Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Windows 10 Technical Preview

03-10-2014 • 17:00

46 Linkedin

Windows 8.1 en 8.1 Update 1 waren bescheiden bijwerkingen van Windows 8; de komende versie moet weer een echte grote upgrade worden. Blijkbaar om dat te markeren heeft Microsoft het besturingssysteem geen Windows 9 genoemd, maar is het meteen naar Windows 10 gestapt. Er was in de geschiedenis van Windows toch al niet veel logica aan te treffen in de naamgeving. Windows 10 moet een aanzienlijke ommekeer worden en een van de belangrijkste veranderingen is wel dat straks een enkel besturingssysteem de basis vormt voor een reeks van apparaten, van internet-of-things-systemen tot mobieltjes. Voordat het zover is, heeft het concern nog veel werk te verrichten, maar de Technical Preview is inmiddels beschikbaar. We keken of Microsoft na het dal van Windows 8 weer op weg is naar een piek met Windows 10.

Bij deze video hoort ook een geschreven preview.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (46)

Wijzig sortering
Jammer dat nog steeds de AppStore apps voorrang krijgen boven de dekstop apps. Als ik zoek in het startmenu naar 'Muis' verwacht ik het classic configuratie scherm te krijgen en niet de metro variant. DIT is juist wat me stoorde aan W8. Desktop = desktop en niet desktop met tablet apps in een venster.
Dat is dan ook de reden waarom ik na twee dagen besloten heb om mijn backup van 7 terug te zetten. Die Modern apps zijn nog steeds te simpel en werken niet zoals je zou verwachten (de gespleten persoonlijkheid is er nog). Zo is bv. scrollen met je muis inzoomen in 'windows photo viewer' maar toont het in de 'photo' app een volgende foto.
Waarom ook van alles twee apps maken i.p.v. één die zich schaalt naar alle formaten? Ik hoop dat zulke zaken aangepast gaan worden.
Dit zie ik nu ook inderdaad dat is inderdaad wel jammer ja, maar ik gebruik de zoek functie daar niet voor.
Als ik iets in configuratiescherm moet hebben ga ik naar configuratiescherm, dan typ ik daar wel in de zoekbalk wat ik zoek.
Oftewel .. dit kon allemaal al in eerdere Windows versies ((al dan niet) met (soms gratis) 3th party programs.)

[Reactie gewijzigd door sjhgvr op 3 oktober 2014 17:50]

Je neemt nu 1 van de positieve aspecten van Windows (namelijk de mogelijkheid alles te installeren wat je praktisch wilt) en maakt daar één van de nadelen van.

Ik weet niet wat mensen verwachten van Windows OS. Maar zijn er nu dingen die je in principe niet kan? En die je wel zou willen kunnen met het OS?

Het gaat naar mijn mening om de gebruikservaring, en die wordt toch verbeterd. Overzichtelijker, betere snapview, meerdere desktops. Het blijft natuurlijk persoonlijke voorkeur.
ik denk eerder dat hij bedoelde, dat het spreekwoord beter goed gejat dan slecht zelfbedacht nog steeds niet op gaat, maar persoonlijk vind ik het een hele verbetering ten opzichte van dat windows 8 wangedrocht...
Vooral de goede snapfunctie is (ver)nieuw(d) als het gaat om native implementatie.
Daarnaast ook de native toevoeging van meerdere bureaubladen zat er nog niet in.

Dat MS Windows uitbreid, is toch enkel prima te noemen??
Ik vind dit nieuwe menu nog steeds niet zo goed als het windows 7 startmenu.
Zonder de tiles mis je gewoon functies en werkt het niet zo makkelijk omdat je een halfbakken menutje over houdt.
En vast aan bing en met bing zoeken in een functie bedoeld voor items vinden op de lokale pc... Bah ik pas
Zoeken wil ik puur alleen op mijn pc anders had ik de browser wel opgestart...

En dan zijn er nog andere dingen die me in 8 stoorde zoals de ribbon die niks buiten office te zoeken heeft en het onhandige onoverzichtelijke taakbeheer wat waarschijnlijk nog steeds niet opgelost is.

Ik blijf bij mijn mening windows 7 is en blijft beter al heb ik daar nog aardig wat verbeterpunten voor.
Ik blijf zoals het er nu uit ziet gewoon bij windows 7.

EDIT : verder lijkt de keuze puur en alleen gemaakt te zijn omdat mensen over windows 9 al dachten dat het niks dan windows 8.1 was met een aangepast nog steeds niet goed start menutje.
De keuze om het windows 10 ipv 9 of 8.2 te noemen zal dan ook alleen de hele simpele onder ons om te tuin leiden.

