Napster-filter in werking, maar niet waterdicht

Het filter waarmee duizenden populaire MP3-bestanden van Napster geweerd kunnen worden is nu dan toch geactiveerd, zo meldt WebWereld in dit bericht. Niet geheel onverwacht blijkt deze maatregel maar gedeeltelijk te werken; de meeste 'geblokkeerde' nummers zijn met een beetje creativiteit nog steeds vindbaar. De bedoeling is namelijk dat de nummers in kwestie niet weergegeven worden na een zoekopdracht, maar met een kleine verandering in de bestandsnaam kan dit al omzeild worden :

Het filter dat de uitwisseling van duizenden populaire nummers moet verhinderen, werd in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) geactiveerd. Napster-advocaat David Boies had vrijdag bij de hervatting van de zaak tussen de uitwisseldienst en de muziekindustrie in de rechtbank van San Francisco de invoering van het filter aangekondigd.

Het filtersysteem bevindt zich tussen de computers van eindgebruikers en de servers van Napster. Het verhindert dat bepaalde nummers, ook al staan zij bij meerdere gebruikers op hun harde schijf, bij de zoekresultaten worden vermeld. De lijst met te blokkeren nummers werd geleverd door de muziekindustrie. [break]Het blijkt dat gebruikers onderling al afspraken gemaakt hebben om op deze manier het filter te omzeilen. De RIAA beweert echter deze snode plannetjes te kunnen onderscheppen door boards en chatkanalen in de gaten te houden. Een nogal onhandige en arbeidsintensieve taak lijkt me, ik wens ze veel succes :[/break] [...] Zo heeft Napster het Metallica-nummer 'Enter Sandman' geblokkeerd, maar is het nummer toch nog te krijgen omdat verschillende gebruikers de titel hebben veranderd in 'Enter the Sandman'. Voor het nummer 'Fade to Black' geldt hetzelfde: als 'Fade 2 Black', 'Fade into Black' of 'Fade to Blakk' kan het nog gewoon worden opgehaald.

Napstergebruikers overlegden maandag al over het afspreken van een geheime code om het filter te omzeilen. De muziekindustrie zegt daar niet bang voor te zijn. Om afspraken te maken, zullen de gebruikers met elkaar in contact treden via bijvoorbeeld de bulletinboards van de dienst. De platenbrancheorganisatie RIAA houdt nauwgezet bij wat er in die kanalen wordt besproken en zou dus snel op de hoogte zijn.

Volg deze link voor meer info. Wij danken dennisdotcom voor de tip!

Door Tweakers

Tweakers HQ

06-03-2001 • 18:03

59

Bron: IDG WebWereld

Reacties (59)

59
57
44
10
1
0
Wijzig sortering
Oh wat heerlijk. Je mag er van uit gaan dat de allerpopulairste artiesten van o.a. BMG op deze manier gefilterd gaan worden. Dus geen Britney, backstreet B. of andere commerciele *hit meer. Fantastisch. Kan dat filter ook op mijn TV?
Er is al iets tegen verzonnen:

http://www.aimster.com/pigencoder.phtml

De Aimster Pig Latin encoder. Dat 'versleutelt' de bestandsnaam zodat de filter het niet oppakt.
Dat versleutelen bestaat alleen uit het omdraaien van de naam wat natuurlijk als voordeel heeft dat je de nummers ook redelijk makkelijk zonder Aimster kunt zoeken, maar nog leuker is dat Napster danwel de RIAA deze beveiliging niet mag kraken; doen ze dat wel overtreden ze een amerikaanse wet waardoor ze een half miljoen dollar kunnen eisen van de RIAA.

The community strikes back }>
maar nog leuker is dat Napster danwel de RIAA deze beveiliging niet mag kraken;
Napster heeft daar ook niks mee te maken, Aimster is een los staand programma van Napster. Dan kun je net zo goed de andere Napster klonen gebruiken. Omdat ze die niet aan kunnen pakken door het gebrek van centrale servers.
Anoniem: 13475 @Bigs6 maart 2001 18:12
ja dat was eerder op deze tweaker dag al duidelijk:

http://www2.tweakers.net/nieuws/16028
Anoniem: 13475 6 maart 2001 18:08
ja hoor alsof ze alle foking copyrighted artiesten van de hele aardplaneet in die filter kunnen zetten. dan is ie eerst tien minuten bezig om te kijken of dat ene woordje in de filter staat :?

ik ben het trouwens met bokkie11 eens dat die filter helemaal niet werkt!

