Door Sim Kranenburg

Samsung QN900A-8k-tv Review

Topmodel met miniledbacklight

10-10-2021 • 06:00

165

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De QN900A is het topmodel 8k-televisie en is voorzien van een miniled-backlight met meer dan vijftienhonderd zones. Hierdoor is een hoge piekhelderheid mogelijk, zodat ook overdag goed naar hdr-beeld kan worden gekeken. Hij heeft een strak design en is erg plat, maar helaas klinken de luidsprekers daardoor niet zo goed. Daarnaast is het verbruik nogal aan de hoge kant.

Samsung is 's werelds grootste televisiefabrikant. Al sinds 2006 verkoopt de Koreaanse grootmacht de meeste televisies van alle fabrikanten. Als enige van de grote tv-producenten verkoopt Samsung geen oled-televisies maar blijft het merk gebruikmaken van lcd's. Door deze bestaande techniek te combineren met quantumdots en minileds worden de traditionele minpunten aangepakt om zo de concurrentie aan te gaan met de rivaliserende oledtechniek. In deze review bekijken we Samsungs topmodel Neo QLED QN900A.

Samsung QN900A

Dit is een 8k-televisie en het scherm heeft dus een resolutie van 7680 × 4320, waarbij het totaal aantal pixels uitkomt op meer dan 33 miljoen en het aantal subpixels op bijna 100 miljoen. Doordat de backlight gebruikmaakt van vele duizenden minileds kon de behuizing zeer plat blijven. Ook zijn de bezels rond het scherm zeer smal, zodat het oppervlak aan de voorkant bijna uitsluitend uit beeldscherm bestaat. De aansluitingen zijn in een los kastje ondergebracht, waardoor slechts een enkele kabel naar de tv loopt.

Voorlopig valt er nog zo goed als niets te zien in 8k, maar doordat de miniled-backlight verdeeld is in een grote hoeveelheid zones die bovendien een zeer hoge piekhelderheid kunnen bereiken, is deze tv in staat om hdr-beelden op indrukwekkende wijze weer te geven. Door de hoge maximale helderheid en doordat het scherm is voorzien van een antireflectielaag kan hdr bovendien overtuigend worden weergegeven bij relatief veel omgevingslicht.

De QN900A draait op Samsungs eigen Tizen-besturingssysteem en wordt geleverd met een afstandsbediening die zichzelf kan opladen dankzij zonnecellen aan de achterkant. Samsung is ervan overtuigd dat dit zo'n beetje de beste televisie ooit is, aangezien de prijzen van de QN900A er niet om liegen. De grootste maat, 85 inch, kostte op het moment van schrijven zo'n elfduizend euro. De 75-inchversie moest zo'n achtduizend euro opbrengen en het 65-inchmodel - de kleinste variant en het model dat wij voor deze review bekeken - was in de Pricewatch te vinden voor zo'n 4240 euro.

Uiterlijk en aansluitingen

De QN900A heeft een mooi strak ontwerp en straalt een zekere luxe uit. Door de zeer smalle randen rond het beeldpaneel beslaat het scherm zowat de volledige oppervlakte aan de voorkant. Onder het scherm zit een mooi afgewerkt randje van donker metaal. Rechtsonder zit een uitstulping waarop een klein Samsung-logo prijkt. Hierin zitten ook de infraroodsensor, omgevingslichtsensor en powerled verstopt.

Samsung QN900A
Samsung QN900ASamsung QN900ASamsung QN900A

Doordat gebruik is gemaakt van een miniled-backlight kon de behuizing mooi dun blijven. Rondom zit een metalen strip die is voorzien van veel kleine gaatjes. Deze geperforeerde randen geven de QN900A een beetje een industriële uitstraling die goed past in een modern interieur. Ook de voet is gemaakt van prachtig afgewerkt metaal. De schuine verbinding tussen de voet en de tv is gemaakt van plastic en biedt de mogelijkheid om de One Connect Box, het losse kastje waarin alle aansluitingen zijn ondergebracht, op te plaatsen.

Samsung QN900ASamsung QN900ASamsung QN900A
Samsung QN900ASamsung QN900A

Op de achterkant van de QN900A, die is gemaakt van dun plastic, zit een enkele aansluiting. Deze is voor de One Connect Cable waarmee de televisie met de One Connect Box wordt verbonden. Er worden twee kabels meegeleverd; een korte voor als je de One Connect Box achterop de voet wil plaatsen en een tweeënhalve meter lange versie voor als je het kastje verder weg wil plaatsen. De kabels zijn ongeveer even dik als een coaxkabel en daarmee een heel stuk dikker dan de deels optische 'invisible cable' die Samsung de afgelopen jaren gebruikte. De nieuwe kabel is nog steeds zilverkleurig, maar valt helaas dus veel meer op dan zijn voorganger.

Aansluitingen

De One Connect Box meet 33x30x4,3cm. Aan de rechterkant zit de aansluiting voor het netsnoer. Het meegeleverde, anderhalve meter lange exemplaar heeft een haakse stekker, waardoor het snoer naar achteren loopt. Er is een sleuf in de zijkant waardoor je de kabel kunt voeren, maar hoewel er kleine uitsteeksels in de sleuf zijn aangebracht, blijft het snoer niet goed op z'n plek zitten. Dit probleem laat zich makkelijk oplossen door een stukje papier op te vouwen waarmee je de kabel vastklemt, maar het was natuurlijk mooier geweest als Samsung de sleuf wat slimmer had vormgegeven.

One Connect Box
One Connect BoxOne Connect BoxOne Connect Box

Achterop treffen we van links naar rechts de volgende aansluitingen: een netwerkaansluiting, een toslink-digitale audio-uitgang, twee F-connectors voor satelliet en een CI+-slot. Daarnaast zitten twee USB-aansluitingen en vier HDMI 2.1-aansluitingen, die geschikt zijn voor 4k-beelden met maximaal 120fps en waarvan de derde voorzien is van een enhanced audio return channel waarmee geluid naar een audiosysteem kan worden gestuurd. Rechts daarvan zit nog een USB-aansluiting die is bedoeld voor opnamen. Uiterst rechts zit de One Connect-aansluiting waarmee het kastje met de tv wordt verbonden. Een 3,5mm-koptelefoonaansluiting ontbreekt, zodat je alleen koptelefoons en oordopjes via bluetooth kunt gebruiken. De eerder genoemde goedkopere QN90 mist de One Connect Box en heeft alle aansluitingen gewoon achter op de televisie zelf, waarbij slechts een van de vier HDMI-poorten geschikt is voor 4k120-signalen.

Tizen en afstandsbediening

De QN95A draait op Tizen, het op Linux gebaseerde besturingssysteem dat sinds 2015 word gebruikt en waar Samsung voorlopig nog gebruik van zal blijven maken. Ten opzichte van vorig jaar is er niet veel veranderd aan Tizen. Nieuw dit jaar is Multi View, de mogelijkheid om meerdere beelden naast elkaar op het scherm te tonen. Zo kun je bijvoorbeeld YouTube of het scherm van je telefoon naast het live televisiebeeld laten zien.

Multi View
Multi View

De interface van Tizen ziet er overzichtelijk uit en de belangrijkste functies laten zich makkelijk vinden. Wel is het jammer dat Samsung er af en toe advertenties in toont. Dat doet concurrent LG ook, maar die biedt de mogelijkheid ze in het menu uit te schakelen. Samsung biedt zijn gebruikers die mogelijkheid niet. Je krijgt de advertenties niet vaak te zien, maar ze zijn wel zeer nadrukkelijk in de verder opgeruimde interface aanwezig.

Homescreen met reclameHomescreen met reclameHomescreen met reclame

Het instellingenmenu vraagt wat gewenning doordat de indeling minder duidelijk is dan bij andere merken. Zo zijn nogal veel instellingen onder Algemeen geplaatst. Naar ons idee was het slimmer geweest om ze in verschillende hoofdcategorieën te verdelen. Ook hadden de 'Voorwaarde en privacy'-instellingen wat ons betreft geen eigen plek in het hoofdmenu hoeven krijgen. Niet dat we ze onbelangrijk vinden, maar tijdens normaal gebruik kijk je er bijna nooit naar.

MenuMenuMenuMenu

Samsung is dit jaar met een eigen gratis streamingdienst begonnen, genaamd TV Plus. De app hiervoor is standaard geïnstalleerd en biedt op dit moment in Nederland 27 kanalen. Smaken verschillen, maar wij vonden het aanbod allesbehalve interessant. Samsung belooft dat er regelmatig nieuwe kanalen bij zullen komen. De app kan niet van de tv worden verwijderd, maar het is wel mogelijk om het icoon op het homescreen te verbergen.

TV Plus

Afstandsbediening

De afstandsbediening is dit jaar vernieuwd en heeft een paar belangrijke wijzigingen ten opzichte van vorig jaar. Op het eerste gezicht ziet het apparaatje er wat goedkoper uit, doordat het niet langer van metaal is gemaakt, maar van zwart plastic. Het maakt geen gebruik meer van AAA-batterijen, maar is nu voorzien van een oplaadbare accu. Door de veranderingen is het lichter geworden; het weegt zo'n zestig gram en voelt daardoor minder luxe aan in de hand.

Afstandsbediening
AfstandsbedieningAfstandsbediening

De accu kan worden opgeladen door middel van de USB-C-aansluiting aan de onderkant. De hiervoor benodigde kabel wordt niet meegeleverd, maar dat zal voor de meeste gebruikers geen probleem zijn omdat de remote zichzelf kan opladen door middel van een zonnecel op de achterkant. Als je hem af en toe een tijdje op z'n kop legt, hoeft hij nooit aan de lader. Hij hoeft niet bij een raam te liggen, want een normale hoeveelheid (kunst)licht in de huiskamer is voldoende om de accu te laden. Er verschijnen meldingen in beeld als het accuniveau laag is. Als je de remote een minuut aan de lader hangt, kan hij volgens Samsung weer een week mee.

De afstandsbediening heeft een ingebouwde microfoon voor spraakopdrachten en heeft dit jaar knoppen gekregen voor Multi View en TV Plus. Het apparaat is niet voorzien van cijfertoetsen, waardoor kanaalnummers invoeren erg omslachtig gaat. Wel compenseert Tizen dit enigszins door de meest gebruikte kanalen te tonen. Het ontbreken van een knop voor externe ingangen vinden we erg onhandig; deze moeten via het menu worden geselecteerd.

