Het correct uitvoeren van gamebenchmarks op je eigen pc kan in het begin lastig zijn. Ook neemt het veel tijd in beslag. Met je eigen in-game tests ben je verschillende keren hetzelfde stuk van een spel aan het spelen om tot vergelijkbare resultaten te komen en zo consistent te kunnen testen. Niet iedereen heeft daar misschien het geduld voor, maar het levert wel de beste data op.
Ook het meten van frametimes gaat een stuk verder dan een fps-overlay die je af en toe in de hoek van je scherm even bekijkt. Het loggen van frametimes, wat met de besproken tools OCAT, FrameView en CapFrameX met één druk op de knop kan, levert bergen aan data op. Daarmee kun je met een eigen script, zoals we voor de eerdere artikelen over frametimes hebben gedaan, zelf grafieken tot in detail ontwerpen. Veel makkelijker is het om programma's te gebruiken die dit werk voor je doen.
Door zelf benchmarks op je eigen pc te draaien, krijg je veel meer inzicht in hoe je hardware presteert. Daarbij kun je nauwkeurig meten hoeveel invloed het aanpassen van bijvoorbeeld grafische instellingen, de schermresolutie of een overklok heeft op de gameprestaties. Ook als je op zoek bent naar de beperkende factor in je pc, kan de bottleneck worden gevonden door met deze variabelen te spelen.