YES! de backstreet ( :r) boys doen het nog! ik ga meteen alle nummers die ik nog niet had downloaden voordat het te laat is !
als je ziet dat een search engine als yahoo of altavista in enkele seconden gelijk welke zoekopdracht heeft verricht over alle sites op het hele internet (ongeveer toch :)) dan lijkt het me niet zo moeilijk dat napster bij elke search een aantal woordjes banned. De meeste fouten zijn waarschijnlijk ook eenvoudig met een paar regeltjes op te sporen (Sounds Like enzo)
Daarnaast geld natuurlijk ook dat op deze manier Napster niet meer de schuldige is maar die stoute gebruikers die de namen expres fout schrijven.

* 786562 TheGhostInc
Voor Napster waren er gewoon veel sites die mp3s aanbieden ....nog steeds eigenlijk...en voor dat er mp3s waren maakte men gewoon kopieen van muziek. Ga eens na wat er in die 40/50,- zit, voordat je hier meld dat het redelijk is....

De meeste muziek die ik op mp3s heb is muziek die ik ook op plaat heb (of heb gehad), dat koop je niet meer...
Anoniem: 10640 6 maart 2001 21:00
Ik zie wel weer dat bijna iedereen hier Napster (of iets gelijksoortigs) gebruikt of heeft gebruikt. Ikzelf ook (uiteraard :)).
Maar nu vraag ik me af:
1) Veel mensen die ik ken hebben gigantische mp3 verzamlingen van soms 500+ liedjes. Wat is het nut ervan??
2) Heb je niet zoiets van: ik vind het een goed nummer, dus ik koop de CD/single. Doe je dat niet, dan respecteer je de artiest die je zo goed vindt niet. Je vindt zijn/haar muziek goed, maar bent te beroerd zijn/haar CD/single te kopen? (uitzondering: muziek die niet (meer) te koop is).
Heb ik in ieder geval wel. Ik heb maar 3 gekopieerde CD's die ik eigenlijk niet leuk vind, maar gemaakt heb om m'n brander te testen en ik verder dus nooit luister. En mijn verzamling mp3 bestaat uit <10 mp3'tjes die niet in de winkel te koop zijn.

Poll?? ;)
Ik wil best betalen voor muziek, maar dan wel een redelijke prijs. 2,50 voor een single en 5 voor een cd lijkt me redelijk. De kostprijs van het medium is bijna niks, het kost echt niks om een cd te maken. Voor de artiest wil ik best wel wat betalen, maar niet absurd veel.
Het argument dat er ook voor nieuw talent betaald moet worden lijkt me loos: Wie is de muziekindustrie om te bepalen wat talent is? Daar betaal ik dus niet voor.

Ik kocht nauwelijks cd's, maar sinds de oorlog tussen napster en de muziekindustrie, koop ik uit principe geen muziek meer.

Dat is dus niet uit disrespect voor de artiesten.
Anoniem: 10640 @aatos6 maart 2001 23:29
Daar zit wat in.
Maar voordat mp3 bestond kocht je toch ook gewoon CD's? En toen klaagde niemand over hoge prijzen.
Ik geef toe dat de prijzen van CD's en singles nu wel erg hoog liggen (15 gulden voor een single) en dat ik daarom ook minder muziek koop.
Bedenk wel dat er in de CD-prijs zit inbegrepen:
1)
Kosten voor het opnemen van een nummer (en bedenk dat je van te voren niet weet of het een hit of een flop wordt!)

2) Geld voor de artiest. Niet veel maar toch.

3) Productie en transport. Ook niet erg veel, maar toch.

4) Salarissen van zowel platenmaatschappijmedewerkers (dus ook de schoonmakers :)) als van de verkopers

5) Belasting

Ik vond 9,95 voor een single en 30-40/40-50 gulden voor een CD/dubbelCD heel redelijke prijzen. (hoezel ik het idee heb daar de enige in te zijn :+)
Kosten voor het opnemen van een nummer (en bedenk dat je van te voren niet weet of het een hit of een flop wordt!)
Uhm... Platenmaatschapijen weten volgens mij donders goed of een nummer een hit zal worden: Dat maken zij namelijk zelf uit. Als ze zeggen: Dit nummer zal het goed doen bij bv. tieners, dan starten ze doodleuk een campagne om het een hit te maken. Beetje onderhandelen met 538 hier, tmf daar en hoppa!! Laat de kassa maar rinkelen.
Ben ik het mee eens. CD's kosten nix om te maken, en de artiesten (die eigenlijk zouden moeten verdienen) krijgen niet eens het meeste, dat gaat allemaal vrolijk naar platenmaatschappij, cdshack en weet ik veel. (stel je voor dat er 30 piek naar de artiest zou gaan.. als zoon cd alleen in NL al platina wordt zijn ze al zowat binnen..
Anoniem: 17569 6 maart 2001 18:08
Tis gewoon onbegonnen werk wat ze hier doen. Al dat geld wat in die rechtzaken word gestopt kunnen ze beter aan de muziekanten geven. Zij blij, wij blij. :)

