Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Grand Theft Auto V: PS4 naast PS3

23-11-2014 • 06:00

72 Linkedin

In deze video leggen we de versie van Grand Theft Auto V die een jaar geleden voor PlayStation 3 verscheen, naast die voor PlayStation 4 die eerder deze week op de markt gekomen is. We vergelijken in de video het verschil in beeldkwaliteit van beide versies, met eigen gecapturede beelden. We hebben voor de video bewust beelden uit het begin van de game gekozen, om niet al te veel van het verhaal te verklappen voor de mensen die de game nog niet gespeeld hebben. Daarnaast hebben we ook nog een gameplay-video gemaakt met enkel beelden van de PS4-versie. Daarin zie je onder andere de nieuwe first-person modus in actie.

Op 27 januari verschijnt Grand Theft Auto V ook nog voor Windows. Die kan niet alleen in first person mode gespeeld worden, maar ook in 4k-resolutie.

Reacties (72)

72
65
12
2
0
46
Wijzig sortering
Eerlijk gezegd vind het verschil nou niet zo substantieel verschillend dat ik er meteen 400 euro voor wilgaan uitgeven. Qua gameplay is er niet veel verschil en als je op hoge snelheid weg wil komen dan maken die gedetailleerde velgen ook niet veel uit
Eerlijk gezegd erger ik me aan de game op de PS3... Ik ben altijd een PC gamer geweest en heb de PS3 gewoon gehaald voor GTA V en Fifa omdat dat net even gemakkelijker is als vrienden langskomen. Het is gewoon VER-SCHRIK-KE-LIJK op de PS3. Tegen wanneer je game is geladen ben je al 10 minuten verder. Daarna is hij soms zo goed als onspeelbaar in een missie wanneer er veel auto's zijn. De game draait dan precies op een framerate lager dan 20.
Tuurlijk er is niet een groot verschil tussen beide versies. Om nou te zeggen dat je 400 euro uitgeeft voor een spel is ook overdreven. Degene die een nieuw console hebben gekocht, hebben dit ook niet gedaan voor GTA alleen, maar een hele set aan games, die gewoon voor de oude generatie niet beschikbaar wordt gesteld.

Ik heb inmiddels de ps4 een hele tijd in mijn bezit en mijn motivatie om GTA binnen te halen, was dat ik hem leuk vond op de oude generatie. Ik beleef er nog altijd plezier aan om schade aan te richten in Los Santos. En daarom kocht ik het voor de nieuwe generatie.

Sinds je het geld hier niet aan uitgeeft, kun je dit ergens anders aan besteden, bijvoorbeeld aan een 'leuker' spel of ergens waar je meer plezier aan beleeft?
Nou succes met het spelen van games die boven de 90 scoren. Dan mis je wel heel erg veel.
Nou idd, wat dacht je van :

Evil Within, Alien Isolation, Killzone, Dragon Age, Infamous second son, Drive Club Far Cry 4, AC Unity

en dan vergeet ik er vast nog veel....
Om eerlijk te zijn is GTA het enige spel wat ik uberhaupt speel op mijn console (8 jaar geleden PS3 samen met mijn broertje gekocht). En toch zou ik graag een PS4 willen hebben. Uiteraard om GTA te spelen, maar ook om het als multimedia device te gebruiken. Persoonlijk kijk ik ook veel films en heb ik een Bluray collectie, ideaal dat de playstation deze af kan spelen. Ik heb nooit een dvdspeler of blurayspeler nodig gehad. Verder kijk ik ook graag series en wil ik niet steeds mijn laptop aan moeten sluiten op de TV. Ik heb geen desktop en speel ook amper games. Toch is voor mij een PS4 een ideaal apparaat die niet superduur is en toch alles bied wat ik nodig heb. Ik weet dat de nieuwe Xbox meer multimedia gericht is, maar ik ben al jaren trouw aan de PS en vond het iedere keer meer dan waard.

