Door Reinoud Dik

Redacteur

Je eigen pc benchmarken

Inzicht in gameprestaties

22-05-2021 • 06:00

76

Singlepage-opmaak

Tot slot

Het correct uitvoeren van gamebenchmarks op je eigen pc kan in het begin lastig zijn. Ook neemt het veel tijd in beslag. Met je eigen in-game tests ben je verschillende keren hetzelfde stuk van een spel aan het spelen om tot vergelijkbare resultaten te komen en zo consistent te kunnen testen. Niet iedereen heeft daar misschien het geduld voor, maar het levert wel de beste data op.

RDR2-1080pult

Ook het meten van frametimes gaat een stuk verder dan een fps-overlay die je af en toe in de hoek van je scherm even bekijkt. Het loggen van frametimes, wat met de besproken tools OCAT, FrameView en CapFrameX met één druk op de knop kan, levert bergen aan data op. Daarmee kun je met een eigen script, zoals we voor de eerdere artikelen over frametimes hebben gedaan, zelf grafieken tot in detail ontwerpen. Veel makkelijker is het om programma's te gebruiken die dit werk voor je doen.

Door zelf benchmarks op je eigen pc te draaien, krijg je veel meer inzicht in hoe je hardware presteert. Daarbij kun je nauwkeurig meten hoeveel invloed het aanpassen van bijvoorbeeld grafische instellingen, de schermresolutie of een overklok heeft op de gameprestaties. Ook als je op zoek bent naar de beperkende factor in je pc, kan de bottleneck worden gevonden door met deze variabelen te spelen.

Reacties (76)

76
72
32
4
1
13
Wijzig sortering
Frametimes alleen zeggen niet zo veel. Soms zijn games gewoon stukken trager qua fps en dus frametimes in bepaalde delen. Wat ik boeiender vind is stutters en die pick je er niet 123 uit maar hebben een mega impact op je gameplay.
Als je regelmatig spikes heb zoals met een verse windows 10 op default in Battlefield 5 lijken die frametimes gewoon een slecht geoptimaliseerd deel in de game aan te geven terwijl het gewoon een ander probleem is.

Kortom kijk naar frametime verschillen vlak na elkaar. Als de ene frame 6ms is en de frame erna ineens 13 en de frame daarna weer 6 heb je gewoon een ander probleem met je rig. Je kan meten wat je wil maar als je de data niet goed interpreteren kan heb je er niets aan. Ik heb heel Windows geript en zooi uitgezet net zo lang totdat die spikes bij mij weg waren. Oorzaak : windows die van alles op de achtergrond aan het uitvreten was.
Frametimes alleen zeggen niet zo veel. Soms zijn games gewoon stukken trager qua fps en dus frametimes in bepaalde delen. Wat ik boeiender vind is stutters en die pick je er niet 123 uit maar hebben een mega impact op je gameplay.
Met frametimes pik je juist die stutters eruit, wat met fps-scores niet lukt. Lagere fps in een zwaarder deel van het spel is echt iets anders, dan duren veel meer frames lang om te renderen. Dit verschil is belangrijk om te begrijpen om goed te kunnen benchmarken.
Heb zelf ook meer last van vreemde stutters dan lage fps. Bijna alles wel geprobeerd kwa tweaks. En dat met een i9 9900k en 3080, 1080p alles very low :+
ik zou beginnen met HDD/ssd activiteit monitoren en aan de hand daarvan services uitzetten.
Heb dit ook gehad en met oude pc's niet. Lag aan men 15 jaar oude Samsung monitor. Nu 1 met freesync en weg waren de stutters.
Gebruik op dit moment een BenQ XL2546, 360hz. Zou het probleem niet moeten zijn.
Het is toch eigenlijk van de zotte dat dit nodig is?
Is het dan zo moeilijk om Windows in een soort van gamemodus te zetten waarbij alle overbodige services uitgezet worden, maar dat je zelf kan aanzetten wat wél mag draaien (chat software bijvoorbeeld).
Grappige is dat er een game mode is. Maar die veroorzaakt meer problemen dan dat er opgelost worden.

