Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Vergelijking GTA V op Windows en PlayStation 4

20-04-2015 • 06:00

97 Linkedin

Eerder deze week verscheen Grand Theft Auto V voor Windows, nadat de game eind 2014 al verscheen voor de huidige generatie consoles; de Xbox One en PlayStation 4. In deze video leggen we de nieuwe Windows-versie naast de versie voor de PlayStation 4, om zo de beeldkwaliteit van beide versies te vergelijken. Om beide versies te kunnen vergelijken, hebben we de Windows-versie gespeeld op een systeem met een Geforce GTX 980, op 1080p met 30 frames per seconde.

Reacties (97)

97
95
66
2
0
9
Wijzig sortering
Ondanks enkele mooie theorieën hier is het antwoord heel simpel. Er moet inderdaad iets fout zijn gegaan met de RGB-instellingen van de PS4 destijds. We hebben nl. dezelfde beelden gebruikt als met de PS3-vergelijking. We hebben de beelden overigens nog iets rechtgetrokken qua contrast met de PC-versie. Maar laten we niet te dramatisch doen: het is niet zo alsof alle verschillen hierdoor wegvallen. Dus dingen als blur etc zit gewoon in de game en komt niet omdat wij iets geks hebben gedaan met de beelden.

Hoewel het verschil minimaal is, is het slordig dus excuses en bij de volgende capture zullen we de boel goed afstellen. Hoewel ik ook van mening ben dat dit een tekortkoming van de PS4 is. Zoals aangehaald in de reacties zal lang niet iedereen die RGB-setting aanpassen en de PS4 moet gewoon uit de doos goed functioneren. Zeker in het geval van een console...
En nu effe vergelijken met de xbox one :P.
Ze hebben met de ps4 gedaan omdat meer details enz gaf van de one, dit zag je in eerdere vergelijk filmpjes.
Als ik ze vergelijk ziet het er op de Xbox One beter uit.
Net alsof het op de PS4 minder is om toch maar de framerate te halen op die resolutie.
De PS4 versie is wel degelijk grafisch mooier, en heeft een stuk meer details in de omgeving. Ook de framerate is in alle gebieden in het spel gewoon stabiel.
LOL. Fanbois. Ik heb ze naast elkaar gezien en we vonden alle drie het beeld op de Xbox One mooier. Rara hoe kan dat dan ;)
Waarschijnlijk verkeerde brillen op gedaan?

Nee effe serieus, het is sowieso bekend dat de PS4 versie schepere textures heeft, meer details in de omgeving (ga maar zoeken).

Ik weet dan niet hoe jullie 3 hebben zitten kijken of waarna? Het verschil in grafische kwaliteit zelff is niet groot, maar wel in objecten, details, scherpte, schaduwen:

http://i.ytimg.com/vi/Ax23zu9-t4U/maxresdefault.jpg

http://i.ytimg.com/vi/apRqCP5RDDE/maxresdefault.jpg

http://i.ytimg.com/vi/m0QIs6eZBa0/maxresdefault.jpg
Was er niet een instelling in de PS4 (dus niet GTA) die je moest aanpassen om de kleuren strakker te krijgen?

RGB Range geloof ik.
Alleen gaat een consument dat niet doen. Het moet standard goed staan.
Ja klopt, standaard staat die op "automatic", die moet je handmatig naar "limited" of "full" zetten, aanvankelijk van de instellingen van je TV.