Gaming en chroma subsampling

De QN900A is een goede keuze als je games speelt op je tv, want er zijn veel features voor gamers aanwezig. Hij heeft vier HDMI 2.1-ingangen met 48Gbit/s bandbreedte, die allemaal geschikt zijn om 4k-beelden met maximaal 120fps en in hdr weer te geven. Ook biedt hij ondersteuning voor variable refresh rate en AMD's FreeSync Premium Pro. Daarbij zijn framerates tussen 24 en 120fps mogelijk. Dankzij de 'auto low latency mode' schakelt de tv vanzelf over naar de spelstand, waarin de inputlag het laagst is.

Wat inputlag betreft, doet deze tv het bijzonder goed. Bij het weergeven van zowel 1080p60- als 3840p60-beelden heeft dit toestel een inputlag van 10ms. Bij het weergeven van beelden met 120fps zakt de inputlag zelfs naar 6ms. Daarmee behoort de QN900A wat inputlag betreft tot de beste televisies van dit moment. De oledmodellen van LG, vanaf de C-serie, presteren net zo goed, maar geen enkele televisie doet het beter.

Game Bar

Samsung heeft de QN900A voorzien van een speciale Game Bar met het overzicht van de game-instellingen. Je kunt hier zien wat de huidige verversingsfrequentie is en of er een variabele framerate wordt gebruikt. Ook zie je hier of hdr actief is en kun je de aspectratio aanpassen om zo 21:9- en 32:9-signalen weer te geven. Vervolgens kun je bepalen hoe hoog op het scherm de letterbox moet worden weergegeven.

De Game Bar komt een beetje gimmicky op ons over, net als de Game Optimizer van concurrent LG. Wel worden we blij van het grote bereik van de variabele framerate waarmee alle verversingsfrequenties tussen 24 en 120fps worden ondersteund.

Chroma subsampling

Het menselijk oog kan kleine helderheidsdetails veel beter waarnemen dan van kleurdetail. Deze eigenschap wordt al sinds de begintijd van kleurentelevisie gebruikt om bandbreedte te besparen. Nog altijd maken alle videocodecs die worden gebruikt voor videodistributie, gebruik van chroma subsampling, waarbij voor de kleurinformatie een lagere resolutie wordt gebruikt dan voor de helderheid. Ook uhd-tv's maken vrijwel allemaal gebruik van chroma subsampling om bandbreedte te besparen bij de interne verwerking van 2160p60-beelden.

Bij het kijken naar video heb je daar geen last van, maar als je de tv inzet als monitor bij een pc of als je in het bezit bent van een gameconsole die 2160p60-beelden genereert, krijg je kleurartefacten in beeld te zien. Bijvoorbeeld bij kleine, zwarte letters op een witte achtergrond zie je dan valse kleuren bij pixels die kleurloos horen te zijn. Bij de QN900A kun je de volledige kleurresolutie behouden door in het menu te navigeren naar Instellingen > Algemeen > Beheer externe apparaten. Je kunt daar voor elke afzonderlijke HDMI-ingang HDMI UHD Color aanzetten, waarna 2160p60-beelden in hun volle glorie worden getoond.

Energiegebruik en geluid

EnergielabelSinds 1 maart van dit jaar zijn er nieuwe energielabels voor televisies en andere huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten en stofzuigers. Om de fabrikanten aan te moedigen almaar zuiniger apparaten te ontwerpen, zijn de regels flink aangescherpt. Dit heeft tot gevolg dat bijna alle televisies dit jaar energielabel G dragen. Daarmee is het energielabel op dit moment een minder handig hulpmiddel om een energiezuinige televisie uit te kiezen. Als het goed is, komt daar in de toekomst verandering in, als het verbruik van televisies verder is teruggedrongen. Meer over dit onderwerp lees je in dit artikel.

De Samsung QN900A draagt net als de meeste andere televisies energielabel G. In vergelijking met de meeste andere televisies in dezelfde maat valt het verbruik echter nog een flink stuk hoger uit. Dat komt doordat het energiegebruik van een 8k-tv hoger is dan dat van een 4k-tv met dezelfde maat en helderheid. Het probleem is dat het gedeelte van het beeldscherm waar daadwerkelijk licht uitkomt niet het volledige oppervlak beslaat. Als je met een vergrootglas naar een willekeurig scherm kijkt, zie je dat rond elke pixel en subpixel een donkere rand zit. Als het aantal pixels per vierkante centimeter hoger wordt, zal het percentage van het scherm dat donker blijft, toenemen. Als je wil dat de helderheid gelijk blijft, zul je dus meer energie moeten toevoeren en neemt het energiegebruik toe.

Daarnaast is de QN900A voorzien van een miniled-backlicht met veel zones. Dit vereist een gecompliceerde aansturing en ook dat levert een flink lager rendement op dan bij een simpele backlight met een klein aantal zones. Ons 65-inchtestmodel verbruikt in de standaardmodus zo'n 243 watt gemiddeld, waarbij het scherm ongeveer 301cd/m² aan helderheid produceert. Als we het scherm afstellen op 250cd/m², daalt het verbruik naar 226 watt. Bij 120cd/m², een helderheid die 's avonds bij weinig omgevingslicht nog een goed beeld oplevert, daalt het gemiddelde opgenomen vermogen naar 176 watt. Dat is nog altijd een hoog verbruik voor de hoeveelheid licht die het scherm produceert.

Daarmee is de QN900A in vergelijking met andere oled- en lcd-tv's bepaald niet zuinig. Als je de QN900A in de bioscoopmodus zet - de stand waarbij je de beste beeldkwaliteit te zien krijgt - loopt het verbruik op naar gemiddeld 211 watt, waarbij het scherm een helderheid van 197cd/m² heeft. De QN900A is voorzien van een omgevingslichtsensor waarmee je de helderheid van het scherm automatisch aan het omgevingslicht kunt laten aanpassen. Het verbruik van de QN900A is flink hoger dan dat van de gemiddelde televisie en dat is ook duidelijk te merken aan de warmte die deze tv uitstraalt als hij een tijd heeft aangestaan. Het scherm voelt na een tijd kijken erg warm aan en dat zou weleens nadelig kunnen zijn voor de levensduur; warmte is een van de belangrijkste vijanden van elektronica.

Geluid

Samsung heeft de QN900A voorzien van een, op papier indrukwekkend, audiosysteem met Object Tracking Sound. Volgens de opgave van de fabrikant betreft het een 6.2.2-systeem met een totaalvermogen van 80 watt. Dit impliceert dat er maar liefst tien afzonderlijke kanalen zijn, maar deze opgave lijkt ons wat overdreven. Om te laten lijken dat het geluid daadwerkelijk uit het scherm komt, zijn op de achterkant van de tv aan alle zijden luidsprekers geplaatst.

Aan de zijkanten zitten twee luidsprekers voor de middentonen en twee tweeters voor het hoog. Onderaan zitten aan weerskanten twee 7cm-woofers die worden vergezeld door drie passieve resonators voor een betere laagweergave. Deze zien er net zo uit als de daadwerkelijke woofers, waardoor je zou kunnen denken dat er acht basluidsprekers zijn.

Samsung QN900A
LuidsprekersLuidsprekers

Bovenaan zitten nog twee luidsprekers om ervoor te zorgen dat het geluid hoger uit het scherm lijkt te komen. Daarin slagen ze ook, want als je naar de tv kijkt heb je daadwerkelijk het idee dat het geluid uit het beeld komt en niet uit de randen waar de luidsprekers zitten. De Object Tracking waar Samsung hoog over opgeeft, weet minder te imponeren. We horen geluiden soms wat meer van links of van rechts komen, maal al het geluid lijkt gewoon uit de luidsprekers in de tv te komen. Erg ruimtelijk klinkt het allemaal niet. Het stereobeeld blijft beperkt tot de afmetingen van de tv en diepte zit er al helemaal niet in.

Ook valt op dat het maximale volume niet al te hoog is. Het geluid kan hard genoeg voor normaal televisie kijken, maar gezien het hoge opgegeven vermogen en de vele luidsprekers hadden we veel meer verwacht. Ook is de laagweergave, ondanks de twee woofers en zes passieve drivers, flink aan de magere kant. De bassen zijn niet al te diep en klinken bovendien niet strak. De ontwerpers van de basluidsprekers lijken zich meer op uiterlijk vertoon te hebben gefocust dan op de kwaliteit van de weergave.

Samsung prijst de mogelijkheid om de tv-luidsprekers samen te laten werken met een compatibele Q-Symphony-soundbar. Dat levert ongetwijfeld een beter geluid op, maar wij vinden dat je van de ingebouwde luidsprekers bij een tv in deze prijsklasse meer mag verwachten. Daarnaast is er geen ondersteuning voor DTS-geluid, wat erg onhandig kan zijn als je films wil afspelen via de ingebouwde mediaspeler. Bovendien is er geen ondersteuning voor Dolby Atmos-geluid, wat op een tv in deze prijsklasse toch echt niet mag ontbreken. Al met al valt het audiosysteem voor een tv met deze winkelprijs enorm tegen. Het is niet slecht, maar gezien de erg hoge prijs van de QN900A hadden wij veel meer verwacht.

Beeldeigenschappen

De Samsung QN900A maakt gebruik van een vertical alignment-paneel. Dit type lcd heeft over het algemeen een beter contrast dan een ips-paneel. Daar staat tegenover dat met name de kleurverzadiging afneemt als je niet recht van voren kijkt. Samsung gebruikt een trucje om de verzadiging onder een hoek te verbeteren. Bij VA-panelen loopt de verzadiging van subpixels die gedeeltelijk worden aangestuurd onder een hoek sterker af dan die van maximaal aangestuurde subpixels. Door subpixels om en om volledig en gedeeltelijk aan te sturen, kan de kleurweergave onder een hoek worden verbeterd. Dit schaakbordpatroon op pixelniveau kost wel wat scherpte, maar daar merk je, zeker bij een 8k-tv, op een normale kijkafstand niets van. Alleen als je met je neus dicht op het scherm gaat zitten, is dit effect zichtbaar.

KijkhoekenKijkhoeken

Ondanks Samsungs om-en-om-aansturing van de pixels is nog steeds te zien dat de kleurverzadiging onder een hoek wat afneemt. Ook het contrast loopt onder een hoek duidelijk terug. Dat is goed te zien op bovenstaande foto's die met identieke belichting zijn gemaakt. De rechterfoto, die onder een hoek van vijfenveertig graden is genomen, toont een beeld met wat minder kleur en wat minder contrast. Toch ziet het beeld er duidelijk beter uit dan op een VA-lcd waarbij deze truc niet is gebruikt.

Uniformiteit backlightUniformiteit backlight

Het is bij lcd-televisies altijd een uitdaging voor de fabrikant om het licht van de backlight mooi uniform over het scherm verdeeld te krijgen. Om te demonstreren hoe goed de uniformiteit is, hebben we foto's gemaakt van een volledig wit scherm waarbij we hebben belicht voor middengrijs. Hierdoor zijn helderheidsverschillen op de foto extra duidelijk zichtbaar. De miniled-backlight van de QN900A doet z'n werk uitstekend. Alleen aan de randen en in de uiterste hoeken is het beeld een beetje minder helder verlicht. Dit valt bij normaal televisie kijken nauwelijks op.

ZwartweergaveZwartweergave

De grootste verbetering die de miniled-backlicht met zich meebrengt zien we bij het weergeven van een volledig zwart beeld. Doordat hij in talloze afzonderlijke zones word aangestuurd, kan zwart zeer donker worden weergegeven, met een groter contrast tot gevolg. Alleen rond de witte letters is nog een lichte halo te zien doordat daar de leds niet worden uitgezet. De halo's zijn klein doordat de QN900A veel afzonderlijke backlight-zones heeft. Wij telden er maar liefst 48 horizontaal en 32 verticaal, voor een totaal van 1536.

Beeldverwerking

De QN900A is voorzien van Samsungs Neo Quantum Processor 8K die de binnenkomende beelden moet verbeteren, waarbij uiteraard gebruik word gemaakt van artificiële intelligentie. Volgens Samsung verloopt de beeldverwerking dit jaar nog slimmer dan voorgaande jaren, dankzij het gebruik van maar liefst zestien neurale netwerken. Met name de upscaling zou door het gebruik van een deep learning-algoritme beelden van een lagere resolutie goed moeten opschalen naar de eigen resolutie van de tv, zodat ze er beter uit zouden moeten zien dan wanneer je ze op een 4k- of zelfs 2k-televisie bekijkt.

Om deze claim te testen, hebben we video's vanaf diverse bronnen beken op de QN900A, waarbij we met name benieuwd waren hoe sd-, hd- en 4k uhd-beelden worden weergegeven vanaf dvd, blu-ray en Ultra HD Blu-ray. Deze hebben we steeds in hun eigen resolutie naar de tv gestuurd om te kijken hoe goed de upscaling werkt. We vonden dat de filmstand bij alle resoluties veruit het beste beeld liet zien. Doordat in de andere standen veel sharpening wordt toegepast, zien de beelden er erg hard uit. Hierdoor worden bij het weergeven van dvd-beeld compressie-artefacten bovendien duidelijker zichtbaar.

Upscsaling vanaf 2160p,1080p en 720pUpscsaling vanaf 2160p,1080p en 720pUpscsaling vanaf 2160p,1080p en 720p

Hoe hoog Samsung ook opgeeft over het gebruik van AI voor de upscaling, op geen enkel moment vonden we de beelden er beter uitzien op het 8k-scherm dan je op grond van het bronmateriaal mag verwachten. Om te laten zien hoe goed de upscaling werkt, hebben we drie foto's genomen van dezelfde video die we in 2160p, 1080p en 720p naar de QN900A hebben gestuurd. Op de beelden is goed te zien dat de scherpte afneemt bij een lagere resolutie. Ook zie je op de foto's goed de 'om-en-om-pixeltruc' die Samsung toepast om de kleurweergave onder een hoek te verbeteren.

Uiteraard zijn ook de nodige andere beeldverbeteringsalgoritmen aanwezig om meer kleur, contrast en scherpte aan het beeld toe te voegen en ruis en compressie-artefacten weg te halen. Zoals altijd raden we aan om dit soort hulpmiddelen alleen toe te passen op slecht beeldmateriaal. Bij het kijken naar beelden van goede kwaliteit heeft het beeld er namelijk alleen maar onder te lijden en ziet het er al snel erg kunstmatig uit.

Bewegende beelden kun je er scherper uit laten zien met beeldinterpolatie en de instellingen hiervoor zijn terug te vinden onder de 'Beeldscherpte instellingen'. Je kunt het algoritme tweaken met Wazigheidsvermindering en Trilvermindering. We gebruiken deze functie echter liever helemaal niet, omdat hierdoor, zoals altijd bij beeldinterpolatie, artefacten in beeld zichtbaar worden als objecten in het beeld over elkaar heen bewegen.

LED Clear Motion

Er is ook blackframe-insertion aanwezig, onder de marketingnaam LED Clear Motion. Door de backlight te laten knipperen, worden de afzonderlijke beeldjes korter getoond. Hierdoor ontstaat er minder bewegingsonscherpte op je netvlies als je ogen over het beeld bewegen. Bewegend beeld ziet er zichtbaar scherper uit, maar normaal gesproken zie je de backlight duidelijk knipperen, waardoor het erg onrustig kijkt. In navolging van Sony gebruikt Samsung de local dimming miniled-backlight om het beeld in gedeelten donker te maken, zodat je geen flikkering ziet. Dit werkt erg goed en de bewegingsscherpte neemt duidelijk toe bij het gebruik van deze feature. Wel zie je de helderheid flink afnemen als je LED Clear Motion gebruikt.

Metingen en hdr

Het contrast is zo'n beetje de belangrijkste eigenschap als het op beeldkwaliteit aankomt. Hoe meer contrast er in het beeld zit, hoe beter de kijkervaring. Doordat de QN900A voorzien is van een full array local dimming miniled-backlight met meer dan vijftienhonderd zones kan het eigen contrast van het lcd-paneel flink worden verbeterd. Hoewel de local dimming in het menu niet volledig kan worden uitgeschakeld, heeft het er alle schijn van dat de backlight in de laagste stand niet word gedimd. Het ANSI-contrast, waarbij de helderheid word gemeten van acht witte en acht zwarte vlakken van een schaakbordpatroon, komt namelijk uit op 2109:1.

Dat is een waarde die zelfs voor een VA-paneel zonder local dimming niet al te best is. De local dimming werkt bijzonder goed, dankzij het grote aantal zones. In de hoogste stand komt het ANSI-contrast uit op een zeer respectabele 38556:1 en in de standaard-stand zelfs op 59755:1. Dat zijn erg goede waarden en het contrastrijke beeld van de QN900A weet dan ook veel indruk te maken. Doordat het contrast op lokaal niveau niet zo hoog is, ziet het beeld er wel wat minder scherp uit dan bij een oled. Bij oledschermen kunnen de afzonderlijke pixels namelijk volledig worden uitgeschakeld, waardoor het contrast in een situatie met weinig omgevingslicht veel groter is.

Als je kijkt met veel omgevingslicht, is de Q900A duidelijk de betere keuze. Oledtelevisies hebben over het algemeen flink last van reflecties in een fel verlichte kamer, waardoor het ervaren contrast flink kan afnemen. De Q900A is voorzien van een antireflectielaag die z'n werk prima doet. Zelfs met veel zonlicht in de kamer of onder felle tl-lampen ziet het beeld er hierdoor nog steeds goed uit.

We hebben de kleurweergave gemeten aan de hand van een serie grijstinten en met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware. Deze meting zegt meer over de kleurweergave dan metingen aan zeer verzadigde kleuren. Zolang de grijstinten de juiste helderheid hebben en geen kleurzweem vertonen, zal het grootste deel van de kleuren immers correct worden weergegeven. De beste preset wat weergave betreft, is Film. Voor het meten hebben we de gamma ingesteld op 2,2. Standaard staat de Q900A op BT.1886, maar die stand is bedoeld voor kamers die veel donkerder zijn - zo'n tien lux - dan de gemiddelde huiskamer.

Grayscale

Samsung heeft de Q900A keurig afgesteld in de fabriek. Met een gemiddelde ΔΕ2000 van 2,6 vallen de afwijkingen netjes onder de grens van 3, waardoor ze met het blote oog niet zichtbaar zijn. Het gemiddelde gamma komt uit op 2,2 zoals gewenst is voor het kijken bij het lichtniveau in de gemiddelde huiskamer. Kijk je graag in een redelijk donkere kamer, dan kun je de gamma op BT.1886 laten staan.

De wat verzadigder kleuren meten we aan de hand van de ColorChecker-kaart, die sinds jaar en dag in de fotografie wordt gebruikt om de kleurweergave te controleren.

Colorchecker

We zien een paar afwijkingen, maar de gemiddelde ΔΕ2000 komt uit op een keurige 2,2. Er valt dus niet zoveel te winnen met een kalibratie.

Hdr

Wat hdr-formaten betreft is er ondersteuning voor de standaardformaten Hybrid Log-Gamma en HDR10. Daarnaast wordt HDR10+ ondersteund. Dat is een uitbreiding op HDR10 die dynamische metadata toevoegt en die voornamelijk bij Amazon Prime Video is te vinden. Dolby Vision ontbreekt en dat is jammer, want dit formaat, met dynamische metadata, is veel populairder dan HDR10+.

De maximale helderheid van de Q900A ligt flink hoger dan bij oledtelevisies, waardoor je bij het kijken naar hdr de ruimte nauwelijks hoeft te verduisteren. Ook met deze tv krijg je echter de mooiste hdr-weergave als je in een niet al te fel verlichte ruimte kijkt.

Piekhelderheid

We hebben de piekhelderheid gemeten in de stand Film, omdat deze ook bij het kijken naar hdr de beste kleurweergave oplevert. We zien dat bij een wit vlak dat 5 procent van de oppervlakte van het beeld beslaat, een helderheidspiek van 2533cd/m² wordt gehaald. Bij een volledig wit scherm daalt de helderheid naar 442cd/m². De hoge helderheidspieken zorgen ervoor dat hdr-beelden, ook met relatief veel licht in de kijkruimte, er prachtig uitzien. In de stand Dynamisch zijn kortstondig zelfs pieken van 2631cd/m² mogelijk, maar daarbij worden de kleuren veel te blauw weergegeven.

