Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

MSI Prestige 14 Evo Review

Het snelste dat Tiger Lake-U te bieden heeft

06-09-2021 • 06:00

60 Linkedin

MSI Prestige Evo 14

Samengevat

De Prestige 14 A11MO heeft de snelste Tiger Lake U-processor, de 1195G7 aan boord en die laat dan ook zijn spierballen zien, dankzij de goede koeling en het ruime tdp-budget. Het full-hd-scherm is goed gekalibreerd en de laptop heeft een Wi-Fi 6E-netwerkkaart aan boord. Er zitten wel wat verbeterpuntjes aan de afwerking van de behuizing. Het knipperende ledje naast de webcam is irritant en waren we geneigd af te plakken. De plaatsing van de brede touchpad is zodanig dat we onbedoeld muisklikken registreerden. De accuduur bedraagt een uur of twaalf tijdens browsen. En helaas is dit specifieke model op het moment van schrijven niet in Nederland en België te krijgen.

Intel heeft een probleem. Jarenlang bouwde het bedrijf de snelste laptopprocessors en hoefde het zich geen zorgen te maken over die ene concurrent die het bedrijf had: AMD. Daar kwam langzaam verandering in met de eerste twee generaties Ryzen-processors voor laptops en met de Ryzen 4000-generatie werd het echt problematisch voor Intel. AMD verkoopt sindsdien laptopprocessors met vier, zes en acht cores, met een tdp van 15W, terwijl Intel binnen de 15W op maximaal vier cores blijft steken.

Wat doe je dan om je concurrent toch te snel af te zijn? De kloksnelheden omhoog natuurlijk! Het resultaat van die keuze is de Core i7-1195G7-processor. Het is een Tiger Lake-quadcore, die bij belasting van alle cores de 4,6GHz moet kunnen halen en bij belasting van een core zelfs de 5GHz aantikt. Om de nieuwe cpu te testen, ontvingen we van Intel de MSI Prestige 14 Evo en in deze review bekijken we die laptop, met speciale aandacht voor de processor.

Kleine waarschuwing vooraf: Intel stuurde ons een uitvoering die in de Verenigde Staten wordt geleverd en die afwijkt van de modellen die in Nederland en België te koop zijn.

Behuizing, uiterlijk en aansluitingen

MSI's Prestige 14 Evo is, zoals de naam al doet vermoeden, een 14"-laptop en de Prestige-lijn is gericht op zakelijke gebruikers. Die doelgroep zullen de ontwerpers in hun achterhoofd hebben gehad toen ze de strakke lijnen van de behuizing schetsten. Die behuizing is vrijwel volledig van metaal gemaakt en alleen de B-cover, rondom het scherm is van kunststof. De kleur van ons testmodel is 'carbon grey', oftewel donkergrijs. De randen van de buitenkant van het scherm en rondom de touchpad zijn glimmend donkerblauw geslepen en dat geeft een aardig accent aan de grijze behuizing.

Hoewel die behuizing er op het eerste gezicht dus mooi uitziet, had de afwerking beter gekund. Her en der, vooral bij het scharnier, zie je bijvoorbeeld zichtbare naden, waarbij delen van de behuizing in elkaar overgaan. Dat doen concurrenten bij dit soort laptops van een euro of duizend een stuk beter. Ook opvallend: als je het scherm dichtklapt, ligt dat 'bol' op het toetsenborddeel. Dat heeft weer tot gevolg dat je de achterkant van het beeldscherm een beetje kunt indrukken, met het paneel tegen het toetsenbord aan. Aan de constructie van de behuizing had MSI, kortom, wat meer aandacht mogen besteden.

Klap je het scherm weer open, dan valt op dat de Prestige 14 een groot toetsenbord heeft. Het loopt vrijwel van rand tot rand en het tikt prettig, met een duidelijke aanslag. Niet alleen het toetsenbord, maar ook de touchpad is groot. Die is in het midden van de behuizing geplaatst, maar niet uitgelijnd met de spatiebalk. Daardoor leun je tijdens het typen met je pols op het rechterdeel van de pad, terwijl de linkerpols gewoon op de behuizing rust. De touchpad herkent dat zonder problemen en zal dus niet met je muispijltje aan de haal gaan, maar je moet er niet per ongeluk druk op uitoefenen, want dat resulteert wel in een muisklik, wat tijdens het reviewen bij ons af en toe voorkwam.

In de touchpad is ook een vingerafdrukscanner verwerkt. Dat is niet handig, omdat je een deel van je touchpad opoffert. In de praktijk hadden we er echter weinig last van, want de pad is heel breed en wij kwamen nauwelijks in de linkerbovenhoek. Heb je geen zin om met behulp van een vingeroplegging in te loggen, dan kun je ook gezichtsherkenning inschakelen en op die manier inloggen met behulp van Windows Hello. Van de beeldkwaliteit van de camera, resolutie 1280x720 pixels, zijn we niet echt onder de indruk. Wel indrukwekkend is hoeveel irritatie het knipperende lampje naast de webcam oplevert. Dat knippert om aan te geven dat de camera actief is, maar wij hadden de neiging de led af te plakken, ook omdat het lampje in software niet uit te schakelen bleek. De luidsprekers zijn onder in de behuizing verwerkt en hadden wat ons betreft wat meer volume mogen produceren.

De aansluitmogelijkheden zijn beperkt gebleven op de Prestige 14; er is alleen tweemaal USB-C, of eenmaal USB-A (5Gbit/s) beschikbaar. Gelukkig hebben de USB-C-aansluitingen ondersteuning voor Thunderbolt 4, waardoor je ze ook kunt gebruiken voor het aansluiten van beeldschermen, mits je het juiste dock of de juiste kabel gebruikt. Een microSD-kaartlezer is eveneens aanwezig, naast de jackaansluiting.

Benchmarks

Het gaat bij deze laptop natuurlijk om de processor. De 1195G7 is het snelste dat Intel te bieden heeft in de categorie 15W-processors. Eigenlijk moeten we '15W' tussen heel dikke aanhalingstekens zetten, want er is geen fabrikant meer die zijn Intel-processor netjes onder die grens probeert te houden. Dat is eigenlijk ook niet de bedoeling. De 'turbosnelheid' van een processor is gegroeid van 'een paar honderd MHz extra onder de juiste omstandigheden' tot de belangrijkste specficiatie die bij een processor geadverteerd wordt. Die turboclock bedraagt bij de 1195G7 zoals gezegd 5GHz en dat is significant meer dan de 2,9GHz die Intel als 'gewone' kloksnelheid adverteert.

Die 2,9GHz is overigens de klokfrequentie die de processor onder Intels testscenario kan volhouden bij een verbruik van 28W; bij 12W is het 1,3GHz en een waarde bij 15W geeft Intel niet. Het mag echter duidelijk zijn; die 5GHz kun je niet langdurig volhouden bij een laag verbruik en MSI heeft de laptop dan ook zo geconfigureerd dat de cpu vrij baan krijgt om zoveel te verbruiken als hij wil. Daarvoor moet je de laptop in de 'performance'-modus zetten in de door MSI bijgeleverde software en dat levert de onderstaande resultaten op.

  • Cinebench 20 - Multi
  • Cinebench 20 - Single
  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid - Graphics
  • 3DMark Night Raid - CPU
Cinebench 20 - Multi
Laptop Aantal cores Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 8 Ryzen 7 5800U Rad. RX Vega 8
4.027
Microsoft Surface Laptop 4 8 Ryzen 7 4980U Rad. RX Vega 8
3.801
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14" 6 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
3.550
Lenovo IdeaPad Flex 5 8 Ryzen 7 5700U Rad. RX Vega 8
3.494
ASUS ZenBook 13 OLED 6 Ryzen 5 5500U Rad. RX Vega 7
2.348
Acer Swift 3 SF316-51-51BS 4 Ci5-11300H Iris Xe Graphics G7 80EUs
2.341
MSI Prestige 14 Evo A11M 4 Ci7-1195G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
2.326
Razer Book 13 (performance) 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
2.237
Asus ZenBook Duo 14 (prestatiemodus) 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
2.209
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
2.064
HP Spectre x360 13-aw2200nd 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
1.754
Cinebench 20 - Single
Laptop Aantal cores Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
MSI Prestige 14 Evo A11M 4 Ci7-1195G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
600
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
572
Asus ZenBook Duo 14 (prestatiemodus) 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
566
Lenovo Yoga Slim 7 8 Ryzen 7 5800U Rad. RX Vega 8
561
Razer Book 13 (performance) 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
558
HP Spectre x360 13-aw2200nd 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
556
Acer Swift 3 SF316-51-51BS 4 Ci5-11300H Iris Xe Graphics G7 80EUs
548
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14" 6 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
538
Microsoft Surface Laptop 4 8 Ryzen 7 4980U Rad. RX Vega 8
499
Lenovo IdeaPad Flex 5 8 Ryzen 7 5700U Rad. RX Vega 8
490
ASUS ZenBook 13 OLED 6 Ryzen 5 5500U Rad. RX Vega 7
458
3DMark Night Raid
Laptop Aantal cores Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
MSI Prestige 14 Evo A11M 4 Ci7-1195G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
18.672
Asus ZenBook Duo 14 (prestatiemodus) 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
17.563
Razer Book 13 (performance) 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
17.220
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
16.636
Acer Swift 3 SF316-51-51BS 4 Ci5-11300H Iris Xe Graphics G7 80EUs
16.591
Lenovo Yoga Slim 7 8 Ryzen 7 5800U Rad. RX Vega 8
16.190
Microsoft Surface Laptop 4 8 Ryzen 7 4980U Rad. RX Vega 8
14.725
HP Spectre x360 13-aw2200nd 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
14.536
Lenovo IdeaPad Flex 5 8 Ryzen 7 5700U Rad. RX Vega 8
14.170
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14" 6 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
13.729
ASUS ZenBook 13 OLED 6 Ryzen 5 5500U Rad. RX Vega 7
11.601
Lenovo ThinkPad E15 Gen 2 6 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
11.152
3DMark Night Raid - Graphics
Laptop Aantal cores Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
MSI Prestige 14 Evo A11M 4 Ci7-1195G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
22.822
Asus ZenBook Duo 14 (prestatiemodus) 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
22.231
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
21.916
Razer Book 13 (performance) 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
21.018
HP Spectre x360 13-aw2200nd 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
19.474
Acer Swift 3 SF316-51-51BS 4 Ci5-11300H Iris Xe Graphics G7 80EUs
19.099
Lenovo Yoga Slim 7 8 Ryzen 7 5800U Rad. RX Vega 8
17.859
Microsoft Surface Laptop 4 8 Ryzen 7 4980U Rad. RX Vega 8
15.425
Lenovo IdeaPad Flex 5 8 Ryzen 7 5700U Rad. RX Vega 8
14.853
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14" 6 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
14.419
ASUS ZenBook 13 OLED 6 Ryzen 5 5500U Rad. RX Vega 7
12.747
Lenovo ThinkPad E15 Gen 2 6 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
11.801
3DMark Night Raid - CPU
Laptop Aantal cores Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
Microsoft Surface Laptop 4 8 Ryzen 7 4980U Rad. RX Vega 8
11.715
Lenovo IdeaPad Flex 5 8 Ryzen 7 5700U Rad. RX Vega 8
11.245
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14" 6 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
10.801
Lenovo Yoga Slim 7 8 Ryzen 7 5800U Rad. RX Vega 8
10.586
Acer Swift 3 SF316-51-51BS 4 Ci5-11300H Iris Xe Graphics G7 80EUs
9.514
MSI Prestige 14 Evo A11M 4 Ci7-1195G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
9.197
Razer Book 13 (performance) 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
8.509
Lenovo ThinkPad E15 Gen 2 6 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
8.503
Asus ZenBook Duo 14 (prestatiemodus) 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
8.021
ASUS ZenBook 13 OLED 6 Ryzen 5 5500U Rad. RX Vega 7
7.688
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
7.034
HP Spectre x360 13-aw2200nd 4 Ci7-1165G7 Iris Xe Graphics G7 96EUs
5.965

Wat in deze benchmarks duidelijk wordt, is dat de 1195G7 de snelste Tiger Lake U-processor is, maar dat het ook Tiger Lake U blijft. Om het wat minder cryptisch te verwoorden: alles waar Tiger Lake U al goed in was, doet deze laptop nog ietsje beter. Neem bijvoorbeeld Cinebench Single, waarin de laptop toch weer sneller is dan de ASUS Zenbook Duo, die het al erg goed deed in die benchmark. In 3DMark Night Raid Graphics staat de 1195G7 ook bovenaan, omdat de gpu zich tot 1400MHz laat klokken, terwijl de igp van de 1165G7 maar tot 1350MHz gaat. Alles waar Tiger Lake U niet goed in was, doet de 1195G7 ook ietsje beter, maar niet goed genoeg. Heb je namelijk veel cores nodig, dan kun je nog altijd beter naar een laptop met AMD-processor kijken. Dat zie je in Cinebench Multi en in 3DMark Night Raid CPU.

Dat wil overigens niet zeggen dat de hoge kloksnelheden van de Intel-cpu geen effect hebben, want de 1195G7 is met zijn vier cores in Cinebench Multi vrijwel even snel als de Ryzen 5 5500U met zes cores. Er is echter ook een 5800U-processor. Die is te vinden in laptops die evenveel of minder kosten dan de MSI, en is veel sneller in een multicorescenario. Dat laatste zal de achilleshiel van de Tiger Lake U-generatie blijven, want voor meer cores zullen we moeten wachten tot een volgende processorgeneratie.

  • Klokfrequentie
  • Opgenomen vermogen
  • DaVinci Resolve

DaVinci Resolve 16 - 4K Video
Laptop Cpu/soc tijd in seconden (lager is beter)
Microsoft Surface Laptop 4 Ryzen 7 4980U
514
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 5800U
572
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 7 5700U
674
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14" Ryzen 5 5600U
679
ASUS ZenBook 13 OLED Ryzen 5 5500U
787
MSI Prestige 14 Evo A11M Ci7-1195G7
882
Lenovo ThinkPad E15 Gen 2 Ryzen 5 4500U
887
Acer Swift 3 SF316-51-51BS Ci5-11300H
915
Asus ZenBook Duo 14 (prestatiemodus) Ci7-1165G7
930
Razer Book 13 (performance) Ci7-1165G7
1.017
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD Ci7-1165G7
1.229

De reden dat de 1195G7 het zo goed doet in de benchmarks, is de manier waarop MSI de cpu geconfigureerd heeft. De chip mag namelijk veel energie gebruiken, wat resulteert in hoge kloksnelheden en die mag de cpu bovendien lang volhouden. Daarbij mag de cpu kortstondig zelfs 64W aantikken en tijdens het draaien van Cinebench 23 zagen we het verbruik oplopen tot bijna 60W. In de bovenstaande grafieken hebben we 223 seconden geregistreerd van de 30 minuten dat we Cinebench draaiden. Na de eerste piek daalt de kloksnelheid tot ongeveer 3,5GHz en het opgenomen vermogen blijft op een watt of 33 hangen. Dat is na een minuut of drie het geval, maar dat blijft hetzelfde gedurende het halfuur dat we Cinebench gedraaid hebben. De koeling is in staat die warmte af te voeren en dat zorgt er, samen met dat hoge verbruik voor, dat de Prestige 14 de snelste Tiger Lake-laptop is die we tot nu toe getest hebben. Dat zien we ook in de renderbenchmark van DaVinci, waarin de MSI het voor een Intel-quadcore uitstekend doet.

Scherm, accuduur en upgrades

De Prestige 14 is te krijgen met een 4k-scherm, maar de uitvoering die wij ontvingen, was voorzien van een full-hd-paneel. Dat paneel is uit de fabriek van AU Optronics komen rollen en blijkt op bijna alle vlakken erg goed te zijn. In de Prestige 14 is het een mat paneel en dat heeft toch al onze voorkeur, omdat het minder reflecties oplevert dan een glanzend scherm.

Het scherm blijkt, als we het doormeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman-software, ook nog eens ontzettend goed gekalibreerd te zijn. De afwijking is 1,1ΔE in onze grijswaardentest en zelfs minder dan 1ΔE bij het meten van de primaire en secundaire kleuren. Het contrast is met 1840:1 ook nog eens hoog en het is daarom jammer dat de maximale helderheid een beetje achterblijft. Voor gebruik binnenshuis is 285cd/m² prima toereikend, maar concurrenten in deze prijsklasse zitten rond de 400cd/m² en het is fijn om de mogelijkheid te hebben om het scherm feller te draaien.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • Accuduur browsen
Helderheid wit
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14" 2880x1800 14"
411
ASUS ZenBook 13 OLED 1920x1080 13,3"
395
Microsoft Surface Laptop 4 2496x1664 15"
393
HP Spectre x360 13-aw2200nd 1920x1080 13,3"
372
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 1920x1080 14"
368
Lenovo Yoga Slim 7 2560x1600 13,3"
307
Acer Swift 3 SF316-51-51BS 1920x1080 16,1"
298
MSI Prestige 14 Evo A11M 1920x1080 14"
285
Lenovo IdeaPad Flex 5 1920x1080 15,6"
239
Contrast
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Contrast in verhouding (hoger is beter)
MSI Prestige 14 Evo A11M 1920x1080 14"
1841:1
Lenovo IdeaPad Flex 5 1920x1080 15,6"
1493:1
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14" 2880x1800 14"
1467:1
Acer Swift 3 SF316-51-51BS 1920x1080 16,1"
1421:1
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 1920x1080 14"
1416:1
Microsoft Surface Laptop 4 2496x1664 15"
1354:1
Lenovo Yoga Slim 7 2560x1600 13,3"
1262:1
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) Cpu/soc Resolutie tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 56Wh Ci7-1165G7 1920x1080
14u42m
ASUS ZenBook 13 OLED 67Wh Ryzen 5 5500U 1920x1080
12u3m
HP Spectre x360 13-aw2200nd 60Wh Ci7-1165G7 1920x1080
11u27m
MSI Prestige 14 Evo A11M 52Wh Ci7-1195G7 1920x1080
11u20m
Lenovo Yoga Slim 7 50Wh Ryzen 7 5800U 2560x1600
10u54m
Microsoft Surface Laptop 4 45,8Wh Ryzen 7 4980U 2496x1664
10u38m
Acer Swift 3 SF316-51-51BS 56Wh Ci5-11300H 1920x1080
10u32m
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14" 56,5Wh Ryzen 5 5600U 2880x1800
10u22m
Lenovo IdeaPad Flex 5 52,5Wh Ryzen 7 5700U 1920x1080
9u20m

Tot slot kijken we naar de accuduur en daarbij zien we dat de laptop tijdens browsen een prima werktijd weet te persen uit zijn 52Wh-accu.

Als we de laptop, tot slot, openmaken, springt de flinke ventilator in het oog. Het is ook meteen duidelijk dat er weinig te upgraden valt. De geheugenchips zijn vastgesoldeerd en er is geen tweede slot voor een extra ssd beschikbaar. De bijgeleverde Samsung PM9A1-ssd is rechts naast de accu geplaatst. Daarnaast bevindt zich de Killer AX1675x-netwerkkaart. Die is nog wel het vermelden waard, want die draadloze netwerkkaart heeft ondersteuning voor wifinetwerken op de 6GHz-band.

Conclusie

Er is een reden dat Intel specifiek de MSI Prestige 14 naar ons opstuurde om de nieuwe i7-1195G7-processor te etaleren. De laptop weet namelijk het onderste van de cpu uit de kan te halen en de MSI is daarmee de snelste Tiger Lake U-laptop die we tot nog toe getest hebben. Viel er dan nog zoveel extra uit het Tiger Lake-silicium te persen? Dat valt wel mee. Als je naar een ASUS Zenbook Duo kijkt, die net als de MSI van goede koeling is voorzien en de cpu veel energie laat gebruiken, is het verschil niet zo groot. De echt grote verschillen zie je tussen de Tiger Lakes met vier cores en de AMD-laptops met zes of acht cores. Daarbij trekt AMD niet altijd aan het langste eind. In situaties waarbij singlecoresnelheid of de gpu telt, is Intel de snelste en is de Prestige 14 de snelste Intel, met als kanttekening dat het verschil niet gigantisch is.

Als je op zoek bent naar een snelle laptop met Tiger Lake-processor, hoef je dus niet per se door te sparen voor de 1195G7-processor, maar hoe zit het met de laptop die eromheen zit? De Prestige 14 is op de belangrijkste punten een erg goede laptop. We hadden graag een wat hogere helderheid willen zien, maar wat kalibratie en contrast betreft scoort het paneel uitstekend. De accuduur valt ook niet tegen en over de processorsnelheid hebben we het al gehad. Waar we bij deze laptop wel tegenaan lopen zijn de kleine dingen, zoals de afwerking van de behuizing, het irritant knipperende ledje als de webcam actief is en de plaatsing van de touchpad onder je rechterpols.

Weerhouden die dingen je er niet van om een MSI Prestige 14 aan te schaffen, dan hebben we slecht nieuws voor je; de door ons geteste uitvoering is het A11MO-model uit de Verenigde Staten. In Nederland kun je het A11M-model krijgen, dat is voorzien van een Core i7 1185G7-processor. Die cpu is iets anders geklokt dan de 1195G7, maar we vewachten niet dat je het verschil zult merken. Wat wel anders is, is de draadloosnetwerkkaart, want die ondersteunt in het A11M-model geen 6GHz-netwerken en de USB-A-aansluiting werkt op USB 2.0-snelheid.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (60)

Wijzig sortering
Ik snap niet dat er nog steeds laptops met full HD scherm verkocht worden. Het is in mijn ogen echt onvoldoende.
Omdat dit op een 14" laptop voor veel mensen nog steeds ruim voldoende is en nog steeds de standaard is. 1920x1080 heeft 157 dpi, waar mijn 34" ultrawide thuis 110dpi heeft. Een hogere pixeldichtheid is m.i. echt (nog) niet nodig voor een 14".
Het hangt gewoon enorm van de toepassing af.

Voor gamen heb je niet meer dan 1080p nodig, aangezien het bewegend beeld is. Gebruik je het scherm om ook documenten te lezen dan betekent het al snel dat je niet een heel A4 leesbaar op het scherm kwijt kunt (niet voor mij iig). Daarvoor heb ik net die paar pixels meer in de hoogte voor nodig (1200 is genoeg in mijn ervaring).
Sinds ik ben overgestapt op minimum 1440p wil ik nooit meer terug.
Ja, als je goede ogen hebt dan is dat allemaal prachtig. Maar er zijn genoeg mensen die op hele laffe resoluties werken omdat anders ‘alles zo klein is’…. En scaling in Windows werkt an such wel goed maar er zijn voldoende programma’s die zich er weinig van aantrekken.
Ja. Ik snap best dat het nog verkocht wordt. Tot vorig jaar moest je echt je best doen om een Windows laptop te vinden met een hogere resolutie. Daarom weten veel mensen niet dat een hogere resolutie laptop zo veel fijner werkt.
Maar ik denk dat jij verder van je scherm af zit dan bij een laptop het geval is, daar moet je ook rekening mee houden.
Niet 'nodig' is natuurlijk altijd subjectief.

Maar inderdaad als je het relativeert is het inderdaad niet per se het meest belangrijke wat telt.

Blijkbaar doet deze laptop het slecht qua helderheid, dat is bij mij eigenlijk al gelijk een reden om nooit zo'n ding te kopen.

M'n Razer Blade Stealth 13" 120hz scherm daarentegen ... :9~
Hoezo onvoldoende?

Als ik een laptop koop, zelfs een gaming laptop koop ik altijd een met 1080p en juist niet hoger.

Hoger betekend meer power...meer power betekend meer lawaai en meer hitte.
En toch zie je dat gaming laptops nu ook naar 1440p gaan en mensen die dat proberen nooit meer terug willen. Ik vind het gewoon veel prettiger als alles scherp is en dat gaat helaas met full HD niet.
Ik heb een 1440p 14” laptop genomen om dat de 1080p variant in dezelfde serie uitverkocht was.

Ik vind het een zinloze upgrade, in Windows gebruik ik scaling en de extra power van de GPU (1080p model was ivm 3060, 1440p icm 3070) gaat verloren aan de hogere resolutie.

Zoveel beter ziet het echt niet uit op 14”.
Scaling vind ik eigenlijk een must. Ik heb m’n werk laptop (1920) van HP en als ik dan m’n MacBook pak na een dag werken wordt ik zo vrolijk van de scherpte.
Macbook heeft een veel betere implementatie van scaling etc in macOS, in windows is geeft dit nog regelmatig issues op hogere resoluties waardoor je deze twee opties eigenlijk kwalitatief niet kan vergelijken.

Ik durf ook prima te stellen dat voor media/office content een retina scherm vele malen beter is dan het 1440p scherm in mijn Razer 14”. Voor gaming wint het scherm van Razor.

Daarnaast hebben de standaard HP business laptops niet echt schermen die er positief uitspringen helaas.
Ik durf ook prima te stellen dat voor media/office content een retina scherm vele malen beter is
Wat is een Retina scherm precies..? volgens mij zitten hier geen specificaties aan vast maar is het een marketing term van Apple

Wat maakt het Apple scherm beter? is het het scherm zelf of de software?
Onzin, en ik ben echt geen Apple fan. (Integendeel)

Ze gebruiken wel een van de betere LCD-IPS panelen die op de markt te krijgen zijn, implementeren die gewoon goed (Denk aan final layers, goed gelamineerd, e.d.), en ook nog eens met hoge helderheid (Voor buiten praktisch) en (voor LCD) relatief hoge contrast waarden.

Dat zie je 95% van de laptops (Inclusief 3K gaming) vaak niet doen, en beknibbelen daar op. (Winst maximalizatie)

Beetje hetzelfde als de behuizing. Ken eigenlijk alleen Apple en Razer die echt een gelikte en zeer strakke laptop unibody behuizing neer kunnen zetten met CnC apparaten.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 7 september 2021 02:07]

Apple heeft scaling etc echt prima geïmplementeerd in hun software waarbij dit in windows nog regelmatig issues geeft maar mijn ervaring.

Uiteraard gebruikt Apple prima displays, maar hebben juist de mogelijkheid om hardware en software to optimaliseren door het beperkte aantal configuraties dat ze hoeven te ondersteunen.

Met windows is de variatie veel groter en hoewel de functionaliteit simpelweg werkt, is er altijd wel een brakke app die niet goed scaled of idd een goedkoop scherm waardoor de ervaring minder is.
Ja zeg, mocht eens tijd worden, Apple kwam al in 2012 met de 15" Retina, sindsdien is scaling nog steeds ruk op Windows.
Ik heb een laptop (15,6") met 4k scherm en zou zo terug gaan naar 1080p..
Gedaan zelfs ooit.
Dat hangt wel van de grootte van het scherm af. Op een 14 inch gamen met 1440p is niet nodig. Tenzij je met je neus op het scherm zit. Heeft meer nadelen dan voordelen.

De reactie van @Dazzler2120 vat het perfect samen. Een hogere refreshrate daarintegen is altijd fijn

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 6 september 2021 09:28]

Het is een persoonlijke keuze.
Ik kan begrijpen dat personen FHD voldoende vinden.
Zelf heb ik liever QHD op een 14", vind ik goed werken. Op mijn schoot is QHD wat klein, maar dan doe ik meestal dingen in de browser en met Ctrl+ + is dat snel aangepast, en anders snel scaling aanpassen.

Sinds dit jaar begint er meer keuze te komen qua schermen. Vorig jaar leek meer dan FHD echt de uitzondering. Gelukkig is er nu meer keuze.

Er zijn natuurlijk ook nadelen aan hogere resoluties: duurder en meer verbruik, dus lagere batterijduur.
Er worden ook nog steeds 1366 x 768 laptops verkocht... Help.
Voor 14 inch lijkt het me prima. Maar het loopt tegenwoordig wel tegen zijn grenzen aan...
Snap niet helemaal waarom deze laptop als zakelijk gepresenteerd wordt.
Geen HDMI of DisplayPort, geen makkelijk uitwisselbaar geheugen, SSD of accu, niks over welke OS'en er ondersteund worden...
Naar mijn idee gewoon een consumenten laptop.
HDMI en DP is geen gemis als je thunderbolt hebt, kwestie van een ander kabeltje.

Ik heb bijna nog nooit gezien dat een zakelijke laptop geüpgraded wordt. Die dingen worden gekocht, gebruikt en afgeschreven. Je prikt misschien hoogstens geheugen bij voor een eenling. Reparaties worden door de leverancier uitgevoerd dus dat is ook geen issue.
Reparatie.. als in:
U kunt uw laptop hier naartoe sturen
?
Lekker handig met al die thuiswerkende....
Ik heb bij meerdere IT bedrijven gewerkt en er zit altijd on-site garantie op laptops.
De titel heeft het over de snelste Tiger Lake. Al snel wordt er gesproken over een i7, dan is het dus al niet meer de snelste Tiger Lake want er zijn ook i9's. Dan gaat het om de snelste Tiger Lake U en wordt ie voorbij gestreefd door een i5-H in benchmarks. Wellicht is het goed om de titel aan te passen naar 'het snelste wat Tiger Lake U te bieden heeft'.
Je hebt gelijk, maar Tiger Lake-U past niet in het titelbalkje, voor zover ik kan zien staat het in de rest van de review en de scorekaart wel goed.
Als je van "allersnelste" gewoon "snelste" maakt, moeten die twee tekens voor "-u" toch wel passen lijkt mij.
Goeie suggestie, ik heb 'm overgenomen! :)
Wat een enthousiast verhaal voor een langzame laptop.
En je kan hem niet kopen??
Het bewijst alleen dat Intel beter zijn best moet doen.
Ehm, deze chip is sneller in Cinebench dan m'n huidige Desktop 3700X onder water...

Tuurlijk, de multicore performance is niet super hoog en ik had gedacht dat een "beste implementatie" de boost clocks hoger had kunnen leggen.

Ben het met je eens dat de meeste applicaties tegenwoordig wel meerdere cores aanspreken, maar deze laptop heeft met deze prestaties zeker een plaats. Intel mag inderdaad nog even beter z'n best gaan doen, maar dit is een zeer grote stap vs b.v. hun 8000 series van een paar jaar terug.

ICM de goede iGPU zie ik echter wel degelijk een (kleine) groep mensen die dit zou verkiezen, al waren het maar de mobile / indie game developers. Hoe dan ook, ik ben voorlopig gewoon blij met m'n Ryzen 5600U wat voor mijn use case nog de juiste keuze is gebleken.

Waar ik me meer zorgen over maak is onzin als het werkgeheugen vastsolderen...
Ik heb zelf een 3700X en die haalt, overgeklokt op 4.2ghz, +/- 5100 punten in R20. Dat is dus ruim 2x sneller...
Ah, mijne wil niet erg veel verder dan 4.100 helaas. Rond de 5000.

Maar ik doelde meer op de singlecore score, die heb ik rond de 525 hangen, en daar gaat deze Intel dan weer best wel overheen met 600 punten.

Maar inderdaad, de multithread performance valt erg erg tegen voor een product uit 2021...
Deze heeft LPDDR4X, dat is zuiniger en heeft meer bandbreedte dan DDR4.
Maar dat wordt idd altijd gesoldeerd omdat daar geen standaard connectors/modules voor zijn.
Dus ze doen het niet om ons te pesten ofzo maar heeft ook voordelen.
Langzaam valt best mee.

Ja AMD is veel sneller in multicore, maar deze is nog steeds best ok en qua single core en igpu is deze laptop gewoon goed.

Dat ze een exemplaar bespreken dat je niet kunt kopen is wel een beetje sneu, met name te wijten aan MSI of Intel die de laptop ter beschikking stellen, maar toch sneu. Wel een heel doorzichtige poging om dat evo label goed op de kaart te zetten.
Langzaam valt best mee.
Als AMD 73% sneller is en niemand single core draait ??
In één synthetische benchmark veel sneller ja. Een heleboel software heeft nog wel baat bij hoge single core prestaties (die hier ook maar in één synthetische benchmark beter zijn).

AMD is momenteel gewoon beter, heb je 100% gelijk in, maar deze laptop is in de praktijk echt niet heel langzaam hoor.
Klopt, maar ze hebben nou eenmaal alleen singlecore, en alle cores getest, niks daartussen.

Persoonlijk heb ik weinig aan >4 cores (dan zegt iemand "gaming" maar dat doe ik dus niet).
Als ik dan deze laptop met die AMD wil vergelijken bij een 4 core belasting, neem ik de ST score van AMD en doe ik die x4 (het gunstigste theoretische geval dus).
En dan is dat nog steeds minder dan de "echte" 4 core meting van deze laptop.

Aan de andere kant, Intel is singlethread maar 7% sneller, dat is ook weer niet _zo_ veel.
Wellicht heb ik dan liever die 73% extra MT performance waar ik 0,1% van de tijd iets aan heb.
Hangt er maar vanaf wat je nodig hebt.
Ik vraag me af hoe representatief die single-core score is voor praktijkgebruik. Voor zo'n benchmark sluit je alle andere programma's, maar bij normaal gebruik wordt er zelden slechts één core belast (voorbeelden welkom).

In de multi-core test zijn de individuele cores van deze intel trager dan die van AMD (2326 x 1.5 = 3489 hypothetische score als deze Tiger Lake 6 ipv 4 cores had gehad), terwijl hij veel meer verbruikt.

Intel weet dondersgoed dat hun cores trager zijn en meer verbruiken en heeft denk ik gewoon een benchmark-modes ingebouwd die de kloksnelheid van een enkele core enorm opkrikt wanneer er ècht maar één thread belast wordt. AMD heeft zo'n modus niet nodig: ontwikkelen heeft geen praktisch nut en in praktijktests zijn ze sneller dan Intel bij lager verbruik. Intel heeft zo'n modus wel nodig omdat ze nu naar waarheid kunnen adverterteren dat ze een snellere single-core score halen in benchmarks.

[Reactie gewijzigd door Dorstlesser op 8 september 2021 12:52]

Wat een enthousiast verhaal voor een langzame laptop.
En je kan hem niet kopen??
Het bewijst alleen dat Intel beter zijn best moet doen.
Even snel doorgescrolled en de laptops waar hij tegen gebenchmarked wordt zijn alweer deels uit schappen gehaald.

pricewatch: Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH)
Die is vb in nog best veel shops verkrijgbaar. Het komt over als een minieme upgrade van Intel om toch in de picture te blijven want het blijft beetje apart dat een product dat eigenlijk niet leverbaar is zo wordt vergeleken.

Zowel HP en Lenovo hebben beide producten die ook de 5700U hebben voor een redelijk acceptabele prijs en natuurlijk ook direct verkrijgbaar,
pricewatch: HP 14s-fq1970nd

pricewatch: Lenovo IdeaPad Flex 5 14ALC05 (82HU00D3MH)

Je hebt ze ook in 15 inch.
"Het is ook meteen duidelijk dat er weinig te upgraden valt. De geheugenchips zijn vastgesoldeerd...". Zonde, dit soort keuzes. Met 2 laptops hier thuis die niet meer upgradable zijn en voor hun usecase met Windows traag beginnen te worden heb ik er moeite mee dat deze naar de gemeentewerf moeten. Upgrading van het geheugen was bij beide niet meer mogelijk
Het is niet super handig en misschien geen optie afhankelijk van je noden, maar Linux installeren kan helpen om oudere hardware alsnog bruikbaar te houden.
Als it een laptop is voor zakelijk gebruik, dan ben ik benieuwd wat de prijs gaat worden. De specs lijken de plank volledig mis te slaan. Met een Full HD scherm en slechts 16GB geheugen lijkt het een mail/office laptop maar volgens de processor zou je hier vooral intensieve CPU zaken op draaien. Voor video output heb je weer een dongle nodig, dan nog niet te spreken over ethernet aansluitingen.

Nu lijkt het allemaal een beetje oudbollig, maar in de praktijk hebben kantoren nog niet overal goed werkend WiFi en hebben de conference rooms vooral HDMI en geen USB-C/Thunderbold schermen hangen.

Zakelijke gebruikers, gewoon een thinkpad pakken, dan ben je klaar :)
Die hebben ook geen rj45 aansluiting. Tenzij je er duizend euro of twee op gooit.
Via usb-c kun je met een docking m zo aansluiten op een of twee monitor, muis , rj45
Totaal niet onder de indruk, te duur voor wat het bied. Ik koop echt geen Intel laptop, voor hetzelfde geld koop ik een M1 of een vette Ryzen laptop met veel betere specificaties. 8)7 _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Pi-Qui op 6 september 2021 11:39]

De Apple M1 kan ik alleen maar aanbevelen. Voor gaming hoef je het niet te doen maar alle andere dingen zijn ideaal. Met name ook door lange accuduur en de HDMI dongle is ook lekker klein.
Zeker, die lange accuduur spreekt me ook aan! Ik wacht eigenlijk op de M1X en verwacht dat Apple de schermproblemen oplost met de M1's , dat vind ik een slechte zaak. Ik ben van plan om als dat is opgelost een 14" of 16" te kopen. Kan ik mooi kopen van mijn winsten in crypto..Hihi. Werk nu al jaren met Windows en Apple producten, voor muziek ga ik helemaal voor Apple, voor animatie echter weer Windows.
Welke schermproblemen? Bedoel je mensen die hun scherm slopen met webcam schuifjes?
Ja, Apple geeft aan geen spulletjes tussen het scherm en de topcase te doen, wanneer je deze dicht doet.

https://support.apple.com/en-us/HT203671
Dat is een deel van het verhaal, ik heb ook een vriend waarvan het scherm van zijn M1 spontaan is gebarsten, en niet door de redenen die Apple aangeeft. Zijn scherm is wel vervangen onder garantie, dat is dan weer mooi. Maar bliift wel dat Apple regelmatig constructiefouten heeft

https://www.youtube.com/watch?v=AUaJ8pDlxi8
Mijn MacBook Pro uit 2017 geeft sinds een maand horizontale strepen over het scherm. Kost 599,- om hem te maken en de laptop is nog 139,- waard bij rebuy. Aanschafwaarde EUR 1499,- , dus EUR 340,20 per jaar aan afschrijving.
Hij oogt een beetje "Medion" voor mijn gevoel.
Volgens mij is er nog geen prijs bekend voor deze laptop. Klopt dat?
Als er inderdaad geen prijs bekend is, hoe kun je dan dergelijke waardeoordelen vellen over deze laptop?
Zaken als 'afwerking behuizing' en 'calibratie scherm' zijn m.i. zeer afhankelijk van de prijs van een laptop.

Een aspect dat bij goedkopere laptop als acceptabel of heel goed beoordeeld kan worden kan bij een duurdere laptop beoordeeld worden als heel slecht.
Alle waar voor z'n geld....

Nee, deze review (preview?) begrijp ik niet echt.....
Hoi, de prijs is tussen 999 en 1249 euro. Kun je gewoon vinden via google. Misschien iets minder snel oordelen over mij?? :)

pricewatch: MSI Prestige 14 Evo A11M-428NL
Beetje jammer dat je hier zo snel veroordeeld wordt, als men een beetje zoekt ...... _/-\o_ O-)

[Reactie gewijzigd door Pi-Qui op 6 september 2021 14:47]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True