Een account blokkeren, mag dat zomaar? Het antwoord daarop lijkt 'ja' te zijn. Ict-jurist Arnoud Engelfriet, die zich ook heeft gemengd in een topic over de sluiting van een Microsoft-account, zegt dat de status van een account bij een dienst juridisch niet is geregeld. "In beginsel mag een dienstverlener zijn dienst beëindigen. Volgens de wet moet daar eigenlijk een zwaarwegende reden voor zijn, maar je mag contractueel afspreken dat hij ook zonder reden mag opzeggen. Het enige is dat de reden niet onredelijk mag zijn. Ik denk dat in het geheel geen reden opgeven onredelijk is, maar dat 'u schond artikel 13 over het uploaden van verboden pornografie' al een heel eind redelijk is."
Jurist Menno Weij, partner Tech & Privacy Law bij BDO Legal onderstreept dat. "Juridisch schort je je verplichtingen op. Op zich mag dat, maar je hebt wel een plicht te informeren. Dat is waar het nogal aan schort. Onder omstandigheden kán het onrechtmatig zijn, denk bijvoorbeeld aan bedrijfskritische processen. Ik pleit in elk geval voor terughoudendheid." Het staat in elk geval in de voorwaarden, zo stelt Weij.
En dat is ook zo. Microsoft stelt in artikel 3b van zijn voorwaarden. "Indien u een van de verplichtingen in artikel 3.a niet nakomt of anderszins deze Voorwaarden wezenlijk schendt, kunnen we stappen tegen u ondernemen, waaronder begrepen (zonder beperking) het stoppen van de levering van de Diensten of het sluiten van uw Microsoft-account of uw Skype-account met onmiddellijke ingang, indien daar voldoende aanleiding toe is, of het blokkeren van communicatie (e-mail, bestandsdeling of expresberichten) naar en van de Diensten."
Google stelt ongeveer hetzelfde. "Google behoudt zich in de volgende gevallen het recht voor om uw toegang tot de services op te schorten of te beëindigen of om uw Google-account te verwijderen: als u deze voorwaarde wezenlijk of herhaaldelijk schendt."
Je data opvragen na de blokkade
Als het dan gebeurt, heb je dan recht om je data op te vragen. Ja, zegt Engelfriet. "Je hebt rechten om je persoonsgegevens op te vragen, waaronder opgeslagen foto's, documenten et cetera. Alleen moet het dan gaan om documenten en foto's van jou, dus waar jijzelf op staat. Mijn belastingaangifte.pdf mag ik dus wel opeisen als ik die in de Onedrive zet; een op internet gevonden foto van jou krijg ik niet opgeëist."
Volgens Weij is dat lastig. "In de rechtspraak is naar voren gekomen dat je moet aantonen waarom je erbij wil. Enkel ‘emotionele waarde’ is niet genoeg, als je bijvoorbeeld kunt aantonen dat je dringend bij de bestanden moet, is dat volgens een rechter iets waar rekening mee gehouden kan worden. Je kunt wel in een kortgedingprocedure vragen dat het verboden wordt de bestanden te verwijderen."
Is het een idee om een kort geding te starten vanwege de blokkade van je account? Weij denkt in veel gevallen van niet. "Procederen kost geld en je krijgt niet al die kosten terug bij winst. De factor tijd speelt ook. Je bent doorgaans al snel een maand verder voordat er een vonnis is in een kort geding. Wellicht wordt dat in de toekomst beter, want er is vanuit de EU wetgeving in de maak die de balans wat doet schuiven."