex is dankzij het nog exclusieve gebruik van de Indilinx Barefoot de eerste ssd met cachegeheugen in het lagere marktsegment. De serie is verkrijgbaar met een capaciteit van 30, 60, 120 en 250 gigabyte. OCZ belooft een maximale lees- en schrijfdoorvoersnelheid van respectievelijk 230 en 135MBps bij de modellen met 30 en 60GB capaciteit. De grotere modellen lezen met maximaal 250MBps en schrijven onder gunstige omstandigheden met 180MBps. Aanvankelijk zouden de twee kleinste modellen van 32MB cache voorzien worden en zouden de grotere modellen uitgerust worden met 64MB cache, maar later besloot OCZ om alle versies van een buffer van 64MB te voorzien. Een belangrijk verschil met de Intel X25-M en X25-E, die eveneens over dram beschikken, is dat de OCZ-ssd's het vluchtige geheugen ook gebruiken om userdata te cachen: de Intels gebruiken het dram enkel voor het optimaliseren van mappings en wear levelling, waardoor de kans op verlies van gebruikersdata door het cachen in principe veel kleiner is. Binnenin de Barefoot-controller stuurt een energiezuinige ARM7-core een vierkanaals flashcontroller aan. Het dram-geheugen in de Vertex dient ook als werkgeheugen voor de processor.

OCZ heeft de Vertex een aantrekkelijke prijs meegegeven. Het kleinste model, 30GB, is momenteel ongeveer tien euro duurder dan de Core V2, die over een enkele JMicron-controller beschikt. De grotere modellen zijn consequent goedkoper dan de OCZ Apex met een dubbele JMicron-controller, terwijl de Vertex per gigabyte pakweg de helft kost van wat voor de Intel X25-M betaald moet worden. Ssd's uit de Mobi 3500-serie van Mtron zijn ruim drie keer zo duur bij een capaciteit van 64GB en 40 procent duurder bij een capaciteit van 32GB.

Capaciteit Core V2 Apex Vertex Intel X25-M Mtron Mobi 3500
30/32GB Onbekend Onbekend Onbekend
60GB Onbekend Onbekend Onbekend
80GB Onbekend
120GB Onbekend Onbekend Onbekend
160GB Onbekend
250GB Onbekend Onbekend Onbekend

Testprocedure

De Vertex werd getest op ons nieuwe testplatform met een Core i7 920-processor en een Intel ICH10R-southbridge. Op de komende pagina's worden de prestaties vergeleken met de Intel X25-M, Mtron Pro 7000, OCZ Apex, A-Data Series 300 en de Memorycorp SF4. De laatste drie ssd's in dit rijtje zijn gebaseerd op de JMicron JMF602, waarbij de eerste twee ssd's mlc-geheugen gebruiken en de laatste het snellere slc-flash. Aan de Samsung SpinPoint F1 1TB is de taak de eer van de traditionele mechanische harde schijf hoog te houden.

Low-level-prestaties

Op een schone drive, die net een update naar firmware 1299 heeft gekregen, haalde de Vertex moeiteloos de beloofde sequentiële lees-transferrate van 230MBps. Winbench 99 toonde zelfs een doorvoersnelheid van 235MBps. Zodra de drive is volgeschreven en de controller meer moeite krijgt met het optimaliseren van de mappings, nemen de transferrates overigens snel af. Na de volledige eerste run van onze benchmarks, waarin er zo'n 150GB aan data naar de Vertex werd geschreven, liep de leessnelheid terug naar ongeveer 110MBps.

De Intel X25-M spant nog steeds de kroon als het om sequentiële leessnelheid gaat. Op de derde plaats volgt de OCZ Apex. De score van de Apex in Winbench 99 bleef ver verwijderd van het maximum van 240MBps dat de Apex in ATTO Disk Benchmark haalde. De twee ssd's van Mtron kunnen hun grijze haren niet verbloemen; ze blijven zelfs achter op het resultaat van de Samsung SpinPoint F1. Hierbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat de transferrate van de Samsung nabij het einde van de platter afloopt tot 58MBps.

De Vertex heeft een uitstekende schrijf-transferrate en gaat alle andere ssd's - de Intel X25-M incluis - ruim voorbij. De Apex komt in deze test, die werd uitgevoerd in IOMeter, opnieuw tot een teleurstellend resultaat. In ATTO Disk Benchmark haalt hij wél een bevredigende sequentiële schrijfsnelheid, van 171MBps.

De leestoegangstijd van de Vertex blijft enkele tientallen microseconden achter bij de twee Mtron-ssd's, die zijn gebaseerd op slc-geheugen. Dit geheugen, waarbij één bit per cel wordt opgeslagen, heeft een lagere latency dan het goedkopere multi level cell-geheugen in de Vertex. Met het resultaat van 90 microseconden bevindt de Vertex zich op hetzelfde niveau als de Intel X25-M en is hij tweemaal zo snel als de ssd's met een JMicron JMF602.

