De Hisense 100L5F-B12 is een vreemde eend in de bijt binnen deze test. Dat is niet alleen omdat Hisense het apparaat niet als projector, maar als 'Laser TV' aanprijst, maar vooral omdat je bij de projector een ambient light rejecting scherm van 100" geleverd krijgt. De projector kost een kleine 5000 euro, waarvan we waarschijnlijk een kleine 1000 euro op het conto van dat scherm kunnen schrijven. Het scherm wordt geleverd in een enorme doos en is gemaakt van hard plaatmateriaal, dat voorzien is van een grijze afwerking en een fresnell-toplaag die speciaal ontworpen is voor gebruik met een ultra short throw-projector. Concentrische ringen vanaf de onderkant van het scherm concentreren het beeld van de projector en weerkaatsen het direct naar voren, terwijl invallend licht van boven en opzij zoveel mogelijk bij de kijker wordt weggehouden. Rondom het grijze scherm is een dunne, zwartmetalen rand aangebracht, die het geheel stevigheid geeft.
De projector zelf heeft dezelfde grijs-zwarte kleurstelling als het scherm, is voorzien van afgeronde hoeken aan de zijkanten en heeft een lichte bolling in de bovenzijde. De lens is in het apparaat verzonken en wordt geflankeerd door een bewegingssensor die de laser uitschakelt als er beweging boven de projector wordt waargenomen, om eventuele oogschade bij direct in de lens kijken te voorkomen. Ook bij deze projector is de voorzijde voorzien van een afneembare luidsprekergrille, waarachter een stereo-tweewegluidsprekersysteem schuilgaat.
Aansluitingen
Draaien we het apparaat om, dan vinden we aan de achterzijde maar liefst vier HDMI 2.0-ingangen, een analoge video- en een VGA-ingang, twee USB-poorten en een optische audio-uitgang. Daarnaast heeft de 100L5FV ingebouwde tuners voor DVB-T/C en DVB-S, voor digitale kabel, Digitenne en satelliet dus. Een CI+-cam-slot ontbreekt evenmin. Wij hebben de projector op het netwerk van Ziggo getest en dat werkte probleemloos. Alle kanalen werden na selectie van de Ziggo-preset direct gevonden en met een CI+-module en geactiveerde smartcard konden we direct ook gecodeerde kanalen bekijken.
Installatie
Installatie van de Hisense Laser TV begint met het ophangen van het scherm. Hiervoor moeten twee beugels aan de wand bevestigd worden, waar het scherm overheen gehangen wordt. De hoogte van de beugels is na montage aan de wand nog traploos af te stellen, zodat het scherm gemakkelijk waterpas gehangen kan worden. Om te voorkomen dat het alr-scherm besmeurd raakt met vingerafdrukken, worden witte handschoenen meegeleverd, waarvan het aan te raden is deze daadwerkelijk te gebruiken, want vlekken laten zich lastig onzichtbaar verwijderen.
De installatie van de projector zelf komt net zo nauw als die van de overige modellen uit de test. Om het 100" grote scherm geheel met beeld te vullen, moet de achterkant van de projector ongeveer 30cm van de muur geplaatst worden, waardoor de voorkant zo'n 65cm van de wand af komt. Hisense maakt het mogelijk om via een app een foto van het scherm te maken en de geometrie zich vervolgens automatisch aan te laten passen aan de randen van het scherm, maar het resultaat daarvan viel ons wat tegen. Handmatige afstelling werkt beter en net als bij alle andere projectoren is fysiek zo goed mogelijk uitlijnen uiteraard toch al aan te raden.
Beeldeigenschappen
De interface en mogelijkheden van de Hisense 100L5F komen overeen met wat we eerder bij de U8QF lcd-televisie zagen. De projector maakt gebruik van het Vidaa U 4.0 smart-tv-platform, dat onder andere YouTube, Netflix en Prime Video biedt. Disney+, Kijk, NLZiet en NPO moeten dit jaar worden toegevoegd, liet Hisense ons eerder weten.