Correctie: ik bedoel 7 jaar geleden, heb de PS3 destijds direct gekocht toen deze uit kwam

[Reactie gewijzigd door Zenomyscus op 28 november 2014 17:20]

Als je een multimedia device wil kan je beter voor een xbox one gaan. Want dat is de xbox one eigenlijk, vooral volgens de ps fanboys
De slechte textures van de karakters en de blur filters helpen niet. Maar het ziet er verder wel veel mooier uit. Water is veel realistischer de grond en andere objecten hebben veel meer details.
Én een pak meer wagens op de baan!

Hetzelfde ondervond ik toen ik GTA: San Andreas op pc speelde na het jaren op ps2 te spelen! Het zijn die kleine zaken die het hem toch doen voor mij.
Ja en dat is het dan wel zo'n beetje.
Kan als eigenaar van de 360 en ps4 versie (ja ik ben een fan) zeggen dat het verschil groter is als de video doet vermoeden. Vooral belichting, schaduwen, alliasing hebben een dikke upgrade gehad. En veel reflectie's en specifieke belichtings effecten zijn volledig nieuw. Veel meer auto's als het spits is, en een erg grote view distance dit keer. 64 man online ook!
Kwaliteit van filmpje is ook niet 1080p en heeft flink wat compressie te verduren gehad.

Eerste potje online stond ik mijn appartement, en hoorde ik wat explosies. Kijk naar buiten zie wat auto's exploderen, vliegen er 2 straaljagers voorbij waar er 1 van uit de lucht word geschoten. Ik scheur naar buiten in kersverse sportbak iemand duikt direct weg voor mn auto. Word van alle kanten beschoten, rijd een brug over een apache schiet rakketten en minigun af op een slachtveld waar ik me snel uit de voeten maakten. Dat was de eerste 5 min GTA online op de PS4.
Eigenlijk zoals de trailer je deed vermoeden voordat ie uitkwam (eerste eerlijke trailer OOIT)

Dat is gewoon dikke gameplay die niet mogelijk was op de 360/ps3.
als je op hoge snelheid weg wilt komen dat maken die velgen niet veel uit nee, maar de draw distance wel, ik heb al een keer gehad dat ik wegreed op topsnelheid en dat er ineens een hekje was waar je niet doorheen kon maar de draw distance lag zorgde ervoor dat ie nog niet was gerenderd, Dus ik stond ineens stil, auto naar de klote en moest lopen. Ik denk dat je dat met een PS4, One en (Game) PC niet hebt (hoop ik).

[Reactie gewijzigd door B00m3rang op 26 november 2014 13:46]

Op zulke video's zie je natuurlijk niet het gehele verschil. Deze video's zijn gecomprimeerd voor het web en omdat ze gestreamd worden verlies je nog eens kwaliteit. Het verschil is best merkbaar al zijn er natuurlijk wel PS4 native games die er pakken beter uitzien dan GTA V op PS4.

Wat voor mij vooral het verschil maakt is de FPS die ze er hebben aan toegevoegd. Het maakt dat je het spel totaal anders beleeft dan de eerste keer op de PS3
PC gamers moeten dat elke paar jaar uitgeven terwijl de consoles praktisch 10 jaar mee gaan.
Het wordt ooit tijd om een beetje geld uit te geven.
Ben je nou een troll of legit in de war? :?
Serieus ?

Ik heb de 360 vanaf launch gehad (December 2005) en heb pas recent de Xbox one gekocht. Dus dat is 9 jaar.....
Huh wat?
Zal hier even wat datums neer zetten wanneer de consoles op de Europese markt kwamen. Want daarvoor konden wij het toch niet spelen.