Wellicht de beste indicatie voor de praktijkprestaties van een flash-ssd is de gemiddelde schrijfresponstijd. Solid state drives met een JMicron-controller presteren catastrofaal slecht op deze grootheid. Om te voorkomen dat, door de grote verschillen, de grafiek onleesbaar wordt, zijn de resultaten van de snelle en de trage ssd's opgeknipt. De Indilinx Barefoot haalt met een schoon flashgeheugen een fantastisch lage schrijfresponstijd van 140 microseconde. Kennelijk beschikt de controller over een goed functionerende methode om willekeurige schrijfacties te converteren naar sequentiële i/o. Ook de Intel X25-M beheerst dit trucje en haalt een nog wat beter resultaat. Voor de Mtron Mobi 3000 en Pro 7000 geldt dat de prestaties net boven het niveau van een harde schijf met write-back cache liggen.

De Vertex en X25-M zullen hun uitstekende resultaten overigens alleen halen wanneer hun controllers direct naar lege geheugenpages kunnen schrijven: een reeds volgeschreven ssd zal minder goed presteren. In onze voorgaande ssd-reviews is de achtergrond van dit verschijnsel al uitgebreid besproken.

De vier getallen in de onderstaande grafiek tonen in één oogopslag waarom de JMicron JMF602 in de praktijk zo problematisch presteert en de Vertex wél potentie heeft. De gemiddelde schrijfresponstijd van bijna 200 milliseconde zorgt ervoor dat de gebruiker van een OCZ Apex bij een ongelukkige opeenstapeling van schrijfacties soms secondenlang op respons van zijn systeem moet wachten. Het slc-geheugen in de Memorycorp SF4 helpt wel wat om de ellende te beperken maar kan door de onbekwaamheid van de ssd-controller niet voorkomen dat de schrijflatencies onacceptabel hoog blijven.

De fileserver-simulatie van IOMeter bestaat uit een mix van willekeurig uitgevoerde i/o's met een verhouding van 80/20 tussen lezen en schrijven en een transfergrootte van 512 bytes tot 64kB. De test worden uitgevoerd met een queue van 1 tot 64 uitstaande i/o's, waarna een gewogen gemiddelde wordt berekend. De Vertex levert goed werk af en neemt ruim afstand van alle ssd's behalve de X25-M, die ook in deze benchmark onverslaanbaar blijkt. De JMicron JMF602 zet dramatisch slechte cijfers op de klok.

Performance-degradatie

Hoewel flashgeheugen vergeleken met mechanische harde schijven een erg korte leestoegangstijd heeft en dankzij meerkanaals controllers uitstekend kan presteren op sequentiële i/o, vormen de schrijfprestaties de achilleshiel. Schrijven gaat prima zolang het in grote blokken plaatsvindt of wanneer er direct naar lege geheugenpages geschreven kan worden, maar het aanbrengen van kleine, willekeurige wijzigingen in flashgeheugen gaat door de grote overhead doorgaans erg traag. In onze vorige artikelen is deze beperking van flashgeheugen uitgebreid toegelicht.

Om de prestaties van willekeurige schrijfacties te verbeteren, beschikken de betere ssd-controllers over algoritmen waarmee willekeurige schrijfacties worden omgezet naar sequentiële i/o. In plaats van gegevens ter plekke te wijzigingen worden deze gemapt naar vrij geheugenpages, die snel en zonder overhead geprogrammeerd kunnen worden. Deze methode werkt effectief zolang er voldoende vrije geheugenpages beschikbaar zijn. Een ssd die eenmaal is volgeschreven zal minder goed presteren. In de praktijk gebeurt dit sneller dan verwacht. Bij het verwijderen van bestanden in het bestandssysteem worden alleen de verwijzingen naar het bestand weggehaald; de feitelijke gegevens blijven op hun plaats totdat deze door nieuwe nullen en enen worden overschreven. Ssd-controllers hebben vooralsnog geen weet van de gegevens die door het bestandssysteem ongeldig zijn verklaard; daardoor zullen ze de hoeveelheid vrije ruimte krapper 'inschatten' dan het bestandssysteem.

T13, de organisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de ATA-standaard, heeft enige tijd geleden de ATA8-ACS-specificatie voorgesteld, die van het trim-commando is voorzien. Dit nieuwe commando voorziet in een methode om ATA-apparaten op de hoogte te brengen van ongeldig verklaarde gegevensblokken. Deze informatie stelt het opslagmedium in staat vervolgens interne optimalisaties uit te voeren. De ssd kan besluiten de blokken te wissen en hoeft geen overbodige wear levelling meer te doen, wat zowel de prestaties als de levensduur van de ssd ten goede komt. Windows 7 zal het trim-commando ondersteunen, en Microsoft heeft voorgesteld om ondersteuning van ATA8-ACS verplicht te stellen voor apparaten die in aanmerking willen komen voor het Windows 7 Storage-logo. De Linux-kernel kan sinds versie 2.6.28 met het commando overweg.

