Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

4k-'ultra short throw'-projectoren

Zesmaal groot beeld van dichtbij

10-07-2021 • 06:00

151

Singlepage-opmaak

Samsung LSP9T

Samsung heeft sinds kort twee ust-projectoren voor thuisgebruik in zijn portfolio, beide luisterend naar de naam The Premiere. De LSP7T kost iets meer dan 3300 euro en maakt gebruik van één blauwe laser. De door ons geteste LSP9T kost maar liefst 6300 euro en heeft drie lasers aan boord om zo een groter kleurbereik mogelijk te maken. De LSP9T heeft daarnaast een hogere helderheid en heeft minder afstand tot het scherm nodig dan zijn kleinere broer.

Samsung LSP9T

De projector maakt gebruik van de inmiddels bekende wit-grijskleurstelling, waarbij het apparaat zelf matwit is en de voorzijde voorzien is van grijs luidsprekerdoek. Waar concurrent LG kiest voor een zo strak mogelijk lijnenspel, oogt Samsungs LSP9T juist speels, met veel rondingen.

Aansluitingen

Achter op de projector vinden we drie HDMI 2.0-ingangen, een lan-aansluiting, een USB-poort en een optisch-digitale audio-uitgang. Ook ingebouwde tuners voor DVB-C/T en DVB-S ontbreken niet. Helaas heeft Samsung de projector niet voorzien van een cam-slot voor een CI+-module, waardoor het alleen mogelijk is om ongecodeerde kanalen te bekijken. Via de kabel van Ziggo ben je dan beperkt tot het basispakket, waarbij de meeste zenders alleen in sd-kwaliteit te bekijken zijn.

Samsung LSP9T

Installatie

De LSP9T heeft maar weinig afstand tot het scherm nodig om een groot beeld te projecteren. Om ons 100"-scherm te vullen, moesten we de achterzijde op 11cm van de muur plaatsen, waardoor de voorzijde 48cm de ruimte in stak. De projector zal hierdoor probleemloos op veel audiomeubels passen.

Beeldeigenschappen

De LSP9T maakt gebruik van een dlp-chip met een resolutie van 2716x1528 pixels, waarbij door pixelshifting een beeld met (bijna) 4k-resolutie weergegeven kan worden. Deze grotere dlp-chip doet zijn werk erg goed en samen met de LH HU85LS, die dezelfde chip aan boord heeft, levert de projector het scherpste plaatje. Ook de uniformiteit van de beeldscherpte is goed; het lukte ons om het midden en de hoeken van het beeld tegelijk scherp te krijgen.

De projector maakt gebruik van Samsungs tv-technologie voor de beeldverwerking, de menustructuur en het ingebouwde Tizen-smart-tv-systeem. De menu's en instelmogelijkheden lijken sterk op die van Samsungs 2020-televisies, en de beeldverwerking van deze projector is uitstekend. Deinterlacing van videobeelden gebeurt probleemloos, automatische ruisonderdrukking werkt goed en als je graag beeldinterpolatie toepast, is Samsungs implementatie ook een van de betere.

Samsung LSP9T

Ook het Tizen-smart-tv-systeem werkt zoals we dat van Samsungs televisies gewend zijn. Dat betekent dat het systeem snel en intuïtief werkt en apps voor alle grote streamingdiensten beschikbaar zijn. De projector kan bovendien mediabestanden vanaf USB- en netwerkbronnen afspelen en laat hierbij geen steken vallen, buiten het feit dat decodering van DTS-geluid niet ondersteund wordt.

Wat voor Samsung-begrippen tegenvalt, is de inputlag. Standaard bedraagt deze 89ms en met gamemodus ingeschakeld meten we ook nog 55ms.

Beeldkwaliteit

De LSP9T is met enige afstand de duurste projector in de test en dat hopen we natuurlijk terug te zien in de beeldkwaliteit. Gelukkig blijkt dat inderdaad het geval. De sdr-weergave is zeer goed, met lage afwijkingen bij zowel de grijs- als de kleurmetingen, gecombineerd met een hoge helderheid.

Ook in hdr-modus doet de LSP9T het goed. Het beeld is ook bij deze projector te helder in de middentonen, maar de kleurbalans is erg netjes. Het gebruik van rode, groene en blauwe lasers zorgt ervoor dat bijna 93 procent van het DCI-P3-kleurbereik door de projector weergegeven kan worden, de hoogste waarde van alle geteste projectoren. In de praktijk zien we dat terug in zeer verzadigde kleuren bij hdr-weergave.

Samsung LSP9T

Geluidsproductie en geluidskwaliteit

Het geluidniveau van de LSP9T is lekker laag. Wij maten maximaal 40dB op een halve meter afstand, waarmee het de op een na stilste projector in de test is. Het ingebouwde audiosysteem is bovendien indrukwekkend. De ingebouwde stereoluidsprekers creëren een mooi vol en ruimtelijk geluidsbeeld, met goed verstaanbare stemmen en goede basweergave. De projector kan bovendien op hoog volume spelen zonder duidelijke vervorming, zodat naar films kijken ook op audiovlak prima te doen is met deze projector.