Op internet suggereert men namelijk dat de automatic mode niet functioneert, of in ieder geval niet goed. Bij mij gaf het in ieder geval een verbetering toen ik limited gebruikte... :)
De PC is wel een beest, met een videokaart die in zijn eentje al meer kost dan de PS4+game.
Daarnaast waarschijnlijk nog een zware i7 met tig gb aan ram. Iets dat ik, die af en toe een spelletje doet, niet in huis heb. Ik begrijp natuurlijk dat mensen zulke bakken hebben staan om te gamen.
Ik ben benieuwd als je gaat vergelijk met een minder budget (max 700 euro bv) wat er zou overblijven van het spel op de PC. Daarnaast heb je de verwachting op de PC dat ie er zo uit ziet, en kom je bedrogen uit. Op de PS4/Xbox weet je precies wat je krijgt.
ik ben benchmarks tegen gekomen waarin de r7 270x een gemiddelde fps haalt van 28 fps op ultra settings en 1440p. en deze GPU zal alleen maar beter presteren op de 1080p van de meeste gebruikers. dus ik denk dat je prima een pc voor 700 of minder kunt bouwen die gta 5 zo kan draaien.

https://youtu.be/S0uDzU8KTiQ

[Reactie gewijzigd door Harm30 op 20 april 2015 09:51]

Dit spel draait juist prachtig op zwakkere systemen. Met een videokaart van 150 kan je het al zeker vlot draaien op 1080p60. Natuurlijk niet met alle toeters en bellen op het hoogste, maar zeker wel op niveau van de PS4/XB1. Qua processor moet je gewoon zien dat je een quadcore hebt en je zit goed. Geheugen? 8GB is meer dan voldoende.

Ik heb net gisteren nog het spel zien draaien op een PC van 700-ish euro (HD7870 als GPU). Draait vlotjes! Je kan het verschil wel zien tussen dat en wat bijvoorbeeld mijn GTX970 kan produceren, maar al bij al ziet het er nog heel goed uit. De hogere framerate alleen maakt het al een veel betere ervaring.

Op Digital Foundry kan je zien dat zelfs PCs die nog een pak zwakker zijn wel mee kunnen als je geen solid 60fps verwacht (console is max 30): http://www.eurogamer.net/...eft-auto-5-pc-performance
False advertisement? vergelijking tussen twee vergelijking filmpjes ;)
http://imgur.com/HwZJiK3

[Reactie gewijzigd door DeKoetsier op 20 april 2015 10:53]

Inderdaad. Toen ik t filmpje afspeelde dacht ik al: dit klopt niet.

Waar ik nu wel benieuwd naar ben is of Tweakers dit expres heeft gedaan of dat dit per ongeluk verkeerd is opgenomen.

Maar ze hadden al opgenomen voor de eerste vergelijkingsvideo, dus in principe hadden ze de goede beelden.
Het lijkt wel of er een filter over het beeld van de PS4 is gelegd. Het contrast van de PC versie is vele malen beter. Misschien dat Tweakers hier wat uitleg over kan geven?
Beetje een nutteloze vergelijking. Waar een PC afhankelijk is van de hardware (probeer die beelden maar eens te krijgen op een PC van 400 Euro), is de hardware wat binnen een console (in dit geval PS4) out-dated als je kijkt wat er voor de PC verkrijgbaar is.

Het is dan ook niet verrassend dat een goede build (PC) betere beelden genereert dan een console.

Dat verschil zal er altijd blijven, willen ze de consoles betaalbaar houden.
Dat kan vrij makkelijk. Dat Tweakers voor dit filmpje een 980 gebruikt is enorme overkill bij slechts 1080p en 30FPS. Dat ding kan makkelijk een 50% hogere resolutie en/of dubbel het aantal frames halen.

Ik vind het overigens ook een vrij rare vergelijking. Het verschil zit hem juist in de vloeiendere bewegingen en de hogere resolutie en beide worden in dit filmpje niet gebruikt om het verschil te laten zien. Ja, dan wordt het verschil vrij klein.
Een complete PC van 400 euro die GTA V op 1080P en 30FPS aankan bestaat niet. Jij vergelijkt (geloof ik) een heel systeem (PS4) met alleen een videokaart (GTX980) qua prijs.

Als jij vanaf scratch een PC bouwt, ga jij het met 400 euro niet redden om deze game te draaien. Dus een videokaart, moederbord, CPU, voeding, opslag en RAM geheugen en wss vergeet ik nog iets. Pardon me, maandag ochtend.

