Software-update: Drupal 6.38 / 7.43 / 8.0.4

Drupal logoWegens meerdere beveiligingsproblemen zijn er updates verschenen voor Drupal versies 6, 7 en 8. Drupal is een in php geschreven gebruiksvriendelijk en krachtig contentmanagementplatform, waarmee bijvoorbeeld websites kunnen worden gemaakt. Voor versie 6 is dit tevens de allerlaatste uitgave, want de 6.x-branch is vanaf nu end-of-life verklaard. Versies 6.38, 7.43 en 8.0.4 bevatten naast de verholpen beveiligingsproblemen geen andere veranderingen.

Change log
Drupal 8.0.4 is a security release only. For more details, see the 8.0.4 release notes. A complete list of all changes in the stable 8.0.x branch can be found in the git commit log.

Drupal 7.43 is a security release only. For more details, see the 7.43 release notes. A complete list of all changes in the stable 7.x branch can be found in the git commit log.

Drupal 6.38 is a security release only. For more details, see the 6.38 release notes. A complete list of all changes in the end-of-life 6.x branch can be found in the git commit log.

Security vulnerabilities
Drupal 8.0.4, 7.43, and 6.38 were released in response to the discovery of security vulnerabilities. Details can be found in the official security advisories: To fix the security problem, please upgrade to either Drupal 8.0.4, Drupal 7.43, or Drupal 6.38.

Drupal 8 (620 pix)

Versienummer 6.38 / 7.43 / 8.0.4
Releasestatus Final
Besturingssystemen Scripttaal
Website Drupal
Download https://www.drupal.org/project/drupal
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

25-02-2016 • 10:37

17

Submitter: MandersOnline

Bron: Drupal

Reacties (17)

17
17
12
2
0
2
Wijzig sortering
Blijft een heerlijk systeem, beetje steile leercurve maar het zit erg logisch in elkaar. Als je jezelf ook nog de tijd gunt om Drush onder de knie te krijgen dan wordt het opzetten en onderhouden van nieuwe systemen echt een eitje. Bijvoorbeeld:
Nieuwste verse omgeving downloaden:
  • drush dl drupal
Database aanmaken:
  • drush sql-create --db-su=root --db-su-pw=rootpasswd --db-url="mysql://dbuser:dbpasswd@localhost/dbname"
Site aanmaken en gelijk opzetten zodat je meteen kunt inloggen:
  • drush site-install --db-url=mysql://dbuser:userpasswd@localhost/dbname --site-name=domainname --sites-subdir=domainname
Ideaal! De laatste twee commando's kun je blijven herhalen om meerdere "multi site" installaties toe te voegen.

Uiteraard moet je wel van te voren een lamp (of nginx/mariaDB/php-fpm) omgeving hebben.

Of, om snel te testen met een sqlite database:
  • drush core-quick-drupal
En dan heb je een heel drupal systeem draaien!
Let op trouwens dat Drush uit repos echt veel te oud is meestal op Distro's als Ubuntu 14.04 dus je moet even met Composer aan de slag. Google is your friend.

Edit: Voor de volledigheid, zo heb je snel de nieuwste Drush op Ubuntu 14.04:
http://whaaat.com/installing-drush-8-using-composer
Wel nog even zorgen dat het na een reboot nog in je path staat, die moeite heb ik zelf nog niet genomen...

[Reactie gewijzigd door teek2 op 24 juli 2024 22:52]

Anoniem: 407039 @teek225 februari 2016 11:07
Bedankt vriend, ik ben nu een beetje aan het oriënteren op Drupal.
Ik kan wel zeggen dat ik Joomla 'expert' ben, maar Drupal is toch echt een niveautje hoger.

Thanks again, handige commands! :)
Ik heb 0 ervaring met Joomla haha, wel met WordPress, dus ik weet dat als je meerdere gebruikers wil, met verschillende permissies, of je wilt losse pagina's waar posts gesorteerd zijn op een bepaalde waarde (zelfs afstand van een postcode bijvoorbeeld!) dan is dat veeeel makkelijker in Drupal.

Drupal8 is ook echt een stuk mooier dan Drupal7, als is het alleen al door de wysiwyg editor en de standaard mobile responsiveness (wat Wordpress dan wel al lang had.)

