Op zich lees ik soort opdracht aan reviewers door in je post, maar misschien vooral aan platforms. Wel vraag ik mij ook gelijk af hoe haalbaar die missie is om je punten aan te pakken. Op zich denk ik trouwens niet dat reviewers te kwader trouw handelen. Wat en vooral hoe wordt gereviewd hangt ook van de reviewopdracht en de scoop van het platform af. Zo ben ik minder verbaast dat een platform als Consumentenbond niet in de gevoeligheden van het samenspel tussen een eARC interface met de verschillende audioformaten is gedoken. Haar doelgroep zal een dergelijk verhaal verwacht ik maar met moeite kunnen volgen. Zelf zie ik mijzelf vooral als
consument van AV apparatuur en heb mij er wel op betrapt hoe lastig het is om kijkend naar de toekomst te investeren in een component zonder meteen gedwongen te worden met een kam door de hele AV setup heen te gaan waardoor een vervanging een olievlek dreigt te worden.
Terug naar je post, ik lees twee punten in je commentaar:
- afdekken volledige functionaliteit
- verwerk lange termijn informatie
Om beiden hieronder aan te tippen:
afdekken volledige functionaliteit
Het afdekken van de volledige functionaliteit is bij een SSD of een paar geheugenreepjes nog wel te overzien. Voor een niet minder specifiek ding als een processor wordt het al lastiger, omdat daarmee een oneindig aantal activiteiten is uit te voeren. Een reviewer moet dan een keuze maken welke gangbare activiteiten relevant zijn voor het platform waarvoor wordt gereviewed. Nu zijn best wat apparaten steeds meer een zwitsers zakmes aan het worden. Mijn nieuwste receiver heeft zoveel functionaliteiten dat ik daarvan een behoorlijk deel niet van gebruik. Veel van die functionaliteiten hebben te maken met hoe die apparaten interfacen met hun omgevingen. Is de functieset van een dergelijke interface al uitgegroeid tot een kerstboom, de mogelijkheden om die kerstboom te koppelen met andere apparaten en toepassingen is nog vele malen uitgebreider. Is dit een verontschuldiging dit dan maar niet te reviewen? Op zich niet. Het heeft wel consequenties voor de hoeveelheid arbeid die in een review gaat, zou je alles willen doen. Een platform moet met zijn reviewer hierin keuzes maken. De doelgroep is maatgevend voor die keuzes. Een ander criterium kan zijn dat in de review wordt uitgediept waarin het apparaat zich juist onderscheidt (reagerend op je reactie iets verderop). Dat is denk ik op zich iets waar tweakers misschien wat mee kan. Is Philips onderscheidend met Dolby en DTS, test dat unieke aspect dan maar eens.
verwerk lange termijn informatie
Ook niet bedoeld als verdediging, maar meer als observatie. Een review (aanname) wordt vooral gelezen in de periode wanneer het apparaat net uit is. Vooral de vernieuwing die het apparaat betekend ten opzichte van haar voorgangers en de concurrentie zal worden opgepakt, want dat heeft nieuwswaarde. In de review kan het apparaat nog wel gespiegeld worden aan de concurrentie en aan haar voorgangers. Dit geeft een beeld van de functionele ontwikkeling en de concurrentie positie.
Hoe het zit met de software updates wanneer het apparaat 3 jaar in zijn levensduur zit valt hiermee buiten de scoop van de review. Kijk ik naar tweakers is er zeker bij de doelgroep interesse in dit soort lange termijn informatie. Denk bijvoorbeeld aan de discussie over de ondersteuning van Android smartphones. Even los van de reviews is bijvoorbeeld OS ondersteuning een criterium dat menigeen in de Pricewatch terug zou willen zien. Merk op dat ik met deze zin die reviews als communicatiemiddel al heb verlaten.
Wat te doen?
Even breed gaand zijn er een aantal dingen die gedaan kunnen om de bovenstaande punten te pareren.
Voorbijgaand aan beperkend commercieel gedoe zouden reviewplatforms kunnen gaan samenwerken om zo de grote hoeveelheid testwerk met elkaar aan te gaan. De informatie komt beschikbaar in een kennisbank waaruit alle platforms kunnen putten. De krachten bundelen is zinnig, maar dit maakt het geen makkelijke oplossing. Hoe eenduidig is de informatie? Hoe is onderzocht? De benadering biedt wel de kans iets unieks toe te voegen aan wat (....wereldwijd....) aan informatie over apparaat X is te vinden. Zou een tweakers dus de diepte in gaan over het functioneren van de Dolby en DTS interface dan maakt dat haar informatie uniek, zij het dat de doelgroep ervoor specifiek is. Lijkt mij een kans.
Over die lange termijn informatie denk ik ook al wat langer na. Hierin zou de
tweakers community een rol kunnen spelen door issue en ervaringen te loggen (misschien een nieuwe informatievorm naast user reviews). tweakers heeft al het een en ander gedaan door in de pricewatch
Alternatieven,
Vraag en aanbod,
Discussies en vragen en
Nieuws aangaande het product door te koppelen. De pricewatch zou nog op een andere manier gebruikt kunnen worden door in een merk-productsoort matrix de informatie over Philips TV's over de jaren heen te verzamelen. De stap om van een losse verzameling artikelen naar een kennisbank met een kop-staart verhaal te komen is dan nog een volgende. Dergelijke kennis kan ook worden aangelegd in de eerder genoemde gemeenschappelijke kennisbank. Ik denk dat tweakers hele goede papieren heeft om hiervoor een aanzet te doen (go go go

).
Ook ons gebruikers kan wat worden gevraagd. Heb je negatieve of positieve ervaringen met producten? Meld ze. Dat hoeft niet per se in een reviewtje, maar kan ook in een forum discussie of in een blog als losse snipper.
Ik snap dat het makkelijk is om aan de zijlijn te roepen hoe het anders kan. Ik denk wel dat je een legitiem probleem aankaart waar alle platforms en gebruikers mee kampen. Tenslotte ligt er ook een bal bij de industrie, want hoe ze het ook doen zijn gebruikers en platforms reactief in het volgen van de industrie. De toenemende complexiteit van hardware en software en de commercieruis om steeds maar nieuwe marketingtermen en afsplitsingen te verzinnen voor functionaliteiten die eigenlijk een structurele historische ontwikkeling doorlopen helpt de hardwareacceptatie niet mee. Zeker AV producenten zijn op een punt gekomen dat naar mijn inzicht het merendeel van de klanten allang heeft losgelaten en alleen die-hard tweakers er nog een verhaal bij de ontwikkelingen hebben. Komen mensen teveel bedrogen uit als spullen niet samenwerken, dan verliest bedrijfstak haar legitimiteit. Lijkt mij een begrepen eigenbelang om samen gecontroleerd aan
algemene standaarden te werken. He zij zo, dan zijn het maar ultimatumoplossingen, en gaan ontwikkelingen iets minder snel, maar blijft functionaliteit in de basis wel gewoon werken.
edits: taal, typo's
[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 15:39]