Vrijwilligers Openstreetmap helpen reddingsteams in Haïti

Vrijwilligers achter het Openstreetmap-project, dat landkaarten vrij beschikbaar wil maken, zetten zich in om reddingsteams in Haïti te helpen. De vrijwilligers trekken satellietkaarten over van het door een aardbeving getroffen rampgebied.

De landkaart van Openstreetmap zou onder andere worden gebruikt door Colombiaanse reddingswerkers en het World Food Programme. De kaarten worden samengesteld door vrijwilligers, die zich baseren op recente satellietbeelden van verschillende organisaties. "Er wordt door een grote groep continu aan de kaart van Haïti gewerkt", aldus Floris Looijesteijn van de Nederlandse Openstreetmap-afdeling. Volgens Looijesteijn ligt de nadruk op ingestorte gebouwen, wegblokkades door puin en tentenkampen. "We proberen om zoveel mogelijk metadata toe te voegen", zegt hij.

Er worden satellietkaarten van GeoEye en DigitalGlobe gebruikt, maar ook inschattingen van de Verenigde Naties over schade in een bepaald gebied worden in de kaart verwerkt. Door de verschillende gegevens te combineren zou de Openstreetmap-kaart inmiddels de meest complete zijn. Iedereen kan de kaarten gratis gebruiken. De Haïti-kaart is op te vragen via een speciale website, maar de kaart kan ook worden gebruikt met een Garmin-navigatiesysteem. Ook is er een gratis iPhone-applicatie voor te downloaden in de App Store.

De aardbeving in Haïti, met een kracht van 7 op de schaal van Richter, vond vorige week dinsdag plaats en heeft tienduizenden doden geëist. Het precieze aantal is nog niet bekend, maar wordt geschat op minstens 100.000; volgens een Amerikaanse legerofficier zijn dat er waarschijnlijk zelfs 200.000. Om en nabij een miljoen inwoners van het arme land zijn door de beving dakloos geworden. Circa twintig Nederlanders en enkele Belgen die ten tijde van de beving in Haïti waren, worden nog vermist.

OpenStreetMap in HaïtiOpenStreetMap in HaïtiOpenStreetMap in Haïti

Door Joost Schellevis

Redacteur

18-01-2010 • 16:44

36

Reacties (36)

36
32
26
1
0
0
Wijzig sortering
Google probeert hetzelfde door mensen te vragen om met behulp van Google Map Maker Haïti verder in kaart te brengen. Deze recente Map Maker data van Haïti kan gratis gedownload worden.

De recente satelietbeelden zijn ook te bekijken met een layer in google Earth of op http://www.google.com/relief/haitiearthquake/ (onderaan).
Dat is erg "aardig" van Google, om in deze situatie vrijwilligers te vragen mee te werken aan een kaart, die vervolgens niet vrij gebruikt mag worden door vrijwilligers ter plaatse of door nieuwsorganisaties die aan berichtgeving doen.

Van de permissions-pagina van google:
Generating videos: Use of Content in offline video requires purchase of Google Earth Pro for exporting videos. Screen captures of the free version of Google Earth may not be used for these purposes.
Voor de volledigheid, non-profit organisaties kunnen vragen of ze in aanmerking komen voor 'n subsidie voor de "pro" versie.

De kaarten van openstreetmap daarentegen mogen altijd gebruikt worden voor non-profit doeleinden en meestal ook voor commerciële doeleinden!
prachtig om te zien dat mensen van buiten als een soort van intelligentie orgaan "snel" deze data online zetten. Denk dat als die succesvol is dat er wel een hoop vrijwilligers zijn te vinden die binnen enkele uren zo'n kaart online kunnen krijgen mocht er weer zo'n ramp gebeuren. Het is nu al enkele dagen na de ramp, en ik denk hadden ze dit eerder gedaan waren er waarschijnlijk een hoop mensen gered en er moet natuurlijk beschikking zijn over iPhone of garmin toestel. Waar ik bang van ben dat de mensen in Haiti niet overbeschikken.