De test

Van de ssd's die we tot op heden hebben getest zijn de Intel X25-M en de OCZ Vertex gevoelig voor performance-degradatie. Om tot een eerlijke vergelijking met de andere ssd's te komen, werden de X25-M en de Vertex onderworpen aan drie runs van onze benchmarks, waarin praktijktraces van disk-i/o worden afgespeeld. Gedurende een periode van drie tot zes uur, afhankelijk van de snelheid van de drive, wordt er ongeveer 150GB aan gegevens weggeschreven. Rustpauzes in de originele trace worden verkort tot maximaal 50 milliseconde, waardoor de drives onder een continue belasting staan en geen tijd voor 'onderhoudswerkzaamheden' hebben. De ssd's worden dus zwaarder belast dan in de praktijk ooit voor zal komen.

Ons exemplaar van de Vertex is, met een capaciteit van 30GB, de kleinste variant. De Vertex is hierdoor in het nadeel ten opzichte van de X25-M, die 80GB aan opslagruimte biedt en dus langer over onbeschreven geheugenpages kan beschikken. Zowel de X25-M als de Vertex tonen een stevige prestatieafname. Bij de X25-M zet deze door in de derde run, terwijl er bij de Vertex reeds na de tweede run een kentering plaatsvindt. In de derde run worden de prestaties weer beter. De afname is het sterkst bij omstandigheden waarin er veel schrijfacties plaatsvinden, bijvoorbeeld bij de traces uit de Workstation Index, waarin databewerking van onder andere audio- en videoapplicaties plaatsvindt. In de Boot & Launch Index verliest de Vertex tussen de eerste en de slechtste run 47 procent; bij de X25-M is de afname 48 procent. In de Workstation Index liggen de afnames op respectievelijk 65 en 59 procent.

Voor het correct interpreteren van deze scores is het belangrijk te begrijpen dat de prestatieafname juist wordt veroorzaakt door pogingen van de ssd-controller om de prestaties te optimaliseren. Het is dus een feature die onder de testomstandigheden als bug naar voren lijkt te komen. Zonder optimalisaties zou de ssd echter altijd op een lager niveau presteren, tenzij er een grote hoeveelheid reservecapaciteit aangehouden zou worden. De gebruiker kan zelf hieraan bijdragen door de Vertex of X25-M gedeeltelijk te partitioneren. Op de komende pagina hebben we het gemiddelde van de drie runs gebruikt om de prestaties van de Vertex en de X25-M met de andere ssd's te vergelijken.

Desktopprestaties

De OCZ Vertex levert uitstekende prestaties in de workloads die samen de Desktop StorageMark 2006 Index vormen. De index representeert het intensieve gebruik van solid state drives in laptops waarbij zowel programma's als data op de drive worden geplaatst. Na drie runs zet de Vertex een gemiddelde neer dat een procent of acht achterblijft bij de Intel X25-M, maar beter is dan dat van de Mtron-drives. De prestatiewinst ten opzichte van een Samsung SpinPoint F1 is overtuigend. Dit kan niet gezegd worden van de resultaten van de ssd's met een JMicron JMF602: die zijn ronduit belabberd. De hoge wachttijden die optreden bij het uitvoeren van kleine schrijfacties doen deze ssd's de das om en maken de mlc-versies meer dan twee keer zo traag als de Samsung.

Ssd's zullen vanwege hun hoge prijs per gigabyte niet snel voor hardcore workstation-workloads ingezet worden, althans niet voor de databewerking die daarbij hoort. Gebruikers die de kostbare opslagruimte van een Vertex toch graag willen gebruiken voor het bewerken van audio- en videobestanden, zullen merken dat de prestaties gemiddeld genomen 80 procent beter zijn dan die van de Samsung SpinPoint F1. Dit is een prima resultaat gezien de beperkingen van flashgeheugen bij het halen van hoge schrijfprestaties. De Vertex presteert in de workstation-index op hetzelfde niveau als de Intel X25-M en de Mtron Pro 7000. Het prestateniveau van de Vertex is ook hier wederom een enorme stap voorwaarts ten opzichte van de Apex.

De meest voorkomende toepassing van ssd's in desktopsystemen is die als boot- en applicatieschijf. In de Boot & Launch Index zijn traces opgenomen van diverse office-applicaties en games. De prestaties in deze workloads zijn met name afhankelijk van de lees- en schrijflatencies. Hoge sequentiële transferrates zijn van minder belang. De Intel X25-M plaatst hier een demarrage die door de andere ssd's niet kan worden beantwoord. De OCZ Vertex zet desalniettemin hoge prestaties neer, die beter zijn dan die van de beide Mtron's. Ten opzichte van de Samsung SpinPoint nemen de i/o-prestaties gemiddeld met een factor drieënhalf toe, en vergeleken met de Apex is de Vertex zelfs bijna zes keer sneller. Dat zijn verschillen die ertoe doen.

Hoewel mlc-geheugen een prima keuze is voor thuisgebruik, blijft slc de aangewezen technologie voor intensief servergebruik. Slc-geheugen kan ongeveer tien keer zoveel schrijfacties verdragen als mlc en heeft lagere latencies. De Vertex wordt om die reden niet in de markt gezet als een component voor professionele toepassing. Toch is het interessant om te kijken hoe de Barefoot-controller presteert in server-workloads.

