Ik ben op de hoogte van de praktijken in advertising. Officieel is het natuurlijk geen verkopen, maar we weten niet precies wat ze bedoelen met anoniem. Er wordt een profiel opgesteld, waarbij je in praktijk echter zeer specifiek gepinpoint kunt worden – al helemaal als verschillende databases naast elkaar gelegd zouden worden. IP-adres wordt gewoon
opgeslagen in combinatie met alle andere gegevens die ze van je hebben opgeslagen. Ze weten gewoon wie je bent. De data wordt wel 'geanonimiseerd' voor adverteerders, maar er staat dus helaas nooit bij wat ze hier precies mee bedoelen. Google is dus bewust heel vaag met wat ze je wel of niet vertellen. "Sommige data dit, sommige data dat." Je weet nooit wat ze weglaten. Ze geven ook altijd 'voorbeelden', in plaats van duidelijk alles op te sommen. Dat hoeft ook niet voor alles, maar dit komt soms shady over.
P.s. er is een reden waarom jouw iPhone een 'limit ad tracking' knop heeft weet je (Settings > Privacy > Advertising). Omdat Apple even goed gebruiksdata/persoonlijke data verzamelt voor advertentie doeleinden.
Wat
Limit Ad Tracking doet is het volgende volgens
Apple's uitleg:
If you chose to enable Limit Ad Tracking, iAd will opt your Apple ID out of receiving ads targeted to your interests regardless of what device you are using. Apps or advertisers that do not use iAd are required to check the Limit Ad Tracking setting and are not permitted by Apple’s guidelines to serve you targeted ads if you have Limit Ad Tracking enabled. Hier staat overigens duidelijk opgesomd hoe ze aan de informatie komen, welke informatie dat exact is en dat al die informatie niet wordt verzameld als je de setting hebt ingeschakeld. Qua privacybescherming gaat Apple een aardig stuk verder dan Google en dat mag worden geprezen.
Op de Google URL die ik eerder linkte staat dit ook aangegeven:
Apparaten met iOS 6 en hoger gebruiken de advertentie-ID van Apple. Ga naar het menu 'Instellingen' op uw apparaat voor meer informatie over het beperken van advertentietracking met deze ID.
Kortom, dit is wél het compleet uitschakelen van 'tracking ads'. Google besloot overigens vergelijkbare privacy-settings te omzeilen tot de FTC ze hiervoor
op de vingers tikte. Het ging destijds om de setting
Block Cookies die default is ingesteld op 'Allow from Websites I Visit' (= block third party cookies).
Ik ben me er ieder geval zeker van dat mijn privacy beter lijkt te worden gewaarborgd bij Apple. Daar betaal je natuurlijk ook voor.
Bij heel dit proces is alles in handen van Google/Apple, het enige dat de adverteerder doet is een doelpubliek selecteren.
Ik doelde overigens ook niet op adverteerders in het algemeen, maar de 'partners' van Google. Gewone adverteerders krijgen nimmer iets te zien waaruit ik af te leiden ben, daar vertrouw ik Google ook wel mee. Er is natuurlijk alleen bizar veel mogelijk achter de schermen en het is op zich best indrukwekkend hoe geautomatiseerd alles is, maar misschien moeten privacy-beschermende instituten (overheden) de mogelijkheid behouden om audits uit te voeren bij bedrijven en dat actief gebruiken. Een officieel (globaal/Europees) privacy-keurmerk klinkt mij prima in de oren.
Edit vrijdag:
Apple gaat voorop als het aankomt op privacy.
[Reactie gewijzigd door Blizz op 23 juli 2024 07:44]