Door Luke van Drie en Arnoud Wokke

Nieuw softwaredesign voor iPhones, iPads en Macs - Tweakers Update WWDC 2025

09-06-2025 • 23:00

96

iPhones gaan er anders uitzien, iPads gaan meer werken als gewone computers, Macs kunnen meer doen met Spotlight en de Apple Watch kan je gaan besturen met polsbewegingen. Apple had veel te vertellen tijdens zijn eigen ontwikkelaarsconferentie WWDC, waar het onder meer iOS 26, iPadOS 26, watchOS 26 en macOS 26 Tahoe aankondigde.

00:00 - Nieuw design voor iPhones, iPads en Macs
00:20 - Interface met vloeibaar glas
00:54 - Nieuwe functies in iOS 26
01:22 - Apple Intelligence en Siri
01:41 - AI en live vertaling
02:06 - Apple Music en AI-mixen
02:26 - iPads krijgen make-over
03:10 - Nieuwe functies voor macOS
03:31 - Apple Watch gebaren en functies
03:52 - Bèta en releaseplanning
04:18 - Conclusie WWDC '25

Reacties (96)

96
96
56
1
0
28
Wijzig sortering
De dev beta van iOS en MacOs nu draaien. Meestal ben ik iemand die altijd enthousiast wordt van redesigns (verandering van spijs doet eten), maar zeker op iOS is het glass design op veel plekken onpraktisch en gewoon lelijk (praktisch). Vooral het feit dat ze het effect pushen naar app logo’s die daar niet voor gemaakt zijn, zorgt voor een enorm blurry beeld. (Slack logo specifiek zorgt voor hoofdpijn) ik kan het deels oplossen door weer naar kleine logo’s met text eronder over te stappen (waardoor het effect minder duidelijk wordt), maar dat kan het idee niet zijn.

Tot dusver een stap terug in gebruiksgemak, maar we gaan de komende weken wat meer testen. Wellicht went het.
En net daarvoor dienen de bèta’s. Ontwikkelaars kunnen nu pas aan de slag gaan om de nieuwe UI goed en praktisch te omarmen in hun app.

Hetzelfde voor de icons, ontwikkelaars kunnen die nu wat aanpassen zodat die er niet vreemd gaan uitzien. Sterker nog…Apple heeft een special tool uitgebracht voor je icons.

Maar zoiets moet ik jouw toch niet vertellen. Aangezien je de bèta’s draait ben je ook een ontwikkelaar en weet je dat net zoals in alle voorbijgaande jaren er vreemde situaties opduiken met de bèta’s. 😉
Mee eens dat beta's bedoeld zijn om ontwikkelaars vroegtijdig te laten inspelen op veranderingen, maar het is een misvatting/aanname dat alleen ontwikkelaars deze builds draaien. Enthousiaste gebruikers testen ook mee, om ervaring op te doen of feedback te geven vanuit gebruikersperspectief.

Daarnaast is het terechte kritiek als sommige visuele keuzes momenteel afbreuk doen aan de bruikbaarheid of esthetiek. Dat ontwikkelaars hierop kunnen inspelen is duidelijk, maar het verandert niet dat de huidige ervaring voor testers, enthousiasteling of niet, op sommige punten achteruitgang betekent.

Beta's draaien betekent niet automatisch dat je elke keuze als wip moet slikken zonder feedback te geven. Juist nu is het moment om dat geluid te laten horen.
Het is geen terechte kritiek als je die geeft op nog niet aangepaste elementen die nog niet voldoen aan de update.
Tja, dan noem je het feedback.

Als je de meest gepolijste gebruikerservaring wilt moet je geen beta draaien. Ook niet als je jezelf als enthousiaste gebruiker kwalificeert.
Helemaal eens met je, dat zei ik namelijk ook in andere woorden ;)
Ik vind design boven functionaliteit stellen vaak een probleem.
Ik vind mijn weg nog wel maar heel veel mensen niet of met veel meer moeite.
Sorry ik had als voorbeeld wellicht niet een third party app moeten nemen. Maar ook native apps zijn niet mooi en ogen rommelig/blurry (in mijn ogen). Photo’s, Health etc.

Verder is het glas effect qua schaduwen en highlights vreemd vormgegeven in bijna alle UI elementen. Met lichtbronnen die van alle kanten lijken te komen. Dat het nog aangepast kan worden voor de public release klopt natuurlijk. Maar dat lijkt mij geen reden om alvast een mening te vormen?