Edit: Om te spelen en oriënteren ga ik zelf trouwens altijd voor Digital Ocean droplets, die betaal je per uur dus het kost echt niets om een avondje te klooien, aan het einde delete ik ze vaak weer. Onder "one click apps" heb je zelfs al een Ubunutu 14.04 met Drupal8 kant en klaar, binnen een minuut draait je server dan. Dit is mijn referral link als je het wilt proberen, krijgen we allebei korting https://m.do.co/c/7461df2b7cb9
(geen idee of dit soort "reclame" hier gewaardeerd wordt, anders haal ik het wel weg.)

[Reactie gewijzigd door teek2 op 24 juli 2024 22:52]

Anoniem: 407039 @teek225 februari 2016 11:27
Haha, Wordpress is gewoon net goed bij mij haha.
Ik ga zo Drupal 8 op XAMMP gooien. (Zonder Miminall download, dan krijg je een soort html page, zonder css).

Althans, zo lijkt het!
Anoniem: 407039 @teek225 februari 2016 13:10
Maak je PM benaderbaar
drush is inderdaad een uitkomst. Gisteravond al mijn Drupal installaties geüpdatet. Echter ging het bij een website mis toen drush l10n_install profile wou updaten. Er waren toen ineens twee Drupal installaties aanwezig (in public_html en profile/l10n_install). Uiteindelijk die in l10n_install verwijderd.
Hmm, das minder, altijd even backup van te voren draaien, wellicht met:
  • drush archive-dump @sites --no-core
;)
Wie drush fijn vindt zou eens Aegir www.aegirproject.org moeten proberen. Heb je een drupal frontend die je sites beheert (met drush in de achtergrond, maar alles is click en point vanuit de frontend.

In Aegir werk je met platforms. Bij een update van drupal creeer je dan een nieuw platform met drupal 7.43 en vervolgens kun je al je sites die op een lagere versie draaien daar heen migreren. Er wordt dan automatisch een backup gemaakt.

Aegir maakt er standaard multi-site installs van, met alle voordelen van dien (shared code etc).
Wow, dat klinkt erg goed, ik ga daar zeker eens mee spelen. Werkt het al met Drupal8?
Voor mensen hierboven en anderen: om specifieke modules uit te proberen kun je naar simplytest.me gaan. Je krijgt daar per module 1 uur speeltijd. Altijd even handig om de één of andere module uit te proberen.

Edit: He, ik heb een Drupal-badge. Dus wat ik zeg klopt ;)

[Reactie gewijzigd door Eusebius op 24 juli 2024 22:52]

Ik hoor veel klachten dat Drupal traag zou zijn, is dat nu anders? Is het ook snel te krijgen zonder allerlei caching tools en Varnish?
De eerste versies 7 waren in mijn optiek slomer, maar ik heb nooit metingen gedaan. Sowieso wordt de site sneller van caching, zeker voor anonieme bezoekers.
Zegt toch wat over de architectuur dat je perse allerlei caching plugins als Boost nodig hebt met Varnish en dergelijke om een Drupal website redelijk snel te krijgen. Daarom zijn veel bedrijven de afgelopen jaren van hun Drupal website afgestapt. Te traag.
Dat was met 6.x zeker waar, door de manier waarop Drupal opgebouwd was (codetechnisch). Echter is er met 7 een inhaalslag geweest, en met 8.x een complete core rewrite waardoor het systeem nu écht niet meer traag is. Tuurlijk moet je webhost het wel aan kunnen, maar dat is tegenwoordig met Wordpress ook
8 weet ik dus niet, bij 7 zit het standaard ingebouwd maar staat niet aan (je moet eerst een site ontwikkelen en dan is bv ongecomprimeerde CSS beter). Verder is een uitgekleed systeem ook het idee achter Drupal: je begint niet met een appel, je begint met een klokhuis en bouwt dat verder uit.
Mijn website draait erop, zeg het zelf maar: https://myrpi.nl/. Dit is een server met 1 core en 1 GB geheugen (Ubuntu 14.04, Nginx, Mysql, PHP-fpm.)

Ik vind het wel ok, niet super snel maar ik raak zeker niet geïrriteerd zoals op sommige sites.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.