Playstation:
PS1: September 1995
PS2: November 2000 (+5 jaar)
PS3: Maart 2007 (+7 jaar)
PS4: November 2013 (+6 jaar)

Xbox:
Xbox: Maart 2002
Xbox 360: december 2005 (+3.5 jaar)
XOne: November 2013 (+8 jaar)

Nintendo:
Wii: december 2006
Wii U: november 2012 (+6 jaar)

Over het algemeen gaat een console dan nog +2/3 jaar mee, omdat veel games voor de nieuwe generatie ook voor de oude generatie worden gemaakt. Natuurlijk zijn er een aantal die dat niet doen zoals exclusives. Maar het merendeel wordt de eerste jaren nog voor beide consoles gemaakt.

Hoe lang een console mee gaat, bepaal je uiteindelijk zelf. Maar het lijkt me nergens voor nodig om de 2/3 jaar een nieuwe console te kopen. Ten eerste omdat er dan nog geen nieuwe console is, en ten tweede omdat de meeste games ook nog voor de oude console uitkomen.
Als je elke console release sinds de jaren 80 ofzo pakt, dan is een gemiddelde levensduur van een console 7-9 jaar.
Waarom is dat belachelijk?
Het enige wat ietwat aan de belachelijke kant is dat is dat sommige consolebouwers het nodig vinden om de generaties zo ver uit elkaar te zetten, zeker als het met subspec hardware is zoals het veel te kleine geheugen van de PS3 (256MB!) en de absoluut niet top-notch cpu in de PS4.

En als we gaan vergelijken op prijs:

Om goed te kunnen skieen moet je ieder jaar een paarhonderd euro uitgeven, alleen al aan de reis of het verblijf.
10 keer karten kost ook al over de 100,-
2 nieuwe spellen: boven de 100,-
Je stroom rekening voor een jaar gamen: boven de 100,-

Niet zeuren.
Ik bedoelde het vooral in de zin van: om te kunnen gamen kan je met veel minder dan een paar honderd (de prijs van een console volgens sommigen) per jaar toe. Blijkbaar was dat niet duidelijk of moet je blijkbaar wel +-€400 per jaar uitgeven om te pc gamen gezien de score van mijn comment. In dat laatste geval ben ik in ieder geval een stuk goedkoper uit. Dit kostenplaatje is natuurlijk op basis van de huidige stand van zaken in de gamewereld. De ontwikkeling kan inderdaad een stuk harder gaan als consoles vaker vervangen worden door betere versies.

Waar ik het niet met jou over eens ben is de prijs van 2 games, dat kan zeker voor minder dan €100, in ieder geval op de PC.
Duidelijk.
Als je het prima vind om op wat goedkopere, dus niet top-notch hardware de games op niet-max settings te spelen, en eventueel de games van vorig jaar, dan kan je op een krap budget nog aardig toe.
Ik durf echter te stellen dat de 'gemiddelde' pc gamer ook spellen willen kopen op het moment dat ze uitkomen, en die op max settings willen kunnen spelen. Dan heb je aan dat krappe budget niet voldoene.
Op consoles is dat natuurlijk veel meer gestroomlijnd omdat die niet van specs veranderen binnen een generatie.
Als je dit zo naast elkaar ziet valt op hoe goed de ps3 het doet. Ik heb ze beiden, ps3 + ps4 en gtav voor beide consoles. Het is allemaal net wat gedetaileerder. Maar ik denk dat hier ook in meespeelt dat de ps3 al een tijd op de markt is dus ze weten precies hoe ze het maximale eruit moeten slurpen, met de ps4 moet dat proces nog beginnen. Dat zie je bv. ook aan fifa11 of fifa14 voor de ps3. Fifa14 is zo veel mooier terwijl ze het met dezelfde hardware moeten doen..
Het is allemaal net wat gedetaileerder. Maar ik denk dat hier ook in meespeelt dat de ps3 al een tijd op de markt is dus ze weten precies hoe ze het maximale eruit moeten slurpen
Vergeet ook niet dat ze nu op de ps4 een spel dat ontworpen is om op de ps3 te draaien hebben opgedirkt. Als ze het spel helemaal van voor af aan voor de ps4 hadden ontwikkeld dan had daar iets anders uit gekomen.
draai je het nu niet gewoon om? zijn het niet die andere games die het gewoon zo slecht doen? In de generaties voor de ps3 konden ontwikkelaars binnen 2 jaar al het maximale rendement uit een console halen. PS3 bezitters hebben eigenlijk de maximale prijs voor de minimale opbrengst betaalt. Alleen GTA V, The Last of Us en een handjevol andere games die 6~7 jaar na release van de ps3 uitkwamen hebben echt waar voor je geld kunnen leveren. Ik zou me behoorlijk genaaid voelen als ik een day 1 owner van een ps3 was geweest. Net zoals dat ik me nu behoorlijk genaaid zou voelen als ik een day 1 owner van een ps4 was geweest. Die prijs is pas gerechtvaardigd over een jaar of 5~6.
Kan ik niet over oordelen over je eerste vraag, ik speel vrijwel geen spelletjes behalve gta en een enkele keer fifa :)
Opmerkelijk wat ze uit de PS3 hebben weten te halen naast de PS4 versie.
vraag mij af wat mogenlijk is op de PS4 in 5 jaar met GTA 7 :Y)
Hoe kun je van GTA V ineens naar GTA 7 gaan? Er zat 5 jaar tussen 4 en 5 lol
GTA 6 komt over 2 jaar, GTA 7 over 4 a 5 jaar?
net als op de PS2 die 3 GTA's had: GTA3/Vice City/San Andreas..

