Door Luke van Drie en Tomas Hochstenbach

1TB-ssd voor 50 euro?! - Dit zijn de beste goedkope ssd’s

08-02-2023 • 13:00

161 Linkedin

Een ssd van 1TB voor 50 euro? Ten tijde van de eerste ssd-review op Tweakers, inmiddels vijftien jaar geleden, kostte een 1TB-drive nog ongeveer 17.000 euro. Inmiddels kan dat dus voor een fractie daarvan en voor deze video testten we dan ook tien betaalbare 1TB NVMe-ssd's. Welke goedkope ssd kun je het beste kopen?

Lees ook het eerder verschenen geschreven artikel.

00:00 - Intro

00:19 - SSD’s van 1 terabyte

00:39 - Kostenbesparing

01:04 - TLC vs. QLC

02:01 - BOM

02:37 - Testresultaten

03:28 - Stroomverbruik

03:59 - Conclusie

Reacties (153)

153
143
74
6
1
44
Wijzig sortering
Persoonlijk heb ik toch wel een paar puntjes van kritiek op het testverhaal zoals ik dat ook heb verwoord in de comments onder het geschreven artikel.

Doelgroep
Ik begrijp heel goed dat Tweakers.net zich op een brede doelgroep richt en dat een grote groep puur vertrouwt op wat Tweakers zegt en niet voldoende technische kennis heeft om zelf een oordeel te vellen. Toch denk ik dat zowel het artikel als de video veel meer Tweakers-waardig zou kunnen zijn door juist wat te focussen op performance karakteristieken en wat je concreet kunt verwachten.

Industrie standaard benchmark metrics
Als we nog een beetje appels met peren willen kunnen vergelijken en niet schuwen voor een klein beetje van die tweakers-sfeer van vroeger, dan moeten we toch een beetje de techniek in en focussen op:

- Latency
- IOPs (I/O operations per second)
- Block size (van 4K per I/O operatie tot 1M+)

Zeker met een queue-depth test van 1, een worst-case scenario dat juist in de praktijk veel voorkomt, kan een goed vergelijkbaar resultaat laten zien tussen storage media. Bandbreedte als metric resoneert misschien meer bij mensen, maar het is puur een afgeleide van bovenstaande.

Sommigen zullen denken, queue-depth waar heeft Q het over, en terecht, maar het zou zo aardig zijn als Tweakers.net weer eens Tweakers content op dit vlak zou schrijven waar we gewoon samen lekker keihard gaan nerden, en focussen op de industrie standaard terminologie. Wie het leuk vind steekt er wat van op ook.

Werkelijke performance
Om een goed idee te krijgen van de "werkelijke" performance - wat de video heel kort even aanstipt maar nooit behandeld - moet de gehele schijf over de hele capaciteit getest worden. Veel schijven performen lekker omdat stiekem een klein stukje capaciteit is gereserveerd als SLC cache. Totdat de SLC cache vol zit en dan stort de performance helemaal in. Afhankelijk van wat je doet kan dat mensen onverwacht lelijk in de vingers snijden. Maar wanneer kun je dit verwachten, na 5 seconden van een zware load en wat is die load? Of na 5 minuten. Of bij 80+% vullingsgraad van de SSD?

real life impact
De ene SSD kan sneller zijn dan de andere, maar als er in de praktijk geen noemenswaardige real-life impact van valt te ervaren, why do we care? Misschien zijn dan andere factoren, zoals betrouwbaarheid veel belangrijker. Dat Tweakers.net een fors verschil zag in idle power consumption, dat is misschien wel veel relevanter (leuke info).

Prijs
We hebben het hier over tientjes verschil tussen SSDs voor iets waar jij als gebruiker je data je productiviteit en/of je game leven aan gaat toevertrouwen. Op dit prijs punt is performance duidelijk niet het belangrijkste, maar endurance of betrouwbaarheid wel en dat is niet echt helder toegelicht, daar zou juist een focus op mogen liggen want dit is gewoon het grootste risico op dit prijspunt. Of misschien juist helemaal niet, maar laat dan dan maar zien aan de hand van een klein rekensommetje.

Context
In hoeverre loont het voor die paar extra tientjes om deze hele goedkope categorie SSDs volledig te vermijden en iets te kopen waar op veel vlakken veel mensen beter mee af zullen zijn. Niet voor licht kantoorwerk of surfen misschien, maar voor wat intensiever werk. Of mensen die voor betrouwbaarheid willen betalen (voor zover dat een issue is hoor).

[Reactie gewijzigd door Q op 8 februari 2023 15:29]

Ook daarin vind ik endurance een breed overdreven onderwerp voor SSDs. Ja QLC cellen gaan een stuk sneller kapot dan TLC. Maar de vraag is ook wat genoeg is. Vooral op 1TB of meer vind ik de 100+ TBW van een QLC nog steeds meer dan afdoende. Een Kingston NV2 1TB heeft zo'n 320TB schrijfendurance.. dat betekent elke week de hele schijf sequentieel moeten volschrijven voor ruim 6 jaar lang.

Zo'n workload kom je als doorsnee gebruiker simpelweg niet tegen. Ik denk dat een fanatieke gebruiker in paar jaar tijd hoogstens jaarlijks z'n OS opnieuw installeert en vervolgens 80-90% van de schijf vult met applicaties. Stel alle applicaties worden elke maand 1 keer volledig geupdatet (denk grote game patch), dan heb je het over 10*12*0.8 = ~100TB aan geschreven data na 10 jaar gebruik.
(En gebruik je na 10 jaar zo'n SSD nog steeds zo intensief? Mijn eerste SSD, een OCZ Vertex 1 120GB heeft in veel systemen hier gezeten, maar is nu met pensioen in mijn HTPC. Af en toe een 'I/O quirk' vanwege de beruchte firmware. Maar Linux EXT4 draait er prima mee, schijf is stil en sneller dan een HDD)

Nu kan een slechte SSD controller zeker flink wat write amplification hebben wanneer de disk erg vol staat. Maar vaak valt die WA erg mee als je 5-10% overprovisioning gebruikt. En, zoals je ook al zegt, is dit punt idem dito voor lees/schrijf prestaties met een leeg of volle schijf. Zo'n test heeft veel meer praktijkwaarde dan de specificaties op het doosje.

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 8 februari 2023 21:20]

Ik kan jouw standpunt volledig steunen. Even wat cijfers van mezelf ter onderbouwing. Context: ik zit m.i. tussen de gemiddelde huis-tuin-en-keukengebruiker en een power user in.

SATA SSD 1, +/- 8 jaar oud, 120 GB. Eerst voor OS gebruikt, daarna games, daarna van alles en nog wat.
Na 8 jaar 32 TB data geschreven, health is 81% (dit betekent dat 81% van de reservesectoren nog niet gebruikt zijn om een bad sector te vervangen).
SATA SSD 2: +/- 6 jaar oud, 256 GB. Eerst voor OS en games gebruikt, na 3,5 jaar alleen voor games.
Na 6 jaar 12 TB data geschreven, health is 97%.
NVME SSD 3: bijna 2,5 jaar oud, 512 GB. Sinds begin in gebruik voor zowel OS als games.
Na 2,5 jaar 26 TB data geschreven, 83% health. De reden dat deze na relatief korte tijd zoveel geschreven heeft is omdat hij simpelweg meer GB heeft en er daarom ook grotere games op staan (GTA5 is al 108 GB bv.).

En wat jij zegt geldt bij mij ook, de oudere SSDs gebruik ik nog, maar dan juist voor kleinere zaken en minder belangrijke dingen. Als ik dat niet zou doen was hij bij vervanging al de afvalbak in gegaan en had ik sowieso nergens last van gehad. Nu is de oudste SSD na 8 jaar nog in prima staat en mocht hij toch stuk gaan dan maal ik er al niet meer om.

Ad:
Laptop SSD, 4 jaar oud, 512 GB. Gebruikt als OS en voor programmeren. 10 TB data geschreven, 98% health.

[Reactie gewijzigd door twiFight op 8 februari 2023 22:42]

Tsja, klinkt veel, 100 TBW.
Echter in mijn PC doe ik ontwikkel-werk.
Zeg maar ettelijke GBs (dev folder is +/- 15 GB groot, incl. build files)
De "typische" workload waarbij je zeer veel voordeel hebt van de snelheid van een SSD en waarbij je niet verwacht echt veel te hoeven schrijven.
Zeg maar "kantoor-PC++"
Toevallig van de week nog even gekeken hoeveel TBW er op de klok staat en na krap 2 jaar staat de teller toch al op 80 TBW.

Nu heb ik er zeker geen "50 euro SSD" in zitten en ook is er nog ruimte zat vrij, dus voor mij nog steeds niets aan de hand, maar dit is wel de soort PC-toepassing waarbij men wellicht wel voor dit soort SSDs zou kiezen, omdat de workload ideaal lijkt te zijn voor dit soort toepassingen.
Persoonlijk loop ik met een grote boog om QLC drives heen, maar er zijn in mijn ogen nog teveel die niet eens weten wat de typische problemen kunnen zijn met dit soort drives.
Nog even daargelaten dat een hoop bedrijven niet een PC samenstellen uit componenten, maar simpelweg "een Dell" of iets dergelijks aanklikken en dan maar zien wat er aan specs in komt, als ze het al uberhaupt kan schelen.
Tja, helemaal mee eens. Jij maakt hier even snel de rekensom die eigenlijk bij ieder artikel over SSDs altijd genoemd mag worden om context en perspectief te bieden.

Het enige wat voor mij over blijft is dat SSD performance echt kan instorten, voor veel gebruikers een non-issue maar toch juist kan dat het verschil maken en de waarde zou zitten om dat helder te krijgen.

Heb je met een dagje of paar dagen geautomatiseerd testen (hangt af van aantal SSDs) zo uitgewerkt en die informatie blijft lang relevant, ook in de toekomst om perspectief te bieden.
klopt idd. Voor de meeste gebruikers is een upgrade van HDD naar SSD voor hun systeem of game schijf een grote stap, maar welke ssd maakt amper wat uit en zal je het onderling verschil enkel merken in benchmarks.
Heel dat m.2 en pcie gedoe heeft nauwelijks impact op real life performance gezien nog geen enkel game direct storage.
"Voor de meeste gebruikers is een upgrade van HDD naar SSD voor hun systeem of game schijf een grote stap"

Dat klopt als een bus!
Als het 2012-2014 zou zijn geweest...

Wie moet nu nog een dergelijke upgrade doen?
Veel pc's en laptops hebben nog de combo van een kleinere SSD met een HDD voor de games.
Er zijn er nog een hele boel die een HDD hebben voor hun games.
Maar dit was niet de kern van mijn reactie. Je hebt de clue gemist.
Forspoken heeft Direct Storage, dus games beginnen eindelijk te komen.
Ik vind het eerlijk gezegd wel verademend om ook eens een review te zien van spullen uit de onderkant van de markt. Niet iedereen heeft immers een even groot budget. Als je ergens moet bezuinigen blijkt dat je dus voor 6 tot 8 tientjes best een leuke SSD kunt scoren.
Met 1 TB zal een schijf niet zo snel kapot gaan dat hij onbruikbaar wordt. Als je niet al te vaak vele gigabytes aan het wegschrijven bent, kan zo'n goedkope SSD gewoon net zo lang mee als een gangbare HD. Als tweede drive voor voornamelijk data of backup zijn dit gewoon leuke dingetjes. Dan blijft er misschien nog genoeg geld over voor een betere kleine systeem drive.
Prima mee eens dat het goed is om het goedkope spul te evalueren, kan best goed genoeg zijn voor mensen.

Maar wat precies nu de consequenties zijn van die bezuiniging wordt niet helder gemaakt en dat is mijn bezwaar. Je moet wel 'goed' benchmarken als je dat doet zodat mensen de consequenties van hun keuze begrijpen.
Helemaal mee eens. Natuurlijk zijn er toepassingen waarbij snelheid een factor is, en het QLC verhaal slaat natuurlijk gewoon ergens op.

Het stroomverbruik verhaal is ook duidelijk en opmerkelijk. En ook niet zo gek, als er allerlei controllers in die NV2 kunnen zitten, dan is de firmware waarschijnlijk helemaal niet afgesteld op één van die controllers en geheugen types, of zit er wellicht een instelling dwars waardoor een drive niet naar idle kan gaan.

Maar het punt van betrouwbaarheid is inderdaad veel en veel belangrijker. En eigenlijk altijd al geweest.
Recent b.v. een 10 jaar oude Samsung SM951 MZVP van 256GB vervangen. Een revisie 0, op PCI-ex 3.0 4x.
Had nog zeker voldoende health, maar leek me nu toch wel tijd te gaan vervangen, daar de WD 850X gekozen. Op papier 4x sneller en PCI-Ex 4.0. In de praktijk start de clone na optimalisatie nog geen halve seconden sneller op. File transfers gaan iets harder, maar functioneel is er echt heel heel erg weinig verschil.
Deze legacy NVME, een 1 of 2 TB Samsung 970Pro of de WD NV770, 850 of 850X, maar voor het laden van VR of reguliere games ook vrijwel geen verschil. Amper een seconde hier en daar in de meest extreme gevallen.

Veel zware applicaties zoals Premiere of Lightroom hebben eerder een CPU bottleneck. Renders, CAD, etc, heeft ook amper een bottleneck aan een oude NVME.
Natuurlijk, een database kan profijt hebben, maar dit zijn naar mijn mening allemaal "Destkop" hardware producten. Voor tablets, laptops en workstations, wellicht hier en daar een NAS. In dat laatste geval is snelheid misschien nog wel het grootste argument.

Maar ondertussen ben je wel van die drive afhankelijk voor je vermaak of productiviteit. De NV2 die ik hier heb is dan ook meer om eens te proberen, een scratch disk om tijdelijke data op te dumpen waar een SATA SSD mogelijk te kort zou kunnen schieten.

Weet nu verder niet zo goed wat we nu met deze video moeten. En ik had graag de grafieken erbij willen zien in tekst, had niet eens verdere uitleg bij gehoeven...
Tweakers is voornamelijk kwantiteit over kwaliteit. Dat is al jaren aan de gang, het wordt alleen steeds duidelijker omdat ook het laatste deel kwaliteit verdwijnt.
Tweakers.net richt zich eigenlijk voornamelijk op non-tweakers, mogelijk omdat daar het geld en de omzet zit en dat is al heel lang hun focus, de laatste 10+ jaar zeker.

Tweakers.net richt zich op de techliefhebber, dat is iemand die zichzelf als zodanig identificeert, en dus graag technieuws volgt, maar hoeft helemaal geen Tweaker te zijn (een nerd die ook in de details duikt).

Wat ik mis is dat er content wordt geschreven niet voor techliefhebbers, maar 'echte' content voor Tweakers, echte techniek zodat je ook wat opsteekt, zodat je bijvoorbeeld zelf kunt bepalen welke SSD het beste past bij jouw doel.

Give a person a fish and they will be fed for a day.
Teach a person to fish and they will be fed for life.


Dat doet Tweakers.net niet meer, ik ben vrij overtuigd dat ze dit 'vroeger' wel deed, zoals Femme met zijn storage obsessie (die ik deel(de)).

Een andere kant is dat er nooit lijkt te worden nagedacht over context, zoals ik ook hier bovenaan aangeef. Er wordt niet vanuit een helicopterview geredeneerd, terwijl zaken in perspectief plaatsen voor mij de essentie van elk nieuws of review artikel zou moeten zijn.

Dit is slechts hoe ik het zie, of het 100% fair is, mogen mensen zelf bepalen.
Ik heb sowieso veel moeite met "prijs" als beoordelingscriterium. Als 2 objecten exact dezelfde eigenschappen hebben m.u.v. de prijs, ben ik zelf pienter genoeg om de keuze te maken. Echter zal dat in de praktijk zelden het geval zijn en dan gaan allerlei zaken, waar de fabrikant of retailer geen invloed op heeft, een belangrijke rol meespelen. Denk aan vraagstukken als "in hoeverre WIL een klant betalen voor dit product?" en "in hoeverre KAN een klant betalen voor dit product?". Het antwoord zal per klant verschillend zijn. Is een PlayStation 5 duur? *Ik* betaalde 1,5 jaar geleden 100,- meer dan de winkelprijs, sprong een gat in de lucht dat ik er een had en speel er elke dag minstens 1 uur (maar vaak meer) op. Mijn kameraad verklaarde, en verklaart me nog steeds, voor gek dat ik dat deed. Er is geen enkel beoordelingscriterium dat deze emotie goed kan weergeven; wat voor mij een 10 zou zijn (ik betaal het er graag voor) zou voor die kameraad een 1 zijn (ik ben wel gek om dat dure ding te kopen). Mijn idee: Laat het argument prijs volledig buiten beschouwing. De keuze om dat bedrag te betalen ligt volledig bij de consument.
Precies, dat is eigenlijk ook mijn betoog sinds jaren tegen Tweakers.net. Jullie kunnen niet bepalen of iets (te) duur is want jullie kennen de behoeven van mensen niet en je weet niet wat hun budget is voor wat ze willen. Maar in iedere review en bij iedere conclusie moeten reviewers weer roepen dat iets duur is, erg badinerend.
Wellicht voorzichtig omgaan met het kopen van Samsung SSD's. Ik zie Samsung en WD nu als beste uit de test komen. Maar de laatste tijd komen de Samsung SSD's nou juist niet echt best in het nieuws. De 980 pro heeft een bug in de firmware waardoor deze in "'read only" modus kan komen en daarnaast is de 990 pro in het nieuws doordat de kwaliteit heel snel achteruit gaat.

Voor nu is de WD toch echt de betere keuze.

nieuws: Samsung raadt aan 980 Pro-ssd's te updaten om bug die drives read-onl...

nieuws: Samsung erkent problemen met verslechterende ssd's en werkt aan oplos...
Ja dat blijft het nadeel van SSD's, voor langere tijd niet erg betrouwbaar. Voor een OS schijf is dat niet zo belangrijk (een reinstall is zo gedaan), maar voor data opslag voor de langere termijn of offline backups wil je dat toch liever niet.
Eens, hdd's zijn nog steeds betrouwbaarder dan SSD's. Daarnaast is het sowieso niet handig om data die je lang wilt bewaren op een SSD op te slaan.
Gelukkig hebben daarvoor een bedrijf als Backblaze dat langjarige statistieken goed bijhoudt en publiceert. Zoals recent voor SSDs: https://www.backblaze.com...ve-stats-mid-2022-review/

Na 5 jaar zijn de SSDs nog een stuk betrouwbaarder dan HDDs.
At this point we can reasonably claim that SSDs are more reliable than HDDs, at least when used as boot drives in our environment. This supports the anecdotal stories and educated guesses made by our readers over the past year or so. Well done.

We’ll continue to collect and present the SSD data on a regular basis to confirm these findings and see what’s next. It is highly certain that the failure rate of SSDs will eventually start to rise. It is also possible that at some point the SSDs could hit the wall, perhaps when they start to reach their media wearout limits.
Het probleem van SSD's is niet zozeer dat ze compleet stuk gaan, maar dat je dataverlies krijgt. Dit is te fixen met een verse rewrite waarna de cel weer op spanning is, maar dat helpt je data uiteraard niet.

Hierdoor worden met name offline backups lastiger. Als je inderdaad je data structureel leest en herschrijft, zoals de grote cloud storage spelers doen, dan voorkom je de grootste ellende.
Ik denk dat het totaal irrelevant is waar je je data op opslaat. Ik heb harddisks gehad (Seagate DM001) die met bosjes neervielen, maar ook SSD's (OCZ Vertex 2) die gewoon naadje ruk waren. Gewoon, op meerdere plekken data opslaan en alles wat je niet fatsoenlijk van een backup voorziet is niet cruciaal. Storage kost niet zoveel meer tegenwoordig en je moet hard je best doen om met je smartphone 1TB aan foto's vol te schieten.
Onze oudste dochter is bijna 7 jaar en we hebben meerdere TB aan foto's en filmpjes, van zowel telefoons/spiegelreflex/actiecam
Ik weet het niet, of de situatie van de gemiddelde tweaker, representatief is voor NL en BE. Ik verwacht eigenlijk dat de meeste niet-zo-tech-savvy mensen, en dat is meer dan 50%, gewoon foto's schieten met hun smartphone, opgenomen met lousy compressie in whatsapp, rechtstreeks geshipped naar de familie-app. Met een beetje geluk hebben ze een "externe schijf" waarvoor ze de "computer" uit het stof moeten halen om van alle foto's een backup te maken. De buurjongen met een IT opleiding mag dan even langs komen om de foto's van whatsapp te vinden, want die staan niet in \camera.
Moet wel een heel bijzondere dochter zijn.
Exact dat. Ik - opa vertelt - had vroeger IBM deskstars, ook wel bekend als deathstars. Eén kapot,maar gelukkig RAID1. Ware het niet dat de dag erop nummer 2 de geest gaf. Dag data. So, YMMV.
Ik heb een RAIDZ2 van 250GB Samsung 850 EVOs gehad die ineens niet meer werkte.
Ergens rond 3 uur snacht's werkten ineens twee van de drie schijven niet meer.
Allemaal nog in de garantie (minder dan X TBW).
Tevens heb ik twee dezelfde 840 EVO 250GB mogen retourneren en heb heb daarvoor 850 EVOs gekregen. Later ook die weer geretourneerd.. En 860 EVOs gekregen.
Een van die 860 EVOs is ook weer stuk gegaan. De ander heb ik toen maar weggegeven.

Allemaal waren ze binnen de garantieperiode of aantal TBs geschreven, zijn zonder problemen door de RMA gekomen.
De workload is verschillend geweest, van een thuis servertje naar een laptop of een desktop.

Erg bijzonder dat zo veel stuk is gegaan. Alle andere merken hebben het feilloos gedaan bij mij.
Sommige harde schijven die ik had lieten zomaar de geest met een çlick of death', en de data was niet meer op een goedkope manier te herstellen. Een HDD hoeft maar een klein stootje op de verkeerde manier te krijgen en het ding is kaputt.

Heb je een stapeltje portables liggen die omvallen, dan kan dat al funest zijn. Een SSD heeft dat probleem in ieder geval een enorm stuk minder. Bovendien zijn ze enorm veel minder in gewicht. Maar ja, nu heb ik een Crucial X6 2TB die doodleuk 45-50 MB/s doet evenals een Sandisk die dat niet veel beter doet na pakweg 12-15GB aan bestanden (omdat geen fatsoenlijke heatsink?). Dan is een oudere HDD weer een stuk vriendelijker.

Kom je vervolgens bij data-uitval bij SSD en flashgeheugens, ik vond oude opnames terug op een MicroSD die tijdens het kopiëren ervan de geest gaf en de data onleesbaar werd door te lang geen gebruik... Er is geen enkel programma te vinden die dit soort geheugenopslag kan 'verversen', je moet dus alle data ervan ergens anders op kopiëren en vervolgens weer terugschrijven om datadegradatie te voorkomen. Ook geen probleem op zich, maar als dat dan met 45-50MB/s gaat bij zo'n Sandisk of Crucial ipv ongeveer 200-250MB/s bij een losse inbouw Sata SSD (aan een USB kabeltje), dan ben je wel erg lang bezig...
Maar ja, nu heb ik een Crucial X6 2TB die doodleuk 45-50 MB/s doet evenals een Sandisk die dat niet veel beter doet na pakweg 12-15GB aan bestanden (omdat geen fatsoenlijke heatsink?). Dan is een oudere HDD weer een stuk vriendelijker.
Volgens mij heeft dat weinig te maken met warmteontwikkeling maar alles met het gebruik van QLC geheugen. Dit is véél trager om te beschrijven dan SLC/MLC/TLC.

Om het toch vlot te laten voelen voor veel use cases gaat een moderne SSD gebruik maken van een stuk QLC geheugen dat als SLC beschreven wordt (dus één bit per cel in plaats van vier). Dat gaat dan snel. Maar eenmaal die SLC cache vol zit moet de data wel naar het veel tragere QLC geschreven worden. Van zodra je dus in één sessie meer wil schrijven dan de grootte van de SLC cache dan val je terug op de vaak tegenvallende snelheid van het QLC geheugen.

Komt daar nog eens bij dat veel schijven werken met een dynamische SLC cache. De cache wordt dan kleiner naarmate er minder plek is op de schijf en hij zit dus ook sneller vol.

Ik zie in reviews dan ook vaak focus op leessnelheden en relatief kleine schrijfacties maar voor sommige use cases wil je gewoonweg een zo hoog mogelijke sustained write ook al zijn andere use cases dan misschien weer wat trager. Ik merk bijvoorbeeld op dat de Lexar NM620 een slechte score krijgt voor prestaties in deze review maar in de praktijk het nog niet zo slecht doet qua sustained write. Het hangt er dus allemaal vanaf wat je met de SSD gaat doen (OS, secundaire storage, vullen en vergeten, enz.)
Zelf denk ik nog even wachten voor baanbrekende opslag. Ze zijn nu allemaal heel erg hun best aan het doen ?ATA, USB? en PCIe onnodig verschillend te houden, en het liefst geen betaalbare RAID-achtige systemen mogelijk maken. De opslag-apparaten zijn ook allemaal onnodig samenhangend als een unit. Sinds we geen platters, koppen en sectoren meer hebben is dat onzin geworden. Het kan per chip ge-adresseerd en ook uitgeschakeld worden. Dat is dan wel een probleempje wat betreft levensduur...

Ik gok een jaar en dan hebben we universele schaalbare opslag. Wat er alleen niet moet gebeuren is politieke problemen omtrent Chinese import.
Vaak genoeg zijn ze ook weer niet zo fragiel. - Ik heb meerdere van die 2.5" schijfjes in van die externe behuizingen die voorheen door familie rondgeslingerd werden voor gebruik als media-schijven met films e.d. erop. - Een ervan is zelfs zo mishandeld dat de USB-kabel ergens een breuk heeft en de behuizingen van sommige zien er niet meer uit, zo "goed" is ermee omgegaan. Maar ze doen het nog perfect en ik kon met scans geen fouten oid vinden.

Er is duidelijk weinig met zekerheid over te zeggen en grotendeels een kwestie van kans.
Waarom alleen met je smartphone foto's schieten?
Ik gebruik zowel mijn telefoon als een spiegelreflex.JPEG bestanden zijn 12MB en RAW zijn 35MB
Voorts heb ik veel muziek in MP3 (400GB) en in FLAC (500GB)

In mijn laptop heb ik 2 SSD's van 1 TB en maak ik back-ups op een externe drive en bewaar ik een groot gedeelte in een 2TB cloud opslag.

Dan maak ik mij niet zo'n zorgen als een SSD wat eerder klapt
Maar over wat voor termijn hebben we het dan? Gaat het om 5 jaar, 10 jaar, 20 jaar?
Betrouwbaarheid hangt meer van het specifieke model en geluk af dan SSD vs HDD. Het kan natuurlijk zijn dat je een serverpark hebt dat zo groot is dat je het verschil tussen 1% en 2% failure rate merken kan, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk. As always: meer backups is beter dan 1 betrouwbare schijf.
Heb je daar bronnen van

Ik heb namelijk het idee dat mechanische drives doorgaans eerder stuk gaan dan statische

Misschien dat je met qlc inderdaad wat eerder problemen hebt maar

Hdds zijn tegenwoordig slc en dat is gewoon vragen om gedonder

Bijvoorbeeld zfs is dan onmogelijk omdat de rebuild langer duurt dan de tijd die het duurt voordat je 100% zeker bent van een write error
Ja dat blijft het nadeel van SSD's, voor langere tijd niet erg betrouwbaar.
...maar voor data opslag voor de langere termijn of offline backups wil je dat toch liever niet.
Maar vergelijk je dat nu met een HDD? If so, heb je daar een bron voor? Want volgens mij klopt die info niet.
Of vergelijk je dat met een WORM tape, waarbij ik je gelijk zou geven.

De conclusies die ik kan vinden op het internet is dat SSDs langer meegaan bij 'normaal' gebruik dan HDDs en dat is ook wat ik bemerk en hoe erg veel beter ligt aan de onderliggende techniek die de SSDs gebruiken. Mijn 15+ jaar oude MTRONs van 16GB SLC doen het bv nog, terwijl ik bij HDDs over het algemeen meer uitval heb na zo een lange periode.

Ik zit me echter af te vragen hoe nuttig dat is in diezelfde periode gebruikte ik HDDs van 400GB (RAID array met Areca ARC-1170), tegenwoordig zitten er in mijn NAS 20TB schijven en is die data al 3x verhuisd...

Bron:
https://www.backblaze.com/blog/how-reliable-are-ssds/
Aantal jaar terug zou ik zeggen ssd zijn niet zo betrouwbaar. Heb er al twee gehad die de geest gaven, Terwijl mijn HD's nog steeds werken. Heb nu een SSD die al 5 jaar zijn werk doet. De HD's van een 1 TB zijn nu 8 tot 10 jaar oud. Maar goed dit is maar een 1 voorbeeld en zo kan je dus eigenlijk niet goed oordelen wat nu wel beter is.
Ja maar het is natuurlijk wel lastig om conclusies te trekken uit alleen je eigen persoonlijke ervaring. Als je in een computerwinkel werkt en per jaar 100'en klanten aantreft met kapotte HDD's terwijl daartegenover vrijwel nooit een SSD sneuvelt geeft dat wel een heel ander beeld! SSD's zijn mijns inziens echt veel en veel betrouwbaarder, al is het alleen al vanwege de schokbestendigheid in gebruik van laptops of andere draagbare media zoals exterene opslag. Persoonlijke ervaringen kunnen enorm verschillen, je kunt net pech hebben gehad maar dat zegt niet veel over het totaalbeeld.
Sorry blijkbaar had ik je laatste zin over het hoofd gezien |:( :Y)
Na mijn 21 jaar ervaring in de ICT en dus zowel instap als enterprise SSD's en HDD's moet ik tot de conclusie komen dat SSD's toch echt betrouwbaarder zijn dan HDD's. In een gemiddelde grootzakelijke omgeving in ieder geval.

Ook offline storage voor lange tijd is met een SSD geen probleem. Het is alleen niet de goedkoopste optie.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 8 februari 2023 17:10]

Mwah, ik heb MX100's en 200's van Crucial die al sinds grofweg release mee gaan in dagelijks gebruik.

Heb net deze maand een Samsung SM951 256GB eruit getrokken na 10 jaar dagelijks gebruik als boot disk. Zo ook een Samsung 930 128GB SATA die echt al jaren in een NAS dienst doet en nu sinds 2 jaar bij mensen ieder weekend voor fotografiek gebruikt wordt.

Natuurlijk heb ik ook NVME's gehad die na amper 3 jaar overleden, hier ligt b.v. een Micron 256 uit een HP mini 400 op m'n bureau waar niets meer mee te doen is, volledig gedegradeerd.

Maar heb meer SSD's die al 5 jaar mee gaan dan defecten gezien inmiddels. Natuurlijk OCZ Agile series van heel vroeger, of de recente QLV opties, Samsungs 980 en 990 series, er zijn tientallen modellen te noemen die grote problemen hadden, maar intrinsiek onbetrouwbaar is mij wat te stellig.
Is een reinstall met al je apps en al diens instellingen zo gedaan? Hier niet......
De 980Pro heeft vorig jaar al een firmware update gehad en in de firmware van daarvoor zat het probleem ook al niet meer.
Ik heb zelf een 980pro 2TB en ik heb het probleem nooit gehad omdat ik de firmware tijdig bijgewerkt had.

De 990pro zijn ze ook mee bezig om daar een fix voor te maken, zeggen zelf dat het alleen "onder bepaalde omstandigheden" gebeurt.
De PM9A1, dat is de bulk versie. Maar welke fw is aan te raden dan?
GXA7401Q
GXA7701Q
GXB7702Q
De PM9A1 werd niet genoemd bij de drives die problemen hebben.
Worden volgens mij ook niet herkend door Samsung Magician dus hoe je de firmware moet updaten,. geen idee.
Ik zou zelf verder altijd de nieuwste firmware nemen, dat zal GXB7702Q zijn.
Dat zijn twee totaal andere modellen dan die in deze review uitgelicht worden
Klopt, maar het gaat mij meer om de kwaliteit van de firmware en de issues bij Samsung SSD's op dit moment. Als ik weer een SSD zou kopen, dan staat Samsung niet meer in mijn top 5.
Dus omdat 1 model issues heeft, valt de rest van de modellen ook gelijk af, ondanks dat het de meest gebruikte SSD's zijn en je het dus echt wel had gehoord als andere modellen problemen hadden puur door de sample size

In die redenatie kan ik me niet vinden als ik eerlijk ben

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 8 februari 2023 13:33]

Het gaat dus niet om 1 model. Het gaat om meerdere modellen die problemen ondervinden.
De Samsung 870 EVO is ook zo'n geval. Ik heb de pech een 1 TB exemplaar uit 2021 in mijn laptop te hebben. I/O errors bij kopieren, corrupte bestanden, hoge bad sector count, etc.

Ik vind het onacceptabel van een fabrikant als Samsung om dergelijke onbetrouwbare SSD's te verkopen. Inmiddels zou een firmware upgrade het probleem verhelpen, maar de schade is al aangericht.

En ja, ik heb een backup. Desondanks kost een herinstallatie tijd, die ik anders productief had kunnen aanwenden. De herinstallatie komt niet meer op een Samsung, maar op een WD. De Samsung gaat de kliko in.
De 980 Pro en 990 Pro zijn het dus, na het lezen van je link. Beide niet de modellen uit deze test.

WD heeft ook wel eens SSD's gehad die crashen onder zwaardere load.

Samsung is al 9 jaar marktleider in de SSD space en hebben al die tijd tussen de 25 en 50% market share gezeten. Als er echt structurele problemen waren met samsung SSD's die verder reiken dan 2 modellen, die potentieel met een simpele firmware update verholpen zijn, dan had je dat al jaren gehoord.

Er is nog helemaal niet goed bekend of de SSD's daadwerkelijk degraden, of dat de bug werkelijk zo simpel is als het verkeerd rapporteren van de health. Daarmee is er ook nog helemaal nog niet bekend of er uberhaupt een probleem is met de 990pro waar de consument last van heeft, of dat hij simpelweg een getalletje verkeerd doorgeeft en dat is een nogal cruciaal stuk informatie.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 8 februari 2023 14:15]

Ook aan @kevints
Ik snap niet waarom mensen hier altijd zo op ingaan eerlijk gezegd. @Ghost babel geeft gewoon een algemene (vriendelijke) waarschuwing over recente Samsung SSD's. Hij geeft daarna heel fijn de voorbeelden van 2 modellen. Hij zegt niet specifiek omdat die 2 modellen problemen hebben de rest ook slecht is, of afvalt zoals je zegt.

En als het WD ipv Samsung SSD's waren geweest op dit moment, dan was de waarschuwing voor WD geweest.

Ik lees het gewoon als een vriendelijke tip en verder is het aan een ieder wat hij/zij er van vind en mee doet. Prima toch? Waarom daar, mijns inziens, zo op in gaan?
Omdat het echt niets toevoegt, het advies is nergens op gebaseerd, het is een ongefundeerde uitspraak en de enige vorm van onderbouwing gaat ... over andere producten?

Ik heb ook wel eens een exploderende Note gehad, dus ga ik bij Tweakers in de reacties dat vermelden bij alles wat Samsung doet om mensen "vriendelijk te waarschuwen" ?? Nee man, het is ruis waar letterlijk niemand iets aan heeft. Als het echt een gegrond advies was, dan is dat de moeite waard op door te vragen, dus natuurlijk gaat men daar op in. Maar blijkt? Nergens op gebaseerd, had het net zo goed niet kunnen lezen enkel een gekleurde persoonlijke mening, begin je bericht dan ook met "naar mijn mening is samsung niet aan te raden, want x model is ook slecht", dan kan men dat dit direct op waarde inschatten
Omdat het echt niets toevoegt, het advies is nergens op gebaseerd, het is een ongefundeerde uitspraak en de enige vorm van onderbouwing gaat ... over andere producten?
Hij adviseert om om voorzichtig te zijn met Samsung SSD's omdat er problemen zijn met de firmware bij 2 specifieke gevallen. Daar geeft hij ook de links van. Hij raadt niet die 2 specifieke gevallen af maar Samsung SSD's in het algemeen. *edit* Je weet niet namelijk niet of er nog meerdere modellen getroffen kunnen worden.
Ik heb ook wel eens een exploderende Note gehad, dus ga ik bij Tweakers in de reacties dat vermelden bij alles wat Samsung doet om mensen "vriendelijk te waarschuwen" ?? Nee man, het is ruis waar letterlijk niemand iets aan heeft.
Dit probleem bij Samsung SSD's heeft Samsung nu zelf erkend. Dat betekend dus dat er een noemenswaardig aantal SSD's getroffen worden door dit probleem en niet zoals bij jou met je Note N=1.
Als het echt een gegrond advies was, dan is dat de moeite waard op door te vragen, dus natuurlijk gaat men daar op in. Maar blijkt? Nergens op gebaseerd, had het net zo goed niet kunnen lezen enkel een gekleurde persoonlijke mening, begin je bericht dan ook met "naar mijn mening is samsung niet aan te raden, want x model is ook slecht", dan kan men dat dit direct op waarde inschatten
Lees mijn reacties op @youridv1 hierboven maar door.

[Reactie gewijzigd door Dunky555 op 8 februari 2023 18:50]

Uhm... dat van die Note was ook een noemenswaardig aantal en niet alleen een n=1 hoor ...

Leuk dat samsung het erkent, heeft nog steeds niets met deze ssd's te maken ...
Uhm... dat van die Note was ook een noemenswaardig aantal en niet alleen een n=1 hoor...
Ok dan, daar was ik niet van op de hoogte dus ja, dan had je dat er bij kunnen zeggen. Nu leek het alsof het alleen bij jou een probleem was. Verder is dit ook niet relevant want het is geen vergelijking met wat Ghost zegt.

Verder betreft het de Firmware van die 2modellen SSD's. Dat betekent dus dat er potentieel gevaar zit in de firmware van andere modellen SSD's. Als het nu een defect in de hardware van deze 2 SSD's had gezeten was er wellicht minder kans geweest dat andere modellen getroffen zouden zijn mits deze niet van dezelfde onderdelen gemaakt zijn.
Het is dus 2 keer een firmware probleem geweest en daarom de vriendelijke waarschuwing om wellicht voorzichtig te zijn met Samsung ssd's op dit moment. Dat is wat er gezegd wordt. Dat mensen er uit op maken dat @Ghost babel alleen specifiek die 2 modellen bedoeld is gewoon onjuist.

[Reactie gewijzigd door Dunky555 op 9 februari 2023 11:26]

Dat is dus het hele punt, het feit dat er in het verleden wat Notes ontplofte, zegt niets over de huidige telefoons. Dat er wat mis is met bepaalde specifieke ssd's, zegt nul komma nul over deze ssd's, dus wat schiet je op met die opmerking? Vervolgens een hele discussie waar wezenlijk niemand eigenlijk wat aan heeft, want het gaat over andere ssd's, niet deze. Zo mag je dat wel van elk product gaan zeggen, want er is vast wel altijd ergens een keer een probleem geweest met andere producten.

"ik ga een mercedes type x kopen"
"oh kijk uit! er is een specifiek probleem met type y"
"ja ... maar ik ga type x kopen, dus??"
Kom op zeg, dit is toch te simpel. Die note was de note 7 als ik zo terug zoek. Uit 2016!! Als er een jaar gelden een note ontplofte en nu weer dan trek je de juiste vergelijking. En ja, dan was dat gegarandeerd een probleem geweest. Dit slaat als een tang op een varken wat je nu zegt. Sommige mensen en begrijpend lezen...
Naja, succes dan in ieder geval om ieder probleem met elk product te gaan noemen bij elk nieuwsbericht die over iets anders gaat ... Gaan mensen vast heel erg nuttig vinden!
Nogmaals, dat is niet wat @Ghost babel zegt. Lees het nog eens.
Wellicht voorzichtig omgaan met het kopen van Samsung SSD's.
En de onderbouwing?
De 980 pro heeft een bug in de firmware waardoor deze in "'read only" modus kan komen en daarnaast is de 990 pro in het nieuws doordat de kwaliteit heel snel achteruit gaat.
Oh maar dat gaat dus over andere ssd's, en niet deze? Dus even relevant als de exploderende Notes uit 2016 (alsin: niet).

Dat staat daar toch echt letterlijk, ik kan het nog een paar keer lezen, maar dat verandert niet wat hier staat, dat is waar wij op zitten te reageren.

Ik zie niet hoe jij er zoveel meer bij weet te verzinnen (en dan het zo arrogant hebben over "begrijpend lezen"). Hoe dan ook, nutteloze discussie dit, evenals Ghost Babels opmerkingen.
*Edit*
Verwijderd want niet meer relevant.

[Reactie gewijzigd door Dunky555 op 10 februari 2023 15:24]

Die herhaling is schijnbaar nodig omdat je die post dus niet gelezen hebt zoals ik al aanbevolen had want daar staat zowat dezelfde uitleg. Maar prima dan doe ik het zo, want de layout is niet meegenomen en dat leest niet fijn. Dit is de originele post van @Ghost babel .
Wellicht voorzichtig omgaan met het kopen van Samsung SSD's. Ik zie Samsung en WD nu als beste uit de test komen. Maar de laatste tijd komen de Samsung SSD's nou juist niet echt best in het nieuws. De 980 pro heeft een bug in de firmware waardoor deze in "'read only" modus kan komen en daarnaast is de 990 pro in het nieuws doordat de kwaliteit heel snel achteruit gaat.

Voor nu is de WD toch echt de betere keuze.

nieuws: Samsung raadt aan 980 Pro-ssd's te updaten om bug die drives read-onl...

nieuws: Samsung erkent problemen met verslechterende ssd's en werkt aan oplos...
Die eerste zin zegt alles. Hij zegt dus voorzichtig te zijn met Samsung SSD's in het algemeen en niet die 2 specifieke modellen, dat zijn gewoon de voorbeelden en onderbouwing voor zijn waarschuwing. Die dingen die jij beweert staan er gewoonweg niet.

Dus wanneer er mensen zijn die die 2 artikelen hebben gemist en aan de hand van deze review toch een Samsung SSD willen kopen, die kunnen dan die 2 artikelen even doorlezen en desnoods wat reacties. Kost ze ongeveer 15 minuten? Daaruit kunnen zij hun eigen conclusie trekken en een bewustere keuze maken. De één zal het niet zo erg vinden en de ander zal wellicht het risico niet willen lopen. Prima toch en iedereen blij.

Zoals ik eerder ook postte is dat eerste artikel op Tweakers aangepast omdat die firmware schijnbaar een jaar gelden ge-update was. Dit kun je @Ghost babel en eventueel andere niet kwalijk als ze die update op dat artikel gemist hebben. Maar dan nog speelt het zich 2 keer af in relatief korte termijn.

Daarnaast geeft hij 2 keer aan dat de problemen zich nu op dit moment afspelen. "Maar de laatste tijd..." en "Voor nu..." Vooral omdat er nu op dit moment weer een probleem voordoet maakt de waarschuwing op dit moment relevant. Dit is dus begrijpend lezen en als je het daar niet mee eens bent dat ga hiermee naar een docent Nederlands, dan hoor ik graag wat die er van vind.

Al met al vind ik het gewoon jammer dat iemand "aangevallen" wordt terwijl deze persoon gewoon simpel even een vriendelijke waarschuwing wil geven waar iedereen het zijne mee kan doen. Dit komt namelijk steeds vaker voor en is gewoon niet terecht.

Ook jij nog een prettige dag.
Hij geeft aan dat "WD voor nu toch echt de betere keuze is" terwijl zijn argumenten niet van toepassing zijn op de SSD van samsung die hij afraadt. Dat is gewoon een complete drogreden en daar ga ik op in. Die redenatie houdt gewoon geen water.
Er zijn ook WD SSD's geweest met serieuze problemen die net zo veel te maken hebben met de hier geteste WD's als de 990 pro en 980 pro met de samsung uit deze test te maken hebben.
Dus waarom de dubbele standaard?

De samsung SSD die hij afraadt is verreweg dé hardloper van samsung en wordt ook hier op het forum in zo'n beetje ieder topic in de build gezet zonder dat je er ooit nog iets van hoort. Dat model is zo widespread dat het nu ondertussen overduidelijk is dat hij robuust is.

Dus zijn advies is wat mij betreft wel vriendelijk verwoord, maar ook misleidend, ongefundeerd en eenzijdig.
Voor nu is de WD toch echt de betere keuze.
Vind ik nogal een conclusie als je kijkt waar het op gebaseerd is. "Ik zou nu geen samsung ssd kopen, want er zijn de laatste tijd wat problemen met een paar van hun modellen" is een stuk beter
Als je dat soort uitspraken gaat doen mag je er wel even een duurtest bij pakken of een andere geldige bron, maar die staan er niet bij. Er staan twee nieuws artikelen bij. Een over een bug die een jaar geleden is gepatcht en een over een probleem waar nog helemaal niet bekend van is of er uberhaupt iets ernstigs aan de hand is. Er is bekend dat de health status van de SSD's snel zakt in twee GUI applicaties. Er is nieteens bekend of die health status uberhaupt correct is.

Edit;
Hij zegt niet specifiek omdat die 2 modellen problemen hebben de rest ook slecht is, of afvalt zoals je zegt.
Als ik weer een SSD zou kopen, dan staat Samsung niet meer in mijn top 5.
Hij gebruikt de problemen van die twee modellen dus wel degelijk als een ongefundeerd vooroordeel voor alle samsung ssd's. Er staat namelijk niet
... dan staat de Samsung 990 pro niet meer in mijn top 5.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 8 februari 2023 15:14]

Hij geeft twee voorbeelden aan met firmware issues en daarmee wil hij dus waarschuwen dat er wellicht in de nabije toekomst uitkomt dat meerdere modellen problemen zouden kunnen hebben. Dat is zeker geen drogreden in mijn ogen. Of dat het een reden moet zijn om er geen te kopen is ieder voor zich, maar een drogreden, nee.
Een jaar geleden was er een probleem en nu weer. Waarom? Is Samsung aan het bezuinigen op kwaliteitscontrole? Heeft de afdeling die de firmware verzorgd het te druk? Wat het ook is maakt niet uit. Daarom de waarschuwing.
Dat model is zo widespread dat het nu ondertussen overduidelijk is dat hij robuust is.
Het is gebleken dat die dus niet zo robuust is, maakt niet uit hoeveel er verkocht of aanbevolen zijn. En wanneer een fabrikant het zelf heeft toegegeven dan gaat het waarschijnlijk ook om een noemenswaardig percentage.

Daarnaast is het een simpele reactie op een SSD review en hij zit het niet overal van de daken te schreeuwen dat je geen Samsung SSD moet kopen. Daarom is het in deze context in mijn ogen een vriendelijke waarschuwing, ook al is het misschien niet op de allerbeste, handigste en duidelijkste manier omschreven. Iets wat het overgrote deel niet doet trouwens, en waarom zou je bij zoiets simpels.

Van de twee modellen die als beste uit de test komen raadt hij dan de WD aan als "betere" keuze. Hij bedoeld hiermee dan waarschijnlijk "veiligere keuze voor nu", althans die conclusie trek ik hier uit. Niet dat deze beter is wat review of kwaliteit betreft.
"Ik zou nu geen samsung ssd kopen, want er zijn de laatste tijd wat problemen met een paar van hun modellen" is een stuk beter
Dit is dus precies wat hij daarmee wil zeggen en die conclusie trek ik ook uit zijn reactie. Dan zijn we er toch?

En iedereen kan die artikelen nalezen en zijn/haar eigen conclusies trekken.
Het is gebleken dat die dus niet zo robuust is, maakt niet uit hoeveel er verkocht of aanbevolen zijn. En wanneer een fabrikant het zelf heeft toegegeven dan gaat het waarschijnlijk ook om een noemenswaardig percentage.
Waar is dat gebleken? Ik heb het over de Samsung 980 uit de test, die hij afraadt. Niet de 980 Pro en niet de 990 Pro waar bekende problemen mee zijn momenteel. Over de Samsung 980 lees ik niets. Dit is een fundamenteel ander product dat bestaat uit andere onderdelen.

Het hele punt van de discussie is dat hij alles baseerd op zaken die niets te maken hebben met het product dat hij afraadt. Het gaat alleen over modellen van hetzelfde merk.

Komt de 980 uit de test bij dezelfde productie lijn vandaan als de 980/990 Pro? Dat wordt niet genoemd.

Ondergaat de 980 uit de test dezelfde kwaliteits controle door dezelfde partij volgens hetzelfde protocol als de 980/990 Pro? Dat wordt niet genoemd.

Is de firmware op de 980 uit de test ook maar enigzins verwant aan de firmware van de 980/990 Pro? Dat wordt niet genoemd.

Er wordt uberhaupt niet benoemd wat de link is met de Samsung 980 uit de test, behalve dat dat "ook een samsung is" Uh, oke dus het is alleen onderbuikgevoel van een vreemde?
Dit is dus precies wat hij daarmee wil zeggen en die conclusie trek ik ook uit zijn reactie. Dan zijn we er toch?
Maar het is dus ook precies niet wat er staat. En het gaat ook precies niet over de producten die hij als onderbouwing probeert te gebruiken

Maar er is geen link tussen het product in kwestie en de bronnen, behalve de merknaam. Dus wat is de waarde van de argumentatie dan? In mijn ogen niets. Daarmee is het advies ook void en daar ga ik op in.
Ik kan voor ieder merk in de pc-markt een uitschieter noemen.
NZXT: brandende riser cable
Fractal Design: Brandende fanhub
Corsair: snel overlijdende voedingen met ratelende ventilatoren
WD: SSD's die crashen onder ietwat hogere load
Crucial: Stilletjes downgraden van bestaande producten en uitbrengen onder dezelfde naam
Sandisk (ook WD): Zie crucial
EVGA: Videokaarten met oververhittende VRM dat leidt tot vroegtijdig falen
Asus: videokaarten met oververhittende VRM dat leidt tot vroegtijdig falen
Seagate: schijven met hele inconsistende levensduur
WD: WD Red schijven uitbrengen met SMR technologie, die geadverteerd worden als NAS product, maar met bosjes neervallen wanneer ze in een NAS worden gemonteerd in grotere getalen dan 2
Nvidia: de powerconnector van de 4090
AMD: de slecht ontworpen stock koeler van de 7900 die tot throttling onder normaal gebruik leidt
Intel: bendgate
Gigabyte: spontaan met een knal stervende voedingen
Be quiet!: het gebruik van fundamenteel inferieure technologie voor één voeding binnen een productlijn zonder onderscheiding in de naam
Arctic: overleidende AIO's
Enermax: overleidende AIO's
Corsair: auto update van iCue die de RGB controller de commander pro bijna brickt
Asus: foutief gesoldeerde moederborden die spontaan dimmsloten slopen.

En zo kan ik werkelijk waar eeuwig doorgaan met zinloze outliers opnoemen voor ieder merk en volgens het redenatieproces van @Ghost babel kunnen we dan dus van geen enkel product veilig iets kopen.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 8 februari 2023 16:38]

Je snapt echt niet waar ik en @Ghost babel op doelen. Zijn reactie betreft gewoon Samsung in het algemeen. Niet specifieke modellen. En als het firmware probleem bij WD SSD's was geweest dan had hij nu de WD SSD's afgeraden en aangeraden om Samsung SSD's te kopen. Zolang je dat niet inziet gaan we er niet uitkomen.

Desalnietteplus fijne dag nog.

Edit
Je moet het niet té letterlijk nemen dat WD SSD's beter zijn en het in perspectief plaatsen.

[Reactie gewijzigd door Dunky555 op 8 februari 2023 17:15]

Zijn reactie betreft gewoon Samsung in het algemeen
Zonder geldige onderbouwing. Samsung in het algemeen heeft een van de beste track records van de hele flash storage markt. Maar dat wordt allemaal genegeerd op basis van een bug die een jaar geleden gepatcht is en een bug waarvan nog nieteens duidelijk is of het meer is dan een verkeerd getalletje in crystaldiskinfo. What the fuck?
En als het firmware probleem bij WD SSD's was geweest dan had hij nu de WD SSD's afgeraden en aangeraden om Samsung SSD's te kopen.
En zoals ik al eerder heb aangegeven heeft WD in het niet al te verre verleden ook soortgelijke firmware issues gehad. nieuws: WD brengt firmware uit die bug in SN850-ssd verhelpt
Want de situatie die jij schetst bestaat gewoon niet, want de stelling die je maakt is feitelijk onjuist. Als zijn advies eerlijk was, dan had hij nu ook geen WD aangeraden op precies dezelfde gronde als bij samsung, maar dat is niet hoe het is gegaan schijnbaar

Dus nee, ik snap jullie redenatie zeker niet. Zie je de dubbele standaard dan echt niet?

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 8 februari 2023 17:26]

@Ghost babel zijn originele reactie:
Wellicht voorzichtig omgaan met het kopen van Samsung SSD's. Ik zie Samsung en WD nu als beste uit de test komen. Maar de laatste tijd komen de Samsung SSD's nou juist niet echt best in het nieuws. De 980 pro heeft een bug in de firmware waardoor deze in "'read only" modus kan komen en daarnaast is de 990 pro in het nieuws doordat de kwaliteit heel snel achteruit gaat.

Voor nu is de WD toch echt de betere keuze.

nieuws: Samsung raadt aan 980 Pro-ssd's te updaten om bug die drives read-onl...

nieuws: Samsung erkent problemen met verslechterende ssd's en werkt aan oplos...
Waar lees jij nu al die dingen die hij zogenaamd beweerd volgens jou? Die eerste zin en die laatste zin samen geeft aan dat hij gewoon een voorzichtige waarschuwing geeft voor Samsung SSD's op dit moment.
Zonder geldige onderbouwing
Hij geeft gewoon 2 recente voorbeelden waarvan Samsung het ook toegeeft. Wat wil je niet inzien?
Samsung in het algemeen heeft een van de beste track records van de hele flash storage markt. Maar dat wordt allemaal genegeerd op basis van een bug die een jaar geleden gepatcht is en een bug waarvan nog nieteens duidelijk is of het meer is dan een verkeerd getalletje in crystaldiskinfo. What the fuck?
Wat is daar de logica van? Hoe het track record in het verleden is geweest doet helemaal niets af aan de toestand op dit moment. Als er bekende problemen zijn welke de fabrikant toegeeft dan is er gegronde reden om dat product op dit moment in twijfel te trekken ongeacht wat de ernst is van het probleem is. Juist omdat de ernst niet bekend is is het een reden te meer om er voorzichtig mee om te gaan! Het is wel je data.
En zoals ik al eerder heb aangegeven heeft WD in het niet al te verre verleden ook soortgelijke firmware issues gehad. nieuws: WD brengt firmware uit die bug in SN850-ssd verhelpt
Want de situatie die jij schetst bestaat gewoon niet, want de stelling die je maakt is feitelijk onjuist. Als zijn advies eerlijk was, dan had hij nu ook geen WD aangeraden op precies dezelfde gronde als bij samsung, maar dat is niet hoe het is gegaan schijnbaar
Die bug met WD is van eind 2020. Dat doet er dus totaal niet toe wat er op dit moment gebeurd. Over 2 á 3 jaar zal hij dit advies over Samsung ook niet geven als er tegen die tijd geen problemen zijn. @Ghost babel zegt in zijn originele reactie ook "Maar de laatste tijd..." en " Voor nu...". Dat geeft heel duidelijk aan in welk tijdsbestek, context of perspectief je zit moet lezen. Wat is daar niet duidelijk aan?

Hier is dus ook totaal geen sprake van dubbele standaarden want bij WD SSD's is wederom, op dit moment, geen probleem geconstateerd.
Die boeit wel omdat zijn bron (Tweakers artikel) dat laatst heeft geplaatst en zich nu opnieuw een probleem afspeelt. WD SSD's hebben op dit moment geen probleem, daarom is het niet te vergelijken en is het geen dubbele standaard.

Ik zie nu pas de update in dat tweakers artikel dat die firmware een jaar oud is. Dat was bij het oorspronkelijke artikel niet zo geschreven. Maar goed, dat neemt niet weg dat er nu voor de tweede keer een firmware probleem is in relatief korte termijn zullen we maar zeggen. Die eerste is dan alleen niet zo recent als gedacht.
de andere is een getalletje in crystaldiskinfo dat rare dingen doet. Ik lees nergens dat de ssd’s ook daadwerkelijk kapot gaan of performanceproblemen hebben, alleen dat een aantal users ervaren dat dat getalletje gek doet en dat het samsung “onder bepaalde omstandigheden” is gelukt om het getalletje gek te laten doen.
poehpoeh, nou nou. Er is dus nog niemand daadwerkelijk data kwijt en die 990 pro is nog zo nieuw dat hij nog dik in de garantie zit. Kun je die mooi claimen op basis van een percentage in een tooltje.
Net zei je nog dat de ernst van het probleem nog niet bekend is en nu ga je het bagataliseren.Bij een week oude ssd 5% degradatie lezen wil je gewoon niet! Wat staat er over 3 weken of over 2 dagen?! Het kan niets zijn of wel, je weet het gewoon niet. Daarom de vriendelijke waarschuwing. Meer was het niet.
980 Pro’s die niet op meer dan een jaar oude firmware draaien hebben dus ook geen probleem. Dat is ook niet actueel. Dat tweakers nu post, maar zoals gewoonlijk een nogal cruciaal detail vergeet maakt het nog geen actueel probleem.
Het 2e probleem van laatst maakt het actueel natuurlijk. Niet dingen weglaten zodat het anders doet voorkomen.
Ik bagatelliseer het inderdaad ja. Want er is geen reden om dat niet te doen. Een diagnose waarde in een analyse tooltje gaat van 100 jaar 95%. Dat is ALLES.
Ja, dat doe je nadat je zelf eerst zegt dat de erns van het probleem niet duidelijk is waarbij je dus zelf aangeeft dat het 2 kanten op kan gaan wanneer het wel duidelijk wordt. En aangezien het waarschijnlijk weer, ja speculatie met als reden het eerste probleem van een jaar gelden, een firmware probleem is waarbij het op een gegeven moment wel echt fout kan gaan. Het kan gewoon verkeerde data zijn die de firmware afleest/doorgeeft en in het ergste geval flipt de controller en krijg je corrupte data op je SSD of wat dan ook. Dat weet je dus gewoon niet op dit moment, simpel zat. Dat je het nu achteraf bagatelliseert is om je argument er beter uit te laten komen.
Het is wel degelijk waar, dat je al twee jaar Samsung moet vermijden, volgens dit artikelen vele andere artikelen en desbetreffende comments.


https://www.pugetsystems....-samsung-ssd-reliability/

Een gevalletje non-censuur, keep hope!
Dit is een beetje hoe tweakers tegenwoordig werkt. Zeg je iets verkeerds over een bepaald merk en mensen gaan ineens insane reageren. Want ohh wee dat je wat negatiefs zegt. En vervolgens geven mensen hier aan dat het niks toevoegt... Het voegt zeker wat toe, maar het is niet het positieve bericht wat mensen graag willen horen.
Dit is een beetje hoe tweakers tegenwoordig werkt.
Dit is hoe het over het algemeen werkt als je een drogreden of onvolledig argument gebruikt.

Tegenover de twee modellen van samsung die jij aanhaalt als reden om samsung niet aan te raden staan letterlijk tientallen modellen van samsung die wel ontzettend betrouwbaar zijn. Die modellen hebben net zo veel te maken met de Samsung 980 uit deze test als de twee modellen die jij hier aanhaalt. Niets namelijk, behalve dat het samsungs zijn.
Toch kies je ervoor om je argument te baseren op twee outliers in plaats van op enig ander model, want dat support je argument. Ook benoem je geen soortgelijke outliers bij WD, die er wel gewoon zijn, want dat ontkracht je suggestie om WD te kopen.

Feitelijk bevat je advies geen enkele inhoudelijke onderbouwing over het model dat je afraadt en dat is best kwalijk.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 8 februari 2023 15:13]

Ja vooral als hun dat merk in hun devices hebben zitten. Fanboys achtige shit. Je kunt als fabrikant niets fout doen bij deze mensen, maar ondertussen is de waarheid keihard en anders.

@fanboys keep dreaming!
Is een persoonlijke voorkeur gekleurd door ervaring, wat niet heel erg veel toevoegt aan een discussie. Na een exploderende Note hoef ik ook nooit geen Samsung meer, maar dat staat nogal los van de SSD's.

Exact hetzelfde kan geadviseerd worden over WD, ga maar eens googlen, is vast wel eens een keer een brak product geweest en dan kan je dus hetzelfde verhaal als deze ophalen ...

Dus, niet erg nuttig, nee @Ghost babel
Exact hetzelfde kan geadviseerd worden over WD, ga maar eens googlen, is vast wel eens een keer een brak product geweest en dan kan je dus hetzelfde verhaal als deze ophalen ...
Ik denk dat je dat kan aanpassen naar elk willekeurig product, gezien er toch over elk product wel iets negatiefs te vertellen valt. Dat Samsung het met 2 modellen iets minder treft, wil nog niet zeggen dat ze als merk geheel slecht zijn. Er is een reden dat ik Samsung producten verkies boven anderen en dat heeft voornamelijk met betrouwbaarheid, functies, bouwkwaliteit (en natuurlijk persoonlijke voorkeur) te maken.

De smartphones van Samsung zijn echt goed en met name in de low to mind-end klasse zijn ze in kwaliteit flink vooruit op gegaan. Waar vroeger de Galaxy A klasse niks anders was dan een low budget telefoon zijn ze nu volwaardige smartphones met allerlei opties en functies. Dat ze een blunder hebben gemaakt bij de accu van de Note 7 (te dunne scheidingen tussen de accucellen), wou nog niet zeggen dat Samsung als geheel slecht was.

Dus om te zeggen dat alle SSD's van Samsung slecht zijn, o.b.v. de problematiek bij de 980 en 990 Pro series, vind ik te ver gaan. Ikzelf maak al 9 jaar lang gebruik van de SSD's van Samsung en tot nu toe (afkloppen), nog geen issues mee gehad. Voor wat betreft HDD's had ik altijd pech met Seagate, 8 disks in 3 jaar stuk (periode 2011 tot 2014). Sindsdien naar WD overgegaan en sindsdien geen issues mee gehad. Terwijl ik van anderen hoor dat Seagate wel goed was, heeft denk ik meer te maken uit welke batch de disks vandaan komen.

Het is met name de manier of zij het probleem erkennen en welke vervolgstappen zij gaan doen (firmware updates, terugroepactie of compensatie). Het gaat bij de meeste mensen om, om de manier dat ze geholpen worden, immers kan elke product een mankement hebben. En de mensen willen duidelijkheid hebben over welke stappen zij moeten doen om hun product weer werkend te krijgen.
Dan bedenk ik mij wel even voordat ik een nieuw model aanschaf...
De 970 serie is inmiddels gewoon een bekende kwaliteit, je weet wat je ongeveer krijgt. De slechte huidige modellen aanschaffen, lijkt me gewoon niet zo handig, nieuwe firmware of niet. Waarom dat risico nemen. Maar het maakt zeker dat ik in de toekomst niet meer zomaar het nieuwste Samsung product koop, dan kijk ik liever een half jaartje hoe betrouwbaar ze blijken te zijn.

Een tijdje wat Crucial hét merk, Samsung is dat lang geweest, maar nu op dit moment is een P2 of Samsung 990 gewoon niet zo'n goed idee, maar er zijn nog tientallen andere opties. De performance is naar mijn mening bij lange na niet zo belangrijk.
de test ging over de 980 non pro en die is al lang op de markt en veel verkocht, dus precies hetzelfde als met de 970. je weet wat je krijgt

de 980 pro en 990 pro zijn andere producten
De 970 serie is nog steeds goed en ik denk voor veel scenario's ook nog steeds prima qua snelheid.
Ik draai hem al sinds het begin, studio gebruik. Zoals je zegt nog steeds goed.
Wellicht voorzichtig omgaan met het kopen van Samsung SSD's. Ik zie Samsung en WD nu als beste uit de test komen. Maar de laatste tijd komen de Samsung SSD's nou juist niet echt best in het nieuws. De 980 pro heeft een bug in de firmware waardoor deze in "'read only" modus kan komen en daarnaast is de 990 pro in het nieuws doordat de kwaliteit heel snel achteruit gaat.

Voor nu is de WD toch echt de betere keuze.

nieuws: Samsung raadt aan 980 Pro-ssd's te updaten om bug die drives read-onl...

nieuws: Samsung erkent problemen met verslechterende ssd's en werkt aan oplos...
Het is sowieso verstandig de firmware af en toe te updaten, maar het Samsung geval was al in firmwareversie- 4B2QGXA7 verholpen
Samsung 970 Evo Plus 1TB, +- 81 euro, TLC, geheugencontroller, 1gb cache. Waarom is deze niet meegenomen in de test?Dit is op papier een zeer goede SSD, en vergelijkbaar in prijs met de andere Samsung en de WD black.
De 970 Evo Plus hebben we nog met een voorganger van de huidige testmethode getest, dus die kan ik niet 1-op-1 vergelijken. Maar hij is sowieso al lang en breed opgevolgd door de 980 (non-Pro) natuurlijk.
Maar is nog op de markt, je weet wat je krijgt, en wat als ik nu een 512 versie heb en die zou willen upgraden. Wat krijg ik er dan werkelijk voor terug? (Naar mijn mening, bijzonder weinig namelijk...)

Kijk als je gewoon niet meer dan €50 wilt uitgeven en het prima vindt om die SSD er naar een jaar of 2 uit te knikkeren, dan is een NV2 of P2 niet zo'n probleem. Maar de opties tussen de 65-90 euro gaan voor mij nog steeds op tegen de Samsung 970 serie, want ze zijn verkrijgbaar en uitontwikkeld. Gewoon goede 3D TLC, met precies dezelfde snelheden (op de verpakking) als veel nieuwere WD SN570.

Veel van de nu geteste SSDs doen niet zoveel anders dan wat er in 2018 op de markt was...
Er wordt gevraagd om liken van de video en abboneren.. dat is toch neit echt van toepassing als je vanaf tweakers.net kijkt. Tenminste per video door naar youtube om op het duimpje te klikken meh... ik zeg liever hier in de comments dat het weer een prima video is :-) prima video! :+
Haha, dankjewel! Al hebben we daar voor het YouTube-algoritme natuurlijk niet veel aan :P
Nou, dat dacht ik dus ook. Embedded kun je liken.
Ondanks dat de context natuurlijk geen twijfel laat, vind ik het vrij slordig dat mW als MW wordt geschreven.
Lekker kort maar vooral informatief filmpje! Ideaal om tijdens het werk even tussendoor te kijken als je je focus moet verleggen. Zeker na veel documentatie doorspitten haha.

Nooit geweten van de BOM, ik was altijd in de veronderstelling dat componenten altijd hetzelfde (moeten) zijn per product.
Prima benchmarks maar het kan beter.
Niemand heeft een lege schijf toch worden benchmarks op lege schijven gedaan.
Ik zou graag benchmarks zien op 25%, 50% en 75% vol.
Vooral 75% (of voller) is erg belangrijk want bij veel (goedkope) SSDs stort de performance in als de de SSD wat voller is.
Ik wacht nog steeds tot TLC 4GB SSD's goedkoper worden. Het is nu al jaren maar ze willen maar niet onder de 350 euro duiken.

Een goede prijs is pas 150-200 euro. Dan heb je er wat aan.
1 en 2TB zie je tegenwoordig veel in de aanbieding. Op 31 december was de MX500 4TB nog kort 189 euro
Jammer dat jullie de Samsung 970 EVO plus niet hebben meegenomen. De prijs en prestaties zijn nu nogenoeg gelijk met de Samsung 980 en verder heeft dit model wel DRAM wat voor mij specifiek interessanter i.v.m. simulaties laden en andere zware taken.
Laatst was er ook al een item over een goedkoop toetsenbord van de Action ofzo. Volgens mij was er toen ook wisselend op gereageerd ivm het vraagstuk hoe duurzaam dit is en of het niet penny wise pound foolish is, hetzelfde heb ik nu een beetje hierbij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee