Toen de nieuwe consoles op de markt kwamen, verscheen vrijwel gelijktijdig rallygame Dirt 5. Die game gaf een aardige indicatie van wat racegames zouden kunnen met de nieuwe hardware. Dat zag er goed uit en wie over een tv beschikt die HDMI 2.1 ondersteunt, kon de game ook nog eens op 120Hz spelen. Toch liep niet iedereen met de game zelf weg. Dirt 5 vertegenwoordigt de wat minder serieuze kant van de rallysport. Voor liefhebbers van het aloude ‘race tegen de klok over nauwe zandweggetjes’ heeft Codemasters de Dirt Rally-games, maar die games ondervinden stevige concurrentie van de WRC-series. Onlangs verscheen de nieuwste versie in die serie, in de vorm van WRC 10, en dat zou zomaar eens een van de meest complete rallygames kunnen zijn die we de laatste jaren hebben gespeeld.
![]() |
||
---|---|---|
Titel | WRC 10 | |
Platform | Windows, PS 4, PS 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Switch (gespeeld op PS5) | |
Prijs | € 49,99 |
De World Rally Championship-games draaien om de puurste vorm van rallysport, dus het rijden van diverse proeven waarbij je aan het eind van al die proeven hopelijk minder tijd nodig hebt gehad dan je concurrenten. Daarbij raas je akelig dicht langs bomen, greppels, rotsen en afgronden. Je zou er in het echt niet aan moeten denken, maar in een game is het over het algemeen leuk en zéker uitdagend. Waar in veel racegames de ‘terugspoelfunctie’ tegenwoordig gemeengoed is, straffen rallygames je hard voor het maken van fouten. Zo ook WRC 10. Let je heel even niet op, dan is de kans groot dat je hard in aanraking komt met iets langs de kant van het parkoers en dat eindigt meestal in schade en tijdverlies. Je kunt bij een al te harde crash wel je auto weer op de weg laten zetten, maar dat kost je per keer vijf strafseconden, terwijl de opgelopen schade je waarschijnlijk nog meer tijd kost. Die schade kun je tussen proeven door repareren, maar daarvoor heb je maar beperkt de tijd en het kost, mocht je je eigen team managen in de Career Mode, ook nog eens geld.
Bovenstaande is het uitgangspunt van de sport en dus ook de basis van alle gameplay in WRC 10. Je kunt veel kanten op. Veel spelmodi spreken voor zich, maar er is een aantal opvallendere spelmodi te vinden in WRC 10. Zo keert de Co-Driver-modus terug uit WRC 9 en dat blijft een unieke spelmodus waarbij de ene speler de coureur is en de andere speler de navigator die de komende bochten en aanvullende instructies moet oplezen. Dat is nog een stuk lastiger dan je zou denken, al was het maar omdat de game je beoordeelt op het feit of je op tijd bent met je aanwijzingen en of je ook andere informatie, zoals ‘don’t cut’, ‘brake’ of ‘danger’ vermeldt. Een leuke manier om rally in co-op te spelen. Als gezegd: dit zat ook al in WRC 9, maar het blijft een toffe feature.
Wel echt nieuw is de Anniversary Mode. Hierin vind je een hele reeks uitdagingen die gebaseerd zijn op legendarische prestaties uit het verleden. Zo is er ooit een rally verreden in Portugal waarbij de mist zo dicht was dat je eigenlijk geen hand voor ogen zag. Het is aan jou om te laten zien dat je dat aankunt. Het interessante is dat je via deze uitdagingen allerlei verschillende auto’s uit verschillende tijdperken te besturen krijgt en dat is al een leuke uitdaging op zich. Enig nadeel is wel dat deze spelmodus de PlayStation 5 af en toe laat zweten. De makers hebben duidelijk willen uitpakken met deze rallies, dus er staat meer publiek langs de baan en de omgeving kent net wat meer toeters en bellen. Dat zorgt ervoor dat je hier, meer dan in andere delen van de game, wat framerate-probleempjes kunt hebben. Je hebt daar trouwens zelf invloed op door te kiezen voor een andere grafische instelling. Wij kozen voor de gebalanceerde optie, waarbij de game op 60 frames per seconde mikt. Je kunt ook grafische kwaliteit opofferen om voor 120Hz te gaan, of juist meer pracht en praal krijgen door te accepteren dat je game op 30fps zal draaien.
Dat is niet per se nodig, want wat ons betreft ziet de game er in de gebalanceerde setting al prachtig uit. Met name in de omgevingen waar je doorheen scheurt is te zien dat WRC 10 goed gebruikmaakt van de extra grafische kracht van de nieuwe consoles. WRC 9 verscheen ook wel op de Xbox Series-consoles en de PS5, maar was primair toch gemaakt voor de oudere generatie, waardoor het effect nog niet zo duidelijk was. In WRC 10 raas je door prachtige, haarscherpe omgevingen, waardoor het bijna zonde wordt dat je zo weinig de kans hebt om even om je heen te kijken.
Toch hebben we ten aanzien van de visuele kant van het spel ook wel een kritiekpuntje. Bij sommige rallies is het, zeker als je in een wat lichtere kamer zit, soms amper te zien waar je naar toe moet. Goed, dat hoort deels bij de sport, maar in bijvoorbeeld de bossen van Chili waren we af en toe echt totaal kansloos doordat we veel te voorzichtig moesten rijden omdat we het allemaal niet goed genoeg konden zien. Dat maakt WRC 10 soms onnodig moeilijk, terwijl het van zichzelf al best een pittige game is. Het helpt trouwens wel dat de game verregaand is in te stellen. Zo kun je het niveau van je tegenstanders met een slider instellen en kun je zelf bepalen hoe moeilijk je het sturen zelf wil maken, door allerlei assists aan of uit te zetten.
Toch blijft de moeilijkheidsgraad hoog door het simpele feit dat je geen al te grote fouten mag maken. Sommige stages van een rally zijn best lang - soms tientallen kilometers - en we hebben meegemaakt dat we zo’n lange rit opnieuw moesten beginnen omdat we iets te hard gecrashed waren en nooit meer zouden kunnen winnen. Er is, zoals gezegd, geen terugspoelfunctie, dus je kunt kiezen tussen je verlies accepteren of helemaal opnieuw beginnen. Dat kan soms voor wat frustratie zorgen en het wél hebben van een terugspoelknop zou dat verhelpen. Aan de andere kant: als die er is, gebruik je hem ook en is de gameplay ineens niet half zo spannend meer. Voor beide valt dus wat te zeggen en wij zijn geneigd te denken dat rallyfans de keuze om het terugspoelen weg te laten wel kunnen waarderen: het maakt de simulatie er immers een stuk puurder op.
De puurheid van een simulatie zit hem natuurlijk met name in hoe de auto’s zich laten besturen. Natuurlijk doe je dat bij voorkeur zoals het hoort: met een stuur en pedalen. Dat is trouwens voor rallygames niet altijd een aanrader, want het is behoorlijk zwaar, maar uiteraard wel de beste manier om een game als WRC 10 te spelen, getuige ook de partnership die de makers hebben gesloten met Fanatec. Maar het mag gezegd worden dat ook gamers die spelen met een DualSense-controller een prima ervaring zullen hebben. De controller simuleert goed de verschillende soorten ondergrond en weet het gerammel van een al te heftig aangetaste wagen ook goed over te brengen. We hebben het vaker gezegd: op dit soort momenten vormt de nieuwe controller van de PlayStation 5 echt een flinke meerwaarde.
WRC 10
WRC 10 is een heel fijne rallygame, ook al zit er een aardige frustratiefactor ingebakken die hoort bij de sport. Wat je daarvan vindt hangt sterk af van hoe serieus je het virtuele rallyrijden wil nemen. Het ontbreken van een terugspoelfunctie maakt de game uitdagender en spannender, maar zeker meer casual racegamers zijn niet meer gewend dat een klein foutje betekent dat je een race meteen niet meer kunt winnen. Dat maakt WRC 10 niet geschikt voor elke gamer: je hebt wat doorzettingsvermogen nodig. Heb je dat, dan is WRC 10 echt een heel fijne rallygame. De performance had stabieler gekund, maar je krijgt prachtige omgevingen te zien, al zijn die soms iets te donker, zeker in een lichte kamer. Door de hoge mate van instelbaarheid kun je de game verder uitstekend afstemmen op je eigen niveau. Al met al is dit een goede en mooie rallygame die her en der beter had gekund, maar alsnog de moeite waard is.