GTA5 duurde zo lang omdat ze zoveel verschillende games hebben ontwikkeld tussendoor, en ze zullen geen L.A. Noire of Red Dead redemption sequel meer maken.

[Reactie gewijzigd door stewie op 25 november 2014 17:17]

Dus jij beweert dat Rockstar geen nieuwe IP gaat maken of een vervolg op een bestaande franchise gaat doen in de komende 5 jaar, maar dat ze wel 2 nieuwe GTA's gaan maken? Een linkje naar een betrouwbaar artikel zou fijn zijn.
En om nou de PS2 versies te vergelijken met een game met zo'n astronomisch hoog budget is ook nogal vreemd.

Ik zou geen enkele reden kunnen verzinnen waarom Rockstar alles zou laten vallen puur om GTA te gaan uitmelken. Nee, geef mij maar een Max Payne 4 of iets dergelijks, dan hoeven PC gamers tenminste niet steeds een heel jaar te wachten tot ze eindelijk aan de slag kunnen.
Nope, Take-Two kan het niet betalen en ze zullen alleen maar titels maken met gegarandeerde winst (en max payne was geen GTA qua winst)..

Take-Two maakt al jaren nauwelijks winst, rockstar is geen onafhankelijke studio die alles zelf bepaald dus daar heb je een reden :Y) (geld wint)
Anoniem: 449667
24 november 2014 17:20
Ik heb het spel op zowel de ps3 als op de ps4 gespeeld en het verschil is behoorlijk! Vooral de draw-distance is echt verbeterd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 449667 op 24 november 2014 17:22]

Hoop dat de PC versie fatsoenlijk draait!

En dat het geen brakke port wordt.
Je zal wel een redelijke PC nodig hebben, Intel/AMD Quad core, HD7850/Nvidia 750+ met 2GB Vram, 8GB systeem geheugen waarschijnlijk zijn dat de minimum-requirments die je kunt verwachten.
en dat heeft niets met optimalisatie te maken.
Je kan het wel vergeten dat je op een DX10 kaart ook nog maar 1 game kunt draaien, maar dat is ook niet zo gek voor een framework wat ondertussen al 7 jaar oud is (en veel DX10 kaarten ook)

Wees blij dat technologie ontwikkelt, anders zou geen enkel land nog een economie hebben :+

[Reactie gewijzigd door stewie op 24 november 2014 20:54]

ik hoop überhaupt dat de PC versie nog komt.
opmerking met kwade tong (...ugh):

wat nou als ze bewust de PS3 versie een beetje minder dan de PS4 versie gemaakt hebben?

