Je plaatst hier beweringen alsof het feiten zijn, maar dat zijn ze niet. Menig EV rijder zal het niet met je eens zijn.
En menig andere (B)EV-rijder wel. Feit is gewoon dat in verschillende gebruiksscenario's de BEV soms wel en soms niet zo goed zal voldoen, hetzelfde geldt overigens voor brandstofvoertuigen in al hun varianten. (Benzine, Diesel, LPG, turbine - ja om een voorbeeld te geven, de Amerikaanse M1 Abrams tanks, dit zijn ook voertuigen, gevechtsvoertuigen, maken gebruik van een gasturbine, en daar zijn een aantal goede redenen voor, maar zitten ook een aantal flinke nadelen aan vast, vandaar dat de Leopard II tanks een conventionele dieselmotor hebben)
Niet iedereen gebruikt dus een auto op dezelfde manier. De ene persoon gebruikt hem dagelijks voor woon-werk met een afstand van rond de 30-50km, de andere rijdt dagelijks honderden kilometers snelweg, en een derde gebruikt hem om de zoveel dagen (misschien één of drie keer in de week).
Zoals @
D100 en anderen aangeven hebben elektromotoren een aantal goede eigenschappen, zoals een hoog koppel (trekkracht), meer dan benzine of diesel, een koppel dat vanaf 0 toeren beschikbaar is, goede regelbaarheid, enzovoorts. Daar zit het hem het probleem ook niet. Dat is trouwens ook de reden dat hybride auto's zo'n succes konden worden ondanks hun grotere complexiteit.
De minder sterke punten zitten in de energievoorziening, de opslag en de toevoer van de elektrice energie, de accu's en het opladen. Opladen kan op drie manieren,
1) via zonnepanelen gemonteerd op het voertuig zelf, zoals op de Lightyear One en op de zonne-auto's waarmee de jaarlijkse race in Australië en andere races worden gedaan.
2) via zonnepanelen gemonteerd op eigen terrein, bv de dak van uw huis of garage, of voor leasevoertuigen in de parkeergarage van de werkgever
3) via het elektriciteitsnet
Ten aanzien van manier 1 kunnen we stellen dat dit bij de genoemde racewagens voldoende is omdat deze geoptimaliseerd zijn voor een lage luchtweerstand, laag gewicht en groot oppervlak zonnepanelen, maar deze auto's voldoen niet aan de eisen die in de moderne tijd gesteld worden voor een consumentenproduct (kreukelzones en overige voorzieningen voor crash- en verkeersveiligheid). Bij de Lightyear is dit al beter, maar de beschikbare range via enkel gebruik van de zonnepanelen is zeer beperkt en de kostprijs is voor normaal gebruik te hoog. Over de bruikbaarheid van dit principe voor busvervoer en vrachtwagens zal ik het maar helemaal niet hebben.
Ten aanzien van manier 2 kunnen we stellen dat dit voor een grote groep mensen haalbaar is, maar zeker niet voor de gemiddelde automobilist. Hier kunnen we 4 groepen onderscheiden:
1) Voor werknemers die een dergelijk voertuig tot hun beschikking gesteld krijgen en overdag in de parkeergarage van hun werkgever kunnen opladen is dit een prima oplossing (als die parkeergarage voldoende eigen zonnepanelen heeft, anders gaat het over op laden uit het elektriciteitsnet waar op dat moment waarschijnlijk ook zonne-stoom beschikbaar is). Echter als de werknemer dat voertuig gebruikt voor klantenbezoek is er al minder laadtijd beschikbaar. De overigen (2, 3, 4) zullen dan thuis moeten laden (of aan een openbare laadpaal, maar dat is uit het elektriciteitsnet). Of hun BEV dan een leaseauto van de zaak is of privé aangeschaft (koop of private-lease) maakt daarvoor niet uit..
Groep 2 zijn de mensen die inderdaad thuis zonnepanelen en een laadpaal hebben. Die kunnen thuis laden, maar als ze overdag op hun werk zijn, kan dat dus alleen in het weekend of 's avonds. Als ze de hele werkweek met één acculading toekomen werkt dit. Is dat niet het geval, dan zal er 's avonds bijgeladen moeten worden, en 's avonds is dan uiteraard 's winters weer op het net. Als mensen echter geen eigen garage of oprit hebben, kunnen ze geen laadpaal plaatsen. Als deze mensen zonnepanelen hebben, dan gaat overdag die elektriciteit in het stroomnet waar er 's zomers al overcapaciteit is. Dat is groep 3.