Over smaak valt niet te twisten. En bijvoorbeeld nieuwe UI en UX van Safari bevalt mij heel goed. Maar tot dusver vind ik het een ratjetoe aan designelementen die er in sommige gevallen niet uit zien en de toegankelijkheid verslechteren .
En jij weet donders goed dat de bèta’s evolueren en dat er nog wel hard gesleuteld gaat worden aan de nieuwe UI om de puntjes op de i te zetten met de feedback die er nu komt.

Ik begrijp best dat iedereen nu al wel iets wenst te zeggen. Mooi, lelijk, moeilijk leesbaar,…Maar dit is zeker en vast niet het finale product. Apple wijst een richting aan waarbij jij en ik als ontwikkelaars nu mee aan de slag kunnen gaan. Je kan je applicatie testen om te zien of deze werkt met de vernieuwde api’s, je UI aanpassen zodat deze netjes de nieuwe design language uitstraalt. Daar draaien deze ontwikkelaars bèta’s nu eenmaal om.
Wat men niet goed begrijpt, is dat een dergelijk redesign al lange tijd gaande is (meer dan een jaar), met allerlei user tests. En ja, ook met 3rd party apps. En dat Apple&co heus wel bekend is met veel issues. Het lijken design flaws, maar inderdaad, het is allemaal part of the deal ;-)

[Reactie gewijzigd door kevinv2u op 12 juni 2025 23:32]

Wat een rare reactie, het kan niet zo zijn dat een beta ontwkkelaars forceert ineens hun app en logo's te gaan aanpassen, omdat Apple ineens besluit dat alles nu transparant moet zijn. Overigens geeft @Don Quijote ook gewoon feedback, waar de beta voor bedoeld is.
Apple legt app-ontwikkelaars regelmatig nieuwe eisen op waar apps aan moeten voldoen, en heeft al een heel pakket met UI design guidelines. Dus wat kan er precies niet?
En het is niet de beta die deze nieuwe verwachtingen stelt, maar het nieuwe aankomende OS. Dat het hier nu om een beta gaat en bestaande versies van apps niet functioneel kapot gaan is voor developers juist fijn: ze kunnen hun app testen en aanpassen waar nodig. Zowel onderhuids als functioneel en esthetisch aan de oppervlakte.
Bèta’s zijn inderdaad niet bedoeld voor productie.
Ooit de harde les geleerd hierin door op mijn privé toestel dit ook te draaien en als enthousiasteling feedback te willen geven. Maar er zo wel achter kwam de veel foto’s corrupt werden opgeslagen (iOS developer beta 12.0.0)….
Tja jammer, maar dat kon ik Apple inderdaad niet kwalijk nemen, het was tenslotte een developer beta. (Uiteraard wel de feedback hierin gegeven)

Maar daarna wel de les geleerd om deze bèta alleen nog op mijn developer telefoon te draaien. Zodat mijn persoonlijke toestel hier niet hoeft te leiden. (Ik ben er ooit mee gestart omdat ik toch sneller bekend raak met alle nieuwe functionaliteit alvorens deze echt live gaan en eventuele vragen mijn kant op zouden komen)
Vele apps, zeker apps die goed onderhouden worden, gaan de volgende maanden allemaal een update klaarhebben die het logo tweakt om beter samen te werken met het nieuwe design tegen dat deze publiek beschikbaar komt.
Ik vind het heel vreemd, ik heb alleen nog maar plaatjes gezien maar bvb het contrast van UI elementen bovenop de foto's app is gewoon... je kunt de tekst niet meer lezen. Dat had gelijk afgefakkeld moeten worden op de tekentafel. Ook al kun je het waarschijnlijk leesbaar maken door naar de accessibility instellingen te gaan, het zou al by default leesbaar moeten zijn.
Ik vind die glass look er wat kitsch uitzien. Ben altijd al voorstander geweest van de flat design trend. Die legt meer focus op inhoud en minder op vormgeving. Of ben ik daarin de enige?

De nieuwe manier van werken met vensters op de iPad ziet er erg interessant uit. Ik ben benieuwd hoe dat gaat werken.