Dit is dus het grote voordeel van de console. En lets be honest, het verschil is niet enorm buiten de resolutie en framerate om. Het is niet het verschil tussen Crysis 3 op de console en de PC, deze is namelijk wel gigantisch.
Nogmaals, je hebt helemaal geen GTX980 nodig voor deze prestaties. Die haalt makkelijk 60 FPS bij een veel hogere resolutie. Je kan deze plaatjes tegen 30 fps en 1080p ook halen met een kaartje die je hier voor ruim 100 euro uit de vraag en aanbod trekt. Een Radeon 7970 bijvoorbeeld.

Tweakers heeft voor deze test een GTX980 gebruikt maar dat is gewoon overkill als je 30 fps bij 1080p gaat draaien.
Dat is het ook. Maar jij beweert dat je voor 400 euro een hele PC samen kunt stellen die GTA V gelijkwaardig afspeelt als op de PS4 (Correct me if i'm wrong).

Dat lijkt me nogal sterk..
Het kaartje van ruim 100 euro wat ik hierboven aangaf is al een stuk beter dan de PS4, volgens de benchmarks haalt die op "very high" (= mooier dan PS4) 1080p al meer dan 30 FPS. Als je rest ook uit de V&A haalt is het een koud kunstje, maar nieuw lukt het ook wel vermoedelijk. In de V&A staan ook complete systemen van vraagprijzen rond de 400 euro die de PS4 zullen evenaren mbt GTA5.
Het lijkt in deze video net alsof er een soort Instagramfilter over de PS4-versie heen zit. Verder zie je wel een verschil in details inderdaad. Dacht dat de PS4-versie al mooi was, maar de PC versie topt hem toch echt af. :)
Ik vind de PS4-versie vooral erg flets. Dat valt bij de vergezichten over de stad nog niet zo op, maar zodra je richting straatniveau gaat zie je het aan alles, vooral huidtinten...
Ik ga ervan uit dat dat expres is gedaan, omdat veel tv's tegenwoordig allerlei standaardinstellingen en -profielen hebben m.b.t. kleuren en contrast. Veel tv's geven extra punch/contrast aan het beeld om het 'mooier' te laten lijken, of de illusie van scherpte/detail te geven. Als het spel op de PS4 van zichzelf al zoveel contrast en verzadigde kleuren had als de pc versie dan zou dat er op een tv weer niet goed uit zien. Voor monitoren geldt dat ze meer op 'neutraal' staan afgesteld, omdat die een ander doel dienen.
Ik weet niet wat ze hebben zitten rommelen met de 'PS4 versie' in dit filmpje... Het lijkt wel op een 0-255 / 16-235 issue. Bij mij thuis is er toch echt veel meer contrast te zien (zonder detail crumbling) vanaf de PS4 dan je hier te zien krijgt. Dit riekt naar false advertising.
Ik denk ook dat er iets niet goed is gegaan met de colorrange.
En.. Geplust door mede PS4 eigenaren schat ik zo in. :D
zie mijn post hierboven.
Tuurlijk topt een dure game PC (die zij gebruiken) de ps4 van €400 af. Zou gek zijn als hij dat niet zou doen.

Ik ben benieuwd of dat ook zo zou zijn bij een PC van €400.
Kun je niet geheel vergelijken, aangezien je oude pc hardware weer kan verkopen en zo weer wat kan investeren in nieuwe onderdelen. ( ik heb mijn 4-5 jaar oude 580 gtx 1,5gb voor 90 verkocht en er voor 200 een 290 tri-x van gekocht. CPU overclock erop en klaar. Mocht je de PS3 verkopen en dat geld weer gebruiken voor de PS4, dan kan je een bult aan spelletjes niet meer spelen, en dat heb je met de PC niet.

Ik heb mijn PC gemaakt in de PS3 gen, en ik kon met mijn 580 gewoon nog goed vooruit in de PS4 gen met multiplatform spellen, echter wou ik meer performance en dat was makkelijk te doen op die manier. Terwijl je met consoles wel moet upgrade na verloop van tijd aangezien er gewoon geen games meer op het oude platform verschijnen.

Dus upgrade kan je al voor weinig geld, het is onnodig om elke keer een compleet nieuwe pc te kopen, tenzij je natuurlijk het minimum van het minimum koopt, maar dan kan je elke gen wel je voeding etc gaan vervangen en ben je niet geheel snugger bezig.

Processoren tegenwoordig zijn overbodig om te upgrade, tenzij je echt voor max performance wil gaan. mijn 5 jaar oude i7 870 trekt elk spel wel zonder enkel probleem nog en zal dat de aankomende jaren nog makkelijk volhouden.

Dan heb je ook nog is geheel andere kosten die komen kijken bij het aanschaffen van spellen. Je bent niet alleen maar gelimiteerd tot 1 shop die meestal duur is wat je op PSN/XBL krijgt te verduren ( ook nog is online kosten ). Je kan makkelijk games goedkoop krijgen terwijl die toch meer prijzig zijn op consoles.

400 euro ps4 vs 400 euro pc vergelijkingen zeggen vrijwel niks.
Waardeloze vergelijking...

Hier komt de PS4 versie er toch echt een stuk beter uit, sterker de details zijn bijna identiek.
https://www.youtube.com/watch?v=5WwGvkpkMik

Zelf vind ik het nog steeds het knapst dat ze uit 11 jaar oude hardware (PS3/Xbox 360) zo'n mooie game hebben weten te maken. ;)
Ik vond het verschil al minimaal met de tweakers film als je de waas wegdenkt.

En dit filmpje bevestigd maar nogmaals dat het verschil minimaal is. I kweet niet hoe het komt, maar ik verwachte eigenlijk een veel groter verschil tussen max settings en ps4 versie.
Tja, dit is gewoon een last-gen game, dus waarschijnlijk verwacht je er teveel van.
Het verschil op de PC van Battlefield 4 tussen goed en ultra is ook minimaal maar de pc wordt op ultra wel veel zwaarder belast terwijl je er echt bijna niets van terugziet.

Dit zegt al genoeg:
"De verschillen tussen de very high- en ultra-instellingen zijn tijdens het spelen minder zichtbaar dan in de screenshots. Schokkend zijn de verschillen niet, hoewel de schaduwen wel zichtbaar zachter zijn bij de ultra-instelling. Voor het uiterlijk lijkt de performance-hit het extra detail niet waard."

Het verschil in GTA V tussen PC en consoles zal er wel zijn maar niet echt schrikbarend groot.

Het ligt er ook aan of de graphics speciaal voor de PC zijn gemaakt en geen console port is, want dan heb je op de PC 0,0 winst.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 20 april 2015 16:18]

Raar dat de PS4 versie er een stuk doffer uitziet en met minder contrast. Weet iemand precies hoe dit zou komen?

Ik verwacht dat de reden is dat tvs vaak extra contrast laten zien zodat het iets mooier is, en dat Rockstar dat juist weer compenseert door de PS4 versie minder contrast te geven zodat het uiteindelijke beeld toch ongeveer hetzelfde zal zijn. En als je hierna de PS4 versie en de PC naast elkaar houd op hetzelfde scherm heeft de PS4 lagere contrast, terwijl het er hetzelfde uit zal zien op een tv en een monitor.
Dit is slechts een theorie van mij hoor, zeg het als dit niet blijkt te kloppen.
Ik heb dit dus totaal niet op mijn ps4 het ziet er een stuk beter uit, dus of niet goed gecaptured of het ligt idd aan monitor/tv.
ik heb hem zowel op de ps4 als pc, pc is echt veel beter
Yep, en dat zal met een Xbox One hetzelfde zijn. Consoles zijn ondanks optimalisaties niet zo krachtig als een PC met losse Graka.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee