Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Ready Or Not Review

Nog lang niet af, maar de basis is goed

12-01-2022 • 14:00

75

Multipage-opmaak

Het lijkt op SWAT

Samengevat

Ready Or Not is net in early access gegaan en nog lang niet af. De basis is echter al goed. De manier waarop de game je uitdaagt om voor een minder gewelddadige aanpak te kiezen en het gemak waarmee je solo spelend toch je team aan kunt sturen, zijn sterke kanten van de game. Aan het uiterlijk ervan is nog veel te verbeteren en de game kan ook wel wat extra maps gebruiken. Desondanks is hij nu al spannend, vooral als je met vrienden speelt.

Getest

Ready Or Not, Windows

Prijs bij publicatie: € 36,-

Bekijk product

Voor gamers lijkt het begin van 2022 een beetje op dat van 2021: er verschijnen weinig games. Dat maakt de weg vrij voor minder bekende titels. Zo prijkt bovenaan de lijst van bestverkochte games die Steam wekelijks vrijgeeft een indiegame, en dat was een jaar geleden precies zo. Toen was het Valheim, dat wekenlang de bestverkochte game zou blijven. Nu prijkt voor de tweede week op rij Ready Or Not bovenaan de lijst. Daarmee houden de overeenkomsten overigens wel op, want Ready Or Not is een heel andere game.

Ready Or Not doet - met opzet - terugdenken aan de Police Quest-serie van lang leden. Ontwikkelaar en uitgever Sierra probeerde in die games zo realistisch mogelijk het werk van een Amerikaans swat-team weer te geven. De serie ging dan ook al snel onder de naam SWAT door het leven. Je ging in de games op pad met een zwaarbewapend politieteam om gevaarlijke situaties onder controle te brengen. Het ging daarbij bijvoorbeeld om gewapende overvallen, gijzelingen en bommeldingen. De laatste game uit de serie is SWAT 4 uit 2005, hoewel daarna nog een paar games voor telefoons en de PSP verschenen. Voor de pc is er echter nooit een echte opvolger uitgebracht, al schurkte Ubisoft met sommige Rainbow Six-games dicht tegen de formule van de laatste SWAT-games aan.

Voor fans van SWAT is er echter goed nieuw. In de laatste weken van 2021 is Ready Or Not verschenen, een game die sterk geïnspireerd is door de oude Sierra-games. Helemaal klaar is de game nog niet; hij is als early access-titel te verkrijgen via Steam. De game is in ieder geval voor iedereen beschikbaar. Althans, voor iedereen die er 36 euro voor over heeft, want zoveel vraagt ontwikkelaar Void Interactive ervoor. Als je dit bedrag neerlegt, krijg je uiteindelijk ook de volledige game zodra hij klaar is. Voor de liefhebbers is er ook nog een digitale Supporter Edition, voor 108 euro. Daarvoor krijg je een extra speelbaar personage dat lid is van het FBI Hostage Rescue Team, de eerste uitbreiding van de game (zodra hij klaar is) en de soundtrack. In de eerste update van de game, die nog deze maand verschijnt, zit bovendien een extra wapen voor eigenaren van de Supporter Edition. De game zou oorspronkelijk worden uitgebracht door Team 17, maar na een meningsverschil over de inhoud is deze uitgever afgehaakt. Void Interactive brengt de game nu zelf op de markt; voorlopig alleen in een Windows-versie, via Steam.

Ready Or Not

Puur PvE

Ready Or Not is een tactische PvE-shooter waarin je het tegen computergestuurde bad guys opneemt. Dat kan alleen, maar ook in co-op. Je speelt in een team van maximaal vijf agenten. Dat kan met vier andere spelers online, maar je kunt ook solo spelen, waarbij de andere vier agenten ingevuld worden door de computer. Je kunt je collega's dan allerlei opdrachten geven. Dat is ook nodig, want goed samenwerken is essentieel in een game als Ready Or Not.

Rules of engagement

Als je de game start, kun je kiezen uit Single Player, Public Lobby en Friends Only. In dat laatste geval start je een lobby waarin je vrienden uit je Steam-lijst uit kunt nodigen. Dat kan overigens ook als je een publieke lobby start, maar dan kunnen ook onbekende spelers inloggen. Je kunt ook zelf op zoek naar een sessie die iemand anders is gestart. Ready Or Not speelt zich volledig af in het virtuele Los Suenos, dat duidelijk is geïnspireerd op Los Angeles. In de lobby van de game vind je een kaart van de stad waarop je een missie kunt kiezen. Er zijn op dit moment acht maps waar je uit kunt kiezen. Dat lijkt niet veel, maar de meeste maps zijn geschikt voor verschillende scenario's. Daar zijn er vijf van: Barricaded Suspects, Raid, Active Shooter, Bomb Threat en Hostage Rescue. Je kunt dus terug naar een bepaalde map, om daar een ander scenario te spelen.

Ready Or Not

Die scenario's zijn verschillend in moeilijkheidsgraad. Barricaded Suspects, het scenario dat in elke map speelbaar is, wordt gezien als normal. Raid en Active Shooter zijn hard, Bomb Threat is very hard en Hostage Rescue zelfs insane. Omdat het dreigingsgevaar voor je team en voor de altijd aanwezige onschuldige slachtoffers per scenario verschillend is, gelden voor elk scenario andere rules of engagement.

Voor Barricaded Suspects zijn die regels heel strikt: niet doden tenzij het leven van een agent of burger bedreigd wordt. Voor de andere scenario's zijn de regels losser, omdat het gevaar groter is. Zo rent in Active Shooter een zwaarbewapende schutter rond die zoveel mogelijk burgers probeert neer te schieten. Om hem uit te schakelen, is meer geweld toegestaan. Dat geldt al helemaal voor een scenario als Hostage Rescue, waarin een paar gijzelnemers zich met een groep slachtoffers heeft opgesloten in een grote ruimte. Aan jou de taak om de gijzeling te beëindigen en de gijzelnemers uit te schakelen, met zo min mogelijk slachtoffers onder de gegijzelden. Ga er maar aan staan.

De afrekening

Je wordt afgerekend op het naleven van de rules of engagement. Per missie heb je een stuk of drie doelen die je moet halen. Als dat gelukt is, krijg je te zien hoe je het ervan af hebt gebracht. Alle plussen en minnen worden keurig opgesomd: hoeveel burgers je in veiligheid hebt gebracht, hoeveel bewijs tegen de aanvallers je hebt verzameld en hoeveel aanvallers je hebt uitgeschakeld. Je krijgt minpunten voor zaken als friendly fire, voor burgers die gedood worden door jouw toedoen en voor traps die je af laat gaan. Vervolgens zie je het eindoordeel, in de vorm van het in de VS gebruikelijke lettersysteem. Je scoort een F als je het slecht hebt gedaan en een A als je goed hebt gepresteerd. Je kunt zelfs een S halen als je helemaal niemand hebt gedood. Helaas gebeurt in de huidige versie opvallend weinig met die beoordeling. Je kunt proberen je eigen score te verbeteren, maar dat is het wel zo'n beetje. Het zou mooi zijn als daar in de toekomst aan wordt gesleuteld.

Ready Or Not

Goede basis

Hoewel de game nog maar in early access is, heeft Void Interactive de basis van Ready Or Not goed op orde. Je kunt je Swat Officer in de lobby van de game van een gevarieerde uitrusting voorzien. Zoals het hoort, kun je niet al te veel meenemen, maar er is aardig wat te kiezen. Je kunt twee wapens meenemen, een primary en een secondary. Bij je primary wapen kun je kiezen uit een aantal assault-wapens, een paar submachine guns en wat shotguns. In die laatste categorie valt de beanbag shotgun op, een wapen waarmee je tegenstanders niet doodt, maar bewusteloos schiet. Dit wapen zit niet voor niets in je arsenaal, want de rules of engagement schrijven nu eenmaal voor dat je zo min mogelijk slachtoffers - zowel onschuldige als vijandelijke - dient te maken. Onder de assault rifles vind je daarom de TAC700, een wapen waarmee je plastic capsules met pepperspray afschiet. Bij de secondary wapens vind je een hele collectie pistolen, maar ook een taser, wederom voor de niet-dodelijke aanpak.

Ready Or Not

Daarnaast heb je nog een long tactical-apparaat. Je kunt daarbij kiezen uit hulpstukken als een battering ram of een breaching shotgun die erg handig is om deuren open te krijgen, maar veel minder effectief is tegen personen. Voor wie echt voorzichtig wil spelen is er de mirror gun, een apparaat dat je onder een deur door kunt schuiven zodat je aan de andere kant kunt kijken. Zo kun je niet alleen zien of zich daar personen ophouden, maar bijvoorbeeld ook of er een bom achter of aan de deur is bevestigd. In dat laatste geval is er gelukkig de optie om de deur op een kier te zetten, waarna je het draadje van de bom door kunt knippen. Je hebt om die reden altijd een kniptang bij je, die je niet als uitrustingsstuk hoeft te selecteren in de lobby. Je hebt ook een lockpick bij je, waarvoor hetzelfde geldt. Je kunt echter ook kiezen voor een iets minder voorzichtige aanpak en je squad met een schild uitrusten.

Daarmee is je uitrusting nog niet klaar. Je kunt kiezen uit drie soorten granaten, waarvan je vervolgens slechts acht exemplaren krijgt toebedeeld. Interessanter zijn de tactical devices waar je uit kunt kiezen. Daarbij zitten C2-explosieven die je op een deur kunt plakken, maar ook een bus pepperspray, opnieuw voor de vredelievende aanpak. Een vreemde eend in de bijt is de door wedge. Dat is een blokje dat je op de grond voor een deur kunt leggen om te voorkomen dat hij wordt opengedaan. Het is een heel simpel ding, maar de ultieme gadget voor de tactische speler. Je kunt ermee voorkomen dat vijanden onverwachts uit die ene deur komen waar je geen mannetje hebt staan.

Verwacht het onverwachte

Dat laatste is het risico dat je in Ready Or Not loopt. De levels zitten zo in elkaar dat er veel situaties zijn waarin je met je team in een ruimte staat en er verschillende deuren zijn waarachter gevaar kan schuilen. Je kunt er een of twee bewaken terwijl je een derde binnen wil vallen, maar soms zijn er meer deuren. Die kun je dan dus afsluiten met zoiets simpels als de net genoemde door wedge. Een goed voorbereid team dat bereid is voorzichtig te spelen, zorgt dat er altijd iemand is die er eentje bij zich heeft.

Tot slot kun je kleding kiezen. De mogelijkheden zijn beperkt; je kiest uit een pak en een helm, en daarbij heb je weinig opties. Wat het pak betreft, kun je kiezen uit geen bescherming, light armor en heavy armor. Bij de helmen zijn er meer opties, vooral wat gezichtsbescherming betreft. Zo kun je kiezen voor een masker dat beschermt tegen kogels, maar je kunt ook kiezen voor een bril die je beschermt tegen de flits van een flashbang. Dat is overigens ons favoriete attribuut; hij doet precies wat je verwacht, namelijk het tijdelijk verblinden van iedereen die zonder beschermende bril in een ruimte staat. Gooi een flashbang door een deur een nieuwe ruimte in en iedereen is tijdelijk uitgeschakeld zodat je zonder geweld arrestaties kunt verrichten. De flashbangs hebben een opvallend groot bereik; misschien zelfs iets te groot, maar daar klagen we niet over.

Ready Or Not

Karig aangekleed

Aan de maps is goed af te zien dat Ready Or Not nog in early access is. Op dit moment zijn acht maps speelbaar. Hopelijk worden dit er meer. Hoewel twee maps nog niet helemaal af zijn, is het ontwerp van alle maps prima. Bovendien is er genoeg variatie: van een hotel dat wordt verbouwd, tot een grote ranch, een tankstation en een grote scheepswerf. Die laatste map is onze favoriet en hij ziet er ook verreweg het beste uit. In maps als het tankstation en het hotel valt op dat er nog wel wat valt te schaven aan het uiterlijk. Veel textures ogen erg karig en ook wat de aankleding betreft is er nog veel te winnen, want de ruimtes zijn vaak kaal. Het maakt dat veel maps eerder aanvoelen als een oefenlocatie dan als een realistische omgeving. Dat hoeft de pret uiteraard niet te drukken, en daarnaast is het mooi dat de plattegrond van de maps wordt aangepast aan de spelvorm die je kiest.

Ook bij enkele details is te merken dat de game nog niet af is. Gelukkig wordt veel in de maps steeds random veranderd. Als je een map voor de tweede keer speelt, zullen onschuldige burgers en overvallers zich dus op andere plekken bevinden. Dat geldt ook voor de deur die de eerste keer op slot zat of van een bom was voorzien. Je weet niet wat je gaat aantreffen en dat is een sterk punt. Op zo'n deur die je in geval van nood open kunt duwen om te ontsnappen hoort echter geen slot te zitten dat je met je lockpick kunt openen.

Ready Or Not

Weinig variatie in tegenstanders

Het gebrek aan uiterlijk vertoon wordt nog duidelijker bij de personages in de game. Bij je eigen personage en je medespelers gaat het nog wel goed; de swat-leden zijn behoorlijk goed vormgegeven. Dat geldt echter niet voor alles wat computergestuurd is. Zowel onschuldige burgers als gewapende tegenstanders ogen opvallend ouderwets. Het is net alsof we naar tegenstanders uit een game van tien jaar terug kijken. Bovendien is het wat verwarrend dat onschuldige burgers eruit kunnen zien als gewapende bad guys, en andersom. Dat gevoel wordt nog versterkt als je iemand doodschiet. Hij valt dan neer met ragdoll physics die in 2000 al lelijk waren en die we gelukkig steeds minder vaak in games tegenkomen.

Een ander storend element is dat gearresteerde tegenstanders nogal in de weg zitten. Het is sowieso lastig dat je personen enkel van achteren van een tie-wrap of handboeien kunt voorzien. Het gebeurt vaak genoeg dat iemand met zijn of haar rug vlak voor een muur zit en je dus bijna niet bij zijn of haar handen kunt. We kunnen ons van SWAT 4 herinneren dat het daar toch echt een stuk makkelijker ging. In die game kon je gearresteerde mensen bovendien verplaatsen, een mogelijkheid die hier ontbreekt. Dat is lastig als iemand op zijn knieën vlak voor een deur of zelfs in een deuropening zit. Vooral als je solo speelt, hebben je maten daar last van. Jammer, want Void Interactive maakt gebruik van Unreal Engine 4 en daar kan toch echt meer mee. Desondanks laat een geconcentreerde swat-agent zich door zoiets wellicht niet afleiden.
Het is overigens wel mooi dat arrestanten pas echt onder controle zijn gebracht als ze handboeien om hebben. Daarvoor kan er nog van alles gebeuren. Je moet dus niet vreemd opkijken als iemand die op zijn knieën zit ineens een geweer van de grond pakt en op je gaat schieten.

Ready Or Not

Solo gaat goed

Dat de basis van de game wel degelijk in orde is, blijkt ook als je solo gaat spelen. Dat laatste is aan te raden om de game te leren kennen. Void Interactive heeft er vooral voor gezorgd dat de besturing van je vier teamgenoten goed in elkaar steekt. Die vier leden zijn standaard verdeeld in duo's: het Red Team en het Blue Team. De besturing van je collega's is volledig gekoppeld aan je muiswiel. Als je dat indrukt, zie je diverse opties. Je kunt je team opdracht geven rugdekking te geven of juist naar voren op te trekken. Veel belangrijker zijn echter de opties die je hebt bij een deur. Je kunt je team opdracht geven zich rond een deur op te stellen en te controleren of hij op slot zit. Je kunt los daarvan aangeven dat je team een tactisch wapen als de mirror gun moet gebruiken. Mocht blijken dat de deur van een bom is voorzien, dan kun je vragen die te ontmantelen.

Als de deur is gecontroleerd en veilig werd bevonden, kun je opdracht geven de ruimte binnen te vallen. Dat kan desnoods met de inzet van een flashbang of een ander hulpmiddel. De inhoud van het menu is afhankelijk van de situatie. Sta je dichtbij een deur, dan krijg je opties die daarop zijn gericht. Sta je er verder vanaf, dan krijg je andere opties. De opties die je krijgt voorgeschoteld, zijn niet echt spraakmakend, maar het gemak waarmee je ze uit kunt delen, is erg prettig. Het wordt nog mooier, want met een draai aan je muiswiel kun je het Red Team en het Blue Team los van elkaar selecteren en apart opdrachten geven. Je kunt de opdrachten aan beide teams ook nog heel simpel synchroniseren, zodat ze bijvoorbeeld een ruimte vanaf twee kanten precies op hetzelfde moment binnenvallen. Dit soort opties maakt Ready Or Not tot een spannende game, ook als je alleen speelt.

Ready Or Not

Discipline

Als je solo speelt, leer je dat discipline van het grootste belang is voor een swat-team, en daarmee ook in Ready Or Not. Je leert dat je altijd vaste patronen moet volgen: elke deur controleren, altijd op dezelfde manier een kamer binnenvallen en altijd op dezelfde manier ruimtes verkennen. Vaste patronen maken dat je elke situatie het hoofd kunt bieden.

Overigens ben je daarbij redelijk beperkt in je bewegingsvrijheid. Net als de computergestuurde leden van je team kun je alleen behoedzaam voortbewegen. Je kunt niet rennen, springen of klimmen. Met de knop die doorgaans gereserveerd is voor rennen, sluip je nu juist nog langzamer. Zo hoort het natuurlijk ook in een game als Ready Or Not, al zijn er situaties waarin de mogelijkheid om een beetje te rennen welkom was geweest. Dat is vooral zo bij de scenario's Bomb Threat en Active Killer, waarbij snel handelen van belang is voor het slagen van je missie.

De kunstmatige intelligentie van je computergestuurde collega's is over het algemeen opvallend goed. Het gaat alleen vaak fout in kleine ruimtes, zoals je ze vooral in het level met de boerderij veel zult aantreffen. In dergelijke ruimtes lopen de heren elkaar en jou in de weg en zul je ze langzaam voor je uit moeten duwen om verder te komen. Dit is een euvel waar meer games last van hebben.

Ready Or Not

Samen is nog veel leuker

Dat de besturing zo goed is als je solo speelt, is natuurlijk leuk. De game komt echter pas echt tot zijn recht als je co-op speelt. Met twee, drie of vier andere spelers wordt het daadwerkelijk spannend. In dat geval heb je opeens niets meer aan dat handige muiswiel en zul je met je medespelers moeten overleggen en vooral de discipline erin moet rammen die nodig is om het onverwachte van Ready Or Not het hoofd te bieden. Ga je zonder overleg en discipline een level in, dan zul je verrast worden. Die ene deur waarbij je de vaste procedure loslaat, is prompt van een bom voorzien of er staat een gewapende tegenstander achter die met scherp schiet. Ondanks je uitrusting ben je opvallend kwetsbaar en snel dood. Ook daarbij geldt uiteraard dat dit precies is wat mag verwachten in een dergelijke game.

Communicatie met je menselijk teamleden is wat Ready Or Not de moeite waard maakt. Het is een game waarin overleg en discipline lonen. Dat niet alleen, het is misschien nog wel meer een game die uitnodigt om jezelf uit te dagen. Een groot deel van de lol zit in de voorbereiding: hoe willen we dit spelen? Je kunt gaan voor de zwaarste uitrusting en de zwaarste wapens, maar het is wellicht leuker om dat juist niet te doen. De game beloont je daar ook voor in de scoretabel aan het einde van een missie. Durf je het aan om enkel met pistolen te spelen? Of misschien zelfs enkel met niet-dodelijke wapens als de taser, pepperspray en de beanbag shotgun? En heeft iemand een door wedge bij zich? Het zijn beslissingen die je vooraf met je teamgenoten neemt. Vervolgens moet je tijdens de missie de broodnodige discipline opbrengen om steeds opnieuw de vaste patronen aan te houden.

Ready Or Not

Conclusie

Ready Or Not is typisch een game in early acces, gemaakt door een kleine studio. De game is - of lijkt - nog lang niet af. Er zijn nog weinig maps, hoewel de meeste in verschillende scenario's speelbaar zijn en het zeer de moeite loont om maps opnieuw te spelen. Ready Or Not is een game waarin je levels moet leren kennen, hoezeer de opstelling van tegenstanders en blokkades per doorloop ook van elkaar verschilt. Ook grafisch lijkt de game nog lang niet af. De levels zijn op zich goed ontworpen, maar de aankleding is wel erg karig. De personages die je in de levels treft, zijn erg matig vormgegeven. Ze lijken erg op elkaar, hebben veel last van clipping, en de ragdoll physics geven de game iets ouderwets. Met Unreal Engine 4 als basis moet dat toch veel beter kunnen. Het is te hopen dat de makers de graphics nog verbeteren.

Gelukkig is de basis van de game prima. De besturing is goed, waarbij vooral opvalt dat je zo makkelijk je teamgenoten kunt dirigeren als je solo speelt. Ook de vele wapens zitten prima in elkaar, van het geluid tot de actie. Ze zijn vooral goed gekozen, met precies de juiste variatie. Dat geldt voor de zware categorie, maar nog meer voor de niet-dodelijke categorie. Ready Or Not daagt je uit met minder dodelijke wapens te spelen, geeft je daar de hulpmiddelen voor en beloont je er bovendien voor.

Ready Or Not is bovendien een game die erg veel discipline vraagt van spelers en je ook op die manier uitdaagt. Alleen een zeer gedisciplineerd team kan zonder al te veel slachtoffers een situatie onder controle brengen. Om dat te bereiken, is het cruciaal om vooraf zeer zorgvuldig de juiste uitrusting te kiezen en onderweg optimaal samen te werken. Het is precies wat Ready Or Not de moeite waard maakt. Desondanks hopen we stiekem wel op wat meer polish. Bovendien is de prijs voor een game in deze staat aan de hoge kant, wat helemaal geldt voor de Supporter-versie. Toch kun je er, zeker met wat vrienden, ook nu al uren plezier van hebben.

Ready Or NotReady Or NotReady Or NotReady Or NotReady Or NotReady Or NotReady Or NotReady Or NotReady Or NotReady Or NotReady Or NotReady Or NotReady Or NotReady Or Not

Reacties (75)

75
72
38
5
1
17
Wijzig sortering
Als grote fan van de Swat series en de oude Rainbow Six, heb ik dit project vanaf dag één ondersteund. Ergens in de zomer van 2019 kreeg ik de eerste build voorgeschoteld onder NDA. Het was een ruwe alpha versie en bevatte veel bugs en problemen, maar de core gameplay gaf mij degelijk het Swat gevoel. Maar opeens ging de ontwikkelaar richten op PvP en hadden ze zelfs PvE uit het spel gehaald. Ik ging me hierdoor zorgen maken dat de ontwikkelaar opeens een ander weg ging inslaan. Even later verliet een "bekende" persoon de ontwikkelaar die bekend stond om bekende mods in Swat 4.

Sinds dien heb ik het spel niet meer aangeraakt tot sinds kort toen ik hoorde dat de beta eraan ging komen. Meteen gedownload en opgestart en ik kan je vertellen dat het spel héél véél verbeterd is tegenover de vroegere builds. AI is verbeterd, het schieten voelt beter aan, animaties zien er beter uit, betere performance etc. PvE en CO-OP was eindelijk ook weer terug.

Ze hebben nieuwe levels erin geduwd en de levels die erin zaten hebben ze een complete revisie gegeven.

In de vroegere builds heb ik ook levels gespeeld die er nu niet meer inzitten. Één level was een discotheek/club met allemaal lijken op de grond, dit liet mij denken aan een reeks aanslagen van de afgelopen jaren. De ontwikkelaar wil ook graag een school als level uitbrengen maar de uitgever Team17 ziet dit niet zitten en heeft afscheid genomen van VOID Interactive.

VOID Interactive wil een zo realistisch mogelijke game neerzetten om te laten zien wat SWAT operators allemaal meemaken in hun carrière, en daar horen scholen en kinderen ook bij volgens de ontwikkelaar.

In het begin van de ontwikkeling heeft de ontwikkelaar naar buiten gebracht dat ze ook een "realistische" gore systeem willen implementeren. Bijv. bloed wat uit een kogelschotwond spuit, halfopen gespleten hoofden, mensen die stikken op bloed etc. Sommige van deze dingen zitten al in het spel.

Een verdachte begon op mij te schieten, dus ik schoot terug en raakte hem in zijn borst. Ik heb een halve minuut moeten luisteren hoe de verdachte aan het stikken was op zijn eigen bloed. Dit heb ik nog nooit meegemaakt in een spel.

Maar er zitten ook "leukere" dingen in het spel, zo gaf een gijzelaar zich over en wees waar een verdachte zat verstopt.

Kan ik dit spel aan iedereen aanraden? Nee, maar hou je van realistische tactische shooters met vooral room clearing, dan kan ik dit spel zéér zeker aanraden. De ontwikkelaar wil het spel ook "schokkend" en "emotioneel" gaan maken. Ben je een gevoelige persoon voor dit soort dingen, dan kan ik het ook niet aanraden. Op dit moment valt het nog reuze mee, maar hou er rekening mee dat het spel in de toekomst heftiger kan zijn.

Misschien kan het Soldiers of Fortune 2 gaan evenaren, nog altijd is dit één van de shooters die een realistisch gore systeem heeft. Het was dan ook niet bedoeld voor iedereen.

Op hun Instragram kan je ook veel dingen terug vinden, waaronder het gore systeem.
https://www.instagram.com...m_source=ig_web_copy_link

[Reactie gewijzigd door Toonen1988 op 22 juli 2024 15:42]

Heb deze game ook al een tijd geleden opgepikt en helaas is door alle problemen met uitgever en het team enzo de game nog niet zo ver gevorderd als ik had willen zien.

De titel is nu speelbaar, maar buiten de meest hardcore fans van het genre zou ik dit voor de Early prijs nog steeds niet echt kunnen aanraden.

Weinig variatie is ergens nog te snappen. Veelal zijn situaties waarop dit soort politie eenheden worden afgestuurd ook gewoon burgers met wapens (aka criminelen) en niet militia of terroristen, dan komt er vaak een zwaardere eenheid bij. Het is dus wel te begrijpen. En omdat het politie is ligt het tempo wat lager, ook begrijpelijk.

Maar waar ik meer problemen mee heb om van deze titel te kunnen genieten is hoe stroperig je eigen team werkt en hoe traag de acties van alle personages plaats vinden. Een lege kamer zuiveren en je team daar correct doorheen laten bewegen is gewoon teveel werk. Je team denkt totaal niet voor zichzelf. Natuurlijk zullen ze nooit de "actief werk zoeken" houding aannemen van de echte getrainde prof, maar de AI is nu wel heel erg passief en gedraagt zich gewoon niet correct.

Normaal heb je als team, ook al is het een groep amateurs op een paintbal / airsoft veld genoeg aan simpele gebaren of enkele woorden. Het stacken, clearen en gereed maken van je team is nu gewoon echt zo traag dat het de game saai maakt. Als je als stack klaar gaat staan, doe je dat zodat je direct klaar bent voor actie. Maar nu geef je een order en duurt het soms nog steeds 10 seconden voordat iemand een voet door de deur zet. Netjes van voor het frame inventariseren doet de AI niet. En ze staan in de weg als je dat wel doet. Ze lopen willekeurig door de ruimte, doen er erg lang over om burgers handboeien om te doen, melden niet dat explosieven of tegenstanders zien en gaan soms blind door ramen twee kamers verder schieten.

Voor een game die over tactische invallen gaat, is je AI team een blok aan je been en serieus tempo verlagend. Je moet ze echt door het level heen slepen en gemiddeld sta je 5 minuten of meer te wachten tot ze tot actie overgaan. Het twee deuren tegelijk in laten vallen met het queue systeem is al helemaal veel werk. Je zou kunnen zeggen dat je als speler meer ruimte krijgt op deze manier om te spelen zoals je wilt, maar je krijgt die vrijheid op een vreemde plaats waar het weinig uitmaakt.

Zou het niet zo erg vinden als het voorlopig bij weinig maps en vijanden en wapens blijft. Dat maakt deze game niet, ik wil een betere sim ervaring door een meer capabel team en betere commando opties ingame. Op het moment is het een betere ervaring als je vanaf het begin "gold" met rust laat en met enkel red of blue op stap gaat, dus je halve AI team. Beetje absurd natuurlijk.
Klopt helemaal, maar ze zijn wel een verademing vergeleken met de Siege spelers die opeens op RoN gesprongen zijn. 9 van de 10 potjes is een drama als je online speelt. Maar als je dan een Swat 3 veteraan tegenkomt, dat is zo lekker. Mijn Steam vrienden lijst is de laatste tijd goed aangevuld, echt genieten weer.
Het minpunt van "Vrij duur" zou ik snappen als de opgegeven prijs alleen voor de early access is en je daarna alsnog voor het volledige spel moet betalen, maar dat is toch niet het geval? En dan is €36 toch niet veel voor een spel?
Dan ga je er wel vanuit dat het spel ooit af komt en tzt niet de prijs verhoogd wordt. En beiden zijn geenszins zekerheden, als je ziet hoe andere ontwikkelaars dat doen. 36 euro voor een belofte van een game is wel aardig wat, vooral omdat de game nog best wel beperkt is, en waar vergelijkbare early-accesstitels voor minder verkocht worden. Maar tegelijk vind ik de 36 euro meer dan waard.

[Reactie gewijzigd door SirRosencrantz op 22 juli 2024 15:42]

Je bedoelt geenszins. Gezien de naam van het spel kun je dan wel eens gelijk hebben, or not.
Ja ik was met drie dingen tegelijk bezig haha, thanks.
Vrij duur voor wat het nu is. Wat het nog moet worden valt te bezien. Sommige early access games komen nooit af, of worden als 1.0 uitgebracht om er maar van af te zijn.
Voor een game als COD betaal je makkelijk 80 euro om early access te krijgen en die is jaren na release nog steeds niet af en vol bugs... dus dan valt dit toch best mee :-)
Ja en dat is 1 van de domste dingen die gebeuren. (Of was je je /sarcasm vergeten? :P )
Wreckfest is mijn beste early access game ooit, die een volledige game is geworden. Ik hem er een paar zoals Hell let Lose, Comanche en deze zal daar ook aan worden toegevoegd.

Doet me denken aan idd de oude swat games, maar ook zeker aan de oude rainbowsix games ( lees Tom Clancy's Rainbow Six 3: Raven Shield), helemaal kapot gespeeld.
Het gaat ook zeker vaak goed. Ik heb goede ervaringen met games als Kerbal Space Program, Foundation, Timberborn en Dyson Sphere Program. De laatste drie zijn nog niet af, maar in early access gewoon leuk genoeg om het geld waard te zijn.
Ik ben best geïnteresseerd in het spel en had gehoopt op een holiday sale op Steam, maar helaas ...
Vind persoonlijk 36€ ook te duur voor een shooter die maar 'karig aangekleed' is, je kan immers nooit met zekerheid zeggen of er meer komt. Voor hetzelfde geld gooien ze morgen de handdoek in de ring en zit je daar met een paar maps en halfbakken NPC's.

Destijds heb ik Squad gekocht in early access voor 20€, er zat toen al veel meer in dat spel dan wat nu in Ready Or Not zit. Ook waren de maps gemakkelijk een 100 keer zo groot.

Ik wacht nog even af dus.
Het spel is voor een niche-markt, daarom is het wat duurder, denk ik.
Ik heb het direct gekocht een tijdje terug, ik zie het als investering. Ik wil graag een opvolger van Swat 3 dus dan neem ik deze gok maar gewoon.
Ik heb het even geprobeerd maar ga het verder ook niet spelen totdat hij gewoon uitkomt en ik hoop dat mijn investering nu eraan bijdraagt dat het af komt.
Dat valt niet generiek te beantwoorden. Ik heb 60 euro betaald voor games waar ik uiteindelijk 4 uur in gestopt heb en ik heb 15 euro betaald voor games waar ik tot op heden 2600 uur in heb gestopt.

Wat is nu een eerlijke prijs voor een game he?
Eens; ik heb BF2042 op de PS4 gekocht voor 60,- wat een deceptie is dat zeg. Ook BF4 gekocht voor PS4 a 7,- in de uitverkoop en daar heb ik toch al de nodige uren in verloren.
Via via gehoord van mensen die de officiële Discord nauwer volgen (dus misschien maar beschouwen als gerucht), maar blijkbaar was het de bedoeling om de huidige prijs te hanteren voor pre-release, een prijsverhoging voor early access, en nogmaals een prijsverhoging voor launch. De prijsverhoging voor early access laat blijkbaar op zich wachten omdat ze vroeger op early access lanceerden dan ze eigenlijk zouden willen (Steam heeft een limiet op hoeveel keys ze kunnen uitgeven blijkbaar, en ze hebben het geld nodig voor development).
Niet gelezen, maar ik kan het wel aanbevelen. Ik heb de hele feestdagen enthusiast gespeeld (en geleden en gevloekt, en dat lukken maar heel weinig spelen)
Ik kreeg vrijwel gelijk weer het oude vertrouwde SWAT 4 gevoel. Maar gut, wat is het soms moeilijk. De ene AI heeft het IQ van een boterletter en de andere AI is weer een soort superman die met 4 schoten je hele team neermaait.

Maar ik had direct het oude vertrouwde SWAT 4 gevoel :)
Graag iets meer details over de gameplay, soepel of niet, hoeveel missies, wordt weer goed op commando's gereageerd. Wat kan er allemaal kapot worden geschoten etc.
Ik had het Swat 3-gevoel, een stuk beter dan het Swat 4-gevoel.
Als je beide games kent, beantwoordt dit misschien je vraag.

Verder is het early access, dus nog niet veel missies nee.
Voor wat betreft dingen kapotschieten: geen idee, want ik schiet niet op dingen. Dit is SWAT met nadruk op realisme. Dus ik heb geen dingen kapot proberen te schieten. We gaan zo onopvallend en stil mogelijk erin :-)

[Reactie gewijzigd door vrow op 22 juli 2024 15:42]

Och, SWAT3. "As an element... Breach, bang and clear, go when ready!" Deze gaat zeker op het verlanglijstje, daar Rainbow Six: Siege wat mij betreft veel te wensen liet voor een serieuzere SWAT ervaring.
Lijden en vloeken is echt niet zo moeilijk in deze tijd hoor. Pak een willekeurige titel van EA, bethesda, activision...
Lijkt dit op police quest? :?

Niet op de games die ik ooit met die naam heb gespeeld (maar dat is ook heel lang geleden).
SWAT 3 en 4 zijn min of meer delen uit de Police Quest serie. Hoe het precies zit weet ik niet, maar SWAT is wel uit PQ ontstaan. :)
Nou, PQ Swat en Swat 2 heetten zo, waarbij PQ Swat 1 een FMV-game was en PQ Swat 2 meer een X-Com-achtige game was.
Vanaf Swat 3 hebben ze ‘Police Quest’ laten vallen.
Swat 3 is gemaakt met hulp van de LAPD en had ook een licentie, daarom is die game ook 99% realistisch.
Swat 4 is een heel ander spel en misschien maar 60% realistisch.
En dan bedoel ik vooral de manier van aanpakken, de beschikbare wapens en uitrusting et cetera. De AI laat ik buiten beschouwing.

Swat 4 was bij de fans dan ook veel minder populair dan Swat 3. Ondanks de wat gedateerde graphics, is dat nog altijd dé game om te spelen. Het is nog steeds spannend en de AI is echt goed. Verder zijn er vele maps beschikbaar en ook een HD-patch en dergelijke waardoor het ook op moderne schermen er nog best uitziet.
RoN moet voor mij nog een beetje beter worden. De AI doet vaak niet wat je zegt (hoewel ze het wel proberen maar dan lukt het niet ofzo) en de tegenstanders zijn verschrikkelijk moeilijk. Ik heb 1 missie geprobeerd en die kan ik niet halen. Heb Swat 3 ook op Hard uit kunnen spelen. Maar de vijand lijkt hier vaak door de muur te schieten of iets dergelijks. Dan liggen mijn collega’s en ik allemaal opeens op de grond en heeft niemand dus terug kunnen schieten :-)
Maar verder ziet het er allemaal prima uit al en lijkt het een waardige opvolger van Swat 3 te worden!
Maar voor Police Quest Swat had je ook gewoon Police Quest, wat een adventure game was. Aan dat spel moest ik dus ook als eerste denken bij het lezen van Police Quest, terwijl dat spel toch heel weinig met dit spel te maken heeft: https://www.youtube.com/watch?v=hCgFYW1--JI
Dat is precies wat ik ook dacht... police quest waren point&click adventures toch? Dit is een FPS simulatie.
Inderdaad, van de makers van de leisure suit larry, space quest en kings quest games, allemaal met dezelfde engine.
Inderdaad. Ik had ook geen idee dat SWAT4 (waar ik zeer goede herinneringen aan heb) deel uitmaakte van de Police Quest serie.

De Police Quest die ik als ventje speelde zag er uit als volgt:

https://www.abandonwaredo...creens/policequest1-2.jpg

... toch een tikkeltje anders dan Ready or Not :D.
Weet iemand toevallig nog een tweakers discord kanaal waar je met anderen Ready or Not kan spelen?
Het kanaal heet ready or not

Heeft zo'n 27000 actieve leden
Zie je daar.

Wel heel veel uit de VS

https://discord.gg/zX48Y987

[Reactie gewijzigd door jqv op 22 juli 2024 15:42]

Ik speel dit nu iets meer dan een week en het is echt wel tof hoor. Heel veel herkenbare zaken uit SWAT 4 maar dan in een moderne game.

Af en toe zwaar frustrerend maar dat maakt het plezier bij een succesvolle missie alleen maar groter.

Wat mij betreft moet vooral de a.i. nog flink onder handen worden genomen. Vijanden reageren vaak als een soort super mens als je een deur opent. Je teamgenoten daarentegen kunnen erg in de weg lopen en laten zich in sommige gevallen een voor een neer maaien.
SWAT 4 was ook zwaar frustrerend roepen tegen de AI en de AI die niet luisterde (100 score halen is moeilijk), maar gelukkig wel af en dankzij de modding community nu nog meer af dan ooit, zelf de gold edition gekocht bij GOG, gooi er de vrij recente SWAT Elite forces mod op en je krijgt een aanzienlijk betere game, betere AI, meer loadout wapens en options, ontbrekende audio, meer uitgebreide game settings en zelf meer dan 4 spelers co op.
Als ik het zo lees en de screenshots zie, sluit ik me geheel bij de titel van het artikel aan. Er is nog wel wat te polijsten, maar in de basis inderdaad een prima spel waar je veel lol aan kunt beleven. Heb 'm in ieder geval toegevoegd aan de watch list :)
De combinatie van de woorden "review" en "nog lang niet af" doet mij eigenlijk meteen al afhaken. Het kan dan 'Early access' zijn (a.k.a. betaalde betatest a.k.a. we zijn nog niet klaar maar hebben geld nodig), maar dan hebben we het toch over een preview?

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 22 juli 2024 15:42]

Wat mij betreft zijn early access games altijd een preview. Maar zelfs dat klinkt soms teveel, het is meer een kijkje nemen in de keuken en even uit de pan proeven, in plaats van een plaatje van hoe het er uiteindelijk op het bord uit zou moeten zien.
Nee hoor, juist het tegenovergestelde; Als ze jouw geld aannemen, is het een review waardig. Als het een gratis demo was, dan zou ik het eens zijn met jou en stellen dat een review voorbarig is, maar dat is hier niet het geval.
Een review van de preview...
Maar je hebt gelijk, dit is natuurlijk niet een eindoordeel van een finished product.
Je kan een 'review' hebben van een product dat beschikbaar is in de huidige staat. Dat moet een product dan ook (hard) beoordelen op wat er nu beschikbaar is, en niet wat er beloofd wordt.

De term 'review' zou ik dus zien als terecht, maar je hebt wel gelijk dat als het product 'nog lang niet af is', dat dat geen reclame is. :P
Dat dacht ik ook al en je hebt het torr verwoord.

Het is een product dat nog niet klaar is. Dit is een eerste indruk van wat een mooi eindproduct kan worden.

Een preview dus
maar dan hebben we het toch over een preview?
Daar ben ik het niet mee eens: Ze nemen mijn geld aan, ik wil reviews zien.

Ik heb zelf nog bij een game-studio gewerkt dat zich ook opzettelijk achter het label 'Early access' verstopte terwijl het gewoon geld binnen harkte, en dit soort media-manipulatie moet echt stoppen.
Als je de game op steam beschikbaar stelt voor geld, ook al is het early access, dan is het mijn inziens gewoon review waardig. Zet er dan maar als kanttekening bij dat het Early Access is.

ot: wel netjes dat ze gewoon hun eigen ding wilden doen en dus Team 17 maar aan de kant hebben geschoven.
Een preview is voor mij het bekijken van een product voordat het publiekelijk beschikbaar is. Terwijl een review juist wel beschikbaar is. Je kan deze Early Access al krijgen, dus zou ik het een review willen noemen.

Mijn kritiek zou eerder zijn op dat het niet snel duidelijk is dat het om een Early Access titel gaat. In de samenvatting gaat dit uitstekend (direct eerste zin bij de naam). Maar in de titel mis ik het ("Review - Ready Or Not - Nog lang niet af, maar de basis is goed"), dat had best "Review - Ready Or Not Early Access - ...." kunnen zijn. Daarnaast staat het ook wel wat dieper in het artikel (derde alinea, zin 2).

De informatie lijkt me namelijk belangrijk. Zowel voor de 'ik koop geen Early Access'-mensen, als om de samenvatting 'nog lang niet af', in context te plaatsen.
Heeft nog wat aandacht nodig maar eindelijk weer het echte SWAT 4 gevoel. Heeft zeker potentie.
Zelf nog niet gespeeld, maar wat kan er volgens jou nog beter?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.