Het Ministerie van Defensie zou willen stoppen met de ontwikkeling van ERP, een automatiseringssysteem voor het leger. Formeel is er 433 miljoen euro aan uitgegeven, maar waarschijnlijk gaat het om het dubbele. Het ministerie zelf ontkent dat ERP wordt stopgezet.
NRC stelt dat het documenten heeft ingezien van Defensie die met een beroep op de wet openbaarheid van bestuur zijn vrijgegeven. Tevens heeft de krant gesprekken gehad met bronnen bij Defensie. Daaruit komt dat de overheid, via minister Jeanine Hennis-Plasschaert, zou willen stoppen met ERP, een systeem dat ook bekend staat onder de naam Speer. Er wordt al sinds 2004 gewerkt aan het ict-systeem, maar er is nog steeds geen goed werkend geheel opgeleverd.
Wel is ERP al in de praktijk ingezet: bij de missie in Mali verliep de ondersteuning via het ict-systeem. Uit een brief die naar de Tweede Kamer is gestuurd blijkt dat ERP nog niet goed functioneert. Maar het beschikbare geld zal als het aan de minister ligt niet meer worden ingezet voor de ontwikkeling. In plaats daarvan worden de onderdelen van ERP die wel werken onderhouden en vervolgens ingezet in combinatie met andere systemen. Volgens bronnen die NRC Next heeft gesproken is ERP door de lange ontwikkeltijd inmiddels verouderd, maar kan het nog wel dienst doen als 'veredeld registratiesysteem'.
ERP is een ict-systeem voor het leger waarmee onder andere kan worden bijgehouden welk materieel er beschikbaar is en waar het precies staat. Ook moest het systeem informatie houden over het onderhoud en voorraden van reserveonderdelen registreren. Volgens officiële cijfers is er 433 miljoen euro aan uitgegeven, maar volgens een berekening van de Algemene Rekenkamer gaat het waarschijnlijk om het dubbele daarvan.
Ict-projecten bij de overheid liggen al langer onder vuur. Bij Defensie bleek vorig jaar al dat er sprake is van grote problemen. Daarnaast was er mogelijk sprake van fraude bij de aanbesteding van nieuwe projecten.
Update 13:19 uur: het Ministerie van Defensie zegt in een reactie tegenover de NOS dat ERP niet wordt stopgezet. Delen van het ict-systeem moeten volgend jaar klaar zijn, terwijl voor toepassingen waarbij het systeem niet functioneert 'naar andere mogelijkheden wordt gekeken'. ERP wordt echter niet bij voorbaat al uitgesloten, zo stelt het ministerie. Uit de reactie blijkt echter niet dat het ict-systeem ook daadwerkelijk wordt doorontwikkeld.