Al en Al een goed middel, maar ik denk dat de uitvoering beter kan. Hopelijk zetten ze door met deze actie, ik denk dat de informatie van tenten kampen heel handig kan zijn voor overlevende. Hopelijk weten ze zich zo te organiseren dat er binnen enkele uren van een sataliet beeld de kaarten online staat.
Ik zie idd ook veel mogelijkheden indien mensen allemaal een gsm of pda hebben, denk aan:

- lokaliseren van mensen onder puin via gsm / pda die verbinding zoekt met masten, deze info verwerken in de maps voor hulporganisaties. Weliswaar heb je hier privacy issue. Maar, mogelijk kan je dit op gsm als optie instellen dat je 'traceerbaar' wilt zijn in geval van ramp in omgeving;
- hulpverleners indicatie geven waar ze statistisch het beste kunnen zoeken voor slachtoffers die mogelijk nog in leven zijn;
- hulp behoevenden kunnen idd hun weg vinden naar tenten kampen en voedselvoorraden;
- adviseren beste routes en plekken waar je terecht kan voor hulp

En misschien nog wel veel meer... en vooruitlopend op de privacy vraagstukken: Ja, ik begrijp noodzaak van privacy, maar wat heb je eraan als je te laat vinden?
probleem met je theorie is: wat als ook alle masten foetsie zijn? Ze staan vaak op gebouwen, en als zo'n gebouw instort, de electriciteit weg is, etc, etc, etc? D'r treden zoveel neven rampen op door een aardbeving van een dergelijke schaal dat je op enige vorm van infra niet meer kunt vertrouwen.
Inderdaad, mee eens.

Maar, zijn ook daar niet al eenvoudige oplossingen voor een mobiele communicatie infra op te zetten in een rampgebied?

Volgens mij heb je 3 masten nodig om een gsm te kunnen lokaliseren.In een dicht bevolkt gebied zullen onnoemelijk veel masten al reeds aanwezig zijn. Natuurlijk lastig om ze een voor een na te gaan in korte tijd welke nog functioneel zou kunnen zijn na stroomuitval.
Echter, eenmaal mogelijk iets van een mobiele mast opgezet te hebben ism lokale mobiele telecom provider, welke kan werken op een generator, dan zou je in theorie al veel kunnen uitrichten, niet?

Ik weet niet of gsm masten ook kunnen functioneren zoals in Wifi het geval is met WDS? Zodat je minder/niet afhankelijk bent van bekabeling naar centrale.
Volgens mij heb je 3 masten nodig om een gsm te kunnen lokaliseren.In een dicht bevolkt gebied zullen onnoemelijk veel masten al reeds aanwezig zijn. ...
Niet meer dus. Bovendien hebben ze daar op het moment wel belangrijker zaken aan hun hoofd.
Los daarvan, apparaten die geen verbinding meer hebben, zenden meestal op vol vermogen, zo lang er nog sap in de batterij zit, op zoek naar een verbinding.

Het idee is wel goed, maar zelfs als er mobiele zendinstallaties ingezet werden, lijkt me dat de batterijen van de telefoontjes al snel uitgeput zijn.
we zijn al een paar dagen bezig hoor...

dit is ook niet bedoeld voor de haitianen, die hebben wel andere zaken aan hun hoofd denk ik. bovendien zijn bijna alle verbindingen uitgevallen. het is wel bedoeld voor de reddingswerkers die dit voordat ze ter plekke gaan op hun apparaten in kunnen laden. of voor planning in bijvoorbeeld de situation rooms waar ze wel internet hebben.

[Reactie gewijzigd door florisje op 25 juli 2024 11:57]

Hetzelfde is al eens eerder gedaan nadat het Israelische leger zich teruggetrokken had uit de Gaza strook en de hulpverleners weer terug kwamen: http://wiki.openstreetmap...ikiProject_Palestine_Gaza
Uhm maar vraagje Als ze nauw ook streetview gebruiken (en dan bedoel ik de oude foto´s!) Weten ze misschien ook waar vroeger allemaal trappenhuizen stonden enz. Daar gaan de meeste mensen heen bij een aardbeving.

Wat ik overigens niet snap is ze kunnen niet landen waarom droppen ze die zooi dan niet gewoon? (gewoon vanaf het vliegveld van de dominicaanse republiek vliegen en droppen die handel (met name voedsel en water!) Of vanaf een vliegdekschip (een b25 mitchell kan dat dus waarom niet?)

En al gaat van al het voedsel iets verloren door verkeerd droppen ze hebben het nu hoog nodig en over 7 dagen is het misschien te laat!? Kan iemand mij uitleggen waarom ze dat niet doen?
Denk dat je bij voedseldropping alleen maar meer chaos creëert.
Mensen gaan elkaar verdringen om dat kleine beetje dat goed ge-dropped wordt te bemachtigen. En als ze het hebben bemachtigd, dan moeten ze nog uitkijken dat hun medemens hun niet belaagt.