Mijn windows was standaard 165 processen na drivers installeren en tools die ik nodig had 171 maar na alles uitzetten wat ik niet nodig heb zit ik op 40 en scheelt het 3.2 GB ram gebruik. En al je een ram cleaner gebruikt is het werkelijke ram gebruik maar 600-700 MB.

Dat zelfde ram management van windows kan trouwens ook voor stuttering zorgen wat dan weer op te lossen is door een ram cleaner gereserveerd geheugen te laten purgen. (wat windows vervolg4ns weer doodleuk gaat vol laden. De stutters ontstaan namelijk als gereserveerd geheugen leeg gegooid moet worden voor game data.
En dat terwijl je die door windows geladen data helemaal niet nodig heb maar windows vind van wel er er zelfs geen learning in zit waardoor windows ziet dat je het nooit gebruikt zodat na weken windows zou stoppen met het landen van die onzin. Of 32 gb ram dit probleem "op lost" is me een raadsel maar het is van de zotte dat het gebeurt.
Ben stiekem heel erg benieuwd wat je in Windows voor zooi hebt uitgeschakeld en gestriped hebt! Ben er namelijk ook opzoek naar zoiets.

Mag ik vragen hoe en of wat je hebt uitgezet of gestriped hebt?
Poeh dat is een beste waslijst. Ik heb niet een script of iets dergelijks gevolgd. Ik heb gewoon met trail en error services die actief waren bekeken en opgezocht wat ze deden en uitgezet.
Sommige heb je zelfs tools voor nodig of reg edits omdat ze standaard niet toegankelijk zijn via het services menu. Ik kan je dus niet 123 vertellen welke veilig uit te zetten zijn. Dat is immers persoonlijk. Zo heb ik geen scanner printer of camera en dus kan dat gedeelte van de Windows support al uit en ook support voor touch devices kon uit. Ook veel netwerk services die bedoeld zijn voor bedrijfs netwerken hen je als consument vaak niets aan.

Er zijn wel lijsten te vinden online maar of die voor jou geschikt zijn is de vraag.

Ik ben weken bezig geweest met tweaken en heb daarna een systeem kopie gemaakt als backup van alle instellingen en heb niet echt een lijst met de honderden tweaks die ik gedaan heb.
Dat opnieuw maken zou me veel te lang duren.
-verwijderd-

[Reactie gewijzigd door vdLee op 22 juli 2024 18:02]

Wat vaak bij gamers is is dat ze alleen naar fps kijken en dan een snelle cpu en videokaart voor veel geld kopen.
Natuurlijk zal dat deels helpen.
Maar waar veel niet naar kijken is het moederbord en de chipset die erop zit en wat die kan aansturen. Heb je een bios update gedaan? Je koopt bv ern cpu die op hoge kloksnelheid draaid maar stopt er weinig geheugen in of geheugen die bv maar op 2800 draaid ipv 4000. Je gebruikt een hdd ipv ssd of nog beter een m2 pcie/nvm versie waar de lees en schrijfsnelheid veel hoger van is en afhankelijk. Een slechte koeling voor cpu, gpu, chipset, memory, etc.
Maar ook zeker niet onbelangrijk de internetverbinding die je gebruikt. Wifi is minder stabiel als met kabel en vaak lagere snelheid omdat de wifi routers op verkeerde plek staan verkeerd afgesteld of nog een oud model zijn. En als je bekabeling gebruikt moet je wel voor goede bekabeling zorgen. Niet zo’n kabeltje van de gamma of praxis.
Heb je in de router port forwarding gebruikt?
Gebruikje je antivirus programma’s? Zo j heb je die goed ingesteld voir de games.

Kan nog wel ff doorgaan maar wril je kijken naar de juiste performance moet je naar alkes kijken.
Kweenie maar latency problemen heb ik eigenlijk nooit gehad. Negen van de tien keer zijn die engine-gerelateerd en/of direct verbonden aan het gamen via en op een server.