Groep 3 zijn de mensen die geen laadpaal kunnen plaatsen, maar mogelijk wel zonnepanelen hebben. Dat kan zijn omdat ze in een huurhuis wonen en dus geen toestemming krijgen van de verhuurder, of omdat ze geen oprit of garage hebben, of zelfs niet (aan hun kant) in de straat kunnen parkeren. Dit zijn dus vooral mensen buiten de randstad (die meer kilometers maken dan mensen in de randstad) of in de buitenwijken van grote steden. Zij zijn gedwongen te laden bij een openbare laadpaal, maar die zijn er veel minder buiten de randstad, en veel gemeentes willen er geen plaatsen. De kosten van het plaatsen van een laadpaal gaat immers af van het gemeentebudget, en dus ten koste van andere gemeentelijke voorzieningen zoals het zwembad, de sporthal of het wegenonderhoud. De eerste openbare laadpalen hier werden destijds geplaatst aan de rand van de stad. Inmiddels zijn er tankstations die op hun terrein een of twee laadpalen voorzien. Voor beide mag je rekenen op gemiddeld 10 tot 20 minuten van je woning. Op bedrijventerreinen is men voortvarender geweest, maar die laadpalen zijn nooit openbaar, en staan alleen ter beschikking van de eigen werknemers met een leasewagen van de zaak, dat is dus terug groep 1.
Groep 4, en dat zijn in de randstad de meeste mensen, maar ook in grote aantallen daarbuiten, zijn de mensen die noch zonnepanelen noch een laadpaal hebben. Dat kunnen mensen zijn in huurhuizen zonder zonnepanelen, of mensen in appartementsgebouwen. Bij die laatste wordt het dak, en als die er is de parkeergarage of het parkeerterrein gedeeld, en dus beheerd door de VVE of de woningbouw (stichting/vereniging). Als er al zonnepanelen op het dak liggen, dan leveren die net genoeg voor de behoeftes van de gezamelijke ruimtes. Laadpalen plaatsen wilt de VVE, en zeker de woningbouw niet aan beginnen, enerzijds vanwege de kosten, anderzijds omdat ze helemaal geen BEV's in de parkeerkelder willen hebben vanwege brandgevaar (niet zozeer het risico dat een BEV in brand raakt, dat is minder als bij een brandstof-voertuig, maar vanwege de gevolgen als het gebeurd). Die mensen zijn dus evenals groep 3 afhankelijk van openbare laadpalen, maar hebben meestal ook nog een tekort aan parkeerplaatsen in het algemeen.
Ik heb vorige week mijn eerste EV ingeruild voor mijn tweede. Die eerste had 100k km op de teller, de batterij rapporteerde een SoH van 100% en ik heb helemaal niets gemerkt van een potentiele terugval in bereik van de wagen na al die jaren.
Mooi, nu is 100k niet veel. In de jaren 70 was dat ongeveer zo lang als een auto mee ging, maar in de jaren 80 is dat al dramatisch verhoogd. De brandstofwagens met een wat groter motorvermogen, kunnen met normaal onderhoud allemaal vele honderduizenden kilometers meegaan, en er zijn diverse Volvo's, Mercedessen, BMW's en Japanners die de miljoen halen, maar ook de kleinere kunnen dat meerdere honderduizend wel aan, de beperking is meestal dat men de kosten van het vervangen van de distributieriem (inmiddels bij sommige merken wel €1000) te hoog vind voor een auto die door zijn leeftijd niet veel meer waard is. Één grote uitzondering is er wel, de recente kleine downsized 3-cilinder motortjes van VW draaien door een ontwerpfout vaak al binnen de 90k in de soep. In het algemeen hebben kleine motoren tot ±1.4L en vooral driecilinders wel een kortere levensduur als de grotere, maar ook die moeten normaal ruimschoots 200k meegaan.
Dus dat gradueel snel aftakelen en beperkte levensduur mag je sowieso al schrappen.
Degradatie is van vele factoren afhankelijk:
- hoe ver wordt een accu ontladen, rijd je altijd totdat die vrijwel helemaal leeg is of laad je vaak tussendoor
- hoe ver wordt een accu opgeladen, laat je die steevast opladen tot 100% of stel je in dat het laden bij 80% stopt tenzij...
- de temperatuur waaronder de auto wordt geladen en gebruikt.
- het management van de accu zelf - je geeft niet aan welk merk/model je hebt, maar van de 1e generatie Leaf is inmiddels bekend dat men daarop had bespaard. Dat is ook niet vreemd gezien Nissan moet gehoorzamen aan de voorschriften van Renault en de ontwerpen grotendeels door Fransen worden gemaakt. Inmiddels begint hetzelfde zich ook voor te doen bij Mitsubishi, de projecten die liepen in 2014 zijn inmiddels allemaal afgerond en uitgefaseerd, de nieuwe modellen zijn op basis van de platforms van Renault.
Ik weet niet hoe het bij andere merken zit, maar Tesla geeft als ik het me goed herinner, ik een garantie van 800.000km of 8 jaar. Er zijn al Tesla's geweest, die blijkbaar veel (snelweg-)kilometers maken, die verschillende accupakketten hebben versleten. Er zijn ook mensen die voortijdig hun accu hebben moeten laten vervangen (zowel Tesla als Mercedes). Het kan zijn dat er één celletje kapot is en dat je alleen die hoeft te vervangen of het kan zijn dat je het hele pakket in één keer moet, bv omdat de de monteur niet bij de individuele cellen kan/mag komen. Dat maakt nogal wat uit voor de kosten.
Dat de accu onderhevig is aan warmte en koude klopt, maar is dat zoveel anders dan bij een brandstofmotor? Die laatste moet toch ook opwarmen voordat deze optimaal presteert, voordat je deze zwaar mag belasten?
Klopt, maar die brandstofmotor warmt zichzelf op tot bedrijfstemperatuur, enkel aan de restwarmte, iets dat een accupakket van zichzelf niet doet. Ja met electronica kan accu kan zichzelf opwarmen, maar het is iets dat men extra moet inbouwen. Het extra verlies bij lage temperaturen (-10, 15) lijkt voor accu's groter te zijn, maar het is vooral dat het heel veel opvalt omdat de berekening van de beschikbare range het duidelijk meld.
Een EV is ook helemaal niet total loss omdat er iets aan de hand zou zijn met het batterijpakket.
Er zijn diverse scenario's. Batterijpakketten bestaan uit vele individuele cellen. Als je daarvan defecte cellen individueel kunt detecteren en vervangen zijn de kosten mogelijk te overzien - al zullen de arbeidskosten ervan relatief hoog zijn. Als de constructie van de accu dat niet toelaat, of dit is te arbeidsintensief, dan zal men de hele accu moeten vervangen. Ik herinner me gelezen te hebben van twee individuele gevallen, van een Tesla en een hybride Mercedes waar dit respectievelijk de €35.000 en €17.700 zou kosten, en ik herinner me ook een bedrag van rond €42.000. In ieder geval zou er bij
Tesla geen standaardtarief zijn.
[url=https://www.ad.nl/auto/nieuw-accupakket-35-000-euro-staat-dit-alle-tesla-rijders-te-wachten~a2c3548b/]link Tesla]
link Mercedes
link Polestar
Bij de Mercedes had de eigenaar minder betaalt voor de auto als dat de accu zou moeten kosten, bij Polestar kost de accu 1½ keer wat een volledig nieuwe Polestar kost. Je kunt dus stellen dat die beide auto's dus total loss zijn, in ieder geval economisch. De Mercedes was een tweedehands, gekocht met 4 jaar oud en nu dus total loss met 8 jaar oud. Dat een tweedehands auto met één defect total loss wordt verklaard, is overigens niet vreemd, het vervangen van een airbag kost bij veel merken ook rond de €1000-1500, wat al bij veel oudere auto's tot total loss verklaren heeft geleid na een klein accident. Inmiddels is in Nederland ook een brandend airbag-lampje reden tot apk-afkeur, meestal is dat omdat de explosieven die de airbag moeten opblazen verouderd zijn.
Feit is gewoon dat je als klant dit soort risico's niet op je bordje wilt. Nu had Renault-Nissan een tijdje geleden een accu-lease-programma, dat ondervangt zulke zaken, maar het bedrag wat voor de lease van de accu gevraagd werd was meer dan de meeste benzine-rijders toen aan brandstof uitgaven, en dan moet je nog laden (of wisselen). Omdat de klant het blijkbaar niet wilde, is Renault-Nissan met de lease-accu's gestopt.
In tegendeel zelfs, van de meeste total loss EVs wordt het batterijpakket net gerecupereerd omdat het nog goed is.
Uiteraard komt dat ook voor, als de auto niet meer te repareren is en de accu is onbeschadigd, dan is dat een goede optie. Wat ook voorkomt is dat de auto versleten is en de accu - als die gedegradeerd is - hergebruikt wordt voor andere, minder kritische toepassingen
Een smarthone wordt door vele mensen dagelijks van vol naar leeg gebracht en terug opgeladen. Dan zit je op zeer korte tijd aan je duizend cycli die een lithium accu mag hebben.
Klopt, tussendoor of twee keer laden komt ook voor bij veel mensen.
Bij een wagen zijn er maar weinig mensen die dat doen.
Bij de modellen met een kort bereik wel hoor, die laad men iedere nacht, al zal dat meestal niet "0-100" zijn. Dat hoeft ook geen probleem te zijn als die accu fors langer mee gaat, of na drie jaar lease op een goedkope manier vervangen kan worden, maar vooralsnog is de accutechniek nog duur daarvoor.
Vergeet niet dat als een wagen 400km op een batterijlading kan doen en je hebt 1000 cycli voordat de batterij echt slijtage begint te vertonen dat je al 400 000km gereden hebt!
De 400.000 die je nu noemt is echt een theoretische waarde. Je zal in de praktijk nooit bij precies 400km aan een laadpaal staan. Nu kan de berekening best nauwkeurig zijn, maar in de praktijk zal je aan de laadpaal willen staan tussen 350 en 380, toevallig staat er in "De Auto", het clubblad van de KNAC een review en daar kwam men bij de laadpaal en die was buiten dienst, de volgende dichtsbijzijnde was daarna nog net haalbaar. Op de Autobahn is de afstand tussen tankstations nu meestal 40km, maar soms 60km, kom je buiten de randstad dan daalt het aantal tankstations nu ook al dramatisch.
Daarnaast blijft er bij lagere temperaturen van die 400km ook maar een deel over. Hoeveel dat is scheelt van merk tot merk en van type tot type, de ene is beter dan de andere. Ik weet eigenlijk maar één merk/model waarvan de fabrikant/importeur dit behoorlijk transparant opgeeft: Renault
https://www.renault.nl/el...zoe/batterij-opladen.html
Daar zien we dat er van de standaard 377km bij WLTP (20°C, 50km/h, eco-modus aan) bij 130km/h (droge snelweg in Frankrijk of Duitsland, 's nachts in Nederland) en -5°C (verwarming aan) nog slechts 161km overblijft, dat is minder dan 43%, en bij -15°C (er is helaas geen opgave bij -10°C) zelfs slechts 149km* (net geen 40%). Nu komt -15°C heel weinig voor in Nederland (ik heb het meegemaakt 15-19 november 1993 te Weert overdag -10°C, 's nachts -15°C) maar -10°C is in het Oosten niet uitzonderlijk en -5°C moet je echt wel rekening mee houden. Daarbij is het ook maar 4 maanden in het jaar 20°C, dus die 202 snelwegkilometers moet je ook niet als uitgangspunt nemen. Bij 5°C zijn het er nog 182km, dus 48%, dat lijkt me een reële praktische waarde. 182km maal 1000 laadcycli is nog slechts 182.000km en als je er steevast 40km van af moet trekken om zeker te zijn dat je kunt laden (thuis geen laadpaal) dan kom je op 142.000km. Dat is wel heel weinig, maar precies in lijn met de levensduur waarvoor Peugeot en consorten geconstrueerd zijn.
* De eerste keer dat ik op die website keek gaven ze nog 46% op bij 130km en -15°C, dus ofwel de accu's die ze nu gebruiken zijn lagere kwaliteit of hun opgave is eerlijker.
Hetzelfde met je gereedschap, die batterij is op 1 a 2u leeg, gaat bij een klus soms door 2 of 3 cycli per dag. Dan is die batterij inderdaad op 2 jaar afgeschreven, maar opnieuw, dat heb je niet bij je wagen.
Zoals ik hierboven al schreef, hangt dat echt af van het bereik en hoeveel de betrokkene rijdt. De
gemiddelde Nederlander rijdt 35km woon-werk (22km inclusief fietsers) Dat van de Outlander PHEV was slechts 30km, (dus dat is thuis én op het werk laden, 2× per dag) en er zijn diverse (betaalbaardere) modellen die WLTP rond 150-200 hebben. Dan wordt dagelijks laden toch al snel normaal.
Ik denk dan ook dat wij, EV rijders, de realiteit beter zien en kennen dan iemand die een voorkeur blijft hebben voor brandstofwagens
Dat noemen ze nu tunnelvisie. Ja, wie geen BEV rijdt ziet zaken waarschijnlijk ook niet helemaal zuiver.
En ja, er zijn slechte ontwerpen (Nissan LEAF),...
Ontwerp onder regie van Renault (dus Frans)
er zijn wagens die veel vroeger een nieuwe batterij nodig hebben, dat klopt. Maar dat heb je met alle producten. Of heb jij nog nooit een product gekocht waarvan je verwachtte dat het jaren zou meegaan en dat het na enkele maanden al in de vuilbak belande, ondanks dat de meeste mensen er jaren later nog altijd gelukkig mee zijn?
Er zijn steeds meer producten waarvan het ontwerp is gericht op een korte levensduur en snelle vervanging. Als we het even op auto's houden, dan zijn er inderdaad sommigen die vele jaren doen, ook met slechte merken, en er zijn ook merken van reputatie die inmiddels de 100.000km niet halen (downsized driecilinders, DSG-versnellingsbakken) en hun reputatie niet waard zijn. Statistieken echter halen die er wel uit, en toch blijven de meeste Nederlanders de rommel kopen, juist omdat ze dit doen met emotie in plaats van verstand, en heel soms hebben ze inderdaad een geldige reden.
Waarom zou ik vaak snelladen, ik kan perfect thuis laden.
Jij wel, de meeste Nederlanders gaan dat nooit kunnen wegens
- wonen in een appartement op verdieping X.
- wonen in een rijtjeshuis zonder oprit, soms zelfs geen voortuin
- wonen in een huurhuis en geen toestemming krijgen van de verhuurder
Waarom zou ik maar tot 85% laden?
Omdat je zuinig bent en er lang mee wilt doen - dat geldt dus al niet bij lease.
De fabrikant heeft zelf een buffer voorzien bovenaan.
Niet iedere fabrikant hanteert dezelfde marge.
Te koud, te warm? Dat bestaat zoals eerder gezegd niet. Koude en warmte hebben trouwens ook een invloed op ICE wagens. Een brandstofwagen verbruikt in de wintermaanden ook al snel 20% meer dan in de zomer.
Je zegt 20%, het kan zelfs meer zijn, maar als je van 100% naar 40% gaat, dan is het geen 20% maar 150%.
En wat gezooi met oplaadkabels? Ik kom thuis, die kabel hangt klaar, ik plug gewoon mijn wagen in. Nog een 10 seconden werk.
Als je thuis kunt laden, bij voorkeur uit eigen zonnepanelen, eigen wkk of eigen Toshiba, dan is dat ideaal.
De theoretische rijkwijdte is ook praktisch gewoon haalbaar, als je niet elk rood licht aanziet als het begin van een grand prix.
Toevallig nodigen het hoge koppel en het direct (al bij 0 toeren) beschikbaar zijn ervan juist uit om dat wel te doen, maar dat scheelt een hoop, echter zoals ik al aangaf, het theoretische bereik is altijd gebaseerd op WLTP 20°C en vooral 50km/h.
En ik zie voldoende Teslas, Taycans en andere EVs die zich echt niet inhouden op de snelwegen hoor.
Ik zie ze zelden, alleen Tesla zie je hier veel, en snelwegen kom ik niet zo heel vaak, maar wat ik hoor ...
Maar ja, als je zelf goed doorrijdt, zoals jij vermoedelijk doet, dan zie je de andere wagens niet die goed doorrijden, dan vallen net al die trage wagens op.
Dat klopt
Misschien moet je zelf eens enkele tientallen kilometers zo op die rechterbaan blijven aan lage snelheid en verbaasd zijn van wat je dan allemaal komt voorbijrijden.
Dikke Duitsers voornamelijk.
En nee, mijn EVs zijn geen lease auto's, ze zijn privaat aangekocht. En ik ben "slechts" een gewone system engineer. Geen management ofzo.
Toch zit je dan al in de hogere inkomensgroepen, en je omgeving stimuleert de "vooruitgang".
Dus ja, misschien moet je zelf eens wat meer nuance in je verhaal gaan steken en wat meer naar de realiteit kijken buiten je eigen leefwereld.
Dat geldt voor beide kanten van het verhaal. Elektrisch is voor sommige mensen praktisch, voor velen nog niet, en hopelijk duurt dat niet lang meer, maar het ministerie van verkeer en infrastructuur richt nu haar beleid op het zoveel mogelijk remmen van alle mobiliteit.