Intel staat 'heel erg open' voor partner bij MeeGo-ontwikkeling

Het voortbestaan van MeeGo lijkt af te hangen van het feit of Intel een grote partner kan vinden bij de verdere ontwikkeling. Het bedrijf staat 'heel erg open' voor samenwerking, maar weigert in te gaan op geruchten dat Samsung interesse heeft.

Tijdens de Software Media Day die Intel op donderdag 8 september hield, herhaalde Doug Fisher, vice-president en software-topman van Intel, nogmaals dat Intel 'volledig achter MeeGo staat'. Tegelijkertijd meldde hij meerdere keren dat de chipfabrikant 'heel erg open staat' voor partners. Intel lijkt dit zelfs als een voorwaarde te hebben gesteld voor de verdere ontwikkeling, zo zou opgemaakt kunnen worden uit de woorden van Fisher. "Het is de grote vraag wie gaat meehelpen om MeeGo vorm te geven", zo sprak hij.

Eerder deze week werd Samsung door Mobile Media genoemd als partij die MeeGo mogelijk gaat overnemen. Samsung zou het OS volgens bronnen binnen de tech-industrie mogelijk willen gebruiken voor integratie in zijn Bada-platform en als tablet-besturingssysteem, terwijl het Koreaanse bedrijf er ook zijn patentportfolio mee zou willen uitbreiden. Fisher weigerde echter in te gaan op dit gerucht. Samsung bracht half juli een MeeGo-netbook uit.

MeeGo was verder totaal afwezig op de softwaredag, waar Intel aan de media wilde laten zien op welke softwarevlakken het actief is. Op IDF 2011, dat volgende week dinsdag van start gaat, zijn wel twee sessies gewijd aan het ontwikkelen voor MeeGo. Intels voormalige grote partner op MeeGo-gebied, Nokia, heeft grotendeels zijn handen van de software afgetrokken.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-09-2011 • 23:02

36

Reacties (36)

36
36
14
1
0
17
Wijzig sortering
Waarom doen ze het eigenlijk niet zelf? Ze hebben geld zat, ze hebben de kennis. Het is niet de core-business, maar dat was (en is) Android ook niet voor Google.
Android was al een bestaand OS toen Google het kocht, en is vooral succesvol geworden door het platform van Google: de populaire bestaande applicaties van Google (Maps, Gmail, etc), Google's Store, de Ads (leuk voor devs), etc. Intel heeft helemaal geen software, en ook geen platform (cloud of lokaal). Ze hebben wel een potentieel leuk OS, maar moeten min of meer vanaf nul een compleet platform gaan bouwen, wat beter moet zijn dan wat Apple, MS en Google nu al hebben (klanten moeten een hele goede reden hebben om van platform te wisselen). Een enorme opgave voor een hardware boer, ook-al heeft-ie veel geld.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juli 2024 13:01]

Maemo (de voorganger van MeeGo; al heel compleet en draaide o.a. op de Nokia N900) is ontwikkeld door Nokia, dus toen Intel kwam helpen was het ook al een bestaand systeem. Desalniettemin is het argument van dcm360 beter: Google is van origine software maker, terwijl Intel dit niet is.

[Reactie gewijzigd door Xirt op 24 juli 2024 13:01]

Nou en? Apple is van origine in de eerste plaats computerbouwer.
Tegenwoordig zijn ze een van de grootste fabrikanten in de mobiele sector. Maar daarnaast zitten ze ook sterk in de software (eigen OS, browsers, office, video editing, etc). En dan hebben we het nog geeneens over dat ze groot distributeur zijn van muziek, films, boeken en apps.

Kortom, wat je van origine bent maakt niet zoveel uit. Wat je visie is over waar je naar toe wilt zou bepalend moeten zijn!

[Reactie gewijzigd door cmegens op 24 juli 2024 13:01]

Apple maakte personal computers inclusief besturingssysteem, dus niet exclusief hardware maar juist ook software. Zo had de Apple II al de programmeertaal Applesoft BASIC die toch echt van Apple afkomstig was.

Juist binnen de ICT is het best lastig om in te stappen met grote projecten, omdat er al veel grote concurrenten zijn met veel meer expertise over bepaalde zaken (in dit geval het bouwen van een OS) en er zijn dus hoge (financiele en andere) kosten verbonden aan het maken van de software. Daarbij loopt het bedrijf ook het risico dat de gemaakte software een groot fiasco wordt, door een gebrek aan kennis van de productie en de markt. We spreken hier ten slot van rekening niet over het maken van een kleine app of iets dergelijks. In andere woorden, voor zekerheid: schoenmaker, blijft bij je leest.

Edit: het is netter om gewoon te responden op een reactie i.p.v. de je reactie aan te passen zodat het lijkt dat de mijne niet meer klopt.

[Reactie gewijzigd door Xirt op 24 juli 2024 13:01]

Anoniem: 35352 @Xirt9 september 2011 22:46
Applesoft BASIC werd door Microsoft (en zelfs voor een groot deel door Bill Gates zelf) geschreven. Het was dus helemaal niet van Apple afkomstig...
Whaha ja in de vroegere jaren van Apple was het een hard/software boer... In de afgelopen jaren waren ze echt puur een software boer (/ design studio) en de laatste 2 jaar ofzo gaan ze weer langzaam terug naar het zijn van een hardware boer
t was een fusie tussen moblin(intel) en maemo(nokia) ze hadden dus zelf eerst ook al een os (wat dus jammer is aan meego : package management : rpm (redhat-moblin) , vind de .deb's (debian-maemo) beter )
Een enorme opgave voor een hardware boer, ook-al heeft-ie veel geld.
en sinds gisteren ook software boer ;)
nieuws: Intel investeert 24 miljoen dollar in softwarebedrijven
Lol gaat ten eerste over Intel Capitol (investeringsmaatschappij) en ten tweede denk je nou echt dat ze dmv een investering van 24 mio over 7 bedrijven ook maar iets kan betekenen voor het type platform waar over wordt gesproken?
Ik heb het idee dat ook Intel geen vertrouwen meer heeft in MeeGo. Aan Nokia hebben ze simpelweg een hele slechte partij gehad: de ontwikkeling is verschrikkelijk traag en de community voor Maemo/MeeGo brokkelt dan ook snel af. Aangezien het systeem er wel redelijk mooi uit ziet zou ik graag zien dat er een volwassen variant van komt, maar ik kan zo snel even geen hele goede reden verzinnen voor een grote partij om Intel bij te gaan staan.
true; maar waarom een partij als intell toch over accoord is gegaan??? mij altijd een raadsel gebleven; nokia's markt aandeel keldert, fatsoenlijk software hebben ze incidenteel uitgebracht voor toestellen, en marketing technisch muhahah :X
Nokia is eigenaar van Trolltech, die maken het Qt framework en dat is toch echt wel een groep met zeer getalenteerde software ontwikkelaars.
De TrollTech groep is niet zo groot, en zijn bovendien geen OS ontwikkelaars.
Opzich is KDE wel een erg op zichzelf staande shell..
Google is echter van orgine softwaremaker, en Intel is dat niet echt. Intel heeft ook niet echt producten om een OS op te draaien (en dan bedoel ik iets in de richting als gehele laptop/telefoons/tablets). Zonder ervaren hardwaremaker zit Intel zometeen met een OS dat nergens op gebruikt wordt of kan worden, en dat schiet helemaal al niet op.
Intel had een paar jaar terug plannen om een leuk ultrabook/ tablet te maken. Ik denk dat ze het os daarop wilden draaien, helaas zie je er nu helemaal niks van terug, terwijl het een erg mooi concept was... Intel heeft zelfs een soort appstore (Intel AppUpp http://www.appup.com/applications/index)
Persoonlijk (let op persoonlijk) vind ik Meego veel knapper in elkaar zitten dan Android.

Het maakt ook gebruikt van QT (http://qt.nokia.com/products/) wat ik op zich veel fijner vind werken (en het is ozo simpel) dan wat Android te bieden heeft en komt al echt heel dicht in de buurt bij IOS development.

En weet je dat is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien in die discussies en dat zijn applicaties. En ondanks het enthousiasme rond Android heb ik zo het gevoel (ook in het bedrijf) dat als het gaat over ontwikkelen voor Android de "hoera" niet zo in grote getallen aanwezig is. Om eerlijk te zijn, ik zie er soms tegenop.

Ik denk dat diegene die het Meego OS zal gebruiken echt wel een voetje voor kan hebben.
Het succes van een OS hangt ook af of er apps zijn. Het kost een ontwikkelaar maanden om een nieuw OS te leren om er een fatsoenlijke app mee maken. MeeGo heeft geen device waarop het echt draait.
Voor de kenners: Nee, de N9 draait Harmattan dat is Maemo met een MeeGo saus.
Je kan MeeGo downloaden voor de N900 maar er is geen device van belang waarvoor je de maanden moeite voor zou doen.
Dus wachten dat Intel zelf een IntelPhone (Iphone) met Meego uitbrengt :)
Anoniem: 119722 9 september 2011 00:06
Nou Samsung durft.Het webOS willen ze ook al. Ze willen natuurlijk de grootste worden.
Samsung heeft twee weken terug al gemeld dat ze WebOS niet willen hebben. Ik moet het ook nog maar zien met MeeGo, het zou leuk zijn voor Intel maar wat wint Samsung nou met een extra Linux OS (met vrijwel nul marktaandeel) als hun eigen (ook Linux) Bada al behoorlijk succesvol is? Alleen voor netbooks?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juli 2024 13:01]

Meego is een platform voor beide form-factors, en zou bada kunnen vervangen, of dat ze de functionaliteit overnemen in bada... ( (Mobiln+Maemo) = (Meego)+bada? (Bago /Meeda/ Momoda :P ) )
Maar puur vanuit Samsung bekeken: waarom een jong en relatief succesvol platform als Bada vervangen door een ouder, en eerder al geflopt OS als Maemo/MeeGo?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juli 2024 13:01]

Maemo (met of zonder MeeGo UX) is misschien in zekere zin een commerciële flop, maar zeker geen technische; het gebrek aan succes was dan ook grotendeels de fout van het (mis-)management bij het hogere kader binnen Nokia.
WebOS hadden ze geen interesse in.
Anoniem: 299855 9 september 2011 00:22
Intressant dat Intel zich toch zo bezig houd met een OS wat volgensmij ooit bij Nokia-Symbian ontstaan is. En tevens zonde dat Nokia er niet meer zo veel mee gaat doen (tenminste dat zeggen ze).
Geeft dit misschien aan dat een mega bedrijf als dit android ziet sterven? En ze graag hun eigen 'betrouwbare' os hebben?

Stel dat:
Microsoft de partner wordt. Dan zou dat heel intressant kunnen worden 3 machtige bedrijven die alle 3 voor elkaar ontwikkelen: Intel, Microsoft, Nokia.
Dan hebben we straks misschien wel 2 of zelfs 3 vaste Os'sen die optimaal met elkaar kunnen samen werken: WindowsPhone 7 ( wp8 ) en MeeGo en dan zal als 3e ongetwijveld het nieuwe Symbian wat zal blijven bestaan en beter worden!
En dat dan weer allemaal draaiende op Nokia toestellen.
Oja, AMD en Novell zijn hier ook partners.

Hier zijn natuurlijk tal van theorieën over te bedenken, ik denk dat dit top zou zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 299855 op 24 juli 2024 13:01]

Dat zie ik echt niet gebeuren. Gezien de fase waarin Windows Phone 7 zich nu bevindt, is het voor Microsoft van het allergrootste belang om marktaandeel te verwerven en de innovatie te waarborgen. Tijd, geld en goodwill investeren in een product dat in essentie concurreert met Windows Phone 7 past niet in die strategie.

In het verleden heeft Microsoft wel eens de Embrace, Extend, Extinguish-strategie toegepast, maar ik denk dat Microsoft zich daar heden ten dage niet meer aan zal willen branden.
"Weigert in te gaan"
Dus ze hebben waarschijnlijk interesse.
Ik vraag me af of dit niet de eerste stappen zijn van Intel om in een Post PC tijdperk te kunnen overleven. Het is al inmiddels duidelijk dat het machtige Wintel stukje bij beetje van zijn voetstuk geschoven wordt, en hierbij verruild wordt voor een Android/iOS achtige oplossing in combinatie met een ARM cpu.

Ik verwacht dat in de directiekamer van Intel al flink geanticipeerd wordt op de opkomst van ARM. Microsoft gaat ARM in de volgende Windows ondersteunen, over Apple gaan de geruchten dat ze Macs ook over willen zetten op ARM, en als deze geruchten kloppen is het denk ik een kwestie van tijd alvorens PC fabrikanten x86 verruild voor ARM.
Post pc tijdperk ? Ik denk dat de wereld alleen maar meer pc's gaat krijgen.....

Denk alleen dat er gewoon nog een hele grote markt ligt voor mobiele apparaten. Het is helemaal niet raar dat Intel daar aan wil mee verdienen. Ze hebben nou eenmaal geen hardware die van belang is. Dus software is dan een leuke optie om te bekijken.

ARM is een leuke vervanging op het gebied van mobiele computing maar met het echte 'grote jongens' werk kunnen ze niet meekomen. Ik denk niet dat intel wakker ligt van ARM, denk wel dat ze zelf ook beseffen dat ze iets moeten gaan doen om ook mee te komen in het mobiele gedeelte.
Ik zie het nog niet zo snel gebeuren, arm is alleen leuk in low powered mobile devices en verder niet echt, bovendien zal ook microsoft zich met hand en tand verzetten tegen arm buiten de tablet en telefoonmarkt (aangezien hun lock-in nog steeds zwaar leunt op x86 software).
Intel is in een fase dat ze moeten besluiten wat ze doen.

Kiezen ze voor het het geschikt maken van de x86 architectuur voor toepassing in een smartphone of kiezen ze voor het opzetten van een eigen ARM produktlijn.

In dit verband lijkt het erop dat Intel een beetje dezelfde fout aan het maken is als Nokia. Te lang en koste wat het kost aan de eigen systemen vasthouden.
Ik denk dat het probleem eerder is dat de PC wereld richting Co-CPU zoals de GPU powered taken aankruipt, juist ook omdat ARM als CPU niet zo heel erg knalt - alleen de mobiele telefoons en tablets met een fatsoenlijke grafische core presteren goed. Met deze duidelijke keuzes betreft specialisering is er dus steeds minder focus op de klassieke rekenkern, zeker vanuit softwareland; er zijn gewoon niet genoeg resources om alles dubbel en drievoudig te ontwikkelen. Er worden van begin af aan keuzes gemaakt in de architectuur van de software, en die zal aangepast worden op een veranderd landschap.
De x86 processors zullen dus steeds minder belangrijk worden, en dat is juist waar Intel sinds jaar en dag (exclusief de Netburst natuurlijk) de dienst uitmaakt. Op GPU gebied hebben ze helemaal niets te bieden in vergelijking met de competitie. Daarmee zal de hegemonie van Intel dus inderdaad afnemen naar mijn verwachting, maar dus niet door de opkomst van ARM an sich, maar de opkomst van andere dogma's, waarvan de opkomst van ARM (en bijv. de Tegra en de Fusion) een gevolg en wellicht ook een beetje oorzaak zijn.
Anoniem: 282062 9 september 2011 09:06
Ik hoop dat het verhaal waar is. MeeGo heeft veel meer potentie dan Bada (vind het echt een rotsysteem)
Al is het satanbedrijf Apple wel aan het lukken om de markt te versprokkelen, want Android is de reden van Samsung's succes hoor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.