Edit : Yuk helemaal over het hoofd gezien... winows 10 heeft standaard IE 11... Een gedrocht van een browser. Ik haat tabs en je kan ze in 11 niet meer uitschakelen...
Nog zon trekje van MS die duidelijk laat zien dat ze lak hebben aan de consument.
Eens kijken of we kunnen upgraden naar IE 10.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 3 oktober 2014 22:36]

Hoe bedoel je? de zoekfunctie e.d. is precies hetzelfde, met de toevoeging dat de apps er naast staan.
In het filmpje word duidelijk gezegt dat ze zoekfunctie nu ook op internet zoeken via bing.
Daar word ik dus niet vrolijk van en wil die hele functie niet hebben.
Dat de zoekfunctie ook via Bing zoekt is al sinds 8.1 het geval en werd toen als nieuwe feature geintroduceert. Het is dus niet nieuw voor 10 zoals Tweakers stelt.

Het is gelukkig echter via een instelling makkelijk uit te zetten. Die optie ziet nu in het charms menu onder PC Instellingen, maar zal in 10 vast ook wel ergens anders ook nog zitten.
Kijk dat is info waar we wat aan hebben en ja laten we het hopen. :)

+2 al kan ik het niet geven.
Dat de zoekfunctie ook via Bing zoekt is al sinds 8.1 het geval
Dus Microsoft legt voor de meerderheid al sinds 8.1 vast wat gebruikers lokaal zoeken. Ik weet nog dat er bij Ubuntu destijds een shit storm van epische proporties uitbrak toen bekend werd dat lokale zoekopdrachten online gingen.

Gelukkig heeft Microsoft een brandschoon verleden, dus problemen zal het niet opleveren hoop ik.
Gelukkig heeft Microsoft een brandschoon verleden, dus problemen zal het niet opleveren hoop ik.

Het is ook een beetje het "klikkerde-klik en niet lezen" fenomeen waar de meeste gebruikers onder lijden. O-)

Bij het installeren van Windows 8.1 is het een van de configuratie opties die aan de gebruiker gevraagd en gemeld wordt. Maar ja, wie leest dat nu _/-\o_

Ikzelf dus ook niet 8)7 en het zijn eerlijk gezegd ook wel erug veel opties die voorbij komen. Ik ontdekte het dus ook pas na het installeren, en heb dus even gezocht hoe ik het uit kon zetten.
dat zoeken op internet was altijd al mogelijk alleen moest je er volgens mij een plugin voor hebben, verder tja ik gok dat je het wel uit kunt zetten ivm privacy mogelijkheden en anders komt daar wel een patch / crack voor..
Taakbeheer onderhandiger hoe dan zoveel anders is echt niet, er zijn paar extra tabladen maar meer dan dat is er amper verschil
De Ribon interface werkt prima in windows verkenner en een waardige opvolger, je kan zo veel makkelijker bij dingen komen

En is het zo spannend dat die ook op internet zoekt ?, als ik nu zoek in windows 8 vind die toch altijd eerst de lokale bestanden.
Ik gebruik de web resultaten ook nooit maar staan ze in de weg nee.

Wat ik irritant aan windows 10 vind is alleen maar die 2 knoppen in de taakbalk(Ze kunnen niet weg), de mooie nieuwe zoekknop wat in start kan, en de mooie nieuwe multi task knop wat met alt + tab kan.
Stuur je opmerkingen door. Daar is deze preview voor.
Ja de oude was overzichtelijker en maakte het makkelijker te monitoren.
door ram en cpu op 1 pagina.
En meer data op 1 pagina.
Dit komt hoogst waarschijnlijk door het hele windows tablet debacle grote knoppen meer ruimte tussen knoppen enz. en dat is voor een pc gewoon zonzinnig en dus slechter en minder functioneel.

En ja het is irritant dat er op internet gezicht word.
Je zoek immers programma's en bestande op je computer.
Als je naar belasting zoekt omdat je de map belastingopgave wil hebben heb je niks op internet te zoeken.
Hetzelfde geld voor andere programma's enz.
Het is echt een compleet onzinnige functie en hoort in de browser gedaan te worden niet op het start menu.
je vergat nog:
Vroeger waren er LP's. Die hadden nog fatsoenlijke afbeeldingen. Ik haat streamen.
Toen waren de auto's van echt ijzer in plaats van al die kunststof troep.
En gebruikte ze echt pluche voor de bekleding van de stoomtrein wagons.

De naam computerjunky komt zeker uit het Atari tijdperk?

Precies wat je van een junkie verwacht. Ongenuanceerd en feitelijk onjuist commentaar.
Wat een onzinnige comment.

Verandering is nou eenmaal niet verbetering en MS moet dat ook maar eens beseffen.
En de laatste jaren zijn ze aan het veranderen zonder enige verbetering dus hadden ze beter alles hetzelfde kunnen houden.
En zeg niet dat het niet zo is anders hadden de nieuwe ossen wel een suc6 geweest.
En hoe is mijn naam relevant op mijn reactie zeg ga wat nuttigs doen en realiseer je dat er tientallen miljoenen als niet honderden miljoenen mensen zijn die ontevreden zijn over de gang van zaken bij MS.
Het lijkt eerder op windows 8.2:

Aan de startknop wat visuele aanpassingen, paar dingetjes afgekeken bij mission control (MAC). Dan noemen zij dat Windows 10.

