Onderzoekers van de National University of Ireland hebben een zoekmachine ontwikkeld die minder dan een seconde nodig heeft om meer dan zeven miljard rdf-statements te doorzoeken. Hiermee is het semantische web enkele stappen dichterbij gekomen.
Een van de pijlers van het semantische web zijn zogenoemde 'resource description framework'-statements. Met behulp van deze xml-bestanden kunnen allerlei relaties tussen stukjes informatie inzichtelijk gemaakt worden. Het voordeel hiervan is dat de rdf-statements 'begrepen' kunnen worden door software. Onderzoekers van de genoemde Ierse universiteit hebben nu een zoekmachine ontwikkeld die in een fractie van een seconde zeven miljard rdf-statements kan doorzoeken. Doordat de software kennis heeft over de beschreven informatie is het dus ook mogelijk om specifiekere zoektechnieken te gebruiken om relevantere gegevens terug te geven naar aanleiding van een zoekactie. Een deel van de filteractiviteiten die gebruikers zelf vaak toepassen nadat ze informatie gezocht hebben via een zoekmachine, kunnen dus worden overgenomen door de software.
Concreet houdt dit in dat zoekmachines bijvoorbeeld een antwoord kunnen geven op een gestelde zoekvraag, in plaats van dat ze een lange lijst met links geven naar andere informatie, aldus professor Stefan Decker. Er wordt al jaren gepraat over het semantische web en onder andere Tim Berners-Lee, die ook wel de godfather van het internet genoemd wordt vanwege zijn betrokkenheid bij het begin van het web, is er een groot voorstander van. Het wereldwijde web is oorspronkelijk ontworpen om door middel van hyperlinks relevante informatie met elkaar te verbinden. Berners-Lee had al snel door dat dit met de huidige technieken niet mogelijk is, waarna hij de ideeën over het semantische web verder ging ontwikkelen. Inmiddels lijkt de visie over een 'betekenisvol web van links' nu concreet vorm aan te nemen, iets waar onder meer het Ierse onderzoek aan heeft meegeholpen.