We zullen het wel nooit weten.....
Anoniem: 24417
@ronski24 november 2014 22:42
..dan zouden ze minder hebben verdiend tot nu toe dan mogelijk, dus dat is helemaal niet logisch :P zoiets zouden ze hoogstens hebben gedaan als de PS4 al bestond ten tijde van het uitkomen van GTA V, en zelfs dan niet, eigenlijk :)
wat een vergevensgezinde reacties hierboven. We staan te applaudiseren voor wat de ps3 toch wel niet allemaal kan. We hebben in 2006 al honderden euro's voor al die gigaflops moeten betalen, en pas vorig jaar kwamen de games uit die er ook echt wat mee kunnen. Ik zou me behoorlijk genaaid voelen als ik de ps3 op release dag gekocht had. En ook nu weer kraait er geen haan naar hoe slecht de games op de ps4 wel niet zijn. We hebben al voor al die teraflops betaalt hoor! Consumenten betalen voor hardware dat totaal niet gebruikt wordt. Hoe kwalijk is dat! Sony bouwt een autobahn en de gamedevs bouwen er fiat punto's voor.
omdat er geld verdiend moet worden! En zoveel mogelijk ook! Alle tijd die je in een game stopt om hem mooi te maken gaat van de uiteindelijke winstmarge af. Dus je moet er net genoeg tijd in steken en dus krijg je nooit een maximum resultaat.
GTA5 is op de PS3 en Xbox360 de eindgames. Meer kan niet uit die consoles worden geperst.

Wat je nu ziet op de PS4 zijn de begingames. Ongetwijfeld zal het niveau hoger kunnen over een paar jaar, alhoewel het verschil tussen de PS4 en PS3 minder groot is, dan tussen de PS2 en PS3. Maar goed, de prijs is ook vriendelijk met 400 euro.

Ik denk een stap verder. Waarom zou je een kastje willen? Uiteindelijk gaan we naar cloud gaming, waarbij je via supersnel internet gewoon inlogt op een megacomputer van Sony ergens. Speel je gewoon 4K vloeiend de nieuwste games, die gradueel elk jaar beter worden. Dan is er geen sprake meer van een PS5 of PS6.
ik denk dat jij wel erg vooruit in de toekomst kijkt, aangezien het hier en daar nu zelfs nog bij veel systeembeheerder twijfels zitten over het in de cloud gaan met hun systemen ( bestanden ),het is allemaal heel mooi maar persoonlijk zou ik toch liever het hardware zien en dat in eigen hand houden.
ik denk dat er nog wel een PS5 en 6 zullen komen voordat het begint met wat jij hierboven zij.

helaas kunnen we natuurlijk alleen maar speculeren hierover, alles groeit zo snel deze dagen er is moeilijk een pijl op te trekken of het nog 2 jaar of 20 jaar gaat duren.
quote @ Ik denk een stap verder. Waarom zou je een kastje willen? Uiteindelijk gaan we naar cloud gaming, waarbij je via supersnel internet gewoon inlogt op een megacomputer van Sony ergens

Dit wil ik juist helemaal niet... en denk ook niet dat dit het toekomst gaat worden want je bent afhankelijk van je internet verbinding die regelmatig uit kan vallen of voor hoge latency kan zorgen...
Dit is natuurlijk in zijn algemeenheid het gevolg van een nieuwe generatie. Ik heb COD2 op de 360 (launch titel) helemaal grijs gespeeld en dat was in die tijd echt een voorbeeld wat het nieuwe platform allemaal kon. Maar anno 2014 is het verschil met bijv BF4 op de 360 enorm en zie je wat een stappen er op dezelfde hardware zijn gemaakt. Je zult zien dat naar mate men meer leert op dit platform.
afentoe dacht ik gewoon dat de playstation 3 betere graphics had.

Niet veel verschil na mijn mening

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee