Door Sim Kranenburg

Philips OLED 806 Review

Aanrader met Android en Ambilight

05-12-2021 • 06:00

252

Singlepage-opmaak

Gaming en chroma-subsampling

De Philips 806 beschikt over twee 2.1-aansluitingen waarmee het mogelijk is om 4k-beelden met 120fps naar de tv te sturen. Ook beschikt hij over Auto Low Latency Mode, waarmee de tv automatisch in de gamemodus kan worden gezet als je een game op je console speelt. Er is ook ondersteuning voor variable refresh rate, of vrr, en FreeSync. Hierbij zijn framerates mogelijk tussen de 48 en 120fps. Als je graag games speelt op een tv door middel van een pc of gameconsole, heb je baat bij een zo laag mogelijke inputlag. Een hogere inputlag betekent namelijk dat de tv er langer over doet om de beelden te vertonen, waardoor het spel voor je gevoel langzamer reageert op jouw commando's.

We hebben de inputlag in de afgelopen jaren bij de meeste fabrikanten zien afnemen, maar de Philips-televisies bleven een beetje achter. Daar komt nu gelukkig verandering in, want gemeten in de gamemodus met onze Leo Bodnar-lagtester, kwamen we bij 60fps-beelden uit op een inputlag van ongeveer 15ms. Dat is dus minder dan een enkel frame vertraging. Daarbij maakte het niet uit of we 2160p60- of 1080p60-beelden naar de tv stuurden.

InputlagInputlagInputlag

Philips 806 inputlag gemeten met 60Hz (4K en 1080) en 120Hhz-signalen

Bij metingen met 120fps gaf de lagtrester zo'n 12ms aan. Dat is absoluut gezien beter dan bij 60fps, maar relatief gezien is deze prestatie wat minder goed, aangezien dit neerkomt op een vertraging van 1,4 frames. De meeste andere televisies presteren nog een tikje beter op 120fps, maar ook met 12ms is het voor de meesten zeer prettig gamen. Daarbij zorgt de hoge framerate natuurlijk ook voor een mooie, vloeiende weergave van beweging.

Chroma-subsampling

Het verwerken van uhd-beelden kost veel bandbreedte en rekenkracht. Een enkel beeldje heeft namelijk meer dan 8 miljoen pixels en als je er ook nog eens 60 of 120 per seconde van moet afhandelen, loopt de benodigde bandbreedte hard op. Veel televisies proberen de beeldverwerkingschips wat te ontlasten door chroma-subsampling op het binnenkomende signaal toe te passen bij het weergeven van 2160p-beelden. Hierbij wordt kleurresolutie opgeofferd, maar doordat de resolutie van het helderheidssignaal behouden blijft, valt het bij de meeste natuurlijke beelden niet op.

HDMI Ultra HD

Omdat alle codecs die voor de distributie van video worden gebruikt, ook gebruikmaken van chroma-subsampling, heb je er geen last van bij het kijken naar video. Als je echter naar computerbeelden van een pc of gameconsole kijkt, levert het een duidelijke vermindering van de beeldkwaliteit op. Hier kun je wat aan doen door in het menu te navigeren naar Alle instellingen > Algemene instellingen > HDMI Ultra HD. Daar kun je voor alle vier de ingangen kiezen tussen Standaard, Optimaal en Optimaal (Auto Game). Die laatste twee leveren de beste beeldkwaliteit op, omdat er geen chroma-subsampling wordt toegepast. De stand optimaal (Auto Game-) stand is nodig om beelden met variabele framerate naar de tv te kunnen sturen. Deze heeft echter als groot nadeel dat de verticale resolutie word gehalveerd omdat de tv steeds een beeldlijn overslaat. Daarna wordt het beeld weer naar de volledige resolutie geschaald met als gevolg een veel minder scherp beeld.

Philips OLED806 120Hz VRR
Bij weergave van 120Hz VRR-signalen, neemt de scherpte van het beeld af. 120Hz zónder VRR is wél volledig scherp.

Door in het menu niet de game-stand, maar de monitormodus te kiezen worden 4k-beelden met 120fps wel perfect, en dus zonder chroma subsampling, weergegeven. Ook is de inputlag in de monitor-preset net zo laag als in de game-stand. Helaas is er in deze modus dus geen VRR-ondersteuning. Je moet bij deze tv dus kiezen voor 4k120-weergave met een verticaal gehalveerde resolutie, maar met VRR, of een perfecte weergave zonder VRR.