Het meest vervelende is blijven hameren van hun kansloze apps: Ethernet Exployer, Skydrive, Bing, Skype, Office 365.

Microsoft kon zich beter focussen op Android integratie :)

[Reactie gewijzigd door mr.niceguy.89 op 4 oktober 2014 01:35]

Dit is de technical preview speciaal bedoeld voor bedrijven. Om te tonen aan hun dat windows 10 veel beter gaat zijn dan windows 8.

De meeste nieuwe functies gaan ze pas tonen begin volgend jaar als ze de consumer preview aankondigen... Deze zal gigantisch veel nieuwe dingen aankondigen en dan zal je begrijpen waarom het windows 10 is en niet 8.2.

Zo komt er een notification center en cortana integratie. Ook gaan ze veel handige zaken uit windows Phone in windows 10 steken (wifi sense bv). Ook kan je ervoor zorgen dat de layout zich automatisch aanpast als je een toetsenbord hebt of niet wat super handig is voor convertable laptops/tablets.

Ik ben benieuwd wat ze nog allemaal gaan aanpassen, zo zeiden ze bijvoorbeeld dat ze de rechter charms bar volledig gingen veranderen.
Ik zie Windows 7 gemixed met Windows 8.1
Ik zie een tamelijk druk gemaakt start menu.

Beter was geweest dat ze de start menu maken met blokjes (rechterkant zoals in Windows 8.1) met elementen aan de linkerkant (Windows 7).
Al denk ik wel na halfweg het filmpje te gezien te hebben, dat het best mogelijk is om dit te verwezenlijken. Alles van links (Windows 7 style) verschuiven naar rechts (Windows 8.1) style, en hopen dat je de linkerkant ook kunt verbergen nadat je alles hebt verschoven.

Je kan het zelf uitproberen via http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview
Verder vind ik dat DOS er een stuk strakker uitziet. De belangrijkste toevoeging is de functie Ctrl + v in DOS, zodat je niet meer moet rechtsklikken.

[Reactie gewijzigd door MISTERAMD op 3 oktober 2014 18:46]

je bedoelt de CLI (command line interface) ... want dos zit niet in windows NT versies ... (2k, xp en alles wat daarna kwam)
Heb je Windows 10 al getest en die DOS? Dan weet je het wel.
Hier zijn er trouwens nog meer command prompts commands
http://www.hanselman.com/...omptAndLotsOfHotkeys.aspx

En hier wa meer zaken er over https://wpdev.uservoice.com/forums/266908-command-prompt
Wat mij stoort bij Windows 8 is dat je op 2 plaatsen je instellingen kunt maken. Je kunt dingen instellen via PC-Instellingen en via het Configuratiescherm. Wat me dan vooral stoorde was de (onduidelijke) overlap tussen deze twee. Dat komt het overzicht niet ten goede. Ik hoop dat daar nu iets aan gedaan is.
Jammer van de uitspraak "Verstokte Windows 7 gebruikers".. Ik ben zelf zo'n persoon die gewoon veel productiever is in de traditionele omgeving dan de metro uitvoering. Tevens is de metro interface een drama op Windows Servers.
Je hoeft metro ook helemaal niet te gebruiken! Je kunt tegenwoordig meteen naar de desktop booten en heb je niets meer met de tiles te maken.
Erg lomp dat vensters (in t overview) van dezelfde app/proces niet gegroepeerd worden zoals in OS X. zo heb je er nog steeds niet veel aan en is t onoverzichtelijk :P

[Reactie gewijzigd door Saven op 3 oktober 2014 17:59]

Veel en duidelijk reageren naar MS tijdens de beta's. Misschien wordt het dan wat.... ;-)
Het lijkt imo vooral een inhaalslag. Snap view, virtual desktops, task view zijn dingen die Linux desktops al jaren hebben. Goed dat het nu "native" naar Windows komt - third party tools zijn het toch dikwijls ook niet echt - maar innovatieve dingen heb ik nog niet gezien.
Ik dacht ook meteen mijn werkbak waarop Ubuntu met Gnome Shell draait te zien maar dan met een Windows 8-skin erop toegepast ;)

Het is best te prijzen dat Microsoft de windows-overview van OSX of Gnome heeft ingebouwd, aangezien dit erg goed werkt. Als ik op mijn werk de weg even kwijt ben op mijn 2 monitoren druk ik de Win-key in en Gnome (!) maakt een keurig overzicht van de geopende vensters. Helemaal goed is het als je met Alt-` door de vensters van dezelfde toepassing kunt bladeren.

Voor een Enterprise-editie dus inderdaad een waardevolle toevoeging.
multidesktop had ik op windows 7 ook al ... dankzij microsoft trouwens...

gewoon sysinternals downloaden van MS; daar zit desktops bij en zorgt al jaren voor multidesktop... bugfree!!!!
Gewoon windows 8.2 dus.... pffff Het is dat ik nog echt dingen moet draaien op windows. Anders allang op linux overgestapt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee