Eerste 'echte' next-gen FIFA
Titel |
FIFA 22 |
:strip_exif()/i/2004494630.jpeg?f=imagenormal) |
Platform |
PlayStation 5, Xbox Series X/S, Google Stadia
Afwijkend: pc, Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch |
Ontwikkelaar |
EA Sports |
Uitgever |
Electronic Arts |
Releasedatum |
1 oktober 2021 |
Voetbal is een sport van momenten. Momenten die wedstrijden bepalen, maar ook momenten die een wedstrijdbezoek of het bekijken van een wedstrijd op televisie speciaal maken. Het moment dat een beslissende goal valt, brengt spelers en fans in extase. Dat moment moet idealiter voelbaar zijn in voetbalgames. Scoren moet in FIFA 22 daarom mooier, beter en spectaculairder worden overgebracht dan ooit tevoren. Dat zit niet alleen in hoe je een goal maakt, maar ook in hoe alles eruitziet en klinkt. Denk daarbij aan de gezichten en emoties van de spelers, de impact van de bal die tegen de touwen vliegt, en de orkaan van geluid die losbarst vanaf de tribunes. De game moet een zo realistisch mogelijk ogende en klinkende simulatie van de mooiste momenten uit de voetbalsport bieden.
Mocht je nu denken dat je dit eerder hebt gelezen: dat klopt. Het zo spectaculair mogelijk in beeld brengen van voetbal is een terugkerende belofte bij de jaarlijkse verschijnende FIFA-game van EA Sports. Toch belooft dit jaar anders te worden en de reden laat zich raden. FIFA 22 is de eerste game in de serie die bij release meteen verkrijgbaar is voor de nieuwere platformen. FIFA 21 was ook speelbaar op de PlayStation 5 en Xbox Series X/S, maar kreeg pas in december 2020 zijn ‘next-gen upgrade’, waarbij de versies voor de oudere consolegeneraties natuurlijk nog steeds de basis van het geheel vormden. Dat is dit jaar anders. Je zou kunnen zeggen dat FIFA 21 een officieus debuut was en de komende FIFA-game pas het échte debuut van de serie op de nieuwe consoles wordt.
Dat betekent dat er stappen vooruit worden gezet, in allerlei systemen. Onlangs presenteerde EA Sports deze vernieuwingen aan media en fans. Ook kon alvast een vroege versie van de game worden gespeeld, met als duidelijk doel de vernieuwingen op audiovisueel- en gameplaygebied over te brengen. Uiteraard verandert er ook het nodige rond de wedstrijden. Denk daarbij aan nieuwe features voor bekende spelmodi als Ultimate Team en de Career Mode, maar daarover brengt EA op een later moment informatie naar buiten.
Mooier en herkenbaarder
De term die je in de aanloop naar de release van FIFA 22 waarschijnlijk het vaakst zult horen, is Hypermotion. Dit is een hippe naam die hoort bij de nieuwe manier waarop EA voetbal en voetballers in beeld brengt. De Hypermotion-technologie vindt zijn oorsprong in twee nieuwe elementen die EA Sports gebruikt voor de animaties die gamers op hun scherm zien. De eerste is ‘Advanced 11x11 Match Capture’ en de tweede is machinelearning. In het verleden nam EA Sports vaak beelden op van voetballers via motion capturing, maar daarbij ging het altijd om een of enkele voetballers in een relatief kleine ruimte.
Nieuwe manier van bewegingen opnemen
Met de nieuwe manier van opnemen die voor FIFA 22 is gebruikt, kunnen volledige wedstrijden van elf tegen elf wordt gevolgd en opgenomen. Dat betekent dat je allerlei bewegingen oppikt die je in een gesloten setting - zoals een hal - anders niet zou opnemen. Daarnaast worden er simpelweg meer bewegingen opgenomen en dat komt van pas bij het tweede doel. Een door EA zelf geschreven algoritme trekt lering uit de 8,7 miljoen beschikbare animatieframes en schrijft waar nodig nieuwe animaties, om de digitale voetballers een nog uitgebreider palet aan mogelijkheden te geven. Al met al levert het FIFA 22 meer dan vierduizend nieuwe animaties op. Geen enkele eerdere FIFA-game kwam daar bij in de buurt.
:strip_exif()/i/2004493128.jpeg?f=imagearticlefull)
Een paar leuke marketingtermen en hoge aantallen frames en animaties: het zijn woorden die op zich weinig zeggen. Belangrijker is immers wat je uiteindelijk merkt van deze verbeteringen. Daarvan gaf EA Sports wat voorbeelden. Een herkenbaar voorbeeld is te vinden in de transities. Animaties aan elkaar plakken is een kunst op zich en hoewel sportgames hier in de loop der jaren beter in zijn geworden, gaat het nog steeds af en toe mis. Dan zie je een onnatuurlijke beweging die de laatste stap van een sprint koppelt aan een schot. Dat moet in FIFA 22 verleden tijd zijn. Je zult spelers vaker kleine bewegingen zien maken om zichzelf in positie te brengen voor de volgende actie, om te voorkomen dat ze niet lekker uitkomen met hun stappen.
Mooiere aannames
Bovenstaand effect wordt ook geholpen door een andere feature, genaamd Composed Ball Control. Dit wil zeggen dat er meerdere acties in een animatie zijn verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop een speler een bal controleert als die op borsthoogte aankomt: aanname op de borst, bal valt naar beneden, vervolgens controle met de voet. Dat kan in één animatie door, waardoor het er vloeiend uitziet, maar het kan ook gebeuren dat de actie niet verloopt zoals verwacht en de animatie een andere kant op zal gaan. Het is dus niet zo dat zo’n animatieblok van meerdere bewegingen vaststaat zodra het begint, maar het moet onderaan de streep wel soepelere bewegingen opleveren.
Net als elk jaar moeten teams en hun spelers er ook in deze FIFA weer realistischer en geloofwaardiger uitzien. Dat geldt voor hun looks, maar ook voor de manier waarop ze zich opstellen. Onder de noemer Tactical AI moeten computergestuurde spelers beter positie kiezen en betere loopacties maken. Met name de prestaties in de zoneverdediging zouden een stuk beter moeten zijn. Wat betreft de spelers zelf: hier belooft FIFA 22 vooral in gedragingen en gezichtsuitdrukkingen een stap te zetten. Spelers zullen meer lichaamstaal laten zien door bijvoorbeeld te wijzen, te vragen om de bal of reacties op gebeurtenissen in de wedstrijd kenbaar te maken. Daarbij zal op de gezichten duidelijk een verschil in emotie zichtbaar zijn.
Die feature loopt eigenlijk over in een andere, die ook betrekking heeft op de weergave van wedstrijden. Met FIFA 22 neemt EA namelijk opnieuw de ‘matchday experience’ op de schop. Dat gaat gepaard met allerlei nieuwe pre-matchanimaties, nieuwe supportersacties in de stadions, een rol voor mascottes en tal van andere zaken. Daarnaast moeten iconische doelpunten en andere momenten meer cachet krijgen door verschillende reacties in het stadion van zowel het publiek als de spelers en de coaches. Als voorbeeld zagen we Pep Guardiola op zijn kenmerkende manier juichend rondrennen en springen nadat zijn Manchester City een belangrijke wedstrijd winnend had afgesloten.
Universele features
Verschillende al genoemde features hebben ook betrekking op de gameplay. De Tactical AI zorgt immers niet alleen voor realistischer ogende teams; als het goed is, verandert hij ook het spel. Een beter opgestelde defensie zou minder kwetsbaar moeten zijn voor bepaalde aanvalspatronen die in FIFA 21 misschien wat al te effectief zijn. Ook de aanvallende verbeteringen met het oog op het gedrag van je teamgenoten zullen helpen. De game maakt zes keer vaker dan voorheen een berekening van wat de beste volgende stap zou zijn.
De tot hier genoemde features zijn alleen van toepassing op wat EA ‘Gen-5 FIFA’ noemt, dus de versie voor de PlayStation 5, Xbox Series S/X en Google Stadia. Andere versies, waaronder inderdaad de pc-versie, moeten het stellen met een minder uitgebreid featurepakket op zowel audiovisueel- als gameplaygebied. De uitleg hiervan? EA wil de minimumsysteemeisen laag houden om alle pc-gamers de kans te geven FIFA 22 te spelen. Dat lijkt te betekenen dat een versie met HyperMotion en alle andere nieuwe toeters en bellen niet zou kunnen draaien op low-end pc’s. Het is een keuze van de makers die ongetwijfeld niet lekker valt bij pc-gamers met fatsoenlijke pc’s. Het betekent immers dat zij dit jaar zijn veroordeeld tot de last-gen-versie.
Betere keepers
Gelukkig voor hen - en voor gamers met oudere consoles - zijn er ook allerlei features die gedeeld worden door beide versies van FIFA 22. Een van de meest in het oog springende daarvan draait om de keepers. Ook dit betreft een onderwerp dat vrijwel elk jaar wel terugkomt bij FIFA. De prestaties van doelverdedigers zijn belangrijk en helaas lang niet elk jaar even sterk, wat de features ook beloven. Ook dit jaar ligt er weer een opfrispakketje klaar. Het voorziet keepers van betere reddingen, meer persoonlijkheid in hun spel en een sloot nieuwe animaties. Dat alles met als doel om hun spel op een hoger niveau te krijgen en er realistischer uit te laten zien. Hoewel de sample size nu natuurlijk nog klein is, durven we alvast te beweren dat je deze wijzigingen duidelijk gaat merken in de gameplay. Niet alleen pakken keepers veel, ze doen dat ook op meer verschillende manieren dan voorheen. Het grotere aantal animaties is hier duidelijk in terug te zien.
:strip_exif()/i/2004493134.jpeg?f=imagearticlefull)
Ook in het dribbelen verandert er dit jaar iets. Spelers moeten meer gebruik kunnen maken van hun snelheid, dankzij Explosive Sprint. Dit moet met name plotselinge versnellingen een stuk effectiever maken. Wel merkt EA hierbij meteen op dat het geen overpowered wapen moet worden. Dat risico bestaat inderdaad, want snelheid is in FIFA de laatste jaren oppermachtig: niet voor niets bouwen miljoenen FUT-spelers hun teams al jaren op met vooral veel heel snelle spelers. De verschillende eigenschappen van spelers in balans houden is ook een doel op zich voor EA, dat tijdens de presentatie aangaf goed te hebben geluisterd naar de community om de meest oneerlijke kanten van de gameplay bij te kunnen schaven. Daarvan werden geen concrete voorbeelden gegeven, dus de tijd zal leren om wat voor wijzigingen het gaat.
De nieuwe manier van sprinten is in de gameplay goed merkbaar. De eerste paar stappen van een speler die aanzet tot een sprint gaan duidelijk sneller, waardoor het op het juiste moment uitvoeren van zo'n versnelling verschil kan maken. Wel lijkt het erop de dat de verdere gameplay mede hierdoor wat trager aanvoelt. FIFA is door de jaren heen vaak een game geweest waarin je de sprintknop vaker wel dan niet indrukt. Dat verandert de laatste jaren al meer en meer, en FIFA 22 lijkt die ontwikkeling nog verder door te zetten. Hierdoor lijkt het algehele speltempo iets verder te zakken.
Meer tactiek en statistiek
Voor en na de wedstrijden veranderen er ook wat zaken. Zo kunnen spelers vooraf tactieken instellen per helft van het veld. Zo kun je je team agressiever laten jagen op je eigen helft, of een andere manier van passing hanteren waarbij je op de eigen helft minder risico neemt dan op de helft van de tegenstander. Na de wedstrijd kun je zoals altijd allerlei statistieken inzien, maar die zijn dit jaar gedetailleerder. Hierdoor kun je een wedstrijd desgewenst beter analyseren, met onder meer de ‘ExG’-statistiek (expected goals) en een waslijst aan aanvallende en verdedigende statistieken als indicatoren van hoe de verhoudingen tijdens de wedstrijd lagen.
Voorlopige conclusie
Als er na de presentatie en de eerste paar potjes in de bètaversie van FIFA 22 (waar we helaas niets van mochten opnemen) iets duidelijk is geworden, is het dat deze FIFA alle voorgaande versies visueel ruim achter zich laat, met name dankzij een groot aantal nieuwe of verbeterde animaties. Of dat een betere game op gaat leveren, valt uiteraard af te wachten. De ervaring leert dat voetbalgames in de periode tussen de eerste bètatests en de uiteindelijke release nog behoorlijk kunnen veranderen, zodat een game die op dit moment iets trager aanvoelt dan zijn voorganger nog heel anders uit zou kunnen pakken. Daarnaast is het wachten op meer informatie over de vernieuwingen in FUT, de Career Mode en de overige spelmodi die we jaarlijks in FIFA terugzien. Daarover zal de komende maanden meer naar buiten komen, voorafgaand aan de release van de game op 1 oktober 2021. Als gezegd komt er dan een ‘Gen5-versie’ voor PlayStation 5, Xbox Series X/S en Stadia, en een ‘Gen4-versie’ voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en - jammer genoeg - pc.
:strip_exif()/i/2004493112.jpeg?f=imagearticlefull)