De Philips 806 is een oled-uhd-tv die draait op Android TV van Google. De tv is voorzien van twee HDMI 2.1-ingangen en kan dus 4k-beelden met 120fps weergeven. Ook is er ondersteuning voor variabele framerates en is de inputlag prima in orde. Het toestel levert een schitterend beeld en ondersteunt alle hdr-formaten. Het heeft een goed geluid en biedt daarbij ondersteuning voor alle belangrijke audiocodecs. Als kers op de taart heeft deze tv ook nog eens vierzijdig Ambilight en een afstandsbediening met toetsverlichting.
Het is alweer vijftien jaar geleden dat de vierzijdige variant van Ambilight in de verkoop ging. Televisies die zijn uitgerust met Ambilight hebben aan de achterkant rgb-verlichting die de muur achter het toestel laat meekleuren met het beeld. Hoewel er tegenwoordig velerlei alternatieven voor het systeem te krijgen zijn, is Ambilight goed beschermd door middel van patenten, waardoor het af fabriek alleen op Philips-televisies te krijgen is.
De Philips-televisie in deze review, de OLED 806, heeft een zeer rijke uitrusting. Zoals de naam al doet vermoeden, is hij uitgerust met een oledpaneel afkomstig van LG Display. Doordat hij over de vierzijdige variant van Ambilight beschikt, wordt ook de muur onder het scherm verlicht als je hem aan de muur ophangt. Uiteraard kan deze tv ook prima op een meubel worden geplaatst en daarbij kun je zelf kiezen of je liever donkere of lichte voetjes onder het scherm wilt zien. De pootjes zijn namelijk omgekeerd te monteren en zijn aan de voor- en achterkant verschillend afgewerkt.
De 806 kan alle hdr-formaten weergeven die ertoe doen, en heeft naast ondersteuning voor Dolby Atmos-geluid ook de mogelijkheid om DTS-geluid weer te geven. Dat lijkt op zich logisch in deze prijsklasse, maar de andere grote fabrikanten willen nog weleens besparen op licentiekosten door sommige beeld- en geluidformaten achterwege te laten.
De tv wordt geleverd met een afstandsbediening die is voorzien van microfoon en toetsverlichting voor in het donker, en die aan de achterkant is afgewerkt met leer. De 806 draait op Android TV van Google en is verkrijgbaar in vier beeldmaten van 48 tot 77 inch. Voor deze review bekeken we de kleinste maat, die op het moment van schrijven voor zo'n 1290 euro in de Pricewatch te vinden is.
Uiterlijk en aansluitingen
Oledtelevisies van verschillende fabrikanten lijken vaak sterk op elkaar. Dit komt doordat de panelen allemaal bij LG Display worden ingekocht en compleet met metalen achterkant worden aangeleverd voor assemblage. Ook de Philips 806 vertoont aan de voorkant grote gelijkenissen met de modellen van LG. Rond het beeldpaneel zitten smalle, zwarte bezels waaromheen een metalen rand zit die doorloopt naar de achterkant. Als je de televisie aan de muur bevestigt, is er zelfs geen merklogo op de voorkant te vinden.
Het enige wat deze Philips op designgebied van de concurrentie onderscheidt, zijn de voetjes waarop de tv staat. Deze zijn tweekleurig uitgevoerd en kunnen 180 graden gedraaid worden gemonteerd. Daardoor heb je de keuze of het stuk van de voetjes dat aan de voorkant zichtbaar is, verchroomd of donker is afgewerkt. Een van de voetjes is voorzien van twee Philips-logo's, waardoor er altijd een logo aan de voorkant zichtbaar is, tenzij je de tv ophangt.
Aan de achterkant is deze tv eigenlijk beter te herkennen als een Philips, doordat hij is voorzien van Ambilight. Rondom de behuizing zitten achter op de behuizing rgb-leds die de muur achter de tv kunnen verlichten. Hierdoor kun je de muur laten meekleuren met het beeld, maar desgewenst kun je de leds ook op het geluid laten reageren of in een kleur naar keuze laten schijnen. Ook is er een koppeling mogelijk tussen de tv en Philips Hue-lampen.
Aansluitingen
De meeste aansluitingen zijn verstopt achter een klep aan de achterkant. In de klep zit een uitsparing, zodat je hem kunt terugplaatsen om de achterkant mooi af te werken. Dit werkt overigens alleen goed als je niet te veel kabels aansluit en de aansluitingen aan de zijkant niet gebruikt. De enige aansluiting die niet achter de klep zit, is die voor het netsnoer. Je krijgt een lang exemplaar van tweeënhalve meter meegeleverd. Het is voorzien van een haakse stekker, wel zo handig bij muurmontage.
Alle aansluitingen, behalve die voor het netsnoer, zijn onder een hoek van negentig graden gemonteerd, waardoor de stekkers niet in de weg zitten bij het ophangen aan de muur. Onderaan treffen we de volgende aansluitingen: Toslink-optisch-digitale audio uit, netwerk, satelliet, antenne, twee van de vier HDMI-aansluitingen en een van de drie USB-aansluitingen. Alle HDMI-poorten zijn voorzien van een audio return channel, maar alleen HDMI-poort 2 is ook voorzien van enhanced arc, waarmee geluid met een hogere bitrate naar een aangesloten audiosysteem kan worden gestuurd.
Aan de zijkant zitten bovenaan een CI+-slot, een 3,5mm-koptelefoonaansluiting die ook als analoge audio-uitgang kan dienen en twee van de drie USB-aansluitingen. Een daarvan is geschikt voor High Speed, oftewel 480Mbit/s-USB 2.0. Onderaan zitten twee van de vier HDMI-aansluitingen. Alleen HDMI-poorten 1 en 2 zijn geschikt voor 4k-beelden met maximaal 120fps, 3 en 4 gaan tot maximaal 60fps. Aan de zijkant zit ook een seriële aansluiting, maar deze is uitsluitend bedoeld voor servicetoepassingen.
Android TV en afstandsbediening
De Philips 806 draait op Android TV, versie 10 (Q), van Google. Helaas is het gebruikelijk dat televisiefabrikanten, zelfs in dure modellen, gebruikmaken van goedkope socs. In dit geval is gebruikgemaakt van een MediaTek mt5895. Deze is voorzien van 3GB werkgeheugen en vier Arm Cortex A73-cpu-cores die op maximaal 1,8GHz draaien. Ook zit er een Mali G52-gpu in die de interface rendert in 1920x1080 pixels. Helaas is het, ook anno 2021, nog steeds niet gebruikelijk dat de interface van televisies in 3840x2160 beeldpunten wordt gerenderd.
De homepage van Android TV ziet er op alle apparaten die dit besturingssysteem draaien, hetzelfde uit. Hij is gevuld met horizontale balken met daarin de meestgebruikte apps, aanbevelingen voor streamingdiensten zoals Netflix en live televisiekanalen. Bovenaan zitten een zoekfunctie, een icoon voor de externe ingangen en het instellingenmenu. Helemaal onderaan heb je de mogelijkheid om balken die je niet gebruikt, van het homescreen te verwijderen.
Alle andere onderdelen hebben een geheel eigen Philips-look-and-feel gekregen. Zo is er een handig snelmenu, waarvoor een knop met veelgebruikte instellingen op de afstandsbediening is gereserveerd. Nieuw daarin is de mogelijkheid om de tv als wekker in te zetten, waarbij ook Amblilight wordt ingezet om je wakker te maken. De normale instellingenmenu's zijn ook ingericht in de typische Philips-stijl. Dat betekent wel dat sommige instellingen wat diep in de menustructuur zijn verstopt. Dat is wat minder handig voor powerusers, maar de meeste gebruikers zullen deze geavanceerde instellingen niet vaak nodig hebben.
De elektronische programmagids ziet er overzichtelijk uit, maar als je hem raadpleegt, verdwijnt het huidige programma uit beeld. Bij de meeste concurrenten blijft de huidige zender zichtbaar in een hoek van het scherm. Op de menustructuur na vinden we de interface prettig werken. Daarbij reageert de tv vlot op commando's van de afstandsbediening. Bovendien is het aanbod aan apps voor Android TV vele malen groter dan bij de andere besturingssystemen voor televisies.
Afstandsbediening
Omdat de 806 een topmodel is, krijg je er een luxe afstandsbediening bij, aan de achterkant voorzien van een afwerking die aan leer doet denken. Daarnaast is dit model voorzien van leds waarmee de knoppen in het donker worden verlicht. De toetsen lopen helemaal door tot de zijkanten, waardoor de rand wat scherp aanvoelt. Op zich is dat geen ramp, maar door die rand kan het gebeuren dat je achter de toetsen blijft haken. Daar zitten namelijk rubber domes onder, waardoor ze de neiging hebben om omhoog te komen als je er met je vinger langs beweegt. We kunnen ons goed voorstellen dat ze zelfs los kunnen raken als je er ruw mee omgaat.
Er is een microfoon aan boord waarmee Googles spraakassistent kan worden gebruikt. De indeling is redelijk traditioneel, maar de positie van sommige knoppen is net even anders dan je wellicht gewend bent. Zo zit de d-pad vrij ver bovenaan en zijn de volume- en zapknoppen hoger geplaatst dan de cijfertoetsen. Wij konden er redelijk snel aan wennen, maar we hadden de veelgebruikte knop voor de externe ingangen liever in een bovenhoek gezien. Ook hadden we liever zelf te programmeren toetsen gezien in plaats van gesponsorde knoppen.
Gaming en chroma-subsampling
De Philips 806 beschikt over twee 2.1-aansluitingen waarmee het mogelijk is om 4k-beelden met 120fps naar de tv te sturen. Ook beschikt hij over Auto Low Latency Mode, waarmee de tv automatisch in de gamemodus kan worden gezet als je een game op je console speelt. Er is ook ondersteuning voor variable refresh rate, of vrr, en FreeSync. Hierbij zijn framerates mogelijk tussen de 48 en 120fps. Als je graag games speelt op een tv door middel van een pc of gameconsole, heb je baat bij een zo laag mogelijke inputlag. Een hogere inputlag betekent namelijk dat de tv er langer over doet om de beelden te vertonen, waardoor het spel voor je gevoel langzamer reageert op jouw commando's.
We hebben de inputlag in de afgelopen jaren bij de meeste fabrikanten zien afnemen, maar de Philips-televisies bleven een beetje achter. Daar komt nu gelukkig verandering in, want gemeten in de gamemodus met onze Leo Bodnar-lagtester, kwamen we bij 60fps-beelden uit op een inputlag van ongeveer 15ms. Dat is dus minder dan een enkel frame vertraging. Daarbij maakte het niet uit of we 2160p60- of 1080p60-beelden naar de tv stuurden.
Philips 806 inputlag gemeten met 60Hz (4K en 1080) en 120Hhz-signalen
Bij metingen met 120fps gaf de lagtrester zo'n 12ms aan. Dat is absoluut gezien beter dan bij 60fps, maar relatief gezien is deze prestatie wat minder goed, aangezien dit neerkomt op een vertraging van 1,4 frames. De meeste andere televisies presteren nog een tikje beter op 120fps, maar ook met 12ms is het voor de meesten zeer prettig gamen. Daarbij zorgt de hoge framerate natuurlijk ook voor een mooie, vloeiende weergave van beweging.
Chroma-subsampling
Het verwerken van uhd-beelden kost veel bandbreedte en rekenkracht. Een enkel beeldje heeft namelijk meer dan 8 miljoen pixels en als je er ook nog eens 60 of 120 per seconde van moet afhandelen, loopt de benodigde bandbreedte hard op. Veel televisies proberen de beeldverwerkingschips wat te ontlasten door chroma-subsampling op het binnenkomende signaal toe te passen bij het weergeven van 2160p-beelden. Hierbij wordt kleurresolutie opgeofferd, maar doordat de resolutie van het helderheidssignaal behouden blijft, valt het bij de meeste natuurlijke beelden niet op.
Omdat alle codecs die voor de distributie van video worden gebruikt, ook gebruikmaken van chroma-subsampling, heb je er geen last van bij het kijken naar video. Als je echter naar computerbeelden van een pc of gameconsole kijkt, levert het een duidelijke vermindering van de beeldkwaliteit op. Hier kun je wat aan doen door in het menu te navigeren naar Alle instellingen > Algemene instellingen > HDMI Ultra HD. Daar kun je voor alle vier de ingangen kiezen tussen Standaard, Optimaal en Optimaal (Auto Game). Die laatste twee leveren de beste beeldkwaliteit op, omdat er geen chroma-subsampling wordt toegepast. De stand optimaal (Auto Game-) stand is nodig om beelden met variabele framerate naar de tv te kunnen sturen. Deze heeft echter als groot nadeel dat de verticale resolutie word gehalveerd omdat de tv steeds een beeldlijn overslaat. Daarna wordt het beeld weer naar de volledige resolutie geschaald met als gevolg een veel minder scherp beeld.
Bij weergave van 120Hz VRR-signalen, neemt de scherpte van het beeld af. 120Hz zónder VRR is wél volledig scherp.
Door in het menu niet de game-stand, maar de monitormodus te kiezen worden 4k-beelden met 120fps wel perfect, en dus zonder chroma subsampling, weergegeven. Ook is de inputlag in de monitor-preset net zo laag als in de game-stand. Helaas is er in deze modus dus geen VRR-ondersteuning. Je moet bij deze tv dus kiezen voor 4k120-weergave met een verticaal gehalveerde resolutie, maar met VRR, of een perfecte weergave zonder VRR.
Ambilight, energiegebruik en geluid
Voor veel mensen is Ambilight de reden om voor een Philips-televisie kiezen. Ambilight laat de muur achter de tv meekleuren met het beeld door middel van rgb-leds die op de wand schijnen. De goedkopere modellen hebben alleen leds aan de zijkanten en de bovenkant, maar de 806 heeft ook leds die naar onderen schijnen. Veel mensen hangen de tv echter niet op en dan kan het bij sommige tv-meubels wat minder mooi zijn als daar licht op schijnt. Om die reden zijn de leds aan de onderkant uit te schakelen via het menu.
Ambilight werkt het best als er zich een witte muur achter de tv bevindt, maar je kunt het systeem in het menu aanpassen aan andere muurkleuren. Dat moeten dan wel lichte tinten zijn, want op een felgekleurde muur werkt het niet goed. Je kunt kiezen of het systeem een vaste kleur moet weergeven of de kleuren moet volgen die in beeld zijn, zoals het ooit bedoeld was. Ook kun je, als je een feestje geeft, de kleuren op het geluid laten reageren.
Er is een snel reagerende stand voor games, maar de meesten zullen dat wat te veel van het goede vinden. Ook voor mensen die helemaal geen gekleurd licht achter hun tv wensen, kan Ambilight nuttig zijn. Voor hen is er namelijk de ISF-stand, die zorgt voor constant wit licht achter de tv, met dezelfde kleurtemperatuur als van een correct afgesteld scherm. Hierdoor is kijken in een donkere kamer minder vermoeiend voor je ogen en ervaar je de kleuren op het scherm zoals ze bedoeld zijn. De ISF-stand is af fabriek nogal blauw afgesteld, maar gelukkig is dit in het menu aan te passen.
Energiegebruik
Per 1 maart van dit jaar zijn er nieuwe energielabels voor televisies en andere huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten en stofzuigers. Om de fabrikanten aan te moedigen om almaar zuinigere apparaten te ontwerpen, zijn de regels flink aangescherpt. Dit heeft tot gevolg dat zo goed als alle televisies dit jaar energielabel G dragen. Daarmee is de letter op het energielabel, op dit moment een minder handig hulpmiddel om een energiezuinige televisie uit te kiezen. Als het goed is, komt daar in de toekomst verandering in, als het verbruik van televisies verder is teruggedrongen. Meer over dit onderwerp lees je in dit artikel.
Ook de Philips 806 draagt dus energielabel G, maar ondanks de rode kleur op het label verbruikt dit model niet veel meer dan andere televisies met dezelfde beeldmaat. Ons 48"-testmodel verbruikt in de standaardmodus zo'n 104W gemiddeld, waarbij het scherm ongeveer 197cd/m² aan helderheid produceert. Als we het scherm afstellen op 250cd/m², stijgt het verbruik naar 123W. Bij 120cd/m², een helderheid die 's avonds bij weinig omgevingslicht nog een goed beeld oplevert, daalt het gemiddelde opgenomen vermogen naar 79W. Als je de 806 in de Calman-modus zet, de stand waarbij je de beste beeldkwaliteit te zien krijgt, daalt het verbruik naar gemiddeld 77W. Daarbij krijgt het scherm wel een lage helderheid van slechts 107cd/m². Het beeld ziet er dan alleen nog goed uit in een donkere kamer.
De 806 is voorzien van een omgevingslichtsensor waarmee je de helderheid van het scherm automatisch aan het omgevingslicht kunt laten aanpassen. Zo krijg je altijd een prima beeld en gebruikt de tv niet onnodig veel energie.
Het audiosysteem van de Philips 806 is volgens opgave een 2.1-systeem. Dat zou betekenen dat er twee fullrangekanalen en een subwooferkanaal zijn. Nu overdrijven alle fabrikanten graag als het over luidsprekersystemen gaat, maar het kleine woofertje aan de achterzijde gaat naar onze mening niet laag genoeg om de naam subwoofer te verdienen. Naar ons idee beschikt de 806 dus over een 2.0-luidsprekersysteem, waarbij het linker- en rechterkanaal een woofer delen. Dit is overigens meestal het geval als fabrikanten het over een 2.1-systeem hebben.
Hoewel we het niet eens zijn met de naamgeving van het audiosysteem, zijn we te spreken over de geboden geluidskwaliteit. Het opgegeven vermogen van 50W (RMS), waarvan de woofer 30W voor z'n rekening neemt, lijkt niet overdreven en het maximale volume is prima voor de gemiddelde huiskamer. Ook de laagweergave van de woofer aan de achterkant, die wordt ondersteund door twee passieve conussen, valt niet tegen. De bassen zijn strak en hebben voldoende 'gewicht'. Op de hogere volumes klinkt het allemaal wat minder, maar oversturen doet het nooit, dus is zelfs het maximale volume goed bruikbaar.
Dialoog is goed verstaanbaar en het stereobeeld valt niet tegen. De luidsprekers, die onder in de behuizing zijn geplaatst en het geluid naar beneden uitstralen, zijn voorzien van aparte drivers voor de hoge en middentonen. Luidsprekers die recht naar voren zijn geplaatst, klinken nog wat beter, maar daar was bij dit ontwerp geen plaats voor. In het menu zijn de nodige gimmicky audiofeatures te vinden, zoals een AI-equalizer, die naar wens met de hand in vijf verschillende frequentiebanden is aan te passen. Dit werkt maar matig, want als je hoge tonen erbij draait, gaan er lage tonen weg en vice versa. Hierdoor neemt de geluidskwaliteit eigenlijk alleen maar af als je ermee gaat spelen.
Ook is er een kalibratiefunctie die gebruikmaakt van de microfoon in de afstandsbediening om het audiosysteem af te stemmen op de ruimte. Een dergelijke functie zien we ook vaak bij andere merken en werkt eigenlijk nooit zoals bedoeld. Het geluid klinkt na de meting anders, maar niet per se beter. De luidspreker-virtualizer geeft wel een mooi ruimtelijk effect en ook de Clear dialogue-functie levert inderdaad een betere verstaanbaarheid op door de middentonen te versterken.
Naast de diverse Dolby-audioformaten, waaronder Atmos, worden ook de audioformaten van DTS ondersteund. Hiermee heeft de Philips 806 een duidelijk streepje voor op de televisies van onder andere Samsung, LG en Panasonic, die allemaal geen DTS-ondersteuning (meer) hebben, om op licentiekosten te besparen. Naast de DTS-audioformaten ondersteunt de 806 ook Play-Fi, waarmee hij geluid naar draadloze luidsprekers kan sturen. Het aantal draadloze luidsprekers dat Play-Fi-ondersteuning biedt, is overigens erg klein. Ook kun je het geluid draadloos naar een op je telefoon aangesloten koptelefoon sturen. Hierbij gaat helaas de lipsync wel verloren, waardoor het nut van deze functie beperkt is.
Beeldeigenschappen
Omdat alle oledtelevisies gebruikmaken van beeldpanelen van LG Display, zijn de prestaties erg vergelijkbaar. Dat is positief, want op veel fronten kunnen televisies die gebaseerd zijn op andere technieken, niet op tegen de prestaties. Zo biedt oled bijvoorbeeld veruit de beste kijkhoeken.
De twee bovenstaande foto's zijn genomen met een identieke belichting, de linkerfoto recht van voren en de rechterfoto onder een hoek van 45 graden. We zien dat de helderheid onder een hoek een heel klein beetje terugloopt, maar dat is zo weinig dat het in de praktijk niet opvalt. Wat wel opvalt, is dat de kleurweergave en het grote contrast onder een hoek onveranderd mooi zijn.
Doordat oledtelevisies geen backlight hebben, is ook de uniformiteit veel beter dan bij alle andere televisies die op dit moment te koop zijn. Geen enkele backlight is namelijk perfect en dat levert dus donkere plekken in beeld op. Bij oled speelt dit probleem niet en is het beeld zeer uniform wat helderheid betreft. Dat is goed te zien op bovenstaande foto's, die van een wit scherm zijn gemaakt en zijn belicht voor middengrijs.
Oled is de enige momenteel verkrijgbare techniek die echt zwart kan weergeven. Alleen bij een volledig zwart scherm kunnen lcd's met local dimming zwart correct weergeven. Als er echter, zoals op bovenstaande foto's, wat witte tekst moet worden weergegeven, levert dat zelfs op dure fald-modellen duidelijk zichtbare halo's in beeld op. Vooral bij ondertitels kan dit effect erg storend zijn. Omdat bij oled de pixels volledig kunnen worden uitgeschakeld, is de zwartweergave perfect. Ook is het lokale contrast door de aansturing op pixelniveau veel groter, zodat het beeld er bovendien veel scherper uitziet.
Beeldverwerking
Sinds enkele jaren prijzen de marketeers van de grote fabrikanten hun televisies aan met AI, oftewel kunstmatige intelligentie. Zo draait de beeldverwerking van de 806 op de P5 AI Perfect Picture Engine. Nu is er in de afgelopen jaren vooral flinke vooruitgang geboekt bij slimme upscalers, die door het toepassen van AI soms erg goede resultaten opleveren. Op de pc heeft de komst van dlss en fsr het renderen van hogeresolutiegraphics getransformeerd en ook Intels XeSS ziet er veelbelovend uit. Gespecialiseerde algoritmen voor video-upscaling laten tegenwoordig eveneens goede resultaten zien. Al die goede upscalers hebben gemeen dat ze nog altijd flink wat rekenkracht vereisen, waardoor ze voorlopig niet in real time inzetbaar zijn op de bescheiden hardware die in televisies wordt gebruikt.
De upscaling die op dit moment in televisies wordt toegepast, doet over het algemeen prima z'n werk, maar het verschil tussen opgeschaald beeldmateriaal en echte 4k-beelden zal voorlopig groot blijven. Zo past de functie 'Ultra resolution' op de 806 gewoon een vorm van unsharp masking toe. Dat levert bij bepaald onscherp beeldmateriaal best aardige resultaten op, maar als je het gebruikt op beelden van goede kwaliteit, gaat het geheel er nogal hard en onnatuurlijk uitzien.
Er is ruisreductie aanwezig die bijvoorbeeld analoge beeldruis en filmkorrel tegengaat, en MPEG-artefactreductie die bedoeld is om de schade die videocompressie aan het beeld toebrengt, terug te draaien. Beide algoritmen zijn in drie sterktes in te zetten en doen wat ze moeten doen. Helaas hebben ze ook beide een negatief effect op de scherpte van het beeld. Vooral niet gebruiken dus bij het bekijken van bronmateriaal van goede kwaliteit.
De functie 'HDR Perfect' kan worden ingezet om de tonemapping die op hdr-beelden word toegepast, aan te passen. Dit kan van pas komen bij het kijken naar hdr-beelden in een felverlichte kamer. Vaak zien hdr-beelden er dan nogal donker uit, omdat ze bedoeld zijn om met gematigd omgevingslicht te worden bekeken. Dit doet echter afbreuk aan het hdr-effect. Voor de mooiste hdr-ervaring kun je deze functie dus beter uitschakelen en kijken bij een gereduceerde hoeveelheid licht.
Uiteraard is er ook beeldinterpolatie aanwezig, waarmee tussenliggende beelden kunnen worden berekend om zo een hogere framerate te realiseren. Hierdoor ziet beweging er vloeiender en scherper uit. Helaas is geen enkel beeldinterpolatiealgoritme perfect en zo ook Perfect Natural Motion van Philips . Er zijn - afhankelijk van de instelling - meer artefacten in beeld te zien dan bij schermen van andere merken. Wat wel goed werkt om beweging scherper weer te geven, is black frame insertion. Hierbij wordt de bewegingsonscherpte die op je netvlies ontstaat doordat je ogen over het scherm bewegen, teruggebracht door de beelden korter weer te geven. Daarbij is het beeld tussen de afzonderlijke beelden dus zwart. Dit werkt goed en beweging wordt er duidelijk scherper van, maar het kost wel helderheid in beeld en bovendien zie je het beeld duidelijk knipperen in de hoogste stand.
Metingen en hdr
Als het gaat om de impact die een scherm maakt, is de grootte misschien wel de belangrijkste eigenschap. Die wordt over het algemeen echter niet gezien als graadmeter voor de beeldkwaliteit. Het contrast wordt dat wel en is daarmee de belangrijkste indicator voor de beeldkwaliteit. Het globale contrast is verantwoordelijk voor de punch van het beeld en het lokale contrast is, meer nog dan de resolutie, bepalend voor de ervaren scherpte. Dit is ook de reden waarom verscherpingsalgoritmen meestal het lokale contrast en niet het aantal pixels verhogen.
Van alle beschikbare schermtechnieken die bij hedendaagse televisies worden gebruikt, levert oled veruit het beste contrast op. Doordat de individuele (sub)pixels volledig kunnen worden uitgeschakeld, is de zwartweergave perfect en dat levert een oneindig hoge contrastverhouding op. Daardoor is de ervaren beeldkwaliteit de best mogelijke van dit moment. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat dit alleen geldt als je in een verduisterde kamer kijkt, want reflecties in beeld verstoren het zwartniveau en daarmee het contrast. In een kamer met veel omgevingslicht kan een felle lcd een betere keuze zijn, omdat je vooral een hoge maximale helderheid nodig hebt om het contrast niet te veel te laten afnemen. Ook zijn sommige lcd's beter ontspiegeld dan oleds, waardoor eventuele reflecties minder scherp worden en daardoor minder storen in beeld.
Een correcte kleurweergave is iets minder van belang dan het contrast, maar daarmee zeker niet onbelangrijk voor een mooi beeld. We hebben de kleurweergave gemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter, die we in Portrait Displays Calman color calibration software hebben voorzien van een meterprofiel door middel van een X-Rite i1Pro 2-spectrometer.
Een meting van de grijstinten levert een goed beeld op van de kleurweergave, want als alle tinten zonder kleurzweem worden getoond, wordt het grootste deel van de kleuren ook correct weergegeven. Bovendien zien we aan deze meting of de helderheid met de juiste stappen oploopt, zodat er geen details in het beeld verloren gaan.
Van alle presets levert de Calman-modus het beste resultaat op. Deze stand is nieuw dit jaar en is bedoeld om de tv te kalibreren met de software die wij ook gebruiken voor onze schermmetingen. Af fabriek is deze stand echter ook al prima afgesteld. Met een gemiddelde ΔΕ2000 van 1,9 liggen alle afwijkingen onder de grens van 3, waardoor ze met het blote oog onzichtbaar zijn. Ook het gammaverloop is zeer goed en volgt de 2,2-lijn nagenoeg perfect. Met een kalibratie valt dus eigenlijk geen zichtbare winst te behalen.
De wat meer verzadigde kleuren meten we aan de hand van de kleuren van de ColorChecker-kaart, die sinds jaar en dag in de fotografie wordt gebruikt om de kleurweergave te controleren.
Ook hier zien we slechts zeer geringe afwijkingen, waardoor het beeld in de Calman-stand keurig wordt weergegeven zoals de makers het hebben bedoeld. Een gemiddelde ΔΕ2000 van 1,8 betekent een zeer goede afstelling.
Grayscale - gemiddelde grijsafwijking
Gemiddeld Delta E colorchecker
Gemiddelde grijsafwijking
Televisie
Geteste beeldpreset SDR
Paneeltype
Schermdiagonaal
Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
De Philips 806 kan hdr weergeven in de formaten HDR10, HDR10+, HLG en Dolby Vision. Alle hdr-formaten die ertoe doen, worden dus ondersteund. Dit is ook het geval bij Panasonic, maar bij LG en Sony ontbreekt HDR10+ en Samsung ondersteunt het veelgebruikte Dolby Vision niet. Met de 806 zit je wat hdr betreft dus altijd goed.
Oled mag dan zwart perfect kunnen weergeven, de maximale helderheid van deze techniek loopt achter bij die van de duurste lcd-modellen. Bovendien loopt de maximale helderheid terug naarmate een groter deel van het scherm fel moet worden verlicht.
Omdat de maximale hoeveelheid energie die naar het scherm kan worden aangevoerd, beperkt is, wordt gebruikgemaakt van een automatic brightness limiter, of abl, die ingrijpt als de gemiddelde helderheid in beeld te hoog oploopt. Dit zien we terug in bovenstaande grafiek. Bij een wit vlak dat vijf procent van een zwarte achtergrond beslaat, is de maximale helderheid 638cd/m², maar bij een volledig wit scherm zakt het maximum naar 115cd/m². Dat is een enorm verschil, maar in de praktijk heb je hier nauwelijks last van en doet de abl redelijk onopgemerkt z'n werk.
Bij het meten van hdr drukken we de afwijkingen niet meer uit in ΔΕ2000, maar gebruiken we ΔΕITP. Hiervoor is gekozen omdat ΔΕ2000 nooit is ontworpen om afwijkingen van licht uitstralende beeldschermen uit te drukken en er bij hogere helderheden grote afwijkingen optreden. Meer over dit onderwerp lees je hier en hier. De hdr-modus Calman levert het beste resultaat op.
Bij het weergeven moeten hdr-beeldschermen helderheidspieken die boven het maximaal mogelijke liggen, afkappen en weergeven met de piekhelderheid van het scherm zelf. Daarbij gaan dus details in de hooglichten verloren. Om wat meer detail in de helderste delen van het scherm te behouden, passen televisiefabrikanten een bepaalde mate van roll-off toe bij het knikpunt in de electro-optical transfer function. Dat is de functie die, vergelijkbaar met gamma bij sdr-beelden, bepaalt hoe fel een bepaalde signaalwaarde daadwerkelijk moet worden weergegeven.
Door deze roll-off van de helderheid ontstaan er wat grotere afwijkingen rond het kantelpunt. Dit zie je terug in de middelste grafiek. In de bovenste grafiek zie je de afwijkingen waarbij de helderheidsfout buiten beschouwing is gelaten. De gemeten kleurafwijkingen liggen gemiddeld onder een ΔΕITP van 1,6, waardoor ze met het blote oog niet waarneembaar zijn. In de middelste grafiek zijn helderheidsfouten wel meegenomen. Het kantelpunt is hier goed zichtbaar, maar de gemiddelde afwijking is nog steeds klein, zodat het beeld goed overeenkomt met de intenties van de makers.
De hdr-weergave van de 806 is erg goed, maar de piekhelderheid van het door ons gemeten 48"-model is een tikje aan de lage kant. Dit komt doordat de fabrikanten zich door de nieuwe energielabels gedwongen voelen om het verbruik te beperken. Over het algemeen hebben de grotere beeldmaten oledtelevisie een wat hogere piekhelderheid.
Max helderheid HDR 5% window
Max helderheid HDR full screen
Gemiddelde delta E ITP grayscale zonder luminance
Gemiddelde delta E ITP color checker zonder luminance
De Philips 806 is een zeer complete tv zonder al te veel minpunten. Uiterlijk onderscheidt hij zich nauwelijks van andere oledtelevisies, maar dat is natuurlijk niet echt een nadeel. Het ontwerp ziet er strak uit door het zeer platte scherm en de smalle bezels. De tweezijdige, omkeerbare voetjes zijn een leuke vondst, waardoor je de keuze hebt of je donker of licht afgewerkte pootjes onder je tv wilt zien.
Waar de Philips-televisies vorig jaar nog niet waren voorzien van HDMI 2.1, is dat nu wel het geval en dat betekent dat 4k-beelden met 120fps weergegeven kunnen worden. Dat is vooral voor gamers goed nieuws. Ook de inputlag is nu goed voor elkaar. Sommige concurrenten zijn op dit vlak nog een beetje beter, dus de fanatiekste gamers zullen wellicht hierom deze tv willen overslaan, maar verreweg de meeste spelers zullen de inputlag van deze tv prima vinden. Ook de ondersteuning van vrr zou voor gamers een pluspunt moeten zijn, maar doordat verticale resolutie daarbij wordt gehalveerd heb je er niet veel aan.
Het luidsprekersysteem klinkt prima. Er zijn betere televisies te koop wat geluid betreft, maar in deze prijsklasse behoort de 806 zeker tot de betere. De beeldkwaliteit is schitterend, zoals je van een oled-tv mag verwachten. De kijkhoeken zijn erg goed, het contrast is enorm, waardoor het beeld veel 'punch' heeft en er scherp uitziet, en bovendien is de weergave nauwkeurig afgesteld.
Het smartgedeelte draait op Android TV van Google. Het werkt prettig en bovendien zijn er voor dit platform meer apps beschikbaar dan voor alle concurrerende smart besturingssystemen bij elkaar. Ook blijft vierzijdig Ambilight voor veel mensen een gewilde toevoeging. Als je niet van rgb-verlichting houdt, kun je het natuurlijk uitschakelen of je kiest voor statisch wit licht. De 806 is niet de goedkoopste oled-tv, maar wat prijs-prestatieverhouding betreft behoort hij tot de beste.
*knip* Al vanaf de initiële release van deze TV zijn er problemen met de eARC en ook Dolby Vision content met 23,97 Hz zijn een hel voor deze TV.
Al meer dan 6 maanden zit Philips (TPVision) te zoeken naar oplossingen volgens hun. Het feit blijft wel dat je via de eARC aansluiting het geluid niet kan laten bypasses zonder de nodige problemen. Content in DD5.1 wordt dan door de verkeerde speakers afgespeeld enzovoort.
Dolby Vision blijft een probleem dat ze maar niet opgelost krijgen. Afgelopen donderdag was hier zelfs nog een nieuwe firmware voor. Resultaat 0,0. ALLE problemen zijn er nog steeds.
Neen...als standalone device prima...maar wanneer je ooit beslist om je TV ervaring verder te gaan uitbreiden met extra toestellen of een degelijke home cinema dan moet je echt wegblijven van alle OLED xx6 modellen van Philips. De problemen zijn er al meer dan een half jaar. Dus de hoop dat het goed komt wordt echt wel klein. En trouwens dit hoor zo niet te zijn.
Ook de 2020 en 2019 modellen kennen de problemen die je omschrijft. Het probleem met die dingen is dat ze bij reviews niet aan bod komen. Niemand test eARC goed. Niemand test HDMI-CEC, niemand test ambilight+hue, niemand test DTS/Dolby passthrough via ARC of optical.
Heel jammer, want juist Philips/TP Vision TVs hebben hier heel grote problemen mee die je bij anderen niet tegenkomt. Regressie is ze ook niet vreemd, er komen genoeg nieuwe bugs tevoorschijn. Het lijkt alsof de ontwikkelafdeling van TP Vision uit een handjevol stagiairs bestaat.
En dat is nou precies waarom er vaak in reacties klachten zijn over dit soort bejubelende reviews die niet verder kijken dan hun neus lang is. De consumentenbond heeft er ook een handje van en in andere markten speelt dit ook. Als voorbeeld, veel automerken die wij als betrouwbaar zien in Nederland zijn in de praktijk bijzonder onbetrouwbaar. Ook daar speelt zo'n probleem. Dat merk je pas als eigenaar en meestal niet in de eerste paar weken (tenzij je een leaseauto hebt en je merkt dat leasebedragen flink stijgen). Idem met mobiele telefoons, waar Nokias voorheen goed scoorde en de software vol bugs bleek te zitten die niet of nauwelijks opgelost werden.
Het hele reviewgebeuren is dan ook goed voor een basis, maar als je langetermijninformatie kunt vinden heb je daar meer aan. Forums waar mensen met telefoons, televisies, auto's bezig zijn bekijk ik dan altijd maar en beslis op basis van de issues die ik daar kan vinden of ik kan leven met de defecten. Zo heb ik eigenlijk bijna nooit meerdere keren achter elkaar hetzelfde merk, tenzij het merk echt leert en ontwikkeld en luistert naar hun doelgroep. Dat doen er alleen niet veel.
[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 15:39]
Op zich lees ik soort opdracht aan reviewers door in je post, maar misschien vooral aan platforms. Wel vraag ik mij ook gelijk af hoe haalbaar die missie is om je punten aan te pakken. Op zich denk ik trouwens niet dat reviewers te kwader trouw handelen. Wat en vooral hoe wordt gereviewd hangt ook van de reviewopdracht en de scoop van het platform af. Zo ben ik minder verbaast dat een platform als Consumentenbond niet in de gevoeligheden van het samenspel tussen een eARC interface met de verschillende audioformaten is gedoken. Haar doelgroep zal een dergelijk verhaal verwacht ik maar met moeite kunnen volgen. Zelf zie ik mijzelf vooral als consument van AV apparatuur en heb mij er wel op betrapt hoe lastig het is om kijkend naar de toekomst te investeren in een component zonder meteen gedwongen te worden met een kam door de hele AV setup heen te gaan waardoor een vervanging een olievlek dreigt te worden.
Terug naar je post, ik lees twee punten in je commentaar:
afdekken volledige functionaliteit
verwerk lange termijn informatie
Om beiden hieronder aan te tippen:
afdekken volledige functionaliteit
Het afdekken van de volledige functionaliteit is bij een SSD of een paar geheugenreepjes nog wel te overzien. Voor een niet minder specifiek ding als een processor wordt het al lastiger, omdat daarmee een oneindig aantal activiteiten is uit te voeren. Een reviewer moet dan een keuze maken welke gangbare activiteiten relevant zijn voor het platform waarvoor wordt gereviewed. Nu zijn best wat apparaten steeds meer een zwitsers zakmes aan het worden. Mijn nieuwste receiver heeft zoveel functionaliteiten dat ik daarvan een behoorlijk deel niet van gebruik. Veel van die functionaliteiten hebben te maken met hoe die apparaten interfacen met hun omgevingen. Is de functieset van een dergelijke interface al uitgegroeid tot een kerstboom, de mogelijkheden om die kerstboom te koppelen met andere apparaten en toepassingen is nog vele malen uitgebreider. Is dit een verontschuldiging dit dan maar niet te reviewen? Op zich niet. Het heeft wel consequenties voor de hoeveelheid arbeid die in een review gaat, zou je alles willen doen. Een platform moet met zijn reviewer hierin keuzes maken. De doelgroep is maatgevend voor die keuzes. Een ander criterium kan zijn dat in de review wordt uitgediept waarin het apparaat zich juist onderscheidt (reagerend op je reactie iets verderop). Dat is denk ik op zich iets waar tweakers misschien wat mee kan. Is Philips onderscheidend met Dolby en DTS, test dat unieke aspect dan maar eens.
verwerk lange termijn informatie
Ook niet bedoeld als verdediging, maar meer als observatie. Een review (aanname) wordt vooral gelezen in de periode wanneer het apparaat net uit is. Vooral de vernieuwing die het apparaat betekend ten opzichte van haar voorgangers en de concurrentie zal worden opgepakt, want dat heeft nieuwswaarde. In de review kan het apparaat nog wel gespiegeld worden aan de concurrentie en aan haar voorgangers. Dit geeft een beeld van de functionele ontwikkeling en de concurrentie positie.
Hoe het zit met de software updates wanneer het apparaat 3 jaar in zijn levensduur zit valt hiermee buiten de scoop van de review. Kijk ik naar tweakers is er zeker bij de doelgroep interesse in dit soort lange termijn informatie. Denk bijvoorbeeld aan de discussie over de ondersteuning van Android smartphones. Even los van de reviews is bijvoorbeeld OS ondersteuning een criterium dat menigeen in de Pricewatch terug zou willen zien. Merk op dat ik met deze zin die reviews als communicatiemiddel al heb verlaten.
Wat te doen?
Even breed gaand zijn er een aantal dingen die gedaan kunnen om de bovenstaande punten te pareren.
Voorbijgaand aan beperkend commercieel gedoe zouden reviewplatforms kunnen gaan samenwerken om zo de grote hoeveelheid testwerk met elkaar aan te gaan. De informatie komt beschikbaar in een kennisbank waaruit alle platforms kunnen putten. De krachten bundelen is zinnig, maar dit maakt het geen makkelijke oplossing. Hoe eenduidig is de informatie? Hoe is onderzocht? De benadering biedt wel de kans iets unieks toe te voegen aan wat (....wereldwijd....) aan informatie over apparaat X is te vinden. Zou een tweakers dus de diepte in gaan over het functioneren van de Dolby en DTS interface dan maakt dat haar informatie uniek, zij het dat de doelgroep ervoor specifiek is. Lijkt mij een kans.
Over die lange termijn informatie denk ik ook al wat langer na. Hierin zou de tweakers community een rol kunnen spelen door issue en ervaringen te loggen (misschien een nieuwe informatievorm naast user reviews). tweakers heeft al het een en ander gedaan door in de pricewatch Alternatieven, Vraag en aanbod, Discussies en vragen en Nieuws aangaande het product door te koppelen. De pricewatch zou nog op een andere manier gebruikt kunnen worden door in een merk-productsoort matrix de informatie over Philips TV's over de jaren heen te verzamelen. De stap om van een losse verzameling artikelen naar een kennisbank met een kop-staart verhaal te komen is dan nog een volgende. Dergelijke kennis kan ook worden aangelegd in de eerder genoemde gemeenschappelijke kennisbank. Ik denk dat tweakers hele goede papieren heeft om hiervoor een aanzet te doen (go go go ).
Ook ons gebruikers kan wat worden gevraagd. Heb je negatieve of positieve ervaringen met producten? Meld ze. Dat hoeft niet per se in een reviewtje, maar kan ook in een forum discussie of in een blog als losse snipper.
Ik snap dat het makkelijk is om aan de zijlijn te roepen hoe het anders kan. Ik denk wel dat je een legitiem probleem aankaart waar alle platforms en gebruikers mee kampen. Tenslotte ligt er ook een bal bij de industrie, want hoe ze het ook doen zijn gebruikers en platforms reactief in het volgen van de industrie. De toenemende complexiteit van hardware en software en de commercieruis om steeds maar nieuwe marketingtermen en afsplitsingen te verzinnen voor functionaliteiten die eigenlijk een structurele historische ontwikkeling doorlopen helpt de hardwareacceptatie niet mee. Zeker AV producenten zijn op een punt gekomen dat naar mijn inzicht het merendeel van de klanten allang heeft losgelaten en alleen die-hard tweakers er nog een verhaal bij de ontwikkelingen hebben. Komen mensen teveel bedrogen uit als spullen niet samenwerken, dan verliest bedrijfstak haar legitimiteit. Lijkt mij een begrepen eigenbelang om samen gecontroleerd aan algemene standaarden te werken. He zij zo, dan zijn het maar ultimatumoplossingen, en gaan ontwikkelingen iets minder snel, maar blijft functionaliteit in de basis wel gewoon werken.
edits: taal, typo's
[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 15:39]
Dank voor de suggesties. Het testen van álle functionaliteit van een product is - zoals je zelf ook aangeeft - in veel gevallen niet haalbaar. Issues met HDMI-compatibiliteit zijn bovendien vaak lastig inzichtelijk te maken, omdat het vaak om specifieke apparaten gaat waarmee problemen bestaan. Dat wil uiteraard niet zeggen dat we hier geen aandacht aan moeten besteden. Bij televisies richten we ons vooral op beeldkwaliteit, beeldverwerking en de geluidskwaliteit van het ingebouwde geluidssysteem. Het eerlijke verhaal is dat het testen van (e)ARC functionaliteit niet tot onze standaardtestprocedure behoort, ook omdat er tot nu toe naar onze menging weinig aanleiding toe was.
Maar waar het mogelijk is om extra checks en tests toe te voegen staan we daar uiteraard voor open. Ik wil dit eerst intern bespreken, maar we staan zeker open voor input vanuit de community met betrekking tot extra tests die we aan onze standaard testprocedure voor televisies kunnen toevoegen.
edit:typo
[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 22 juli 2024 15:39]
Een hele simpele oplossing zou al zijn:
Als je een bepaald artikel reviewt wat een ander opvolgt, google eens naar de voorganger van dat artikel van dezelfde fabrikant en wat daarbij de grootste klachten zijn. In de meeste gevallen zijn langetermijn-ervaringen van zo'n voorganger niet lastig te vinden en zie je snel eventuele veelvoorkomende issues/klachten. Vervolgens zou je kunnen kijken of (en welke) klachten te testen zijn op het nieuwe reviewmodel.
Uiteraard is niet alles 100% te testen. Voor het ARC-issue bijvoorbeeld gaan jullie geen 25 verschillende soundbars op voorraad leggen. Maar als je toevallig een soundbar/receiver hebt staan, is dat als test meenemen een kleine moeite.
Het vorige model in deze serie had, volgens veel gebruikers, last van x of y problemen bij situatie z. Uiteraard kunnen we in onze test niet alle situaties van deze gebruikers meenemen. Wel hebben we een test gedaan met randapparaat q en daarbij lijkt het probleem niet meer te spelen/lijken alsnog x of y problemen op te treden.
offtopic: Wat achtergrond: Ik heb een voorlopend model, ik heb ook de eArc-issues (en inbranden, en handshakeproblemen...) en ook ik was in deze review bewust aan het speuren of het in dit model opgelost was
Hoewel je gelijk hebt en we misschien per platform bepaalde verwachtingen kunnen hebben in hetgeen wat ze testen, enerzijds mogen we toch wel bij Tweakers meer diepgang verwachten, anderzijds ook dat zij leren/hun programma verbeteren?
Uiteindelijk zouden ze dan toch juist specifiek dit soort problemen kunnen meenemen niet alleen bij Philips/TP Vision maar ook andere leveranciers? Dit soort dramatische (en mogelijkerwijs tijdelijke) problemen zorgen er uiteindelijk wel voor dat bij bepaalde gebruikers dit product gewoon bagger is. En in tegenstelling dat Tweakers dan een aanrader geeft, zouden ze aangeven dat dit product onder enkel specifieke omstandigheden een aanrader is. Immers zelfs voor mezelf, iemand die helemaal geen enthousiasteling is en nog nooit van dit soort problemen had gehoord, is dit toch wel heel belangrijk om te lezen. Immers stel je voor als minder gevorderde tweaker, zou dit ARC probleem heel problematisch zijn. Ik zou misschien dagen spenderen in testen en misschien dat ik dit probleem ook niet makkelijk weet te addresseren online en van de Philips helpdesk weet ik dat je niks hoeft te verwachten.
Dus het zou eigenlijk juist in Tweakers' voordeel en naam zijn, om hier van te leren zodat dit in de toekomst wel wordt getest juist voor minder sterke consumenten die misschien zoiets kopen. Als ik dit had gekocht dankzij de Tweakers review en ik zou dan tegen deze problemen aanlopen, zou mijn opinie over Tweakers toch ook dramatisch omlaag gaan. (Overigens vind ik zelfs nu dit een gigantische misser dat ze dit dus niet hadden getest, noch dat ze deze opmerkingen opnemen in hun eindwaardering, een opmerking in de summary is toch wel het minste).
Ik vind het wel een beetje flauw "meer diepgang verwachten" terwijl dus al best een behoorlijke diepgang wordt bereikt. Nu worden niet alle features getest en misschien zelfs een belangrijke (zoals bijv. eARC niet) maar dat komt als 'vanzelf' aangezien die feature dus blijkbaar nuances kent waardoor deze niet of matig kan functioneren.
Ik heb het idee dat Tweakers juist wel leert van reviews en de reacties daarop. Zeker gezien TV's worden bekeken vanuit gebruik met: streams, 'reguliere' TV (zakt inmiddels wat weg - zoals is Teletext allang geen item meer), gaming consoles en PC's.
Het grote nadeel van en TV is dat het allang niet meer slechts een weergave-unit is die enkel een signaal van een analoge tuner verwerkt. Maar een computer heeft om extra functionaliteit te bieden (apps), meerdere beeldverwerkers aan boord heeft, geluid weergeeft in verschillende formaten, verbonden moet worden met meerdere bronnen en tegenwoordig nieuwe weergave-formaten moet ondersteunen waarbij concurrende formaten bestaan.
En het grappige is dat ten tijde van de 'simpele' TV de reviews moeilijker te vinden waren terwijl ze juist simpeler te reviewen waren. Nu komt dat dus door steeds meer noodzaak voor reviews vanwege het enorme product-aanbod en ontzettende veel mogelijke verschillen tussen deze producten (van een zelfde type).
Ik ben het hier nog steeds niet mee eens. Nou ben ik zelf geen QC maar mijn ervaring van het samenwerken van QC's is dat zij ook niet alles weten, maar dat ze wel conform bepaalde standaarden werken en die standaarden hebben een lerend element in hetgeen wat ze doen. Dit zie je gewoon niet terug bij Tweakers.
Daarnaast zie je ook geen corrigerend gedrag bij Tweakers, er is nu een zeer specifiek probleem bekend wat dit product in plaats van "aanrader" voor bepaalde gevallen (vermoedelijk toch wel veel mensen) helemaal geen aanrader is maar juist afrader. Wat wederom erop duidt dat bij Tweakers het lerend element niet bestaand is.
Je hebt gelijk dit zijn hele specifieke problemen / test elementen, maar juist bij Tweakers zou je dit moeten verwachten. En zoals ik al eerder aangaf, juist het niet leren, het niet corrigeren, doet toch wel erg af waar ik dacht waar Tweakers voor staat, namelijk nieuwsgierige techneuten. En als ik dit paneel had gekocht op basis van deze "aanrader" en tegen dit probleem achteraf aanliep en dit in de comments zou terugvinden, zou ik gewoon niet meer terugkomen bij Tweakers. Dit is imo een behoorlijke tegenvaller voor Tweaker. Ja je hebt gelijk, misschien hadden ze dit niet kunnen testen omdat ze dit zelf niet eerder hebben meegemaakt, maar nu is dit uiteindelijk wel bekend.
Afdekken van volledige functionaliteit is natuurlijk lastig, maar audio van vrijwel iedere platte TV is om te huilen. Om die reden zullen velen er een versterker met grotere boxen naast gebruiken. Audio pass-through, e-arc, mogelijkheid om audio out volume met afstandbediening van de TV mee te laten lopen, etc zijn dan toch wel redelijk basale functies om te testen/beschrijven en wat mij betreft interessanter dan 60Hz of 120Hz weergave of kleur calibratie features.
Maarik heb absoluut geen problemen met eARC met deze tv in mijn opstelling. dan moet je dus een hele waslijst aan apparaten hebben staan om te geen testen. Ik begreep van de video dat Pwain er een Sonos soundbar aan heeft hangen, blijkbaar hebben ook andere merken last met Sonos, dan zou het dus net zp goed een Sonos issue kunnen zijn terwijl nu de tv helemaal zwart wordt gemaakt.
Ik heb een 7.1 opstelling met de Denon x2700 en nog geen enkel probleem gehad met eARC vanaf de TV.
Als er geen eArc problemen zijn met geteste combinaties dan is dan is dat ook belangrijk om te melden.
Mijn Denon 2600H heeft toch regelmatig last van audio sync issues in combinatie met mijn LG TV. En natuurlijk is dat ook weer afhankelijk van de bron (TV via externe decoder, Xbox, etc.).
Ik denk niet dat alles gemeld kan worden, maar een aantal standaard testen zou al veel toevoegen aan de reviews.
Voor tweakers als platform geef ik je hierin gelijk, ook omdat die TV zich qua ondersteuning van die eARC interface zich onderscheid van de andere merken.
Is een apparaat op het vlak van functionaliteit groot, dan ka een reviewer altijd ter voorbereiding op het forum een topic starten om te kijken wat de community graag onderzocht wil zien. Een soort review a la carte.
Andersom kunnen tweakers op het forum voor de verschillende apparaattypes een soort must have lijst van te reviewen functionaliteit aanleggen.
De gemiddelde consument, die er ook binnen Tweakers steeds meer zijn, zal deze review waarschijnlijk wél waarderen. Tweakers van het eerste uur zullen hier mogelijk moeite met hebben, maar die zullen tegenwoordug meer verdieping in de Plus artikelen moeten zoeken. De mainstream doelgroep zal blij zijn dat er, naast prachtig beeld, ook redelijk geluid uit de TV komt, waardoor er geen randapparatuur aangesloten hoeft te worden, afgezien van misschien een console. Met de genoemde probemen zal deze dan ook nooit te maken krijgen, laat staan weet krijgen van het bestaan er van. Ik ben het ook met de reviewer eens dat dit, zeker ook prijstechnisch, een aanrader kan zijn voor velen.
Dat het nog steeds een aanrader kan zijn voor de gemiddelde consument is zeker waar. Echter is dat dan ook een advies wat uit de review naar boven moet komen, wat hier dus niet gebeurd.
Een flink deel van de functies van deze TV is niet getest, inclusief functies waarmee duidelijk geadverteerd wordt. Functies die toch voor redelijk wat consumenten belangrijk zijn en die een consument zouden kunnen overtuigen.
Het is gewoon nalatigheid van Tweakers om geen rekening te houden met dit soort dingen. Met de instelling van "het zegt dat het ondersteunt wordt dus dat zou vast wel kloppen" creëer je een review die uiteindelijk niet veel meer waard is dan een specsheet.
Goed verwoordt. Ik las het als een opsomming van fantastischheid, het maakte me erg achterdochtig.
De comment gelezen hebbende zie ik dat bevestigd.
Het is zo jammer dat Tweakers de diepgang van een [insert iets met 0 diepgang] heeft.
Wat ik zelf ook erg relevant gevonden zou hebben is of er ook in de UI reclame verwerk zit zoals bij LG en Samsung. Het gebrek daar aan zou mij meer naar Philips trekken dan.
Ik was erg gecharmeerd van deze tv, maar niet lerende tech bedrijven met maanden oude problemen in hun producten geven mij geen goed gevoel. Next.
Is dat echt zo? Is het nalatig als een bedrijf dat z'n best doet om een community te voorzien van informatie, dat een deel van z'n inkomsten uit reclame moet halen omdat het geen betaalde dienst betreft, vervolgens niet alle facetten bekijkt? Ik vermoed toch dat hier echt wel een best effort wordt geleverd. Dat het misschien wat beter kan wordt niet betwist maar om het dan nalatigheid te noemen?
Voor een gemiddelde consument is het even goed relevant om te weten of er compatibiliteitsproblemen zijn, zeker met zeer populaire producten zoals de Sonos soundbar. Ook kan een gemiddelde consument die misschien niet diep in de technische details wil duiken wel nog graag wat beter geluid willen en dus een Sonos soundbar of een 2.1 setje overwegen.
Dus ik vind het niet zo'n heel sterk punt om te zeggen dat bugs en compatibiliteitsproblemen er minder toe zullen gaan doen als de reviews zich meer op de mainstream consument gaan richten. Ik denk juist meer. Want een mainstream consument zal juist gebaat zijn bij een zo soepel mogelijk functionerend apparaat. Daar komt bij dat juist de review hier erg uitgebreid is en de gemiddelde consument vaak zal afhaken bij onderwerpen als chroma subsampling.
Maargoed het lijkt erop dat alle pro-reviewers het een beetje zo aanpakken. Ik kan me ook voorstellen dat het niet zozeer voor de consument, maar juist voor de reviewer enorm tricky is om op een accurate manier bugs te herkennen en te benoemen.
Wat je benoemd (eARC/HDMI-CEC en passthrough) zou inderdaad standaard onderdeel moeten zijn. Er zijn volgens mij zelfs nog TV's die een 5.1 dolby signaal niet eens van HDMI naar optical-out kunnen passthroughen volgens mij. Ik heb goed moeten zoeken om mijzelf er van te verzekeren dat mijn huidige Samsung TV het kan in ieder geval.
En als het kan, kunnen een blijkbaar alsnog problemen optreden, getuige deze TV.
Met mijn oude Panasonic TV, waar de ondersteuning van ingebouwde apps stopte, kon ik dus geen 5.1 op mijn Sonos playbar (+sub +surrounds) krijgen via een externe mediaspeler. Treurig.
[Reactie gewijzigd door unreal0 op 22 juli 2024 15:39]
Veel mensen hebben interesse in Philips TVs omdat ze zowel Dolby als DTS op papier ondersteunen en HDR10+ en Dolby vision naast elkaar. Dat doen bijna geen andere TVs. Samsung doet bijvoorbeeld geen DTS en geen Dolby Vision. LG kent weer andere beperkingen.
Het is dan ontzettend teleurstellend als zowel Dolby Vision, DTS passthrough en Dolby passthrough verschillende bugs hebben die er voor zorgen deze features compleet onbruikbaar zijn. Wat heb je dan aan een TV met brede ondersteuning...
HDR10+ is dus al een gemis. Daarbij gaan er bij Sony hele andere dingen fout, zoals de hardware die niet snel genoeg is voor 4k/120hz op hun zogenaamde ps5 ready tv. Nou zijn er geen spellen die daadwerkelijk 4k 120hz doen, maar de output is dat wel. Zit je met je waziger beeld dan de concurrentie. En nee de software fix heeft het probleem alleen minder gemaakt, niet opgelost.
Dat is dan volgens mij de enige dienst. Volgens mij is het maar 10% wat hdr10+ is als ik het zo lees. Daarnaast is alleen Samsung een voorvechter van deze techniek. 1 merk is denk ik niet genoeg om het levensvatbaar te houden. Kijk hoe het afgelopen is met hd-dvd.
als dit zo'n wijdverspreid probleem is, vraag ik me af of er nog een class action zaak aan zit te komen in de Verenigde Staten. Het is te gek voor woorden dat er geadverteerd wordt met functies die simpelweg niet functioneren en de Amerikanen hebben er wel een handje van om in dat soort gevallen het bedrijf aan te klagen.
Ik lees anders een stukje hierboven dat er mensen zijn die geen enkel probleem hebben met de functionaliteit, dus schijnbaar is het een combinatie van tv en gekoppelde audio apparatuur. Dus het kan ook aan de audio apparatuur liggen.
Mwah. Samsung kan er ook wat van hoor. HDMI-CEC en audio passthrough in combinatie met SONOS is soms echt belabberd. Dan ben je tien minuten aan het klooien om de boel werkend te krijgen.
Ik denk dat beide standaarden soms gewoon erg slecht geïmplementeerd worden door verschillende fabrikanten en niet specifiek 1 fabrikant.
Voor Samsung/Sonos is het ook een gevalletje kastje en muur. Beide partijen wijzen naar elkaar. Erg irritant.
Dat kan, maar hoeft niet per se. Ik weet het niet iig. De houding van alle partijen is imo niet verbeterend voor de oplossing. Het is namelijk ook in het belang van de TV fabrikant dat zou iets gewoon goed werkt. Het straalt wel af op de expierence van de televisie ook al is het niet jouw schuld als fabrikant.
Van alle stagiairs die ik bij hun ben tegengekomen was er 1 die wat intelligentie leek te bevatten, ik weet niet waar hun ontwikkelingsafdeling uit bestaat. Maar wel het niveau van de stagiairs
Nou, niet zo overdrijven hè, je kunt best gewoon een tabelletje maken met een vinkje bij of het werkt of niet. Doen alsof je dan 20 pagina's zou krijgen getuigd van weinig creativiteit.
Is er ‘Officiële’ communicatie over die 5.1 ARC issues? Ik heb deze TV sinds gisteren en krijg op de meeste TV apps enkel gekraak / getik uit de speakers over ARC naar mijn receiver. YouTube app lijkt wel te werken maar spreekt zo te horen mijn front speakers aan ipv rears.
Nu veroordeeld tot fallback naar stereo for the time being.
[Reactie gewijzigd door theRich op 22 juli 2024 15:39]
YouTube app heeft helaas al een tijd last van enkel stereo-signaal. Had m'n vorige Philips ook. Ik weet niet of dit een philips-specidieke bug is, of een YouTube TV-app bug.
Nee, er is sowieso bij TP Vision een gebrek aan enige vorm van officiële communicatie van de lopende/algemeen bekende issues. Best wel jammer, maar bij andere TV merken is dit niet veel beter.
De firmware is een soort Russisch roulette iedere keer met wat er nu weer om gaat vallen.
Dat ze alle mogelijke problemen aankaarten? Behoudens een standaard (doenbare) testmethodologie die doenbaar en realistisch is binnen aan aanvaardbare review-termijn? Hoelang doe je er uiteindelijk over om je review te maken?
Alle geadverteerde (al dan niet in de kijker geplaatste) standaarden testen op een toestel is praktisch gezien ondoenbaar. Dolby Vision, eARC, HDMI 2.x, ARC, DTS:X, Dolby Atmos, trueHD, enz…
Daarmee wil ik niet zeggen dat een review niet kan ingaan op bestaande problemen, maar dat is praktisch niet doenbaar vanuit gelijk welke testmethodologie of je test ondoenbaar lang aan een toestel.
De reviewers zouden wel de bekende fora kunnen bekijken en kort hun licht kunnen opsteken over de meest gekende issues: maar is het verstandig dat te doen? Hoe diep ga je graven, zijn de issues nog steeds openstaand? Lost de meest recente firmware het probleem op? Enzovoorts… allemaal moet je dat gaan onderzoeken.
Om een goed algemeen beeld te krijgen is deze review voor mij uitstekend. Als ik deze TV wil aanschaffen, zal ik op voorhand mijn onderzoek ook doen, en hoe dan ook zoeken naar bekende issues met een bepaald model TV dat ik wens aan te kopen.
Zeker met het oog op het feit dat Tweakers kan teren op een grote community die reeds pijnpunten aandragen in het forum, is het nogal opvallend dat zulke zaken niet worden meegenomen. Voor ieder merk zijn er grote draadjes lopende op het forum, en als je een beetje in de TV's thuis bent, wat ik van een reviewer mag verwachten, behoren dergelijke probleemgebieden sowieso tot de parate kennis.
Exact. Heel veel tijd kost het niet, maar dit zijn juist de punten waarop je een fabrikant kunt aanspreken als collectief. Leuk dat er ergens op het forum problemen worden aangekaart, maar dat is relatief weggestopt. In verhouding tot deze review die vol op de hoofdpagina staat én direct in google naar voren komt.
Sowieso mag ik aannemen dat je als reviewer op de hoogte bent van problemen met bepaalde merken. Sommige dingen zullen nu eenmaal bij de een vaker voorkomen dan bij de ander en visa versa.
Maar hoeveel mensen hebben er een Apple TV op een Android TV systeem? Lijkt me niet heel relevant voor een review van een tv die hetzelfde zelf ook al kan. Sinds ik de TV heb heb ik de Shield ook amper nog gebruikt (allen als muziek speler met de tv uit).
Hoe groot is het marktaandeel van Sonos met eARC dat dat een verplicht onderdeel zou moeten zijn? waarom dan niet ook meteen alle Denon Onkyo en Yamaha receivers testen?
Heel veel mensen waarschijnlijk, aangezien Philips geen Airplay ondersteund en android TV niet apps heeft zoals InFuse.
Het hele android TV gebeuren vind ik zelf zeer matig. Vrijwel alles zijn upscaled apps die soms maar half werken. Alleen de content apps van providers zijn wel oke, maar ook die missen vaak features (je kunt bij twitch bijvoorbeeld niet de chat inklappen).
Een AppleTV bied overigens ook andere functionaliteit dan een Shield (die ook android TV draait). Het punt is ook meer dat je dan een extern apparaatje hebt waarvan je bepaalde functionele tests kunt standaardiseren. Dus speel een bepaalde film/serie af via AppleTV met Dolby vision, dolby atmos en VRR (23,97Hz) oid.
Dan heb je een aantal zaken gewoon getest zonder variabelen van buitenaf.
Hoe groot is het marktaandeel van Sonos met eARC dat dat een verplicht onderdeel zou moeten zijn? waarom dan niet ook meteen alle Denon Onkyo en Yamaha receivers testen?
Het gaat er juist om dat je een apparaat hebt dat een redelijke vertegenwoordiging van een categorie apparaten vertegenwoordigd. Mensen die niet houden van grote HT installaties grijpen toch snel naar een soundbar (Sonos Beam/ARC, Samsung, LG, yamaha). Sonos is dan de makkelijktse voor de consument om in te stellen. Dat is wel echt een typisch consumenten product. Maar het was overigens een voorbeeld een ander apparaat is wat mij betreft ook goed, maar het gaat me er om dat er bepaalde functies getest worden die realistisch gezien wel gebruikt gaan worden bij een TV in deze klasse. Of dat dan Sonos is of Denon (heb zelf Denon) maakt me niet zoveel uit.
[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 22 juli 2024 15:39]
Airplay is prima te regelen met apps, ook gratis ben ik sinds kort achter. Verder werken Kodi en jellyfin ook fijn, zelfs met 4K dolby vision content.
Enige waar ik sinds vandaag achter kom is dat met de nieuwste update van Philips er nu een bak reclame in het menu staat, me is not amused!!! Ik koop geen smart tv om continu reclame te moeten kijken…
Welke apps zijn dat dan? Kodi heeft namelijk de optie, maar dat doet helemaal niks.
Daarnaast is dat ws nooit de volledige airplay ervaring die je normaal zou hebben (met auto turn-on enzo) omdat de app aan moet staan om het te kunnen gebruiken.
Eh, ik denk erg veel tegenwoordig. En nog veel meer mensen gebruiken een AV-receiver voor de audio, en als ik de verhalen hier zo lees is dat ook een drama. En voor mij absoluut een reden om deze TV niet te kopen. Jammer, want van de review zelf werd ik zeer enthousiast. 4k@120Hz, HDR 10+, ambilight. Check, check, check.
Maar ik heb ook een Apple TV en we kijken 98% van onze content via dat ding. En ik heb een Onkyo AV-receiver (waarvan ik me nu realiseer dat die ook geen 4k aankan… bummer… onze oude 1080p TV is aan het overlijden en ik orienteer me op een upgrade).. Alle geluid loopt via de receiver naar m’n 5.1 boxen. En ja, dat vind ik een absolute must. Hoe “goed” de speakers in een TV ook zijn, ze halen het niet bij mijn eigen set.
En ben ik dan een audiofiel of enorme TV-nerd? Nee, absoluut niet. Ik heb absoluut geen audiofiele setup, maar wel beter dan gemiddeld. Ik heb een hele gewone middle of the road Samsung HD TV van 7 jaar oud, een Apple TV en een PS4.
Dan krijg je weer een discussie dat iemand z'n favoriete apparaat niet getest is. De meest mensen die om geluidskwaliteit geven en kritisch zijn hebben bijvoorbeeld geen Sonos apparaten. De meeste mensen hij Sonos leggen de lat toch al erg laag. Die deed sowieso tot voor kort geen DTS, dus (e)arc en optical passthrough kon je al niet testen.
Ik snap zelf de Sonos populariteit op dit moment niet helemaal. Het is matige kwaliteit voor opvallend veel geld. Vroeger was er de app, Spotify integratie en uitbreiden met speakers, maar dat doen andere merken ookal jaren en zeker niet minder goed. Terwijl er genoeg merken zijn die voor minder geld een veel betere kwaliteit leveren.
Ik ben ook geen fan van Sonos. Het gebruiksgemak is vrij goed (setup met room correction is erg makkelijk in vergelijking met andere merken), maar geluidskwaliteit vs kosten en flexibiliteit zijn maar matig).
Het is echter wel een typisch consumenten product. Hoge WAF (want niet 15 kabels door de kamer heen) en zeer eenvoudige setup. Dus echt heel raar is het niet.
Ik heb zelf Denon icm Dali speakers. Voor zowel HT als Hifi in de keuken, multiroom audio werkt perfect, maar dat kom meer doordat Apple dit gewoon zeer goed heeft uitgewerkt. Airplay is serieus echt goed op dat vlak. Ja het kost wat meer door certificering, maar het werkt altijd met apparaten van welke fabrikant dan ook.
Voor mij is Sonos dan ook geen enkele toegevoegde waarde, maar ik heb wel vrienden die het gemak van het spul wel kunnen waarderen. Zeker omdat het cross platform goed werkt. Zodra je namelijk android in huis hebt, gaat Airplay je niks opleveren. Wat mij betreft wel een hiaat in googles ecosysteem.
Maar goed. Het ging mij er om dat je met twee apparaatjes ineens een hele range van extra functionaliteit kunt testen door simpelweg het kijken van 1 film of aflevering van een serie. Ook al staat het op de doos het is maar de vraag hoe goed het werkt. En dat is niet alleen bij Philips zo. Samsung heeft er ook een handje van (juist icm sonos apparatuur waar er echt honderden klachten over te vinden zijn) en LG heeft soms ook zijn nukken.
Maar dat doet de klager ook niet. Ik lees dat het een probleem is met sonos apparatuur en ik lees dat bepaalde samsung televisies ook een soortgelijk probleem hebben met sonos apparatuur.
Dus mogelijk wordt hier een tv afgekraakt omdat er een probleem is met sonos?
Ik vind wel dat je een goed punt maakt, alleen zou ik zeggen dat het beter is om het juist wél even aan te stippen als er veel om bugs te doen is. Er zijn genoeg consumenten die juist niet verder onderzoek doen, en aannemen dat het om een probleemloos product gaat, als er 5 sterren worden gegeven, met daarbij het predicaat "excellent". Maar ik ben het met je eens dat het tricky is, en dat je moet kijken hoever je daarin gaat. En eventueel na verloop een kleine update geven als er belangrijke issues zijn opgelost.
Och man, ik vroeg me al af of ik de enige was die dit soort dingen altijd treft. Ik heb zelf een ouder model OLED tv van Philips, ook altijd rare issues met geluid dat simpelweg ‘raar’ doet, zeker in combinatie met Sonos (maar hiervoor met mijn Denon receiver ook al). Het is net of TPvision net niet helemaal de standaarden juist implementeert ofzo. Het is dat ik fan ben van ambilight en ik die DIY-oplossingen niet zo zie zitten, anders was ik allang overgestapt naar LG of Sony.
Sonos en samsung werkt ook niet altijd even lekker. Denk ook niet dat he probleem bij een enkele fabrikant zit, maar ook met omgevingsfactoren te maken heeft. Dus waar set je het apparaat neer. Wij hebben t-mobile IPTV kastje op het meubel staan ipv erin omdat IR-relay van de one connect box niet goed werkt. Net jammer.
Ook veel issues met sonos systeem. Afstandsbediening is er ook binnen een maand al een keer mee gestopt.
Ja, had misschien genoemd moeten worden. En inderdaad frustrerend als je tot de groep behoort die deze geïsoleerde problemen ervaart. Valt ook op dat er een aantal gebruikers zijn, niet jij natuurlijk, die blijkbaar zo gefrustreerd zijn, jouw woorden, dat ze de tv volledig afschrijven. Letterlijk fora afgaan om op die manier TP vision onder druk te zetten. Jammer, omdat ook ik de tv ervaar als prachtig. Ook android tv ervaar ik als goed werkend. Uit mijn 806 komt één snoertje. De rest gaat draadloos. Prima review verder waar ik me helemaal in kan vinden,
Bedankt voor het delen van je ervaringen en inzichten.
Ik heb ook de klachten op het AV-forum gelezen, met zo te zien ook wat informatie van jouw hand:
Ook elders heb ik klachten hierover gelezen. Het is inderdaad opmerkelijk dat het 5-sterren reviews regent van de Pro's met nergens noemenswaardige commentaren op deze toch wel hele serieuze bugs. Ik ben blij dat ik er nog net op tijd achter ben gekomen. Ik zal in de toekomst wel waarde blijven hechten aan de pro-reviews, maar het blijkt toch wel dat praktijk ervaring van de echte consumenten van onschatbare waarde blijft.
[Reactie gewijzigd door steffersma op 22 juli 2024 15:39]
Maar er zijn ook gebruikers die deze klachten niet hebben, nog geen problemen gehad met mijn Denon op eARC, en geruik de ingebouwde android TV apps regelmatig.
Problmeen zou dus ook kunnen liggen aan de aangesloten apparaten, wanneer deze niet vermeld worden heb je dus ook niets aan dit soort commentaren.
Point taken, fijn dat het met je Denon wel goed werkt. Ook zegt Pwain zelf inderdaad dat hij geen problemen had met de ingebouwde apps.
Echter in combinatie met andere reviews begreep ik al dat veel van de problemen de combi met Apple TV betreffen. Ik dacht niet dat Apple TV echt berucht is om bugs waardoor deze niet te gebruiken zou zijn met veel TV-merken. Natuurlijk ben ik geen technicus en is het misschien inderdaad zo dat dit een heel specifiek issue is wat onder hele specifieke omstandigheden optreedt. Maar, niemand kan er kennelijk de vinger achter krijgen (zelfs de fabrikant zelf niet). Dus met dat soort voorkennis ga ik liever niet lopen gokken met m'n zuurverdiende geld, zeker als er alternatieven zijn waarbij minder bugs worden gemeld.
Bedankt voor deze info. Dat zet het Tweakersartikel over dit product inderdaad in een ander licht. Ik heb de info graag ook objectief vooral nu ik een TV zoek. Zoals het wordt gebracht zou dit dus een fantastische TV zijn
Wat ben ik blij voor jou reactie, zo'n aanprijzing van een artikel valt voor mij onder (dure) Meuk waar lezers die tot aanschaf overgaan spijt van kunnen krijgen
[Reactie gewijzigd door 80sdude op 22 juli 2024 15:39]
Als ik lees dat het probleem met Sonos is en dat bepaalde samsung televisies het ook hebben dan lijkt het mij dat je beter bij sonos weg kan blijven. Klinkt meer als iemand die denkt dat sonos perfect is en het probleem dus daar niet kan liggen.
Lijkt een specifiek issue te zijn in zijn opstelling met Sonos en Apple TV, die apparaten heb ik niet, dus voor mij is het wel een fantastische TV. Wanneer je een aankoop wil doen dus eerst googlen of er problemen zijn met jouw andere apparatuur.
Maar dat strookt dan niet met je eerdere reactie waarin je zegt dat je zo blij bent dat Pwain dit product in een ander daglicht plaatst. Waarom zou je zo blij zijn met dat extra inzicht als je überhaupt al niet geïnteresseerd bent in een tv met ambilight?
Ik ben blij met dat inzicht . Er zijn goede Philips tv's met of zonder Ambilight,en Ambilight kun je uitschakelen. Ik ben geinteresseerd in een TV die aan mijn eisen voldoet. Ambilight is er niet een van maar in de afweging kun je iets wat je niet gebruikt voor lief nemen als het uit te schakelen is
Oké duidelijk, dat kan natuurlijk. Maar ik ben eigenlijk wel benieuwd waarin deze tv zich dan voor jou onderscheidt van andere merken als het niet ambilight is. Misschien dat het een high end Android TV is. Dat is eigenlijk het enige wat ik kan bedenken, maar ik ben ook niet heel erg thuis in de specs of überhaupt in TV-tech. Ik was hier alleen omdat deze TV op mijn shortlist stond.
Ik ben al een jaar of 3 op de uitkijk vaar een nieuwe TV en als dan zo'n nieuw model wordt aangeprijsd dan is het wel heel lullig vind ik om dan via de reacties te lezen welke problemen er zijn die niet vermeld zijn in het artikel. Ik lees vb ook Whathifi en een paar andere NL sites waar er geen reacties zijn maar van een Tweaker review wil ik als lezer diepgang en graafwerk naar drempels verwachten (of ik die nou snap of niet vb als ik sommige artikelen van tijdschrift C't lees).
Wat ik wel ervaar is het prettig monotone weglezen zoals in ieder andere (TV) review. Ik vind het Tweakers artikel moet mij het gevoel van onderscheidend vermogen geven als lezer en dat mis ik. Precies zoals jij me vraagt waarin onderscheid deze tv zich voor jou precies zo vraag ik mij af of ze bij TWEAKERS zich afvragen waarom product X zouden reviewen voor hun lezers en blijft het een kwestie van opties opnoemen of ga je als Tweakers ook problemen aankaarten waarmee je rekening moet houden zonder het product te bashen. Kijk sites als WhatHifi en Focus (tijdschrift) werken met een format waarbij weinig reacties zijn. Bij Tweakers verwacht ik net als vroeger al graafwerk vooraf voordat de reactionele gebruiker zich ermee gaat bemoeien.Daarvoor trek ik naar de Tweakers site.
Ik vind, mits het de aanzet van het tweakers review artikel zou zijn, treurig dat ik uit de reacties van gebruikers van hetzelfde product de gebruikers voor- en nadelen moet lezen. Deze reacties waardeer ik enorm maar die geven mij al bij elk tweakers artikel een forum gevoel met een puntensysteem.
Voor mij is primair de kundigheid van het artikel bij een review, nogmaals benadrukt de review , die de show moet stelen. Dat er kritiek zal komen erop alla maar het is tenslotte geen colomn.
Verder heeft deze TV geen onderscheidend vermogen voor mij qua formaat.
De opties zijn verder goed en qua beeld op papier wsl ook. Ik zeg wsl want altijd met de eigen ogen kijken naar je model bij aanschaf.
Voor mij zijn onderscheidend ( voor elke leek en niet leek zal dat subjectief beeld en geluid zijn ) in dit stadium
Oled
Audio waarbij er niet perse een geluidsinstallatie aan gekoppeld moet worden om de audio naar een hoger niveau te te tillen.
Soepel en fijn gegamed kunnen worden , kinderen worden groter, en als dat punt links komt te liggen ( omdat een game pc beter wordt bevonden) dan
de illusie dat we een mini-bios in huis hebben gehaald ( als mens en frequent bioscoopganger hou ik mezelf graag voor de gek ), apps zijn meegenomen maar laten mij links liggen en ik hun ook, ik heb een Shield.HDMI 2.1 is een must.
Wat er vooral niet moet zijn is ongevraagde reclame die met de TV komt. De gewenste tv wordt in de lijstjes genoemd, maar die moet nog ff wachten tot de monnie er voor is en dan zien we wel wat de markt dan te bieden heeft. Wellicht een concurrerend model.
Last but not least is de prijs voor mij als hollander
Hoewel de audio uit deze Philips beter dan gemiddeld schijnt te zijn lees ik toch her en der dat het niet je van het is (dwz geen wonderen verwachten uit een relatief platte tv).
Als goede audio uit een TV belangrijk voor je is, dan is Sony misschien een interessante optie:
de XR-55-a80J (volgens mij -a84J in NL). 55 kan natuurlijk ook 65 of 75 zijn.
(Of de Sony flagship, die is nog beter maar ook een stuk duurder).
Geluid rechtstreeks uit het scherm (uniek voor Sony) schijnt opvallend goed te klinken.
Nou ja, misschien heb je het al gelezen op WhatHIFI aangezien je daar ook komt ;-)
Ik gebruik ook vaak de reviews op amazon.com (en evt .de) voor reviews met verified purchase.
Reviews op andere koopsites vertrouw ik niet helemaal, al schijnen ze eraan te werken.
Wordt tegenwoordig ook niet makkelijker, met mensen die misschien met een andere agenda dingen lopen te zeggen.
Ik weet niet zeker wat redelijk is om van een pro review te verwachten. Het lijkt me zeer lastig zo niet onmogelijk om een product volledig door te lichten op bugs en compatibele/incompatibele apparaten.
Maar het kan in elk geval de geloofwaardigheid ten goede komen als reviewers er wel melding maken als ze zoiets in hun tests tegenkwamen (sommigen doen dat). Of even aanstippen als er opvallende bugs online worden gemeld.
Maar uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid natuurlijk gewoon bij de fabrikanten zelf, en het is gewoon knake als dingen halfbakken getest op de markt worden gebracht als je er een bak geld aan uitgeeft.
Daarom is het in elk geval verstandig om het altijd bij een betrouwbare site te kopen, met een goed en klantvriendelijk retourbeleid (stating the obvious...).
Het zou tof zijn als TV's niet zoveel op een computer leken, met een volledig OS en applicaties, en in plaats daarvan gewoon bare-bones maar goed functionerend geleverd werden, zodat je er vervolgens een (krachtige) mediabox naar keuze op moet aansluiten. Maar misschien is dat gewoon geen geschikt verdienmodel voor TV-makers.
Succes met je zoektocht. Ik ben zelf ook nog niet klaar ;-)
[Reactie gewijzigd door steffersma op 22 juli 2024 15:39]
Ik heb voor nu de Panasonic TX-65JZW2004 op het oog,of het die echt wordt zien we als het zover wel. Wat mij vooral aanspreekt is het toegevoegde geluid voor de bioscoopervaring. Het TX-65HZW2004 levert zelfs meer geluid 125 watt t.o.v 150 watt. Het scheelt het plaatsen van een soundbar. De vraag is of het prijsverschil te rechtvaardigen is . Mijn ervaring is dat Panasonic goed zo niet het beste weet te halen uit hun paneel. Naar mijn mening komt dit ook door de goeie zet om Pioneer die de beste was daarin over te nemen. Jij ook succes met je zoektocht
ik ervaar dit totaal niet, wel op de standaard instelling.
zowel op een ambilight tv van 37" die zeker 6maal zo dik en zwaar is als mijn 65"oled
De Ambilight+ Hue functie had ik echter veel meer vna verwacht en veel minder latency... als ik van tevoren had geweten dat er een Hue Sync Box uit zou komen had ik een goedkopere tv gekocht.
Gezien je calibratie achtergrond.. De calibratie bij deze tv lijkt prima.. op grond van cijfers.. De lage nitwaarde (48 inch), ja.. wat moet je erover zeggen.. ? Ligt voor alle tv's op gelijke hoogte.. Gezien dat nit-verschillen van 50 of 100 niet zoveel voorstellen..
Ik "schrok" wel van HDR op de nieuwe 65 samsung qn95A van mijn broer afgelopen week.. Dan heb je het pas over nits.. Schrikken want.. je scherm zou uitbranden.. Is wat anders dan mijn oled..
Weet jij hoe je zo'n sasmung wat moet temmen in HDR.. ter protectie.. Want ik lees dat je bij HDR contrst en backlight standaard op max hebt staan.. Dat gebeurd dan ook automatisch !
Deze ziet er goed vrij goed uit. Al had ik ook graag een meting van 2.4 gamma of bt.1886. Dit omdat een oled natuurlijk mede aangeschaft word omwille van de weergave van zwart. Ook is er wel discussie over wat acceptabel is als dE. Mensen kunnen verschillen zien tot een dE van 1. Ik probeer altijd de errors onder de 1 te krijgen.
De Samsung tv's zijn uiteraard een heel stuk helderder, met als kanttekening dat dit vaak is met de local dimming op maximum. Voor gaming dus minder geschikt.
Als consument kan je aan de helderheid in hdr niets doen. Samsung zet dit vast, of tenminste dit is wel altijd zo geweest. Via software zoals calman kan je daar wel omheen. Ik zou me er niet teveel zorgen over maken en genieten van de tv.
Geef je nou antwoord op je eigen vraag?Contrast en brightness kan je niet zomaar veranderen in hdr. De tonemapping van de tv gaat uit van deze standaard waarden. Bij Samsung tv's was het in ieder geval zo dat deze waarden zelfs op slot zaten voor consumenten. Maar daar heb je met de juiste software geen last van.
Eco instelling of lightsensor is helemaal niet aan te raden gezien dat het beeld vaak helemaal on zeep helpt.
Dus nee er is niet zoveel aan te doen.
Edit. Als je niks om beeld geeft zet dan inderdaad de Eco stand aan. Dat zou de helderheid moeten verminderen, ten koste van kwaliteit dan wel.
[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 22 juli 2024 15:39]
Nee. het is een vraag. Of het kan.. op de sasmung ? OMdat ik eigenlijk gewoon schrok van de felheid.. Zover ben ik niet gekomen met die samsung. Volgens mij op mijn philips oled kan ik contrast in hdr (toch) wel veranderen. Maar de samsung is van mijn broer en daar ben ik nu niet.. Moet/zal het volgende week bekijken. Ik ben gewoon nieuw met hdr want ik kan dat alleen zien via youtube (demo's)..
En nee ik zou eco stand niet aanzetten. Maar ik heb op mijn oled-tv voor SDR wel de lichtsensor aan ! Ik vindt dat gezichten dan teveel licht uitstralen en detail verlies.. Maar het is wel gewoon wat dimmer.. Niet negatief dimmer..
Die voetbal van van de zomer in 4k en HDR was zo dim als wat bij ons op canal+ (geen vgl).. Dus die hele felheid van dat hdr op de qn95 die ik zag.. En als de kennen calibrators reviewers toch altijd oled voor HDR-beelden prefereren.. (in het pikke-donker dan waarschijnlijk).. !
Ik zou ook balen als ik een TV had met deze problemen, maar je gaat veel te ver door de review totaal te kraken en zelfs te suggereren dat deze info wel bekend was bij de reviewer, maar bewust is achter gehouden!
Misschien is het simpelweg niet gemerkt in de review. En misschien heeft men helaas verzuimd om te googlen naar known issues. Dat laatste is jammer, en moet beter, maar deze fout heb jij kennelijk zelf ook gemaakt...
Heel goed dat je kritische vragen stelt.
Bij veel reviews worden de positieve zaken veel meer uitgelicht dan de negatieve.
De perfecte TV bestaat niet en zal er ook niet komen.
Dat wil echter niet zeggen dat je er niets mag zeggen over punten die nog niet opgelost zijn.
Er kunnen problemen zijn maar het gaat er ook om hoe de fabrikant deze denkt te gaan oplossen.
Bij veel fabrikanten blijven software upgrades nog al eens achter.
Om over support na drie of vier jaar nog maar te zwijgen.
Hoe uiten die problemen zich dan? Ik heb de 48OLED806 ook sinds hij beschikbaar is, maar heb zelf nog geen enkel probleem gehad met eARC, Dolby Vision ziet er goed uit bij Netflix en Disney+, weet zo niet welke framerates die uitsturen, zal dan waarschijnlijk geen 23.97HZ zijn.
Bij Prime ziet HDR er iets fletser uit, lijkt hogere waardes uit te sturen, maar nog om aan te zien.
Ah filmpje gekeken en daarin spelen ze de content af via Apple TV, waarom zou je dat doen wanneer je een ingebouwde Android TV hebt, chip is vlot genoeg.
Bij eARC op mijn Denon nog geen problemen gehad, zou dus ook aan de SOnos kunnen liggen?
En zeer tevreden over mijn tv.
wat u zegt over de problemen herken ik niet .
alleen als ik extern me ps5 gebruik voor netflix etc had ik geen dolby vision omdat ps5 dat nog niet ondersteund. 4k bluray instelling veranderen dan wel dolby atmos.Alle apps van de tv zelf wel en audio over schakelen via earc gaat vlekken loos naar mijn denon 1700h-dab bij info van mijn denon geeft atmos weer en welke speakers aan zijn gewoon dolby atmos volledige automatisch
Welke tv doet dit wel goed? Met mijn LG gaat het redelijk, behalve dat ik niet altijd DD5.1 heb. Maar vaak gaat het een beetje mis, en moet ik be voorbeeld de instelling van het geluid even veranderen en weer terug op eARC zetten anders werk het niet.
Ik heb vorige week de 55 inch variant gekocht, met wat Black Friday korting. Ik ben er erg blij mee.
Het scherm is fantastisch, en een stuk mooier dan de Philips die ik hiervoor had.(43PUS6412). Tevens is de Android TV een stuk sneller ten opzichte van z'n voorganger.
Ben ook blij dat deze 4-zijdig ambilight heeft. Heb hem aan de onderkant uit gezet, maar die aan de bovenkant voegt ontzettend veel toe. Mijn voorganger had 2-zijdig. Dit maakt de kijk-ervaring toch weer een stukje "meeslepender" en rustiger.
Verder heb ik eigenlijk altijd alles aan m'n receiver hangen (Marantz NR1509), behalve het Ziggo kastje. Die doe ik wel via de TV, maar via de bypass-audio variant. Die werkt vlekkeloos. Evenals het gamen, trouwens. Er is wel iets meer input lag, maar dat is deels toch OLED eigen. Ik vind dat deze goed presteerd voor een OLED. Ook heb ik geen geluidsproblemen gemerkt zoals hierboven beschreven. Al maak ik dan ook nog geen gebruik van eARC of Dolby vision. Die upgrades gaan ook nog wel even duren.
Al met al is het een flinke upgrade, alleen al omdat ik van LED naar OLED ging. Maar de sneller reagerende software, 4-zijdig ambilight en strakke design maken dit voor mij een fantastische aankoop
[Reactie gewijzigd door GAMIE64 op 22 juli 2024 15:39]
Hier de 65" variant staan sinds 2 maandjes ofzo. Ik ervaar inderdaad wel issues met geluid doorvoer naar mijn Arcam AVR550. Soms meerdere keren per avond, soms avonden niet - dan gaat ineens de Arcam op MUTE en de TV speakers aan. Of - de Arcam ontvangt niet het juiste DD+ signaal en blijft op DD, en heb ik dus geen geluid (bij een DD+ stream, Atmos stream of Tru-HD stream).
Irritant wel een beetje. Toen we de TV net hadden, deed zich dit niet voor. Pas na de 1e update begon dit gedoe. Heb nog niet de laatste firmware er op zitten denk ik, ook al staat auto-update aan. Ik merkte vorige keren ook al dat wanneer ik zelf controleerde op updates, er een nieuwe versie klaar stond.
Hoe is de afstandsbediening? Ik heb een 803 en de AB is echt bagger, ben nu al aan de derde toe omdat de d-pad knoppen wel klikken maar niet meer registreren… ook moet ik EXACT op de IR ontvanger richten anders werkt hij uberhaupt niet. Is de nieuwe met bluetooth of iets aangezien er een mic in zit? Dat kon ik niet vinden in de review.
Je hoeft niet te richten. Werkt bliksemsnel.. Echter doordat knoppen vlak zijn (niet echt knoppen) is het onderscheid lastig.. Dus het is een luxe maar niet superpraktisch. Meer stylish.. Je moet echt wel kijken wat je doet. Maar dat kan ook want je hoeft niet te richten..
Aanpassing: eindelijk een gratis wekende AirPlay app gevonden. Wel jammer dat sinds vandaag er opeens allemaal reclame in de menu’s van Android staan, leuk een firmware update, maar hier zit toch niemand op te wachten…
Als je toch de ambilight aan de onderkant uitzet, had je beter voor de 706 kunnen gaan. Zelfde specs, maar geen ambilight aan de onderkant. De pootjes zijn iets minder mooi en de ab is wat minder luxe. Dat mis ik ook een beetje in de review van tweakers. Er zijn 3 modellen op de markt gebracht die heel veel op elkaar lijken. Hadden op zich heel makkelijk vergeleken kunnen worden.
Terecht punt! HDMI 2.1 en betere latency gaf me de doorslag. En het feit dat deze hetzelfde geprijst was als de 706. En het uiterlijk is mooier, vooral toch de voet inderdaad.
En voor in de toekomst: wie weet hangen we hem ooit op. Maar op ons mediameubel weerkaatste de ambilight te veel.
[Reactie gewijzigd door GAMIE64 op 22 juli 2024 15:39]
Die bedoelde ik dus ook bij de 3 modellen die ze hebben uitgebracht. De 706/806/856. Zijn vrij identieke modellen qua techniek. Zitten subtiele verschillen in en hadden dus wel in de test meegenomen kunnen worden.
Er is ook nog de 876, al is dat een wat obscuurder model. Deze is identiek aan de 856 maar komt met een minder fraai ogende afstandsbediening, welke meer op die van de 706 lijkt (zwart plastic, zonder leder), maar die dan weer wel een toetsenbord op de achterzijde heeft.
Ah, ik heb niet voor de 856 gekozen, vanwege de centrale voet. Heb een kleine, die zeer binnenkort gaat lopen en klauteren. Dan zijn 2 pootjes steviger dan 1 centrale, mocht ze er aan lopen trekken.
Verder heb ik eigenlijk altijd alles aan m'n receiver hangen (Marantz NR1509), behalve het Ziggo kastje. Die doe ik wel via de TV, maar via de bypass-audio variant. Die werkt vlekkeloos
waarom heb je ziggo kastje wel aan de tv en niet aan je marantz?
Hmm, gewoonte. Ik had de Mediabox next voordat ik een 4k receiver had. Dus plugde ik die rechtstreeks in de tv.
Maar in principe hoeft dat niet meer natuurlijk. Maar ach, een speciale input voor TV kijken is ook wel makkelijk. Hoef je niet óók nog de receiver uit te leggen wanneer die weer eens niet helemaal lekker automatisch schakelt
[Reactie gewijzigd door GAMIE64 op 22 juli 2024 15:39]
Voor het herprogrammeren van de ongebruikte/gesponsorde knoppen gebruik ik Button Mapper. (In mijn geval op een OLED854-series.)
Installeren op de tv, staat gewoon in de Google Play store, daarna kan je de verschillende knoppen herprogrammeren. Zodra de tv net is gestart (als ie echt net een seconde of 2 aan staat) doet dit het logischerwijs nog niet, maar de tweede keer dan wel, of als de tv al een paar seconden aan staat.
Zo hebben wij de Philips Store knop naar Plex omgezet, en Rakuten TV knop naar Videoland.
Geprobeerd maar waar vind ik die accessibility setting die nodig is om het te laten werken, kan het niet vinden in de settings menu (Philips 43PUS8535)
Hi @mjl ,
Voor de accessibility/toegankelijkheidsopties, zoals die op mijn tv te vinden zijn (tv staat in NL, itt al mijn andere devices):
Open de snelle instellingen, ga naar "Alle instellingen", "Android instellingen", "Apparaatvoorkeuren" en daarna naar "Toegankelijkheid" (helemaal onderaan). Onder "Services" kun je "Button Mapper" inschakelen.
Laat even weten of het is gelukt.
[Reactie gewijzigd door PeacekeeperNL op 22 juli 2024 15:39]
Ja het werkt, enige wat nu we gebeurd is dat als de tv opstart de button mapper ook gestart wordt en nadat de app die ik onder de Netflix knop gestopt heb weer afsluit dan alsnog Netflix start, de rakuten knop en de ‘smart tv’ knop hebben er geen last van.
Maar top! Eindelijk 3 knoppen met een fatsoenlijke functie en geen eens een pro licentie nodig
O Ja, en om de functionaliteit te activeren na het instellen onder de drie puntjes in de app “Start/Stop service” even aanklikken.
[Reactie gewijzigd door mjl op 22 juli 2024 15:39]
Heb deze televisie nu 2 maanden staan. Erg blij mee. Heb de beeldverbeteringen uitgezet om een meer realistischer beeld te krijgen zonder artifacts. Daarnaast de backlight flink naar beneden gezet.
Enige waar ik niet mee eens ben is de geluidskwaliteit, die is toch echt wel ruk. Je kunt er aan wennen maar goed is het niet.
Ik verving simpel een philips 40PFL5605H/12 door de philips 48OLED806/12. Alles werkte simpel via de afstandbediening van mijn Telenet Digicorder AD2100. TV, AV-versterker Onkyo SR-TX806. Digicorder aan, AV-versterker aan, TV aan en alles netjes standard doorgeschakeld via de juiste SR-TX806 HDMI port (cable/sat) waar de digicorder op zit. Met 1 druk op de aan/uit van de telenet afstandbediening ook weer alles uit en aan.
Met de philips 48OLED806/12 begon mijn thuistheater setup zijn 'eigen leven' te leiden. Schakelde niet naar de juiste HDMI port (of bleef daar niet op staan). Geluid van de TV apps (Netflix, Prime TV, Videoland, etc) niet naar de versterker. Dolby 5.1 werkt geheel niet, moet constant TV app naar stereo forceren. Bij terugschakelen van TV app naar HMDI (port 2 of port 1 van TV, heb beiden geprobeerd) schakelt de Onkyo AV naar en andere AV HDMI poort. of BD/CD, of PC-poort maar valt niet terug naar Cable/Sat waar de digicorder op zit om weer TV zenders te kunnen zien (Digitaal kijken met Telenet gaat nog met een ouderwetse set-top box).
Dus nu constant met 3 afstandsbedieningen in de weer om om zijn minste TV met simpel stereo geluid te kunnen kijken. Tja Dolby, DTS etc macheert momenteel niet goed. Ik heb ook een extra TOS-link kabel geregeld tussen Philips 806 en Onkyo voor het digitale geluid (DD 5.1). Je zou denken dat twee apparaten met de benaming '806' wel overweg met elkaar kunnen, dus niet ;-)
In ieder geval de conclusie momenteel is dat het vervangen van de ene Philips TV door een andere niet echt 'Plug and Play' is. Ik ga dit weekend nog eens kijken wat ik er aan kan doen.Wordt vervolgd, met misschien de TV terug naar afzender te sturen.
Setup:
48OLED806/12
Onkyo SR-TX806 met de volgende HDMI aansluitingen
Telenet digicorder AD2100 (AV HMDI poort 1)
Samsung DVD speler (AV HDMI poort 2)
KODI Raspberry PI (AV HDMI poort 3)
Nintendo Switch (AV HDMI Poort 4)
Google chromecast 2e generatie. (HDMI poort 5)
5.1 Speaker setup combo met Teufel en JBL speakers (Maar dat maakt niet uit in dit geval)
Ik heb dit weekend een HDMI 2.1 kabel geplaatst tussen de Phillips 806 en de onkyo SR-tx806 en ook een nog een optisch kabel TOSlink. Als ik een film of serie speel van zowel Netflix als Amazon Prime dan hoor ik een verstoord onverstaanbaar geluid. Wat DD5.1 zou moeten zijn. Als ik even naar de TV gids schakel op de Phillips 806 afstandsbediening en terug. Dan heb ik ineens wel netjes goed DD5.1 geluid zowel via HDMI als TOSlink. Dit lijkt mijn een software defect van de Philips 806.
Ik heb ook mijn Chromecast verwijderd van mijn Onkyo en die direct aangesloten op de Philips 806. Waarschijnlijk is deze uiteindelijk overbodig om dat de Phillips 806 ook chromecast ondersteund.
Ipv met 1 afstandsbediening moet ik er nu 2 en soms drie gebruiken. Technologische vooruit met minder gebruikersgemak.
Ik snap werkelijk waar niet hoe je een OLED televisie een "excellent" rating kunt geven met de volgende problemen:
- HDMI 2.1 blijkt niet volledig te functioneren. VRR en ALLM werkt niet eens op 4K en 120hz.
- EARC blijkt het ook niet goed te doen.
- Dolby Vision bug dat voor problemen zorgt met externe apparaten zoals Apple TV.
Onbegrijpelijk dit. Je betaalt voor features die niet eens goed blijken te werken.
[Reactie gewijzigd door BramViking op 22 juli 2024 15:39]
Ondanks de problemen die jij voor je gebruikt absoluut zal hebben.. Is dit voor 98 % van de mensen die tv's kopen geen probleem.. Voor mij ook niet. Geen games, geen soundbar,.. geen externe apparaten.. Problemen 🤷♂️.. Excellente Tv..
Wellicht heb ik er overheen gelezen in de comments maar deze TV heeft 2x HDMI 2.0 en 2x HDMI 2.1, niet 4x HDMI 2.1 zoals in het artikel vermeldt staat.
Misschien even vermelden in je artikel @Sim
Strategisch gezien een hele goede keuze van TP vision om van de extreem brakke native software naar Android te gaan.
Na mijn 2012-model ervaring (niet te harden langzame reactietijd op basis knoppen zoals volume harder/zachter) had ik Philips afgeschreven.
We wonen nu tijdelijk gemeubileerd en de eigenaar heeft er een 2019 Philips Android met Ambilight ingezet - ik schrok even maar de ervaring is goed.
Dat maakt dit besproken model weer een optie, Ambilight is toch echt een fijne feature. Als je dat in combinatie met OLED in een betaalbaar segment hebt, en het gewoon niet verknald, is het een uniek product met veel marktpositie.
Het nadeel van TP Vision TVs is de brakke software ondersteuning. De 2019 en 2020 TVs hebben een paar maanden terug een nieuwe firmware gekregen en sindsdien hapert DTS via HDMI ARC en optical out en Dolby Digital heeft een forse vertraging via dezelfde route die niet op te lossen is, er zijn ondertussen firmware updates geweest maar die lossen niets op. Het is wel een wijdverspreid issue als ik zo door de reacties op Toengels blog lees. Ambilight+Hue kent ook de nodige bugs en werkt ook maar deels. Dit soort opzichtige issues worden vaak pas na heel lange tijd opgelost, soms zelfs helemaal niet.
Ambilight is mooi, de afstelling van het beeld vaak ook, alles dat met motion te maken heeft is bijzonder slecht, maar qua firmware is het huilen met de pet op. Er komt hier, ondanks dat ik groot fan ben van Ambilight, geen TP Vision TV meer in huis.
[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 15:39]
Voor dit geld koop ik liever een equivalent OLED TV voor 1k net Google TV stick en Philips Hue HDMI Sync Box. Zelfde ervaring, maar meer vrijheid en zekerheid, voor hetzelfde geld.
Voor dit geld?
Een set met Sync Box en light strip is > € 400,- en die prijs wordt uiteraard hoger hoe langer de strip moet zijn naar gelang het formaat van de TV.
En dan moet je wel al de vereiste Hue Bridge hebben. Als niet dan kost die ook nog eens € 50,-.
Dat is absurd veel geld voor wat slimme sfeerverlichting en op geen enkele manier in verhouding met de prijs van de TV zelf.
Bovendien moet je er als consument alert op zijn dat het ding alleen functioneert met op de Sync Box aangesloten apparaten. Dus niet middels de tuner of de apps vanuit de TV zelf.
En geen HDMI 2.1 wat juist voor deze TV een selling point is.
Beperkt zo'n oplossing je HDMI aansluiting niet tot 2.0?
Dat is namelijk waar ik het meeste tegenop zie met dat soort oplossingen. Dat en dat ze niet werken wanneer je content op de tv zelf afspeelt in plaats van vanaf een ander apparaat.
Ik zat zelfs al te kijken naar oplossingen als een HDFury VRROOM om dit soort flexibiliteit weer terug te krijgen.
Deze oplossing maakt gebruik van HDMI 2.0 maar met 4K/60Hz, HDR 10+ en Dolby Vision.
Ben je een gamer en maak je gebruik van de nieuwste condoles met 120Hz dan moet je wachten op de volgende versie met HDMI 2.1. Die komt over een paar maanden uit.
Je moet inderdaad een externe HDMI bron gebruiken want anders kan het niet werken.
Dit komt omdat TV’s geen HDMI output hebben, alleen inputs.