Het loggen van frametimes kan gedaan worden met PresentMon, een tool die Intel open source ter beschikking stelt. Deze software is wat spartaans, en daarom zijn andere programma’s die inhaken op hetzelfde framework, maar meer functionaliteit bieden, interessanter. Zo is er OCAT van AMD, dat eveneens open source beschikbaar is. Daarnaast heeft Nvidia FrameView ontwikkeld. De derde tool die we bespreken is CapFrameX.
OCAT, FrameView en CapFrameX hebben alle drie de mogelijkheid om frametimes te loggen. Dit kan gedaan worden voor een gespecificeerde tijdsduur, bijvoorbeeld twee minuten, of tot je het loggen zelf weer stopt. Minimaal een minuut lang loggen is aan te raden om per benchmark voldoende data te verzamelen. Ook kun je zelf een sneltoets toewijzen voor het beginnen en eindigen van het loggen, zodat je niet vanuit het spel vensters hoeft te wisselen. Het is daarvoor handig om te controleren of de sneltoets die je wilt gebruiken geen functie heeft in het spel dat je wilt testen, om onbedoelde acties tijdens de benchmark te voorkomen. OCAT en CapFrameX kunnen daarnaast ingesteld worden om een geluid af te spelen tijdens het begin van de meting, FrameView heeft dat niet.
De programma's hebben allemaal een optie om een overlay in beeld te plaatsen tijdens het draaien van je game. Wel zitten er grote verschillen in de hoeveelheid informatie die getoond wordt, en de aanpasbaarheid van de overlay. OCAT is daarin de eenvoudigste, met de gebruikte api, huidige framerate, frametime en een klein grafiekje voor die laatste. FrameView toont meer informatie over de percentielen van de frametimes, de kloksnelheden, temperaturen, de performance per watt (enkel op GeForce-kaarten) en enkele nuttige indicatoren voor beeldscherminstellingen, waaronder de V als vsync nog aanstaat. CapFrameX kan verreweg de meeste informatie in zijn overlay tonen, maar maakt daarvoor ook gebruik van RivaTuner, een los monitoringprogramma dat je mogelijk bekend voorkomt, doordat het ook wordt meegeleverd met MSI's Afterburner-software.
OCAT, Frameview en CapFrameX slaan de opgenomen frametimemetingen op als csv-bestand. Bij de tools van AMD en Nvidia kan hiervoor een map worden gekozen, CapFrameX slaat standaard op in een eigen map onder My Documents. FrameView voegt daarnaast nog een los summary-bestand toe, waarin een samenvatting van grofweg dezelfde variabelen als in de overlay zijn terug te vinden, met nog wat extra systeeminformatie.