Bij het meten van hdr drukken we de afwijkingen niet meer uit in ΔΕ2000, maar gebruiken we ΔΕITP. Hiervoor is gekozen omdat ΔΕ2000 nooit is ontworpen om afwijkingen van lichtuitstralende beeldschermen uit te drukken en er bij hogere helderheden grote afwijkingen optreden. Meer over dit onderwerp lees je hier. De Filmstand levert het beste resultaat op.

HDR grayscale

Bij het weergeven moeten hdr-beeldschermen helderheidspieken die boven het maximaal mogelijke liggen, afkappen en weergeven met de piekhelderheid van het scherm zelf. Daarbij gaan dus details in de hooglichten verloren. Om wat meer detail in de helderste delen van het scherm te behouden, passen veel televisiefabrikanten een bepaalde mate van roll-off toe bij het knikpunt in de electro-optical transfer function. Dat is de functie die, vergelijkbaar met gamma bij sdr-beelden, bepaalt hoe fel een bepaalde signaalwaarde daadwerkelijk moet worden weergegeven.

Samsung past in de Filmstand geen roll-off toe, maar we zien rond het kantelpunt wel wat grotere afwijkingen. De middelste grafiek laat een gemiddelde ΔΕICtCp van 5,2 zien. Doordat de afwijkingen worden veroorzaakt door helderheidfoutjes vallen ze met je eigen ogen nauwelijks op. In de bovenste grafiek zie je de afwijkingen waarbij de helderheidsfout buiten beschouwing is gelaten. Door de schaal van de grafiek lijken de afwijkingen nog steeds flink, maar met een gemiddelde ΔΕICtCp van 3,0 zijn de afwijkingen dus prima onder controle.

Conclusie

De QN900A is het topmodel van Samsung en er hangt een nogal stevig prijskaartje aan. De hoge prijs alleen al maakt dat deze tv voor de meeste mensen simpelweg onbereikbaar is. Als je echter niet schrikt van de hoge prijs wil je natuurlijk wel waar voor je geld. Wat betreft het uiterlijk zit dat wel goed want, deze tv ziet er zeer strak uit. Hij heeft erg smalle en mooi afgewerkte bezels waarbij het beeld vrijwel tot aan de schermrand doorloopt en is ook erg plat. Dankzij het losse kastje met aansluitingen loopt er slechts een enkele kabel naar de tv. Zeker bij muurmontage is dat wel zo handig.

Door de platte behuizing was er niet zoveel ruimte voor de luidsprekers en dat is helaas goed te horen. Ondanks dat de luidsprekers bijzonder zijn vormgegeven, klinken ze helaas niet heel indrukwekkend. Met name de laagweergave valt tegen, maar ook qua ruimtelijkheid van het geluid houdt dit audiosysteem niet over. De QN900A klinkt zeker niet slecht, maar bij een televisie in deze prijsklasse verwachten wij meer.

Wat we ook absoluut niet vinden passen - zeker gezien de hoge prijs - is reclame in de interface. Concurrent LG doet dit ook, maar biedt de mogelijkheid om de advertenties op het homescreen uit te schakelen in het menu. Samsung biedt zijn gebruikers die mogelijkheid nog altijd niet.

Aan het feit dat de QN900A een 8k-televisie is, hangen voor- en nadelen. Voordeel is uiteraard dat native 8k-materiaal er superscherp uitziet, al moet je wel dichtbij het scherm zitten om het verschil met 4k goed te zien. Maar aangezien 8k-materiaal voorlopig eigenlijk alleen via YouTube beschikbaar is - of je moet zelf in 8k video's opnemen - valt er bijzonder weinig in deze resolutie te bekijken. Ondanks dat Samsung hoog opgeeft over de upscaling van deze tv zien 4k-beelden er naar onze mening niet mooier uit dan op een 4k-tv.

Een belangrijk technisch nadeel van de 8k-resolutie van het gebruikte lcd-paneel ten opzichte van 4k, is dat de kleinere pixels minder licht doorlaten. Daar heeft Samsung ruimschoots voor gecompenseerd door een zeer felle miniled-backlight te monteren, maar het gevolg is dat het energiegebruik van de QN900A wel erg hoog uitvalt. De miniled-backlight met meer dan vijftienhonderd zones levert een prachtige hdr-weergave op die dankzij een enorme piekhelderheid ook overdag indruk weet te maken. Daarbij is het wel jammer dat er geen ondersteuning voor Dolby Vision is.

De grootste pluspunten van de QN900A zijn z'n hoge piekhelderheid en fijnmazige local dimming dankzij het gebruik van minileds. Ook het ontwerp kunnen we zeer waarderen, maar onder de streep heeft dit model toch net wat teveel nadelen om de zeer hoge prijs te rechtvaardigen. Als je graag hdr kijkt in een fel verlichte kamer, niet zit met het hoge verbruik en mogelijke reclames in de interface, en ook nog eens beschikt over een los audiosysteem, is de QN900A een prima keuze. Toch raden we je ook dan aan om toch vooral te wachten tot de prijs flink is gedaald. Op dit moment is de QN900A namelijk simpelweg veel te duur voor wat hij biedt.

Reacties (165)

165
164
63
7
0
79
Wijzig sortering
Goedzo Tweakers, blijf producten met advertenties minnen. 2 modale netto maandsalarissen betalen voor een tv en dan nog advertenties voorschotelen is direct een "niet kopen advies" wat mij betreft.

Zou overigens voor alle producten waar je voor betaalt met ingebakken advertenties moeten gelden (ja ook bij LG), maar zeker bij de premium producten.
LG kan je uitzetten...
Als je het bij TVs van een paar duizend euro zou kunnen "inschakelen"; zou het me niet storen. Maar dit zou geen default on moeten zijn in die prijsklasse. Net zoals die knopjes om snel tussen gesponsorde apps te schakelen op de remote.

Als die Netflix, Prime, Rakuten of Samsung TV+ knop nou herprogrammeerbaar was en gewoon een "app 1", "app 2" en "app 3" knop was, dan prima. Maar ik gebruik geen van de 3 streamingdiensten op die knopjes en erger me er mateloos aan dat ik ze regelmatig (per ongeluk) indruk en daarmee de content op mijn scherm hijack, en dat is bij een €500 TV. Als ik 8x zoveel had neergeteld dan zou ik er helemaal gek van worden.
Dat is juist een reden dat ik bepaalde type TV juist wel of niet koop, omdat er wel zo'n knop op de AB zit. Ik kijk helemaal geen TV via een decoder, alleen maar via de apps KPN, Netflix en Amazon (voorheen ook nog Disney+). Anders moet ik eerst naar het homescherm om de app op te starten. Nu kan ik er rechtstreeks heen.

Maar programmeerbare knoppen was idd nog beter geweest.

Nog even OT: wat een belachelijk dure TV voor wat je ervoor krijgt. Voor 8k heb je zulke goeie ogen nodig en moet je er zo dicht op zitten, dat het vrij overbodige luxe is imo. Daarnaast met alle minpunten er ook nog bij...

Edit: OT reactie

[Reactie gewijzigd door bed76 op 23 juli 2024 06:19]

Ik gebruik ook streamingdiensten, maar dan toevallig niét die op de remote zitten: Apple Tv+, Plex, VTM Go, etc hebben een app voor Samsung's smart tv platform, maar geen knopje op de remote.

Heb ook een Apple TV, 4K dus het is handiger om gewoon daar die apps te gebruiken. Worden vaker geupdate en reageren ook sneller. Dus die knopjes mochten wmb gewoon weg, maar als ze er toch moeten zitten dan liefst herprogrammeerbaar.

Helaas verdient Samsung niks met herprogrammeerbare knoppen, dus dat zal 'm niet worden.
Van Samsung weet ik het niet, maar bij LG kun je wel de 1t/m9 knoppen programmeren door er een app aan te hangen door de 0 (nul) ingedrukt te houden. Helaas is het niet mogelijk om de gesponsorde knoppen aan te passen.
Google tv op sony heeft geen advertenties _/-\o_
Samsung kan je ook uitzetten alleen zie je dan niets meer ;-)
Nee hoor. Niet in mijn LG tenminste.
Dan nog moet het gezien en afgestraft worden als minpunt.
Reclame komt op onverklaarbare wijze iedere keer weer erg terug bij Samsung artikelen en minder bij andere fabrikanten. Samsung schotelt bij mij, ik denk hooguit eens per zoveel weken, 1 reclame tegel voor in het rijtje tussen mijn andere apps. Het lijkt wel alsof iedereen zich er door de verder steriele interface van Samsung zich plots gaat ergeren e.d. In webos of Android TV waar je gewoon te maken hebt met full screen "aanbevelingen" zijn ze veel erger.

En ik erger me ook aan de sponsor knoppen op bedieningen, maar samsung maakt ze in ieder geval onopvallend, klein en meegespoten. Er zijn genoeg fabrikanten die gewoon felle witte en rode sponsor knoppen plaatsen op een afstandsbediening, dat is toch afschuwelijk..

Praat het niet goed natuurlijk maar ik denk dat Samsung het nog het 'beste' doet. Het zal een kwestie van tijd zijn denk ik, uit de mobiele apps zijn de recmales ook al weg.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 23 juli 2024 06:19]

Snap ik wel, maar je betaalt wel een godsvermogen voor die TV's. En dan blijkt dat je zelfs met zulke bedragen niet de klant bent maar het produkt.

Ik zou me er ook aan ergeren, of het nu 1 advertentie per maand is of 1 per minuut.
Je zou inderdaad kunnen denken dat ergens de 10/20 euro lifetimeopbrengsten van advertenties wegvallen.

Ik zou denken dat het al wegvalt aan hoe goedkoop je product word van advertenties.
Hoezo we kopen het toch? En hoeveel display fabrikanten heb je nog?

De dystopie is dichterbij dan je denkt.
Nu alleen nog als filter in de Pricewatch ;)
Ruim € 4000,- aftikken en dan nog wil Samsung bijverdienen aan reclame. Men zou zich diep moeten schamen.
Ik weet dat reclame inmiddels diep in de hele economie is ingeworteld als een soort Japanse duizendknoop. We moeten ook niet de illusie hebben dat we de reclame nog kunnen uitbannen, maar men zou wel eens beter mogen opletten waar en hoe reclame nog passend kan zijn. Men dient te beseffen dat er ook een irritatie grens is. Nu lijkt men juist pogingen te doen om die grens juist te overschrijden (want dan val je op), maar op een gegeven moment gaat dat toch juist contraproductief werken.
Op internet is het gebruik van en add-blocker inmiddels gemeengoed geworden. Voor sites die wel netjes met advertenties omspringen (zoals Tweakers) zet ik de add-blocker graag uit. Voor een site als NU.nl peins is daar niet over. Die hebben mij te vaak overlay's ed gehad, terwijl dat tegen hun advertentiebeleid is zoals ze dat op de eigen site vermelden. Werkt een site met een addblocker niet goed (zoals NU.nl met de video's), dan neem ik dat maar op de koop toe. Ik wil mij geen irritatie laten opdringen. Zolang Samsung en LG nog advertenties in de bediening van hun TV's laten zien, kijk ik wel uit naar andere merken.

Voor een high-end product als een TV wil je niet nog extra betalen door je (grotendeels) beeldvullende advertenties te moeten consumeren. Een regeltje of een icoontje is misschien nog acceptabel. Daar kijk je immers nog gemakkelijk omheen.
Ook je mobiel ook je computer ook je treinkaartje ook je auto dan kan je niets meer doen of kopen. Bij samsung ia het een klein dingetje en je ziet het zowat niet eens. Beetje azijnzeiken dit.
Ik weet niet hoe het bij de recente Samsungs precies zit, maar bij mijn tv uit 2019 kan je de reclame uitschakelen door simpelweg de voorwaarden niet te accepteren. Voor zover ik het kan zien heeft dit geen gevolgen wat betreft de functionaliteit van de tv op de de voice aansturing via de afstandsbediening na zoals eerder genoemd in de comments. Iets anders kan ik zo gauw niet bedenken.

Ikzelf heb hier opgelet toen ik de tv voor het eerst opstartte, maar deze ging na een half jaar defect. Vervolgens werd deze thuis door een monteur gerepareerd onder garantie en wat doet meneer bij het (weer) "voor de eerste keer" opstarten. Next, next, next en accepteert die voowaarden. 8)7
Ik heb toch wel het idee dat zo'n monteur niet de enige is die dit doet :)

Gelukkig kan je het daarna ook weer uitschakelen in het menu door het accepteren van de voorwaarden ongedaan te maken.

Mijn tv doet alles, maar in mijn interface zit nergens reclame. Nooit gezien ook (, want nooit geaccepteerd).

Tenzij dit dus anders is bij de recente modellen valt het denk ik wel mee en vraag ik mij toch wel af of de reviewer ook niet gewoon overal op OK heeft gedrukt zonder te lezen bij het voor het eerst opstarten van de tv :)

Het is bij mijn tv nooit na een update gewijzigd. Je moet immers die voorwaarden accepteren.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 23 juli 2024 06:19]

Hier exact hetzelfde op een QE55Q8, nooit de voorwaarden geaccepteerd, volledige functionaliteit van de televisie zonder reclame...
Je kan bij Samsung reclames wel degelijk uitzetten. Het is gewoon diep begraven in menu's. Bediening via stem werkt bij mij niet als ik de reclame uit heb staan en na een update komt de reclame gewoon terug.
Je kan bij Samsung reclames wel degelijk uitzetten. Het is gewoon diep begraven in menu's. Bediening via stem werkt bij mij niet als ik de reclame uit heb staan en na een update komt de reclame gewoon terug.
Iets wat 99,999% van de mensen niet weten, en zo als jij het al zegt komt het iedere keer weer terug, dus woord het weer aangezet na weer iedere update.

Kan niet begrijpen dat mensen €4200 over hebben voor een TV die constant reclame toont in in de interface, zo laat je Samsung alleen maar zien dat je het goed vind en zal het zeker weten erger en erger woorden, tot het zelfs buiten de interface komt, en gewoon als je iets kijkt spontaan reclame komt volledig in beeld.

Mensen moeten is een PUNT zetten achter deze onzin, en te zeggen, ik koop geen Samsung TV en andere spullen meer van hun, tot dat deze onzin verdwijnt, maar de meeste doen dat niet en zal dit erger woorden, en dat weten al die enorme grote bedrijven.
Helemaal mee eens.

Samsung, de reden dat ik een LG ga kopen binnenkort en geen Samsung is omdat Samsung tv's reclame tonen die moeilijk uit te zetten is en na updates weer terugkomt.

Ja ik weet het LG toont ook reclames maar die is uit te zetten en blijft uit.
Ja, ik wist alleen niet dat LG ook reclame toonde, maar ik gebruik de smart gedeelte niet en hij is niet op internet aangesloten, en dat zal dan wel de reden wezen dat ik het niet zie, is toch echt walgelijk, die twee zijn de grootste spelers als het om TV's gaat.
Icoontje van 5x5 cm is ook zo erg. Terwijl je bijna nooit in het menu zit waar de reclame staat.
Ik ben het met je eens.
Ik vermoed dat het de meeste mensen helaas niet interesseert en ze het braaf accepteren. Ook hier in de commentaren zie je regelmatig terugkomen dat je een zeikerd bent wanneer je je ergert aan die reclame. Ik vind dat er te vaak verwacht wordt dat we dit soort (kleine) dingen 'gewoon' moeten accepteren en vind het niet OK wanneer je word afgeschilderd als zeikerd wanneer je er kritisch op bent.
Ik ben het met je eens.
Ik vermoed dat het de meeste mensen helaas niet interesseert en ze het braaf accepteren. Ook hier in de commentaren zie je regelmatig terugkomen dat je een zeikerd bent wanneer je je ergert aan die reclame. Ik vind dat er te vaak verwacht wordt dat we dit soort (kleine) dingen 'gewoon' moeten accepteren en vind het niet OK wanneer je word afgeschilderd als zeikerd wanneer je er kritisch op bent.
Precies, ik moet er niks van hebben, je hebt grof geld betaald voor hun product, en dan gaan ze lekker die reclame er in doen, rot lekker op zeg met je reclame.
Echt? Ik heb het hele menu uitgeplozen.
Maar het stoort me ook niet echt.
Ja je kunt het uitzetten maar als het telkens terugkomt is dat is dit wel het telkens pushen. Als het in een lastig deel van het menu is ( niet aan begin van menu dus ongeveer) dan is dit voor een standaard gebruiker een te grote opdracht. Was laatst bij iemand met Samsung tv en die gebruikte de apps op de tv. Het verbaasde mij hoeveel reclame bende je eigenlijk allemaal voorgeschoteld krijgt. Gebruik je een extern apparaat op je tv en doe je dezelfde apps gebruiken was dit veel minder tot zelfs niks.
Inderdaad, je hebt gelijk, het is gewoon rot dat Samsung deze rommel pusht. Origineel had mijn tv zulke reclame helemaal niet en dan duwen ze het plots door je strot. Voor mij dan ook geen Samsung meer na deze tv.
Hangt er maar net van af denk ik dan, bij mij is het daadwerkelijk niet uit te zetten namelijk. 101 guides en tutorials gevolgd, geen een die overeenkomt met het menu van mijn Samsung advertentiepaneel (die ook toevallig als TV kan dienen).
Tapijtmepper
10 oktober 2021 06:10 • Rapporteer
Je kan bij Samsung reclames wel degelijk uitzetten. Het is gewoon diep begraven in menu's. Bediening via stem werkt bij mij niet als ik de reclame uit heb staan en na een update komt de reclame gewoon terug.
even melding maken bij ACM dat ze je privacy settings veranderen ongewild.

eerst even melden bij samsung dat ze dit moeten aanpakken.
de reactie mail zal je krijgen dat het niet kan of geen reactie

dan een melding maken op:
https://www.consuwijzer.n...lding-bij-acm-consuwijzer

[Reactie gewijzigd door Master_duck op 23 juli 2024 06:19]

Anoniem: 1439850 10 oktober 2021 08:14
€4.200 en dan geen Dolby Vision...
Inderdaad. Heb je 1500 dimming zones, maar besluit je als fabrikant om de meest gebruikte HDR standaard niet te ondersteunen...
De meest gebruikte standaard is HDR10.
Ik snap niet waarom mensen zoveel waarde blijven hechten aan DV. Ik wed dat de meesten het onderscheid in een "blinde" test niet eens kunnen maken.
En dan zijn er nog de films die het stempeltje Dolby Vision meekrijgen, maar niet boven de 400 nits uitkomen. Fake HDR dus. (Geldt overigens ook voor HDR10).
..
(EDIT: Ik heb nog even mijn eigen database gecheckt. Ik heb inmiddels 127 films op disc in 4K. Daarvan zijn er 48 ook in Dolby Vision. De rest (79) is alleen HDR10).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 499527 op 23 juli 2024 06:19]

Wat een onzin. Open Netflix eens op een LG of Sony en zet Dolby Vision aan en dan uit bij films die het ondersteunen. Overduidelijk te zien. HDR10 aan/uit zetten levert bijna tot letterlijk geen verschil.

Samsung is te gierig voor zijn consumenten om Dolby licentie aan te schaffen, maar wel willen verdienen aan reclames.

Ben benieuwd naar je bron over dat “fake” Dolby vision films.
Anoniem: 306567 @dave199510 oktober 2021 13:44
HDR10 aan/uit zetten levert bijna tot letterlijk geen verschil.
Dan zou ik toch echt je tv laten nakijken. Verschil tussen geen hdr en hdr10 is toch een wereld van verschil. Verschil tussen hdr10 en DV is minimaal.
Anoniem: 499527 @dave199510 oktober 2021 12:22
Ben benieuwd naar je bron over dat “fake” Dolby vision films.
Vincent Teoh van HDTVtest.

En.. Netflix? Serieus?
Dan is echt goede beeldkwaliteit (en HDR) sowieso geen discussiepunt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 499527 op 23 juli 2024 06:19]

Maar dat is ook voor alle andere formaten. Als er slecht gemastered word dan is er niets aan te doen.
Anoniem: 499527 @Sjaak2k10 oktober 2021 13:13
En dan zijn er nog de films die het stempeltje Dolby Vision meekrijgen, maar niet boven de 400 nits uitkomen. Fake HDR dus. (Geldt overigens ook voor HDR10).
Dat zeg ik ;)
Vincent Teoh van HDTVtest.
Alleen dacht ik dat juist Vincent wel degelijk verschil tussen DV en HDR10 constateerde.
Meen me te herinneren dat bij een blu-ray test DV iets accurater was en HDR10 iets feller gaat??
Maar dat bij HDR10 de kleuren soms iets meer 'washed out' zijn.

Niet dat ik hiermee wil zeggen dat DV per definitie en altijd beter is. Enkel dat er toen wel verschil werd geconstateerd. Kan de link zo snel niet meer vinden, alleen een recentere over gaming.

Maar even terug on topic. Bij gebrek aan een definitief oordeel, geef mensen gewoon 'keuzes'. Daar kan je nooit misgaan. En daarom respect voor Panasonic dat ze op hun premium modellen gewoon alle (of bijna alle?) standaarden ondersteunen. En volgens mij Sony's A90J ook.

Wat ook wel mag in bepaade prijscategorieen.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 23 juli 2024 06:19]

[...]
Maar even terug on topic. Bij gebrek aan een definitief oordeel, laat het gewoon van iemands voorkeur afhangen. En daarom diep respect voor Panasonic dat ze op hun premium modellen gewoon ALLE standaarden ondersteunen. Even los van dat de beeldkwaliteit op die TVs sowieso al onvoorstelbaar is.
Ook duur btw :P
You get what you pay for :p
Bij LG is dat OLED voor een zacht prijsje.
Bij Sony en Panasonic is dat superieure beeld processing.
Bij Samsung is dat hoge peak brightness en/of 8K.
(Alleen die reclame kan natuurlijk echt niet).
Ja die reclames vind ik echt te brak voor woorden om eerlijk te zijn.
Hoge peak brightness bij LCD is geen discussiepunt. Al zijn er andere LCD TVs dan Samsung uiteraard.
En ook wat Sony en Panasonic uit een OLED paneel halen? Petje af.

8K vind ik op dit moment vooral niet heel overtuigend. Als ik goed luister naar Vincent en ook Digital Foundry, dan vind ik de use case... nagenoeg niet bestaand.

En wederom, op een bepaald prijsniveau en in je meest premium modellen, mogen gewoon alle HDR standaards erin wat mij betreft. Al helemaal als je met die reclame troep zo agressief pushed als Samsung

Dus deels met je eens. Al heb ik de indruk dat je bij Samsung iets minder get, dan what you pay for :P
Dus een derde van je HDR films kan jij niet in HDR bekijken dan ? Dat lijkt me compleet onacceptabel voor een TV van deze klasse.
Anoniem: 499527 @Twixie10 oktober 2021 12:24
Nee hoor, kan ik gewoon zien. Maar dan is het met statische metadata. Overigens kijk ik voornamelijk films op mijn JVC N5. Die beschikt sowieso over frame adept HDR, dus die analyseert het frame voor frame.
Het verschil tussen hdr10 en dolby vision is behoorlijk groot op mijn LG CX, DV is over het algemeen een stuk donkerder. Games kunnen er een stuk beter uitzien op Xbox en series/films zien er beter uit op Apple TV als DV ingeschakeld is.
Anoniem: 306567 @oef!10 oktober 2021 10:09
Games kunnen er een stuk beter uitzien op Xbox en series/films zien er beter uit op Apple TV als DV ingeschakeld is.
Echter als mensen het in de praktijk testen met games kunnen ze het verschil niet zien.
Het valt best mee, ik dacht ook o sh... geen DV op mijn samsung. maar toch mis ik het niet.
blijkbaar is DV goed in schalen van het contrast in laag en hoog. oled heeft maar een berijk van 700nit ongeveer en een samsung haalt even 2000nit. omdat samsung scherm veel dynamischer is hoef je dus niet te schalen om HDR content van 2000nit te berijk. je heb geen schaling nodig . dat heb je dus wel nodig op een tv die geen 2000nits haalt. kijk even op HDTVtest op YT. veschil is er wel maar vaak heel klien en suntiel. alleen merkbaar bij side by side vergelijking
Omdat HDR10 statische metadata gebruikt, in plaats van dynamische metadata zoals DV of HDR10+
Edit: never mind.. begreep je even verkeerd

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 499527 op 23 juli 2024 06:19]

Het lijkt inderdaad alsof je niet begrijpt wat het verschil is tussen HDR10 en DV.
Anoniem: 499527 @aval0ne11 oktober 2021 11:14
Wat een bs reactie.
Je weet helemaal niet wat mijn originele reply was.
Kansloos dit.
Dus je geeft toe dat DV superieur is vergelijking met HDR10 en dat Samsung een serieuze misser heeft begaan door het niet te ondersteunen. Mooi, we geraken er nog.
Anoniem: 499527 @aval0ne11 oktober 2021 11:30
Uh. Nee :?
Inhoudelijk reageren zit er echt niet in he bij jou?
Als je ze naast elkaar zet en het verschil niet ziet dan mankeert er wat aan je ogen denk ik. Ervan uitgaande dat het goede DV mastering is.
Ik denk dat je dit meer in het verlengde van toekomstbestendigheid moet zien. Dit is niet een prijsklasse waarin je om de 2 jaar een nieuw model koopt.
DV met z'n dynamische metadata is een veel betere HDR implementatie dan het statische HDR10.
Tja, Samsung gelooft nog steeds dat haar eigen open standaard beter is.
Wij als "Tweakers" willen natuurlijk links en rechts zoveel mogelijk licentieafdrachten betalen aan standaarden waar ook een open oplossing voor is...
€4.200 en dan geen Dolby Vision...
Je betaalt hier voor de 8K, niet voor het HDR format ;)
Vertel eens.. Wat kost een 8K OLED?
Hoeveel kost een licentie van Dolby Vision? 5 euro? Zelfs al zou het 100 euro zijn dan had het nog geen significante impact op de totaalprijs. Net als trouwens de opbrengst van de advertenties. Wat een misser zeg…

En 8K OLED, tja daar gaan we nog maar even niet aan beginnen :X
Ik denk dat het niet om de prijs te doen is, maar om het open formaat gewoon door te drukken.
Wat heeft de prijs van een 8K OLED in vredesnaam met mijn reactie te maken?

Het gaat erom dat je voor die prijs toch op zijn minst alle gebruikelijke standaarden mag verwachten. Nu koop je eigenlijk een peperdure Ferrari zonder airco.
SInds wanneer bepaal jij waarvoor mensen betalen? Werk jij voor Samsung?

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 23 juli 2024 06:19]

Anoniem: 499527 @aval0ne11 oktober 2021 11:16
Ik bepaal niks.
Ik zie aan je reacties alleen wel dat begrijpend lezen niet je sterkste punt is.
Je zegt letterlijk "je betaalt hier voor de 8K, niet voor het HDR format ". Dus nogmaals, wie ben jij om dat te bepalen voor anderen? Het is hier China niet.
Anoniem: 499527 @aval0ne11 oktober 2021 11:28
Bedankt voor de bevestiging van mijn uitspraak :')

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 499527 op 23 juli 2024 06:19]

en:

Geen DTS-geluid
Geluidskwaliteit valt tegen
Hoog energiegebruik

Terwijl dit een top model is.. :? :?
Wat is Dolby Vision?

Kan ik me ff ergeren aan dat dit ene bedrijf, in navolging van daadwerkelijke kleurenchemie voor de films, nu nog altijd copyrightproducten gooit op 'verwerking'?

Kan me niet voorstellen dat het verder gaat dan contrast en kleurbewerking. Hanteer de kleurstandaard en zorg voor de beste look, zonder Dolby, dan ziet je film er iig consistent uit.
Ik ken deze tv niet maar mijn ervaring is dat de mediaplayer ervaring van een tv meestal heel slecht is: niet in verhouding tot wat je er voor betaald, minder apps, minder updates op de apps, langzaam… als je dan toch een nieuwe tv koopt: appletv of iets anders eronder en je bent helemaal voorzien..
Mijn nieuwe tv zou helemaal geen smartfuncties hoeven te hebben..
Lg is toch wel geslaagd vind ik. Heb m’n Apple TV kastje verkocht sinds ik een lg tv heb. Want ik wil zo min mogelijk kastjes. De reclame is uit te zetten in de LG tv, anders was ik wellicht voor Samsung gegaan.
In mijn CX heb ik vaak last van vastlopende apps. Dan loopt het geheugen weer vol of worden ongebruikte apps niet goed afgesloten.
Gelukkig geen last van met mijn CX!
Ook niet in de standby modus.

Wellicht helpt het om je TV een keer naar fabrieksinstellingen te zetten?
Dan is er echt iets met je tv aan de hand.

Heb zelf 2 LG's (2015 en 2020) en geen enkel probleem en kennissen met LG hebben dit ook niet.
Dat is vervelend, dat heb ik gelukkig niet. Ik heb er een uit de GX serie. Maar volgens mij is deze aan de binnenkant hetzelfde. Wellicht een (harde reset) een keer uitvoeren naar de fabrieksinstellingen?
Dit is inderdaad voor mij ook reden geweest (weer) een Apple TV neer te zetten. Naast dat het op mijn LG supertraag was en er geen airplay is (model 2016).
Ik heb de apps bijna niet gebruikt op de CX omdat ik vanaf het begin al gelijk besloten heb om alles via de Apple TV te laten lopen en de tv zo dom mogelijk neer te zetten. Geen beeldverbeteraars, geen internet, niks erop. Enkel updates checken :)

Maar het geheugen loopt ook heel snel vol. Als ik weleens door de menu's zelf scrol van LG, dan gaat het vaak traag en enkele andere keren gaat het weer vlot zoals hij uit de verpakking kwam. Heb je ook weleens dat donkere delen in Dolby Vision mode knipperen? Of het verschil wat je ziet in helderheid ''als Dolby Vision aanstaat'' wanneer je wisselt in de Disney+ app of een andere streaming, van episode of deel van een serie/film?
Welke Apple TV had je? Ik heb juist mijn CX zo dom mogelijk gemaakt want hij moet enkel beeld weergeven, niet allerlei apps gaan draaien wat afbreuk doet aan de performance.

Ik ben niet tevreden over de LG CX en maar ook niet over de LG tv's in het algemeen. Ik vind bijv hun eigen HDR10Pro echt een flut oplossing van LG. Als ik content in HDR10+ zie op de LG vergeleken bij een Panasonic, dan zie je duidelijk verschil in zwart en kleur. Je merkt dat het niet helemaal lekker loopt. Daarnaast vind ik de besparingen merkbaar, alleen maar om als enige op de markt te zijn die betaalbare OLED's heeft.
Dat is mooi, wist ik niet !
Als je de keuze hebt dan snap ik niet waarom je voor een niet-OLED zou kiezen.
Paneel maakte mij niet uit, design wel. Bij Samsung was ik voor een Frame gegaan, bij LG dus de GX serie. Voor ons is het ontwerp belangrijker.
ALS je al iets anders wilt dan de ingebouwde TV speler (die van LG is érg goed, ik mis er niks mee zelfs niet in vergelijking met iets als VLC), ga dan niet een AppleTV kopen, want dan heb je, als je niet in het Apple ecosysteem zit, heel veel in te halen. Ga dan beter voor een ShieldTV, of chromecast.

Ik ben het eens met @no_way_today - hoe minder kastjes hoet beter. Klassieke lineaire TV gaat via DVB-C, en zelfs op mijn nu bijna 5 jaar oude LG OLED is de netflix app nog goed, de media speler uitstekend (nog niks gevonden wat niet speelde, de 100mbit ethernetlink is ook geen beperking), en de andere apps zijn ook erg goed. En alles voelt bovendien soepel en snel. Enige kastje wat aan m'n TV hangt (naast audiomeuk) is een Nintendo Switch momenteel. ALS ik er een ander kastje naast hang, dan zal het een PC zijn. Maar zelfs dan niet als mediaspeler, maar meer als VR/emulatie-rig.
Wat bedoel je met "ga dan niet een AppleTV kopen, want dan heb je, als je niet in het Apple ecosysteem zit, heel veel in te halen"? Wat zou ik dan missen met een Apple TV dat ik wel met een Shield zou krijgen?
DTS geluid bij afspelen eigen media bijv.
Onhandige bediening vergeleken met de Shield AB.
Ik heb zowel een AppleTV als een Shield. Wat mij betreft is de Shield op vele gebieden heer en meester.
Ik heb veel films met DTS dus dan zou de Shield inderdaad een voordeel kunnen opleveren boven de aTV. Op mijn huidige aTV heb ik FireCore draaien als app voor het afspelen van content vanaf mijn NAS, maar die werkt natuurlijk niet op de Shield waardoor ik 'veroordeeld' ben tot het gebruik van Kodi of Plex en beide apps missen wat mij betreft het gemak van FireCore. Ik denk er nog even over na :)

[Reactie gewijzigd door Lounge Deluxe op 23 juli 2024 06:19]

Ik gebruik DS Video als app en VideoStation van Synology als media server.
Dat werkt prima op zowel Shield als AppleTV. Alleen geen DTS bij de Apple TV.
Ik gebruik DS Video als app en VideoStation van Synology als media server.
Dat werkt prima op zowel Shield als AppleTV. Alleen geen DTS bij de Apple TV.
Als films geen DTS geluid kan geven vanwege een waardeloze kastje, gooi ik meteen dat kastje weg op zolder of zo of verkoop ik hem, er gaat niks boven DTS en DTS HD Master en Dolby TrueHD en Dolby Atmos.
Daarom gebruik ik ook de Shield. En heb ik een TV die DTS aan kan.
Daarom gebruik ik ook de Shield. En heb ik een TV die DTS aan kan.
Aha ok, wou net zeggen, een film kijken die DTS heeft en die niet kunnen horen is niet zo fijn, DTS klinkt zo veel keren beter dan Dolby Digital.
Ik heb ook een appletv en ik mis volgens mij ook helemaal niets…

Maarrrr shield is ook erg mooi, same level wat mij betreft..

Ik heb vroeger ook andere goedkopere android kastjes geprobeerd, dat was toch heel vaak niet goed, snel niet meer ondersteund, etc etc.
Op mijn Philips Android tv (7354 geloof ik) is het anders niet slecht. Helaas nog steeds niet zo soepel als een goed los kastje denk ik, maar het werkt goed, werkt allemaal met dezelfde afstandsbediening, ik hoef niet van input te wisselen, de refreshrate wordt automatisch geregeld (heb nog nooit een stutter/judder waar kunnen nemen, ook niet in test video's op YouTube)... Vooral dat laatste is de vraag of dat met een extern kastje altijd goed gaat.
Op LG’s WebOS hebben wij Netflix, Disney+, Youtube en Plex en alle apps zijn geweldig goed in zowel interface als afspelen (4k, hdr, dolby) perfect. Het mode is uit mijn hoofd uit 2018 (?).

Daarnaast zijn er zoveel apps beschikbaar (amazon, nlziet etc etc) dat ik niet inzie hoe je tekort kan schieten

Je argument zal tuurlijk op gaan voor toestellen met een ander OS, of je ervaring gaat over oudere toestellen met minde capabele cpu’s… want het hoeft dus echt niet zo te zijn!
Precies, gewoon een scherm met voldoende in- en uitgangen graag (dus zeker ook een 3.5 mm audio). Geen software die geüpdate moet worden, of waar zelfs reclame in zit!

Daarnaast ook gewoon vervangbare batterijen, klinkt leuk zonnepanelen er op, maar zo maak je het e-waste probleem alleen maar groter.
Ik hang al sinds jaar en dag een HTPC aan TV's, ik zie mezelf nog geen yt titels zoeken of websites surfen met een afstandsbediening en ingebouwd apps, maar wel met een logitech K830
Ik ken deze tv niet maar mijn ervaring is dat de mediaplayer ervaring van een tv meestal heel slecht is: niet in verhouding tot wat je er voor betaald, minder apps, minder updates op de apps, langzaam… als je dan toch een nieuwe tv koopt: appletv of iets anders eronder en je bent helemaal voorzien..
Mijn nieuwe tv zou helemaal geen smartfuncties hoeven te hebben..
Precies, voor mij het zelfde, geef mij maar een "domme" TV, al die functies werken allemaal beter op een losse apparaat, ook een van de redenen dat ik een Mini Media/Console PC gemaakt heb met onderdelen, behalve de kastje, voeding, en Low Profile grafische kaartje, en het werkt heerlijk, geen onzin dat support stopt, en later alles stopt met werken.
Ik snap niet waarom Samsung de TV's zo dun maakt. Je hoort en leest hier veel slechte verhalen over dat de bouwkwaliteit gewoon slecht is. Is echt nergens voor nodig een TV moet gewoon lang meegaan zeker in deze prijs klasse. Als Samsung dunne TV's wilt maken zullen ze gewoon Oled moeten verkopen.
Omdat Samsung zo'n hele handige externe box heeft waardoor er maar 1 kabeltje naar je scherm loopt.
Zoveel hoeft er dan niet meer in het scherm te zitten en kan het dus mooi dun gemaakt worden om bijvoorbeeld extra vlak tegen een muur te hangen. Dit werkt positief op de WAF.
Alle aansluitingen, tuners en soms een interne voeding maken toestellen dikker, laat je dat weg (of verplaats je deze naar een extern kastje wat je uit het zicht kan monteren) dan hou je niet zo veel over, ook niet bij VA panelen.

De bouwkwaliteit van toestellen in deze prijscategorie van Samsung is trouwens meer dan prima, premium materialen en een heel minimalistisch uiterlijk, ik hoor dat soort negatieve verhalen nooit dus graag wat onderbouwing.
Omdat dun gewoon fragiel is. Heb je ooit al eens een 100% rechte oled gezien? Ik niet.
Dit is een VA paneel (=LCD), hier in huis staat een dunne kaarsrechte Sony (ook VA LCD) met aan de onderkant een verdikking waar alles in zit wat je bij deze Samsung extern ergens weg kan stoppen of op de poot kan bevestigen.
Het usp van deze Samsung toestellen is nou net dat je ze heel mooi flush aan de muur kan bevestigen, daarom is heel erg dun dus een pluspunt en trouwens hoe vaak leun jij tegen je tv aan?
Zolang dat ding vrij staat en het scherm relatief licht is door de externe elektronica heb je ook niet heel veel nodig om de boel kaarsrecht te houden, de metalen rand geeft voldoende stevigheid om niet krom te trekken.
Met de huidige vierkantemeterprijs van woningen wil je geen "dikke tv".
Al levert het 0,2 vierkante meter extra op in je woning, dat scheelt je in de stad toch een 1600 euro aan waarde vloeroppervlak.
Wanneer je zo nog ff doorrekent dan zijn radiatoren ook een flinke aanslag op je m2 vloeroppervlak.
Een paneel zoals dit wat ook nog extra warmte afgeeft door het hogere verbruik scheelt dan snel een radiator in de kijkruimte, je verstookt minder gas en doet ongemerkt een kleine energietransitie richting elektrische verwarming...
Nog een beetje doorredeneren op deze manier en je bent gewoon een dief van je eigen portemonnee wanneer je in de randstad woont en niet dit toestel haalt. ;)
Dat zijn radiatoren dan ook. Wij wonen nu bewust met vloerverwarming. Scheelt erg veel in zowel ruimte als stof.

En ook dat van de randstad is zeker waar.
Een lcd scherm zeker met een zeer sterke backlit zoals deze wordt ontzettend heet. Het goed afvoeren van die hitte is erg belangrijk voor de lange termijn. Bij meerdere winkels gaven ze aan dat deze dunne Samsungs daardoor een kortere levensduur hebben. Ook krijgen ze er relatief veel terug voor reparatie.

De bouw kwaliteit zal fantastisch zij maar niet praktisch.
Tja waarom alles dunner/randloos moet vraag ik me ook af. Ik heb nog tv die nog een rand heeft van 5 centimeter. Op dit moment staat die toch voor me muur. Horizontaal en verticaal 10 centimeter meer of minder zal de muur erachter echt mooier maken. 5 centimeter dikker zie ik niet als ik ervoor zit. En zelfs als ik het zou zien zou ik nog denken van ik zet niets voor of achter de tv dus dit is loze ruimte, kan het net zo goed gebruikt worden door de tv. Als hierdoor het geluid dus iets beter wordt kom dan maar weer met die rand. Het zou inderdaad wel jammer zijn als die bijvoorbeeld in een tv meubel zou moeten komen en door die rand dat het net niet past.

Maar ook bijvoorbeeld telefoons dat ik sommige ontwikkelingen denk van waarom. Telefoon zonder de een rand aan de linker en rechter zijkant. Ik heb wel eens gehad dat me vingers die de telefoon vast hield aan zijkant de door de telefoon geregistreerd werden. Heb je een hoesje erom kun je net niet ver genoeg komen aan de zijkant. Ik heb bijvoorbeeld met icoontjes verplaatsen tussen vensters dat dit niet werkte en ik echt de telefoon uit het hoesje moest halen om dit te doen. Ook bijvoorbeeld de onderkant. Ik vind het juist fijn dat hier een fysieke knopje zit. Bij fullscreen telefoons verbergt de menubalk bij full screen apps zoals spellen. Vreselijk vind ik dat. Dan de bovenkant. Hier is tenminste een mooie ruimte voor de camera. Toen dat niet meer kon kwamen ze met camera in het scherm. Krijg je meer scherm maar dan wordt je (een belangrijkere) stukje van je scherm weer afgepakt. Lekker handig. En dan de dikte. De telefoon wordt dunner maar de camera aan de achterkant steekt uit. Dus als je de plat op tafel hebt wiebelt die lekker.

Laptops hoeven van mij ook niet zo dus. Als ze door iets dikker te zijn bijvoorbeeld beter hun warmte kwijt kunnen laat dan maar iets dikker zijn.

Maar aangezien de wereld er anders over denk zal ik wel vreemd zijn op dit vlak. Net als op zoals andere vlakken dat ik wel buiten het gebruikelijke zit.
Je bent niet de enige hoor. Ik ben het helemaal met je eens!
Ik ben ook naakt geboren, en ben het helemaal met je eens !!
Ik heb een oude 42 inch plasma met 5 a 6 cm dikke randen, onder zelfs meer. In de zomer heb ik een. LG G1 ter test in huis gehad, en ondanks dat die laatste groter is in absolute afmetingen, leek de LG veel 'kleiner' qua impact op de kamer. Dus wat mij betreft voegen dunne bezels en plattere schermen wel degelijk veel esthetische waarde toe.

[Reactie gewijzigd door jurjen_g op 23 juli 2024 06:19]

Dun is hip en het is dus gewoon marketing.

Mijn 65" OLED is ook enorm dun (behalve bij het onderdste gedeelte met alle hardware) en ik ben echt heel lang bezig geweest met het ding installeren. Niet omdat ie zo zwaar is, maar omdat ik bij elke beweging bang was het scherm in tweeen te breken. En dat was inclusief potige hulp. Zo fragiel, buigt bij het minste geringste al wat door.... Dan heb ik liever een paar mm of een cm meer dikte maar ja zoals ik al zei; hip en marketing.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 23 juli 2024 06:19]

Wat ik mis in de review is een waardeoordeel van de beeldkwaliteit. Bij 4K beelden (het gangbare format voor de meeste films op hoge kwaliteit), hoe verhoud deze tv zich tot de concurrentie, legt die het af tegen de betere oleds voor je gevoel of kan die meekomen?

De goede hdr en piekhelderheid lijken doorslaggevend om voor deze tv te kiezen, gebaseerd op harde cijfers. Maar hoe is de algemene ervaring?
Ik dacht exact hetzelfde ervan.
Deze review is zeer subjectief geschreven met een duidelijke afkeer voor "advertenties en prijs".

- Advertenties: Deze zijn inderdaad aanwezig, maar ze zijn absoluut niet "in your face", and het heeft mij maanden geduurd alvorens ze me opvielen.
- Geluid: De doorsnee consument gebruikt deze TV niet zonder extern geluidssysteem.
- Energieverbruik: Ferarri's en Maseratti's verkopen ook, waarom zou dit bij duurdere TVs een issue zijn?
- Prijs: ja, ok, misschien. Maar de Samsungs bieden features die geen enkel ander merk heeft. Ik kan met fel zonlicht TV kijken, no-gap wall mount, OneConnect box, design, etc. Features die voor mij (en waarschijnlijk vele anderen) de meerprijs waardig zijn.

Waar het echt om draait is de beeldweergave van het toestel, en deze is echt geweldig en naar mijn mening quasi gelijklopend (of zelfs beter) dan OLED tvs.
Het blijft een gaar ding die voor teveel geld advertenties serveert. En geeneens Ambilight. Je zal er maar een in je huiskamer moeten verdragen….
Dat je al niet snapt dat het schandalig is dat Samsung verplichte advertentie’s toont op zijn huidige TV’s. Maak ik me erg zorgen om de mensen die deze overpriced LED toestellen kopen. (Dat zijn ze ja.) Samsung kwam met 8K TV’s puur omdat ze totaal geen antwoord hadden op de beeldkwaliteit van OLED. En nee geen LED TV kan de kwaliteit van OLED evenaren. Kijk maar eens naar de A90J vam Sony.
Anoniem: 306567 @dave199510 oktober 2021 14:01
En nee geen LED TV kan de kwaliteit van OLED evenaren. Kijk maar eens naar de A90J vam Sony.
Oneens, de VA panelen in bijvoorbeeld de xh95 kunnen heel dichtbij oled komen. Daarnaast heb je dan ook geen last van de nadelen van oled, inbranden, lage helderheid, spiegelend scherm etc
Vergeet ook niet de slechte uniformiteit waar samsung bekend om staat. Koop je een tv van €6000+ krijg je zware DSE
Dat doet er niet meer toe want het is een advertentie machine, per direct afgeserveerd. Ongeschikt als TV, wel geschikt als superscherpe reclame zuil. Leuk voor langs de A4, niet voor in de woonkamer.
Omdat ze hier alleen tv's meten en niet kijken naar daadwerkelijke content.
Voor de prijs van deze tv in 75” heb je een 83” a90j voor €2000 minder 8)7 dan nog reclames in je beeld, minder goed geluid, geen verlichte remote en een gesloten appsysteem. Nog niet eens over beeldkwaliteit gesproken

[Reactie gewijzigd door Squats op 23 juli 2024 06:19]

Anoniem: 499527 @Squats10 oktober 2021 10:30
Een 83" A90J is geen 8K he ;)
Dat maakt de Samsung zo duur (los van de discussie of 8K zinvol is).

Het genoemde verschil is op basis van de pricewatch trouwens 1200 euro, geen 2000.
En wat moet je in godsnaam met 8K dan? A90J blaast deze TV in elk aspect weg als het gaat om kijkervaring.

8K is leuk om te zeggen dat je 8K hebt. Je hebt er niks aan. En dat weet Samsung.

En dan hebben we het nog niet gehad over de Ads…

[Reactie gewijzigd door dave1995 op 23 juli 2024 06:19]

Anoniem: 499527 @dave199510 oktober 2021 12:25
En wat moet je in godsnaam met 8K dan? A90J blaast deze TV in elk aspect weg als het gaat om kijkervaring.
Ik begrijp dat jij ze naast elkaar gezien hebt...
(Discussie 8K heb ik al genoemd).
(Q)LED paneel vs. OLED, met dat gegeven in je achterhoofd hoef je ze geloof ik niet eens naast elkaar te zien...
Ik denk niet perse dat 8k de reden is. Maar eerder het paneel dat momenteel veel te duur is om te maken zonder dat het profijt oplevert in beeldkwaliteit. En de efficiëntie van 8k is ook om te huilen |:(
Anoniem: 499527 10 oktober 2021 09:16
Bijzonder dat een 4K OLED meer energie verbruikt dan een 4K LCD. En een 8K OLED meer energie verbruikt dan een 8K LCD.
Maar dat wordt nooit als minpunt genoemd bij OLED reviews.
Tweakers.net is weer eens lekker subjectief bezig. Oké we snappen het ondertussen wel.
OLED good. LCD bad.
8k OLED is er niet maar als je deze tv verkiest boven een 4k OLED dan verbruik je bij 250cdm 50 watt meer, namelijk 226 watt. Dus er is een aardig verschil nog (reviews: LG G1 oled-tv - Een evolutie aan je muur).

[Reactie gewijzigd door JT op 23 juli 2024 06:19]

Anoniem: 499527 @JT10 oktober 2021 10:50
8K OLED bestaat wel. LG maakt ze.
Hier een vergelijk trouwens.
Verbruik is ongeveer hetzelfde, zie ik nu.
Alleen is de OLED 2x zo duur.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 499527 op 23 juli 2024 06:19]

Tweakers heeft de 65" getest dus daar had ik naar gekeken, niet naar andere formaten.
NVM

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 23 juli 2024 06:19]

Beiden verbruiken weinig energie, een LCD verbruikt iets minder maar dat is verwaarloosbaar. Als je 5 uur per dag zou kijken gedurende een heel jaar dan kost een OLED je 8 dollar meer. Op een heel jaar! Dat is verwaarloosbaar.

bron; https://www.rtings.com/tv...tion-and-electricity-cost
Op de gelinkte rtings site staat: OLED verbruikt 72% meer stroom dan LCD, dat vind ik een groot verschil.
We hebben te maken met moeilijke beslissingen om onze energievoorziening draaiend te houden, jouw mentaliteit dat dit verschil verwaarloosbaar is gaat daar niet aan bijdragen.
De site gaat overigens ook uit van een stroomprijs van 11 cent per kWh. Succes daarmee.
72% van iets kleins is nog altijd klein. Zeker in vergelijking met andere verbuikers in je huis. Als je echt met het milieu bezig zou zijn dan heb je zonnepanelen en een thuisbatterij waardoor je electriciteit gratis is. Doe daar iets mee in plaats van je op een TV te focussen.
Betaal je ruim 4000 euro voor een tv, krijg je reclame. Belachelijk. Reden om de tv niet te kopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.