En wat betekent dat F1 filmpje aan het einde? :?
Ik vind het er op zich mooi uitzien maar ik denk dat het voor mij niet werkt. Dat kleine stukje voor de v26 doet mijn brein niet echt goed. Het effect van vervormen wat erachter komt vond ik erg irritant om te zien. Maar misschien is het ook wel omdat er erg ingezoomd is en dat het het effect veel groter lijkt dan dat het is. Ook bijvoorbeeld Aero interface van Windows was niet aan mij besteed. Het voelde irritant dat er dingen bewogen wat voor mij gevoel niet hoorde.
Dit dus. Ik vermoed dat het totaal niet aan de webtoegankelijkheidsstandaard WCAG voldoet, wat je toch van een partij als Apple mag verwachten.
WCAG geldt alleen voor webconcent - niet OS-en of applicaties.

Los daarvan, Apple kennende, zit er in de Toegankelijkheidsopties een modus waardoor alle toeters en bellen uitgezet kunnen worden voor de mensen die dat willen of nodig hebben.
De WCAG geldt wel degelijk ook voor applicaties en OS-en, is het toepassen van WCAG 2.1 is voor veel (mobiele)-applicaties vanaf 25 juni verplicht volgens de EEA. Het is wel zo dat de WCAG aanvankelijk was geschreven voor specifiek het web, maar er zijn al diverse aanvulling hoe deze toe te passen is op andere domeinen.
Het contrast is om te huilen. Erg treurig dat Apple dit als voorbeeld geeft aan designers/developers.
Waarschijnlijk gaat, net als bij Aero destijds, er wel een settings in de toegankelijkheid zijn om alles uit te zetten. Ook zonder doorzichtigheid en animaties gaat deze UI prima werken.
Het is wat raar, maar een grote hoeveelheid mensen kan niet bepaald abstract nadenken, Dit betekend dat als een scherm plat is, alle informatie van hetzelfde vlak verdwijnt als het andere verschijnt. In andere woorden: mensen die niet abstract na kunnen denken snappen de layers in de UI niet: er is maar één fysieke fysiek oppervlakte: het scherm.

Met bovenstaan gegeven hoop ik dat Apple’s nieuwe UI-taal ervoor zorgt dat mensen die niet abstract na kunnen denken, de UI (beter) kunnen begrijpen.

Maar dat legt wel een groot gevoel van gemiste kans op: macOS en iPadOS hebben nog steeds Window Management met layers, in plaat van tiles…

[Reactie gewijzigd door Some12 op 9 juni 2025 23:30]

macOS en iPadOS hebben nog steeds Window Management met layers, in plaat van tiles…
Ze kunnen allebei beide. Apple probeert vooral alle wensen te voorzien. Zo kun je de iPad straks gewoon fullscreen blijven gebruiken, als venters die kunnen overlappen en die vensters kun je dan ook tilen met de groene knop.
Kan je hier wat bronnen voor vermelden, dit is niet de definitie van abstract denken die mij bekend is, en dat dit een probleem is dat 'een grote hoeveelheid' mensen hebben zegt me ook niks. Maar ik leer graag bij.
Is ook getest wat voor een effect heeft het op de hardware van de device? Ik verwacht (uit ervaring met Vista etc) dat deze harder moet werken om deze effecten te weer te geven, wat ook zich vertaald in de batterij verbruik....
Vista is had als nadeel dat er niet of onvoldoende drivers waren. Voor de hardware ivm nieuwe core iedereen programmeerde nog voor XP

Het glas effect had wel wat impact op de machine maar niet heel erg veel. In Windows 7. Was dat glas effect ook weer terug. En ook daar had het iets performance impact. Maar dat was minimaal. Terwijl Vista en Windows 7 dezelfde core delen.

Zelf denk ik dus dat de impact minimaal is voor devices die ondersteund worden.
Nidia driver team richte zich op xp en exe herkenning.
ATI had klein markt aandeel maar hun drivers waren wel on par met XP.
Dus ik had met Vista goede game experience met op OS release date van beruchte game Crysis. Ik had 2 systemen 1 met HD2900XT en nV 8600GS.
Driver install ellende met nv en driver problemen. Wat later wel goed kwam.
Maar ja omdat nV de markt heerste kreeg Vista de schuld.
Ik moet wel zeggen dat ik een beetje verbaast zou zijn als semi moderne hardware moeite zou hebben met de effecten die we zien. Ooi in een verleden (10+ jaar geleden uit mijn hoofd) was het op Linux systemen hip om over de top 3d desktops te hebben, dat draaide prima op de geïntegreerde intel gpu's van die tijd, volgens mij zonder groot effect op de batterij.

Blast to the past: YouTube: XGL/COMPIZ
De 2d hardware zou bepaalde gui features ook kunnen versnellen. En dan kan kwa performance en vermogen verbruik ook reuze mee vallen.
De kracht van igpu is met 20th generaties uiteraard ook enorm krachtig geworden.
Dat kwa GUI veel complexer kan en daarvoor steed minder energie verbruik impact is.
Dacht zelf ook aan Vista, en later Windows 7. Meer hebben die associatie. Microsoft heeft vanwege die performance sanctie die Aero Glass interface toen als optioneel aangeboden. Op zich is het mooie eye candy. Of het functioneel kan worden genoemd is denk ik iets waar je over kan discussiëren. Indertijd was de Aero Glass interface wel een lovers/haters discussiepunt meen ik mij te kunnen herinneren. De hardware performance zal daar toe een aspect in zijn geweest. Toch was ook lang niet iedereen gecharmeerd van de doorzichtige kaders en zijn velen teruggegaan maar de solid interface. Op zich werd de discussie toen natuurlijk ook legitiem omdat gebruikers de keuze hadden om het wel of niet te gebruiken.

De schuifselectors in de demo bij dit topic zien er wel heel mooi uitgevoerd uit. Krijgt Apple dit goed doorgevoerd dan kan mogelijk het storende effect van de doorzichtigheid wat worden ondervangen. De interface lijkt niet optioneel, wie er minder van gecharmeerd is zal er wat aan moeten wennen.

En de hardware acceleratie? Ik verwacht een non-issue. We zijn inmiddels bijna 20 jaar verder vergeleken bij het moment dat Windows Vista uitkwam (2006). De huidige hardware draait hiervoor zijn hand niet meer om.

[Reactie gewijzigd door teacup op 10 juni 2025 12:59]

Langzaam gaan we weer richting skeuomorphic design.
The more things change, the more they stay the same. It sometimes feels like we are running in circles.
Een reclame voor een Apple original movie over de F1. En een "speelse" start van WWDC. (Daar was het het eerste filmpje, en liep "Hair Force One" vanuit de wagen het podium op om te presenteren.)

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 9 juni 2025 23:54]

Dat ben ik helemaal met je eens. Focus op inhoud niet op de looks. Maar goed, ik lees het nieuws dan nog altijd het liefst op teletekst.
Dat ben ik helemaal met je eens. Focus op inhoud niet op de looks. Maar goed, ik lees het nieuws dan nog altijd het liefst op teletekst.
Teletekst en inhoud? Ja er is beperkte opmaak; maar wat mij betreft ook geen inhoud: 24*40 = 960 karakters op een scherm. Geen achtergronden, voor nuance of context is geen ruimte ...
Ik vind het glas leuk op het eerste oog maar lijkt me ook irritant op den duur.

Klinkt als een marketing greep. Voegt namelijk functioneel bar weinig toe.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 10 juni 2025 07:45]

De wijzigingen aan de iPad vind ik ook erg interessant. Kan me voorstellen dat deze aanpassingen er voor gaan zorgen dat mijn kinderen straks geen laptop meer nodig hebben voor school, maar gewoon kunnen werken met een iPad. Thuis sluit je dat ding aan op een extern scherm en toetsenbord/muis en je hebt gewoon PC/Tablet in één device. Tot nu toe voelde de iPad daar nog net te beperkt voor.

En dat F1 filmpje; Apple TV+ lanceert binnenkort een speelfilm over de Formule 1. Er zijn afgelopen seizoen regelmatig show-auto's meegereden in opwarmrondes, en de acteurs hebben bij de coureurs op de grid gestaan bij volkslied etc. Apple gebruikt de WWDC presentatie om die film nog wat te promoten.
Ik kan mij een quote herinneren over Tim cook; een geweldige man voor bedrijfsvoering maar absoluut geen visionair..

Al jaren gebruik ik iphones (ooit zo gegroeit en boeit me verder weinig) maar om nou glas-icoontjes als revolutionair te bestempelen..... (had ik op mijn android 15 jaar geleden ook)

Verder lijkt de smartphonemarkt wel uitontwikkeld... veel van hetzelfde alleen een hoop bedrijven die allemaal datzelfde wiel uit proberen te vinden. Als de buurman ai erin stopt wil ik dat ook.
Haha, ik moest ook terugdenken aan mijn HTC van 15 jar geleden. Toen had ik inderdaad ook alles in Glass, zowel iconen als widgets.

Ik heb nog even een beetje terug gekeken, maar het was zelfs op Windows Mobile op mijn HTC HD2, daar zat Sense UI 3.5 op en via .cab bestanden kon je alles customizen. Heb nog even op XDA gekeken, maar screenshots zijn daar allemaal niet meer beschikbaar.......

[Reactie gewijzigd door jswinkels op 10 juni 2025 09:04]

Tja, Apple beschrijft iedere drol die ze leggen alsof ze de terugkeer van Jezus meemaken, dat is niks nieuws. Ik moet zeggen dat ik de themakleuren van app-icoontjes in de huidige iOS wel een stuk lelijker vind dan wat Android hiervoor gedaan heeft, maar deze glaseffecten kunnen dat hopelijk veranderen.

Wat ik in de demo zie dat anders is dan de glasicoontjes die Android tien jaar geleden had, is dat dingen als reflecties en weerspiegelingen mee lijken te worden genomen rond de glazen UI. Dat heeft wel wat vind ik, en dat deed je Android tien jaar geleden niet (omdat 'ie dan binnen een uur leeg zou zijn met de GPU's die toen in telefoons zaten :) ).
Ik kan mij een quote herinneren over Tim cook; een geweldige man voor bedrijfsvoering maar absoluut geen visionair..

Al jaren gebruik ik iphones (ooit zo gegroeit en boeit me verder weinig) maar om nou glas-icoontjes als revolutionair te bestempelen..... (had ik op mijn android 15 jaar geleden ook)

Verder lijkt de smartphonemarkt wel uitontwikkeld... veel van hetzelfde alleen een hoop bedrijven die allemaal datzelfde wiel uit proberen te vinden. Als de buurman ai erin stopt wil ik dat ook.
Volledig mee eens, Tim Cook is in dat opzicht ook een beetje een grijze mus (niet negatief bedoeld). Hij heeft Apple heel degelijk en stabiel laten groeien. Maar Apple stond ook bekend om zijn iets wat radicale en eigenwijze keuzes die hen onderscheidde van de rest.

Nu zie ik helaas dat nog maar weinig terug. De Apple Watch was nog een goed product en ook hun AirPods zijn goed geïntegreerd. Maar als je kijkt naar bijv de Apple Vision Pro is dat een product wat erg niche is, het is veels te duur en de business case of nut van het product lijkt verder weg te staan dan hun andere producten.

Ze spelen het op veilig met hun software-updates en dan krijg je als resultaat dat een glas-achtig UI helemaal hun vernieuwing is.
Ik ben best wel een Apple fan... (niet een fanboy, maar gebruik graag de Apple producten). Het verbaast mij dat we voor mijn gevoel al jaren stil staan. Het zijn kleine details die groots worden aangekondigd, bijvoorbeeld: Apple Watch wordt nu echt smart... geen idee maar ik heb niet echt veel wijzigingen langs zien komen. Grootste redesign voor iPhone... mwohhh, wat ik heb gezien... best teleurstellend.

AI implementatie is wel iets waar ik naar uitkijk... helemaal in combi met Maps...

Ondanks dat kan ik niet wachten totdat ik kan updaten, helaas nog wel even wachten aangezien de laatste beta van de major versie update mijn telefoon niet meer getrust werd door mijn werkgever |:( , in die valkuil wil ik echt niet meer vallen. Ik heb toen best een lange tijd twee toestellen mee moeten zeulen als gevolg.

[Reactie gewijzigd door Smarty77 op 10 juni 2025 11:31]

Het is een bekend probleem dat als een bedrijf een tech visionair als leider heeft, deze een bedrijfvoering man als opvolger neigt aan te wijzen, omdat de visionair daar fijn mee samenwerkte omdat die weinig eigen visie had.

Zie Steve Balmer bij MS en nu Tim Cook bij Apple.

