Sharp schrapt vijfduizend banen

Sharp gaat wereldwijd vijfduizend banen schrappen. Het is voor het eerst sinds 1950 dat het bedrijf het werknemersbestand saneert. In het afgelopen kwartaal boekte het bedrijf een verlies van 139 miljard yen oftewel ongeveer 1,4 miljard euro.

Sharp logo (bijgeknipt)

Het verlies heeft het bedrijf ertoe bewogen om voor het eerst in ruim zestig jaar een ontslagronde uit te voeren. Wereldwijd zullen vijfduizend medewerkers moeten vertrekken.

Of er ook banen in Nederland en België verdwijnen, is nog niet bekend. "Ik kan daar niks over zeggen", laat Sharp-woordvoerster Ingrid Helderman weten. Volgens Helderman werken er momenteel 'rond de 130' mensen bij de Sharp-vestigingen in Nederland en België. Het is ook nog niet duidelijk of er gedwongen ontslagen zullen plaatsvinden. Wereldwijd werken er circa 57.000 mensen bij Sharp.

Het bedrijf is de afgelopen tijd in zwaar weer terechtgekomen. In hetzelfde kwartaal van vorig jaar maakte Sharp nog een verlies van 'slechts' 510 miljoen euro, maar in het hele afgelopen boekjaar verloor het bedrijf al bijna vier miljard euro. Dat was het grootste verlies uit de geschiedenis van de Japanse elektronicagigant. Volgens The Wall Street Journal zijn vooral de divisies die lcd-schermen en zonnepanelen produceren, aan het kwakkelen.

Het verlies in het afgelopen kwartaal werd overigens verergerd door een schikking die Sharp trof met Dell en twee andere bedrijven, vanwege vermeende prijsafspraken over tft-lcd's. Sharp betaalde bijna 200 miljoen dollar om rechtszaken te voorkomen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

02-08-2012 • 12:08

19

Reacties (19)

19
14
8
1
0
2
Wijzig sortering
Tsja, zelfs organisaties met een zeer stabiele afzet worden uiteraard geraakt door de globale trend. Sharp is het grootste merk in Japan (heeft een beetje dezelfde reputatie van de vaderlandse trots als die Philips hier heeft. Hoe het zit met de, de vele Japanse concurrenten in dit opzicht weet ik niet. Wellicht dat Sharp de Japanse identiteit beter weet uit te dragen oid) en op basis daarvan kon het lang zonder zware klappen doorzeilen.

Ik ben benieuwd in hoeverre die divisies die zonnepanelen en TFT's produceren op lange termijn nog de weg naar boven zullen vinden. Recentelijk was vanuit Europese en Amerikaanse leveranciers en zelfs de Duitse overheid al het nodige te doen over de goedkope Chinese zonnepanelen. Dat zal voor Japanse leveranciers niet veel anders zijn. En met de Oled-techniek in het verschiet, en het gegeven dat grote afnemers van Sharp TFT-panelen het slecht doen (Sony bijv.) of zelfs wegvallen (maakt TPV die tegenwoordig de rechten hebben om televisies met een Philips-merk uit te brengen voor de duurdere series nog steeds gebruik van Sharp-panelen?).

Mainstream-electronica producenten lijken het sowieso lastiger te hebben nu merken als Onkyo, Pioneer en HK het licht hebben gezien en inzien dat je met goedkopere modellen en op basis van je naam veel meer geld kan verdienen. Dit terwijl je voor dezelfde prijs echt niet opeens de kwaliteit van dat oude duurdere spul krijgt. Maar mensen geloven dat graag. Dat zal in Japan, waar Sharp het dus vooral van moet hebben, niet veel anders zijn.

Ik vraag me trouwens af hoe goed Sharp-apparatuur afgezien van de televisies zich in de regel verhoudt tot de concurrentie. Ze zijn natuurlijk niet meer zo actief als vroeger, maar die reputatie in Japan moet toch ergens op gebaseerd zijn? Het wordt amper besproken in Europese reviews (gezien de hoeveelheid producten ook niet echt onlogisch). De televisies trouwens ook niet al te vaak.
Verkoopt Sharp ook geen mobiele telefoons in haar thuisland? Misschien gebeuren de ontslagen ook gedeeltelijk daar. Sharp verkoopt veel meer producten in haar thuisland en ik denk dat het grote deel van de ontslagen daar zullen vallen.

[Reactie gewijzigd door usr101 op 24 juli 2024 07:25]

Ik ga ervan uit dat de high-end toestellen van Philips (TP-Vision) ongewijzigd zijn, ook wat betreft paneelgebruik. Zoveel producenten van 21:9 panelen zijn er trouwens ook niet. Het enige waar ik nog niet achter ben is de onderneming in Lysomice waar Philips en Sharp samen bepaalde mid-end toestellen bouwden. Mid-end kan je immers ook met goedkopere TPV-ontwerpen in mogelijk goedkopere TPV-fabrieken bouwen. Als iemand daar het fijne van weet (door serienummers te bestuderen kom je al een heel eind, maar ook op de doos staat gewoon Lysomice, Poland), dan verneem ik dat graag.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 07:25]

En als het beter gaat worden er 5000 werknemers aangenomen?
De wind kan toch een jaar anders staan, vindt altijd behoorlijke impact op dit soort grootschalig onslag.
Ze ontslaan ook niet zomaar 5000 man. Als je al een verlies van 4 miljard euro hebt geleden zul je toch echt wat moeten gaan doen.
Ze hebben 60 jaar geen ontslagronde gedaan, dus ze doen het zeker niet zomaar natuurlijk.
Als bedrijf wil je niet afhankelijk zijn van de wind, dat is niet echt iets voor ondernemers maar meer voor mensen die altijd op dom geluk gaan.
Dat gebeurt ook. Maar bij dit soort grote bedrijven praat je niet over een omslag in een paar weken, eerder jaren. Tegen de tijd dat het weer beter gaat worden er vanzelf weer mensen aangenomen. Maar om daar te komen moet je eerst je kosten onder controle krijgen anders kom je geeneens meer in die betere tijden.
Anoniem: 463576 2 augustus 2012 12:36
Gaat het met al die bedrijven zo slecht omdat die concurentie met Flatpannels ze de das om gedaan heeft, zelfs Samsung heeft verlies geleden hier op.

Jammer ook dat veel Nederlanders die 100 euro extra voor een Philips nooit hebben willen betalen, en massaal voor Samsung zijn gegaan.
Klopt. De terugverdientijd van nieuw producten is zo idioot kort geworden dat je daar praktisch geen geld meer mee kunt verdienen. Leg de prijsontwikkeling van een cd speler of CRT televisie eens naast die van een blu-ray speler of LED-TV. Bij die eerste 2 was er voldoende tijd om alle investeringen terug te verdienen. Bij die laatste 2 stort de prijs na een paar maanden al in.
Bedoel je met "flatpannels" nu de panelen of de toestellen? Dat maakt wel wat uit voor je argument.
Er zijn in NL voldoende bedrijven te vinden die per kwartaal toch echt geen verlies van 1.4 miljard Euro kunnen boeken dus het aantal aangekondigde ontslagen van "maar" 9% van het personeel, is dan nog redelijk te noemen.

Verder lijkt me NL redelijk veilig; hier wordt over het algemeen geen produktie gedraaid en zijn de medewerkers van Sharp NL voornamelijk bezig met sales, marketing en andere zaken; iets wat altijd moet doorgaan want zonder sales/marketing, hou je helemaal geen afzetmarkt meer over.

En dan nog; Sharp NL heeft ongeveer 130 man in dienst terwijl Mitsubishi in Born toch een tienvoud mensen op straat wilde zetten.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 24 juli 2024 07:25]

Ik weet niet waarom Mitsubishi zo relevant is in deze? Feitelijk geef je zelf al aan waarom de vergelijking niet op gaat. In Born moet productie worden gedraaid. Waarom zou Mitsubishi daar blijven draaien? Ze verkopen hier te weinig om in Europa massaal te blijven produceren. Dan zou het nergens op slaan om voor het dure Born te kiezen. Mitsubishi heeft vanuit Japans sociaal perspectief tot twee maal (en waarschijnlijk zal het in Tokyo wel vaker ter sprake gekomen zijn) toe het verband verlengt, terwijl ze rationeler wijs die fabriek al veel eerder hadden moeten sluiten.

De flinke ontslagen zullen voor een flink deel op het productiepersoneel betrekking hebben. Als de verkoop tegenvalt, ga je minder produceren en heb je dus teveel personeel. Tel daarbij wat aanscherpingen bij onder het mom van efficiëntie wat makkelijker is te realiseren wanneer er sprake van verminderde productie, en je hebt al een basis voor het ontslaan van een hoop productiepersoneel.
Anoniem: 382732 @MAX34002 augustus 2012 14:34
Bij de meeste bedrijven wordt bij Marketing en sales wordt in tijden van problemen ook gesnoeid. De meeste bedrijven hanteren een percentage van de sales als de kosten die voor marketing en sales mogen worden besteed. Daalt de sales, dan dalen ook de marketing en sales activiteiten. Op zich wel logisch, want je gaat niet zomaar meer verkopen door maar genoeg marketing en salesactiviteiten te blijven doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.