Wat beeldinstellingen betreft biedt de 100L5F grotendeels dezelfde mogelijkheden als de 'echte' televisies van Hisense. Dat wil zeggen dat de beeldverwerking redelijk goed op orde is. Interlaced video wordt netjes weergegeven, maar filmmateriaal in een interlaced signaal wordt niet correct herkend. Ruisonderdrukking werkt vrij effectief en ook de beeldinterpolatie voor 24-, 25- en 30Hz-content is redelijk goed, zij het niet geheel vrij van artefacten. Interpolatie voor 50- en 60Hz-content is niet aanwezig, omdat de projector maximaal op 60Hz werkt.
Voor gamers is de 100L5F geen optimaal apparaat. Met alle beeldverwerking ingeschakeld is de inputlag maar liefst 141ms; in de snellere gamemodus verbetert dat naar 52ms. Daarmee is deze projector weliswaar de op een na snelste in de test, maar de vertraging van ruim drie beelden is voor het spelen van snelle games niet ideaal.
Beeldkwaliteit
De Hisense 100L5F maakt gebruik van de dlp-chip van 0,47" met 1920x1080 pixels die we eerder bij de BenQ V6000 terugzagen. De beeldscherpte is vergelijkbaar met die van de BenQ-projector en benadert 4k. Ook de lichtbron is van hetzelfde type; er wordt gebruikgemaakt van een blauwe laser voorzien van een fosforcoating om zo wit licht te krijgen. De beste beeldkwaliteit verkrijgen we bij deze projector in de Cinema Dag-modus, waarbij zowel de grijs- als de kleurweergave in sdr-modus redelijk goed is, al is de kleurbalans bij het grijsverloop licht grillig en worden kleuren relatief wat te donker weergegeven. De projector is helder; op ons matwitte 100"-scherm meten we 269cd/m², waarmee Hisense alleen Epson voor zich moet dulden.
De hdr-weergave van de Laser TV is ook in orde. Ook deze projector geeft de middentonen binnen te helder weer, maar grijstinten worden mooi neutraal getoond, wat een gebalanceerd plaatje oplevert. Bij meting van het kleurbereik kwamen we uit op 80 procent van DCI-P3. Dat is minder dan sommige andere modellen in deze test, waarbij de projector vooral in het groen wat tekortschiet.
Omdat de Hisense 100L5F wordt geleverd met een grijs alr-scherm, hebben we uiteraard ook gekeken wat de invloed van dit scherm is op de beeldkwaliteit. Doordat het scherm niet wit maar grijs is, is het zwartniveau in niet-verduisterde ruimtes al beter dan bij een wit scherm, en omdat het scherm het licht van de projector zeer gefocust naar de kijker terugkaatst, is de impact van de donkerdere ondergrond op de maximale helderheid beperkt. In een ruimte met (veel) verlichting biedt dit scherm duidelijk meerwaarde boven een matwit scherm.
Voordelen hebben echter vaak een keerzijde en dat geldt ook voor dit scherm. Omdat het licht van de projector gebundeld naar voren wordt teruggekaatst, is de kijkhoek beperkt. Ga je meer dan zo'n 35 graden off-axis, dan neemt de helderheid snel af, waarbij dat bovendien niet uniform over het hele scherm gebeurt. Een ander nadeel van de manier waarop het scherm reflecteert, is dat het beeld middenonder, waar de projector het dichtst bij het scherm is, duidelijk helderder is dan de rest van het beeld. Dit valt vooral op bij weergave van egale kleurvlakken. Een onoverkomelijk probleem zouden we het niet noemen en in een ruimte met (veel) omgevingslicht is dit scherm véél beter dan een normaal matwit scherm, maar in een verduisterde ruimte geldt dat zeker niet.
Geluidsproductie en geluidskwaliteit
Met de laserlichtbron op vol vermogen meten wij op een halve meter afstand 47dB, de op een na hoogste geluidsproductie van alle apparaten in de test. Schroeven we de helderheid wat terug, dan komen we uit op 41,8dB, wat een stuk fijner is.
Het geluid van het ingebouwde luidsprekersysteem is prettig en bovendien goed instelbaar. Desgewenst kun je kiezen voor (pseudo)surroundweergave, waarbij het geluid inderdaad heel ruimtelijk klinkt. Stemmen zijn goed verstaanbaar en basweergave is duidelijk aanwezig, zij het wat rommelig. Het hoog vinden we in de standaardmodus wat schel, maar dat is goed bij te regelen.