Dat soort mensen kunnen wel tijdelijk CEO zijn om alles te optimaliseren, maar je moet ze niet heel lang laten zitten, want dan is je bedrijf alleen nog succes uit het verleden aan het uitmelken en ontwikkelt niks nieuws meer.
Is er al iets bekend welke modellen worden ondersteund? Ik heb zelf de 11 Pro Max die nog prima functioneert maar als die niet meer de nieuwe IOS krijgt, komt langzamerhand de tijd om eens rond te gaan kijken. Het voornemen is er wel (mede ook voor ondersteuning 5g; verschil merk ik al op de Ipad) al maar is dus de vraag of het al dit jaar wordt of dat ik nog een jaar kan rekken.
Beveiligingsupdates krijg je toch langer dan volwaardige IOS updates? Als ik dit zo allemaal zie, is het niet eens erg om deze IOS update niet te krijgen. Apple verbloemt het gebrek aan technische vooruitgang (oa het geflopte Apple Intelligence) met onnodige UI updates en likjes verf.
Ja ook al gaat die niet meer mee, dan blijven er nog langere tijd beveiligingsupdates komen.
Apps ondersteunen ook sowieso nooit de laatste versie, kijk naar Whatsapp bijv minimaal ios15(Van 3 bijna 4 jaar geleden).

Dit hebben ze tevens zelfs pas sinds kort aangepast, hiervoor was het IOS12.
Dus je kan nog jaren doen met een Iphone, ook al krijgt die niet meer de major nieuwe updates.
Alles vanaf de 11, dus dit jaar kan je 11 PM nog mee!
Ik heb nog een iPhone 8plus.
Ik denk die op iOS 16 blijft.
Krijg Windows Vista flashbacks van al die transparantie
Inderdaad, vreselijk. Krijg een beetje zero's vibe. Maarja qua design vind ik apple altijd al achterlopen op bijv Android. Als je bijv ook CarPlay ziet en Apple Maps ouch.
Ik heb precies dezelfde reactie maar dan als ik naar Android Auto kijk en Google Maps. Dat nieuwe kleurenpalet van Gmaps vind ik echt zeer lelijk.
@arnoudwokke @LukevanDrie 6 out of 5 stars voor deze samenvatting!

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 10 juni 2025 07:38]

AuteurLukevanDrie Teamlead Mediateam @Keypunchie10 juni 2025 07:37
Haha jij hebt de keynote ook tot het einde bekeken ;)
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Keypunchie10 juni 2025 09:04
Hahahahahaha thanks!
Ik krijg wel een beetje de indruk dat Apple echt achter gaat lopen op he gebied van AI. Ik twijfel om de switch te maken van Pixel naar iPhone omdat ik sinds een paar maanden een MBP gebruik, maar qua AI is het allemaal nogal underwhelming. En ik heb geen zin om Gemini / ChatGPT / Siri e.d. allemaal naast elkaar te gebruiken (en ervoor te betalen).

F1 baby? Waar gaat dat dan nu weer over? Heb ik iets gemist ofzo? EDIT: reclame dus.

[Reactie gewijzigd door jick op 10 juni 2025 10:45]

Wat mij betreft laten ze al die AI onzin weg, ik zit er niet op te wachten.
Er komen steeds meer functies waarbij het noodzakelijk lijkt om persoonlijke data vrij te geven. Als je voicemail in een notitie uitgeschreven wordt betekent dat, volgens mij, ai meeluistert met je voicemails of de functie e-mails samenvatten zelfde verhaal. Misschien is het technisch mogelijk om niet alle persoonlijke informatie in de cloud te krijgen maar de voorwaarden voor de functie zal waarschijnlijk wel zeggen geeft u toegang tot uw persoonlijke gegevens voor deze functie en die functie werkt niet zonder toestemming dus velen zullen ja zeggen.
Dit dus! Het viel mij ook op dat het weer lekker dweilen met de kraan open gevalletje is. Je geeft je data weg aan Apple maar ondertussen wel zeggen dat zij geven om je pricavy (totdat je erachter komt tijdens een hack).
Apple intelligence wordt het 1st locaal afgewerkt , dan zit blijft het in je privacy bubbel.
Apple intelligente cloud. Voor AI waar het lokaal niet uit komt. Maar apple AI cloud wordt data ook beschermt als apple kan niet mee kijken wat de AI compute doet.
Pas bij hand of wat ook met waarschuwing gemeld wordt als apple AI cloud daar niet uitkomt. Kan het hand off naar externe AI Partners dat kan OpenAI of whatever en dan ben je van hun afhankelijk.
Dus voor simple dingen waar apple intelligente lokaal of in de apple cloud gedaan kan worden . Is privacy geen probleem. Maar ChatGPT als losse app zou ik met de data wel eat voorzichtiger zijn.
Zelf Mac studio 64GB dus kan wat grotere LLM lokaal draaien. Naast keuze uit correctheid en censuur .
De vertaling gebeurt on-device.