In tijden van nood zijn de meeste mensen niet meer rationeel denkende wezens en voert het instinct van overleven de boventoon, zoals bij dieren. Zelfs in de meest beschaafde werelddelen hier op aarde zal dit gebeuren in geval van een ramp, ben ik bang.

Denk dat distribueren via beveiligde eenheden de enige manier is om iedereen een gelijk deel te geven om te voorkomen dat een kleine groep sterkere of gewapende personen datgene voor zichzelf houden dat bedoelt is voor iedereen.
Ik hoorde vanochtend op de wereldomroep dat de Amerikanen al begonnen zijn met het droppen van noodpakketten.

http://www.nrc.nl/buitenl..._dropping_boven_Haiuml_ti

[Reactie gewijzigd door Zomer op 25 juli 2024 11:57]

Uhm maar vraagje Als ze nauw ook streetview gebruiken (en dan bedoel ik de oude foto´s!) Weten ze misschien ook waar vroeger allemaal trappenhuizen stonden enz. Daar gaan de meeste mensen heen bij een aardbeving.
Leuk idee, maar er is geen streetview beschikbaar in Haïti :)
Uhm maar vraagje Als ze nauw ook streetview gebruiken (en dan bedoel ik de oude foto´s!) Weten ze misschien ook waar vroeger allemaal trappenhuizen stonden enz. Daar gaan de meeste mensen heen bij een aardbeving.
Ze gebruiken geen Goole images, en ook geen Google streetview. Die laatste is er niet in Haiti, en de satelietbeelden van Google mogen niet gebruikt worden door OSM vanwege de restricties van Google.
Het precieze aantal is nog niet bekend, maar wordt geschat op minstens 100.000.
Dat klopt helaas al niet meer, de huidige schatting ligt al bij de 200.000 doden.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8465137.stm

Verder is dit natuurlijk een heel mooi initiatief.

[Reactie gewijzigd door Ook al Bezet op 25 juli 2024 11:57]

Dat aantal lijkt me een vette hype.

http://www.nu.nl/buitenla...rdbeving-haiti-75000.html

Zoals gebruikelijk bij rampen ontstaat er een dodentalwedloop. Het medium dat het grootste aantal publiceert krijgt de meeste aandacht. En daarmee meer status en meer advertentieinkomsten.
Dank, even toegevoegd.
De satellietbeelden zijn van GeoEye, niet van Google. Ik geloof dat Google wel een mirror heeft opgezet maar de beelden zijn van GeoEye.
Ook voor dit soort feedback is bij mijn weten dat leukje knopje "feedback" aan de rechterkant van het artikel ;)

Een mooi initiatief, tragisch wat daar gebeurd is.

edit:
typo

[Reactie gewijzigd door afraca op 25 juli 2024 11:57]

Maar het is niet leuk als je feedback achter laat die niet gelezen word..(Door veel mensen)

[Reactie gewijzigd door pim op 25 juli 2024 11:57]

Goed werk Tweakers en Floris, om dit zo naar buiten te brengen!

Behalve geld overmaken kunnen gewone mensen nu ook actief bijdragen aan een betere hulpverlening en dat zal ongetwijfeld mensenlevens schelen.

Kaarten maken is overigens behoorlijk verslavend, weet goed waar je aan begint ;)
Kaarten maken is overigens behoorlijk verslavend, weet goed waar je aan begint ;)
OT: inderdaad, en vooral als je het daarna weer terugziet op de navigatie van familie of kennissen, en bedenkt wat een mooi bosje of rotondetje er weer bij staat :-)
Hoe erg ook. Ik moest stiekem wel even denken aan. "Over 30 meter kunt u niet linksaf slaan vanwege puin, neem de volgende links"

Verder is dit natuurlijk een mooi initiatief en zal dit ontzettend handig zijn! Alles wat ik tot nu toe gehoord heb is dat de situatie echt ongelofelijk is. En dat de wegen echt weg zijn.
het lijkt me voor de hulpdiensten extreem nuttig om goede kaarten te hebben, met de daadwerkelijke blokkades en nog wél beschikbare doorgangen inzichtelijk.

Het kan heel veel tijd schelen bij verplaatsingen van het werkgebied, zodat ze niet hoeven te zoeken in de straatjes en steeds vast rijden etc.
Links naar foto's werken niet?
Het lijkt dat t.net even een technische storing had...
Zeker goed nieuws, zal erg veel helpen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.