Kwestie van zo min mogelijk op de achtergrond draaien en dat is het al sinds jaar en dag. Een hoge polling rate op je monitoring software, of een berg verschillende over elkaar, kan sowieso al frametime kosten. En ook wat jij zegt. Services killen is handig.

Beter was het geweest als dit artikel gewoon aangaf welke services uit te schakelen en hoe. Dan was je er al zonder een hobbyproject aan monitoring analyse op te zetten. Bezigheidstherapie :)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 18:02]

Daarmee komen we uit bij het benchmarken van daadwerkelijke gameplay. Voor de speler van een bepaalde game is deze manier van testen het interessantst, omdat het de beste representatie is van de ervaring in de praktijk. Bij voorkeur kies je een veeleisend deel of scenario binnen het spel, maar nog belangrijker is dat je eigen benchmark zo nauwkeurig mogelijk is te herhalen.

Als een game geen eigen benchmark heeft is het natuurlijk gevaarlijk om dan zomaar ergens een game scenario te nemen in de hoop dat deze constant is en je steeds het zelfde start/end punt hebt. Mijn ervaring met games die een nogal sophisticated AI hebben is dat deze nooit constant zijn. Steve van GamersNexus heeft het dan over om 6 keer per instelling te testen als je dan wilt benchmarken. Ik weet niet of dit juist is maar geeft wel aan dat het voor sommige games tricky is.
Verder zijn er nog steeds gamers op de diverse forums, die denken dat ze dit kunnen omzeilen door een game recording als benchmark te gebruiken, of het aflezen van een klok in de game zelf en dit dan bijhouden met een stopwatch/timer (de tijdklok in een cockpit van een vliegtuig) , de afwijking in tijd zou dan maatgevend zijn :? Naar mijn mening niet de juiste methodiek.

Zeer leuke remarks over ingame benchmarking is te zien hier:
https://m.youtube.com/watch?v=6DO60ajSpAo

Voor degene die nog vragen heeft over waarom frame times en die zullen er zeker zijn, lees dit eens door, voormij als voormalig FPS figuur een eyeopener: https://techreport.com/re...ook-at-game-benchmarking/
Edit: @Tweakers bedankt voor dit soort artikelen, oja en neem ook aub de VR gamers een keer mee!

[Reactie gewijzigd door Toine1 op 22 juli 2024 18:02]

Okay, dus ik kan mijn frametimes meten met deze programmaatjes en vervolgens plotten... En nu? Sorry, maar ik begrijp niet zo goed waarom hier 5 pagina's aan besteed zijn, of wie exact de doelgroep is van dit artikel...
Ook als je op zoek bent naar de beperkende factor in je pc, kan de bottleneck worden gevonden door met deze variabelen te spelen.
Hoe dan? Dit is juist het stuk wat me interessant lijkt, maar is niet uitgewerkt...

[Reactie gewijzigd door Avdo op 22 juli 2024 18:02]

In eerdere (gelinkte) artikelen hebben we onlangs geschreven over bottlenecks en (het belang van) frametimes bij de analyse van prestaties. Dit artikel is feitelijk bedoeld voor mensen die zélf met frametime analyse aan de slag willen, maar daar nog geen ervaring mee hebben.

Met welke variabelen je moet spelen om betere prestaties te krijgen in games hangt natuurlijk erg van de specifieke situatie af. En dan doel ik niet alleen op de game(s) zelf, maar ook op de hardware en beoogde resolutie. Door te analyseren waar de bottleneck in je systeem zit, kan je vervolgens aan die knoppen draaien. Dit artikel is zoals gezegd vooral bedoeld om je op weg te helpen met frame time metingen, maar lees vooral ook ons eerdere artikel over het vinden van bottlenecks. Of bedoel je nog heel iets anders? We staan altijd open voor suggesties voor nieuwe (uitzoek)artikelen!
Op de eerste pagina staat:
Daarom geven we je met dit artikel een handvat hoe je zelf op je eigen game-pc een gedegen benchmark kunt draaien en wat je vervolgens met deze verzamelde data kunt doen.
Als dat het doel is dan is die niet gehaald. Het is op zijn best een intro. Hier een paar vragen die niet beantwoord worden in het artikel.
  • Waarom wil ik een benchmark draaien op mijn game-pc?
  • Wat moet ik meten en welke vragen beantwoord dat? (En ja, het wordt benoemt maar niet beantwoord)
  • Wat kan ik met de resultaten van een benchmark? (Jullie beschrijven alleen het visualizeren, maar welke waarde levert dat?)
  • Hoe garandeer ik een goeie benchmark?
Als ik een suggestie mag doen, pak de volgende keer één van de bottlenecks (CPU/GPU/IO/MEM-bound) uit en schrijf het als een tutorial voor een use-case (zoals "GPU is sterk genoeg, maar toch zien we framedrops als gevolg van bandbreedte beperking"). Dat geeft het artikel een duidelijke focus met veel praktische en toepasbare waarde.
Ja exact. Veel vragen worden niet beantwoord. Terwijl volgens mij het idee is meer diepgang te bieden met Plus.
dan zou het ook meteen een premium-artikel worden en geen plus
waarom schrijven jullie zelf vanuit de community geen artikel en bieden deze aan ?
Omdat tweakers daar niet voor betaald?

Voor de rest zien we leuke hobby dingen terug van de community op hey forum ;)

[Reactie gewijzigd door s0ulmaster op 22 juli 2024 18:02]

lets make things better.
worden we allemaal beter van, het platform, jij, de lezers etc. ja tweakers heeft al jaren zijn ziel verkocht voor de centen, dat is bekent. maar samen bijdragen aan elkaars kennis lijkt mij iets waar we allemaal beter van worden.

geweldig dat we leuke dingen terug zien op het forum. maar een nerds voor nerds website waar bouwers en geeks dingen maken en genieten van elkaars kennis lijkt mij een gat in de markt. voor elkaar, met elkaar en zonder advertenties en kliks verkopen de kosten dekken zonder winstoogmerk.
bij guru3d zie je vaak build van de maand terug, vind ik altijd leuk om te lezen.
Dat zou je denken, maar dit platform is van een persgroep. En één die merkt dat hun oude doelgroep pagina vullende advertenties niet accepteert en deze eenvoudig uitschakelt. En na jaren proberen hier iets aan te doen met meldingen die iedereen negeert, gaan ze proberen geld te verdienen aan artikelen, waaronder die van dit niveau.

Ik vind het logisch en prima dat de community erachter meer weet van bepaalde onderdelen. En dat de artikelen een basis niveau bijbrengen voor verdere discussie.

Maar dit artikel laat wel weer zien hoe laag de lat gelegd wordt. Hier had minimaal bij gemoeten hoe je dan de bottleneck bepaald en hoe je dan werkelijk aan het tweaken begint om de performance te verbeteren, of in ieder geval na te gaan of dit wel mogelijk is.

Ik vind het prima om op een forum ervaring te delen, maar dat soort dingen in een YouTube video doen van 10 minuten levert uiteindelijk ook gewoon geld op, ook al zou het maar een tientje zijn over een jaar tijd.

Je kan zelf wel gratis artikelen willen schrijven, maar uiteindelijk ben je dan gratis aan het werk voor een bedrijf dat uiteindelijk voor redelijk normale artikelen straks een paywall gaat neergooien.
ik denk dat je daar een goed punt hebt. maar het niveau is al veel langer lager, of toegankelijker zoals tweakers zou kunnen betogen. ik merkte bij de beste 4k monitor al op dat een monitor die voorheen als beste getest was door tweakers en hardware info nu opeens niet meer voorkwam. als reactie kreeg ik dat het model al 4 jaar oud was. of in mijn woorden een actueel lopend model. sterker nog, ik heb hem vorige maand gekocht.
artikelen zijn vaker oppervlakkig, minder relevant en soms niet geschikt voor deze doelgroep. als ik naar de best buy guides kijk dan schieten de tranen in mijn ogen. duidelijk geen tweakers als doelgroep, vaak snel geschreven en wekken de indruk niet meer dan een vehicle te zijn voor click linkjes. en elk artikel druipt ook nog van de reclame.
er zijn flink wat voorbeelden te noemen waarbij je bij het artikel afvraagt welk zinnig doel het heeft. Intel is sneller dan AMD met SSD's. geweldig, intel is inderdaad uit alle macht bezig om te strijden met AMD. 10% sneller data schrijven is in bredere context niet relevant. slechst een puntje waar Intel nog iets wint.
De echte tweakers met passie zie je hier niet meer bedient worden, al heel lang niet meer. en dat is jammer want er zitten snoei goeie tweakers met mega kennis op dit platform.
ik kom hier voornamelijk voor wat nieuws, nieuwe driver en software releases, pricewatch en dat is het dan.
dat is voor mij de toegevoegde waarde, de rest al heel lang niet meer.

je zult hier nooit een Adobe, blender, content creator PC built guide vinden. wel thuis/huis werk laptops en ander commercieel van linkjes voorzien guides die draperen in subjectieve oordelen.
Als medium-tweaker had ik dit een potentieel erg interessant artikel kunnen (en willen) vinden, maar ik schiet er weinig mee op.. Persoonlijk ben ik weinig artikelen tegengekomen die een toekomstig abonnement zouden rechtvaardigen.
Zo'n artikel als dit helpt zeker om zelf je benchmarks goed op te zetten. Zeker het stukje vergelijking tussen de 3 programma's om de frame times te loggen is interessant.

Ik heb een Valve Index VR headset op m'n nVidia RTX 2080 Super en er zijn als sinds eind vorig jaar behoorlijk VR peformance problemen met de nVidia drivers. Elke driver versie van nVidia geeft op dit moment andere resultaten en een arttikel als dit helpt me misschien om eenvoudiger en/of beter de verschillende driver performances te meten. Op dit moment lijken versie 446.14 en 457.30 de beste perfomance te geven, terwijl 466.47 op dit moment de nieuwste versie is, maar het is me nog niet gelukt om frame-times te loggen om zo een objectief beeld te krijgen. Hopelijk gaat dat nu beter lukken met de tips uit dit artikel.
Misschien deze artikel kan je bij helpen?

reviews: Battle of the bottlenecks - Vind de beperkende factor in je game-pc

Maar het komt op neer of je gaat hardware upgraden of ga je spellen met instellingen van game.
5 minimale pagina's en als het voor jou niet interessant is moet je het web is doorzoeken op benchmarken, dan zul je zien dat er een behoorlijk grote doelgroep voor is.
Verschil wat hij bedoelt: die zijn allemaal gratis. Is het interessant genoeg voor te betalen als je op internet gratis op het web al genoeg artikelen kan vinden zonder fee.
Het lezen van dit artikel is een keuze geen verplichting… niet mekkeren
Maar vergeet niet dat dit een plus artikel is.(en later dus extra betalen). Dan mag je best vragen stellen
Dat is toch wel de bedoeling van plus artikelen
Precies wat ik doe, is het wel OK voor. Maar enkel omdat ik vandaag al bij ben op nos :P
Met je eigen in-game tests ben je verschillende keren hetzelfde stuk van een spel aan het spelen om tot vergelijkbare resultaten te komen en zo consistent te kunnen testen. Niet iedereen heeft daar misschien het geduld voor, maar het levert wel de beste data op.
Dit stuk vind ik interessant. Hoeveel onzekerheid introduceert dit in de resultaten? Elke keer als je een stuk speelt dan ga je toch net iets anders spelen? Als je in een FPS naar een andere plek kijkt bij een grote explosie zal het resultaat alweer anders zijn.

Ik ben niet echt bezig met gamebenchmarks maar ik ging er eigenlijk vanuit dat (moderne?) games je zouden toelaten een deel op te nemen en dat opnieuw te laten afspelen met alle berekeningen. Bestaat zoiets?
Een game opnemen kan ook al invloed hebben op de resultaten. Wanneer je iets opneemt is de hardeschijf en/of geheugen hierdoor al eigenlijk een extra taak aan het doen. Hoe hoger de kwaliteit hoe meer er weggeschreven moet worden wat dus minder resources overhoudt voor de game. Ook is dit natuurlijk maar 1 moment opname. Op de ene moment kan de OS meer doen op de achtergrond dan andere. Denk dan aan windows updates downloaden of de virusscanner. Of misschien heb je zelf een browser open staan met veel venster open. Zulke dingen hebben ook invloed op de game.

Qua game kan het inderdaad ook gewoon verschillen op de manier die je speelt. Zoals je zelf al zei kan het grafisch verschillen of de aantal dingen die de computer op de achtergrond moet bijhouden. Denk dan aan bijvoorbeeld strategie spellen waar je veel dingen kan maken, dat de computer veel tijden in de gaten moet houden en gevechten tussen 100 units kan de frames doen dalen. Tijden bijhouden van aanvallen per unit, schade berekenen en bijhouden en de grafisch wat meer moet laten zien. En mocht het spel zoom functie hebben hoe ver ben ne ingezoomd of uitgezoomd.

Maar je kan het natuurlijk wel proberen te beheersen om gelijke omstandigheden te krijgen. Bijvoorbeeld bij schietspellen kies een level/missie/(baas)gevecht waar weinig variatie in kan zitten. Dus geen levels waar je bijvoorbeeld veel rockets launchers tegen komt of een grote groep moet leiden/bevechten. Doe offline zodat je geen onverwachte situaties door andere spelers krijgt. Uiteraard zijn de stress momenten ook leuk om te meten maar dan is het inderdaad misschien gewoon minder stabiel en precies waardoor je inderdaad meer variatie kan hebben in de resultaten.
Dan tel je de opname run gewoon niet mee en baseer je je in je resultaten alleen op de identieke afspeelruns.
jaren geleden kon je dit in Quake 2 doen door een demo op te nemen. Wanneer je deze terug speelde werd deze opnieuw in engine gerendered.
Met het concole command "Time_demo 1" kreeg je na afspelen ook FPS te zien na afloop.
Ik vind dit wel heel Jip en Janneke niveau. Van mij mag het allemaal wat verder duiken in de materie. Ik denk niet dat dit soort enorm simplistische guides en how-to's geschikt zijn voor de voorpagina van Tweakers.

Admin-edit:Bedankt voor je feedback. Commentaar voor de redactie hoort echter thuis in Geachte Redactie. Hier staat het de inhoudelijke discussie niet in de weg en kan de redactie het eenvoudig terugvinden.

[Reactie gewijzigd door Santford op 22 juli 2024 18:02]

Ik als Noob vind dit soort Jip en Janneke taal wel erg fijn.
Ik ook. Ik weet best veel van ICT vergeleken met de meeste andere mensen die ik ken, maar zelfs dat vinden sommige mensen hier nog te weinig.

Ik zit dit nu te typen op een verouderde game pc die voor mij is samengesteld door een andere tweaker en ik heb er nog nooit een benchmark op los gelaten.

Voor die ene keer dat ik dat wel wil doen is het wel leuk dat ik dit artikel kan bookmarken.
De insteek van dit artikel is heel praktisch bedoeld: je wilt aan de slag met het meten van frametimes, maar hebt daar nog geen ervaring mee. Dit artikel is een praktische gids die je meerdere tools voorschotelt om aan de slag te gaan.

In eerdere artikelen hebben we onlangs geschreven over het zoeken naar bottlenecks binnen je systeem, cpu-corescaling in games en het nut het testen middels frametimes. Het leek ons handiger die artikelen te linken, dan deze informatie opnieuw uit te werken, maar wellicht dat we dat anders hadden moeten doen? Of doel je op een heel andere informatie die je graag in dit artikel had gezien?
De insteek van dit artikel is heel praktisch bedoeld: je wilt aan de slag met het meten van frametimes, maar hebt daar nog geen ervaring mee. Dit artikel is een praktische gids die je meerdere tools voorschotelt om aan de slag te gaan.

In eerdere artikelen hebben we onlangs geschreven over het zoeken naar bottlenecks binnen je systeem, cpu-corescaling in games en het nut het testen middels frametimes. Het leek ons handiger die artikelen te linken, dan deze informatie opnieuw uit te werken, maar wellicht dat we dat anders hadden moeten doen? Of doel je op een heel andere informatie die je graag in dit artikel had gezien?
Ik vind het juist geen Jip en Janneke taal. What the hell is bijv een synthetische benchmark. Waar wordt dat uitgelegd aan beginners in het artikel @Eric van Ballegoie
Ik claim toch niet dat dit een Jip en Janneke artikel voor beginners is, waarbij we uit moeten leggen wat het verschil tussen synthetische en real-world benchmarks is? Dat dit artikel zich richt op mensen die nog niet eerder frametime metingen hebben gedaan, betekent toch niet dat we alles wat een beetje naar bechmarktermen ruikt moeten uitleggen? Syntetische benchmark is een term die je wel vaker voorbij ziet komen in onze artikelen.

[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 22 juli 2024 18:02]

Maar misschien wel handig even uit te leggen wat synthetische benchmarks dan zijn toch voor mensen die nog niet eerder met benchmarken zijn bezig geweest. Lijkt me een kleine moeite
Wat je zegt klopt natuurlijk helemaal en we proberen de balans te vinden tussen uitleg geven en bepaalde zaken als basiskennis veronderstellen. Leggen we alles uit, dan worden artikelen al snel ellenlang en wollig en krijgen we - terecht - de kritiek over Jip- en Jannekeniveau. Leggen we te weinig uit, dan zijn er ongetwijfeld mensen die zaken missen. De term syntethische benchmarks is - en ik doe de aanname dat jij prima weet wat daarmee bedoeld wordt ;) - denk ik een randgevalletje.
Voor iets dat straks geld gaat kosten vind ik wel dat extra uitleg een stukje service is die je mag verwachten.
Natuurlijk heeft niet iedereen er baat bij maar je zou bijvoorbeeld voor de uitleg van termen een apart stukje in het artikel kunnen maken.
Hebben lezers die info nodig dan kunnen ze het daar nalezen, hebben ze het niet nodig dan slaan ze dat over.
Dan kan er nog altijd naar een uitleg gelinkt worden.
Waarom niet een begrippenlijst met de uitleg ergens op de site, vroeger waren er ook begrippen die met een stippellijn onderstreept waren, hoverde je erover dan verscheen net die missende uitleg. Of is dat op mobiel niet zichtbaar?

Verder vond ik het artikel ook op een wat lager niveau kwaliteit was daarentegen prima, maar qua kennis moet je ergens beginnen natuurlijk. Voor mij niet veel nieuws, maar de basis herhalen kan nooit kwaad :)
Even niet om het één of ander, maar er zijn toch al talloze sites en youtubers die dit uitvoerig, om niet te zeggen, tot in den treure hebben behandeld?

De waarde is echt nul tenzij je compleet blanco bent. Die groep zal er zijn... Maar gaat die betalen voor iets wat al jaren op een zoekmachine aan te klikken is?

Volgens mij is het huidige beleid sterk de richting in gegaan van 'we snappen het zelf ook niet meer, dus we doen het maar zo'.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 18:02]

Geen kritiek maar gewoon belangstelling, wat zou u dan als een waardig artikel op de
Frontpagina van Tweakers willen zien ?.

En het is logisch dat je een artikel op de frontpagina plaatst dat voor een grotere groep begrijpbaar en leesbaar is.

Het artikel is leuk geschreven en het is duidelijk dat de schrijver een passie heeft voor data analyse.
Ik vind het op zich wel een ok artikel. Voor wie hier al mee bezig is, zal het zeker te basic zijn (maar wanneer is het dat niet, en is zo iemand dan echt naar een “artikel” op zoek, of naar specifieke zaken die hij nog kan bijleren).

Voor een Jip als mezelf is het wel een mooie introductie waar ik kan beginnen, en vind ik het wel één van de meer inhoudelijke schrijfsels in vergelijking met wat je hier de laatste tijd soms ook ziet passeren. Ik vond het best ok.

Het mooiste zou zijn (vind ik persoonlijk) als het artikel ook een verwijzing zou krijgen naar de community (forum) met “als je hier verder in wil duiken…”. En als daar dan genoeg animo is, kan dat dan weer leiden tot een vervolg artikel, “intermediate level”…
Anoniem: 25604 @Omega22 mei 2021 10:51
Ik voel een cursusje aankomen "Gebruik van Tweakers voor dummy's". }>
Eens. Als dit "terug naar de kern" is dan haak ik af.

Excuses naar de auteur toe. Kan me voorstellen dat dit geen leuke comments zijn om te lezen. Ik weet dat je wel in staat bent hoogwaardige artikelen te schrijven dus misschien kan je jezelf wel een beetje in de kritiek vinden?
Inderdaad niet iets waar ik ooit voor zou betalen of zelfs een bookmark voor aanmaak. Veel tekst, weinig concreet. Het is geen goede uitleg over benchmarken en geen goede handleiding voor het meten van frametimes IMO, wat het wel moet zijn is me onduidelijk?

Geheel komt over als X woorden over onderwerp Y door loonslaaf Z, niet een (bruikbaar) relaas van een enthousiasteling of samenvatting van een professional.
Eens. Ik zie veel liever bijv een artikel over het bouwen van bijv een autonoom rijdend RC wagentje obv Raspberry Pi bijv. Of een P1 meter aansluiten op je elektra/gasmeter. Maar ja dat kost waarschijnlijk te veel tijd.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 22 juli 2024 18:02]

Ik gebruik vaak een ingame benchmark en vanuit daar pas ik de instellingen van de game aan mocht hij het niet op alles high/ultra trekken, of bijv in de assasins creed games een maximale fps instellen zodat er geen fps drops voorkomen, dat vind ik persoonlijk erg fijn :)
En als de benchmark heel slechte resultaten weergeeft zul je moeten upgraden ;)
Of lagere settings gebruiken...

[Reactie gewijzigd door DennisH82 op 22 juli 2024 18:02]

Leerzaam en leuk :) ik gebruik de software van mijn moederbord om te monitoren (temperatuur, belasting cpu en gpu, ventilatie), maar in game overlay heb ik gek genoeg nooit aan gedacht (behalve fraps, maar dat biedt te weinig info voor troubelshooting).
Ik ga met frameview aan de slag, dank :D
Geinig artikel. Voor de doorgewinterde tweaker misschien te simpel. Voor mij zelf, ik besteed mijn tijd liever anders. Nogmaals, wel geinig om te lezen, persoonlijk zou ik dan een diepgravender artikel zien waar ook naar verwezen wordt.
Of gewoon naar een site gaan als deze: https://www.userbenchmark.com/
(met free download waarmee je je eigen PC test)

[Reactie gewijzigd door Loft op 22 juli 2024 18:02]

Voor mensen die nu denken... en waar begin ik?

Open Benchmarking met de Phoronix Test Suite:
https://openbenchmarking.org/
https://www.phoronix-test-suite.com/

Open source tool voor het benchmarken van Windows, Linux en in beperkte mate Mac OS X. Niet alleen games, maar ook zakelijke applicaties en multi-media software. Deze software stack wordt onderhouden door Phoronix, die het ook gebruikt voor al hun benchmarks.

Hier een voorbeeld van Windows 10 tegenover Ubuntu 21.04:
https://www.phoronix.com/...10-ubuntu2104-5900x&num=1

Of bijvoorbeeld Ubuntu tegenover WSL:
https://www.phoronix.com/...em=wsl-wsl2-tr3970x&num=1

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 22 juli 2024 18:02]

De meest beperkende factor heb je geen benchmarks voor nodig. Is meestal budget ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.