Dat gezeur allemaal :(
jaja, dan maken zij betere muziek die wij met napigator en gnutella downloaden
Anoniem: 9612 6 maart 2001 18:09
zullen de gebruikers met elkaar in contact treden via bijvoorbeeld de bulletinboards van de dienst. De platenbrancheorganisatie RIAA houdt nauwgezet bij wat er in die kanalen wordt besproken en zou dus snel op de hoogte zijn.
Hmm hebben die jongens van de RIAA nog nooit van icq, irc etc gehoord. ik bedoel ze kunnen onmogelijk al dat soort chat-channel af gaan luisteren.
Ach en een beetje creativiteit van de napstergebruikers doet wonderen.

Men zou bijvoorbeeld gebruikersgroepen kunnen starten die weer onderling communiceren en zo de muziekindustrie (die wel al enigsinds :( georganiseerd is) langzaam maar zeker in zijn eigen spel terugpakken.
Anoniem: 14065 6 maart 2001 20:37
Hmmm.. ik vraag me ernstig af welke nummer/artiesten de platenindustrie zal laten blokkeren? Dit zullen waarschijnlijk wel de blockbusters zijn (Britney etc.).

Als dit filter qua effectieviteit uitgebreid wordt (dwz dat ze ook verkeerd gespelde namen tegenhouden) dan heeft de platenindustrie een prachtig marketingmiddel in handen. Brengt Britney (of willekeurig andere grote artiest) een nieuwe cd uit, dan geef je een of 2 nummers vrij op Napster. Veel mensen zullen deze 2 nummers downloaden, en voor de rest van de nummers de CD kopen (OK, ik weet dat dit niet geldt voor Tweakers maar wij zijn nou eenmaal een uitzondering).

Ik denk ook dat ze onbekende artiesten op de markt gaan zetten via Napster. Een search naar (alweer) Britney Spears levert dan een soort van "redirect" op naar andere, beginnende meisjes van 12 met hun Spears-achtige muziek... Prachtig marketinginstrument.

Zoals ik het nu zie zullen de platenmaatschappijen Napster gaan gebruiken, in plaats van vernietigen.

Conclusie: Napster wordt IMO zo commercieel dat voor een beetje muziekliefhebber de lol eraf is. Het grote publiek however zal alles wel weer voor zoete koek slikken. Platenmaatschappijen tevreden, Massa tevreden, wij muziekliefhebbers tevreden (met iMesh/Gnutella). Oftewel iedereen blij....

Zucht... was het maar zo
Die hele rechtzaak is gewoon onzin, het delen van bestanden is gewoon toegestaan, alleen het downloaden als je zelf al niet in het bezit bent van het nummer is verkeerd, ga gewoon eens kijken op www.winmx.com dit is een napster client die op het napster netwerk in logt en ook nog op zo'n beetje alle alternative napster netwerken, daar geld zeker geen filter
Wat je zegt is niet waar. Het delen is juist illegaal, en te vergelijken met een illegaal radiostation. Echter, de mensen die van dat illegale radiostation opnames maken, zijn legaal bezig. Alles staat overigens erg mooi uitgelegd op de volgende lokatie:

http://home.hccnet.nl/b.knubben/auteursrecht.html
en werkt nog steeds niet vind ik
ik tik britney spears in en ja hoor een hele lijst
en ik kan ze gewoon downloaden
Anoniem: 6690 @bokkie116 maart 2001 18:50
Gebruikte je niet gewoon Napigator terwijl je het niet door had?
Anoniem: 18410 @bokkie116 maart 2001 19:39
wie wil er nu Britney Spears luisteren..... niemand toch? Hoef je em dus ook niet te beveiligen..... ;)
je kan natuurlijk iets beters verzinnen dan een zpelfoud in de naam, je moet dan n.l. wel weten welke spelfout er gemaakt is.
je zou b.v. de naam v/d mp3 kunnen ROT-13en.
Anoniem: 2198 @Aaargh!6 maart 2001 19:44
Leuk idee, maar is ook zo weer geblockt :(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.