Database-applicaties hebben zeer veel baat bij de lage latencies van solid state drives. Een voorwaarde is wel dat de schrijfprestaties in orde zijn, wat niet het geval is bij de ssd's met een JMicron-controller: die overtroeven traditionele harde schijven alleen als er vrijwel uitsluitend leesacties plaatsvinden. Hoewel de Vertex niet kan tippen aan de superieure databaseprestaties van de Intel X25-M, zijn de prestaties geen reden voor schaamte: ze liggen op het niveau van de twee slc-drives van Mtron. Slc-ssd's gebaseerd op de Indilinx Barefoot zullen puike serverprestaties bieden.

Energieverbruik

Een laag energieverbruik is een van de beloofde voordelen van solid state-opslag. De OCZ Apex stelde met zijn hoge energieverbruik ernstig teleur: de twee JMicron-controllers en de extra JMicron JMB390-raidchip bleken een energieverslindend trio. De ontwikkelaars van Indilinx daarentegen hebben wat betreft het energieverbruik voortreffelijk werk afgeleverd. Ondanks een onboard cache van 64MB vraagt de Vertex in idle een vermogen van slechts 0,41W - de laagste vermogensopname die we tot nu bij ssd's hebben gemeten. Het energieverbruik van de Mtron-ssd's en de Intel X25-M kon helaas niet worden bepaald.

De meting van het energieverbruik onder load vond plaats tijdens het draaien van de IOMeter-fileserversimulatie. De Vertex neemt genoegen met een vermogen van 0,72 watt, terwijl de Apex met een opname van 6,18 watt belachelijk veel meer stroom nodig heeft. Zelfs desktopschijven met een toerental van 5400rpm zijn zuiniger.

Conclusie

OCZ levert met de Vertex eindelijk het product waarop vele tweakers sinds het verschijnen van de eerste snelle en peperdure ssd's hebben gewacht: een ssd die niet alleen betaalbaar is, maar ook presteert. Het is spijtig dat een gebrekkige kwaliteitscontrole bij OCZ sommige vroege kopers opzadelde met een product dat nog moest worden afgebakken, maar eenmaal voorzien van stabiele firmware levert de Vertex solide prestaties en toont hij zich dankzij de voortreffelijke schrijfprestaties sterk in elke discipline. Het geringe energieverbruik maakt de Vertex bovendien geschikt voor toepassing in notebooks en netbooks.

De prestaties van de Vertex blijven in de meeste benchmarks weliswaar achter bij die van de Intel X25-M, maar het verschil in snelheid wordt ruimschoots goedgemaakt door de veel lagere prijs die OCZ voor zijn drives vraagt. Voor pakweg 170 euro, een prijs die power users gewend waren te betalen voor 10.000rpm-disks met een beperkte capaciteit, biedt de Vertex voldoende opslagcapaciteit voor een Vista-installatie, applicaties en een paar games.

Binnenkort zal Tweakers.net nader onderzoek doen naar de prestaties van de Vertex in raid-0. Twee exemplaren van 60GB evenaren de prijs van de X25-M en leveren de helft meer opslagcapaciteit. Veel aanstaande ssd-kopers twijfelen tussen een Vertex in raid en een X25-M; dat maakt het interessant te bekijken hoe deze opties zich wat betreft prijs en prestaties tot elkaar verhouden.

Reacties (108)

108
104
45
32
2
1
Wijzig sortering
Ondersteund deze drive dat "trim" commando nu wel of niet, gaat dat nog komen in toekomstige firmwares, of moet ik daarvoor nog wachten op een opvolger?

(Ik wil nl een ssd'tje kopen voor mn linux server (en evt een voorm mn windows 7 bak) maar wil dat dan eigenlijk wel werkend hebben.)

Er wordt in de review ook aangegeven dat je evt ook de drive deels kunt partitioneren om er voor te zorgen dat de drive weet dattie vrije ruimte heeft, dan vindt ik het een beetje jammer dat dat niet mee getest wordt?

Verder een mooie review van een mooi product!
AuteurFemme UX Designer @martijnve9 april 2009 13:38
OCZ heeft twee dagen geleden nieuwe firmware uitgegeven met ondersteuning voor het trim-commando. In theorie zou dit moeten werken onder Linux met een recente kernel. Ik wil nog kijken of ik het effect van onderpartitioneren kan testen.
Anoniem: 175233 @Femme9 april 2009 14:25
Zou interessant zijn een 120GB vertex, onderpartitioneerd op 80GB, met een Intel X-25 te vergelijken...

Als je perse een RAID van 2x 60GB wil doen, dan lijkt het me ook wel interessant om dat met een enkele 120GB te vergelijken. Ook weer vanwege dezelfde reden.
Firmware voor TRIM is gereleased (versie 1.10).

Op (zeer) korte termijn volgt er ook een tooltje dat TRIM mogelijk maakt onder Vista en XP, windows gebruikers hoeven dus niet te wachten op Windows 7.

Dat gegeven ontbreekt volgens mij nog aan deze review.
heb je er misschien een linkje van waar staat dat de vertex trim zal ondersteunen onder windows 7 en vista? Dat zal me waarschijnlijk echt over de streep halen :)

voor de rest vind ik het een prima review! Ik hoop dat er binnenkort iets over de summit geschreven zal worden aangezien het weer een andere controller betreft. Ik heb al op verschillende plaatsen gelezen dat de prestaties niet echt beter waren dan die van de vertex, maar dat de prijz stukken hoger zou uitvallen... Als tweakers.net (Femme?) hier een preview/review over zou kunnen doen, zullen ook mijn laatste twijfels weggenomen worden.
Anoniem: 175233 @Nforcer1819 april 2009 14:56
Even zoeken in het forum van OCZ. Daar bericht iemand van OCZ zelf dat hij het tooltje heeft lopen op zijn Windows computer, en dat ze de laatste bugs aan het oplossen zijn.
Waarom heb je gekozen om de resultaten van de drie runs te middelen en niet de uiteindelijke staat van de schijf gekozen om te vergelijken. Uiteindelijk zal er toch een steady state ontstaan en die gebruik je 99% van de tijd in de praktijk. Waarom dan toch de "uber-snelle" resultaten toch meenemen, want die doen er dan toch helemaal niet toe?
Die steady state ontstaat dus niet, dat ligt maar net aan het gebruikspatroon. Omdat de rankdisk-tests een zeer extreme belasting vormen kun je dat echt zien als een worst-case scenario. Als jij die SSD in je laptop steekt zul je die performancedips naar alle waarschijnlijkheid nooit benaderen, en zal de SSD meer tijd hebben om bij te komen na een stevig potje IO'en.
Even over de update naar 1.10: Lees het ocz forum door voor updates en o.s. installatie procedures !!!!!

Ik heb bij alternate een 120gb vertex gehaald en die bezat nog niet de 1.10 firmware. Geen punt dat is zo gedaantoch ? ...... nou niet als je alleen maar pc's hebt rondslingeren met NVIDIA chipsets, dan is dat een ware ramp en moet je gaan spelen met de bios instellingen en dan nog moet je geluk hebben. Op 4 van de 5 pc's werd de vertex niet door de firmware flasher (alleen mogelijk via windows) herkend.

Daarna de drive ge"aligned" en xp erop geknald... een keer een "hanger / freeze" gehad in windows maar na een reset niet meer gehad... zal wel niks zijn dus.....

maar ohoh wat gaat dat toch een stuk rapper... windows start veel sneller ... een service pack installeren is een lachertje... frrrrt en klaar.....
word opstarten binnen 1 seconde....

tot nu toe echt een aanrader !

Femme nogmaals bedankt voor de review !
Als ik het dus goed begrijp, is een SSD voor desktop het meest nuttig voor je Windows en je geinstalleerde aplicaties (zoals Photoshop, Lightroom e.d.)? De foto's zelf kun je weer beter op een gewone HD zetten?
Anoniem: 175233 @honey9 april 2009 16:52
De kwestie is hoofdzakelijk de grootte van het bestand.

Een moderne harddisk kan al 100MB/s halen. Dat is snel zat voor vrijwel iedere applicatie. Zelfs een RAW bestand van je camera is wellicht 10MB, dus dat kan in een tiende seconde van de schijf getransporteerd worden. Dus dat zijn geen wachttijden waar je wakker van ligt.

Het probleem is echter dat de schijf ook tijd nodig heeft om dat bestand te vinden. Bij een heel groot bestand, heeft dat niet zo'n grote invloed... Maar bij kleine bestanden wordt de tijd die nodig is om het bestand te vinden groter dan de tijd die nodig is om het uit te lezen. Daardoor dat de effectieve transferrate omlaag gaat...

Nemen we even een HD met 10ms toegangstijd, en 100MB/s leessnelheid. Dat is de maximale leessnelheid bij een file van 10kB slechts 1 MB/s.

filesize HD SSD
1 kB: 0,1 MB/s 9 MB/s
10kB: 1 MB/s 50MB/s
100 kB: 9 MB/s 90 MB/s
1 MB: 50 MB/s 99 MB/s
10 MB: 90 MB/s 100MB/s
100 MB: 99 MB/s 100MB/s

(getallen afgerond voor leesbaarheid)

Als je dus met kleine bestanden aan het werk bent, blijft er helemaal niets van die 100MB/s leessnelheid over... Ook al was het 100 TB/s geweest, dan nog was de maximale snelheid bij files van 1kB maar 0,1 MB/s geweest !!!

Gaan we van een SSD met 0,1 ms toegangstijd en 100MB/s leessnelheid uit, dan is het punt waarbij de bestands grootte de transferrate significant aantast met een factor 100 gedaald.. Daar zit dus het grote voordeel van SSD. Niet de maximale transferrate, want die haal je toch vrijwel nooit. Maar het verminderen van de invloed van bestandsgrootte op de transferrate.

Foto's zijn tegenwoordig meerdere MB/s, dus daar doet een HD het prima. Daar is er weinig reden een SSD in te zetten, want of je een foto nou een tiende seconde sneller opent merk je in de praktijk niet.

(edit: Hmmm.... is er een manier om een nette tabel te maken in een reactie? Het ziet er nu een beetje klote uit....)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 175233 op 23 juli 2024 01:53]

AuteurFemme UX Designer @honey9 april 2009 15:18
De foto's zelf kun je weer beter op een gewone HD zetten?
Geavanceerde ssd's zoals de Vertex en de X25-M presteren wel beter als dataschijf dan een harddisk, maar voor veel gebruikers zal de prijs per gigabyte veel te hoog zijn. De behoefte aan opslagcapaciteit is voor dataopslag immers veel groter dan voor het gebruik als boot- en applicatiedisk. Het verschil in pretaties is juist kleiner. Ssd's zijn vooral sneller in situaties waar er lage toegangstijden worden gevraagd. De bewerking van de data die er op de meeste desktops wordt opgeslagen (foto's, muziek, films en dergelijke) vindt meestal plaats in een sequentieel toegangspatroon. Harde schijven presteren in dat soort situaties prima. Als je meer prestaties nodig hebt kun je beter raid gebruiken en/of een raidcontroller met cachegeheugen.

Oudere ssd's presteren niet of nauwelijks beter dan harde schijven op databewerking vanwege de matige tot zeer slechte schrijfprestaties, dan heeft het helemaal geen zin om je data op een ssd te zetten.

[Reactie gewijzigd door Femme op 23 juli 2024 01:53]

Ik ben, beroeps matig, tamelijk benieuwd hoe de prestatie getallen zich verhouden tot pak em beet een array met 15krpm sas schijven.
Deze ssds konden namelijk wel eens bruikbaar gaan worden als datadisc voor o.a. een database server.
Mochten de prestaties in de buurt komen dan zou het een grote besparing kunnen gaan geven...
AuteurFemme UX Designer @trogdor10 april 2009 11:31
Topklasse ssd's zoals de Mtron Pro 7500-serie en de Intel X25-E (voor servergebruik is slc-geheugen aan te raden) presteren veel beter in databaseworkloads dan mechanische schijven. Zie de grafieken in deze reactie.
Niet per sé, het hangt ervan af hoeveel vrije ruimte er beschikbaar is op je ssd. Als je nog een aantal gigabyte's vrij hebt, dan kan je daar prima foto's op laten staan.

Wat er bedoeld wordt is dat het voor lange-termijn opslag volstrekt overbodig is om een ssd te gebruiken. Denk aan films, muziek en office bestanden en ook foto's. Het is goedkoper om die op een gewone hdd te laten staan. Dit gaat natuurlijk alleen op als je meer ruimte nodig hebt voor al je installaties en bestanden dan je ssd biedt. Iets waar vrijwel iedereen die met een ssd werkt mee te maken heeft.
Voor massastorage is een gewone hdd nog steeds 10x goedkoper. Muziek, foto's en films vragen over het algemeen vrij weinig van de hdd qua prestatie. Tenminste de huidige hdds. als je hele oude ide schijven hebt zou dat denk ik wat minder lekker lopen met een 1080p film dan met een nieuwe hdd.
Ik heb in mijn nieuwe PC afgelopen weekend 4x 30Gb Vertex SSD's gegooid (dacht, doe eens gek ;)) en ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben over de performance.

Wat ik me alleen erg af vroeg is wat de beste stripping size zou zijn voor Raid-0. Ik had nu 64kb genomen, maar vroeg me af of een grotere / kleinere size beter zou zijn.
Dirk Coördinator Frontpagemoderatie @Da_Teach9 april 2009 14:06
Gezien het feit dat de blocksize van een ssd typisch 512kb is, heb je een goede kans dat een stripping size van 512kb ook het beste resultaat oplevert. Tenslotte is het schrijven per block het meest efficiënt bij ssd's.
Ik heb overigens geen praktijkresultaten om dat te bevestigen.
Hoewel de erase size van de flashchips in de Vertex 512KB is, kan een (gedeeltelijk) leeg block gewoon per page van 4KB beschreven worden, mits de betreffende page nog leeg is. Het is dus niet echt nuttig om je stripesize even groot als je flash block size in te stellen.
Ik zou een stripesize van 64 tot 128KB aanraden, zo profiteer je beter van de write combiningdie de Vertex biedt.
Als je je elignment dan op een veelvoud van de stripesize instelt ben je zo goed als klaar.
Als je Vista je drive laat partitioneren, houdt die standaard een 1024KB alignment aan. Dat matcht met nagenoeg elke RAID array stripe size.
Ik denk dat je met het oog op het "performance degradatie issue" het beste de striping size zo groot mogelijk kan instellen.

De reden daarvoor is dat je de kans dan groter maakt dat voor het schrijven van een file maar 1 disk gebruikt wordt ipv 4.
Daarmee zorg je dat de idle time van de andere SSDs groter wordt, waardoor ze meer performance optimalisatie kunnen doen.
(in de idle time gaan ze kijken welke delen van SSD niet meer gebruikt worden en alvast gewist kunnen worden)

Met een hele kleine stripe size kan ik me voorstellen dat de idle time te kort wordt, waardoor die optimalisatie niet uitegevoerd wordt.

Sowieso is een grote stripe size altijd aan te raden voor het verbeteren van de performance met kleine bestanden.
Een kleine stripesize gebruik je vooral om snel een grote sequentiele transferrate te halen, maar dat is toch al heel groot bij een SSD. Dus daar hoef je je niet druk om te maken.
Zo groot mogelijk instellen, Zoals DirkW zegt zijn SSD blocks 512KB en kan je het beste in blocks schrijven. Echter zal er bij een RAID-blocksize van 512KB 128KB per SSD worden weggeschreven omdat je RAID-0 draait met 4 disks. Een Blocksize van 2MB zou dus ideaal zijn omdat je dan altijd in in volledige blocks aan het wegschrijven bent. Helaas kan dit niet en zou het ook een hoop schijfruimte kosten.

[Reactie gewijzigd door Unagi op 23 juli 2024 01:53]

Anoniem: 175233 @Unagi9 april 2009 14:59
Huh? Ik denk dat je wat in de war bent... De blocksize is de hoeveelheid data die op 1 disk van de RAID komt. En niet uitgesmeerd over meerdere schijven...
Maar de striping size die genoemd wordt door de original poster ?
Wordt die wel uitgesmeerd over meerdere disks en zoudie dan ten minste de blocksize van de disk maal het aantal diks moeten zijn (of een veelvoud daarvan) voor optimale performance ?
Je hebt helemaal gelijk, I stand corrected :)
Deze review maakt het heel moeilijk kiezen tussen 2 van deze in raid 0 of 4 maal een goedkoop7200 toeren schijfje met raid-controller. Ik denk dat ik nog een aantal maandjes wacht :)
Anoniem: 103856 @JD919 april 2009 14:15
4 maal een HDD haalt bij lange na niet de performance van tweemaal deze SSD (twee HDD's in raid 0 geven niet dubbele prestaties, vier HDD's in RAID 0 zullen je effectief de dubbele prestatie van de langzaamste HDD geven. voor SSD's werkt een RAID 0 vele malen beter), dus als je moet kiezen, neem tweemaal OCZ vertex.
Weet ik zo net nog niet. Ik heb toevallig 2 Samsung T166 320GB schijven in Raid-0 en daarmee heb ik laatst 120MB/s gekopieerd, waarbij bron- en doel-partitie allebei op de raid configuratie stonden. Ik zou dus verwachten dat de max doorvoersnelheid ongeveer 240MB/s bedraagt (Ik zal eens een officiele tool er overheen halen en straks updaten). En dit is dan ook nog eens met een onboard raid controller. Als ik dat vergelijk hier met een enkele SSD lijkt dat zo slecht nog niet.

Ik weet dat die analyse erg kort door de bocht is, maar ik ben zou eerst een benchmark willen zien voordat ik overtuigd ben over wat je nu zegt.

Verder denk ik dat je zeker met een fatsoenlijke raid-controller, meer dan dubbele performance haalt bij raid-0 met 4 schijven. Ik ga eens kijken of ik benchmarks kan vinden.
AuteurFemme UX Designer @A Lurker9 april 2009 17:34
De sequentiële transferrate zal uiteraard makkelijk opschalen in raid als je een controller gebruikt die voldoende bandbreedte haalt. Op het moment dat je voor kleinere requests naar de harde schijf gaat en er tegelijkertijd maar één zo'n request plaatsvindt zullen de harde schijven in raid 0 nauwelijks een lagere responstijd hebben. Er is pas groot verschil op het moment dat er gelijktijdige I/O plaatsvindt. In desktopomgevingen vindt er niet zo heel veel gelijktijdige I/O plaats. In normale situaties zit je op een gemiddelde van zo'n anderhalve gelijktijdige I/O.

In de praktijk kom je daarom meestal uit op een prestatieverbetering van 35 tot 45 procent als je van één naar twee schijven gaat.
Het begint er inderdaad op te lijken!
Betaalbare SSD's met betere prestaties dan die van een RaptorX in de praktijk (desktop omgeving).

Als dat TRIM tooltje goed werkt onder Windows Vista en ze zakken nog ietsje in prijs dan wil ik best eens 2 x 120GB of 4 x 60GB in RAID in mijn PCeetje hangen om wat snelheid te beleven. :)
Ik heb nu 2 RaptorX schijven in RAID0 en je raakt gewoon verwend door de prestaties daarvan. (Achter andere pc's merk ik echt dat ze langzamer zijn met een enkele 7200RPM harde schijf).

Komt er een nieuwe review of word deze nog aangepast voor de Firmware release met het TRIM commando en wanneer de tool voor windows XP/Vista er is?
Ben erg benieuwd hoe consistent de prestaties daar van worden...
Anoniem: 175233 @Da_maniaC9 april 2009 14:22
Waarom nou weer perse die SSD's in RAID willen stoppen? :?

Wat denk je daar nu mee te winnen? Door de lage toeganstijd zijn SSD's goed in random access. RAID kan daar slechts in beperkte mate verbeteringen in brengen. (Zoveel simulatene I/O's heb je niet op een desktop). En de seq. transferrates zijn toch al snel zat, en niet relevant voor kleine bestanden.


Neehoor, als je logisch nadenkt, dan gebruik je een SSD voor je systeem, applicaties, en andere zaken die veel random access doen. En dan een grote TB harddisk, voor al je foto's, video's en andere grootschalige data. Dat levert het beste van twee werelden, zonder de nadelen. Geen reden om SSD's voor grootte of snelheid in RAID te willen zetten.
Er is weldegelijk een reden, al is het omdat 2x 60GB Vertex sneller en groter is dan een Intel 80GB.

Natuurlijk is de (sequentiele) snelheid van een enkele SSD vaak meer dan genoeg, maar dat wil zeker niet zeggen dat een 2e SSD geen verschil maakt.
Dat jij het niet logisch vindt wil nog niet zeggen dat RAID geen capaciteit + tranfer rate toevoegd.
omdat SSD misschien heel weinig kans heeft op uitval?
RAID0 voegt dan extra ruimte+extra snelheid op.
2x60Gb is dan in alle gevallen beter/sneller dan 1x120GB
Ja, maar bedenk wel dat TRIM via de RAID controller nog niet werkt. Daar moet eerst firmware voor gereleased worden door die fabrikanten. OCZ staat daar machteloos in.
Graag zou ik bij reviews zien dat er getest wordt op meerdere platforms.
Dit aangezien het resultaat van MLC SSD's sterk afhankelijk kan zijn van de SATA controller. En dan zelfs tussen verschillende SATA controller van hetzelfde merk.
Dit kan tereulstellingen voorkomen en weerhoudt me van de aanschaf van een Vertex SSD.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 23 juli 2024 01:53]

Het is zeker interessant om eens de prestaties van verschillende onboard sata (raid)-controllers te vergelijken. Standaard een harde schijf of ssd om verschillende contorllers testen kost niet alleen teveel tijd maar levert ook een dataoverload op waar de gemiddelde lezer niet op zit te wachten. Mijn ervaring is dat de perstatieverschillen tussen de verschillende controllers gering zijn. In low-level benchmarks zie je soms wel grote uitslagen die in de praktijk echter veel minder groot zijn.
Anoniem: 614 @Femme19 april 2009 01:25
Vandaag maar gehaald en wat blijkt. Je hebt gelijk :)

Zie prtscrns (de ICH10R komt uit de test van frankknopers)

SB600 (MSI K9A2 CF A64 5000+ 4GB DDR2)
http://www.hoekstras.nl/images/SB600-Vertex60FW1275-atto.jpg

ICH10R (Gigabyte GA-EX58-UD5 Core i7 920 6GB DDR3)
http://www.hoekstras.nl/i...R-Vertex60FW1275-atto.jpg
Binnenkort zal Tweakers.net nader onderzoek doen naar de prestaties van de Vertex in raid-0. Twee exemplaren van 60GB evenaren de prijs van de X25-M en leveren de helft meer opslagcapaciteit.

Ik hoop dat er ook word vergeleken met de Raptor/velociraptor in raid 0, dit is/was voor lange tijd een "goedkope" snelle combinatie die volgens mij door veel powerusers werd gebruikt.
Raptors kwamen geloof ik 4 jaar geleden uit en ik vermoed dat een hoop mensen nu wel in de mood zijn voor een upgrade. Ik in ieder geval wel!
AuteurFemme UX Designer @DRaakje9 april 2009 15:46
De vorige generatie Raptor waar jij op doelt is trager dan de Samsung SpinPoint F1. Western Digital heeft de Velociraptor mijn inziens nogal uit de markt geprijsd. De prijs is al bijna een jaar stabiel terwijl 3,5 inch 7200 toeren schijven in rap tempo goedkoper zijn geworden en beter zijn gaan presteren. Nu ssd's ook nog veel betere boot/applicatieprestaties hebben wordt het wel erg moeilijk om nog een Velociraptor aan te bevelen.
Anoniem: 111246 9 april 2009 13:22
Jammer dat er niet zo'n 10.000rpm desktop schijfje (Raptor) is meegenomen in de vergelijkingstest.
Had helemaal niets uitgemaakt.

Of je nou een HD met 8 of 12ms toegangstijd hebt, het blijft ordes slechter dan een SSD met 0,1 ms toegangstijd.

In de meeste systeem/applicatie benchmarks is de Raptor zelfs nauwelijks sneller dan de Spinpoint, omdat de laatste een hogere transferrate geeft.
Zie reactie van AHBdV. Ik ga wel proberen of ik een Velociraptor kan krijgen maar voor het algemene beeld zal het weinig uitmaken. Geavanceerde ssd's zoals de Vertex en de X25-M zijn een aantal factoren sneller dan harde schijven op workloads die sterk afhankelijk zijn van de toegangstijd. Het verschil tussen een Velociraptor en een grote 7200 toeren harde schijf die effectief wordt 'geshortstroked' is procentenwerk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.