Edit: “Apple at WWDC today unveiled Live Translation, a new feature that breaks down language barriers across its core communication apps. The capability works seamlessly within Messages, FaceTime, and Phone, powered by Apple-built models running entirely on-device to preserve privacy.” Bron: https://www.macrumors.com...-messages-facetime-phone/

Laat Apple maar “achter” lopen op de rest. Ik volg ze in hun visie.
Lvl1: On-device
Lvl2: private Cloud Compute
Lvl3: ChatGpt

[Reactie gewijzigd door Kameleman op 10 juni 2025 09:10]

Ik denk dat de continuity functies weer alles goed maken
F1 baby? Waar gaat dat dan nu weer over? Heb ik iets gemist ofzo? schaamteloze reclame dus. Ook underwhelmed.
Nee, ben je serieus? Het wordt allemaal uitgelegd :P F1 is een Apple Original met Brad Pitt maar in filmland is dit een geprezen film. Je hebt inderdaad wat gemist ;) Het is alles behalve schaamteloze reclame.
Als liefhebber van het Windows 7/Frutiger Aero-tijdperk hoop ik dat andere bedrijven snel volgen en (frosted) glas weer een standaardonderdeel wordt van de UI. Ik ga er geen iPhone om kopen maar wie weet zal Google weer een stukje van Apple teruglenen zoals ze vaker van elkaar doen.

Ik denk wel dat dit soort zware grafische thema's ten koste zullen gaan van het batterijgebruik, alhoewel ik niet denk dat het opvalt bij een nieuw OS dat meestal toch al wat hoger standbyverbruik met zich meebrengt.
Ik mis nog steeds Qute in Firefox.
Ik vind het redesign slechts gedeeltelijk geslaagd. Op veel plekken, zoals in de thumbnail van deze video, lijkt het vooral op een retro thema. In bepaalde menu's vind ik het er dan weer erg tof uit zien.

Ik merk wel dat bepaalde visionairs Apple verlaten lijken te hebben. Waar eerst nieuwe features vaak echt goed uitgewerkt waren (en daarom soms ook langer duurde dan normaal), of heel duidelijk een keuze was gemaakt lijkt het nu soms niet helemaal zo uitgewerkt te zijn als ze willen voorkomen. Iets met veranderen om het veranderen?
De presentatie was weer des-Apples, een zeer strak gemonteerd filmpje, te strak naar mijn smaak. Het mist de menselijkheid. In de keynote van Google (Android 16/Material Design 3 Expressive) was veel losser, laagdrempeliger en hierdoor aangenamer te volgen. Maar de software heeft erg goede stappen gemaakt qua layout en vormgeving..

Al heb ik direct wel voor als nadelen gezien.

Mijn eerste impressie van de nieuwe interface na de keynote:

Negatief
• Glas is leuk, maar Aero 2.0 had niet gehoeven (niet direct negatief, maar het was soms teveel van het goede)
• Leesbaarheid gaat er niet op vooruit (zie bijvoorbeeld het iMessage deel)
• Notificatiepaneel in glas vormgeving is gewoon overkill van het effect
• Nieuwe iconen laten vormgeving van designers wel heel erg beperken tot een bepaalde stijl guide met bijhorende opmaak (glas lagen en vormen ipv afbeeldingen)
• MacOS, geen top paneel meer (meer in lijn met iOS)
• 3D effect van foto's (paralax) zag er echt nep uit, veel te kunstmatig en overbodig
• Sommige zijpanelen zijn wel heel erg breed en verspillen veel ruimte (in dat deel waarin Pixelmator(?) wordt getoond), veel witruimte rondom tov de grootte en het aantal iconen en de breedte van het paneel

Positief
• Animaties daarentegen zagen er wel direct top uit
• Safari met fullscreen website weergave
• Opmaak van apps zagen er nieuw en fris uit
• Lockscreen opmaak met schaalbare klok en paralax effect op diverse lagen
• Mooie universele opmaak tussen alle besturingsystemen
• iPad wordt een volwaardige vervanging van de MacBook (niet pro)

Al met al heeft het zeker potentie al moet Apple net als Google nog veel werk verrichten in het tweaken tussen een optimale vormgeving. De basis is er maar er is nog werk te verrichten wil het echt optimaal zijn zoals nu de vormgeving van bijvoorbeeld iOS en MacOS is.

[Reactie gewijzigd door Toshirou op 10 juni 2025 11:03]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn